Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σημεία ομιλίας του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Πραγματοποιήθηκε σήμερα, η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο νέος Υπουργός κ. Χρήστος Παπουτσής, συνοδευμένος από το νέο Υφυπουργό Εμμανουήλ Όθωνα, παρέλαβε την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου από τον απερχόμενο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Στην τελετή παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Γρηγόριος Τασούλας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Θεόδωρος Μπούφης. Παρέστησαν ακόμη η Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με επικεφαλής τον Αρχηγό του Σώματος, Αντιστράτηγο κ. Ελευθέριο Οικονόμου. Η Ηγεσία του Λιμενικού Σώματος με επικεφαλής τον Αρχηγό του Σώματος, Αντιναύαρχο κ. Αθανάσιο Μπούσιο. Η Ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος με επικεφαλής τον Αρχηγό του Σώματος, Αντιστράτηγο κ. Στυλιανό Στεφανίδη. Η Ηγεσία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με επικεφαλής τον Διοικητή, πρέσβη κ. Κωνσταντίνο Μπίκα. Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αγροφυλακής κ. Δημήτριος Νικολακόπουλος. Επίσης παρέστησαν ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και συνεργάτες των δύο Υπουργών. Ο νέος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής στην ομιλία του, μεταξύ άλλων τόνισε: Το στίγμα της δικής μου προσέγγισης. Το πολιτικό στίγμα. Η κυβερνητική εντολή. Ασφάλεια και ανθρωπιά παντού. Ασφάλεια και εγγύηση για τη ζωή των ανθρώπων. Ασφάλεια και ποιότητα στη ζωή των πολιτών. Να τηρούμε το Σύνταγμα. Είναι η παράκληση. Είναι η κατεύθυνση. Είναι η εντολή. Προς όλους. Να τηρούμε τους νόμους. Για να υπηρετούμε τον πολίτη. Το δικαίωμά του για την ασφάλεια στη ζωή του. Δημοκρατία παντού. Στην κοινωνία αλλά και στα Σώματα. Αξιοκρατία παντού. Στην κοινωνία αλλά και στα Σώματα. Απόλυτη εφαρμογή των νόμων. Χωρίς να ξεχνάμε ποτέ. Όλοι είμαστε άνθρωποι. Και εμείς από τις πολιτικές θέσεις. Και εσείς στις ένστολες υπηρεσίες. Αλλά και εκείνοι που παραβιάζουν το νόμο. Όλους μας γέννησε μια μάνα. Αυτό είναι πυξίδα για την καθημερινή δράση μας. Έχουμε μια υποχρέωση. Να πετύχουμε. Ισονομία. Ισοπολιτεία. Νομιμότητα παντού. Η Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιμενικό μπορούν να εγγυηθούν την ανθρωπιά που χρειάζεται η κοινωνία μας. Απαιτείται εκσυγχρονισμός. Με καλύτερη εκπαίδευση, κατάρτιση και επανακατάρτιση, με σύγχρονους εξοπλισμούς. Γιατί το οργανωμένο έγκλημα εκσυγχρονίζεται με απίστευτους ρυθμούς και τεράστιους πόρους. Πρέπει να οργανωθούμε για το μέλλον. Πρέπει να δώσουμε τον αγώνα για να κερδίσουμε τη μάχη του μέλλοντος. Παντού. Σε όλα τα επίπεδα της Ελληνικής κοινωνίας και φυσικά στον τομέα της Προστασίας του Πολίτη.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΑΛΩΤΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΝΔ Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ(070910) ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2010 Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σχετικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ν.Δ., Πάνου Παναγιωτόπουλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση. Η Ν.Δ. αρνείται πεισματικά οποιαδήποτε επαφή με την πραγματικότητα. Η συστηματική τους επένδυση στον μηδενισμό και την καταστροφή, τους αποτρέπουν από το να διαβλέπουν τις μεγάλες δομικές και θεσμικές αλλαγές που έφερε, φέρνει και θα φέρει η Kυβέρνηση σε όλους τους τομείς. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, στις ανάγκες της χώρας και στη βούληση των πολιτών για ριζικές αλλαγές, προχωράμε σε μια νέα εποχή. Μια εποχή που η Ν.Δ., δυστυχώς, δεν μπορεί να ακολουθήσει.

Συναυλία ΚΩΣΤΗ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ ΚΑΙ MARAVEYAS ILEGAL

ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ Κ.Ε.ΔΗ.Χ ΑΚΤΗ ΕΝΩΣΕΩΣ - ΠΑΛΙΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΤΗΛ. : 28210 87098 - 28210 87077 FAX : 28210 74332 Web SIte : www.dipeh.gr Email : dipeh@otenet.gr Συναυλία ΚΩΣΤΗ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ ΚΑΙ MARAVEYAS ILEGAL 24/9/2010Ο Κωστής Μαραβέγιας, ένας από τους πιο προικισμένους και ξεχωριστούς δημιουργούς της νέας γενιάς με αστείρευτη ενέργεια, θετική αύρα και ανεξάντλητο κέφι, έρχεται στα Χανιά και μας καλεί όλους στον αισιόδοξο, πολύχρωμο, ρυθμικό αλλά και μοναδικά ταλαντούχο κόσμο του. Πολυρυθμία και ποικίλες μουσικές επιρροές συνθέτουν τον χαρακτήρα και τον προσωπικό ήχο του Κωστή Μαραβέγια που αγαπήθηκε από ραδιόφωνα, τύπο και κοινό και δημιούργησε το δικό του ρεύμα στον χάρτη της ελληνικής δισκογραφίας, αποκτώντας φίλους από όλες τις ηλικίες και με ευρύτερες μουσικές προτιμήσεις, που τον ακολουθούν φανατικά σε κάθε του εμφάνιση. Αυτό το καλοκαίρι υπόσχεται να μεταδώσει το κέφι και την αισιοδοξία του σε όλη την Ελλάδα. Στο πρόγραμμά του παρουσιάζει τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία ενώ το πρόγραμμα εμπλουτίζεται από κάποιες διασκευές-έκπληξη που παρουσιάζονται από την εξαιρετική και ευφάνταστη μπάντα του, Maraveyas ilegal, αλλά κι από κάποια από τα τραγούδια που ετοιμάζει για την καινούρια του δουλειά τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό αυτό το καλοκαίρι.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ Κατηγορία: ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ Kωδικός Καταλόγου: 07764 Ημ. Έκδοσης: 05/2010 Ηλικιακή Ομάδα: ΕΝΗΛΙΚΕΣ Ημ. Tελ. Ανατ.: 08/2010 Έκδοση: 2η ISBN: 978-960-453-715-0 Σελίδες: 584 Βιβλιοδεσία: ΑΔΕΤΟ Χιλιάδα Κυκλ.: 95η Όλη η ζωή του Μιχάλη… ένα τελευταίο τσιγάρο. Ένα τελευταίο τσιγάρο, προτού πάρει την απόφαση να παντρευτεί τη γυναίκα που αγάπησε κι ας ήταν τόσο νέος. Ένα τελευταίο τσιγάρο, προτού στραφεί σε ένα ριψοκίνδυνο επαγγελματικό βήμα, που τον εκτόξευσε στην κορυφή για να τον ρίξει σ’ έναν γκρεμό δίχως τέλος. Ένα τελευταίο τσιγάρο, για να μην πηδήξει στο κενό, όταν η ζωή του, η δουλειά του, τα όνειρα και ο έρωτας έγιναν στάχτες και αποτσίγαρα… Και ένα τελευταίο τσιγάρο, όταν μπροστά του ορθώθηκε η απειλή μιας ύπουλης ασθένειας και η κόρη του βούλιαξε στο σκοτάδι της· η νευρική ανορεξία άρχισε να κεντά βασανιστικά τις μέρες της αλλά ο Μιχάλης ήταν αποφασισμένος να μη γίνει και το παιδί του στάχτη στην πυρά της. Δίπλα του η Μαρκέλλα, φύλακας άγγελος της ζωής του και μια πραγματική φίλη που μόνο στα βιβλία συναντάει κανείς… Ή μήπως όχι; Μια ιστορία για τη ζωή ενός ανθρώπου που συναντήθηκε με τη φωτιά. Μια ιστορία για ένα… τελευταίο τσιγάρο…

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Όταν τα παραμύθια λένε αλήθεια" Ομηρόλη Εύα ISBN: 978-960-14-2029-5 Αρ. σελίδων: 416 9η χιλιάδα ... Cinderella, Benizara, Cenerentola, Judar, Critheanach, Vishnu, Cenicienta, Keloglan, Σταχτοπούτα, Vasilisa, Cendrillon, Gata Borralheira, Yeh-Shen, Cenicienta, Aschenbroedel... Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι το παραμύθι της Σταχτοπούτας είναι μόνο για κορίτσια. Νομίζουμε λάθος. Ο μύθος υπάρχει απ’ την ελληνική αρχαιότητα και συναντάται σε όλες τις κουλτούρες του κόσμου. Ο κεντρικός ήρωας που περιφρονείται, αδικείται και τελικά δικαιώνεται δεν είναι πάντοτε γυναίκα. Το μήνυμα του μύθου απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες, μικρούς και μεγάλους, φίλους και ερωτευμένους και το μόνο μαγικό που περιέχει είναι ότι μπορεί να μεταμορφώσει όλες τις ανθρώπινες σχέσεις. Υπάρχει, άραγε, τρόπος να κάνει κανείς έναν ερωτευμένο να σκεφτεί ή έναν εξαρτημένο να απεξαρτηθεί; Υπάρχει. Ο εκ γενετής τυφλός είναι δύσκολο να δει, αλλά όλοι οι ερωτευμένοι, εξαρτημένοι, απογοητευμένοι, προδομένοι, απελπισμένοι... όλοι που τελειώνουν σε -μένοι έχουν λόγο σ’ αυτό που τους συμβαίνει και, μόλις αυτός εντοπιστεί, η θεραπεία μπορεί να επέλθει. Ο τυφλός είναι διαφορετικός από τον τυφλωμένο.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

''Ημερολόγιον της Χαλκιδικής, Έτη 1930, 1931, 1932'' Εκδόσεις Δια Βίου (2010), Σχήμα: 14 cm Χ 21 cm, σελ. 340 ISBN: 978-960-87001-7-8, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ (Φωτομηχανική Ανατύπωση Πρωτοτύπου) ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΑΝΑΓΙΩΤΩΝ-ΧΑΛΚΙΔΙΚΙΩΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: Γραμματική Καραβασιλικού Το Ημερολόγιον της Χαλκιδικής είναι ένα εμπνευσμένο έργο που κυκλοφόρησε ως ετήσια περιοδική έκδοση από τον παπα-Νικόλαο Ηλία κατά τα έτη 1930-1933, ακολουθώντας αντίστοιχες προσπάθειες που πραγματοποιήθηκαν στον ελληνικό χώρο ήδη από τον 19ο αιώνα. Το περιεχόμενο του μάς δίνει την εικόνα της πνευματικής κατάστασης της Χαλκιδικής, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από της ιστορικές συγκυρίες της εποχής που εκδόθηκε (απελευθέρωση, δεκαετή πόλεμο, ανταλλαγή των πληθυσμών κ.ά.). Το έργο περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες για το κάθε έτος (εορτολόγια, αστρονομικά φαινόμενα κ.ά.) και άρθρα σχετικά με την ιστορία, τη λαογραφία και την πολιτική, καθώς και διηγήματα, παραμύθια, ανέκδοτα κ.ά. Η νέα έκδοση, που προήλθε από φωτομηχανική ανατύπωση των πρωτοτύπων, περιλαμβάνει τρία από τα τέσσερα τεύχη του δυσεύρετου πλέον Ημερολογίου και αποτελεί μία αξιόλογη προσπάθεια, που δείχνει σεβασμό προς τους προγόνους και αγάπη προς την τοπική ιστορία.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Ο χάρτης των χαμένων εραστών Ασλάμ Ναντίμ Μετάφραση: Τσιρούνη Αγγελική Σελ.: 480 Σχήμα: 14 Χ 20.5 ISBN: 978-960-6863-55-4 1η Έκδοση: Ιούνιος 2010 Στους αναγνώστες που επέλεξαν αυτό το βιβλίο προτείνουμε επίσης το Σβησμένες ψυχές του ίδιου συγγραφέα. «Στο βιβλίο αυτό, κι ας είναι γεμάτο ιστορίες βίας, αδικίας, μισαλλοδοξίας και άγνοιας, η αγάπη δεν έρχεται ποτέ σε δεύτερη μοίρα. Λάμπει στα χείλη ακόμη και της πιο βαθιάς πληγής». The Guardian

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΟΚΟΛΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Ο κύριος πρόεδρος ISBN 960-8264-44-8 Γεράσιμος Βώκος. Επιμέλεια Παν. Μουλλάς σελίδες 318 Δημοσιευμένο στα τέλη του 1893, αλλά λησμονημένο και δυσεύρετο έκτοτε, το νεανικό αυτό έργο του Γεράσιμου Βώκου (1868-1927) προσφέρεται σήμερα σε νέα έκδοση, με εκτενή εισαγωγή. Ο χαρακτηρισμός του (πρωτότυπον πολιτικοκοινωνικόν μυθιστόρημα) είναι ακριβής: πραγματικά, οι πολιτικές διακυμάνσεις της τρικουπικής περιόδου επιδρούν εδώ καθοριστικά στη ζωή μιας αθηναϊκής μικροαστικής οικογένειας. Οι νέοι καιροί, η προωθούμενη δημοσιογραφία και αθηναιογραφία, οι γλωσσικές, λογοτεχνικές και άλλες ανακατατάξεις της εποχής διατρέχουν τις σελίδες του Κυρίου Προέδρου με άμεσο ή έμμεσο τρόπο. Έτσι μπορούμε να μιλάμε για ένα μυθιστόρημα όπου συνυπάρχουν ποικίλα και αντιθετικά στοιχεία (το ιδιωτικό και το δημόσιο, το προφορικό και το γραπτό, το σατιρικό και το δραματικό), ενώ συνάμα απεικονίζονται μερικές από τις τυπικότερες και διαρκέστερες συμπεριφορές της νεοελληνικής κοινωνίας.

Ο ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Η νεράϊδα της θάλασσας και δέκα λαϊκά παραμύθια Συγγραφέας-απόδοση: Αντώνης Σανουδάκης-Σανούδος Σελίδες: 108 ISBN: 978-960-6748-75-2 Δέκα συν ένα παραμύθια της Χερσονήσου και του Ρεθύμνου με ρίζες στα ελληνιστικά και τα βενετσιάνικα χρόνια ως τα νεότερα της τουρκοκρατίας, με στοιχεία από τη Δανάη και τον Περσέα, τον Οιδίποδα, την Παλαιά Διαθήκη και γλώσσα που φέρνει στο νου τον δεκαπεντασύλλαβο του Ερωτόκριτου και τα αναγεννησιακά έπη και νουβέλες. Δέκα συν ένα παραμύθια που δεν είναι ισοπεδωμένα και ανούσια, αλλά ούτε και τρομοκρατούν τις αμάλαγες ψυχές των παιδιών, γιατί «το νεοελληνικό παραμύθι απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Γιατί, για να ζήσει κανείς σαν σωστός άνθρωπος πρέπει να παραμείνει ειλικρινής και ακέραιος σαν παιδί».

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Το Χέλι ο Γλιστρούλης ΒΙΓΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ Χρονολογία έκδοσης: 12 2008 ISBN: 9789606677410 Σχήμα: 21χ29 Σελίδες: 64 Κατηγορία είδους: ΒΙΒΛΙΟ Εκδότης: ΑΘΩΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Κωδικός Προϊόντος: 2155 Εξώφυλλο: ΣΚΛΗΡΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ Περιγραφή Μια περιπέτεια μέσα στην υπέροχη φύση με πλούσια εικονογράφηση, που θα ενθουσιάσει τα παιδιά και θα τους εμπνεύσει την αγάπη για το περιβάλλον. Ψάρια και πουλιά, παιχνιδίζοντας και τραγουδώντας, μας μαθαίνουν τα μυστικά της φύσης και μας ξεναγούν στις ομορφιές του Υγροτόπου της Ροδιάς.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Στη σκιά της πεταλούδας Εκδότης : ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ Συγγραφέας : Ζουργός Ισίδωρος ISBN: 9601614982 Σελίδες: 696 Ημερομηνίες Έκδοσης Ημερομηνία 1ης έκδοσης: 17/05/2005 Ημερομηνία τελευταίας έκδοσης: 28/06/2010 Το βιβλίο αυτό είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα του ευρύτερου βορειοελλαδικού χώρου μέσα από το χρονικό δύο οικογενειών που απλώνεται σε τρεις ολόκληρες γενιές. Από την Ανατολική Ρωμυλία και την Αδριανούπολη στα τέλη του 19ου αιώνα και από τα καμένα χωριά των φυλετικών ανταγωνισμών στη Μακεδονία της ίδιας εποχής, έως τη σημερινή Θεσσαλονίκη, οι πόλεμοι, η προσφυγιά, ο ιδρώτας και τα πάθη τόσων χρόνων έρχονται και στραγγίζουν στη συνάντηση ενός άντρα και μιας γυναίκας έναν τριήμερο καύσωνα του Αυγούστου κάτω από περίεργες συνθήκες. Είναι ακόμη ένα μυθιστόρημα-έπος του αγώνα της καθημερινής ζωής, καθώς και μια ελεγεία των «αποτυχημένων», του έρωτα και του χρόνου που περνά. Πιο πολύ όμως είναι το εκτενές μυθιστόρημα της Θεσσαλονίκης. Τα κτίρια, οι δρόμοι, τα στέκια, οι γωνιές της, οι εξοχές της, τα περίχωρα, το δέρμα της ολόκληρο, με το αποτύπωμα ενός ολόκληρου αιώνα. «Ήθελα να γράψω ένα βιβλίο για τους “αποτυχημένους”. Επέλεξα να το κάνω με τη μορφή ενός ιδιότυπου ιστορικού μυθιστορήματος, όπου μέσα από το κατακλυσμιαίο πέρασμα της ιστορίας σε ολόκληρο τον εικοστό αιώνα θα προσπαθούσα να αναστήσω στα μάτια του αναγνώστη το πανάρχαιο δράμα, τη συνάντηση του ανθρώπου με την προσωπική του αποτυχία και πτώση». Ισίδωρος Ζουργός

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΑΛΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΤΕΜΠΕΛΗ ΚΗΠΟΥΡΟΥ Συγγραφέας : Linda Tilgner Κατηγορία : ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΗΠΟΥ Σελίδες : 180 Σχήμα : 15*24 Χρώμα : ΝΑΙ ISBN : 9789608455559 Στο βιβλίο αυτό θα βρείτε ιδέες για το σχεδιασμό του λαχανόκηπου, την προετοιμασία του εδάφους, τη σπορά, τη ζιζανιοκτονία,τη φυτοπροστασία και τη συγκομιδή που σκοπό έχουν να αυξήσουν την απόλαυση της κηπουρικής , μειώνοντας το χρόνο που της αφιερώνετε.

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΦΕΡΤΕ ΜΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ"

Διαβάστε στο διαδικτυακό τόπο της Αυτοδιοίκησης www.aftodioikisi.gr για την εντολή του πρωθυπουργού στους στενούς του συνεργάτες μετά τη μηδενική παρουσία του ασθενούς φύλου στη λίστα των υποψηφίων Περιφερειαρχών http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7911 Διαβάστε επίσης: 1) Κάνει πίσω ο Μητρόπουλος μετά την ανακοίνωση Σγουρού; http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7910 2) Υπόσχεση Σγουρού προς την Ιπποκράτους ότι δεν θα είναι υποψήφιος ο Μητρόπουλος http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7914 3) Π. Αττικής: Θα είμαι υποψήφιος, λέει ο Γ. Δημαράς http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7913 4) Σγουρός – Μίχας: Συνάντηση για να «σπάσει ο πάγος» ttp://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7912 5) Βέροια: Κατασχέθηκαν οι καρέκλες του δ. συμβουλίου! http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7908 6) Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Μητρόπουλος, Αλαβάνος ή νέο αδιέξοδο; http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7909 7) Τοπικές εκλογές: Οι υποψήφιοι στις 13 περιφέρειες και τους 325 δήμους - Η λίστα επικαιροποιείται καθημερινά http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7720 Και δεκάδες άλλα θέματα στο πλαίσιο της συνεχούς ροής ενημέρωσης από την αυτοδιοίκηση gr ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ GR: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ (Τιμητική Διάκριση Ιδρύματος Μπότση)

Τολμηρές επιλογές από τον Γιώργο Παπανδρέου

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ Ρισκάρει με ανατροπές Οι στόχοι πίσω από τις επιλογές- έκπληξη για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Παπαχρήστος Στοίχημα για τον Γιώργο Παπανδρέου αποτελούν οι χθεσινές επιλογές των 13 ανδρών υποψηφίων για τις ισάριθμες περιφέρειες της χώρας, και παράλληλα το ορατό άνοιγμα που κάνει προς τις δυνάμεις της Αριστεράς επιλέγοντας να υποστηρίξει δυο στελέχη προερχόμενα από αυτή, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Παρά το άγριο παρασκήνιο και τα παζάρια που έγιναν στους διαδρόμους του Τάε κβον ντο, το σημαντικό είναι ότι ο κ. Παπανδρέου επέλεξε και νέα πρόσωπα τα οποία θα κληθούν να υλοποιήσουν τον «Καλλικράτη». Οι επιλογές των υποψηφίων στους οποίους περιλαμβάνονται τρεις υφυπουργοί, σε συνδυασμό με τις πρωτοφανείς αρνήσεις κυβερνητικών στελεχών να είναι υποψήφια, αποτελούν πλέον πρόκριμα για τον επικείμενο ανασχηματισμό, ο οποίος μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και σήμερα, και να είναι ευρύτερος, πέρα από τις συμπληρώσεις που επιβάλλουν τα κενά των τριών παραιτούμενων υφυπουργών. Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Today at InfognomonPolitics * Λευκορώσος ακτιβιστής του Διαδικτύου βρέθηκε κρεμασμένος στην κατοικία του * Τρεις αποκαλύψεις για ένα δυστύχημα * Η Θάλεια Δραγώνα άνοιξε την κερκόπορτα σε Τούρκους δασκάλους * Περί ηρώων και τάφων * Η φινλανδοποίηση της Ελλάδας * Αιχμές Νίκου Παπανδρέου σε κυβέρνηση * Οι δυσκολίες της Τουρκίας, ευκαιρία για Ελλάδα και Κύπρο * Ζωντανός ο εφιάλτης από την ελληνική «νύχτα των κρυστάλλων» * «Μαύρη λίστα» στα οδοφράγματα * Μετά τα τανκς, οι «επενδυτές» * Το casus belli και τα... κάζα του ΥΠΕΞ * Καλό Χειμώνα. * Κατήγγειλαν στη Βουλή επιχείρηση εκτουρκισμού στη Θράκη * Παντοδύναμες οι εβραϊκές οργανώσεις * "Το... ενεργειακό κόλπο" της Τουρκίας στο Αιγαίο * Η Ινδία στα χνάρια της Κίνας * Το σχέδιο αντιμετώπισης των λαθρομεταναστών * Ο αμερικανικός αιώνας έχει ημερομηνία λήξης; * Το Αφγανιστάν στοιχειώνει τον ύπνο του Ράσμουσεν * Λάθος η συνταγή του ΔΝΤ * Στρατός ένας και φτηνός... * Στρατιωτική συνεργασία Γαλλίας και Γερμανίας * Επιχείρηση των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας στο Νταγκεστάν * Ρωσία - Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο Νταγκεστάν * Η ελπίδα προέρχεται αυτή τη φορά από τον Νετανιάχου

TA ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Διαβαστε στο Διαδικτυακό τόπο της Αυτοδιοίκησης www.aftodioikisi.gr> ΤΗΝ "ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ" ΤΩΝ 13 "ΜΙΚΡΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ". ΠΟΥ ΥΠΕΡΤΕΡΟΥΝ, ΠΟΥ ΧΩΛΑΙΝΟΥΝ ΟΙ "ΕΚΛΕΚΤΟΙ" ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7907 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1) ΝΔ: ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΓΥΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7895 2) ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ" ΤΟΥ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ" http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7898 3) ΣΓΟΥΡΟΣ: ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΞΩ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7906 4) ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ: ΜΕΓΑΛΗ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7901 5) ΠΑΠΑΤΟΛΙΑΣ: ΤΙΜΗ ΜΟΥ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7899 6) Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΘΗΝΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΟΛΗ http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7905 7) Γ. ΜΙΧΑΣ: ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7904 8) ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ: ΤΙΜΗ ΜΑΣ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7900 9) ΚΚΕ: ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7897 10) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΜΙΝΗ http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7896 11) ΤΣΟΥΡΑΣ: ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7894 12) ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 325 ΔΗΜΟΥΣ - Η ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7720 ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ GR: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ (ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΠΟΤΣΗ 2010)

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2010 Ομιλία Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρου Βούγια στην Υπουργική Συνάντηση για το Άσυλο και την Καταπολέμηση της Παράνομης Μετανάστευσης στο Παρίσι. Η χώρα μας, λόγω γεωγραφικής θέσης, αποτελεί τη βασική πύλη εισόδου, αν όχι τη μοναδική πύλη εισόδου της ΕΕ. Σύμφωνα με την ετήσια ανάλυση του Frontex ( risk analysis ), η Ελλάδα δέχθηκε το 2009 το 75% της μη νόμιμης μετανάστευσης που εκδηλώθηκε σε όλο το εύρος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Ενώ το 2010 το ποσοστό αγγίζει το 82% . Συγκεκριμένα: Το 2008 ο αριθμός των συλληφθέντων αλλοδαπών κατά την είσοδό τους ανήλθε στις 146.337, το 2009 στις 126.145. Ενώ το πρώτο 8μηνο του 2010 ο αριθμός των συλληφθέντων ανέρχεται στις 80.750 (στο αντίστοιχο διάστημα του 2009, είχαμε 79.709 συλληφθέντες). Επιπλέον, καθώς ο αριθμός των μη νόμιμα εισερχομένων αλλοδαπών αλβανικής καταγωγής έχει μειωθεί, θα λέγαμε ότι φέτος παρουσιάζεται μια αύξηση των ροών από την Τουρκία της τάξεως του 14%. Το δε 2010 παρατηρείται μια γεωγραφική μετατόπιση αλλά και ποιοτική αλλαγή: Γεωγραφική μετατόπιση: Συγκεκριμένα: Το πρώτο 8μηνο του 2009 από τα θαλάσσια σύνορα συνελλήφθησαν 15.036 αλλοδαποί. Ενώ το 2010 είναι μόλις 3.976. Το πρώτο 8μηνο του 2009 από τα χερσαία σύνορα (Έβρος) συνελλήφθησαν 5.634 αλλοδαποί. Ενώ το 2010 είναι 23.819. Συντελέστηκε δηλαδή μια ποσοστιαία μεταβολή της τάξεως του 322,77%. Τους τελευταίους μήνες εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία περί τους 150-200 αλλοδαπούς ημερησίως. Ποιοτική αλλαγή: Λαμβάνοντας υπόψη το πληθυσμό και τη γεωγραφική έκταση της χώρας, η Ελλάδα πράγματι κατατάσσεται στις χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση ιδιαίτερης πίεσης (particular pressure), όπως ορίζεται στο πρόγραμμα της Στοκχόλμης. Πέραν όμως των νεοεισερχομένων αλλοδαπών εκκρεμούν χιλιάδες αιτήματα επιστροφής αλλοδαπών προς την Ελλάδα από τα άλλα κράτη μέλη στο πλαίσιο του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ. Συγκεκριμένα: το 2008 τα αιτήματα επιστροφής στο πλαίσιο του Κανονισμού Δουβλίνου ΙΙ ήταν 5.169, και το 2010 10.083. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα προορισμού, αλλά χώρα εγκλωβισμού αλλοδαπών, ακριβώς λόγω του Δουβλίνου ΙΙ, του πνεύματος που τον διέπει καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τη γεωγραφική θέση των κρατών μελών, αλλά και του τρόπου που εφαρμόζεται. Παράλληλα, τα αιτήματα ασύλου το πρώτο εξάμηνο του 2009 ήταν 8.114. Οφείλω δε, να ομολογήσω ότι λόγω των παρελθουσών πολιτικών και αντιλήψεων τα ποσοστά απόδοσης ασύλου ήταν εξαιρετικά χαμηλά: το πρώτο εξάμηνο του 2009 έγιναν αποδεκτά μόλις 14 αιτήματα ασύλου, 19 ανθρωπιστικής προστασίας και 50 επικουρικής προστασίας. Αυτό ακριβώς το αναποτελεσματικό σύστημα ασύλου αλλά και το σύνολο των πολιτικών διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή να αλλάξουμε ριζικά, όπως θα σας εξηγήσω στη συνέχεια. Θα ήθελα να προσθέσω ότι στο σύστημα διαχείρισης των ροών, αντιμετωπίζουμε επιπλέον προβλήματα λόγω των δυσκολιών στον προσδιορισμό της υπηκοότητας των παρανόμων μεταναστών, της απροθυμίας των χωρών προέλευσης των μη νομίμων μεταναστών στον προσδιορισμό της υπηκοότητάς τους, της κωλυσιεργίας στην έκδοση (έγκαιρα) ταξιδιωτικών εγγράφων και μη αναγνώριση των L . P . που εκδίδουμε για την απέλαση όσων δεν κατέχουν ταξιδιωτικά έγγραφα, σύμφωνα με τα κοινοτικά πρότυπα. Επιπλέον αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής που έχει υπογράψει η χώρα μας με την Τουρκία. Αρκεί να ληφθεί υπόψη ότι από τον Απρίλιο του 2002, που άρχισε ουσιαστικά η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, μέχρι την 30Αυγούστου 2010, υπεβλήθησαν στην Τουρκία 4.985 αιτήματα επανεισδοχής που αφορούσαν 76.613 αλλοδαπούς, στην πράξη παραδόθηκαν μόνο 2.520 λαθρομετανάστες. Τέλος, οφείλω να τονίσω ότι η αύξηση των ροών και η επιδείνωση της κατάστασης στη χώρας μας οφείλεται σε δύο σημαντικούς παράγοντες: *στην επιδείνωση της κατάστασης στις χώρες προέλευσης των αλλοδαπών, το οποίο οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη η ΕΕ και να αναζητήσει τρόπους ώστε να σταματήσουν οι συνάνθρωποί μας στην Αφρική και στην Ασία να βρίσκονται στη διαρκή ανάγκη εκπατρισμού διεκδικώντας το δικαίωμα στη ζωή. *στις διακρατικές συμφωνίες που έχουν συνάψει τα έτερα κράτη μέλη που συνιστούν εξωτερικό σύνορο της ΕΕ, δηλαδή η Ιταλία και η Ισπανία, με τη Λιβύη και το Μαρόκο αντιστοίχως. Εκτιμούμε ότι οι μονομερείς διακρατικές συμφωνίες των κρατών-μελών θα πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να σεβόμαστε την αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κ-μ. Αναγνωρίζοντας τα ελλείμματα της χώρας στο θέμα της διαχείρισης μεταναστευτικών ροών, ελλείμματα που μας κληροδότησε η παρελθούσα κυβέρνηση μαζί με το δημοσιονομικό έλλειμμα, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας και μεσούσης μάλιστα αυτής της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, προσπαθήσαμε να οργανώσουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των ροών. Το σύστημα αυτό αποτελείται από τρεις άξονες : Πρώτη Υποδοχή Μη Νόμιμα Εισερχομένων Αλλοδαπών / Άσυλο και Διεθνής Προστασία Δικαιούχων / Επαναπατρισμός – Επιστροφή. Πρόκειται για ένα Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Ροών το οποίο έχει σταλεί και στην Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Malmström υπό τη μορφή ενός ACTION PLAN , ενώ κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα στις 27& 28 /9 θα συζητηθεί διεξοδικά. Ενδεικτικό της σημασίας που έχει είναι ότι ο πρωθυπουργός της χώρας μας, κ. Παπανδρέου, θα συναντήσει προσωπικά την Επίτροπο. Σας ευχαριστώ πολύ. Ύστερα από σχετική ερώτηση του Γάλλου Υπουργού Eric Besson ο Υφυπουργός παρουσίασε συνοπτικά το Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Ροών: Σχετικά με το Άσυλο Η άμεση πρωτοβουλία που λάβαμε ήταν ο εξορθολογισμός της διαδικασίας αιτήσεως και απόδοσης πολιτικού ασύλου και επικουρικής προστασίας. Δέσμευση του Υπουργείου μας ήταν και είναι να αλλάξει ριζικά η διαδικασία αιτήσεως και απόδοσης ασύλου έτσι ώστε όποιος πραγματικά χρήζει διεθνούς προστασίας να προστατεύεται, όπως ορίζουν οι Διεθνείς Συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτό, το Νοέμβριο του 2009, συστάθηκε μικτή Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για την Αναμόρφωση της Διαδικασίας Ασύλου. Στην Ομάδα συμμετείχαν όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και η Ύπατη Αρμοστεία. Δουλέψαμε τότε πάνω σε τρεις βασικές θέσεις: *Τη μεταβατική διαδικασία Ασύλου και την αντιμετώπιση των εκκρεμών αιτημάτων ασύλου ( backlog ) *Το σχεδιασμό της Νέας Υπηρεσίας Ασύλου *Το σχεδιασμό της νέας διαδικασίας Ασύλου Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2009 ολοκληρώθηκε το πόρισμα της ομάδας Εμπειρογνωμόνων και τον Ιανουάριο του 2010 συγκροτήσαμε ειδική νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την κατάρτιση: *ενός Προεδρικού Διατάγματος για τη μεταβατική διαδικασία Ασύλου και του διαχείριση του backlog *ενός Σχεδίου Νόμου για τη νέα Υπηρεσία Ασύλου *ενός Προεδρικού Διατάγματος για τη νέα απο-αστυνομικοποιημένη, πια, διαδικασία ασύλου Που βρισκόμαστε σήμερα; Μεταβατική Διαδικασία Το Προεδρικό Διάταγμα για τη μεταβατική περίοδο έχει ήδη υπογραφεί από τον κ. Υπουργό και μέχρι 1η Οκτώβρη υπολογίζουμε να έχει γίνει νομοθέτημα του κράτους. Backlog Σε ό, τι αφορά τώρα τα εκκρεμή αιτήματα ασύλου( backlog ), σας ενημερώνω ότι, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, εκκρεμούν 46.000 περίπου σε δεύτερο βαθμό. Στόχος είναι η εξέταση του backlog του Δεύτερου βαθμού να ολοκληρωθεί εντός τριετίας. Νέα Υπηρεσία Ασύλου Θέλω να συνεχίσω λέγοντας δυο λόγια για τη νέα Υπηρεσία Ασύλου, το σχέδιο νόμου της οποίας έχει συνταχθεί και βρίσκεται ήδη για υπογραφή στον Υπουργό, κύριο Χρυσοχοΐδη, και στη συνέχεια στους συναρμόδιους υπουργούς. Πρόκειται για μια ειδική αυτοτελή υπηρεσία με τίτλο “Υπηρεσία Ασύλου”, η οποία θα είναι αρμόδια για όλη την ελληνική επικράτεια και η οποία θα αποτελείται από μία Κεντρική Υπηρεσία και από τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου. Η κύρια διαφορά με την παρελθούσα διαδικασία συνίσταται στο ότι η Αστυνομία διατηρεί πλέον ρόλο μόνο ως προς το σκέλος της καταγραφής της αίτησης Ασύλου και συγκεκριμένα τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, τη φωτογράφηση και την καταχώρηση στο Eurodac . Στόχος μας είναι ο νόμος για τη νέα υπηρεσία να ψηφιστεί εντός του Φθινοπώρου και η Νέα Υπηρεσία με τη νέα διαδικασία Ασύλου να τεθεί σε πλήρη λειτουργία εντός του 2011. Σχετικά με τα κέντρα πρώτης υποδοχής αλλοδαπών Ταυτοχρόνως αλλάζουμε όλο το σύστημα υποδοχής των νεοεισερχομένων αλλοδαπών. Τα κέντρα κράτησης, αυτές οι αποθήκες ψυχών, για τις οποίες δικαίως μας έχουν εγκαλέσει στο παρελθόν κυβερνήσεις άλλων κρατών μελών, Διεθνείς Οργανώσεις και Φορείς, μετατρέπονται σε κέντρα πρώτης υποδοχής, εντός των οποίων θα λαμβάνει χώρα ο εντοπισμός ( screening ) των ευάλωτων ομάδων, οι οποίες στη συνέχεια θα προωθούνται σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας, όπως ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες. Οι αλλοδαποί που δεν θα ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία θα οδηγούνται σε αξιοπρεπούς διαμονής κέντρα κράτησης, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιστροφής τους. Return Centers Ταυτοχρόνως, δημιουργούμε νέες δομές που θα λειτουργήσουν ως κέντρα κράτησης για τους αλλοδαπούς πουν τελούν υπό απέλαση. Τα κέντρα αυτά θα πληρούν επακριβώς τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το CPT . Όσο άρτια κι αν οργανώσουμε το σύστημα υποδοχής, φιλοξενίας και ασύλου, είναι γεγονός ότι ποτέ δεν θα μπορέσουμε να είμαστε συνεπείς προς τις διεθνείς και κοινοτικές υποχρεώσεις μας, αλλά και προς τον πολιτισμό μας, όταν καλούμαστε να χειριστούμε μόνοι μας αυτόν τον εξαιρετικά υψηλό αριθμό μη νόμιμα εισερχομένων αλλοδαπών. Την φετινή χρονιά όλο και περισσότερες οικογένειες (με ανήλικα παιδιά, ηλικιωμένους, έγκυες γυναίκες) διασχίζουν παρανόμως τα σύνορα. Ενώ οι αλλοδαποί αφγανικής καταγωγής (είτε προερχόμενοι από το Αφγανιστάν, είτε προερχόμενοι από το Ιράν) συνιστούν τη μεγαλύτερη εθνική κατηγορία μη νόμιμα εισερχομένων αλλοδαπών. Αποτελούν περίπου το 62% των μη νόμιμα εισερχομένων αλλοδαπών από τα χερσαία σύνορα. Ακολουθούν: οι αλλοδαποί με καταγωγή από Σομαλία, Νιγηρία, Μαρόκο, Αλγερία, Πακιστάν, Παλαιστίνη. Ενώ τα παρελθόντα έτη οι ροές εντοπίζονταν κυρίως στα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου, την παρούσα χρονιά οι ροές εντοπίζονται κυρίως στον Έβρο.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Δανίας συναντήθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ενημερωτική συνάντηση για την εθνική πολιτική μετανάστευσης πραγματοποίησαν σήμερα Δευτέρα 06/09/2010 ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Γρηγόρης Τασούλας με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Δανίας. Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στο δυσβάσταχτο φορτίο που επωμίζεται η Ελλάδα, καθώς διαχειρίζεται περίπου το 80% των συνολικών μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, αλλά και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να σταθεί με υπευθυνότητα απέναντι στην «ανθρωπιστική τραγωδία», όπως χαρακτήρισε την παράνομη μετανάστευση. «Είναι ουτοπία να πιστεύουμε ότι το πρόβλημα θα λυθεί με αστυνομικά μέτρα. Το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών είναι ευρωπαϊκό πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα και για αυτό χρειάζεται αλληλεγγύη και αποφασιστικά βήματα», τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη προς τους Δανούς βουλευτές. «Αλλάζουμε το σύστημα ασύλου με μια νέα Υπηρεσία, για την οποία απαιτούνται πόροι για υποδομές και προσωπικό. Δημιουργούμε κέντρα υποδοχής που θα διαχωρίζουν τους δικαιούχους άσυλο και θα περιθάλπουν τις ευάλωτες ομάδες. Σφραγίσαμε τα σύνορά μας για να λάβουν το μήνυμα οι διακινητές ότι η Ελλάδα δεν είναι διαμετακομιστικό κέντρο ανθρώπινων ψυχών αλλά και να δείξουμε στην Ευρώπη ότι είμαστε υπεύθυνοι και δεν «φυγαδεύουμε» εκ του πονηρού μετανάστες στην υπόλοιπη ήπειρο. Με ευαισθησία και υπομονή σεβόμαστε το ανθρωπιστικό δίκαιο, δεν δίνουμε αφορμή σε ξενοφοβικές φωνές να δημιουργήσουν εντάσεις, προσπαθούμε καθημερινά να διαφυλάξουμε την κοινωνική ειρήνη σε μια περίοδο που η χώρα δοκιμάζεται», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης. «Για να πετύχουμε χρειάζονται συγκεκριμένα βήματα: να βελτιωθούν άμεσα οι όροι και να υπογραφεί η συμφωνία επανεισδοχής Ε.Ε.-Τουρκίας, να εφαρμόσει επιτέλους στην πράξη και όχι στα λόγια η Τουρκία τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, να ενισχυθούν οι δομές και οι μηχανισμοί θωράκισης των συνόρων, να γίνει πλέον αντιληπτό σε επίπεδο κορυφής της Ε.Ε. ότι το πρόβλημα υπερβαίνει τις δυνάμεις μιας χώρας, όπως η Ελλάδα, και ότι πρέπει να αναδειχθεί η παράνομη μετανάστευση ως κορυφαία ευρωπαϊκή πολιτική και κοινωνική προτεραιότητα. Το Δουβλίνο ΙΙ είναι μια άδικη, απαράδεκτη και αναποτελεσματική διαδικασία», συνόψισε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Την αντιπροσωπεία των Δανών βουλευτών ενημέρωσε περαιτέρω ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης με στοιχεία για τις παράνομες εισόδους αλλοδαπών στη χώρα, τη φιλοσοφία και το χρονοδιάγραμμα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις μεταναστευτικές ροές, τη νέα Υπηρεσία Ασύλου κ.α., ενώ και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η ανάγκη για στενή επαφή και συνεργασία στο μέλλον.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Συμμετοχή του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Υπουργική Συνάντηση για το Άσυλο και την Καταπολέμηση της Παράνομης Μετανάστευσης στο Παρίσι Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη συμμετείχε σήμερα Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010 στην Υπουργική Συνάντηση για το Άσυλο και την Καταπολέμηση της Παράνομης Μετανάστευσης που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Στη συνδιάσκεψη συμμετείχαν οι ομόλογοί του από τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία και τον Καναδά, καθώς κα η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κα. Cecilia Malmstrom . Ο Υφυπουργός κατά την παρέμβασή του, παρουσίασε την κατάσταση της Ελλάδας, όσον αφορά στη μη νόμιμη μετανάστευση, τονίζοντας τη γεωγραφική μετατόπιση και την ποιοτική αλλαγή των μεταναστευτικών ροών της χώρας μας και έθεσε το ζήτημα της αύξησης των ροών λόγω των διακρατικών συμφωνιών που έχουν συνάψει η Ιταλία και η Ισπανία με τη Λιβύη και το Μαρόκο αντίστοιχα, καθιστώντας ουσιαστικά την Ελλάδα μοναδική πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, παρουσίασε συνοπτικά το Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Ροών το οποίο έχει ήδη σταλεί στην αρμόδια Επίτροπο και αναμένεται να συζητηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου, κατά την επίσκεψη της κα. Malstrom στην Ελλάδα. Τέλος, επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας για αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ και την εισαγωγή ενός μηχανισμού αλληλεγγύης προς τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν υψηλές μεταναστευτικές ροές, που θα περιλαμβάνει την αναστολή του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ και την εφαρμογή ενός μηχανισμού μετεγκατάστασης. Μετά το πέρας της Συνδιάσκεψης ακολούθησε συνέντευξη τύπου, κατά την οποία ο Υφυπουργός τόνισε τη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στην εν λόγω Συνδιάσκεψη, καθώς της δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει, αλλά και να συμβάλλει στη διαμόρφωση των κοινών πολιτικών που απαιτούνται μεταξύ των κρατών-μελών, διεκδικώντας το μερίδιο της κοινοτικής αλληλεγγύης που της αναλογεί. Συγκεκριμένα δήλωσε: ‘’ Όσο άρτια κι αν οργανώσουμε το σύστημα υποδοχής, φιλοξενίας και ασύλου, είναι γεγονός ότι ποτέ δεν θα μπορέσουμε να είμαστε συνεπείς προς τις διεθνείς και κοινοτικές υποχρεώσεις μας, διότι καλούμαστε να χειριστούμε μόνοι μας αυτόν τον εξαιρετικά υψηλό αριθμό μη νόμιμα εισερχομένων μεταναστών. Ως χώρα καταβάλλουμε τεράστια προσπάθεια για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, θεσπίζοντας μία νέα πολιτική μετανάστευσης και ασύλου.’’ Εν συνεχεία ακολούθησε τετραμερής συνάντηση εργασίας με τον Γάλλο, τον Ιταλό και τον Καναδό ομόλογό του, κατά την οποία συμφώνησαν να συνεχίσουν περαιτέρω τις εν λόγω συνομιλίες τους στη σύσκεψη των Υπουργών στις Βρυξέλλες στις 13 και 14 Σεπτέμβρη.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Ε-PONTOS

* Ιστορική Θεία Λειτουργία στη Σουμελά του Πόντου * ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ * Η Παναγία Σουμελά και η συνέχεια * ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΣΥΚΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ