Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Καλή Χρονιά στους τίμιους! Άγιε Βασίλη μου…

ΑΠΟ ΤΟ http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/
ΑΝΤΙ ΕΥΧΩΝ, ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ: Καλή Χρονιά στους τίμιους! Άγιε Βασίλη μου…
…τους έξι μήνες ζωής της Σίβυλλας, διαλοστείλαμε αρκετούς.
Τα βάλαμε με δημοσιοκάφρους, με επιχειρηματίες, δημοτικούς άρχοντες και πολιτικούς.
Παρόλα αυτά, θέλουμε να φέρεις κάτι και σ’ εμάς.
Σου υποσχόμαστε ότι το νέο έτος θ’ αλλάξουμε.
Στο ορκιζόμαστε άγιε μας Βασίλη!
Θα γίνουμε σκληρότεροι, περισσότερο κακοί και δεν θα συγχωρούμε τίποτα και σε κανέναν!Ξέρεις, το 2009 θα είναι η χρονιά που θα πάρει πολλούς ο διάβολος!
Γι’ αυτό άγιε Βασίλη, εσύ που φέρνεις δώρα σ’ όλους, εσύ που έχεις μετατρέψει τη γέννηση του Χριστού σε μια καταναλωτική μανία για να πλουτίζουν λίγοι, εσύ που τα δώρα τα κάνεις στους έχοντες και κατέχοντες, εσύ ο προστάτης της ελεύθερης αγοράς και οικονομίας, που καταστρέφει τον πλανήτη, οφείλεις το νέο έτος να μας φέρεις ορισμένα δώρα:
- Να σταματήσει το Ολοκαύτωμα του λαού της Παλαιστίνης
Δολοφονούν αθώους, γυναίκες, μικρά παιδιά.
Μια εθνοκάθαρση που ξεπέρασε τον Χίτλερ!
Ένα Ολοκαύτωμα για το οποίο θα έπρεπε να ντρέπονται όλοι οι πολιτικοί κι όχι μόνον οι ηγέτες.
Γιατί να μην πεθαίνουν οι τρομοκράτες μακελάρηδες ναζί;
- Να μην πεθαίνουν οι εργάτες
Το 2008 122 εργάτες έχασαν τη ζωή του.
Γι’ αυτό άλλαξε λίγο το κοινωνικό στρώμα που προσφέρουν τη ζωή τους και αφήνουν ορφανά παιδιά.
Γιατί να μην πεθαίνουν οι άπληστοι εργοδότες, που δεν εφαρμόζουν τους κανόνες ασφαλείας γιατί κοστίζουν;
Γιατί να μην πεθαίνουν οι δικαστές που δεν εφαρμόζουν τους έστω κουτσουρεμένους νόμους; Γιατί όχι οι πολιτικοί που λειτουργούν σαν υπάλληλοι των επιχειρηματιών, που κάνουν νόμους να πληρώνουν περισσότερους φόρους οι εργαζόμενοι και λιγότερους οι πλούσιοι;
Γιατί όχι τα τρωκτικά που έκλεψαν την περιουσία του ελληνικού λαού (ομόλογα, κουμπάροι, υπουργοί που έκλεψαν για τα παιδιά τους, υπουργοί και δικαστές που έκτισαν αυθαίρετα); Γιατί όχι οι ρασοφόροι, που με τις πλάτες σχεδόν του μισού υπουργικού συμβουλίου έκαναν μπίζνες μα τη δημόσια περιουσία;
Γιατί όχι αυτοί που έδωσαν ντοκτορά στην ιατρική στην πρωθυπουργική σύζυγο, πριν πάρει πτυχίο ιατρικής;
Γιατί να μην πεθαίνουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι του κράτους και του παρακράτους που δολοφονεί, που ψεκάζει με καρκινογόνα χημικά τα παιδιά μας;
- Ένα μεγάλο ξυπνητήρι, ακουστικά βαρηκοΐας και γυαλιά μυωπίας
Για να ξυπνήσει, να αφουγκραστεί, να δει η δημοκρατική αντιπολίτευση.
Να δουν τα δημοκρατικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, ΚΚΕ), που οδηγεί τη χώρα η ξεφτιλισμένη δεξιά και ν’ αναλάβουν μια ελάχιστη κοινή δράση, να βρουν μια ελάχιστη κοινή γλώσσα συνεννόησης απέναντι στη δεξιά.
- Άνεργους, ενοικιαζόμενους, συνταξιούχους
Δώσε στους ανθρώπους αυτούς μια ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Κάνε να βρουν ένα κοινό σημείο ενότητας τα δημοκρατικά κόμματα, που θα μπορεί να προσφέρει μια αχτίδα αισιοδοξίας.
- Έναν δικαστή
Φέρε μας ΕΝΑΝ δικαστή που θα είναι λειτουργός της δικαιοσύνης κι όχι πειθήνιο όργανο μιας κυβέρνησης απατεώνων.
Ένας αρκεί άγιε Βασίλη, ίσως κάνει κάποιους να αισθανθούν τύψεις και να πάψουν να λένε πάντα ναι στις παρανομίες της δεξιάς.
Έναν δικαστή που θα τολμήσει να δικάσει υπουργούς που πιάστηκαν στα πράσα, υπουργούς που έχτισαν παράνομα, τον Σανιδά που έκανε αυθαίρετο και παρανόμησε, τους εργοδότες που κλέβουν τον ιδρώτα του εργάτη…
Έναν δικαστή που δεν θα δικάζει σήμερα το νεαρό Άραβα, που κατέβασε τη σημαία των ναζί Ισραηλινών, αλλά τους απατεώνες πολιτικούς.
Έναν δικαστή που θα τιμωρήσει δίκαια το κράτος και το παρακράτος, που βιάζει τα όνειρα της νεολαίας μας!
- Παιδεία, Υγεία
Φέρε την συμφωνία των δημοκρατικών πολιτικών κομμάτων, πάνω σε ορισμένους αυτονόητους άξονες: δωρεάν δημόσια παιδεία, δωρεάν υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους πολίτες.
Η ελάχιστη προσφορά ενός κοινωνικού κράτους, προς τους πολίτες που πληρώνουν φόρους και τώρα αυτούς τους φόρους νέμονται τα δεξιά τρωκτικά του Καραμανλή.
Φέρε αυτά τα δώρα άγιε Βασίλη μας…
Κακή Χρονιά στους ναζί του 2008 και τους υποστηρικτές τους (ΗΠΑ – Ευρώπη), στους εκμεταλλευτές των εργαζομένων, στους πολιτικούς που εμπλέκονται σε σκάνδαλα, στις οικογένειες των πολιτικών που πλουτίζουν και κλέβουν τη δημόσια περιουσία, στους τοκογλύφους τραπεζίτες όλου του κόσμου… Καλή Χρονιά σ’ όλους τους τίμιους Έλληνες και Ελληνίδες!

Καλές Γιορτές !!!

Οδηγός επιβίωσης στον παγετό

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Αλυσίδες εναντίον παγετού Κάθε οδηγός πρέπει να τις έχει στο πορτμπαγκάζ ό,τι αυτοκίνητο και να έχει, ακόμα και 4x4 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χρ. Μανωλάς
«Όταν έχει χιονίσει ή έχει πιάσει πάγο και οδηγούμε χωρίς αλυσίδες, είναι σαν να θέλουμε να τρέξουμε ξυπόλητοι σε μαρμάρινο πάτωμα, στο οποίο έχει πέσει μαγειρικό λάδι».
O Κώστας Στεφανής, οδηγός και συνοδηγός αγώνων, είναι κατηγορηματικός για τη χρησιμότητα των αντιολισθητικών αλυσίδων στα αυτοκίνητα.
«Το κλίμα και η γεωλογική μορφή της Ελλάδας κάνουν τις αλυσίδες υποχρεωτικό αξεσουάρ. Κάθε οδηγός αυτοκινήτου που διαθέτει απλά λάστιχα και όχι χιονολάστιχα, πρέπει να τις έχει στο πορτμπαγκάζ, ασχέτως αν έχει μικρό ή μεγάλο αυτοκίνητο, τζιπ, τετρακίνητο ή όχι».
Ο κ. Στεφανής υπογραμμίζει ότι θα έπρεπε στη βασική εκπαίδευση ενός οδηγού να είναι και η τοποθέτηση των αντιολισθητικών αλυσίδων.
«Έχουν προκληθεί πολλά... επεισόδια σε επικίνδυνους χιονισμένους δρόμους, ακριβώς επειδή πολλοί οδηγοί δεν γνωρίζουν πώς να τοποθετήσουν τις αλυσίδες.
Θα πρότεινα σε οποιονδήποτε ξεκινήσει για ταξίδι στα βουνά, να έχει κάνει κάποιες πρόβες προηγουμένως.
Όσο εύκολο είναι να τοποθετείς τις αλυσίδες όταν ξέρεις πώς να το κάνεις, άλλο τόσο δύσκολο είναι να προσπαθείς να τις τοποθετήσεις όταν δεν ξέρεις, ιδιαίτερα υπό άσχημες συνθήκες, με τσουχτερό κρύο και χιονόπτωση», λέει.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Πρεμιέρα 2009 με βουτιά επιτοκίων

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ Δώρο ευρωεπιτοκίων για δανειολήπτες Αναλυτές βλέπουν νέα μείωση 0,5% τον Ιανουάριο ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Έλενα Λάσκαρη
Η πιστωτική ασφυξία στην ευρωζώνη εξαναγκάζει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει πρόσθετα μέτρα προχωρώντας άμεσα, σύμφωνα με τις προβλέψεις, σε νέα σημαντική μείωση των επιτοκίων τον Ιανουάριο κατά 0,5%.
Αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια του ευρώ θα διαμορφωθούν από το 2,5% που βρίσκονται σήμερα στο 2%, με άμεσα οφέλη σε όσους έχουν ήδη δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς σε τακτική συνεδρίαση Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009
Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, θα γίνει στις 04 Ιανουαρίου 2009, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 π. μ., στο Συνεδριακό Κέντρο του Κτιρίου των Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων της Πλατείας Σκρα, με θέματα ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος Γραφείο Τύπου ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 2034 Ώρα:09:45 Αθήνα: 31/12/2008 Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 11:30 χθες σε μονοκατοικία, στο Δ.Δ. Λουκαίτη του Δήμου Κρανιδίου, στο Νομό Αργολίδας. Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στην οικία. Στο συμβάν έλαβαν μέρος εννέα πυροσβεστικοί υπάλληλοι, με τρία οχήματα. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 23:45 χθες σε διαμέρισμα πρώτου ορόφου, στην οδό Αριστάρχου Τζέιμς στην Μυτιλίνη και επεκτάθηκε σε εστιατόριο που βρίσκεται στο ισόγειο του κτίσματος. Από την πυρκαγιά που ξεκίνησε από το τζάκι του διαμερίσματος, προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο διαμέρισμα, ενώ ζημιές υπέστη και το εστιατόριο. Η υπηρεσία μας επενέβη με 15 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και πέντε οχήματα. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη 01:05 σήμερα σε βιοτεχνία απορρυπαντικών, στην περιοχή του Δ.Δ. Γλυφάδας του Δήμου Κορινθίων, στο Νομό Κορίνθου. Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές στον εξοπλισμό και στις πρώτες ύλες της επιχείρησης. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, έλαβαν μέρος οκτώ πυροσβεστικοί υπάλληλοι με τέσσερα οχήματα.
Γραφείο Τύπου Α.Π.Σ., Ριζαρείου 1 και Μ. Ασίας, Χαλάνδρι, Τ.Κ. 15233 Τηλ.:2108178271-4, Fax: 2108178275-6, http://www.fireservice.gr/ - e-mail: mailto:ppeaps@otenet.gr

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ
ISBN: 960-04-0113-6 Έτος έκδοσης: 2008 Συγγραφέας: ΣΩΤΗΡΙΟΥ, ΔΙΔΩ
ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ - ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ, ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΑ
ISBN: 978-960-04-3856-7 Έτος έκδοσης: 2008 Συγγραφέας: ΣΩΤΗΡΙΟΥ, ΔΙΔΩ
ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ
ISBN: 978-960-04-3830-7 Έτος έκδοσης: 2008 Συγγραφέας: ΘΕΜΕΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΡΗΤΗ ΜΟΥ
ISBN: 978-960-04-3707-2 Έτος έκδοσης: 2008 Συγγραφέας: ΣΑΛΤΙΝΣΑΙ, ΣΑΜΠΑ

«ΝΟΣΤΡΑΔΑΜΟΣ» ROCK ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΟΥ 70’

Κατά την δεκαετία του 70, στην χώρα μας υπήρχαν 80 γκρουπ ποπ, και ροκ μουσικής. Τα συγκροτήματα αυτά, άφησαν τραγούδια, τα οποία τα ακούμε ακόμα και σήμερα από τα διάφορα μουσικά σχήματα! Ένα από τα συγκροτήματα εκείνης της δεκαετίας, ήταν και οι «ΝΟΣΤΡΑΔΑΜΟΣ», συγκρότημα που το αποτελούσαν οι: Ιπποκράτης (Τσάρλι) Εξαρχοπουλος – κιθάρα, φωνή, Δέσποινα Γλέζου – κιθάρα, φωνή, Στέλιος Φωτιάδης – μπάσο, φωνή, και Chris King – φωνή. Θα σας προτείνω να αναζητήσετε το δίσκο που έχει τίτλο «ΝΟΣΤΡΑΔΑΜΟΣ» ,και περιέχει δώδεκα «μουσικές ανησυχίες» εκείνης της εποχής! Ας γνωρίσουμε όμως λίγο καλύτερα το συγκρότημα «ΝΟΣΤΡΑΔΑΜΟΣ». Η ιδέα της δημιουργίας του ξεκίνησε από τον Στέλιο Φωτιάδη, ο οποίος είχε πριν μια πολύ καλή πορεία σε ένα «επεισοδιακό» γκρουπ, τους Fratelli, καθώς και στους Atomics, ενώ η Γλέζου είχε χαρακτηριστεί εκείνη την εποχή ως η πλέον ροκ γυναικεία φυσιογνωμία. Το συγκρότημα ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές, και τον Σεπτέμβρη του 72, τους βρίσκουμε να συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Δώσ’ μου το χέρι σου», κερδίζοντας το δεύτερο βραβείο, και την καθολική αποδοχή του κόσμου. Έτσι, την ίδια χρονιά ηχογραφούν και το άλμπουμ «ΝΟΣΤΡΑΔΑΜΟΣ» που σας προτείνω, το οποίο σημείωσε εντυπωσιακές πωλήσεις αλλά και έναν ικανό αριθμό από επταιντσα, με κομμάτια τα οποία τα διέκρινε η «ηλεκτρική μπαλάντα», αλλά και τα υπέροχα φωνητικά. Όλα πήγαιναν καλά για το γκρουπ, η πορεία του ήταν διαρκώς ανοδική, οι συναυλίες ανά το Πανελλήνιο δεκάδες, αλλά όλα τα όμορφα κάποια στιγμή τελειώνουν. Ένα «ροζ» σκάνδαλο ανάμεσα στον τραγουδιστή Τσάρλι, τον μάνατζερ του γκρουπ Κώστα Καλαφάτη, και μιας ανήλικης θαυμάστριας τους που συνέβη στην Καβάλα, αποδεικνύεται καταστροφικό για το μέλλον του γκρουπ. Το γεγονός έγινε πρωτοσέλιδο στον τύπο, και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί δέχτηκαν εντολή να πάψουν να μεταδίδουν πλέον τα τραγούδια τους. Σε μια ύστατη προσπάθεια να αποκαταστήσουν τη φήμη τους στη συνέχεια, έφυγαν από το σχήμα ο Τσάρλι μαζί με την King που αναχώρησε για το Λονδίνο μαζί με τον ντράμερ των Idols Βασίλη Κωνσταντινιδη. Τις θέσεις τους πήραν ο Μιχάλης Λαμπρόπουλος των Harlems και η Ρένα Παγκρατη. Δυστυχώς όμως, το οριστικό «φινάλε» για το γκρουπ έρχεται το 74 από το Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, όπου το τραγούδι του συγκροτήματος με τίτλο «Και Πρέπει», αντιμετωπίζει την παγερή αδιαφορία του κοινού! Ο εξαρχοπουλος, έχοντας αποχωρήσει από το γκρουπ, επιχειρεί μια «σόλο καριέρα», με απογοητευτικά αποτελέσματα. Η Γλέζου μετακόμισε αργότερα στο Λονδίνο, και ασχολήθηκε με την ζωγραφική. Η Ρένα Παγκρατη, προσχώρησε στο χώρο του θεάτρου. Ο Λαμπρόπουλος επιχείρησε μια προσωπική πορεία χωρίς κάποια αξιόλογη εξέλιξη. Ο Στέλιος Φωτιάδης συνέχισε την διαδρομή του σαν μουσικός, και το 1976, με την βοήθεια των Μπονατσου, Ψαριανου, και Γλέζου, κυκλοφόρησε μια πολύ καλή δισκογραφική δουλειά με τίτλο «ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΜΕΡΑ». Τον Στέλιο Φωτιάδη τον βρίσκουμε στις επόμενες δεκαετίες σαν συνθέτη, και κατόπιν σαν ιδιοκτήτη δισκογραφικής εταιρίας την οποία ίδρυσε με την γυναίκα του, την γνωστή τραγουδίστρια Γλυκερία! Οι ΝΟΣΤΡΑΔΑΜΟΣ, έχουν στο ενεργητικό τους έξι σαρανταπενταρια δισκάκια, και ένα LP, το οποίο σας προτείνω. «ΝΟΣΤΡΑΔΑΜΟΣ» και δώδεκα τραγούδια του χθες, αλλά και του «σήμερα»! Αξίζει να το αποκτήσετε! Καλή ακρόαση.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics Μετά τους Κούρδους και οι Αλεβίτες ζητούν δικές τους τηλεοπτικές εκπομπέςOι αλεβίτες κατά κοινή ομολογία αποτελούν το πιο προοδευτικό κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αλεβί-Μπεκτασί (Alevi Bektaşi Federasyonu) Ali Balkız, ζήτησε από την κρατική τηλεόραση TRT μια ώρα πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια της 12ήμερης νηστείας Muharrem, που αρχίζει στις 29 Δεκμβρίου. Ο Μπαλκίζ, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε για το θέμα, είπε ότι η κρατική...τηλεόραση TRT, εκπέμπει ζωντανά κάθε βράδυ, καθ' όλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού των σουννιτών τη θρησκευτική τελετή από ισλαμικά τεμένη της Τουρκίας, ενώ η αντίστοιχη θρησκευτική γιορτή των αλεβιτών, η νηστεία Muharrem, περνάει αθόρυβα και απαρατήρητα, χωρίς καμία αναφορά από την κρατική τηλεόραση.
Διαβάστε όλο το άρθρο και πολλά περισσότερα εδώ.

ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ

Σε μια συνάντηση που είχα προχθές βράδυ με μερικούς καλούς φίλους ραδιοφωνικούς παραγωγούς, το θέμα που ανοίξαμε είχε να κάνει με τα λεγόμενα «Ρετρό» τραγούδια. Μιλήσαμε για τις μεγάλες – πραγματικά, φωνές του μεσοπολέμου, τους μεγάλους τραγουδιστές και τραγουδίστριες του «Ελαφρού» τραγουδιού, του «ευρωπαϊκού» (όπως το έλεγαν τότε). Το Πρώτο όνομα (αν και υπήρχαν παλαιότεροι στο χώρο) που αναφέραμε ηταν του αξέχαστου Νίκου Γούναρη. Είπαμε πολλά για τον μεγάλο αυτό καλλιτέχνη, διασταυρώσαμε κατά κάποιο τρόπο τις «γνώσεις» μας γύρω από εκείνη την εποχή, και σιγοτραγουδήσαμε το «Ένα βράδυ που ΄βρεχε»! Ποιος, μεγάλος η και νεότερος, δεν έχει τραγουδήσει αυτή την παλιά επιτυχία; Ειδικά στους παλαιότερους, το τραγούδι αυτό φέρνει στο νου την «ουράνια» φωνή, του αξέχαστου Νίκου Γούναρη, του Νίκου Γούναρη όχι μόνον του ερμηνευτή, αλλά και του Συνθέτη! Σήμερα θα έχουμε μια διαφορετική «δισκοπρόταση», μια και είναι και η μέρα τέτοια.
Θα σας προτείνω να αποκτήσετε το CD με τίτλο «ΤΑ ΕΡΩΤΙΚΑ ΤΟΥ 50», με τον Νίκο Γούναρη! Καιρός είναι να γνωρίσουν οι νεώτεροι τις ΜΕΓΑΛΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ, καιρός είναι να θυμηθούν οι παλαιότεροι τι τραγουδούσαν πριν «προοδεύσουμε» στο τραγούδι. Ας γνωρίσουμε όμως τον Νίκο Γούναρη λίγο καλύτερα. Ο Γούναρης δεν υπήρξε μόνο ένας μεγάλος τραγουδιστής, αλλά και ένας πολύ αξιόλογος συνθέτης. Δυο στοιχεία, που του έδωσαν επάξια τον τίτλο του «τροβαδούρου». Η φωνή του, κυριάρχησε στον κόσμο, και ιδιαίτερα στις γυναίκες, ενώ ένας μύθος γύρω από έναν άτυχο έρωτα με την γυναίκα του, ήταν η αιτία να απογειωθεί καλλιτεχνικά. Ο Νίκος Γούναρης είχε έναν μοναδικό τρόπο να «περνάει» τα τραγούδια του, γιατί όπως γράφει ο συνθέτης Κώστας Μυλωνάς στο βιβλίο του «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ», δεν τραγουδούσε μόνο με το στόμα του, αλλά και με την ψυχή του, εγκαινιάζοντας μια καινούργια άποψη επικοινωνίας με το κοινό που τότε ακόμα έβλεπε τον τραγουδιστή σαν ένα ηθοποιό που ζει το ρόλο του και πάσχει μαζί του. Βέβαια φίλοι μου, ο Νίκος Γούναρης δεν ήταν ο «στημένος θεατρίνος» που με ψεύτικες υπερβολές προσπαθεί να κερδίσει την συγκατάθεση και την αποδοχή, αλλά ο καλλιτέχνης που έχει ταυτιστεί με το αντικείμενο της δουλειάς του, την οποία γνωρίζει πολύ καλά, και είναι γεννημένος για αυτήν! Ο Γούναρης, δεν ήταν γνωστός μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, και ιδιαίτερα στην Αμερική. Οι εμφανίσεις του μάλιστα εκεί, στάθηκαν ιστορικές για τον ενθουσιασμό που προκαλούσαν στο «διψασμένο» για τα τραγούδια του Ελληνικό στοιχείο. Το «σήμα κατατεθέν» του; Μια κιθάρα! Απαραίτητο συμπλήρωμα της καλλιτεχνικής του παρουσίας. Ο μεγάλος τροβαδούρος, έζησε όλη τη ζωή του πάνω στο πάλκο, και πέθανε πάνω στην ακμή της σταδιοδρομίας του, αφήνοντας πίσω του την ανάμνηση μιας ανεπανάληπτης προσωπικότητας στο χώρο του Ελληνικού τραγουδιού. Σαν συνθέτης, ο Νίκος Γούναρης έδωσε τα καλύτερα τραγούδια του στο χρονικό διάστημα ’44-’54. Τα πιο γνωστά και ωραία τραγούδια του είναι :
«Τι μου ‘κανες και σ’ αγαπώ», «Ποιος σε πήρε και μου ‘φυγες», «Όμορφη Αθήνα», «Για τις γυναίκες ζούμε», «Ο κόσμος άλλαξε», «Τώρα που σε γνώρισα», «Ένα βράδυ που βρεχε», και άλλα πολλά. Ο Νίκος Γούναρης, ήταν ο ΜΟΝΟΣ αποδεκτός (λόγω της κόντρας που υπήρχε τότε) από όλους τους ΡΕΜΠΕΤΕΣ! Ο αξέχαστος ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, στο βιβλίο του «ΝΤΟΜΠΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΡΑΤΑ», λέει για τον Νίκο Γούναρη! «Από αυτούς του Ευρωπαϊκού, μόνο ΕΝΑΣ, είναι σωστός. Ο Γούναρης. Αυτό το παιδί είναι δικός μας. Από το ρεμπέτικο ξεκίνησε, μας εκτιμά και τον εκτιμάμε»! Ο μεγάλος αυτός τροβαδούρος, έφυγε από κοντά μας το 1965, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στο τραγούδι μας. Σήμερα λοιπόν σας προτείνω το CD με τίτλο «ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ – ΤΑ ΕΡΩΤΙΚΑ ΤΟΥ 50»! Ας γνωρίσουμε ακόμα πιο καλά μέσα από δεκαοκτώ τραγούδια διαμάντια, τον ΑΞΕΧΑΣΤΟ τροβαδούρο! Καλή ακρόαση!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ Multiple Sclerosis Talks ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΛΕΠΤΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ HLA ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ.

Τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερη ένταση γίνεται μία προσπάθεια να ανοίξει το κουτί με τις γνώσεις – κλειδιά γύρω από τη λειτουργία των γονιδίων στην περίπτωση της νόσου της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Και πράγματι, στο σημείο αυτό υπάρχει μία ευαίσθητη ισορροπία, που επιτυγχάνεται μέσω της διαδικασίας της ανοσορρύθμισης. Η ανοσορρύθμιση αυτή που, όταν διαταράσσεται, δημιουργεί την παθογένεια της σκλήρυνσης κατά πλάκας, έχει τη βάση της σε έναν μηχανισμό του ανοσοποιητικού συστήματος, που έχει καθιερωθεί με την ονομασία σύστημα HLA.Πρόκειται για ένα σύστημα ειδικών κυττάρων που κατευθύνονται από το χρωμόσωμα 6 και καθορίζουν τη ρύθμιση ειδικών πρωτεϊνών για την προετοιμασία της μεμβρανικής συμπεριφοράς των κυττάρων.Για να το πούμε πιο απλά, ρυθμίζουν την ομαλή λειτουργία των κυττάρων. Η μεμβρανική συμπεριφορά των κυττάρων παίζει ένα τεράστιο ρόλο στην αναγνώριση ιδίων ή ξένων σωματιδίων του οργανισμού. Από τον αναγνωριστικό ρόλο αυτό κατευθύνεται και προγραμματίζεται η δράση των Τ-λεμφοκυττάρων, που είναι τα πρώτα όπλα άμυνας του οργανισμού. Η πρόκληση δημιουργίας των Τ-λεμφοκυττάρων δημιουργείται, λοιπόν, κυρίως από δύο ομάδες HLA-αντιγόνων, αυτά που είναι φορείς πρωτεϊνικών τμημάτων DR-2 και αυτά που δεν φέρουν την ομάδα αυτή. Τα HLA-DR2, λοιπόν, θεωρούνται τα «υπεύθυνα» για την παραγωγή ειδικών λοιμωδών ουσιών, των κυττοκινών, που βρίσκονται στη βάση της διαδικασίας της απομυελίνωσης στη σκλήρυνση κατά πλάκας.Βέβαια, το θέμα δεν κλείνει εδώ. Υπάρχουν διαφορές ποιοτικές σε όλες αυτές τις διαδικασίες που πρέπει να εξερευνηθούν για να μάθουμε σε βάθος τις αποκλίσεις στη διάγνωση και εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Έτσι, θα έχουμε και αποτελεσματικότερες θεραπείες. ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΕ ΣΥΓΓΕΝΙΚΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΑΥΤΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας ερευνητικά είναι μία από τις πιο «ψαγμένες» νευρολογικές ασθένειες.
Τα τελευταία δε χρόνια με την εξέλιξη της γενετικής και μοριακής βιολογίας, καθώς επίσης και την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας, έχει έρθει μια αλματώδης πρόοδος με ένα πλήθος νέων ευρημάτων στον τομέα αυτό.
Πάντως, είναι από χρόνια γνωστή η ύπαρξη μίας οικογενειακής και εθνικής επιρροής στη γενετική δομή της νόσου.
Θεωρείται ότι η νόσος είναι και πολυγονιδιακή και πολυπαραγοντική.
Έτσι, λοιπόν, αναμενόμενα στο στενό και ευρύ οικογενειακό κύκλο υφίστανται πληθώρες «πολυμορφισμών» και «μεταλλάξεων», που μπορεί κατά μόνας να μην έχουν κανένα ειδικό νοσολογικό βάρος, επηρεάζουν, όμως, ουσιαστικά τη γενετική προδιάθεση.
Η γενετική δε προδιάθεση με τη σειρά της, κάτω από την επήρεια περιβαλλοντολογικών παραγόντων αυξάνει τη νοσηρότητα.
Π.χ. μία ίωση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι δυνατόν να προκαλέσει την έκρηξη της νόσου.
Ενώ στο γενικό πληθυσμό η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου ανέρχεται στο 0,2 έως 0,3%, στους οικογενειακούς κύκλους ανέρχεται στο διπλό.
Πράγματι, σε δικές μας νευροφυσιολογικές έρευνες με τη μέθοδο των προκλητών δυναμικών ο κίνδυνος εμφάνισης στους συγγενείς είναι περίπου τετραπλάσιος. ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ Η ΑΠΟΜΥΕΛΙΝΩΣΗ ΤΑ ΝΕΥΡΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟΜΥΕΛΙΝΩΣΗΣ ΣΤΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ.
Στη σκλήρυνση κατά πλάκας όλη η διαδικασία της καταστροφής αρχίζει με την τοπική απομυελίνωση.
Με την έννοια της απομυελίνωσης περιγράφουμε την εικόνα του «ξεφλουδίσματος» της μεμβράνης (μυελίνη), που περιβάλλει τον άξονα του νευρικού κυττάρου, και παίζει το ρόλο του «αγωγού» της μετάβασης της νευρικής διέγερσης.
Η διεργασία της αποδομής της μυελίνης αρχίζει σημειακά γύρω από ένα μικρό αγγείο, κυρίως φλεβικής παροχής, περιβάλλοντάς το με έναν «αφρό».
Ο πυκνός αυτός «αφρός» περιέχει κυτταρικούς σχηματισμούς με διαλυτικό ρόλο για τη μεμβράνη της μυελίνης (απομυελίνωση).
Τα στοιχεία αυτά είναι μονοκύτταρα, πλασματοκύτταρα, Τ-λεμφοκύτταρα, των οποίων ο αμυντικός ρόλος είναι ταυτόχρονα και καταστροφικός για τη μυελίνη και τα ολιγοδενδροκύτταρα, που την παράγουν.
Μαζί με τη μυελίνη η διαδικασία αυτή καταστρέφει και τους «αγωγούς», δηλαδή, τους νευράξονες.
Με το χρόνο έρχεται και το τελειωτικό χτύπημα, η δραστηριότητα των μακροφάγων κυττάρων.
Πρόκειται για τα κύτταρα που «τρώνε» και διαλύουν τα πάντα που έχουν ερεθιστεί από τον «αφρό», τον οποίο περιγράψαμε παραπάνω.
Ανάλογα δε με τη δραστηριότητά τους δημιουργούν πρώιμες ή παλιές εστίες απομυελίνωσης, που καταλήγουν σε αδρανή απομυελινωτικά στίγματα, τις λεγόμενες πλάκες.
Μεταξύ δε αυτών και των υγιών εγκεφαλικών ιστών υπάρχει μια «γκρίζα ζώνη», όπου «μάχονται» η περαιτέρω απομυελίνωση με την επαναμυελίνωση. Ο ΙΛΙΓΓΟΣ ΣΑΝ ΣΩΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΚΑΙ Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΕΟΝ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΛΑΘΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΙΛΙΓΓΟΥ ΣΑΝ ΣΩΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΑΓΧΟΣ.
Πρόκειται για ένα σύμπτωμα, τον ίλιγγο, και μία ασθένεια, τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, που έχουν ένα κοινό γνώρισμα: είναι και τα δύο δυσδιάγνωστα στο ξεκίνημά τους.
Επίσης, ένα άλλο γνώρισμα είναι ότι πολύ τακτικά το ένα θεωρείται στοιχείο του άλλου, αλλά, σπάνια ο θεράπων ιατρός τα σκέφτεται και τα δύο ταυτόχρονα.
Τακτικότατα, όμως, μπορεί ο απλός ίλιγγος να είναι το πρώτο σύμπτωμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας και ο γιατρός να μην «θέλει» να το ψάξει περισσότερο, φοβούμενος τον πανικό ή την αγχωτική αντίδραση του ασθενούς.
Έτσι, λοιπόν, κατά κανόνα, υπάρχει μία τάση μη εντατικής διερεύνησης του ιλίγγου, ακόμη και όταν είναι επαναλαμβανόμενος.
Τιτλοφορείται σαν σωματοποιημένο άγχος και καθυστερείται οποιαδήποτε διαφοροδιάγνωση. Αυτό οδηγείται σε ένα χρόνιο πρόβλημα αντιμετώπισης με προσωρινές λύσεις και κάθε είδους συμπτωματική θεραπεία, που στην ουσία είναι το άλλοθι ασθενή και γιατρού ότι «κάτι γίνεται».
Βέβαια, στο τέλος, η διάγνωση «λάμπει» από μόνη της, όμως, τα συμπτώματα της χρόνιας διαγνωστικής ταλαιπωρίας είναι περισσότερα και από το αληθινό πρόβλημα.
Πάντως, σαν ιστορική αναφορά, πάνω από 6% είναι σαν αποκλειστικό σύμπτωμα ο ίλιγγος στη σκλήρυνση κατά πλάκας και πάνω από 24% σαν κοινή πρώτη συμπτωματολογία με άλλες ενοχλήσεις.
Αν αναλογισθούμε τι σημαίνει θεραπευτική αργοπορία στη σκλήρυνση κατά πλάκας, που αρκετές φορές κρατάει και χρόνια, αντιλαμβανόμαστε ότι με αυτή την συχνότητα εμφάνισης, το κόστος κάθε διαγνωστικής προσπάθειας είναι δικαιολογημένο. ΚΥΤΤΟΚΙΝΕΣ, ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΚΥΤΤΟΚΙΝΕΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΕΝΑΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ.
Οι κυττοκίνες είναι μια σειρά από διάφορα πολυπεπτίδια, που έχουν έναν κεντρικό ρόλο στην ωρίμανση και διαφοροποίηση των κυττάρων.
Κυρίως, όμως, μόνες ή σε συνδυασμό έχουν ένα κεντρικό ειδικό βάρος στην άμυνα του οργανισμού, όπου με ειδικό ρόλο κατευθύνουν την ανάπτυξη, διαφοροποίηση και στόχο των διαφόρων κυττάρων της άμυνας του οργανισμού.
Η διαταραχή της ισορροπίας των κυττοκινών δημιουργεί την έξαρση στη νόσο της σκλήρυνσης κατά πλάκας λόγω της διαταραχής που προκαλεί στο αμυντικό σύστημα (ανοσοποιητικό) του οργανισμού.
Όσο πιο μεγάλη η διαταραχή αυτή, τόσο πιο έντονη είναι και η κλινική εικόνα της νόσου.
Στη γνώση αυτή στηρίχθηκε και στηρίζεται για πολλά χρόνια η θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Τα τελευταία χρόνια βρέθηκε ότι ανάλογος μηχανισμός διαταραχής των κυττοκινών ενοχοποιείται και για τη διέγερση της σχιζοφρενικής συμπτωματολογίας.
Αυτό ήταν ήδη υπό διερεύνηση όταν και τα δύο νοσήματα παρουσιάζονταν μαζί για πρώτη φορά, όμως, μια ομάδα του Γερμανικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Μαξ-Πλανκ διαπίστωσε ότι υπάρχει διαταραχή κυττοκινών αυτόνομα και στις σχιζοφρένειες, γεγονός που στηρίζει μια νέα υπόθεση για τον πιθανό αυτοάνοσο χαρακτήρα των ασθενειών αυτών.
Πρόκειται για μία νέα διαγνωστική διάσταση, που ανοίγει και ένα νέο παράθυρο στη θεραπευτική αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας.

ΣΚΛΗΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΤΡΑΓΙΚΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ 17 ΧΡΟΝΗΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΧΗΤΗΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΜΟΥΧΤΑΡΙΔΗΣ:
Μπορούσε να σωθεί η αγαπημένη μου Σέβη!!
*Καθυστέρησε 25 λεπτά το πρώτο ασθενοφόρο, ζούσε η κόρη μου αλλά προτίμησαν να μεταφέρουν το άλλο κοριτσάκι που είχε τραυματιστεί ελαφρά. …..
Σκληρές καταγγελίες του τραγικού πατέρα της 17χρονης που σκοτώθηκε σε τροχαίο παραμονές Χριστουγέννων.
Με δάκρυα στα μάτια ο Ζαφείρης Μουχταρίδης που ακόμη δεν μπορεί να συνέρθει από τον τραγικό θάνατο της πολυαγαπημένης του κόρης, επανέλαβε πολλές φορές στον «Μ»:
«Μπορούσε να σωθεί η αγαπημένη μου Σέβη!!»
Ο τραγικός πατέρας ήρθε στην εφημερίδα μας μαζί με τον αυτόπτη μάρτυρα που βρέθηκε από τη πρώτη στιγμή στο τόπο του ατυχήματος και είδε τη κόρη του ακόμη ζωντανή και ειδοποίησε την αστυνομία.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες του πατέρα αλλά και του αυτόπτη μάρτυρα, καθυστέρησε 25 λεπτά το πρώτο ασθενοφόρο για να φτάσει στο τόπο του ατυχήματος κι όταν ακόμη ζούσε η 17χρονη κόρη του, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη μαρτυρίας της 15χρονης που βρίσκονταν στο ίδιο αυτοκίνητο.
Για άγνωστους όμως λόγους, οι δύο τραυματιοφορείς (δεν υπήρχε γιατρός προκειμένου να διασωληνώσει αμέσως το θύμα ώστε να μπορέσει να κρατήσει στη ζωή το άτυχο κοριτσάκι), αντί να μεταφέρουν τη κόρη του, προτίμησαν να μεταφέρουν το άλλο κοριτσάκι που είχε τραυματιστεί ελαφρά, θεωρώντας την ήδη…νεκρή!
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ «ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ» 5ος Ραδιομαραθώνιος Ευχών.
Παραμονή Πρωτοχρονίας από τις 08:00 έως τις 22:00.
Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ»
Όθωνος 12
Τ.Κ. 56429
Σταυρούπολη - Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310667891 Fax: 2310608818
ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΑΘΗΝΩΝ Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και φέτος ο ετήσιος Χριστουγεννιάτικος χορός της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών που πραγματοποιήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Κάραβελ.
500 και πλέον καλεσμένοι χόρεψαν και τραγούδησαν υπό τη συνοδεία των Γιάννη Θεοδωρίδη στο τραγούδι, Κυριάκου Αντωνιάδη στη λύρα, Βασίλη Φωλίνα στο αγγείο και το χειλιάυρ(λ)ι και Νίκου Χατζηδαυιτίδη στο νταούλι.
Ξεχωριστή στιγμή η παρουσίαση του πανάρχαιου πολεμικού χορού «Σέρα» από χορευτές του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς "Οι Μωμόγεροι" καθώς και του χορού «Τονγιαλίδικον» όπως χορεύεται σήμερα στην περιοχή της Τόνγιας από τις γυναίκες του Φάρου Ποντίων Θεσσαλονίκης.Το χορό τίμησαν με την παρουσία τους οι: Κωνσταντίνος Κιλτίδης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Παπακώστα Αικατερίνη Βουλευτής Β' Αθηνών Ν.Δ., Γιώργος Κασαπίδης Βουλευτής Κοζάνης Ν.Δ., Αναστάσιος Καρυπίδης Βουλευτής Σερρών Ν.Δ., Σταύρος Δαϊλάκης Βουλευτής Δράμας Ν.Δ., Αλέξανδρος Παρίσης Βουλευτής Κεφαλληνίας Ν.Δ., Διαμαντίδης Γιάννης Βουλευτής Β' Πειραιά, Πύρρος Δήμας Ολυμπιονίκης – Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, Παναγιώτης Φωτιάδης Δήμαρχος Αχαρνών, Πασβαντίδης Χάρης Αντινομάρχης Αθηνών, Λάζαρος Βρυζίδης Πρόεδρος Τ.Ε.Ι. Πειραιά και άλλοι.
Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του διοικητή του Δ' Σώματος Στρατού, αντιστρατήγου Γιώργου Ταμουρίδη, ο οποίος είναι ενεργό μέλος της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών.
Εύξεινος Λέσχη Αθηνών
Ψαρομηλίγκου 29,
Κεραμεικός, Αθήνα
Προσωρινή Διεύθυνση: Φιλελλήνων 14
Τηλ. 2103316036 Φαξ:2103250421
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΩΜΟΕΡΩΝ ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΠΕΛΛΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΡΩΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΜΩΜΟΓΕΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΥΤΙΚΟ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΙΣ 16:30 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΩΜΟΓΕΡΟΥΣ ΚΟΜΝΗΝΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το «Ψωμιάδειον» Πολιτιστικό Κέντρο Ποντιακού Ελληνισμού στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων, με σκοπό τη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του ποντιακού ελληνισμού, έχει δημιουργήσει θεατρική ομάδα «Μωμόγερων» από μέλη των σωματείων του.
Το δρώμενο των «Μωμόγερων» είναι ένα από τα έθιμα του λαϊκού πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου και παρουσιάζονταν σε πολλές περιοχές του Πόντου την περίοδο του δωδεκαήμερου (Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά – Φώτα).
Είναι αυτοσχέδιος λαϊκός θίασος, που εμφανίζονταν στα σπίτια, στα σταυροδρόμια και τις πλατείες των χωριών και των πόλεων του Πόντου και έστηναν μικρές ή μεγάλες παραστάσεις, έχοντας κατά τόπους διαφορετικές ονομασίες.
Το «Ψωμιάδειον» Πολιτιστικό Κέντρο Ποντιακού Ελληνισμού σε συνεργασία με τη Μουσικοχορευτική & Πνευματική Εστία Ποντίων & Φίλων Αιγάλεω «Ο ΚΑΥΚΑΣΟΣ» και το Σύλλογο Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», θα παρουσιάσουν το θεατρικό δρώμενο των «Μωμόγερων» στους δρόμους του Νέου Αιγάλεω και της Αγ. Βαρβάρας, την Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009.
Η θεατρική ομάδα των «Μωμόγερων» θα ξεκινήσει στις 11:00 από τη συμβολή των Οδών Οριζομύλων & Νέστωρος (περιοχή Νταμαράκια) στο Νέο Αιγάλεω και διασχίζοντας τους δρόμους της πόλης θα φτάσει στην πλατεία 19ης Μαΐου της Αγ. Βαρβάρας από όπου θα συνεχίσει και θα διασχίσει και τους δρόμους της Αγ. Βαρβάρας, στήνοντας στο πέρασμά της μικρές παραστάσεις, αναβιώνοντας το έθιμο αυτό για πρώτη φορά σε δρόμους της Αθήνας, όπως ακριβώς γίνονταν στις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου.
Με ιδιαίτερη χαρά σας περιμένουμε να αναβιώσουμε μαζί το πανάρχαιο αυτό έθιμο, δίνοντας μια διαφορετική παραδοσιακή νότα στις γιορτινές αυτές μέρες, για να θυμούνται οι μεγαλύτεροι και να γνωρίζουν οι μικρότεροι την ιστορία των προγόνων τους.
Η Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου
Ερμίδου Γεωργία