Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ











ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://www.greekalert.com/

.. Απλά δε φαίνεται μέσα στον κυκεώνα των προβλημάτων που μονοπωλούν την καθημερινότητα.
Με απόλυτη επιτυχία λοιπόν στέφθηκε η προσπάθεια του Πολυτεχνείου Κρήτης με τη χορηγία της Ελληνικής YMC στονπαγκόσμιο διαγωνισμό Shell Eco Marathon, το Μάιο στην πίστα Nogaro της Γαλλίας.
Το πρωτότυπο, κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα, κατέλαβε την 4η θέση για το βραβείο ασφάλειας.
Η επιτυχία είναι ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογισθούμε ότι:
1. Ήταν η πρώτη φορά που Ελληνικό Ανώτατο Εκπαιδευτικό ίδρυμα συμμετέχει στον εν λόγω διαγωνισμό.
2. Η συμμετοχή αφορούσε τη δυσκολότερη κατηγορία του διαγωνισμού, τα αστικά οχήματα που αντιστοιχούν σε κανονικά, μικρά αυτοκίνητα πόλης.
3. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 200 ομάδες από όλο τον κόσμο, με χορηγούς κολοσσούς όπως η Renault, η Scania κλπ.
Η Ελληνική ομάδα ήταν η μόνη που είχε προδιαγράψει 2 ζώνες παραμόρφωσης του οχήματος. Το όχημα ήταν το μοναδικό που πέρασε τους τεχνικούς ελέγχους χωρίς καμία παρατήρηση!!Τέλος, η Ελληνική συμμετοχή πέτυχε την εκπληκτική κατανάλωση 62χλμ ανά λίτρο βενζίνης προσομοιάζοντας συνθήκες κίνησης εντός πόλης!
Οι λίγοι που πίστεψαν και αγωνίστηκαν γι’ αυτό το εγχείρημα το έκαναν πραγματικότητα. Και απέδειξαν πως σε αυτή τη χώρα υπάρχει οραματισμός και όρεξη για δημιουργία.
Ας γίνει παράδειγμα σε όλους, ιδιαίτερα στις μεγάλες εταιρείες και δημόσιους φορείς και να ευχηθούμε μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον.
Επόμενο ραντεβού, το 2009 στη Γερμανία, όπου η Ελληνική συμμετοχή έχοντας πλέον την εμπειρία του πρόσφατου διαγωνισμού, θέτει τον πήχη ακόμα ψηλότερα.

«Θα πνίξετε τους τουρίστες στα σκουπίδια»


Τάδε Έφη ο κύριος Νικητιάδης.
«Την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, προκειμένου να επιλυθεί το μείζον πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων από το αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου και να αποφευχθεί η περαιτέρω δυσφήμιση του νησιού, ζητά με ερώτησή που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Γιώργος Νικητιάδης.Ο Δωδεκανήσιος βουλευτής Γ. Νικητιάδης καλεί τον Υπουργό Μεταφορών να αναλογισθεί τις τεράστιες ευθύνες του, καθώς όπως χαρακτηριστικώς αναφέρει στην ερώτησή του «στο αεροδρόμιο της Ρόδου που αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου των τουριστών στο νησί, οι τουρίστες συμφώνως με τα τουριστικά σας σλόγκαν «θα ζουν τον μύθο τους» στα σκουπίδια και αυτήν την εικόνα θα μεταφέρουν μαζί τους ως την «αληθινή εμπειρία» από την πατρίδα μας».
Τώρα να βάλω τις φωνές;
Εμείς στην Θεσσαλονίκη, ΤΙΝΟΣ την «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» να ζητήσουμε που σε λίγο θα μας ΠΝΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ;
Μπορεί το θέμα των σκουπιδιών να «έπαιξε» δυο μέρες αλλά γρήγορα ξεχάστηκε, κάτι που δεν σημαίνει όμως ότι και καλά λύθηκε το πρόβλημα!
Η μέχρι στιγμής εικόνα είναι η εξής (εκτός και αν άλλαξε κάτι τις τελευταίες ώρες).
Κλειστή η ΧΩΜΑΤΕΡΗ των Ταγαράδων, και ΚΛΕΙΣΤΟΣ ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
Λύση «ανάγκης» στην Θεσσαλονίκη δίνουν κάποιοι Δήμοι από τους γύρω Νομούς, αλλά όχι για πολύ αφού οι εκεί ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ δεν μπορούν να δεχτούν ούτε το 1/100 από τον όγκο σκουπιδιών που παράγει η Θεσσαλονίκη.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν σχηματιστεί τα γνωστά «βουνά» σκουπιδιών στην πόλη, αλλά είναι θέμα χρόνου να συμβεί αυτό.
Τελικά το παιχνίδι με την ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ στη χώρα μας έχει πολλές μορφές.
Για πάνω από είκοσι χρόνια, λειτουργούσε στους Ταγαράδες η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ της χώρας.
Κάποιοι την «βάφτισαν «ΧΥΤΑ» για να χρυσώσουν το χάπι.
Σχεδίασαν τον ΝΕΟ ΧΥΤΑ Μαυροράχης, μόνο που δεν τα σκέφτηκαν καλά τα πράγματα, μόνο που τα όποια σχέδια από την ΑΡΧΗ είχαν «κενά».
Σήμερα λοιπόν η κατάσταση έχει ξεφύγει από ΚΑΘΕ ΕΛΕΓΧΟ και προσωπικά δικαιολογώ τους κατοίκους και των δυο περιοχών για τις αντιδράσεις τους γιατί ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ, και όπως προέκυψε ο νέος ΧΥΤΑ Μαυροράχης είναι ….. «μισός» αφού άλλα λέει πλέον η Κοινοτική Οδηγία, και άλλη είναι η πραγματικότητα, και ο τρόπος λειτουργίας του (αν τον αφήσουν να λειτουργήσει).
Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια λύση, και πέρα από οποιεσδήποτε «Πολιτικές σκοπιμότητες» πολύς κόσμος ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ότι θα λυθεί το πρόβλημα αυτό.
Όταν θα μας πνίξουν τα σκουπίδια, γιατί για εκεί βαδίζουμε, τότε θα βγουν διάφοροι, Δήμαρχοι, Πρόεδροι, Γραμματείς και Φαρισαίοι να πουν ότι είχαν «λύσεις» και ότι τα έλεγαν αλλά τους αγνόησαν.
Και μια και μίλησα στην αρχή του άρθρου για την «εικόνα» που θα μεταφέρουν οι τουρίστες στις χώρες τους, αναρωτιέμαι ΠΟΙΑ εικόνα θα μεταφέρουν από την Θεσσαλονίκη που από «φτωχομάνα» κινδυνεύει για ακόμα μια φορά, μέσα στο κατακαλόκαιρο να γίνει «σκουπιδομάνα».
ΕΜΕΙΣ, ΤΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ να ζητήσουμε;
Και τελικά, θα νοιαστεί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ κανείς για αυτή τη Πόλη που είναι και χωρίς το πρόβλημα των σκουπιδιών μια ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΒΡΩΜΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ;