Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

ΞENH ΛOΓOTEXNIA / ΣYΓΓPAΦEIΣ AΠ' OΛO TON KOΣMO Να ζεις σε νησί Μυθιστόρημα Μπεν Μπλούσι ΞENH ΛOΓOTEXNIA / ΣYΓΓPAΦEIΣ AΠ' OΛO TON KOΣMO Μετάφραση:Νίκος Αναγνώστου Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-4956-6 σελ. 432 12 Οκτωβρίου 2009Πύρινη άνοιξη Μυθιστόρημα Σαχάρ Χαλίφα ΞENH ΛOΓOTEXNIA / ΣYΓΓPAΦEIΣ AΠ' OΛO TON KOΣMO Μετάφραση:Ελένη Καπετανάκη, Αγγελική Σιγούρου Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-4955-9 σελ. 288 12 Οκτωβρίου 2009 Το κινητό Διηγήματα Ίνγκο Σούλτσε ΞENH ΛOΓOTEXNIA / ΣYΓΓPAΦEIΣ AΠ' OΛO TON KOΣMO Μετάφραση:Αλεξάνδρα Παύλου Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-4954-2 σελ. 288 12 Οκτωβρίου 2009 Είστε ευτυχισμένοι; Δέκα τρόποι για να ζήσετε μια χαρούμενη ζωή Μπάρμπαρα Μπέργκερ ΕΣΩTEPIΣMOΣ - AΠOKPYΦA Σύνθεση εξωφύλλου: egreenE. ΠAΓKAΛOY Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-4980-1 σελ. 262 12 Οκτωβρίου 2009 ΘEATPO / ΣΚΗΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗΤο ελαφρό μουσικό θέατρο στην Μεσοπολεμική Αθήνα Β' Οι άνθρωποι και τα έργα Μανώλης Σειραγάκης ΘEATPO / ΣΚΗΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-4904-7 σελ. 422 12 Οκτωβρίου 2009 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ Ψυχή βαθιά Παντελής Βούλγαρης ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-4991-7 12 Οκτωβρίου 2009 ΠΟΛITIKH - IΣTOPIA Η ιστορία της ανθρωπότητας Από την Αμερικανική επανάσταση μέχρι τις αρχές της τρίτης χιλιετίας Τόμος Β΄ Χέντρικ Βαν Λουν, Τζων Μέριμαν ΠΟΛITIKH - IΣTOPIA Σύνθεση εξωφύλλου: egreenE. ΠAΓKAΛOY Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-4978-8 σελ. 352 12 Οκτωβρίου 2009 ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Η Ώρα της Γης Ημερολόγιο 2010 WWF Ελλάς ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-5008-1 12 Οκτωβρίου 2009

Μήπως μιλάμε για…σκ@τ@;...

Μήπως μιλάμε για…σκ@τ@;... Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ* Ζητώ την συγνώμη και την ανοχή σας για τον τίτλο του θέματός μου αλλά επειδή στην Ελλάδα όλοι μας, ανεξαιρέτως, όλα τα ξέρουμε, όλα "τα σφάζουμε και τα μαχαιρώνουμε" και επειδή ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με…καλές προθέσεις προσφοράς στα κοινά (και αποφεύγεται κάθε αναφορά στο ανελέητο κυνηγητό του χρήματος) σε κάθε τι που άπτεται και των εμφανών και αφανών δρώμενων (ιδιαίτερα από επιβήτορες θώκων εξουσίας), αξίζει τον κόπο να διαβάσετε αυτό το σύντομο επεισόδιο «αεροπορικού ταξιδιού» που μου έστειλε ένας φίλος... *********** Ένας άνδρας καθόταν στο αεροπλάνο δίπλα σε μία νεαρή κοπέλα. Ο άνδρας την κοίταξε και είπε: «Θα θέλατε να συζητήσουμε; Έχω ακούσει να λένε ότι οι πτήσεις φαίνονται συντομότερες όταν κάποιος συζητά με ένα συνεπιβάτη που έχει δίπλα του.» Η κοπέλα, που μόλις άνοιγε ένα βιβλίο για να διαβάσει, το έκλεισε αργά και είπε με αφοπλιστική γλυκύτητα: «Επί ποιού θέματος θα θέλατε να μιλήσουμε? «Λοιπόν, δεν ξέρω», είπε ο άνδρας και χαμογέλασε αυτάρεσκα, «Ας πούμε για την πυρηνική φυσική?» «Εντάξει, σύμφωνοι» του είπε η κοπέλα, «Φαίνεται να είναι ένα θέμα με ενδιαφέρον. Αλλά επιτρέψτε με να σας κάνω πρώτα μία ερώτηση» Ένα άλογο, μία αγελάδα και ένα ελάφι τρώνε το ίδιο χορτάρι, αλλά τα περιττώματα του ελαφιού μοιάζουν σαν μικρά μπαλάκια, της αγελάδας σαν μία μαλακή μάζα και το αλόγου σαν μικρές μπάλες ξερού χόρτου. Σε τι πιστεύετε εσείς οφείλεται η διαφορά τους?" Ο άνδρας φανερά έκπληκτος, σκέφθηκε μια στιγμή και μετά ψέλλισε: «Χμμμ, ειλικρινά δεν έχω ιδέα…» Τότε η ευγενική κοπέλα του λέει: «Πιστεύετε στ' αλήθεια ότι είστε σε θέση να συζητήσετε περί πυρηνικής φυσικής, όταν δεν γνωρίζετε ούτε για ένα απλό «σκατό»? * Ο καθηγητής ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ θα είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 2010

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

PETER DRUCKER, Ο ΓΚΟΥΡΟΥ ΤΟΥ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ Elizabeth Haas Edersheim Μετάφραση-Επιμέλεια: Ελένη Δελιβάνη Εκδόσεις Επίκεντρο ISBN 9789604582020 Σελίδες: 492 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο Peter Drucker δεν χρειάζεται συστάσεις. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους αναλυτές της Θεωρίας Διοίκησης, καθώς με τα έργα του προέβλεψε πολλές από τις εξελίξεις που υπήρξαν στα τέλη του εικοστού αιώνα στο χώρο. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια ιδιότυπη βιογραφία του, μην αναφέροντας τα γεγονότα της ζωής του αλλά αναλύοντας τις βασικές ιδέες και θεωρίες του. Πυλώνα της σκέψης του αποτελεί ο σημαντικός ρόλος της γνώσης, καθιερώνοντας μάλιστα τον όρο «εργάτης της γνώσης» .
Είναι πλέον αποδεκτό πως η δημιουργία καινοτομιών και η ηγετική ικανότητα αποτελούν τη στρατηγική βάση της επιχείρησης.
Η αποτελεσματική δράση είναι εφικτή μέσα από την στοχαστική ανάλυση των δεδομένων της αγοράς και των προβλημάτων της στις βασικές τους συνιστώσες. Τα υποδείγματα του Drucker είναι γνωστά για την ικανότητά τους να μετατρέπουν τα πολύπλοκα δεδομένα σε μια σειρά απλών παραγόντων που, σε συνδυασμό με την σκληρή δουλειά που απαιτείται για την υλοποίηση ενός επιχειρηματικού πλάνου, θα φέρει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην εταιρεία. Κάτι τέτοιο βέβαια απαιτεί και μια οργανωτική ευελιξία για την γρήγορη ανταπόκριση στις αλλαγές. Επίσης σημαντική αρχή αποτελεί η μεγάλη σημασία της εξυπηρέτησης του πελάτη, ορίζοντάς την ως τον σημαντικότερο παράγοντα που καθορίζει την επιτυχία μιας επιχείρησης. Είναι αδύνατος ο ορισμός του Μανατζμεντ ως επιστήμης αυθύπαρκτης, καθώς εντάσσεται και ορίζεται από τα ευρύτερα πλαίσια στα οποία κάθε επιχείρηση δραστηριοποιείται: οικονομικά, κοινωνικά, ανθρωπολογικά, δεδομένα που ο Drucker πάντα εντάσσει στην θεωρία του. Αναδεικνύεται έτσι και η ευθύνη του Διευθύνοντα Συμβούλου να διασφαλίζει ότι η επιχείρηση κατανοεί τις απόψεις της αγοράς, των υφιστάμενων δυνητικών αγοραστών και ανταγωνιστών. Κάτι που αξίζει να σημειωθεί επίσης είναι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση που εφαρμόζει στην διοικητική των επιχειρήσεων. Οι εργαζόμενοι, αναφέρει, πρέπει να είναι σε θέση να αντλούν ικανοποίηση από την εργασία τους και να συμμετέχουν σε αυτή κατά το δυνατόν πληρέστερα. Δεν είναι τυχαίο που η παραπάνω θεματολογία αποτελεί μέρος της ύλης μαθημάτων κάθε σπουδαστή της Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθώς η σκέψη του Peter Drucker έχει καθορίσει σε μεγάλο ποσοστό αυτόν τον κλάδο. Το παρόν βιβλίο αποτελεί μια απολαυστική αναδρομή του έργου του και ένα χρήσιμο εργαλείο κατανόησης της θεωρίας και των εφαρμογών της επιστήμης του management.
ΕΧΕΙΣ ΦΩΝΗ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΘΕΙΣ Κόλιας Αμοιρίδης Πρόλογος: Γιώργος Τσιάκαλος Εκδόσεις Επίκεντρο ISBN 9789604582235 Σελίδες: 420 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα χρονικό των ανθρώπων της περιοχής του Κιλκίς που συμμετείχαν στο «έπος της Αντίστασης 1941-44». Ο Κόλιας Αμοιρίδης, γεννημένος στο Καραουργάν, έφτασε ως πρόσφυγας στην Μεγάλη Βρύση. Οι κάτοικοι της Μεγάλης Βρύσης, μαζί τους και ο Κόλιας Αμοιρίδης, έζησαν τις μεγάλες στιγμές της Εθνικής Αντίστασης και μοιράστηκαν τις ελπίδες και τα όνειρα που αυτή γέννησε. Ο συγγραφέας, ενώ ξετυλίγει την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και των αγώνων του Δημοκρατικού Στρατού, επιμένει να μας θυμίζει την ιδιαίτερη προσωπικότητα του καθενός και της καθεμιάς χωριστά. Καμιά διάσταση της ζωής των ανθρώπων δεν περιφρονείται και δεν απαξιώνεται στην αφήγηση. Τα έθιμα, οι συνήθειες, οι τρόποι δράσεις τους, τα χαρακτηριστικά τους στην καθημερινή ζωή, ο τρόπος σκέψης τους, το πώς αντιδρούσαν στην αδικία, τα κίνητρα που τους ωθούσαν στην μια επιλογή ή στην άλλη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συγγραφέας: «Ποτέ δεν φανταστήκαμε πως τα ιδανικά που πιστεύαμε μπορούσαν κάποτε να διαβρωθούν στη συνείδησή μας εξαιτίας της εκάστοτε ηγεσίας. Δεύτερη φωνή δεν υπήρχε. Και το παράξενο είναι ότι όταν οι κομμουνιστές απαλλάχτηκαν από τις παρωπίδες, τότε χιλιάδες από αυτούς βρέθηκαν έξω από το κόμμα διαγραμμένοι και χαρακτηρισμένοι». Ο ίδιος διευκρινίζει με απόλυτη ειλικρίνεια πως δεν αποτελεί πρόθεσή του να αποτελέσουν ιστορία τα γραφόμενά του. Κίνητρο συγγραφής υπήρξε η διάσωση της μνήμης στις επόμενες γενιές των ανθρώπων της εποχής του, που «ήταν απλοί άνθρωποι που με όλο τους το είναι λαχταρούσαν μια κανονική ζωή και γι’ αυτό βρέθηκαν να διάγουν ζωή εντελώς αλλιώτικη –παράτολμη και συχνά τραγική». Ο Γιώργος Τσιάκαλος στον πολύ εύστοχο πρόλογο του βιβλίου, αναφερόμενος στην πολύχρονη παραμονή του Αμοιρίδη στο εξωτερικό ως πολιτικός πρόσφυγας, σημειώνει πως η «ποθητή πατρίδα θα έχει την ευκαιρία να κτιστεί όσον καιρό οι άνθρωποι γνωρίζουμε ότι το εγχείρημα για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, είναι δικό μας, κι ότι αυτό είναι εκείνο που δίνει νόημα στη ζωή μας και καταξιώνει την ύπαρξή μας.»

Συνάντηση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη με πυροσβέστες και εργαζόμενους με εργολαβική σχέση στο ΑΠΘ

Με συμβασιούχους πυροσβέστες συναντήθηκε σήμερα Σάββατο, 10 Οκτωβρίου ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Σπύρος Βούγιας. Ο υφυπουργός ενημερώθηκε για τα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν (καθεστώς 8μηνων συμβάσεων) από αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο του σωματείου συμβασιούχων πυροσβεστών νομού Θεσσαλονίκης και πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Αγίου Παύλου, Γιώργο Καστανίδη. Ακολούθως, τον κ. Βούγια επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της ΠΑΣΚΕ πυροσβεστών, οι οποίοι με τη σειρά τους τον ενημέρωσαν για προβλήματα του κλάδου. Στη συνέχεια, ο κ. Βούγιας είχε συνάντηση με εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων σε εργολήπτες και εκτελεστές έργων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Το προεδρείο των εργαζομένων με εργολαβική σχέση εργασίας του ΑΠΘ ενημέρωσε εκ νέου τον υφυπουργό για τα εργασιακά τους προβλήματα. Από την πλευρά του ο κ. Βούγιας εξέφρασε την συμπαράστασή του στο αίτημά τους για κατάργηση του συγκεκριμένου καθεστώτος που ισχύει εδώ και 25 χρόνια και την μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε να συμβάλει τα μέγιστα προκειμένου να προωθηθεί νομοσχέδιο για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Ρεσιτάλ Βιολοντσέλου - Τσέμπαλου

Ρεσιτάλ Βιολοντσέλου - Τσέμπαλου - 12/10/2009 Ώρα: 21.00
Χώρος Εκδήλωσης: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Είδος Εκδήλωσης: Μουσική Δωματίου Κανονικό: 10 € Λεωφορεία: 10,31,14,2Γιάννης Τσιτσελίκης (βιολοντσέλο) - Κατερίνα Κτώνα (τσέμπαλο)"Σονάτες με λυρισμό και χορευτική διάθεση"Antonio Vivaldi: Σονάτες για σόλο βιολοντσέλο και basso continuo Μία από τις μεγαλύτερες μορφές της εποχής του Μπαρόκ, ο Antonio Vivaldi (1678-1741), μεσουράνησε τον 18ο αιώνα στη Βενετία.
Ο «Κόκκινος Παππάς (The Red Priest)», ονομασία που του αποδόθηκε λόγω του έντονου χρώματος των μαλλιών του, στην αρχή ακολούθησε το επάγγελμα του κληρικού το οποίο μετά εγκατέλειψε.
Πολύ δημοφιλής στην εποχή του λόγω του έργου του «Τέσσερις Εποχές», το οποίο ήδη από τότε χαρακτηριζόταν σαν πραγματικό "hit", ο Vivaldi έγραψε όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής (όπερες, κοντσέρτα, σονάτες). Πολυσχιδής προσωπικότητα, συνδύαζε επαγγελματικές ικανότητες πρωτάκουστες για την εποχή εκείνη, όπως αυτές του παραγωγού και του ιμπρεσάριου των παραστάσεών του. Πέθανε στη Βιέννη, τελείως φτωχός και ξεχασμένος από τον κόσμο. Οι σονάτες για βιολοντσέλο και basso continuo (μπάσο κοντίνουο) είναι εμποτισμένες με το «μουσικό άρωμα» της ζωής στη Βενετία τον 18ο αιώνα.
Η χαρά της διασκέδασης και η λαμπερή ατμόσφαιρα της εποχής εκείνης αναδύονται αριστοτεχνικά μέσα από τις σελίδες της μουσικής πέννας του Vivaldi.
Ο λυρισμός και η ρητορική έκφραση που χαρακτηρίζουν τα αργά μέρη εναλλάσσονται με το ανάλαφρο και ζωηρό ύφος που έχουν τα γρήγορα μέρη. Στις σονάτες αυτές ο Vivaldi συνδυάζει τη φρεσκάδα της μελωδίας με την καθαρότητα και τη δεξιοτεχνική χρήση του βιολοντσέλου. Η μουσική γραφή τους χαρακτηρίζεται από ευρηματικές αρμονίες και ηχοχρώματα.
Το συνεχές βάσιμο (basso continuo) που ερμηνεύεται από το τσέμπαλο στηρίζει με τις αρμονίες και με αυτοσχεδιαστική διάθεση τη μελωδική φωνή του βιολοντσέλου και συμμετέχει έτσι σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ των δύο οργάνων. Οι σονάτες αυτές είναι μία μεγάλη πρόκληση για τον βιολοντσελίστα, γιατί του προσφέρουν μία αστείρευτη πηγή εκφραστικών μέσων.
Είναι γεμάτες μεσογειακό ήλιο αλλά και μελαγχολία, πάθος αλλά και τρυφερότητα. Η μουσική του Vivaldi στις σονάτες αυτές αντικατοπτρίζει την ίδια τη ζωή. Κατερίνα Κτώνα Για πληροφορίες Πηνελόπη Μπαρμπετάκη Υπεύθυνη επικοινωνίας & Προβολής του Γιάννη Τσιτσελίκη Τηλέφωνο: 6932-48.39.21 Ε-mail: pbarbe@otenet.gr

Έκθεση Ζωγραφικής - 12/10/2009 έως 18/10/2009

Έκθεση Ζωγραφικής - 12/10/2009 έως 18/10/2009 Ώρα: 19:30
Χώρος Εκδήλωσης: Βαφοπούλειο Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία Λεωφορεία: 5,6,33Το 13ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης θα μας παρουσιάσει για άλλη μια φορά , έκθεση ζωγραφικής των μαθητών του!
Στην έκθεση συμμετέχουν παιδιά από όλες τις τάξεις του σχολείου.
Θα θαυμάσουμε 70 καλλιτεχνικά έργα των μαθητών με ελεύθερο θέμα .
Στα έργα αυτά μεταφέρουν τις καλλιτεχνικές τους γνώσεις και την ευαισθησία τους υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους, Μαρίας Καλλινδέρη.

Έκθεση Ζωγραφικής & Χαρακτικής - 12/10/2009 έως 18/10/2009

Έκθεση Ζωγραφικής & Χαρακτικής - 12/10/2009 έως 18/10/2009 Ώρα: 19.30
Χώρος Εκδήλωσης: Βαφοπούλειο Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολείαΕικαστικό Εργαστήρι
2ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας
Υπεύθυνος του εργαστηρίου:Κοΐδης Μιχαήλ
«Πόσες εικόνες πέρασαν μπροστά μας και πόσες άλλες έπλασε η φαντασία μας ή είδαμε στο όνειρό μας. Άλλες κράτησαν πολύ και άλλες χάθηκαν.
Οι εικόνες των ονείρων σβήνουν.
Εκείνες της φαντασίας γίνονται ίσως κίνητρα για δημιουργία.
Και όσες αναπαράστησε ο άνθρωπος με οποιοδήποτε τρόπο έκφρασης (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική) εξακολουθούν να υπάρχουν. Αυτές τις εικόνες της φαντασίας μας, σας καταθέτουμε για να υπάρχουν.»
To 2ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας θα μας εκθέσει τα έργα ζωγραφικής και χαρακτικής των μαθητών του.

«ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ»

«ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ «Ένα παιδί, σκολιαρόπαιδο του Δημοτικού, μεγαλώνει σε μια φτωχική, παράμερη γειτονιά της Θεσσαλονίκης, στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής και του Εμφυλίου, του αδερφοσκοτωμού. Είναι τα χρόνια που ο κόσμος ανοίγεται μπροστά του και παρουσιάζεται με το πιο σκληρό του πρόσωπο. Βομβαρδισμοί, μάχες και ξεσηκωμοί, σκοτωμοί και θάνατοι από την πείνα και την παγωνιά. Μικρή ανασαμιά το σχολειό. Η αναζήτηση της παρηγοριάς στην εκκλησία και το κατηχητικό, οδηγούν στην πρώτη επαφή με το τρομερό βιβλίο, την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Και ο μικρός μαθητής μέσα στο άγουρο, παιδικό του μυαλό αναλογίζεται όσα ο κόσμος του «αποκαλύπτει» και πόσα από αυτά μοιάζουν με κείνα που ο Αγιορείτης σοφός καλογερόπαπας, ανασέρνει και ζωντανεύει, από το φοβερό όραμα της Αποκάλυψης στο κήρυγμα του……» Αυτά και πολλά αλλά αναφέρονται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου «ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ» που έγραψε ο γιατρός Βασίλης Θωμαίδης και κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από τις εκδόσεις «ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ». Ένα βιβλίο «ντοκουμέντο» γραμμένο στην γλώσσα της «γειτονιάς», απλά, ανθρώπινα. Το διάβασα δυο φορές. Μέσα από τις σελίδες του ξεπηδούν εικόνες μιας άλλης εποχής, μιας άλλης Θεσσαλονίκης… Μιας άλλης Ελλάδας. Ο συγγραφέας όλα αυτά που περιγράφει τα έζησε στην τρυφερή παιδική ηλικία όπως όλα τα Ελληνόπουλα του πολέμου, των «Χρόνων της Αποκάλυψης». Ηταν εκείνα τα χρόνια, που το παιδί γινόταν από τη μια στιγμή στην άλλη άντρας. Εκείνα τα χρόνια που όλοι εμείς οι νεότεροι τα «μάθαμε» (πόσα δεν μάθαμε τελικά) από αφηγήσεις των παλαιότερων, και από τα διάφορα βιβλία , ιστορικά και μη! 571 σελίδες, 39 κεφάλαια που χάνεσαι μέσα σε αυτά. Το παιδί της κατοχής, θυμάται, και γράφει…. Θυμάται τον ξεσηκωμό των Εβραίων, θυμάται τους Γερμανοτσολιάδες, τους μαυραγορίτες, τους αντάρτες, τις εκτελέσεις…… Θυμάται πολλά… Εικόνες και γεγονότα που του έμειναν βαθιά χαραγμένα στην ψυχή… Όλα αυτά ο Βασίλης Θωμαίδης τα μάζεψε, και τα πέρασε στο βιβλίο αυτό, «ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ» σαν «Αντιχάρισμα ψυχής στη γενιά του Πολέμου», σαν προσφορά γνώσης σε όλους εμάς για να μάθουμε! Το βιβλίο αυτό δεν πρέπει να λείψει από κανέναν!
Βασίλης Τσούγκαρης Αρθρογράφος – Παραγωγός Ραδιοφωνίας tsougarisgnomi@gmail.com

«Η Σολομώντεια Λύση»

«Η Σολομώντεια Λύση» του Γιάννη Καλατζόπουλου, βασισμένο στο κινέζικο έργο του 13ου μ.Χ.αι. «Ο Κύκλος με την Κιμωλία», απ’όπου εμπνεύστηκε και ο Μπέρτολτ Μπρεχτ το ομώνυμο αριστούργημά του. ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ ΑΠΟ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 Πριν από περίπου 50 χρόνια ο Μπερτολτ Μπρεχτ πήρε ένα παλιό παραμύθι και το έκανε θεατρικό έργο για μεγάλους. Ο Γιάννης Καλατζόπουλος πήρε αυτό το έργο και το ξαναέκανε παραμύθι για παιδιά. Το Θέατρο Σοφούλη επέλεξε να ανοίξει την Παιδική του Σκηνή με το θαυμάσιο αυτό έργο που είναι ένας ύμνος στην αληθινή και ανυπόκριτη αγάπη.
Ο κύκλος με την κιμωλία είναι μια αλληγορία με θέμα την αγάπη, στηριγμένη στον πανάρχαιο μύθο.
Μια βασίλισσα κυνηγημένη από στασιαστές, εγκαταλείπει το μωρό της. Το βρίσκει η υπηρέτρια της και αποφασίζει να το πάρει για να το γλιτώσει από τους διώκτες του. Κυνηγημένη πλέον και αυτή, υποφέρει τα πάνδεινα για να του εξασφαλίσει μια στέγη και λίγο γάλα. Μια αληθινή αγάπη αναπτύσσεται στο παιδί και στην θετή του μητέρα, ώσπου, μετά από χρόνια το καθεστώς αλλάζει και το παιδί γίνεται ο νόμιμος κληρονόμος του θρόνου και μιας αμύθητης περιούσιας. Τότε εμφανίζεται η φυσική του μητέρα και το διεκδικεί.. Και ο «ιδιόρρυθμος « δικαστής θα κάνει το πείραμα: Βάζει το παιδί στην μέση ενός κύκλου και ζητάει από τις δύο μητέρες να το τραβήξουν προς το μέρος τους, πιάνοντας από το ένα χέρι η καθεμιά, και όποια νικούσε θα το έπαιρνε υπό την κηδεμονία της.
Σε ένα υπέροχο σκηνικό, με πλούσια κοστούμια, πολλή μουσική, τραγούδια, χορό και με την συμμετοχή των παιδιών, περνούν με ευχάριστο τρόπο αξίες όπως η αυταπάρνηση, η αλληλοβοήθεια, η αγάπη και η συλλογικότητα που πιστεύουμε πως είναι τα μόνα αντίδοτα σε έναν κόσμο βίας, ατομισμού, και λατρείας του κέρδους. Ταυτότητα της παράστασης Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλατζόπουλος Μουσική: Δημήτρης Λέκκας Σκηνικά-Κοστούμια: Βαλεντίνο Βλάσης Βαλάσης Χορογραφίες: Κατερίνα Ανδριοπούλου Φωτισμοί: Χρήστος Γιαλαβούζης Παίζουν οι ηθοποιοί: Κώστας Γακίδης, Παυλίνα Χαρέλα, Σίσσυ Ιγνατίδου, Φώτης Πυρυτίδης, Ηλίας Μπερμπελής, Τατιάνα Τσαπικίδου. Πληροφορίες παράστασης Πρεμιέρα: Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009 Ημέρες: κάθε Κυριακή και καθημερινές για σχολεία Ώρα: 11.30 π.μ. Χώρος: Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη Καλαμαριά (με τη γραμμή Νο 5 του ΟΑΣΘ, Νέα Κρήνη, στάση Βερβελίδη) Τιμή Εισιτηρίου: 12 ευρώ (Ειδικές τιμές για γκρουπ) Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2310423925 Email: info@theatrosofouli.gr Site: www.theatrosofouli.gr Οργάνωση παραγωγής: Γιάννης Γκουντάρας Επικοινωνία: Δάφνη Μουστακλίδου, 6972294695,

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

ΠΙΠΙΤΣΑ IS BACK!!! Η οικονομική κρίση χτύπησε και την Πιπίτσα και έτσι η δημοφιλής ηρωίδα ψάχνει δουλειά.
Η αγαπημένη μας ηρωίδα αυτή τη φορά μας ταξιδεύει στα επαγγέλματα και μέσα από όμορφα τραγούδια μας βοηθά να τα γνωρίσουμε. Συγγραφέας:Μάρω Θεοδωράκη
Τραγουδούν: Μάρω Θεοδωράκη, Σωτήρης Καρκαλέμης Ναταλί Αμάν και Χριστίνα Κουτσοφιού
Εικονογράφος: Νίκος Μαρουλάκης
Έτος:9 Οκτωβρίου 2009 Σχήμα:22x24 Σελίδες:56
Εξώφυλλο:Σκληρό ISBN:978-960-6864-26-1
ΔΕΙΤΕ ΤΟ Ένας ήρωας που ξεχώρισε και αγαπήθηκε απ την σειρά πολύχρωμοι χαρταετοί ο Σάκης Γαλατάκης της Λένας Τερκεσίδου ξεκινάει μια νέα αποστολή.
Ο Σάκης Γαλατάκης στο Φασφουντοχωριό κυκλοφορεί σε βιβλίο μεγάλου σχήματος με CD και σε μουσική του Φώτη Σιβριγιάν Συγγραφέας:Λένα Τερκεσίδου
Εικονογράφος: Φερένα Σκόρδη
Μουσική: Φώτης Σιβριγιάν
Έτος:9 Οκτωβρίου 2009
Σχήμα:21Χ29 Σελίδες:32
Εξώφυλλο:Σκληρό ISBN:978-960-6864-27-8
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΣΑΚΗ Η πρεμιέρα της Πιπίτσας θα γίνει στο βιβλιοπωλείο Διάμετρος στην Χαλκίδα
η πρεμιέρα του Σάκη Γαλατάκη θα γίνει στον Ιανό της Αθήνας
2η παρουσίαση του Σάκη στο βιβλιοπωλείο Ορόσημο στη Ν.Σμύρνη
Παρουσίαση στο Σπίτι του Σοφούλη στη Λάρισα του βιβλίου η Βασίλισσα Νανελένε και ο πρίγκιπας Μάριο Καπρίλι
Παρουσίαση του βιβλίου ο Τρομερός Βέιν στον Αστερισμό του κύκνου στον Ιανό της Αθήνας

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

ΤΟ ΤΑΜΑ
ISBN: 978-960-04-3976-2
Έτος έκδοσης: 2009
ΣΕΛ. 248 Σχήμα: 14 Χ 20,5
Μαλακό εξώφυλλο
Τα σύνορα του κόσμου.
Του μέσα και του έξω
Τα οικεία θαύματα και οι απόκοσμες αλήθειες.
Παλιές πληγές και νέες προσμονές.
Η φλόγα των ανθρώπινων ονείρων.
Η λυτρωτική δύναμη της πίστης. Το ταξίδι-δώρο της ζωής. Μια ιερή αποστολή που περνάει από γενιά σε γενιά.
Ένας ξωμάχος της ζωής πραγματοποιεί ένα τάμα – αληθινό άθλο: να μεταφέρει με μύριους κινδύνους άσβεστη την αναστάσιμη λαμπάδα σ’ ένα λησμονημένο και αλειτούργητο μοναστήρι.
Οι ψαλτικές γκάφες ενός ευσεβούς ιεροψάλτη. Ένα «αμήν»που γίνεται «ναμήν» και υμνεί τον Κύριο με τον δικό του φάλτσο τρόπο.
Ο Ντοστογιέβσκη της αγάπης. Η πρώτη, σπάνια έκδοση των Αδερφών Καραμαζώφ ενώνει δύο ανθρώπους με τα δεσμά του έρωτα σ’ ένα παζάρι Ρωσοποντίων.
Ο Θεός των κυνηγημένων και περιφρονημένων προσφυγόπουλων. Ένα «αγοραστό» ολοκαίνουργιο αυτοκινητάκι ταξιδεύει τα άπιαστα, απαγορευμένα από τη φτώχεια, όνειρα ενός παιδιού.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Χαμένοι στο διαδίκτυο (Hotel "Ένοικοι Γραφής")
ISBN: 9789601631103 Σελίδες: 360 Ημερομηνία 1ης έκδοσης: 01/12/2008 Ημερομηνία τελευταίας έκδοσης: 11/12/2008 Περιγραφή Τρία εκατομμύρια διαδικτυακοί χρήστες και πλέον των 10.000 blogs στην Ελλάδα πιστοποιούν μια νέα πραγματικότητα - και όχι μόνο ψηφιακή.
Η διαδικτυακή βιβλιοφιλία εξαπλώνεται με γεωμετρική πρόοδο, ενώ ήδη αρκετοί bloggers τυπώνουν τα άυλα ημερολόγιά τους σε βιβλία.
Αυτό ήταν το ζητούμενο του Hotel 2008: μια ιστορία αντλημένη από το Διαδίκτυο, ένα διήγημα που λογοδοτεί στη θεματική και στην ποιητική της ψηφιακής πραγματικότητας...

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

E, Πρόεδρε! Μίμης Ανδρουλάκης ΠΟΛITIKH - IΣTOPIA JOHN LUND/CORBIS/APEIRON PHOTOS Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-4985-6 σελ. 248 17 Σεπτεμβρίου 2009 Το νέο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη αποτελεί πρόκληση για τα κλισέ της καθιερωμένης συμβατικής σκέψης και γίνεται εξαιρετικά επίκαιρο, καθώς κυκλοφορεί συμπτωματικά με την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών. Ο συγγραφέας διερευνά με βάση την ελληνική και παγκόσμια εμπειρία τα μυστικά της Ηγεσίας, λίγο πριν, λίγο μετά την κατάκτηση της εξουσίας.
Τα κεφάλαια του βιβλίου είναι αποκαλυπτικά: Στην Κόψη του Νήματος. Οι Εκατό Ημέρες. Η Σεναριακή Σκέψη με τα Τρία Σενάρια. «Είναι η Ψυχολογία, Πρόεδρε». Μ’ έναν ακροβάτη στο εξώφυλλο του βιβλίου, ο Μίμης Ανδρουλάκης αυτοπαρουσιάζεται σαν υψοφοβικός και εξομολογείται τον ίλιγγο και το θαυμασμό που νιώθει όταν βλέπει ακροβάτες στο σκοινί· τον ίδιο ίλιγγο, και ίσως μεγαλύτερο θαυμασμό, νιώθει και όταν βλέπει τον «Πρόεδρο» να τεντώνει το σκοινί και να ετοιμάζεται να κάνει τα πρώτα βήματα στα ύψη της εξουσίας.
Όπως αναφέρει ο συγγραφέας στον πρόλογό του: το Ε, Πρόεδρε! δεν είναι τίποτα παραπάνω από τις συμβουλές –Θεέ και Κύριε!– ενός «υψοφοβικού» προς έναν τολμηρό, ριψοκίνδυνο «ακροβάτη».
Θέλει θράσος, το ξέρω, ένας που δεν αντέχει ούτε οπτικά τα ύψη να δίνει «μαθήματα» στον ακροβάτη για την κλίση του σώματος, τις κινήσεις των χεριών, τις μετατοπίσεις του κέντρου βάρους, την αντιστάθμιση και την εξισορρόπηση.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
THE HOUSE BY THE RIVER
Κατηγορία ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ Kωδικός Καταλόγου 05478 Ημ. Έκδοσης 05/2007 Ηλικιακή ΟμάδαΕΝΗΛΙΚΕΣ Ημ. Tελευταίας Ανατύπωσης 09/2009 Έκδοση 45 ISBN 978-960-453-177-6 Σελίδες 600 Χιλιάδα Κυκλ. 184η
"…Η ζωή είναι σαν το ποτάμι που κυλάει αυτή τη στιγμή μπροστά μας.
Εύκολα σε παρασύρει και σε τραβάει όπου εκείνο πηγαίνει. Όπως ένα ποτάμι δε γυρίζει πίσω, έτσι κι εσείς, αν σας παρασύρει, δε θα μπορέσετε να γυρίσετε… να προσέχετε πάντα το ποτάμι… .
Μη σας παρασύρει…" Η Μελλισάνθη, η Ιουλία, η Ασπασία, η Πολυξένη και η Μαγδαληνή μεγαλώνουν με τη μητέρα τους σ' ένα χωριό στον Όλυμπο, δίπλα σ' ένα ποτάμι.
Αυτό που επιθυμούν και οι πέντε είναι να γνωρίσουν τη ζωή μακριά από το πατρικό τους.
Και θα το καταφέρουν!
Η μοίρα θα τις στείλει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, κάνοντας το όνειρο πραγματικότητα. Μόνο που καμιά φορά, τα όνειρα γίνονται εφιάλτες που στοιχειώνουν και κυνηγούν...
Πέντε γυναίκες, πέντε ζωές συγκλονιστικές, γεμάτες έρωτα και ανατροπές, ενώ το σπίτι δίπλα στο ποτάμι περιμένει υπομονετικά αυτό που ξέρει ότι θα συμβεί….

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ - Today at InfognomonPolitics

«Δεν λες ότι πήρε τη σημαία ο άνεμος να τελειώνουμε;» Οι Ελληνες απαιτούν έργα Το μαρτύριο του Προέδρου Χριστόφια Τα 5 λάθη της ΝΔ στην Άμυνα Απαραίτητος ένας νέος οδικός χάρτης για την Τουρκία Καταδικάζει τη συμφωνία Τουρκίας- Αρμενίας το Αζερμπαϊτζάν Δέκα αλήθειες και ένα ψέμα…. Η αντιπυραυλική ασπίδα επηρεάζει την Κύπρο Ζεϊμπέκικο; Οι πατριώτες; Μόνο τσιφτετέλι! Οι συνομιλίες δεν «πάνε» με Ταύρο και Νικηφόρο Ειρήσθω:Ν. Αγαπίου: «Ποιος θα πάει τελικά;» Η τουρκο-αρμενική Ζυρίχη ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ Ακούει κανείς το σήμα κίνδυνου; Ιράν - ΗΠΑ: Οι ευρύτερες προεκτάσεις της κρίσης «Ξαναζεσταίνεται» η «Μεγάλη Αλβανία» Ο στρατηγός άνεμος και η κρίση των Ιμίων ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ Η αριστούχος της επικοινωνίας Η συμβολική κίνηση του κ. Γ. Παπανδρέου Ιστορική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας Οι ελληνικές ανησυχίες για τον αμερικανό πρεσβευτή στο Βελιγράδι 1961-1963

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

Ακόμα μια εβδομάδα ξεκινά παρέα με την ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ. Νέες και παλαιότερες εκδόσεις βιβλίων, χιλιάδες τίτλοι, όλοι οι συγγραφείς. Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ σας περιμένει για το δικό σας βιβλίο. Αθήνα, Γραβιάς 3-5, 10678, Πλατεία Κάνιγγος Αθήνα, Παιδικό βιβλιοπωλείο, Γραβιάς 9-13, 10678, Πλατεία Κάνιγγος Θεσσαλονίκη, Λ. Νίκης 3, 546 24, Παραλία Πάτρα, Γεροκωστοπούλου 31-33, 262 21, Πλατεία Γεωργίου Τμήμα Internet, τηλ. 210 3807347 Παραγγελίες σχολείων, βιβλιοθηκών, οργανισμών ή επιχειρηματικό δώρο, τηλ. 210 3801591, κα Ελένη Σαραφίδου, κα Ευγενία Φτάκα. Παραγγελίες βιβλιοπωλείων, τηλ. 2310 226190, 6945 956903, κος Γιάννης Σαραφίδης.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Η μνήμη της πολαρόιντ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Πεζογραφία Πολιτοπούλου Μαρλένα ΣΕΙΡΑ : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Πεζογραφία ISBN : 9789604555536 ΣΕΛΙΔΕΣ : 384 ΕΚΔΟΣΗ : Μαρ 09
Τι έγραψε ο τύπος 1976: Στο τούνελ της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου-Μηλεών βρίσκεται δολοφονημένος ο μάγειρας με το παράξενο όνομα Αριστείδης Φάκας.
Το σώμα του είχε κακοποιηθεί.
2006: Ο αρχιτέκτονας και ειδικός ερευνητής της Αστυνομίας Παύλος Γ., όπως έχει γίνει γνωστός από την υπογραφή του στα σκίτσα εγκληματιών και υποδίκων, ανακαλύπτει την υπόθεση στο αρχείο του πατέρα του, τέως διοικητή της Αστυνομίας, ο οποίος δολοφονήθηκε εν ώρα υπηρεσίας έναν χρόνο πριν συνταξιοδοτηθεί.
Ο Παύλος αποφασίζει να ερευνήσει αυτήν τη σκοτεινή πατρική κληρονομιά.
Η προσπάθειά του θα τον οδηγήσει στη Θεσσαλία του σήμερα αλλά και στο χτες του Εμφυλίου, στο Πήλιο, στα χωριά του Κισάβου, στα τσιπουράδικα του Βόλου, στη Σκόπελο και στα αρχαία μάρμαρα μπροστά στον ναό του Θησείου.
Θα έρθει σε επαφή με ανθρώπους που πάλεψαν για τις ιδέες τους, που αφιέρωσαν τη ζωή τους για να βοηθήσουν τα παιδιά, που θυσιάστηκαν για τους αγαπημένους τους, που δεν μπόρεσαν να ξεχάσουν.
Ανάμεσά τους θα βρει τον ένοχο αλλά και θύματα που δεν γνώριζε κανείς έως τότε.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΚαταργούν τον νόμο για συντάξεις, όρια Ξεπαγώνουν 36.359 προσλήψεις Πόλεμος παρασκηνίου για την εκλογή από τη βάση Ο θρίαμβος δεν έκρυψε την γκρίνια Οι γονείς στη δουλειά, τα παιδιά στην ΤV Μπέιμπι σίτινγκ για σκυλιά! Ηλεία: πιλότος πράσινης ανάπτυξης Τα 10 πιο «επικίνδυνα» τρόφιμα «Γιατρέ, εγώ θα τρέξω»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ Ε-PONTOS Σεμινάριο για την ποντιακή γλώσσα ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

Η ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Η άσπρη λέξη της ημέρας - Μιχαλού
Θέμα της εβδομάδας: Τα «γνωστά-άγνωστα» πρόσωπα των παροιμιών μας Μα επιτέλους ποια είναι αυτή η Μιχαλού και από πού κι ως πού συνέχεια της χρωστάμε;
Η προέλευση της λαϊκής ιδιωματικής φράσης «χρωστάει της Μιχαλούς», που σημαίνει ότι κάποιος είναι τρελός (και πρόσφατα ότι κάποιος έχει μεγάλα χρέη), έχει βασανίσει πολύ τους μελετητές.
Η εκδοχή που έχει βρει ευρεία απήχηση αλλά παραμένει αστήρικτη είναι η εξής:
Βρισκόμαστε στα χρόνια του Όθωνα στην πρωτεύουσα της μεταπολεμικής Ελλάδας, το Ναύπλιο.
Σε κάποιο σοκάκι του Ναυπλίου υπήρχε η ταβέρνα της Μιχαλούς, της γυναίκας του μακαρίτη του Μιχάλη.
Η Μιχαλού ήταν μια γυναίκα παραδόπιστη και εκμεταλλεύτρια.
Το μαγαζί της είχε μια περιορισμένη πελατεία στην οποία έκανε πίστωση για ένα ορισμένο διάστημα, όμως αλίμονο σε όποιον δεν ήταν συνεπής!
Μετά την παρέλευση της προθεσμίας, η Μιχαλού εξευτέλιζε κυριολεκτικά τους άτυχους οφειλέτες της.
Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν και κάποιος ευσυνείδητος, ο οποίος, αδυνατώντας να βρει χρήματα να εξοφλήσει τη Μιχαλού, γύριζε μέρα και νύχτα στους δρόμους παραμιλώντας.
Και όταν κανείς ρωτούσε τους περαστικούς τι έχει αυτός ο άνθρωπος, οι άλλοι απαντούσαν: «Αυτός χρωστάει της Μιχαλούς».
Λέγεται, επίσης, ότι η συγκεκριμένη γυναίκα συνήθιζε να γράφει τα ονόματα των χρεωστών της στον τοίχο του μαγαζιού της.
Επομένως, όποιος περνούσε από εκεί γνώριζε και ποιοι είναι αυτοί που χρωστούν.
Ο Ν. Σαραντάκος αναφέρει ότι η φράση «χρωστάει της Μιχαλούς» απαντάται στην κωμωδία «Κορακιστικά» του Ιακωβάκη Ρίζου Νερουλού, κείμενο γραμμένο στη Χίο το 1812, δηλαδή πολύ μακριά από την Πελοπόννησο και πολύ πριν την Επανάσταση.
Άρα, ακόμα κι αν υπήρχε Μιχαλού ταβερνιάρισσα στο μετεπαναστατικό Ανάπλι, σαφώς δεν είναι αυτή που έγινε αιτία να γεννηθεί η φράση.
Ο Νικόλαος Πολίτης αναφέρει αντί της έκφρασης «χρωστάει της Μιχαλούς» τη φράση «χρωστάει του Μιχάλη».
Η ερμηνεία που δίνει είναι ότι η φράση αυτή αναφέρεται σε ανθρώπους χαζούς και ανόητους, οι οποίοι στη λαϊκή αργκό λέγονται «Μιχάληδες».
Υπενθύμιση:Λήγει η προθεσμία εγγραφής στα επιμορφωτικά σεμινάρια λεξικογραφίας της άσπρης λέξης με έγκριτους πανεπιστημιακούς.

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Παύλο Μελά

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Παύλο Μελά
Σαν ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη του μεγάλου μακεδονομάχου Παύλου Μελά, η Επιτροπή Μνήμης και Τιμής Παύλου Μελά, σας προσκαλεί στην εκδήλωση τιμής που διοργανώνει την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009 στις 7:00 μ.μ. στο μνημείο του ήρωα (Πλατεία Παύλου Μελά) έξω από τη Λέσχη Αξιωματικών. Κεντρικός ομιλητής ο καθηγητής Χρίστος Γούδης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Εθνικών και Κοινωνικών Ερευνών «Ίων Δραγούμης».
Θα χαιρετίσουν βουλευτές και εκπρόσωποι πατριωτικών φορέων και εντύπων. Μετά τους χαιρετισμούς θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.
Την εκδήλωση συντονίζει ο εκδότης Ιωάννης Γιαννάκενας.