Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

PETER DRUCKER, Ο ΓΚΟΥΡΟΥ ΤΟΥ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ Elizabeth Haas Edersheim Μετάφραση-Επιμέλεια: Ελένη Δελιβάνη Εκδόσεις Επίκεντρο ISBN 9789604582020 Σελίδες: 492 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο Peter Drucker δεν χρειάζεται συστάσεις. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους αναλυτές της Θεωρίας Διοίκησης, καθώς με τα έργα του προέβλεψε πολλές από τις εξελίξεις που υπήρξαν στα τέλη του εικοστού αιώνα στο χώρο. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια ιδιότυπη βιογραφία του, μην αναφέροντας τα γεγονότα της ζωής του αλλά αναλύοντας τις βασικές ιδέες και θεωρίες του. Πυλώνα της σκέψης του αποτελεί ο σημαντικός ρόλος της γνώσης, καθιερώνοντας μάλιστα τον όρο «εργάτης της γνώσης» .
Είναι πλέον αποδεκτό πως η δημιουργία καινοτομιών και η ηγετική ικανότητα αποτελούν τη στρατηγική βάση της επιχείρησης.
Η αποτελεσματική δράση είναι εφικτή μέσα από την στοχαστική ανάλυση των δεδομένων της αγοράς και των προβλημάτων της στις βασικές τους συνιστώσες. Τα υποδείγματα του Drucker είναι γνωστά για την ικανότητά τους να μετατρέπουν τα πολύπλοκα δεδομένα σε μια σειρά απλών παραγόντων που, σε συνδυασμό με την σκληρή δουλειά που απαιτείται για την υλοποίηση ενός επιχειρηματικού πλάνου, θα φέρει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην εταιρεία. Κάτι τέτοιο βέβαια απαιτεί και μια οργανωτική ευελιξία για την γρήγορη ανταπόκριση στις αλλαγές. Επίσης σημαντική αρχή αποτελεί η μεγάλη σημασία της εξυπηρέτησης του πελάτη, ορίζοντάς την ως τον σημαντικότερο παράγοντα που καθορίζει την επιτυχία μιας επιχείρησης. Είναι αδύνατος ο ορισμός του Μανατζμεντ ως επιστήμης αυθύπαρκτης, καθώς εντάσσεται και ορίζεται από τα ευρύτερα πλαίσια στα οποία κάθε επιχείρηση δραστηριοποιείται: οικονομικά, κοινωνικά, ανθρωπολογικά, δεδομένα που ο Drucker πάντα εντάσσει στην θεωρία του. Αναδεικνύεται έτσι και η ευθύνη του Διευθύνοντα Συμβούλου να διασφαλίζει ότι η επιχείρηση κατανοεί τις απόψεις της αγοράς, των υφιστάμενων δυνητικών αγοραστών και ανταγωνιστών. Κάτι που αξίζει να σημειωθεί επίσης είναι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση που εφαρμόζει στην διοικητική των επιχειρήσεων. Οι εργαζόμενοι, αναφέρει, πρέπει να είναι σε θέση να αντλούν ικανοποίηση από την εργασία τους και να συμμετέχουν σε αυτή κατά το δυνατόν πληρέστερα. Δεν είναι τυχαίο που η παραπάνω θεματολογία αποτελεί μέρος της ύλης μαθημάτων κάθε σπουδαστή της Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθώς η σκέψη του Peter Drucker έχει καθορίσει σε μεγάλο ποσοστό αυτόν τον κλάδο. Το παρόν βιβλίο αποτελεί μια απολαυστική αναδρομή του έργου του και ένα χρήσιμο εργαλείο κατανόησης της θεωρίας και των εφαρμογών της επιστήμης του management.
ΕΧΕΙΣ ΦΩΝΗ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΘΕΙΣ Κόλιας Αμοιρίδης Πρόλογος: Γιώργος Τσιάκαλος Εκδόσεις Επίκεντρο ISBN 9789604582235 Σελίδες: 420 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα χρονικό των ανθρώπων της περιοχής του Κιλκίς που συμμετείχαν στο «έπος της Αντίστασης 1941-44». Ο Κόλιας Αμοιρίδης, γεννημένος στο Καραουργάν, έφτασε ως πρόσφυγας στην Μεγάλη Βρύση. Οι κάτοικοι της Μεγάλης Βρύσης, μαζί τους και ο Κόλιας Αμοιρίδης, έζησαν τις μεγάλες στιγμές της Εθνικής Αντίστασης και μοιράστηκαν τις ελπίδες και τα όνειρα που αυτή γέννησε. Ο συγγραφέας, ενώ ξετυλίγει την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και των αγώνων του Δημοκρατικού Στρατού, επιμένει να μας θυμίζει την ιδιαίτερη προσωπικότητα του καθενός και της καθεμιάς χωριστά. Καμιά διάσταση της ζωής των ανθρώπων δεν περιφρονείται και δεν απαξιώνεται στην αφήγηση. Τα έθιμα, οι συνήθειες, οι τρόποι δράσεις τους, τα χαρακτηριστικά τους στην καθημερινή ζωή, ο τρόπος σκέψης τους, το πώς αντιδρούσαν στην αδικία, τα κίνητρα που τους ωθούσαν στην μια επιλογή ή στην άλλη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συγγραφέας: «Ποτέ δεν φανταστήκαμε πως τα ιδανικά που πιστεύαμε μπορούσαν κάποτε να διαβρωθούν στη συνείδησή μας εξαιτίας της εκάστοτε ηγεσίας. Δεύτερη φωνή δεν υπήρχε. Και το παράξενο είναι ότι όταν οι κομμουνιστές απαλλάχτηκαν από τις παρωπίδες, τότε χιλιάδες από αυτούς βρέθηκαν έξω από το κόμμα διαγραμμένοι και χαρακτηρισμένοι». Ο ίδιος διευκρινίζει με απόλυτη ειλικρίνεια πως δεν αποτελεί πρόθεσή του να αποτελέσουν ιστορία τα γραφόμενά του. Κίνητρο συγγραφής υπήρξε η διάσωση της μνήμης στις επόμενες γενιές των ανθρώπων της εποχής του, που «ήταν απλοί άνθρωποι που με όλο τους το είναι λαχταρούσαν μια κανονική ζωή και γι’ αυτό βρέθηκαν να διάγουν ζωή εντελώς αλλιώτικη –παράτολμη και συχνά τραγική». Ο Γιώργος Τσιάκαλος στον πολύ εύστοχο πρόλογο του βιβλίου, αναφερόμενος στην πολύχρονη παραμονή του Αμοιρίδη στο εξωτερικό ως πολιτικός πρόσφυγας, σημειώνει πως η «ποθητή πατρίδα θα έχει την ευκαιρία να κτιστεί όσον καιρό οι άνθρωποι γνωρίζουμε ότι το εγχείρημα για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, είναι δικό μας, κι ότι αυτό είναι εκείνο που δίνει νόημα στη ζωή μας και καταξιώνει την ύπαρξή μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: