Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Ρεσιτάλ Βιολοντσέλου - Τσέμπαλου

Ρεσιτάλ Βιολοντσέλου - Τσέμπαλου - 12/10/2009 Ώρα: 21.00
Χώρος Εκδήλωσης: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Είδος Εκδήλωσης: Μουσική Δωματίου Κανονικό: 10 € Λεωφορεία: 10,31,14,2Γιάννης Τσιτσελίκης (βιολοντσέλο) - Κατερίνα Κτώνα (τσέμπαλο)"Σονάτες με λυρισμό και χορευτική διάθεση"Antonio Vivaldi: Σονάτες για σόλο βιολοντσέλο και basso continuo Μία από τις μεγαλύτερες μορφές της εποχής του Μπαρόκ, ο Antonio Vivaldi (1678-1741), μεσουράνησε τον 18ο αιώνα στη Βενετία.
Ο «Κόκκινος Παππάς (The Red Priest)», ονομασία που του αποδόθηκε λόγω του έντονου χρώματος των μαλλιών του, στην αρχή ακολούθησε το επάγγελμα του κληρικού το οποίο μετά εγκατέλειψε.
Πολύ δημοφιλής στην εποχή του λόγω του έργου του «Τέσσερις Εποχές», το οποίο ήδη από τότε χαρακτηριζόταν σαν πραγματικό "hit", ο Vivaldi έγραψε όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής (όπερες, κοντσέρτα, σονάτες). Πολυσχιδής προσωπικότητα, συνδύαζε επαγγελματικές ικανότητες πρωτάκουστες για την εποχή εκείνη, όπως αυτές του παραγωγού και του ιμπρεσάριου των παραστάσεών του. Πέθανε στη Βιέννη, τελείως φτωχός και ξεχασμένος από τον κόσμο. Οι σονάτες για βιολοντσέλο και basso continuo (μπάσο κοντίνουο) είναι εμποτισμένες με το «μουσικό άρωμα» της ζωής στη Βενετία τον 18ο αιώνα.
Η χαρά της διασκέδασης και η λαμπερή ατμόσφαιρα της εποχής εκείνης αναδύονται αριστοτεχνικά μέσα από τις σελίδες της μουσικής πέννας του Vivaldi.
Ο λυρισμός και η ρητορική έκφραση που χαρακτηρίζουν τα αργά μέρη εναλλάσσονται με το ανάλαφρο και ζωηρό ύφος που έχουν τα γρήγορα μέρη. Στις σονάτες αυτές ο Vivaldi συνδυάζει τη φρεσκάδα της μελωδίας με την καθαρότητα και τη δεξιοτεχνική χρήση του βιολοντσέλου. Η μουσική γραφή τους χαρακτηρίζεται από ευρηματικές αρμονίες και ηχοχρώματα.
Το συνεχές βάσιμο (basso continuo) που ερμηνεύεται από το τσέμπαλο στηρίζει με τις αρμονίες και με αυτοσχεδιαστική διάθεση τη μελωδική φωνή του βιολοντσέλου και συμμετέχει έτσι σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ των δύο οργάνων. Οι σονάτες αυτές είναι μία μεγάλη πρόκληση για τον βιολοντσελίστα, γιατί του προσφέρουν μία αστείρευτη πηγή εκφραστικών μέσων.
Είναι γεμάτες μεσογειακό ήλιο αλλά και μελαγχολία, πάθος αλλά και τρυφερότητα. Η μουσική του Vivaldi στις σονάτες αυτές αντικατοπτρίζει την ίδια τη ζωή. Κατερίνα Κτώνα Για πληροφορίες Πηνελόπη Μπαρμπετάκη Υπεύθυνη επικοινωνίας & Προβολής του Γιάννη Τσιτσελίκη Τηλέφωνο: 6932-48.39.21 Ε-mail: pbarbe@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: