Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008

Η «ΣΚΟΥΠΙΔΟΚΟΥΛΤΟΥΡΑ» ΜΑΣ.


Κοντεύω να χάσω το λογαριασμό για το ΠΟΣΕΣ φορές έχω γράψει άρθρα με θέμα τα σκουπίδια.
Κάθε φορά που πάω να ξεχάσω το χάλι αυτό που ΔΕΝ μας τιμά σαν πολίτες, κάτι βγαίνει στη μέση, και με κάνει να ασχολούμαι με την «σκουπιδοεπικαιρότητα».
Ο Έλληνας τελικά δεν πρόκειται να διορθωθεί ΠΟΤΕ.
Δεν πάει να μπει σε ΕΚΑΤΟ Ευρώπες;
Θα είναι πάντα ο ίδιος, ωχαδερφιστής, ο «ψευτοοικολόγος» εκείνος που από την μια θα καταγγέλλει τον γείτονα του ότι χύνει τα μπουγαδόνερα στον δρόμο, αλλά ο ίδιος ακόμα χειρότερα το βράδυ θα πετά τα σκουπίδια του στα πρανή των δρόμων και ας έχει κάδο σκουπιδιών μπροστά στο σπίτι του.
Όπου και αν γυρίσεις να δεις, θα αντικρίσεις σκουπίδια.
Όπως αυτά για παράδειγμα της φωτογραφίας.
Ο έξυπνος Έλληνας οδηγός, αφού ήπιε τον καφέ, το νερό, τον χυμό, το αναψυκτικό του, αφού κάπνισε τα τσιγάρα του, μάσησε τις μαστίχες του, για να είναι καθαρό το αυτοκίνητο του, μόλις σταμάτησε διπλά στη νησίδα αυτή στο φανάρι, άνοιξε την πόρτα, το παράθυρο, και πέταξε έξω τα σκουπίδια!
Α! Όλα κι όλα.
Η καθαριότητα λέει είναι μισή αρχοντιά, γι αυτό και εμείς που δεν μας αρέσουν τα «μισά» πράγματα, προτιμούμε να είμαστε ΟΛΟΚΛΗΡΟΙ άρχοντες της βρωμιάς.
Αντικρίζοντας αυτό το σωρό των σκουπιδιών, στο νου μου ήρθε το περιστατικό πέρσι το καλοκαίρι, κάπου στην Σιθωνία, με την κυρία του κυρίου, που εν κινήσει πέταξε από το παράθυρο του αυτοκινήτου την σακούλα με τα σκουπίδια, και μου ήρθαν (ευτυχώς) στο καπό!
Μάλιστα είχα γράψει τότε, ότι όποιον βλέπω να πετά από το αυτοκίνητο του σκουπίδια, θα παίρνω τον αριθμό κυκλοφορίας, και θα του κάνω μήνυση.
Ο συγκεκριμένος οδηγός την γλύτωσε γιατί βλέπεις ήταν τέτοιο το ξάφνιασμα μου που δεν πρόλαβα να δω την πινακίδα του, και με το χιλιαράκι μου που να κυνηγήσω μερσεντές!
Ας επιστρέψω όμως στο πρόσφατο συμβάν.
Η εικόνα αυτή που αντίκρισα σταματημένος στο φανάρι είναι μια από τις χιλιάδες όμοιες σε όλη τη χώρα.
Σκουπίδια διπλά στο παράθυρο του αυτοκινήτου, σε πρώτη θέα από κάποιον ξένο επισκέπτη της Ελλάδας.
Το συγκεκριμένο σημείο πριν μια εβδομάδα ήταν καθαρό.
Είχε βγει συνεργείο της αρμόδιας υπηρεσίας και το καθάρισε.
Μόλις έκλεισε εβδομάδα, νάτο πάλι γεμάτο, και η φωτογραφία είναι τραβηγμένη μέσα από το αυτοκίνητο, και δείχνει μόνο ένα σημείο.
Η νησίδα σε όλο της το μήκος παρουσιάζει αυτή την απαράδεκτη εικόνα.
Αν στη χώρα μας κόβαμε πρόστιμα σε όσους ρυπαίνουν όπως συμβαίνει στο εξωτερικό, τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά.
Εκεί άλλωστε και αστυνομία να μην σε δει, σε καταγγέλλει ο οδηγός που σε ακολουθεί.
Και έρχεται σιγά σιγά το καλοκαίρι, και αυτά τα σκουπίδια, όπως και όλα τα άλλα σε όλη τη χώρα, είναι «προσανάμματα» για φωτιές, γιατί εκτός αυτών, ο Έλληνας έχει τη συνηθεια να πετά από το παράθυρο του αυτοκινήτου του το τσιγάρο.
Δεν θέλει να λερώσει το σταχτοδοχείο του αυτοκινήτου του (το οποίο όταν είναι γεμάτο και σταματά ανοίγει την πόρτα και το αδειάζει στο δρόμο) και προτιμά το «μεγάλο».
Τα «προσανάμματα» είναι όπως βλέπετε έτοιμα (και αυτά να μαζέψουν θα ρίξουν άλλα) οπότε θα πέσει το αναμμένο τσιγάρο, και η φωτιά μας έτοιμη!
Κατά τα άλλα οι «νεοέλληνες» θυμούνται τα «χρυσά» χρόνια της αρχαιότητας, και είναι περήφανοι για το ότι είναι κάτοικοι μιας χώρας που Γέννησε και δίδαξε ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.
Οι αρχαίοι είχαν τη δική τους ξεχωριστή κουλτούρα λοιπόν, και εμείς, ακλουθώντας τα χνάρια τους έχουμε την δική μας «Σκουπιδοκουλτούρα».