Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΙΔΕΡΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ Από την Αθήνα, το Φάληρο, τον Πειραιά και την Κηφισιά
ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
Κατηγορία: ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ
Έκδοση: 2009, 02 (Γ' Έκδοση)
ISBN: 978-960-08-0461-4
Σελίδες: 240 Διαστάσεις: 24x32
Το λεύκωμα έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία, όχι μόνο γιατί απεικονίζει, μέσα από την ανάκληση της μνήμης, την ιστορία της πόλεως των Αθηνών και της ευρύτερης περιοχής, αλλά γιατί παράλληλα αποτελεί ένα οδοιπορικό στο πολιτισμικό περιβάλλον της εποχής.
Η τρίτη έκδοση, εμπλουτισμένη, φιλοξενεί καρτ ποστάλ από την Αθήνα, το Φάληρο, τον Πειραιά και την Κηφισιά.
Ιχνηλατεί τις αναμνήσεις των γενεών που έζησαν αυτές τις εποχές και παρουσιάζει στους νεότερους τοπία, κτήρια και μνήμες που χάθηκαν.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ. ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΟΓΚΡΟΜ ΤΗΣ 6ΗΣ -7ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1955 ΚΑΙ Ο ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΒΡΥΩΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΕΙΔΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ
ΣΧΗΜΑ: 17X24 ISBN: 978-960-05-1302-8
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΔΑΚΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΟΥΛΤΑΝΗΣ
Τη νύχτα της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου 1955, η ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης έγινε στόχος απρόκλητων βιαιοτήτων.
Μέσα σε λίγες ώρες εμπορικά καταστήματα, βιοτεχνίες, σπίτια, ακόμα και οι εκκλησίες των Ελλήνων μετατράπηκαν σε ερείπια. Τα γεγονότα αυτά σήμαναν την αρχή του τέλους της κοινότητας των Ρωμιών της Πόλης.Η βίαιη αυτή επίθεση σύντομα συνυφάνθηκε με τις ψυχροπολεμικές πολιτικές εξελίξεις της εποχής, και τα πραγματικά γεγονότα αποσιωπήθηκαν εξίσου γρήγορα.
Με αφορμή την 50ή επέτειο της μεγάλης καταστροφής, ο Σπύρος Βρυώνης ανασυνέθεσε τα γεγονότα εκείνης της νύχτας στο μεγαλειώδες έργο του Ο μηχανισμός της καταστροφής: το τουρκικό πογκρόμ της 6ης - 7ης Σεπτεμβρίου 1955 και ο αφανισμός της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης, το οποίο εκδόθηκε στα αγγλικά το 2005.
Η μνημειώδης μελέτη του Βρυώνη είναι το πρώτο έργο τέτοιου βάθους και εύρους που εκδόθηκε ποτέ σε οποιαδήποτε γλώσσα γι’ αυτή την καθοριστική στιγμή της σύγχρονης τουρκικής και ελληνικής ιστορίας.
Έχει υμνηθεί ως «magnum opus», ως «πρωτότυπο και βαρυσήμαντο», ως «λαμπρό έργο». Είναι βέβαιο ότι θα αναγνωριστεί ως η απροσπέραστη μελέτη των βίαιων γεγονότων που τόσο αναλυτικά περιγράφει και εξετάζει.
Ο τόμος περιλαμβάνει και ένα εκτεταμένο ένθετο με τις μοναδικές φωτογραφίες του Δημητρίου Καλούμενου. Η εξαιρετική φωτογραφική τεκμηρίωση προσδίδει επιπρόσθετο βάρος στις αρχειακές μαρτυρίες που παρουσιάζει ο συγγραφέας και στην ιστορική ανάλυση του πογκρόμ και των συνεπειών του.

Σεμινάριο «Τεχνικές σωματικής χαλάρωσης, κινητικός αυτοσχεδιασμός contact improvisation»

Σεμινάριο «Τεχνικές σωματικής χαλάρωσης, κινητικός αυτοσχεδιασμός contact improvisation»
Η Ούγκα Κλάρα διοργανώνει το σεμινάριο «Τεχνικές σωματικής χαλάρωσης, κινητικός αυτοσχεδιασμός contact improvisation» με τη Μάρω Γαλάνη (PhD)Χορογράφος – διδάσκουσα χορό και θέατρο στο Πανεπιστήμιο Πάτρας Το σεμινάριο είναι ένα βιωματικό εργαστήριο 4 ωρών με ενδιάμεσο 15 λεπτο διάλειμμα.
Βασίζεται στις εξής αρχές:
• Το σώμα είναι ο πυρήνας της ανθρώπινης δραστηριότητας και το σημείο σύνδεσης του εσωτερικού μας με τον έξω κόσμο.
• Οι ερμηνευτές πρέπει να μπορούν να ελέγχουν αυτήν την διαδικασία της ρευστής ανταλλαγής και επικοινωνίας που συντελείται μέσω του σώματος.
Πρέπει να είναι βέβαιοι ότι κάθε σωματική τους δράση αντανακλά και ενισχύει αυτό που επιθυμούν να μεταδώσουν.
• Για να είναι πλήρες και αληθινό, χωρίς ακούσιες αντιφάσεις, ότι αποκαλύπτεται στο κοινό, το σώμα θα πρέπει να βρεθεί σε κατάσταση καθαρής συνείδησης “ΆΔΕΙΟ” χαλαρό, χωρίς μπλοκαρίσματα.
Οι ενότητες που συνθέτουν το πρόγραμμα είναι:
1. Τεχνική χαλάρωσης σε ζευγάρια
2. Κινητικός αυτοσχεδιασμός solo.
Να χρησιμοποιηθεί το σώμα σαν μεταλλασσόμενο γλυπτό ώστε να παραμείνει στο τέλος ‘‘ΆΔΕΙΟ‘‘ ικανό να εκφράσει προσωπικά βιώματα, εμπειρίες και εσωτερικά τοπία.
• Οδηγία με βάση τη διαχείριση του χώρο
• Οδηγία με βάση τη διαχείριση του σώματος3. Κινητικός αυτοσχεδιασμός σε ζευγάρια - contact improvisation.
Πρόκειται για πολύ γενικές αρχές, σχεδιασμένες να παρέχουν ασφάλεια και να διευκολύνουν την εμπιστοσύνη και την προοπτική για ενδιαφέρουσες κινήσεις.
• Οδηγία με βάση τη σχέσηως προς τη δυναμική της επαφήςως προς τα σημεία επαφής Ημέρα και ώρα σεμιναρίου: Σάββατο 24 Οκτωβρίου, 4-8μμ Τιμή συμμετοχής: 25 ευρώ το άτομο Χώρος: Εργαστήρι Θεάτρου ΟΥΓΚΑ ΚΛΑΡΑ, Καθολικών 4 Τηλ. 2310 535747 Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους συμπληρώνοντας την αντίστοιχη φόρμα μέχρι Πέμπτη 22 Οκτωβρίου.
Κάντε κλικ εδώ για τη φόρμα. Mάρω Γαλάνη-Βιογραφικό
Ξεκίνησε χορό σε παιδική ηλικία στη σχολή χορού και θεάτρου του Καραγεωργιάδη, Πάτρα.
Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών Τ.Ε.Φ.Α.Α. με ειδικότητα στο χορό.Έκανε τη μεταπτυχιακή της ειδίκευση Χοροθεραπεία - Expression Primitive, με τη Dr. France Schott, Paris V και εκπαιδεύτηκε στο «Contact Improvisation με τον Jean-François Lefort» Studio Candon, Paris, France.
Εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα «Έρευνα στη Δυνατότητα Εφαρμογής Ρυθμικού και Θεατρικού Παιχνιδιού στα πλαίσια της Αγωγής για παιδιά με ειδικές ανάγκες» στη National Academy of Sports και National Academy for Theatre and Film Arts, Sofia, Bulgaria όπου παρακολούθησε μαθήματα, διαλέξεις και εργαστηριακές ασκήσεις σε: Σύνθεση και Χορογραφία, Ρυθμικές φόρμες στο χορό, Χοροθεατρική Τέχνη, Παντομίμα, Υποκριτική, Σύστημα Stanislavski.Έκανε σπουδές στην Εκφραστική Κίνηση και την Ουδέτερη Μάσκα –με τον Prof. Luc de Smit στην Ακαδημία Θεάτρου, Βρυξέλλες, Βέλγιο και συμμετείχε σε 2ετές εργαστήριο έρευνας του χορού, υπό την διεύθυνση του Maurice Bejart.Εκπαιδεύτηκε στη Μουσική Κινητική και Ρυθμική Αγωγή- Σύστημα Dalcroze και Orff στην Επιμόρφωση της Σχολής Μωραϊτη και στην Παντομίμα και Μιμική στο Εργαστήρι Μιμικής και Έκφρασης, Αθήνα και στην National Academy for Theatre and Film Arts, Sofia, με τον Alexander Iliev.
Εργάσθηκε με τους: Άρη Ρέτσο στη σπουδή «Προσανατολισμοί στην Αρχαία Τραγωδία Studio Ekfrasis, Πάτρα και με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό «Σκηνοθεσία» Πανεπιστήμιο Πάτρας Από το 2005 άρχισε την εκπαίδευσή της στο χορό «Botoh» με δασκάλους τους Ιάπωνες Masaki Ivana και Katsoura Kan.Διδάσκει από το 1992 στο παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών Κίνηση, Χορό και Θεατρική Τέχνη και ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο New Bulgarian University στο theatre Department στο θέμα «somatic approach to female myth passion».
Έχει διευθύνει πολλά εργαστήρια χορού και χοροθεάτρου για το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας , για ομάδες και καλλιτεχνικές – εκπαιδευτικές δομές στην Ζάκυνθο, Αίγιο. Τήνο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά, Σπέτσες, Καλαμάτα, σε Αυστρία, Αγγλία και Βουλγαρία.Έχει χορέψει σε χορογραφίες Maurice Bejart, και έχει χορογραφήσει Τρωάδες, Μήδεια, Ηλέκτρα, Πλούτο, Ειρήνη καθώς και intermezzi σε Μολιέρο Κατά φαντασίαν και Αρχοντοχωριάτη σκηνοθεσίες Στιβανάκη, Andrea Nieuweyaers, Παπαϊωάννου, Alexander Iliev.Χορογράφησε και χόρεψε σε περισσότερα από 25 έργα με τις ομάδες Sing – Belgium, Druzba – Bulgaria, Εύτρωτον Σώμα και «Studio Ekfrasis a Dance theatre Ensemble» – ΕλλάδαΣυμμετείχε σε περισσότερες από 20 τηλεοπτικές εκπομπές, ταινίες και ντοκιμαντέρς (Super B, Patras TV, Achaia TV, Tele time, ET, Greece, Arte - Germany, Arte - France, BBC, Great Britain, First channel TV Bulgaria, TV «7 days»- Bulgaria).
Είναι ιδρυτικό μέλος της ένωσης χοροθεραπευτών Ελλάδας και ενεργό μέλος του σωματείου Ελλήνων χορογράφων.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Έξω από την πόρτα Τιτλος πρωτότυπου A la porte Συγγραφέας - Συντελεστές
Μετάφραση: Καρακίτσου - Ντουζέ, Νίκη, Κασαμπαλόγλου - Ρομπλέν, Μαρία Εκδότης Γκοβόστης ISBN 960-446-055-7 Έκδοση1905 Δέσιμο Μαλακό εξώφυλλο Σχήμα 14x21 εκ. Σελίδες 112
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Ύστερα από μια ατυχή συγκυρία, ένας οξύθυμος γέρος, πρώην καθηγητής της Φιλοσοφίας, διεθνούς φήμης, βρίσκεται κλειδωμένος έξω από την πόρτα του σπιτιού του, ένα κυριακάτικο ηλιόλουστο πρωϊνό.
Τούτη η ασήμαντη κακοτυχία θα εξελιχθεί, κατά τη διάρκεια μιας βόλτας –αρχικά αναγκαστικής και στη συνέχεια ευχάριστης– σε ένα αποφασιστικό γεγονός.
Στοιχειωμένος από τις αναμνήσεις αλλά και από την αηδία που του προκαλούν οι άλλοι, θα αναγκαστεί για μια τελευταία φορά να υποστεί τη μοναξιά, να δοκιμάσει την ασχήμια και την βλακεία ενός κόσμου που τον πετάει έξω από την πόρτα του σπιτιού του, ενός κόσμου που οδεύει σίγουρα προς το τέλος του, ακριβώς όπως και ο ίδιος.
Θα πρέπει ν’ αποχαιρετίσει τούτο τον κόσμο και να παραδεχτεί τελικά την αλήθεια αυτής της κατάστασης, να προετοιμαστεί για να αποχωρήσει εξοπλισμένος με τα κατάλληλα εφόδια. Γιατί αυτή η βόλτα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια περιπετειώδη διαδρομή ανάμεσα στο Γκαρ ντι Νορ και στο κανάλι Σαιντ-Μαρτέν…

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΝΔΙΚΤΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

THE WAY OF THE SPIRIT - REFLECTIONS ON LIFE IN GOD ELDER AIMILIANOS OF SIMONOPETRA
Translation-Introduction: MAXIMOS SIMONOPETRITES
Σελίδες: 400 ISBN: 978-960-518-339-4
Elder Aimilianos played an important role in the contemporary revival of monastic life on Mt. Athos, where he served as the abbot of the Monastery of Simonopetra from 1973 until his retirement in 2000. His remarkable gifts as a spiritual guide and teacher are evident in this outstanding collection of twelve talks, which uniquely illuminate the mystery of the human encounter with God. The struggle with the self, the deeper meaning of asceticism, the dynamic nature of spiritual growth, the centrality of Scripture and Liturgy, and the relationship of believers to the Holy Spirit, are among the many themes explored in this challenging and thought-provoking book. The energy and immediacy of the original texts are well captured in this superlative translation, which is supported by a wide-ranging introduction, extensive notes, and indices.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΥΤΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

ΟΙ ΑΓΝΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΣΤΕΡΙΑ
ΕΥΓΕΝΙΑ ΠΕΡΙΟΡΗ
Διαστάσεις 14 x 20,5 ΙSBN 960-535-392-Χ
Barcode 9789605353926 Σελίδες 280
Ημερομηνία Έκδοσης 02/2005
Κατηγορία ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Όλοι οι ιστορικοί λαοί της γης, από τα πανάρχαια χρόνια, λάτρεψαν το Θεό-Δημιουργό- αυτόν που έστησε τον Κόσμο.
Λάτρεψαν το θεό-Ήλιο, το θεό του Κεραυνού, της Φωτιάς, της Βροχής και του Ανέμου, αλλά και υποχθόνιους θεούς που έφερναν τους σεισμούς ή ξυπνούσαν τα ηφαίστεια.
Όλοι αυτοί οι θεοί αντιπροσώπευαν τις φυσικές δυνάμεις, αυτές που οι άνθρωποι δεν κατανοούσαν και τους προκαλούσαν τρόμο και δέος. Έτσι, τα φυσικά φαινόμενα που δεν μπορούσαν να τα ερμηνεύσουν τα θεοποίησαν.
Κι εκείνοι -οι άνθρωποι- αδύναμοι, τρομαγμένοι, πρόσφερναν θυσίες και έκαναν πράξεις τελετουργικές, για να εξευμενίσουν τους παντοδύναμους θεούς και τα κακά πνεύματα.Αργότερα, για να μην υπάρχει έγκλημα και αδικία, έπλασαν και θεούς που ρύθμιζαν την ηθική τάξη του σύμπαντος.
Οι θεοί αυτοί, τους αμαρτωλούς τους έριχναν στα τρίσβαθα και σκοτεινά Τάρταρα.
Τους αγνούς και τους ενάρετους, τους ανέβαζαν στο στερέωμα, τους έκαναν αστέρια για να φωτίζουν από εκεί ψηλά τη Νύχτα του Κόσμου.
Και άλλους αδικημένους, βασανισμένους τους οδηγούσαν στα Νησιά των Μακάρων, όπου εκεί έβρισκαν τη γαλήνη και την ευδαίμονα Αθανασία.
Πάντα θα υπάρχει η Κόλαση και ο Παράδεισος.
Άλλα βιβλία της συγγραφέως Η ΠΑΡΘΕΝΟΣ ΤΗΣ ΝΑΖΑΡΕΤ ΜΕΙΝΑΤΕ ΩΔΕ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΗΘΛΕΕΜ H EΚΔIKHΣΗ ΤΩN ΘΕΩN ΣTO ΠEPAΣMA ΤΩN ΘEΩN TA ΛYXNAΡΙΑ T ' OYΡANOY ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ TAΞΙΔI ME TON ΠHΓAΣO ΣTH ΓOΡΤYΝIA KAI THN ΚΡHTH TAΞΙΔI ME TON ΠHΓAΣO ΣΤΗ ΔHΛΟ KAI THN ANΔΡO TAΞΙΔI ME TON ΠHΓAΣO ΣTHN AΣTYΠAΛAIA KAI THN KAΛYMNO TAΞΙΔI ME TON ΠHΓAΣO ΣTHN ΠAPO KAI TH NAΞΟ TAΞΙΔI ME TON ΠHΓAΣO ΣTO BOYΡAΪKO KAI TA KAΛΑBPYTA TAΞΙΔI ME TON ΠHΓAΣO THN APΧΑΙΑ KOΡΙΝΘΟ KAI TON AKΡΟKOΡΙΝΘΟ ΟΛΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΑΝΤΖΟΣ ΣΤΗ ΒΑΡΔΙΑ μια μοναδική μουσική βραδιάΔευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009 Διαβάστε περισσότερα... Ο ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗΟι Εκδόσεις Αρμός με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Σωτήρη Γουνελά Ο Αντιχριστιανισμός σας προσκαλούν σε μία ανοιχτή συζήτηση που θα γίνει στον ανανεωμένο χώρο του Αρμού (Μαυροκορδάτου 11, Αθήνα) την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009 και ώρα 19,30” Διαβάστε περισσότερα... ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΡΙΖΟΥ WEEKEND @ MAD TV Presenting Secret Concert17& 18 Οκτωβρίου Διαβάστε περισσότερα... ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ Εκπαιδευτικές συναντήσεις στο πλαίσιο της έκθεσης: «Αλέκος Φασιανός – Τάσης Παπαϊωάννου.
Το χρώμα και το φως στη ζωγραφική και την αρχιτεκτονική» Διαβάστε περισσότερα... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ
ΣΟΦΙΑ ΚΑΜΑΓΙΑΝΝΗ- ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΠΗ ΑΣΤΕΡΙΑΔΗ- ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ- ΠΑΙΔΙΚΟΣ IANOS Διαβάστε περισσότερα... «ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ» Το Ωδείο “ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΣΚΑ” και η Ε.Ε.Μ.Ε. συνδιοργανώνουν το Σεμινάριο: «Δ ι ε ύ θ υ ν σ η Π α ι δ ι κ ή ς Χ ο ρ ω δ ί α ς » Διδασκαλία Σεμιναρίου : Βάγια Παπαγιαννοπούλου Διαβάστε περισσότερα... ΑΝΙΣΧΥΡΑ ΜΝΗΜΕΙΑ τοπογραφία του δημόσιου φόνου στη Θεσσαλονίκη 2η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παράλληλο πρόγραμμα 17 Οκτωβρίου-18 Νοεμβρίου 2009 Κτίριο Δικηγορικού Συλλόγου (Τσιμισκή 103, τηλ. 231.0.589140, Δευτέρα-Κυριακή 11:00-20:00 ) Εγκαίνια: Σάββατο 17 Οκτωβρίου, Κτίριο Δικηγορικού Συλλόγου, 12:30 Διαβάστε περισσότερα... ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΓΙΑ ΤΕΧΕΡΑΝΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣΔιαβάστε περισσότερα... “FESTIVALIUM – 10 ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΕΙΡΑ” Μουσική θεατρική σκηνή Αθηναϊς 2009-2010
Σταμάτης Κραουνάκης + Σπείρα ΣπείραΠάρτυ για τα δεκάχρονα της Σπείρας με ότι καλύτερο και αγαπημένο, και με καινούργια για γέλια και για κλάματα!
ΑΠΟ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Διαβάστε περισσότερα... ATHENS POETRY SLAM
Ανία, οι μέρες σου είναι μετρημένες!
Το Poetry Slam είναι ένας διαγωνισμός ποίησης, στον οποίο οι συμμετέχοντες απαγγέλουν την πρωτότυπη δουλειά τους, δραματοποιώντας την ταυτόχρονα. Η παράσταση αυτή είναι περιορισμένης διάρκειας (μάξιμουμ 3 λεπτά) και λαμβάνει χώρα ενώπιον τριμελούς κριτικής επιτροπής και του κοινού. Διαβάστε περισσότερα... ART UBER ALLESH Art Uber Alles είναι μια μουσική-πολιτιστική εκπομπή που ώς κύριο σκοπό της έχει την ανάδειξη και προβολή καλλιτεχνών απο όλο το φάσμα της μουσικής και των τεχνών, κυρίως όμως στηρίζει είδη τα οποία δεν αντιπροσωπεύονται επαρκώς απο τα μέσα ενημέρωσης και παρ’ όλα αυτα παρουσιάζουν ιδιαίτερο μουσικό, εικαστικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Διαβάστε περισσότερα... 6ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Μουσική: Παιδεύει, εκπαιδεύει, θεραπεύει 30 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου 2009
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδoς «Λίλιαν Βουδούρη»
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του Υπουργείου Πολιτισμού Διαβάστε περισσότερα...

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΟΛΥΡΑΚΗ

ΣΠΟΡ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣΤου Δρ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΠΟΡ
Τα σπόρ στην σκλήρυνση κατά πλάκας επιβάλλονται, φτάνει να είναι στα όρια του ασθενούς και να μην καταπονείται.
Στην σκλήρυνση κατά πλάκας περιμένουμε από την αθλητική δραστηριότητα μια ελαφρά έως και καλή βελτίωση της γενικής φυσικής κατάστασης έως και μια βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η βελτίωση του ανοσοποιητικού (αμυντικού) συστήματος οδηγεί στην απελευθέρωση ουσιών και νευρολογικών παραγόντων που βελτιώνουν ουσιαστικά την κατάσταση του νευρικού συστήματος.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ Ε-PONTOS

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 436 ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 TO ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ Να πού πήγαν τα λεφτά μας Σύμφωνα με τη νεοελληνική πολιτική παράδοση, κάθε νέα κυβέρνηση δηλώνει ότι παρέλαβε καμένη γη από την απερχόμενη.
Το ισχυρίστηκε ακόμη και ο τέως πρωθυπουργός, που παρέλαβε το 2004 την υπερήφανη ολυμπιακή Ελλάδα και μια οικονομία που έτρεχε με ρυθμό της τάξεως του 5%. Θα μπορούσε επομένως να μη δοθεί η δέουσα σημασία στη διαπίστωση της νέας κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου ότι παρέλαβε άδεια ταμεία, δημοσιονομικό έλλειμμα πάνω από το 10% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος κοντά στα 300 δισ. ευρώ.
Επειδή οι αριθμοί δεν αμφισβητούνται (τους επιβεβαίωσε, κατόπιν εορτής, δηλαδή κατόπιν εκλογών, και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας), προκύπτει το εύλογο ερώτημα: Πώς είναι δυνατό να έχουν φθάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα το έλλειμμα και ο δανεισμός; Μία εξήγηση υπάρχει.
Την έδωσε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας: «Προφανώς κατέρρευσαν τα έσοδα και ξέφυγαν οι δαπάνες». Σελ.2 Το κόμμα διαλύεται κι αυτός δεν βλέπει τη μύτη του Μετά τη μεθοδική… διάλυση της κυβέρνησής του, ο Κώστας Καραμανλής φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να διαλύσει και το κόμμα που ίδρυσε ο θείος του. Η συντριβή της 4ης Οκτωβρίου σηματοδότησε, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, την αρχή του τέλους για τη Ν.Δ. Η αδράνεια ήταν ανέκαθεν το γνώρισμα της καραμανλικής διακυβέρνησης και παραμένει κυρίαρχο χαρακτηριστικό όλων των αποφάσεων που λαμβάνονται (ή για να ακριβολογούμε: που δεν λαμβάνονται) από τον απερχόμενο αρχηγό του νεοκλασικού της Ρηγίλλης.
«Είναι στην κοσμάρα του, παραιτημένος», υποστηρίζουν ακόμη και στενοί φίλοι του Καραμανλή, όταν μιλούν για τον πρώην πρωθυπουργό. Ο χειρισμός της υπόθεσης του Εκτάκτου Συνεδρίου έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο τη σκληρή αυτή διαπίστωση. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε πριν από τις ευρωεκλογές. Σελ.12 και Σελ.13 Οι κωλοτούμπες, οι συμμαχίες, τα μαχαιρώματα…
Κατά κοινή παραδοχή, κερδισμένοι από τα αποδυτήρια είναι πρωτίστως ο Αβραμόπουλος και δευτερευόντως ο Σαμαράς. Και είναι κερδισμένοι γιατί από την πρώτη στιγμή τάχθηκαν υπέρ της ανοικτής διαδικασίας. Η κοινή γραμμή πλεύσης που ακολούθησαν οι δύο στάθηκε αφορμή για να διακινηθούν σενάρια ακόμη και για το ενδεχόμενο της συμπόρευσης.
Ο Αβραμόπουλος το διέψευδε. «Εγώ είμαι κεντρώος», έλεγε με νόημα, θέλοντας να κλείσει κάθε συζήτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας. Ο πρώην υπουργός Υγείας πιστεύει ότι στην εκλογή από τη βάση έχει πλεονέκτημα έναντι του Σαμαρά. Εκεί που ενδεχομένως θα έβγαινε τρίτος, ήταν το κλειστό Συνέδριο. Ανεξάρτητα από όσα συνέβησαν τις προηγούμενες μέρες, έχει αξία να δούμε τι σχεδιάζουν οι τρεις βασικοί παίκτες της νεοδημοκρατικής κούρσας για το προσεχές διάστημα. Σελ. 14 και Σελ. 15 Μεγάλη τομή του Γιώργου ο νέος εκλογικός νόμος Η πρώτη μεγάλη τομή που σχεδιάζει ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο νέος εκλογικός νόμος. Πρόκειται για μια σημαντική θεσμική αλλαγή που συναντά την κατ’ αρχήν αποδοχή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά θα συναντήσει μεγάλες πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή της. Θα προκαλέσει μάλιστα και μεγάλη εντύπωση με τις καινοτομίες που προβλέπει.
Η πιο σημαντική: κάθε ψηφοφόρος μπορεί να ψηφίσει ένα κόμμα και να επιλέξει υποψήφιο βουλευτή από άλλο!
Ζητήσαμε τη βοήθεια του Γιώργου Κίσσονα που διεκδικεί επάξια τον άτυπο τίτλο του εκλογολόγου, έχοντας μελετήσει συστηματικά σχεδόν όλα τα εκλογικά συστήματα.
Στη διάρκεια της συζήτησης μας είπε ότι την ασχολία αυτή την απέκτησε (την «κόλλησε», κατά την έκφρασή του) από τον καθηγητή Φαίδωνα Βεγλερή, στον οποίο αποδίδεται και η φράση: «Πες μου το εκλογικό σου σύστημα, να σου πω τον πολιτισμό σου». Σελ. 20 και Σελ. 53 Έμφραγμα στο λιμάνι Το απεργιακό έμφραγμα στο λιμάνι του Πειραιά, ως την ώρα που πήγαινε το «Καρφί» στο τυπογραφείο, στέλνει στην εντατική χιλιάδες επιχειρήσεις που δίνουν τη μάχη της επιβίωσης με άδεια ράφια. Και βεβαίως προκαλεί το πρώτο κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση.
Η λεόντειος σύμβαση, αποικιοκρατικού χαρακτήρα, που υπέγραψε η Νέα Δημοκρατία, άναψε μπουρλότο.
Στις προβλήτες του λιμανιού βρίσκονται εγκλωβισμένα 15 χιλιάδες κοντέινερ, με τους λιμενεργάτες να συνεχίζουν την απεργία τους, τους εμπόρους να περιμένουν απεγνωσμένα τα εμπορεύματα, τους Κινέζους να απειλούν ότι θα μετακομίσουν στη Σμύρνη και την κυβέρνηση να προσπαθεί να αποκαταστήσει τη λειτουργία του λιμανιού.
Αυτή την εποχή πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εφοδιάζονται με εμπόρευμα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, όπου κάνουν και το 70% του τζίρου της χρονιάς.
Αν χαθεί αυτή η ευκαιρία, τα λουκέτα θα πέσουν σαν καταιγίδα. Η μεγάλη πλειονότητα των εμπόρων ήδη φυτοζωεί και είναι κοινό μυστικό πως οι περισσότεροι δεν έχουν τις οικονομικές αντοχές να ξεπεράσουν τόσο μεγάλο στραπάτσο. Σελ. 58 στο πέταλο Και πολύ άργησε η Λούκα Κατσέλη… Από την πρώτη στιγμή έπρεπε να πετάξει στη θάλασσα τον κ. Αναστασόπουλο, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ σήμερα. Όταν η χώρα προσπαθεί να επαναδιαπραγματευθεί μια σύμβαση υπέρ των συμφερόντων της, δεν μπορεί να υπάρχει αξιωματούχος που θα παίζει το παιχνίδι των Κινέζων…
Και είναι κρίμα που η Ντόρα Μπακογιάννη παριστάνει την… Κινέζα και βρήκε αφορμή να κάνει αντιπολίτευση στο θέμα αυτό. Δεν λέμε για τον ανεκδιήγητο κ. Μίχαλο.
Για όλα αυτά, όμως, θα διαβάσετε στις «Αρένες» και στο ρεπορτάζ στη σελ. 58. Ποια είναι η ουσία εδώ. Η Λούκα Κατσέλη δεν έχει στόχο να τινάξει τη σύμβαση στον αέρα. Το αντίθετο. Θέλει να επαναδιαπραγματευθεί ορισμένους από τους όρους αυτής της λεόντειας συμφωνίας, για να διασφαλίσει καλύτερα τα συμφέροντα των Ελλήνων εργαζομένων. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη. Τι πρέπει να γίνει; Να μην περάσει το λιμάνι το επόμενο 15ήμερο στα χέρια των Κινέζων. Σελ. 71 στο πέταλο Ποια κοσμάρα του… Στην καρακοσμάρα του είναι ο άνθρωπος…
Το κάνουμε πρώτο θέμα σήμερα. Και δεν το αποφασίσαμε από κεκτημένη ταχύτητα. Επειδή δηλαδή αυτή η εφημερίδα, αταλάντευτα και με συνέπεια, έδωσε τη μάχη για να φύγει επιτέλους από το τιμόνι της χώρας ένας άνθρωπος που ήταν κυριολεκτικά μοιραίος.
Ένας από τους λόγους, άλλωστε, που μοιάζει σήμερα συντετριμμένος είναι και αυτός. Θα φύγει και δεν έχει τίτλο να βάλει στην πενταετή (και βάλτε) διακυβέρνησή του.
Μόνο συντρίμμια άφησε πίσω του και αυτό θα γράψει η ιστορία… Σελ. 72

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΣε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Οι μυστικές στοές της Αγίας Σοφίας Οι στρατοί των δελφίνων Μια αταίριαστη συνέντευξη Η ρετσίνα επιστρέφει Η μάνα μου με έκανε βαποράκι Τα τσάρτερ του πληρωμένου έρωτα Βουνά κοκαΐνης και πορνεία πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα Ας περιμένουν οι προτάσεις

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ - Today at InfognomonPolitics

Προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή Βενεζουέλα: Ανακαλύφθηκε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φ. αερίου ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ; Ειρηνευτική πρωτοβουλία από το PKK Έκκληση Τουρκίας στο Ισραήλ να σταματήσει την «τραγωδία» στη Γάζα Οι καταστάσεις μισθοδοσίας των λιμενεργατών Όλι Ρεν: Έτοιμα τα Σκόπια για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις με Ελλάδα Ισραήλ-Τουρκία: Λυκοφιλία και Αναξιοπρέπεια Οι «κρυφές» αλήθειες της απεργίας Toν αμανέ τους οι Τούρκοι με την Frontex Πρόσκληση για συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσινγκτον έλαβε ο τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν «Κλείδωσε» το ένα βέτο στην ΕΕ Προσφυγή του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ελληνοαλβανική συμφωνία Περί Cosco: "Η γλώσσα (και η απλή λογική) κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει" Πανίκος Αθανασίου: Ο ηρωικός πολυβολητής Προδοσίες διανοουμένων στην Κύπρο Τα εθνικά θέματα στο προσκήνιο ΟΛΠ: Μύθοι και αλήθειες για τη σύμβαση με την Coscο Δεν θα απελαθεί η δεύτερη γενιά των μεταναστών Συνομιλίες με την Ουκρανία.Ανήσυχη η Μόσχα για τις επαφές ΗΠΑ με χώρες εκτός ΝΑΤΟ για την αντιπυραυλική άμυνα Ο δρόμος του μεταξιού από... φθηνά εργατικά χέρια Συνάντηση Δ. Δρούτσα - Ντ. Σπέκχαρτ Η μάχη του Ουανάτ και τα διδάγματα που... αγνοήθηκαν Θετικό το κλίμα μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ

Thessaloniki International Film Festival

Συνεργασία του ΦΚΘ με το London Greek Film FestivalΤο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, εν όψει της 50ης επετειακής του διοργάνωσης, συνεργάζεται με το 2ο London Greek Film Festival, που θα διεξαχθεί από τις 30 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου στο The Hellenic Centre που βρίσκεται στο West End, στην καρδιά του Λονδίνου. Αποκτήστε τη νέα CineΚάρταF Έχει ήδη ξεκινήσει η πώληση της κάρτας μέλους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Μπορείτε να την αποκτήσετε από το ειδικό γραφείο στην είσοδο του Ολύμπιον (Πλατεία Αριστοτέλους 10), από τις 13:00 έως τις 21:00 από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή.
Επίσης, στον ίδιο χώρο μπορείτε να επισκεφτείτε και το βιβλιοπωλείο του ΦΚΘ και να ενημερωθείτε για τις εκδόσεις και τα προϊόντα μας.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 2310 - 378.410 ή την ηλεκτρονική διεύθυνση cinekartaf@filmfestival.gr ή κάντε κλικ εδώ. 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Why Cinema Now? 13-22 Νοεμβρίου 2009
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ Τα Βαλκάνια, η γεωγραφική περιοχή με την ξεχωριστή φυσιογνωμία και τη γοητευτική πολυμορφία, με τις ιδιαίτερες ιστορικοπολιτικές διεργασίες που άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα στις ζωές των ανθρώπων και την κουλτούρα τους, βρίσκονται για 16η χρονιά στο επίκεντρο του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια στο πλαίσιο του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Φέτος, αυτή η γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στους βαλκάνιους κινηματογραφιστές και το διεθνές κοινό συνδυάζεται ιδανικά με την επιθυμία του 50ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να αποτελέσει μια αφορμή για σκέψη, διάλογο και επικοινωνία, καθώς και να διατυπώσει μια πρόταση επαναπροσδιορισμού της έβδομης τέχνης, με κεντρικό σύνθημα το ερώτημα ‘’Why cinema now?’’.
«Στόχος του προγράμματος Ματιές στα Βαλκάνια είναι η προώθηση του βαλκανικού σινεμά και η διεύρυνση των δυνατοτήτων συνεργασίας των κινηματογραφικών δυνάμεων της ευρύτερης περιοχής, πολιτική που γίνεται πράξη σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες του, καταξιωμένου πλέον, ταμείου ανάπτυξης σεναρίων Balkan Fund και του Balkan Works in Progress», επισημαίνει η διευθύντρια του Φεστιβάλ, Δέσποινα Μουζάκη. Εκτός από το μεγάλο αφιέρωμα στον σέρβο κινηματογραφιστή Γκόραν Πασκάλιεβιτς, το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια, υπεύθυνος του οποίου είναι ο Δημήτρης Κερκινός, παρουσιάζει φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα με τις πιο σημαντικές πρόσφατες ταινίες από τη Ρουμανία, την Σερβία, την Σλοβενία, την Τουρκία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Κροατία.
Οι δημιουργοί των Βαλκανίων αντιπαραβάλλονται καυστικά στις μελανές σελίδες του παρελθόντος, οι οποίες καθόρισαν τις κοινωνικές δυναμικές και το πολιτιστικό γίγνεσθαι στις πατρίδες τους.
Παράλληλα, προσεγγίζουν μέσα από την ιδιαίτερη κινηματογραφική τους γραφή τη σύγχρονη πραγματικότητα και όλες τις ευαίσθητες εκφάνσεις της, όπως τη μετανάστευση, τον καπιταλισμό και τις αμφίβολες συνέπειές του, τα εθνικά αλλά και τα προσωπικά αδιέξοδα, την σκληρή καθημερινότητα και τα προβλήματα των νέων, αρθρώνοντας έναν δυναμικό κινηματογραφικό λόγο που διαθέτει παγκόσμιο αντίκτυπο. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ Προβολές
ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Ακαδημία Πλάτωνος Ελλάδα, 2009 Σκηνοθεσία: Φίλιππος Τσίτος, Έγχρωμη, 103
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Το Ξυπόλητο Τάγμα
Ελλάδα, 1953
Σκηνοθεσία: Γκρεγκ Τάλλας, Ασπρόμαυρη, 93΄. Αντίχριστος
Δανία, Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Ιταλία, Πολωνία, 2009
Σκηνοθεσία: Λαρς φον Τρίερ. Έγχρωμη, 109΄.

Γιώργος Αυτιάς: Ο πρώτος "μεταδημοσιογράφος" μιας νέας εποχής

Γιώργος Αυτιάς: Ο πρώτος "μεταδημοσιογράφος" μιας νέας εποχής
Υπάρχουν άνθρωποι που ανοίγουν πραγματικά νέους δρόμους στο ταπεινό μας πλανήτη.
Που δεν μπορεί να τους αντισταθεί τίποτα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Γιώργος Αυτιάς. Πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται περί ενός κουτού ανθρώπου, που έγινε αποδεκτός ως μεγαλοδημοσιογράφος από αντίστοιχους κουτούς και περιορισμένης νοημοσύνης επιχειρηματίες.
Μέγα λάθος. Ας μιλήσουμε θαρραλέα.
Ο Αυτιάς είναι ο πρώτος δημοσιογράφος σε παγκόσμιο επίπεδο που εισάγει την δημοσιογραφία σε άλλα επίπεδα.
Είναι ο πρώτος δημοσιογράφος που καταφέρνει και διεξάγει συνομιλία με ένα βίντεο.
Και όχι οποιοδήποτε βίντεο. Συνέντευξη με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη.
ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ Γ. ΑΥΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ"

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΤΟΠΤΡΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

To υλικό της σκέψης The Stuff of Thought Η γλώσσα ως παράθυρο στην ανθρώπινη φύση
ISBN: 978-960-6717-37-6 Έτος Έκδοσης: 2009
Ξένος Εκδότης: Viking Penguin Βάρος: 1,20 kg
Διαστάσεις: 17 x 24 Δέσιμο: Χαρτόδετο
Εκτύπωση: A/M Αριθμός Σελίδων: 592
Στο νέο του βιβλίο, ο Steven Pinker εξηγεί το πώς λειτουργεί ο νους· και αυτό, εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τις λέξεις.
Κάθε φορά που βρίζουμε, αποκαλύπτουμε κάτι για τα ανθρώπινα συναισθήματα.
Όποτε κάνουμε υπαινιγμούς για να δωροδοκήσουμε, να απειλήσουμε ή να φλερτάρουμε κάποιον, αντί να του πούμε ξεκάθαρα αυτό ακριβώς που θέλουμε, αποκαλύπτουμε κάτι για τις ανθρώπινες σχέσεις.
Η χρήση των προθέσεων και των ρηματικών χρόνων αξιοποιεί παραδόξως ανθρώπινες έννοιες για τον χώρο και τον χρόνο, ενώ τα ουσιαστικά και τα ρήματα αξιοποιούν νοητικά μοντέλα για την ύλη και την αιτιότητα.
Ακόμη και τα ονόματα που δίνουμε στα παιδιά μας έχουν να μας πουν σημαντικά πράγματα για τις σχέσεις μας με αυτά και την κοινωνία.
Εστιάζοντας στην καθημερινή μας ομιλία ―τις συζητήσεις μας, τα ανέκδοτά μας, τι νομικές μας αντιδικίες―, ο Pinker δίνει μια γλαφυρή εικόνα των σκέψεων και των συναισθημάτων που οικούν τον νοητικό κόσμο μας.
Υποστηρίζει ότι οι ανθρώπινες σκέψεις ―από τις πολιτικές θέσεις και τα θρησκευτικά πιστεύω μέχρι τα διαφημιστικά τεχνάσματα και τα κόμικς― οργανώνονται γύρω από ορισμένες βασικές ιδέες, όπως ο χώρος, η δύναμη, η επικράτηση, η συγγένεια και η επιμόλυνση.
Μας καλεί να κοιτάξουμε γύρω μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι οι μεταφορές που χρησιμοποιούμε καθημερινά στηρίζονται σε αυτές ακριβώς τις πρωταρχικές έννοιες. Και αναρωτιέται πώς αναπτύσσουμε τις κατηγορίες αυτές ως παιδιά, πώς τις εφαρμόζουμε στον κόσμο γύρω μας και τι συμβαίνει όταν το κάνουμε με λάθος τρόπους.
Ο Pinker θίγει επιστημονικά ζητήματα ―όπως το πώς η γλώσσα επηρεάζει τη σκέψη και ποιες από τις έννοιές μας είναι έμφυτες―, αλλά και ζητήματα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και την καθημερινή ζωή: Γιατί οι ρομαντικές κομεντί εκμεταλλεύονται τόσο πολύ τις διφορούμενες κουβέντες των ανθρώπων στα πρώτα τους ραντεβού;
Γιατί όταν προσπαθούμε να «λαδώσουμε» κάποιον το κάνουμε με διακριτικό τρόπο, προσέχοντας τα λόγια μας; Γιατί η πολιτεία και η κοινή γνώμη είναι τόσο ευαίσθητες απέναντι στη βωμολοχία; Γιατί δύο αμερικανοί πρόεδροι βρήκαν τον μπελά τους από κάποιες λεπτές σημασιολογικές αποχρώσεις στην ομιλία τους; Και γιατί τα ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα λέγονται spam;
Στο παρόν βιβλίο, ο Pinker παραθέτει εντελώς νέο υλικό, γραμμένο στο ύφος που έχει κάνει διάσημα παγκοσμίως τα προηγούμενα βιβλία του: διαυγείς εξηγήσεις για βαθυστόχαστα ζητήματα, δοσμένες με ευστροφία, χιούμορ, κομψότητα και μαεστρία στην επιλογή παραδειγμάτων από τη λαϊκή κουλτούρα και την καθημερινότητα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΙΕΚ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗΣυνεργασία του ΙΕΚ ΔΟΜΗ με την Πολιτιστική Κεντρική Σκηνή – Μιμή Ντενίση, για την προώθηση κοινών παραγωγών στην Ελλάδα και το Εξωτερικό Διαβάστε περισσότερα... ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ATHENS PHOTO FESTIVAL
Διάρκεια: Πέμπτη 15/10 - Κυριακή 20/12Εγκαίνια: Πέμπτη 15/10/09, 21:00 Διαβάστε περισσότερα... BΡΑΔΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΠΑΣΩΝ Διαβάστε περισσότερα...
«ΑΝΤΙΘΕΣΙΣ» Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ Καλύπτοντας ένα κενό που υπήρχε στην πόλη μας, Η Φωτογραφική Ομάδα Βεροίας “Αντίθεσις” ιδρύθηκε το 2009 στη Βέροια με σκοπό την κατανόηση και την προώθηση της τέχνης της φωτογραφίας. Διαβάστε περισσότερα... ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΔισκογραφία, εμφανίσεις στο εξωτερικό και εορταστικό γκαλά για την επέτειο των 50 χρόνων της περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης για τον μήνα Νοέμβριο. Διαβάστε περισσότερα... «ΑΠΟΨΕ - ΑΥΡΙΟ - ΠΟΤΕ» Του βραβευμένου συγγραφέα Σπύρου Παπαδογιώργου σε σκηνοθεσία Ανδρομάχης ΜοντζολήΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ / ΜΠΛΕ ΣΚΗΝΗ (κεντρική σκηνή) Διαβάστε περισσότερα... FASHION WEEK ATHENS KAΛΟΚΑΙΡΙ 2010 Διαβάστε περισσότερα...
ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 7 μ.μ. ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ IANOS Διαβάστε περισσότερα... ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ. ΣΤΟΝ F. MENDELSSOHN ΚΑΙ ΤΟΝ J. HAYDN ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 Διαβάστε περισσότερα... ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ LARRY FINK 3.11-6.11.09, 10:00-16:00
Συνολική διάρκεια: 24 ώρες
Προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής: 26.10.09 Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών Διαβάστε περισσότερα... ¨ΧΟΡΕΨΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΟΥ¨
Σεμινάριο Σωματικής Έκφρασης και Αυτογνωσίας στην Αθήνα 25/10 και 1/11 Διαβάστε περισσότερα... ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ Το σεμινάριο αποτελείται από 7 συναντήσεις και η θεματική του αφορά το «πώς γράφουμε ένα βιβλίο για παιδιά». Στόχος του σεμιναρίου είναι η ανάπτυξη της προσωπικής ματιάς στη γραφή, αφενός υπό το πρίσμα ότι απευθύνεται σε παιδιά, αφετέρου, υπό τους όρους μιας διαμορφωμένης (και διαμορφούμενης) εκδοτικής αγοράς. Διαβάστε περισσότερα... “ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ” ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
(Για παιδιά ηλικίας 4-9 ετών) από το κουκλοθέατρο Ανέμηστον Πολυχώρο Spring People (Αγαθάρχου 12, Ψυρρή τηλ. επικοινωνίας: 2103252034)Σάββατο 24 & 31 Οκτωβρίου 2009 Σάββατο 21 & 28 Νοεμβρίου 2009 Ώρα παραστάσεων: 18:00-19:00 Διαβάστε περισσότερα... Η ΦΟΝΙΣΣΑ
Του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη Από το Χοροθέατρο ΠΟΛΥΜΟΡΦΟ, Στο θέατρο Κνωσός, για ένα μήνα. Διαβάστε περισσότερα... Α.Μ.Κ.Ε. ΕΤΗΣΙΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η ΜΗ Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διηγήσεις» οργανώνει: Ετήσιο Βιωματικό Σεμινάριο Δραματικής Τέχνης στην ΕκπαίδευσηΝοέμβριος 2009 – Μάιος 2010 «Η Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση (Drama in Education ): Θεωρία και Πράξη» Διαβάστε περισσότερα... DIRTY PARADISE Την Τρίτη 29 Σεπτέμβρη εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης “ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ δεξαμενή” (Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7294342, 3, φαξ: 210 7293317, www.astrolavos.gr, gallery@astrolavos.gr , ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή: 10.30-14.00 & 18.00-21.00, Σάββατο: 10.30-15.00), η έκθεση ζωγραφικής και κατασκευών του Νικόλα Μπλιάτκα με τίτλο: " Dirty Paradise " (στο κάτω επίπεδο της αίθουσας). Διαβάστε περισσότερα... «ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ» ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ- ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
ΙΑΝΟΣ Αίθουσα Τέχνης, Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη Διάρκεια: 20 Οκτωβρίου - 14 Νοεμβρίου 2009 Εγκαίνια: Τρίτη 20 Οκτωβρίου, από τις 8 μ.μ. Διαβάστε περισσότερα... YOUR VOICE ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΡΙΤΗ Your Voice @ Μad TV: “Social Network Services: Το καλύτερο internet-ικό χόμπι ή ο νέος τρόπος να ζεις?” Διαβάστε περισσότερα...
“NAKED BOYS SINGING!” (Reloaded…)A musical comedyby Robert SchrockΘέατρο ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ
Από 14 Οκτωβρίου για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων
Διαβάστε περισσότερα... ΧΟΝΤΡΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΜΕ ΦΟΥΣΤΕΣ
του Νίκι Σίλβερ
ΜΑΥΡΗ ΚΩΜΩΔΙΑ Στο Θέατρο ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ από 15 Οκτωβρίου για λίγες παραστάσεις Διαβάστε περισσότερα... "ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΛΕΥΚΑΔΙΟΥ ΧΕΡΝ"ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ[εντυπωσίασε το ''kotobuki" του Κ.Ευαγγελάτου] Διαβάστε περισσότερα... ''ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΒΥΣΣΟ'' Διαβάστε περισσότερα... ΤΑ 39 ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ Του john Buchan (Διασκευή : Patrick Barlow)Στο ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ Διαβάστε περισσότερα... Ο CRAIG WALKER ΣΤΗ VILKA (πρώην τραγουδιστής των Archive)Acoustic tour ‘09Θεσσαλονίκη, Σάββατο 17 Οκτωβρίου Πολυχώρος Vilka Διαβάστε περισσότερα...
ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ – 60 ΧΡΟΝΙΑ:
O ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ Τρεις ομιλίες-μουσικά εργαστήρια με το Νίκο Χριστοδούλου,διευθυντή ορχήστρας-συνθέτη12, 19 Οκτωβρίου & 9 Νοεμβρίου 2009Αμφιθέατρο Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη Διαβάστε περισσότερα... «ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ, ΤΡΕΛΗ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ».ΤΟ ΕΦΗΒΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΟΦΟΥΛΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ:το έργο του Γ. Ξανθούλη «Μια τρελή, τρελή πολυκατοικία». Διαβάστε περισσότερα...