Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Φοβούνται ενεργειακό εκβιασμό από Ρωσία

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR
Παρά τις ανησυχίες που εκφράζουν οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η Ρωσία, δια της εταιρείας φυσικού αερίου, Gazprom, ετοιμάζεται να λειτουργήσει καινούργιο αγωγό, κατά μήκος της Βαλτικής θάλασσας, ο οποίος θα οδηγήσει σταδιακά σε μια νέα εποχή ρωσικής κυριαρχίας σε θέματα παροχής φυσικού αερίου.
Ενώ ο υφιστάμενος ρώσο-γερμανικός αγωγός προσφέρει ήδη σαφή οφέλη ενέργειας στη Δυτική Ευρώπη, οι ηγέτες σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη εκφράζουν φόβους ότι ο νέος αγωγός της Ρωσίας θα οδηγήσει σε έντονη διαμάχη και θα διχάσει την Ευρώπη.
Οι ηγέτες των Κέντρο-ανατολικών χωρών υποστηρίζουν πως ο νέος αγωγός, Nord Stream, πρόκειται να διαταράξει τις ισορροπίες.
Διαπερνώντας πάνω από 750 μίλια υποβρυχίως, μέσω Βίμποργκ της Ρωσίας και Greifswald της Γερμανίας, ο αγωγός Nord Stream θα δώσει στις Δυτικές χώρες, κυρίως στη Ρωσία, τη δυνατότητα να πουλούν άφθονο φυσικό αέριο.
Ως αποτέλεσμα, πολλοί αξιωματούχοι της Ανατολικής Ευρώπης αναμένουν ότι η Ρωσία θα παίξει βρόμικο παιχνίδι όσον αφορά τις προσφορές φυσικού αερίου στις γειτονικές χώρες.
Καθησυχάζει η Ρωσία
Από την άλλη, η εταιρεία Gazprom, η οποία προμηθεύει την Ευρώπη με το 28% του φυσικού της αερίου, υποστηρίζει πως το εν λόγω έργο που ετοιμάζει δεν έχει να κάνει με πολιτική.
Ορισμένοι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες έχουν χαρακτηρίσει το έργο ως βοηθητικό για την ενοποίηση της Ευρώπης που θα ενισχύσει τη συλλογική ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της.
«Προτεραιότητα μας είναι η ενίσχυση της υφιστάμενης, κοινής ενεργειακής πολιτικής», δήλωσε ο Sebastian Sass, εκπρόσωπος της Nord Stream στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: