Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ ΤΗΛ. 23730-21630 ΦΑΞ. 23730-21637 Email: gdriv10@otenet.gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δριβελέγκας την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009 θα επισκεφτεί στις 11.00 την Αμμουλιανή, στις 12.30 την Ουρανούπολη, στις 13.30 τα Ν. Ρόδα και θα μιλήσει στο Στρατώνι στις 18.30

Παπαθεμελής: Παραιτήθηκα για να μήν χτυπήσω με τα ΜΑΤ τους αγρότες

Ναυάρχου Νικοδήμου 2, 105 57, Σύνταγμα, Αθήνα Blog: www.danagennisi.eu Ηλ. Δ/νση: press@danagennisi.gr Τηλ. 2103314314 Φαξ: 2103217771 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Εκπρόσωπος: Σταύρος Βιτάλης Τηλ.: 6979112273 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21/9/09 Στις Σέρρες, τη Δράμα και την Καβάλα περιόδευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Στέλιος Παπαθεμελης, όπου και ανέπτυξε σε φίλους και στελέχη και τοπικά ΜΜΕ, το πρόγραμμα και τις θέσεις του Κόμματος. Στην Λάρισα, ο κ. Παπαθεμελής, έτυχε θερμής υποδοχής από τους αγρότες, οι οποίοι δεν ξεχνούν πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τη θέση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης το 1995, μη αποδεχόμενος την άνωθεν εντολή, να τους χτυπήσει με τα ΜΑΤ. «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι» υπογράμμισε στις ομιλίες του ο κ. Παπαθεμελης. «Υπάρχουν πολιτικοί που αντισταθήκαμε στις νεοφιλελεύθερες και νεοταξικές επιλογές, βάζοντας πάνω από όλα το συμφέρον του λαού.
Ο Έλληνας πολίτης, είναι υποχρεωμένος μπροστά στα αδιέξοδα που τον έχουν φέρει οι εκπρόσωποι της κατεστημένης πολιτικής τάξης, να κάνει την υπέρβασή του και να επιλέξει με την ψήφο του, αυτούς που έδωσαν εξετάσεις στην ελληνική κοινωνία και άφησαν έργο πίσω τους».

«Τώρα πάνε…λαϊκή!…»

«Τώρα πάνε…λαϊκή!…» Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ* Ο στίχος του λαϊκού μας άσματος προσεγγίζει ιδιόμορφα την άτυπη κοινωνιολογική δομή που συνιστά η πατροπαράδοτη «λαϊκή αγορά».
Καθότι ο ερωτευμένος και «υποψιασμένος» εραστής δέχθηκε την καθησυχαστική επιβεβαίωση της «ωραίας» την οποία αφού έψαξε 8 φορές δεν την βρήκε εκεί, αλλά αυτή τον καθησύχασε επιβεβαιώνοντας ότι όντως δεν ήταν εκεί και αυτό ήταν λογικό αφού η καλή του είχε πάει…λαϊκή!
Είναι ανορθόδοξη η εισαγωγή στο θέμα αλλά η επιλογή μου υπαγορεύεται από μια πλειάδα παραγόντων ανάμεσα στους οποίους η «δικαιολογία» της περιώνυμης κυρίας του λαϊκού άσματος δεν είναι η λιγότερο σημαντική ούτε και ιεραρχικά η…τελευταία. Οι λαϊκές αγορές, ως κοινωνικός θεσμός, υπήρχαν και υπάρχουν σε κάθε ελληνική πόλη και προσωπικά τις βρήκα σε χώρες της Ευρώπης, στην Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία, και όχι μόνο. Από το παζάρι της αρχαιότητας μέχρι σήμερα, με κυμαινόμενες ιδιομορφίες που αντανακλούν ήθη, έθιμα, κοινωνικοψυχολογικές και οικονομικές παραμέτρους της περιρρέουσας ιστορικής πραγματικότητας οι λαϊκές αγορές αποτελούν τον πόλο έλξης και το σημείο αναφοράς για μεμονωμένα άτομα και για οικογένειες που άσχετα με το μέγεθος του «βαλαντίου» τους εδώ θα βρούνε το φρέσκο προϊόν του παραγωγού ή του μικροεμπόρου σε τιμές προσιτές και σε ποικιλίες που δεν μπορεί να διαθέτει ο «λαχανοπώλης» της γειτονιάς έστω και αν έχει αναγάγει το κατάστημα του σε επίπεδο «μπουτίκ». Στη λαϊκή θα κατεβεί ο συνταξιούχος και η σύζυγός του, εδώ θα βολευτεί ο φοιτητής και η φοιτήτρια, στη λαϊκή θα βρει για τα παιδάκια της η νοικοκυρά σύζυγος του δημόσιου υπάλληλου ή του επιχειρηματία τα φρούτα και τα λαχανικά που θα καταναλώσουν τα αγαπημένα της πρόσωπα.
Η πρόσμιξη ηλικιών, προσωπικοτήτων και κοινωνικο-οικονομικών τάξεων στις λαϊκές μας αγορές έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο σοβαρών κοινωνιολογικών, ψυχολογικών και οικονομικών ερευνών καθώς εδώ αναπτύσσονται, όπως μπορεί ο καθένας και η καθεμιά μας να το επιβεβαιώσει από προσωπικές εμπειρίες, διαπροσωπικές σχέσεις ανάμεσα σε πωλητή και πελάτη, εδώ γίνεται καλοπροαίρετο και συχνά καυστικό χιούμορ ανάμεσα στους ανταγωνιστές στην προσπάθεια του εμπειρικού μάρκετινγκ για επηρεασμό του πελάτη, εδώ αντιπαρατάσσονται ποδοσφαιρικές ιδεολογίες και πεποιθήσεις και , φυσικά, στην Ελλάδα ζούμε άλλωστε, εδώ συγκρούονται παραμονές τοπικών ή εθνικών εκλογών και οι…πολιτικοί μας οι οποίο μόνο τότε θυμούνται τις λαϊκές!.. Το ζούμε την Μεγάλη Εβδομάδα ή τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ όταν, χρονιάρες μέρες, πολλοί πολιτικοί μας, ανενδοίαστα δυστυχώς, εκστομίζουν από τα τηλεοπτικά παράθυρα οικονομολογικές «μπαρούφες» απίστευτων μεγεθών καθώς ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ τις Λαϊκές, τους παραγωγούς και μικροεμπόρους ότι ευθύνονται για την άνοδο του πληθωρισμού και την αδυναμία της νοικοκυράς να γεμίσει το καλάθι της!…
Μεγαλύτερη ανακρίβεια σίγουρα ΔΕΝ υπάρχει, αλλά η δικαιολογία «βολεύει» τους αιρετούς άρχοντές μας με τον ίδιο τρόπο που βολεύει και η απάντηση της γνωστής «άφαντης» για άλλους λόγους κυρίας του λαϊκού μας άσματος…Εκείνη τουλάχιστον, εάν όχι τη συγκεκριμένη «πονηρή» ημέρα, κάποιες άλλες ημέρες υποχρεωτικά πηγαίνει στη λαϊκή της γειτονιάς της! Και οι πολιτικοί μας εξαιτίας των εκλογών, τελικά, πάνε…λαϊκή, για να τους δούμε ζωντανά και όχι μόνο στα τηλεπαράθυρα και στα δελτία ειδήσεων!
Πάντως ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ που διεκδικούν την ψήφο μας θα παρακολουθήσουν απόψε τους πέντε αρχηγούς (και την μία Αρχηγό) στον καθιερωμένο πλέον ΜΟΝΟΛΟΓΟ (και αύριο τα δύο σχεδόν «αιωνόβια επίθετα» που θα μονολογήσουν, συγνώμη, μονομαχήσουν) σε αυτό που ανενδοίαστα Κόμματα και ΜΜΕ σερβίρουν ως τηλεοπτικό δήθεν…debate!.. Θα δούνε αυτοί και αυτές που φιγουράρουν στα διάφορα Κομματικά ψηφοδέλτια και τώρα «προς άγρα ψήφων» επισκέπτονται τις «λαϊκές» τα γερόντια που ΠΕΦΤΟΥΝ με τα μούτρα στην άσφαλτο της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας του Πειραιά και άλλων μεγαλουπόλεων για να μαζέψουν φρούτα, λαχανικά και σαρδέλες που οι αγανακτισμένοι μικροέμποροι της λαϊκής κατά καιρούς ρίχνουν στο οδόστρωμα; Εγώ πιστεύω πως ΟΧΙ! Εσείς; *Ο καθηγητής ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ θα είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις Εκλογές του 2010 Δείτε -- http://www.youtube.com/watch?v=7is7pBKZbRM

Έριξε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο του club που "έφαγε πόρτα"!

Έριξε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο του club που "έφαγε πόρτα"!

Έκθεση Ζωγραφικής

Έκθεση Ζωγραφικής - 21/09/2009 έως 27/09/2009 Ώρα: 19:30
Χώρος Εκδήλωσης: Βαφοπούλειο Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία Λεωφορεία: 5,6,33Στα πλαίσια του προγράμματος «Δημιουργική Απασχόληση Μαθητών κατά τη διάρκεια των Θερινών Διακοπών των Σχολείων, για Εργαζόμενες Μητέρες- Καλοκαίρι 2009» και κατά τη διάρκεια των «εικαστικών» που πραγματοποιούνται από υπεύθυνους εκπαιδευτικούς εικαστικών τεχνών, οι μικροί μαθητές και μαθήτριες ζωγραφίζουν και κατασκευάζουν πρωτότυπες και έξυπνες δημιουργίες. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία από το 2000 και προσφέρει χαρά και δημιουργική απασχόληση στα παιδιά.
Την έκθεση των έργων απολαμβάνουν τόσο οι ίδιο οι μαθητές όσο οι γονείς και οι επισκέπτες.

Ο κόσμος του θεάτρου και πώς να τον ανακαλύψετε

Ο κόσμος του θεάτρου - 21/09/2009 έως 23/10/2009
Χώρος Εκδήλωσης: Ανδρέας Βουτσινάς Δραματική Σχολή Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία Η Είσοδος είναι με προσκλήσεις
Επικοινωνήστε με το Φεστιβάλ Δημητρίων Ο κόσμος του θεάτρου και πώς να τον ανακαλύψετε
Εκπαιδευτικό - πολιτιστικό πρόγραμμα
Ανώτερη Δραματική Σχολή Ανδρέας Βουτσινάς
Στόχος του προγράμματος είναι η θεωρητική αλλά και πρακτική επαφή των παιδιών με βασικές αρχές της τέχνης του θεάτρου.
Μέσα από αναφορές στα στοιχεία που αφορούν στο θέατρο και μια συνοπτική περιδιάβαση στην ιστορία του, τα παιδιά αποκτούν μια σφαιρική αντίληψη πάνω στη δραματική τέχνη. Το πρόγραμμα απαρτίζεται από δύο μέρη. Μέσα από την προβολή slide show και ένα παιχνίδι ερωταπαντήσεων για τα μικρά παιδιά, προσφέρεται μια συνοπτική εικαστική περιήγηση στην πορεία και τα είδη του θεάτρου, από τις απαρχές μέχρι τη σύγχρονη εποχή, ενώ για τους μαθητές Γυμνασίου δίνεται έμφαση στο αρχαίο δράμα.
Στο δεύτερο μέρος τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες, αναλαμβάνουν δράση και δημιουργούν σταδιακά τη δική τους μικρή θεατρική παράσταση.
Στο τέλος, όλα μαζί, παρακολουθούν το δρώμενο της κάθε ομάδας.
Υπεύθυνοι Προγράμματος
- Ενημέρωση Παύλος Δανελάτος - Δ/ντης Σπουδών της Πρότυπης Σχολής «Ανδρέας Βουτσινάς» Γιάννα Τσόκου - Δρ Θεατρολογίας Χρύσα Ιωαννίδου - Ειδική Εμψυχώτρια, Ηθοποιός, Μουσικοπαιδαγωγός Λουκία Ορφανίδου - Θεατρολόγος - Ηθοποιός

NOESIS Φέρτε την τάξη σας στο Διάστημα

Φέρτε την τάξη στο διάστημα - 21/09/2009 Ώρα: 11:00 με 14:00
Χώρος Εκδήλωσης: Νόησις Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολείαNOESIS Φέρτε την τάξη σας στο Διάστημα
Σε μια τρίωρη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα στο Κοινωφελές Ίδρυμα Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, που εκπροσωπεί την Ελλάδα, και σε άλλα τρία ευρωπαϊκά Κέντρα Διάδοσης Επιστημών, στο Μιλάνο, στη Βαρκελώνη και στο Μέχελεν του Βελγίου, θα βραβευθεί ο Θόδωρος Πιερράτος, νικητής του διαγωνισμού Φέρτε την τάξη σας στο Διάστημα με θέμα την πρόταση ενός πειράματος, που θα μπορούσε να γίνει ταυτόχρονα στη Γη και στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να δείξει τις ιδιότητες ενός περιβάλλοντος μικρο-βαρύτητας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν τα βραβευμένα πειράματα με τη βοήθεια ενός κιβωτιδίου εκπαιδευτικού υλικού, που έχει ετοιμάσει για το σκοπό αυτόν η ESA.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης παράλληλες δράσεις που θα ξετυλίγονται στα τέσσερα Κέντρα Επιστημών, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα τηλεοπτικά, καθώς και εικοσάλεπτη ζωντανή σύνδεση με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Βέλγος αστροναύτης Frank de Winne θα πραγματοποιήσει τα βραβευμένα πειράματα σε περιβάλλον μικρο-βαρύτητας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ Ε-PONTOS

Η ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Η άσπρη λέξη της ημέρας - σφοντύλι
Θέμα της εβδομάδας: Λέξεις που συνηθίσαμε μα ποτέ μας δε γνωρίσαμε! Ουσιαστικό ουδετέρου γένους.
Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ σε ποιο σημείο του ουρανού είναι τοποθετημένο το σφοντύλι την ώρα που μένουμε έκπληκτοι;
Κι όμως, το σφοντύλι, σε αντίθεση με τη θέση του ουράνιου θόλου που του αποδίδει η γνωστή παροιμία, βρίσκεται πολύ πιο χαμηλά από όσο φανταζόμαστε!
Το σφοντύλι, λοιπόν, είναι το στρογγυλό και βαρύ σωματίδιο που στερεώνουν οι υφάντριες στη βάση του αδραχτιού, για να διευκολύνεται η ομαλή περιστροφή του νήματος. Λέγεται αλλιώς σφόνδυλος ή και σφεντύλι.
Σε μερικές περιοχές της Ελλάδας σφοντύλι ονομάζεται και το φυτό ασφόδελος.
Πιθανώς, επειδή το σφοντύλι χρησιμεύει για τη ρύθμιση της ταχύτητας περιστροφής, σχημάτισε τις φράσεις «του ήρθε ο ουρανός σφοντύλι» ή «είδε τον ουρανό σφοντύλι», που σημαίνουν ότι «ο ουρανός γυρίζει», δηλαδή ότι κάποιος ζαλίστηκε από απότομο χτύπημα ή ότι ταράχτηκε πολύ από κάποιο απρόοπτο και δυσάρεστο γεγονός.
Στο νησί της Αμοργού υπάρχει ένας μικρός ορεινός οικισμός στην Έξω Μεριά της Αιγιάλης, που ονομάζεται Ασφοντυλίτης.
Το όνομα ετυμολογείται είτε από τα σφοντύλια που χρησιμοποιούσαν οι υφάντριες είτε από τους πολλούς ασφόδελους που υπήρχαν στο νησί.
Υπενθύμιση: Το ερμηνευτικό λεξικό της Άσπρης λέξης διανέμεται δωρεάν.
Το πλήρες (ερμηνευτικό, ετυμολογικό, συντακτικό, ορθογραφικό, εγκυκλοπαιδικό, συνωνύμων, αντιθέτων) λεξικό διατίθεται με μια μικρή συνδρομή.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΚέρδισετο στοίχημα της ανανέωσης Η Εθνική άξια στο βάθρο Μόδα: η κρίση ρίχνει τις τιμές Το τέλος του γορίλλα στην ομίχλη «Σ΄ αγαπώ» σημαίνει «κάνε ό,τι λέω» Το σώμα δεν λέει ποτέ ψέματα Θερμόμετρο για τα... κινητά 1.700 προσλήψεις νοσηλευτών τον Οκτώβριο Εργοστάσια ανέμου σε βραχονησίδες

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΟ Ινφογνώμων Πολιτικά
Το αβέβαιο μέλλον του Ιράκ Η χαμένη εμπιστοσύνη στις μυστικές υπηρεσίες Έπαιζαν με τις λέξεις προς όφελος της ΤουρκίαςΥπάρχουν πράγματι λεφτά; Σχέδιο μετατροπής της Κύπρου σε δεύτερη ΚωνσταντινούποληΔυνατότητα ελεύθερης εγκατάστασης Τούρκων στην Κύπρο ζητά ο Ταλάτ Η Πολωνία δεν είναι παρά ένας περιφερειακός εταίρος των ΗΠΑ Προς συνολική προσέγγιση HΠA - Pωσίας «Θα πάρετε μερίδιο από το ενεργειακό ελντοράντο» Οι Τούρκοι «ρίχνουν» τώρα σε αποστολές της Frontex ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ :«Θλιβερό σχίσμα το Αυτοκέφαλο του 1833» Η αναβάθμιση του ρόλου της Ευρώπης Γιατί βάζουν στόχο τον Π. Γιωρκάτζη; Τι «παίζεται» στις ελληνορωσικές σχέσεις Η αντιπυραυλική άκυρη, η Αγκυρα αναβαθμισμένη Φωτογραφίες που διαθέτει η Frontex δείχνουν την ακτοφυλακή να συνοδεύει δουλεμπορικό Η ευρωπαϊκή μας κακομοιριά ΠΓΔΜ: Αντιδράσεις για τις αναφορές εγκυκλοπαίδειας σχετικά με τους Αλβανούς

Σε κακόγουστη φιέστα μεταφερόμενων οπαδών μετετράπηκε η συγκέντρωση της δεξιάς στα Γιάννενα!

Σε κακόγουστη φιέστα μεταφερόμενων οπαδών μετετράπηκε η συγκέντρωση της δεξιάς στα Γιάννενα!

Χάλκινο για την Ελλάδα: 57-56 τη Σλοβενία

Χάλκινο για την Ελλάδα: 57-56 τη Σλοβενία

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ "ΣΥΝΘΕΣΗ"

Οι εγγραφές στο Κέντρο Τέχνης "ΣΥΝΘΕΣΗ" έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται καθώς κύλισε και η πρώτη εβδομάδα μαθημάτων.
Τα τμήματα που λειτουργούν φέτος είναι: ΩΔΕΙΟ Ζ. ΦΩΤΙΑΔΗ
Αναγνωρισμένο από το κράτος - Κρατικά Πτυχία
ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑ (5-8 ετών):
(Κρουστά, Μεταλόφωνο, Φλογέρα, Αυτοσχεδιασμός, Μουσικό Παιχνίδι, Τραγούδι)
ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ (άνω των 8 ετών):
Πιάνο, Βιολί, Κλασική Κιθάρα, Κλαρινέτο, Φλάουτο, Ακορντεόν, Μονωδία, Ανώτερα Θεωρητικά (Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα)
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ (άνω των 8 ετών):
Τραγούδι, Αρμόνιο, Ηλεκτρική & Ακουστική Κιθάρα, Ντραμς, Μπουζούκι, Ακορντεόν, Βιολί, Σαξόφωνο, Φλάουτο, Φλογέρα.Επίσης γίνονται μαθήματα προετοιμασίας σε υποψηφίους Μουσικολογίας. ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ "ΣΥΝΘΕΣΗ"Αναγνωρισμένη από το Κράτος.
Λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείο Πολιτισμού με εγγυημένο πρόγραμμα που εξασφαλίζει την σωστή ανάπτυξη των παιδιών χωρίς να προκαλεί τραυματισμούς ή βλάβες που μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον.
ΧΟΡΟΣ (από 4 ετών):
Κλασικός Χορός (Μπαλέτο), Σύγχρονος, Τζαζ, Χιπ-Χοπ, Λάτιν, Μιούζικαλ.
Το Κέντρο Τέχνης "ΣΥΝΘΕΣΗ" λειτουργεί σ΄έναν χώρο 600τ.μ. άρτια εξοπλισμένο με έμπειρο και άριστα καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό που εγγυάται την γρήγορη και σωστή εκπαίδευση των μαθητών του.
Οι πολλές Πανελλήνιες διακρίσεις μαθητών μας σε Μουσική και Χορό καθώς και η διαρκής συμμετοχή των σε εκδηλώσεις αποδεικνύουν την υψηλή ποιότητα σπουδών που τους παρέχεται.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

FADOS – FLAMENCO – ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ
FADOS ΜΕ ΤΗ ΣΠΟΥΔΑΙΑ DULCE PONTES
FLAMENCO ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΗΜΟ PACO PENA
ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΘΑΝΑΣΗ ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗ
ΗΡΩΔΕΙΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009
Μύθοι και θρύλοι της Μεσογείου.
Όλη η Μεσόγειος τραγουδά σε μια μοναδική συναυλία, την 21η Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, όλη η Μεσόγειος χορεύει στους ρυθμούς και τα τραγούδια της Dulce Pontes, του Paco Pena και του Θανάση Πολυκανδριώτη.
Οι τρεις σημαντικοί καλλιτέχνες θα συνυπάρξουν για πρώτη φορά στην ιστορία της Μεσογειακής Μουσικής σε μια συναυλία, που θα ενώνει τις φωνές Ανδαλουσιανών τσιγγάνων, Πορτογάλων και Ελλήνων, με αραβικές, αφρικανικές αλλά και ανατολίτικες επιρροές ανθρώπων της εργατικής τάξης, αλλά και νεαρών σπουδαστών, που ακούγονταν στις ταβέρνες και τις πλατείες, σε πόλεις και χωριά, εκφράζοντας συναισθήματα ευτυχίας και λύπης, αγάπης, ζωής και θανάτου, νοσταλγίας αγαπημένων προσώπων, μοναξιάς, τις δυσκολίες της ζωής – αλλά πάνω απ΄ όλα έρωτα και πάθος!
Έτσι θα σμίξουν τρεις ήπειροι (Ευρώπη, Ασία, Αφρική) και τρεις θάλασσες (Μεσόγειος, Ατλαντικός, Αιγαίο) σε μια βραδιά ποίησης και μελωδίας, αρμονίας και συναισθημάτων...
Ένα μουσικό αμάλγαμα: Fados με τη σπουδαία Πορτογαλίδα τραγουδίστρια, μουσικό και συνθέτη, την Dulce Pontes! Flamenco με τον περίφημο και διεθνώς γνωστό – μάλλον πασίγνωστο - Σπανιόλο κιθαρίστα - σταρ Paco Pena! Ρεμπέτικα με τον ένα και μοναδικό Θανάση Πολυκανδριώτη!
Θα έχουμε Λισμπόα Φάδο και Κόιμπρα Φάδο και Κάπε Βέρντε Φάδο (Φάδος από τη Λισσαβώνα, την Κόιμπρα, το Πράσινο Ακρωτήρι)!
Θα έχουμε Φλαμένκο κάντε γκράντο και Φλαμένκο κάντε χόντο και Φλαμένκο κάντο τσίκο (Φλαμένκο μεγάλο, Φλαμένκο βαθύ, Φλαμένκο μικρό)!
Θα έχουμε Ρεμπέτικο που τραγουδιέται, Ρεμπέτικο που χορεύεται, Ρεμπέτικο του περιθωρίου, από τους τεκέδες και τα υπόγεια καπηλειά, Ρεμπέτικα Τραγούδια και Ρεμπέτικα χορευτικά βήματα που μένουν αδιάφθορα τα ίδια από τα βάθη του χρόνου σαν ένα κτήμα κοινωνικό και καθημερινό, που συναντιέται πια παντού.
Γνωρίζουμε ότι τα Φάδος και το Φλαμένκο συναντώνται ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα (με ρίζες που χάνονται στα βάθη του χρόνου), για το Ρεμπέτικο μόνον εικάζουμε ότι μας συνάντησε με τραγούδια και βηματισμούς μιας κουλτούρας ανατολίτικης (;), βόρειας (;) πριν από 100 χρόνια ή παραπάνω;
Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης στο βιβλίο του «Περί της λέξεως “ρεμπέτικο”» (Εκδ. Ιανός 2007) καθορίζει τα τρία στοιχεία του.
Συνοπτικά: το Ρεμπέτικο είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό και αρκετά σπάνιο.
Ακούμε, τραγουδάμε και ενίοτε χορεύουμε ρεμπέτικα τραγούδια, τα οποία έχουν ηλικία 50 ίσως και 100 ετών.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι το Ρεμπέτικο είναι όντως περιθώριο, το οποίο μακροπρόθεσμα παρήγαγε πολιτισμό και κουλτούρα στο σύνολό του.
Αλλά είναι και κοσμοπολίτικο...
Τον παλιό καλό καιρό ήταν εκατό φορές συμπαθέστερο και πιο ενδιαφέρον από αυτό που οδηγήθηκε στη δεκαετία του ΄50 σε έναν άλλο κοσμοπολιτισμό “δήθεν”, ανάμεσα στα τανγκό και τα βαλσάκια, που μας έκανε να το βαρεθούμε.
Το τρίτο στοιχείο είναι ότι το ρεμπέτικο είναι η μόνη μορφή διασκέδασης, βιωματική και γλεντζέδικη... κάπου όπου είναι παρούσες όλες οι γενιές από 5 μέχρι...305 ετών! Έλληνες και Ίβηρες...
Τρεις από τους σημαντικότερους και αντιπροσωπευτικότερους καλλιτέχνες του φάδος, του φλαμένκο και του ρεμπέτικου.Dulce Pontes, Paco Pena, Θανάσης Πολυκανδριώτης, σε μια βραδιά μοναδική, την 21 Σεπτεμβρίου, σε ένα χώρο μοναδικό, το Ηρώδειο, σε μια συναυλία – συνάντηση πολιτισμών, που εμείς δεν θα χάναμε με τίποτα!
Εσείς;
Πληροφορίες και προκρατήσεις εισιτηρίων: Elva 210 6728080