Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Νέες κυκλοφορίες Ιουνίου 2024


Νέες κυκλοφορίες Ιουνίου 2024

Το άγνωστο ελληνικό μπάσκετ
Θεολογίδης Σωτήρη
Σελίδες: 264
ISBN: 9786182044858
Τιμή: 26,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)
Το μπά­σκετ στο θυ­μι­κό των Ελ­λή­νων φι­λά­θλων είναι από­λυ­τα συν­δε­δε­μέ­νο με την κα­τά­κτη­ση του χρυ­σού Ευρω­πα­ϊ­κού Κυ­πέλ­λου, το 1987, και του αση­μέ­νιου, δύο χρό­νια αρ­γό­τε­ρα.
Ποι­ος από τους ση­με­ρι­νούς, εκα­το­ντά­δες χι­λι­ά­δες φί­λους του αθλή­μα­τος θα μπο­ρού­σε να φα­ντα­στεί ότι στην δε­κα­ε­τία του ’50 κερ­δί­ζα­με με άνε­ση τους ... Γι­ου­γκοσ­λά­βους; Ότι, πο­λύ νω­ρί­τε­ρα, η φτω­χή, μι­κρή και ολι­γά­ριθ­μη Ελ­λά­δα κέρ­δι­σε, χά­ρη στο μπά­σκετ, την πρώ­τη της δι­ε­θνή δι­ά­κρι­ση στην σκιά των Πυ­ρα­μί­δων;
Πώς επι­τεύ­χθη­κε αυτό το άλ­μα; Πώς και γι­α­τί το ελ­λη­νι­κό μπά­σκετ βρί­σκε­ται σή­με­ρα ανά­με­σα στις με­γά­λες πα­γκό­σμι­ες δυ­νά­μεις σε συλ­λο­γι­κό και εθνι­κό επί­πε­δο; Την απά­ντη­ση επι­δι­ώ­κει να δώ­σει με αυτό το δεύ­τε­ρο βι­βλίο του για την άγνω­στη πο­ρεία και εξέ­λι­ξη του ελ­λη­νι­κού μπά­σκετ, ο δη­μο­σι­ο­γρά­φος Σω­τή­ρης Θε­ο­λο­γί­δης.
Όπως και το πρώ­το (Ιστο­ρί­ες μέ­σα από το Κα­λά­θι) είναι το απο­τέ­λε­σμα πο­λύ­χρο­νης έρευ­νας που βα­σί­στη­κε στις μαρ­τυ­ρί­ες των πρω­τα­γω­νι­στών της πε­ρι­ό­δου 1942-1979, σε πλή­θος τεκ­μη­ρί­ων κα­θώς και στις προ­σω­πι­κές του εμπει­ρί­ες από την πλού­σια επαγ­γελ­μα­τι­κή του δι­α­δρο­μή. Οι συ­νε­ντεύ­ξεις παι­κτών, προ­πο­νη­τών και πα­ρα­γό­ντων, κά­θε πε­ρι­ό­δου, ανα­δει­κνύ­ο­νται με την κα­τα­γρα­φή όλων των δι­ε­θνών αγώ­νων και των συ­να­ντή­σε­ων σε κά­θε είδους πρω­τα­θλή­μα­τα. Το σύ­νο­λο της έρευ­νας, με τις συν­θέ­σεις και τους πό­ντους των παι­κτών, απο­τυ­πώ­νε­ται σε 264 σε­λί­δες και ανα­δει­κνύ­ε­ται με πε­ρισ­σό­τε­ρες από 250 σπά­νι­ες φω­το­γρα­φί­ες.
Ο Σω­τή­ρης Θε­ο­λο­γί­δης είναι δη­μο­σι­ο­γρά­φος, μέ­λος της ΕΣΗ­ΕΜΘ και του ΠΣΑΤ.
Γεν­νή­θη­κε στον Κο­λιν­δρό Πι­ε­ρί­ας και είναι μό­νι­μος κά­τοι­κος Θεσ­σα­λο­νί­κης. Απο­φοί­τη­σε από το Ε Γυ­μνά­σιο και από την Σχο­λή Υπο­μη­χα­νι­κών Ηλε­κτρο­λό­γων και Μη­χα­νο­λό­γων Θεσ­σα­λο­νί­κης. Η δη­μο­σι­ο­γρα­φι­κή του δι­α­δρο­μή ξε­κί­νη­σε από την ημε­ρή­σια απο­γευ­μα­τι­νή εφη­με­ρί­δα «Θεσ­σα­λο­νί­κη» όπου είχε την ευθύ­νη της σε­λι­δο­ποί­η­σης των αθλη­τι­κών σε­λί­δων της (1969-1981).
Πε­ρισ­σό­τε­ρο γνω­στός έγι­νε για τα κεί­με­νά του σχε­τι­κά με το μπά­σκετ. Στη συ­νέ­χεια με­τα­πή­δη­σε στο πο­λι­τι­κό ρε­πορ­τάζ και ανέ­λα­βε (1983) υπεύ­θυ­νος του αντα­πο­κρι­τι­κού Γρα­φείου του Αθη­να­ϊ­κού Πρα­κτο­ρείου Ειδή­σε­ων για πε­ρί­που 20 χρό­νια. Στο με­σο­δι­ά­στη­μα ερ­γά­στη­κε στον Ρ/Σ ΑΝΤ-1 (δι­ευ­θυ­ντής ειδή­σε­ων 1988-91), στις εφη­με­ρί­δες «Εγνα­τία», «Ελεύ­θε­ρη Γνώ­μη», «Ειδή­σεις», «24 Ώρες» και ως πα­ρα­γω­γός εκ­πο­μπών στη Δη­μό­σια Τη­λε­ό­ρα­ση, στο Ρά­διο Πα­ρα­τη­ρη­τής και στο Ρά­διο 105.
Δι­ε­τέ­λε­σε υπεύ­θυ­νος Τύ­που της ΔΕΘ (1993-98) και δι­ε­θνών δι­ορ­γα­νώ­σε­ων. Συ­νε­τέ­λε­σε στην έκ­δο­ση της Εγκυ­κλο­παί­δει­ας «Επι­στή­μη και Ζωή» (1975-77) και συ­νερ­γά­στη­κε με τις εκ­δό­σεις Μαλ­λι­ά­ρης-Παι­δεία. Δι­ε­τέ­λε­σε, επί­σης, μέ­λος της Δ.Ε. της ΕΤ-3 (1993-96). Με την ιδι­ό­τη­τα του αθλη­τι­κού συ­ντά­κτη κά­λυ­ψε πολ­λούς δι­ε­θνείς αγώ­νες των εθνι­κών ομά­δων και των συλ­λό­γων μας.
«Το άγνω­στο ελ­λη­νι­κό μπά­σκετ» είναι το δεύ­τε­ρο βι­βλίο του. Προ­η­γή­θη­κε το «Ιστο­ρί­ες μέ­σα από το κα­λά­θι».
Είναι πα­ντρε­μέ­νος με την Έλ­σα Κο­τσα­νέ­λου και έχουν δύο κό­ρες, τη Μα­ρία και τη Γε­ωρ­γία.

Το αιματηρό συλλαλητήριο της 9ης Δεκεμβρίου 1923
Δασκαρόλης Β. Ιωάννης
Σελίδες: 168
ISBN: 9786182044872
Τιμή: 11,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)
Ένα αντι­βε­νι­ζε­λι­κό στρα­τι­ω­τι­κό κί­νη­μα συ­ντρί­βε­ται από τους βε­νι­ζε­λι­κούς αξι­ω­μα­τι­κούς, σχε­δόν όλα τα στε­λέ­χη του αντι­βε­νι­ζε­λι­σμού είτε φυ­λα­κί­ζο­νται είτε αντι­με­τω­πί­ζουν βα­ρι­ές κα­τη­γο­ρί­ες για συμ­με­το­χή στο κί­νη­μα, ο Ιω­άν­νης Με­τα­ξάς δρα­πε­τεύει ζη­τώ­ντας πο­λι­τι­κό άσυ­λο στην Ιτα­λία. Οι πε­ρισ­σό­τε­ρες εφη­με­ρί­δες των αντι­βε­νι­ζε­λι­κών παύ­ο­νται, τα αντι­βε­νι­ζε­λι­κά κόμ­μα­τα κη­ρύσ­σουν απο­χή από τις εκλο­γές της 17ης Δε­κεμ­βρίου 1923.
Το ελ­λη­νι­κό στέμ­μα θρυμ­μα­τί­ζε­ται, ο Βα­σι­λι­άς Γε­ώρ­γι­ος Β΄ ένα βή­μα πριν την έξω­σή του από την Ελ­λά­δα, ενώ ο τε­λευ­ταί­ος βε­νι­ζε­λι­κός υπο­στη­ρι­κτής του, ο ίδι­ος ο Βε­νι­ζέ­λος, πα­ρα­μέ­νει πει­σμα­τι­κά αυτο­ε­ξό­ρι­στος στο Πα­ρί­σι.
Οι Βα­σι­λό­φρο­νες αν και απο­καρ­δι­ω­μέ­νοι, συ­σπει­ρώ­νο­νται για μια τε­λευ­ταία προ­σπά­θεια υπε­ρά­σπι­σης της Βα­σι­λεί­ας με το πε­ρί­φη­μο συλ­λα­λη­τή­ριο της 9ης Δε­κεμ­βρίου 1923 στους Στύ­λους του Ολυ­μπίου Δι­ός.
Χι­λι­ά­δες κό­σμου κα­τα­κλύ­ζουν την Πλα­τεία Συ­ντάγ­μα­τος με κα­τεύ­θυν­ση προς τα γρα­φεία της Επα­νά­στα­σης. Φραγ­μός απέ­να­ντι τους, τμή­μα­τα στρα­τι­ω­τών με προ­τε­τα­μέ­να τα όπλα.
Ορ­γή στα συν­θή­μα­τα και στις χει­ρο­νο­μί­ες των δι­α­δη­λω­τών, φό­βος και ιδρώ­τας στα οπλι­σμέ­να χέ­ρια των κλη­ρω­τών.
Ο πρώ­τος πυ­ρο­βο­λι­σμός ακού­στη­κε, άδη­λο από που και από ποι­όν μέ­χρι σή­με­ρα.
Τα όπλα των στρα­τι­ω­τών άδει­α­σαν με­τά από πα­ράγ­γελ­μα αξι­ω­μα­τι­κού.
Το αδελ­φι­κό αιμα­το­κύ­λι­σμα ξε­κί­νη­σε….
O Ιω­άν­νης Β. Δα­σκα­ρό­λης έχει γεν­νη­θεί το 1977 στην Αθή­να και κα­τά­γε­ται από τη Μεσ­σή­νη Μεσ­ση­νί­ας.
Στα επι­στη­μο­νι­κά του εν­δι­α­φέ­ρο­ντά είναι η με­σο­πο­λε­μι­κή πε­ρί­ο­δος και ο αντι­βε­νι­ζε­λι­σμός, ο Εθνι­κός Δι­χα­σμός και η πο­λε­μι­κή εξόρ­μη­ση της δε­κα­ε­τί­ας 1912-1922. Είναι συγ­γρα­φέ­ας της με­λέ­της «Δη­μο­κρα­τι­κά Τάγ­μα­τα – Οι πραι­τω­ρι­α­νοί της Β΄ Ελ­λη­νι­κής Δη­μο­κρα­τί­ας», μι­ας πρω­το­πό­ρας ερ­γα­σί­ας που για πρώ­τη φο­ρά ανα­λύει σε βά­θος και με νέα τεκ­μή­ρια την στρα­τι­ω­τι­κή και πο­λι­τι­κή δρά­ση των στρα­τι­ω­τι­κών αυτών μο­νά­δων.
Είναι ο πρώ­τος βι­ο­γρά­φος του Ιω­άν­νη Γεν­ναίου Κο­λο­κο­τρώ­νη, ενώ πρό­σφα­τα κυ­κλο­φό­ρη­σε η πρω­τό­τυ­πη έρευ­νά του για τον με­σο­πο­λε­μι­κό αντι­βε­νι­ζε­λι­σμό υπό τον τίτ­λο «Με­τα­ξάς ενα­ντί­ον Τσαλ­δά­ρη: η άγνω­στη αντι­βε­νι­ζε­λι­κή σύ­γκρου­ση (1923-1928)» από τις εκ­δό­σεις Επί­κε­ντρο. Κα­τά και­ρούς έχει δη­μο­σι­εύ­σει δε­κά­δες άρ­θρα και ερ­γα­σί­ες του στον ημε­ρή­σιο τύ­πο (Κα­θη­με­ρι­νή, Τα Νέα), στη μη­νι­αία βι­βλι­ο­γρα­φι­κή επι­θε­ώ­ρη­ση Books’ Journal, στο μη­νι­αίο ιστο­ρι­κό πε­ρι­ο­δι­κό Ιστο­ρία Εικο­νο­γρα­φη­μέ­νη και στην ηλε­κτρο­νι­κή εφη­με­ρί­δα Huffington Post.
Είναι Δι­δά­κτωρ Σύγ­χρο­νης Ιστο­ρί­ας του Πα­νε­πι­στη­μίου Νε­ά­πο­λις Πά­φου.

Αναζητώντας Ασφάλεια στην Περίοδο των Κρίσεων
Καρατράντος Τριαντάφυλλος
Σελίδες: 272
ISBN: 9786182044650
Τιμή: 14,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)
Η ασφά­λεια έχει αλ­λά­ζει ρι­ζι­κά. Η πα­λιά δι­ά­κρι­ση με­τα­ξύ άμυ­νας και δη­μό­σι­ας τά­ξης δεν ισχύει σή­με­ρα. Ο άν­θρω­πος βρί­σκε­ται άλ­λω­στε στο επί­κε­ντρο της ανα­ζή­τη­σης ασφά­λει­ας.
Οι νέ­ες, αλ­λά και οι ανα­δυ­ό­με­νες απει­λές ασφά­λει­ας, κα­θώς και οι προ­κλή­σεις σε δι­ε­θνές επί­πε­δο λει­τουρ­γούν σαν μια γραμ­μή που ενώ­νει τις πα­γκό­σμι­ες απει­λές, όπως είναι η κλι­μα­τι­κή κρί­ση, με τον άν­θρω­πο ως άτο­μο, την αν­θρώ­πι­νη ασφά­λεια. Στην επο­χή των κρί­σε­ων η έν­νοια της προ­στα­σί­ας απο­κτά νέο πε­ρι­ε­χό­με­νο, κα­θο­ρί­ζο­ντας και τον σχε­δι­α­σμό ασφά­λει­ας.
Η πο­λι­τι­κή ασφά­λει­ας στην Ελ­λά­δα είναι κα­τα­κερ­μα­τι­σμέ­νη, απο­σπα­σμα­τι­κή και πολ­λές φο­ρές ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κή. Το ίδιο το Κοι­νω­νι­κό Συμ­βό­λαιο για την ασφά­λεια αμ­φι­σβη­τεί­ται ακό­μη και από κόμ­μα­τα που εκ­προ­σω­πού­νται στο Κοι­νο­βού­λιο. Η Ελ­λά­δα είναι μία χώ­ρα όπου το 2024 συ­ζη­τού­με για τον εκ­δη­μο­κρα­τι­σμό των Σω­μά­των Ασφα­λεί­ας και όχι τη με­ταρ­ρύθ­μι­ση του το­μέα εσω­τε­ρι­κής ασφά­λει­ας. Πώς μπο­ρεί λοι­πόν να εξε­λι­χθεί η Ελ­λά­δα σε ένα σύγ­χρο­νο Κρά­τος Εθνι­κής Ασφά­λει­ας; Τι πρέ­πει να πε­ρι­λαμ­βά­νει το νέο Κοι­νω­νι­κό Συμ­βό­λαιο για την Ασφά­λεια; Αυτά είναι τα δύο κε­ντρι­κά ερω­τή­μα­τα στα οποία προ­σπα­θεί να απα­ντή­σει το βι­βλίο.
Ο Δρ. Τρι­α­ντά­φυλ­λος Κα­ρα­τρά­ντος γεν­νή­θη­κε στην Αθή­να το Νο­έμ­βριο του 1982 και κα­τά­γε­ται από την Ατα­λά­ντη Φθι­ώ­τι­δας. Είναι δι­ε­θνο­λό­γος με ειδι­κό­τη­τα στην ευρω­πα­ϊ­κή ασφά­λεια και στις νέ­ες απει­λές και ειδι­κό­τε­ρα στην ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­ση που οδη­γεί στον βί­αιο εξ­τρε­μι­σμό και στην τρο­μο­κρα­τία και δι­δά­κτωρ Ευρω­πα­ϊ­κής ασφά­λει­ας και νέ­ων απει­λών του Πα­νε­πι­στη­μίου Αιγαίου. Είναι Κύ­ρι­ος Ερευ­νη­τής σε ζη­τή­μα­τα Ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σης, Τρο­μο­κρα­τί­ας, Μο­ντέ­λα Αστυ­νό­μευ­σης, Ασφά­λεια και Εξω­τε­ρι­κή Πο­λι­τι­κή στο Ελ­λη­νι­κό Ίδρυ­μα Ευρω­πα­ϊ­κής και Εξω­τε­ρι­κής Πο­λι­τι­κής (ΕΛΙ­Α­ΜΕΠ). Το Σε­πτέμ­βριο του 2021, με από­φα­ση της Ευρω­πα­ϊ­κής Επι­τρο­πής, ορί­στη­κε μέ­λος της Συμ­βου­λευ­τι­κής Ομά­δας Ερευ­νη­τών Υψη­λού Επι­πέ­δου (Advisory Board of Researchers) για την έρευ­να και την εξέ­λι­ξη της πο­λι­τι­κής για την πρό­λη­ψη της ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σης και την αντι­με­τώ­πι­ση του βί­αιου εξ­τρε­μι­σμού που δη­μι­ούρ­γη­σε το Δί­κτυο Ευαι­σθη­το­ποί­η­σης για τη Ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­ση- Υπο­στή­ρι­ξη Πο­λι­τι­κής της Ευρω­πα­ϊ­κής Επι­τρο­πής. Από τον Σε­πτέμ­βριο του 2023 έχει ορι­στεί Εθνι­κό Εκ­πρό­σω­πος στο High Level Risk Forum του ΟΟ­ΣΑ. Τον Ιού­λιο του 2019 μέ­χρι τον Αύγου­στο του 2021 δι­ε­τέ­λε­σε Σύμ­βου­λος Πο­λι­τι­κής Ασφά­λει­ας του Υπουρ­γού Προ­στα­σί­ας του Πο­λί­τη, ενώ από τον Σε­πτέμ­βριο του 2021 είναι Σύμ­βου­λος Πο­λι­τι­κών Ασφά­λει­ας του Υπουρ­γού Επι­κρα­τεί­ας. Έχει εκ­δώ­σει δύο βι­βλία από τις Εκ­δό­σεις Επί­κε­ντρο και έχει επι­με­λη­θεί ένα με τους Βα­σί­λη Βαμ­βα­κά και Πα­να­γή Πα­να­γι­ω­τό­που­λο, ενώ έχει συμ­με­τά­σχει με εβδο­μή­ντα πέ­ντε (75) κε­φά­λαια σε συλ­λο­γι­κούς τό­μους και πε­ρι­ο­δι­κές επι­θε­ω­ρή­σεις στην Ελ­λά­δα και στο εξω­τε­ρι­κό.

Εμείς και οι Άλλοι
Πασχαλίδης Παναγιώτης
Σελίδες: 208
ISBN: 9786182044674
Τιμή: 14,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)
Το βι­βλίο αυτό ερευ­νά δι­ε­ξο­δι­κά ένα φαι­νό­με­νο που εντά­θη­κε στη δι­άρ­κεια της δε­κα­ε­τί­ας της ελ­λη­νι­κής οικο­νο­μι­κής κρί­σης και των μνη­μο­νί­ων (2010-2018). Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να, εξε­τά­ζει και ανα­λύει ένα με­γά­λο σύ­νο­λο ανα­φο­ρών, άλ­λο­τε σύ­ντο­μων και άλ­λο­τε πιο δι­ε­ξο­δι­κών, που συ­σχέ­τι­ζαν την κα­τά­στα­ση της Ελ­λά­δας με μια άλ­λη χώ­ρα, συ­χνά με φορ­τι­σμέ­νο και αρ­κε­τά αρ­νη­τι­κό τρό­πο. Ο κα­τά­λο­γος αυτών των ανα­φο­ρών κυ­ρι­αρ­χεί­ται από χώ­ρες όπως η Αλ­βα­νία (Θα γί­νου­με Αλ­βα­νία του Χό­τζα/ αλ­βα­νο­ποί­η­ση), η Βουλ­γα­ρία (Θα γί­νου­με Βουλ­γα­ρία/ βουλ­γα­ρο­ποί­η­ση), η πε­ρι­ο­χή των Βαλ­κα­νί­ων (Θα γί­νου­με Βαλ­κά­νια/ βαλ­κα­νο­ποί­η­ση) και η Αρ­γε­ντι­νή (Θα γί­νου­με Αρ­γε­ντι­νή). Ωστό­σο, υπάρ­χει ένα πο­λύ με­γα­λύ­τε­ρο πλή­θος χω­ρών που εντο­πί­ζο­νται σε αντί­στοι­χες φρά­σεις, κά­τι που δεί­χνει το εύρος του φαι­νο­μέ­νου.
Η βα­σι­κή θέ­ση του βι­βλίου είναι πως οι συν­θή­κες της από­λυ­της κρί­σης και ο φό­βος της κα­τα­στρο­φής δη­μι­ούρ­γη­σαν ένα υπό­στρω­μα για υπερ­βο­λι­κές και δυ­σα­νά­λο­γες αντι­λή­ψεις, συ­γκρί­σεις, συ­σχε­τί­σεις και στε­ρε­ό­τυ­πα. Δεν είναι τυ­χαίο πως οι συ­χνό­τε­ρες ανα­φο­ρές αφο­ρούν χώ­ρες των Βαλ­κα­νί­ων και συ­νο­λι­κά τα Βαλ­κά­νια. Η συ­νει­σφο­ρά της με­λέ­της αυτής είναι πως ερ­μη­νεύει αυτά τα στοι­χεία υπό το πρί­σμα της πο­λι­τι­κής επι­κοι­νω­νί­ας. Κα­τα­δει­κνύει με σα­φή τρό­πο την ερ­γα­λει­ο­ποί­η­σή τους και τη λει­τουρ­γία τους ως μη­χα­νι­σμών δι­α­χεί­ρι­σης της πό­λω­σης και του αντα­γω­νι­σμού των ερ­μη­νει­ών σε σχέ­ση με τα μνη­μό­νια.
Ο Πα­να­γι­ώ­της Πα­σχα­λί­δης (1979) είναι δι­δά­κτωρ Επι­κοι­νω­νί­ας και ΜΜΕ του Πα­νε­πι­στη­μίου της Σορ­βόν­νης (Paris III- Sorbonne Nouvelle). Από το 2015 μέ­χρι σή­με­ρα είναι ερευ­νη­τής στο Ελ­λη­νι­κό Ίδρυ­μα Ευρω­πα­ϊ­κής και Εξω­τε­ρι­κής Πο­λι­τι­κής (ΕΛΙ­Α­ΜΕΠ, Αθή­να) και, από το 2018 μέ­χρι σή­με­ρα, ερευ­νη­τής στη Μο­νά­δα Ερευ­νών Κοι­νής Γνώ­μης και Αγο­ράς (Πα­νε­πι­στή­μιο Μα­κε­δο­νί­ας, Θεσ­σα­λο­νί­κη). Δι­δά­σκει Πο­λι­τι­κή Επι­κοι­νω­νία στο τμή­μα Πο­λι­τι­κής Επι­στή­μης του Δη­μο­κρί­τειου Πα­νε­πι­στη­μίου Θρά­κης. Έχει δι­δά­ξει, επί­σης, στο τμή­μα Δη­μο­σι­ο­γρα­φί­ας και Μέ­σων Μα­ζι­κής Επι­κοι­νω­νί­ας του Αρι­στο­τε­λείου Πα­νε­πι­στη­μίου Θεσ­σα­λο­νί­κης, στο τμή­μα Επι­κοι­νω­νί­ας και Ψη­φι­α­κών Μέ­σων του Πα­νε­πι­στη­μίου Δυ­τι­κής Μα­κε­δο­νί­ας και στο τμή­μα Βαλ­κα­νι­κών Σπου­δών του Πα­νε­πι­στη­μίου Μα­κε­δο­νί­ας. Τα βι­βλία του και οι επι­στη­μο­νι­κές δη­μο­σι­εύ­σεις του αφο­ρούν ζη­τή­μα­τα πο­λι­τι­κής επι­κοι­νω­νί­ας, τις ανα­πα­ρα­στά­σεις των βαλ­κα­νι­κών χω­ρών στα ελ­λη­νι­κά και δι­ε­θνή ΜΜΕ και τον πο­λι­τι­κό λό­γο κα­θώς και τις στά­σεις της ελ­λη­νι­κής κοι­νής γνώ­μης ως προς τη δι­ε­θνή πο­λι­τι­κή. Άρ­θρα του δη­μο­σι­εύ­ο­νται συ­χνά στον ελ­λη­νι­κό τύ­πο.

Χρόνης Μπότσογλου
Διαμαντοπούλου Ευαγγελία
Σελίδες: 225
ISBN: 9786182043981
Τιμή: 19,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)
Ο δι­ά­λο­γος του Χρό­νη Μπό­τσο­γλου με τον έρω­τα και τον θά­να­το, δι­α­κρι­τός στο σύ­νο­λο της ερ­γο­γρα­φί­ας του, εντο­πί­ζε­ται κυ­ρί­ως στην Προ­σω­πι­κή Νέ­κυ­ια, τα Ερω­τι­κά, τις Ανα­φο­ρές και σε πολ­λές αυτο­προ­σω­πο­γρα­φί­ες του.
Η ζω­γρα­φι­κή ανά­κλη­ση των οικεί­ων και γνω­στών του νε­κρών, ο έρω­τας ως ενερ­γο­ποί­η­ση του σω­μα­τι­κού ορ­μέμ­φυ­του, οι καλ­λι­τέ­χνες που λει­τούρ­γη­σαν ως φά­ροι στην τέ­χνη και την κο­σμο­α­ντί­λη­ψή του, όπως και η συ­μπε­ρί­λη­ψη της μορ­φής του στην ζω­γρα­φι­κή του σκη­νο­θε­σία, στοι­χει­ο­θε­τούν την εικα­στι­κή του πα­ρα­κα­τα­θή­κη για την υπαρ­ξι­α­κή τρι­λο­γία «έρω­τας – θά­να­τος – εαυ­τός» που κα­θο­ρί­ζει τον αν­θρώ­πι­νο χω­ρο­χρό­νο.
Με δι­α­κρι­τή την δυ­σκο­λία της δι­α­χεί­ρι­σης του πλού­σιου εικο­νο­γρα­φι­κού υλι­κού και ανα­μέ­τρη­σης με τον απέ­ριτ­το και ουσι­α­στι­κό λό­γο του Χρό­νη Μπό­τσο­γλου, απώ­τε­ρος στό­χος αυτής της με­λέ­της είναι η πα­ρα­κο­λού­θη­ση της εικα­στι­κής του δι­α­δρο­μής σε ζη­τή­μα­τα που αφο­ρούν στον ορι­σμό της ύπαρ­ξης ανά­με­σα στα όρια της ζω­ής και του θα­νά­του, του χρό­νου και της σχέ­σης του με το σώ­μα και την μνή­μη, του σαρ­κι­κού έρω­τα και της ευκαι­ρί­ας για επι­βί­ω­ση του εαυ­τού ως καλ­λι­τέ­χνη που ανα­με­τρι­έ­ται με την λευ­κή επι­φά­νεια και την άμορ­φη ύλη.
Ο πρό­σφα­τος θά­να­τός του το 2022 έδω­σε το έναυ­σμα για την συγ­γρα­φή αυτού του βι­βλίου ως ελά­χι­στη από­δο­ση τι­μής σε έναν καλ­λι­τέ­χνη που μέ­σα από τα έρ­γα του δι­ε­ρεύ­νη­σε σε βά­θος την αν­θρώ­πι­νη ύπαρ­ξη.
H Ευαγ­γε­λία Δι­α­μα­ντο­πού­λου είναι Ανα­πλη­ρώ­τρια Κα­θη­γή­τρια στο Τμή­μα Επι­κοι­νω­νί­ας και ΜΜΕ του Εθνι­κού και Κα­πο­δι­στρι­α­κού Πα­νε­πι­στη­μίου Αθη­νών, με γνω­στι­κό αντι­κεί­με­νο «Νε­ό­τε­ρη Τέ­χνη και Επι­κοι­νω­νία». Τα ερευ­νη­τι­κά της εν­δι­α­φέ­ρο­ντα εστι­ά­ζο­νται στη σχέ­ση τέ­χνης και επι­κοι­νω­νί­ας και στην ευρύ­τε­ρη σχέ­ση της τέ­χνης με τον πο­λι­τι­σμό και τα κοι­νω­νι­κά δρώ­με­να. Το δη­μο­σι­ευ­μέ­νο συγ­γρα­φι­κό της έρ­γο πε­ρι­λαμ­βά­νει 4 μο­νο­γρα­φί­ες (2007: Ο Θε­ό­φι­λος στο Πή­λιο: Ζη­τή­μα­τα ζω­γρα­φι­κής σκη­νο­θε­σί­ας, εκ­δό­σεις Αλε­ξάν­δρεια, 2010: Η τέ­χνη του μπι­λι­άρ­δου: Ένα παι­χνί­δι με εικό­νες, εκ­δό­σεις Τα­ξι­δευ­τής, 2012: Η δι­μέ­τω­πη ταυ­τό­τη­τα του Γι­αν­νού­λη Χα­λε­πά, εκ­δό­σεις Τα­ξι­δευ­τής, 2018: Εκτός οικο­γε­νεί­ας - Επι­κοι­νω­νώ­ντας με την τέ­χνη του ξέ­νου, εκ­δό­σεις Επί­κε­ντρο), κα­θώς και ερευ­νη­τι­κές ερ­γα­σί­ες σε ελ­λη­νι­κά και δι­ε­θνή δι­ε­πι­στη­μο­νι­κά πε­ρι­ο­δι­κά και συλ­λο­γι­κούς τό­μους για θέ­μα­τα τέ­χνης και πο­λι­τι­σμού.


Η ρητορική της διαφήμισης
Πολίτης Περικλής
Σελίδες: 200
ISBN: 9786182044810
Τιμή: 14,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)
Αν η ρη­το­ρι­κή είναι η τέ­χνη της πει­θούς, τό­τε η δι­α­φή­μι­ση, και μά­λι­στα η εμπο­ρι­κή δι­α­φή­μι­ση, συν­δέ­ε­ται «εσω­τε­ρι­κά» με τη ρη­το­ρι­κή, κα­θώς επι­χει­ρεί να κάμ­ψει τη βού­λη­ση των κα­τα­να­λω­τών και να δι­α­χει­ρι­στεί για λο­γα­ρι­α­σμό τους τις κα­θη­με­ρι­νές ή τις δι­αρ­κέ­στε­ρες ανά­γκες τους. Το θε­ω­ρη­τι­κό πρό­γραμ­μα του βι­βλίου αυτού έχει στην κο­ρυ­φή του την πει­θώ, πρω­τί­στως ως δι­α­δι­κα­σία άσκη­σης γνω­σι­α­κής, συ­ναι­σθη­μα­τι­κής ή προ­τρε­πτι­κής σε δρά­ση επιρ­ρο­ής και δευ­τε­ρευ­ό­ντως ως απο­τύ­πω­μα υπα­γο­ρευ­μέ­νης πρά­ξης, αγο­ρα­στι­κής ή άλ­λης. Η πει­θώ, που ανά­γε­ται στη μυ­θο­λο­γι­κή πα­ρά­δο­ση της ελ­λη­νι­κής αρ­χαι­ό­τη­τας, εξε­τά­ζε­ται ως έν­νοια-γέ­νος που στε­γά­ζει όλες τις θε­μι­τές (και μη) μορ­φές επη­ρε­α­σμού του απο­δέ­κτη στο κύ­κλω­μα της δη­μό­σι­ας επι­κοι­νω­νί­ας. Ακο­λου­θεί η εστί­α­ση στην έντυ­πη και τη­λε­ο­πτι­κή εμπο­ρι­κή δι­α­φή­μι­ση, και συ­γκε­κρι­μέ­να στο τρί­γω­νο «όνο­μα μάρ­κας – σλό­γκαν – τρό­ποι του δι­α­φη­μι­στι­κού μη­νύ­μα­τος», το οποίο ανα­πα­ρι­στά τη γε­ω­με­τρία της πει­θούς στο πε­δίο της κα­τα­να­λω­τι­κής αγο­ράς. Το όνο­μα μάρ­κας (η εμπο­ρι­κή επω­νυ­μία μι­ας εται­ρεί­ας ή ενός προ­ϊ­ό­ντος) ανα­λύ­ε­ται ως ταυ­το­τι­κό στοι­χείο μι­ας πα­ρα­γω­γι­κής μο­νά­δας, ως μη­χα­νι­σμός προ­ώ­θη­σης αγα­θών και υπη­ρε­σι­ών, και ως γλωσ­σι­κό ση­μείο πο­λύ­τρο­πα συν­δε­δε­μέ­νο με το ανα­φε­ρό­με­νό του. Το σλό­γκαν, ο πο­λι­ορ­κη­τι­κός κρι­ός του δι­α­φη­μι­στι­κού μη­νύ­μα­τος, αντι­πα­ρα­βάλ­λε­ται με άλ­λα είδη της «τη­λε­γρα­φι­κής γλώσ­σας»(συν­θή­μα­τα, γνω­μι­κά, εντο­λές κτλ) ενώ, πα­ράλ­λη­λα, πε­ρι­γρά­φε­ται συ­στη­μα­τι­κά η πρω­τε­ϊ­κή γλωσ­σι­κή του λει­τουρ­γία (επα­φι­κή, ψυ­χο­λο­γι­κή, αισθη­τι­κή κτλ). Τέ­λος, ανα­λύ­ε­ται το σώ­μα του δι­α­φη­μι­στι­κού μη­νύ­μα­τος με άξο­να τους κει­με­νι­κούς τύ­πους της επι­χει­ρη­μα­το­λο­γί­ας και της αφή­γη­σης, που στοι­χούν στις δύο δι­α­στά­σεις της πει­θούς, τη γνω­σι­α­κή και τη συ­γκι­νη­σι­α­κή, και τις επι­κρα­τέ­στε­ρες στρα­τη­γι­κές της δι­α­φή­μι­σης, την «αιτι­ο­λο­γι­κή» και την προ­κλη­τι­κή συ­ναι­σθη­μά­των τα οποία πυ­ρο­δο­τούν την αγο­ρα­στι­κή επι­θυ­μία.
Ο Πε­ρι­κλής Πο­λί­της είναι κα­θη­γη­τής του Τμή­μα­τος Δη­μο­σι­ο­γρα­φί­ας ΜΜΕ του Α.Π.Θ. με γνω­στι­κό αντι­κεί­με­νο «Ανά­λυ­ση Λό­γου των ΜΜΕ». Υπήρ­ξε επι­στη­μο­νι­κός συ­νερ­γά­της του Κέ­ντρου Ελ­λη­νι­κής Γλώσ­σας (ερευ­νη­τι­κού φο­ρέα που επο­πτεύ­ε­ται από το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας, Θρη­σκευ­μά­των Αθλη­τι­σμού) και του Ιν­στι­τού­του Νε­ο­ελ­λη­νι­κών Σπου­δών (Ίδρυ­μα Μα­νό­λη Τρι­α­ντα­φυλ­λί­δη). Πε­δία των ερευ­νη­τι­κών εν­δι­α­φε­ρό­ντων του είναι η Ανά­λυ­ση Λό­γου των ΜΜΕ, η Κοι­νω­νι­ο­γλωσ­σο­λο­γία των μέ­σων επι­κοι­νω­νί­ας και η Γλωσ­σο­λο­γία των Σω­μά­των Κει­μέ­νων. Τα δη­μο­σι­εύ­μα­τά του ανα­φέ­ρο­νται, με­τα­ξύ άλ­λων, στις αρ­χές και τε­χνι­κές της σύγ­χρο­νης δη­μο­σι­ο­γρα­φί­ας, στην τυ­πο­λο­γία των ειδών της έντυ­πης και ηλε­κτρο­νι­κής δη­μο­σι­ο­γρα­φί­ας, στα ανα­δυ­ό­με­να ψη­φι­α­κά είδη του δι­α­δι­κτύου και στη γλώσ­σα των εμπο­ρι­κών και πο­λι­τι­κών δι­α­φη­μί­σε­ων.


Η γένεση της νέας Δράμας
Μπακάλη Γεωργία
Σελίδες: 224
ISBN: 9786182044094
Τιμή: 12,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)
Η εγκα­τά­στα­ση των προ­σφύ­γων του 1922 στον νο­μό Δρά­μας κα­θώς και οι αλ­λα­γές που συ­ντε­λέ­στη­καν σε το­πι­κό επί­πε­δο είναι το θέ­μα αυτού του βι­βλίου. Σκο­πός του είναι να αφη­γη­θεί την επο­ποι­ία της απο­κα­τά­στα­σης και της γό­νι­μης έντα­ξης των χι­λι­ά­δων ξε­ρι­ζω­μέ­νων από τις πα­τρο­γο­νι­κές εστί­ες τους προ­γό­νων μας. Ανα­φέ­ρε­ται επο­μέ­νως στα δύ­σκο­λα χρό­νια της ανέ­χει­ας, της προ­σπά­θει­ας για ρί­ζω­μα αλ­λά και της ελ­πί­δας. Η επι­στρο­φή στο πα­ρελ­θόν εκεί­νο φορ­τί­ζε­ται από τη μνή­μη των αν­θρώ­πων που βί­ω­σαν τη σκλη­ρή εμπει­ρία της προ­σφυ­γι­άς, κα­τά­φε­ραν όμως να μπο­λι­ά­σουν ευερ­γε­τι­κά την το­πι­κή κοι­νω­νία, σφρα­γί­ζο­ντας ανε­ξί­τη­λα τη με­τέ­πει­τα πο­ρεία της.
Στην ιστο­ρι­κή συ­γκυ­ρία που δι­α­μορ­φώ­θη­κε με­τά τη Μι­κρα­σι­α­τι­κή Κα­τα­στρο­φή και τη μα­ζι­κή εισ­ροή προ­σφύ­γων, η πε­ρι­ο­χή τέ­θη­κε στο επί­κε­ντρο εθνι­κών προ­τε­ραι­ο­τή­των ως βο­ρει­ο­ελ­λα­δι­κή, αγρο­τι­κή και πα­ρα­με­θό­ρια επαρ­χία. Συ­γκέ­ντρω­νε μια σει­ρά από πλε­ο­νε­κτή­μα­τα που ευνο­ού­σαν την απορ­ρό­φη­ση του υψη­λό­τε­ρου πο­σο­στού προ­σφύ­γων. Ο εποι­κι­σμός της Δρά­μας απο­τε­λεί μια ιδι­αί­τε­ρη πε­ρί­πτω­ση με­λέ­της όσον αφο­ρά την ορ­γά­νω­ση της προ­σφυ­γι­κής απο­κα­τά­στα­σης, την εν­σω­μά­τω­ση των νέ­ων πλη­θυ­σμών στην το­πι­κή κοι­νω­νία και τις πα­ρεμ­βά­σεις για την ανά­πτυ­ξη της αγρο­τι­κής πα­ρα­γω­γής και οικο­νο­μί­ας. Η Ανταλ­λα­γή των πλη­θυ­σμών στην πε­ρι­ο­χή σή­μαι­νε την απο­δό­μη­ση ενός κό­σμου και την ανά­δυ­ση ενός νέου. Η οθω­μα­νι­κή κλη­ρο­νο­μιά, υλι­κή (τε­μέ­νη, σχο­λεία, πτω­χο­κο­μεία, λου­τρά, χά­νια, κρή­νες, υδρό­μυ­λοι κ.ά) ή άυ­λη (ήθη, κοι­νω­νι­κές και εθι­μι­κές πρα­κτι­κές) απα­λεί­φε­ται, στο πλαί­σιο της εφαρ­μο­γής πο­λι­τι­κών εξελ­λη­νι­σμού και πα­γί­ω­σης της εθνι­κής ταυ­τό­τη­τας. Οι ανα­κα­τα­τά­ξεις που ση­μει­ώ­θη­καν, πλη­θυ­σμι­α­κές, χω­ρο­τα­ξι­κές, κοι­νω­νι­κές, οικο­νο­μι­κές και πο­λι­τι­σμι­κές, δη­μι­ούρ­γη­σαν νέ­ες πραγ­μα­τι­κό­τη­τες. Οι αλ­λα­γές ήταν βα­θι­ές και τε­κτο­νι­κές. Αλ­λα­γές που έχουν αφή­σει ανε­ξί­τη­λα απο­τυ­πώ­μα­τα στον χώ­ρο και τη μνή­μη.
Η Γε­ωρ­γία Μπα­κά­λη είναι δι­δά­κτωρ Νε­ό­τε­ρης και Σύγ­χρο­νης Ιστο­ρί­ας του ΑΠΘ. Έχει συγ­γρά­ψει άρ­θρα για το προ­σφυ­γι­κό και το κα­πνερ­γα­τι­κό ζή­τη­μα που έχουν δη­μο­σι­ευ­τεί σε συλ­λο­γι­κούς τό­μους και επι­στη­μο­νι­κά πε­ρι­ο­δι­κά. Το 2019 εξέ­δω­σε, μα­ζί με τον Δη­μή­τρη Ι. Σφα­κι­α­νά­κη, το ιστο­ρι­κό λεύ­κω­μα Η Δρά­μα των προ­σφύ­γων. Αφι­έ­ρω­μα μνή­μης.
«Η κ. Μπα­κά­λη, γρά­φο­ντας 100 χρό­νια με­τά το γε­γο­νός της ανταλ­λα­γής, ανή­κει σε μια νε­ό­τε­ρη γε­νιά επαγ­γελ­μα­τι­ών ιστο­ρι­κών που είναι απαλ­λαγ­μέ­νη από τις τρο­με­ρές εντά­σεις εκεί­νης της πε­ρα­σμέ­νης επο­χής — πρω­τί­στως από τα βά­ρη του Εθνι­κού Δι­χα­σμού. Εκεί­νες οι εντά­σεις, στο πα­ρελ­θόν, απαι­τού­σαν να εξυ­πη­ρε­τή­σουν τις δι­κές τους ψυ­χο­λο­γι­κές προ­τε­ραι­ό­τη­τες και να επι­βλη­θούν επί της επι­στη­μο­νι­κό­τη­τας. Αλ­λά η κ. Μπα­κά­λη ανή­κει σε μια επι­στη­μο­νι­κή γε­νιά που έχει κα­τα­φέ­ρει να απο­στα­σι­ο­ποι­η­θεί από (και να ξε­πε­ρά­σει) πα­ρό­μοια εμπό­δια, επο­μέ­νως να ανα­ζη­τή­σει απρο­κα­τά­λη­πτα το τι έγι­νε και γι­α­τί έγι­νε. Τού­το είναι απε­λευ­θε­ρω­τι­κό για την έρευ­να. Στο βι­βλίο αυτό, η συγ­γρα­φέ­ας ανα­ζη­τεί όχι τις δε­σμεύ­σεις προ­η­γού­με­νων επο­χών, αλ­λά τις δυ­να­μι­κές και τους τρό­πους με τους οποί­ους δι­α­μορ­φώ­θη­καν και η σύγ­χρο­νη Ελ­λά­δα, αλ­λά και η σύγ­χρο­νη, η ση­με­ρι­νή Δρά­μα, η Δρά­μα όλων μας». — Ευάν­θης Χα­τζη­βα­σι­λείου, Κα­θη­γη­τής ΕΚ­ΠΑ, γε­νι­κός γραμ­μα­τέ­ας του Ιδρύ­μα­τος της Βου­λής για τον Κοι­νο­βου­λευ­τι­σμό και τη Δη­μο­κρα­τία
«Στην απο­γρα­φή του 1928 η Δρά­μα ήταν η πό­λη με τη με­γα­λύ­τε­ρη ανα­λο­γία προ­σφύ­γων (70,2%), ενώ το ίδιο ίσχυε και για το σύ­νο­λο του νο­μού (70,3%). [...] Η αγρο­τι­κή απο­κα­τά­στα­ση στον νο­μό Δρά­μας και γε­νι­κό­τε­ρα η εφαρ­μο­γή της αγρο­τι­κής με­ταρ­ρύθ­μι­σης υπήρ­ξε τό­σο ση­μα­ντι­κή, ώστε με­τέ­βαλ­λε το αγρο­τι­κό το­πίο, τις δο­μές της γε­ωρ­γί­ας, τους όρους ζω­ής των αγρο­τών, προ­σφύ­γων και γη­γε­νών». — Νί­κος Αν­δρι­ώ­της, Ιστο­ρι­κός


Η εθνικοαπελευθερωτική προσπάθεια τυ 16ου Συντάγματος ΕΛΑΣ Βερμίου
Χαρίση Αντωνία
Σελίδες: 248
ISBN: 9786182044735
Τιμή: 20,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)
Η ιστο­ρι­ο­γρα­φία του Β’ Πα­γκο­σμίου πό­λε­μου, αν και εμπλου­τί­ζε­ται δι­αρ­κώς σε δι­ε­θνές επί­πε­δο, αγνοεί πολ­λά γε­γο­νό­τα που αφο­ρούν στη γερ­μα­νι­κή Κα­το­χή στην Ελ­λά­δα, κα­τά την οποία οι γερ­μα­νι­κές αρ­χές προ­κά­λε­σαν τον θά­να­το χι­λι­ά­δων αν­θρώ­πων και δι­έ­πρα­ξαν λε­η­λα­σί­ες και κα­τα­στρο­φές σε κρα­τι­κές και ιδι­ω­τι­κές πε­ρι­ου­σί­ες, πα­ρα­βι­ά­ζο­ντας τις βα­σι­κές αρ­χές του δι­ε­θνούς δι­καίου.
Σε όλες τις κα­τε­χό­με­νες από τις δυ­νά­μεις του Άξο­να χώ­ρες, κοι­νό στοι­χείο υπήρ­ξε ο σχη­μα­τι­σμός φι­λο­γερ­μα­νι­κών κυ­βερ­νή­σε­ων και το φαι­νό­με­νο της συ­νερ­γα­σί­ας με τον κα­τα­κτη­τή. Σε πολ­λές πε­ρι­πτώ­σεις οι συ­νερ­γά­τες των Γερ­μα­νών επέ­δει­ξαν με­γα­λύ­τε­ρη αγρι­ό­τη­τα από τους ίδι­ους τους Γερ­μα­νούς απέ­να­ντι στον άμα­χο πλη­θυ­σμό και τους κομ­μου­νι­στές αντι­στα­σι­α­κούς.
Η Αντί­στα­ση στην Ελ­λά­δα υπήρ­ξε μα­ζι­κή και ιδι­αί­τε­ρα δρα­στή­ρια, με ση­μα­ντι­κό­τε­ρη αντι­στα­σι­α­κή ορ­γά­νω­ση το ΕΑΜ που δι­έ­θε­τε στη Μα­κε­δο­νία την ΟΜΜ. Στη δύ­να­μή της ανή­κε η Χη Με­ραρ­χία του ΕΛΑΣ και σε αυτήν το 16ο Σύ­νταγ­μα ΕΛΑΣ Βερ­μίου, οι άντρες του οποίου συ­γκρού­στη­καν τό­σο με τους Γερ­μα­νούς όσο και με τους ένο­πλους συ­νερ­γά­τες τους.
Με τη λή­ξη του Β’ Πα­γκο­σμίου πο­λέ­μου και την ήτ­τα του Άξο­να, σε αντί­θε­ση με την υπό­λοι­πη Ευρώ­πη, η Αντί­στα­ση στην Ελ­λά­δα δεν δι­α­μόρ­φω­σε τη νέα με­τα­πο­λε­μι­κή εθνι­κή ταυ­τό­τη­τα, εξαι­τί­ας της σφο­δρής εμ­φύ­λι­ας σύ­γκρου­σης που ξε­κί­νη­σε στη δι­άρ­κεια της Κα­το­χής, συ­νε­χί­στη­κε στον Εμ­φύ­λιο και δι­α­τη­ρή­θη­κε ως πο­λι­τι­κό κα­θε­στώς του­λά­χι­στον ως το 1974. Με­γά­λο μέ­ρος της αντι­στα­σι­α­κής δρά­σης της Αρι­στε­ράς, που τε­λού­σε υπό δι­ωγ­μό, πα­ρέ­μει­νε στην αφά­νεια, μέ­χρι που τη δε­κα­ε­τία του 1980 το ΕΑΜ ανα­γνω­ρί­στη­κε ως αντι­στα­σι­α­κή ορ­γά­νω­ση.
Το βι­βλίο φι­λο­δο­ξεί να κά­νει ευρέ­ως γνω­στά γε­γο­νό­τα και πρό­σω­πα που έδρα­σαν στο το­πι­κό και ευρύ­τε­ρο πε­ρι­βάλ­λον της κα­το­χι­κής Μα­κε­δο­νί­ας, συμ­βάλ­λο­ντας στη δι­α­τή­ρη­ση της μνή­μης και στην ανα­σύν­θε­ση, όσο είναι δυ­να­τό, της με­γά­λης εικό­νας της Κα­το­χής και της Αντί­στα­σης στην Μα­κε­δο­νία.
Η Αντω­νία Χα­ρί­ση γεν­νή­θη­κε στον Τρί­λο­φο Βε­ροί­ας όπου έζη­σε τα παι­δι­κά της χρό­νια. Σπού­δα­σε Παι­δα­γω­γι­κά και ερ­γά­στη­κε από το 1984 έως το 2022 στην Εκ­παί­δευ­ση, αρ­χι­κά ως δα­σκά­λα Γε­νι­κής και Ειδι­κής Αγω­γής και στη συ­νέ­χεια ως δι­ευ­θύ­ντρια σε σχο­λεία της Πρω­το­βάθ­μι­ας και της Δευ­τε­ρο­βάθ­μι­ας Εκ­παί­δευ­σης. Την πε­ρί­ο­δο 2020-2022 ερ­γά­στη­κε ως Συ­ντο­νί­στρια Εκ­παι­δευ­τι­κού Έρ­γου.
Έχει πτυ­χίο Παι­δα­γω­γι­κού Τμή­μα­τος, με­τεκ­παί­δευ­ση στην Ειδι­κή Αγω­γή και MSc στην Ψυ­χο­παι­δα­γω­γι­κή των Παι­δι­ών με Ειδι­κές Ανά­γκες. Είναι δι­δά­κτο­ρας Παι­δα­γω­γι­κής με εξει­δί­κευ­ση στην Ιστο­ρία.
Ερ­γα­σί­ες της έχουν δη­μο­σι­ευ­τεί σε δι­ε­θνή και πα­νελ­λή­νια συ­νέ­δρια, κα­θώς και σε έγκρι­τα επι­στη­μο­νι­κά πε­ρι­ο­δι­κά. Τα ερευ­νη­τι­κά της εν­δι­α­φέ­ρο­ντα αφο­ρούν στην Ειδι­κή Αγω­γή, στην Ιστο­ρία και την Το­πι­κή Ιστο­ρία.
Αρ­θρο­γρα­φεί σε εφη­με­ρί­δες της Ημα­θί­ας και της Αθή­νας και η δρά­ση της στα εκ­παι­δευ­τι­κά, κοι­νω­νι­κά, πο­λι­τι­στι­κά και πο­λι­τι­κά δρώ­με­να της Ημα­θί­ας είναι έντο­νη.
Έχει στο ενερ­γη­τι­κό της τη συγ­γρα­φή δύο βι­βλί­ων:
Η Ρό­ζα Ιμ­βρι­ώ­τη στο Πρό­τυ­πο Ειδι­κό Σχο­λείο Αθη­νών (1937-1940), Επί­κε­ντρο, Θεσ­σα­λο­νί­κη 2013.
Παι­δό­πο­λη «Κα­λή Πα­να­γιά». Εκεί που η Ιστο­ρία συ­νά­ντη­σε τα παι­διά, Εται­ρεία Με­λε­τών Ιστο­ρί­ας Πο­λι­τι­σμού Ν. Ημα­θί­ας, Βέ­ροια 2017.
Εκδόσεις Επίκεντρο,
Πλατεία Ναυαρίνου 9, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54622
τηλ. 2310-256146
books@epikentro.gr
www.epikentro.gr

🏖 Ώρα για διακοπές! Βιβλίο πήρες; 📚










Μητσοτάκης – Ερντογάν: Το μορατόριουμ στο Αιγαίο και οι προκλήσεις



Μητσοτάκης – Ερντογάν: Το μορατόριουμ στο Αιγαίο και οι προκλήσεις

Γεωργιάδης: Νέα κίνητρα για γιατρούς σε άγονες περιοχές



Γεωργιάδης: Νέα κίνητρα για γιατρούς σε άγονες περιοχές
Νέα κίνητρα θα δοθούν σε γιατρούς που θα καλύψουν ανάγκες σε άγονες προκηρύξεις σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Παρέμβαση ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη.


Ξεκινά το Εφετείο για το Μάτι - Όλοι οι κατηγορούμενοι ξανά ενώπιον της Δικαιοσύνης


Ξεκινά το Εφετείο για το Μάτι - Όλοι οι κατηγορούμενοι ξανά ενώπιον της Δικαιοσύνης
"Αυλαία" σήμερα της δευτεροβάθμιας δίκης για την φονική πυρκαγιά που κατέκαψε το Μάτι τον Ιούλιο του 2018, στη...

Ιδιώτες στην είσπραξη οφειλών προς τον ΕΦΚΑ – Τι σχεδιάζεται


Ιδιώτες στην είσπραξη οφειλών προς τον ΕΦΚΑ – Τι σχεδιάζεται
Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ να αυξάνονται διαρκώς και να προσεγγίζουν το δυσθεώρητο ύψος των 48...

Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Διαγωνισμός για την κυβερνοασφάλεια κρίσιμων δομών και φορέων


Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Διαγωνισμός για την κυβερνοασφάλεια κρίσιμων δομών και φορέων
Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με στόχο την ενίσχυση της Κυβερνοασφάλειας Δομών και εποπτευόμενων Φορέων ...


Σε ανοδική τροχιά οι τιμές στα οικόπεδα στην Αττική - Που κυμαίνεται το κατασκευαστικό κόστος κατοικιών


Σε ανοδική τροχιά οι τιμές στα οικόπεδα στην Αττική - Που κυμαίνεται το κατασκευαστικό κόστος κατοικιών
Σε ανοδική πορεία κινούνται οι τιμές της αγοράς οικοπέδων στο λεκανοπέδιο της Αττικής καθώς και στα μεγάλα αστ...