Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Τι ζητούν οι βάρβαροι

ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ
Συγγραφέας: Κούρτοβικ Δημοσθένης
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: Α΄ ΣΕΙΡΑ: Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία ΓΛΩΣΣΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ΜΑΛΑΚΟ ΣΕΛΙΔΕΣ: 312 ΕΤΟΣ: 2008ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 14.0 x 20.0 ISBN: 978-960-19-0164-0 ΤΙΜΗ: 16.5 €
Μια ιστορία, σχετικά με τα βαλκανικά φαντάσματα και τις ιστορικές φαντασιώσεις σχετικά με την ιστορική μνήμη, την εθνική ταυτότητα και τη θέση της περιοχής μας στον σύγχρονο κόσμο.
Ένα μυθιστόρημα που προκαλεί. Μια συνάντηση παλιών φίλων, σε μια μικρή πόλη της Βόρειας Ελλάδας. Ο Έλληνας Χρυσικός, ο Σέρβος Ζούριτς, ο Βούλγαρος Στογιάνοφ, ο Μίρτσεφσκι από την "Ξερεισποιά", ο Μπίρι από την Αλβανία, η Λουπέσκου από τη Ρουμανία και ο Οζγκιουντέν από την Τουρκία. Ένας ξεχασμένος "ματωμένος μακεδονικός γάμος". Η μυστηριώδης καλλονή Νίνα Ντάνεβα με την αδηφάγα γοητεία. Μέσα σε τέσσερις ημέρες, τρεις διαφορετικές εκδοχές μιας παλιάς ιστορίας και ένας ανορθόδοξος έρωτας θα γίνουν η αφορμή για να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα σε φίλους "καθ' υποτροπήν Βαλκάνιους". Θα φέρουν στην επιφάνεια απωθημένα πάθη, εκκρεμότητες που δεν έχουν διευθετηθεί, και μια ανομολόγητη νοσταλγία για τη σκοτεινή σαγήνη της βαλκανικής "βαρβαρότητας". Έγραψαν για το βιβλίο: Το φανατισμό και το "παλιό χτικιό" των Βαλκανίων θέτει στο στόχαστρό του ο Δημοσθένης Κούρτοβικ σε τούτο το κριτικά αναστοχαστικό και απερίστροφα πολιτικό μυθιστόρημα που εγκιβωτίζει τρία μικρότερα, και ταυτόχρονα ενσωματώνει.
Και πετυχαίνει το στόχο του. Παντελής Μπουκάλας, Καθημερινή O Κούρτοβικ με το τελευταίο του μυθιστόρημα έρχεται να πει πως τα μεγάλα θέματα δεν χάθηκαν για τη λογοτεχνία. Τάκης Θεοδωρόπουλος, Τα Νέα Πυκνό και πολυπρισματικό... Σταυρούλα Παπασπύρου, Ελευθεροτυπία Μέσα από γοητευτικούς χαρακτήρες, επινοημένους αλλά και υπαρκτούς, μέσα από αλλεπάλληλους κύκλους αφηγήσεων που έχουν καθόλου τυχαία- ως επίκεντρο την πολυφυλετική, πολύγλωσση, πολυεθνοτική περιοχή της Μακεδονίας, σε ένα ύφος... μαγικού βαλκανικού ρεαλισμού με αρκετές δόσεις σασπένς και μυστηρίου, φωτίζεται η εθνική υπόσταση, η κληρονομημένη μνήμη και η αντιφατική πραγματικότητα των βαλκανικών λαών. Μικέλα Χαρτουλάρη, Τα Νέα Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και επίκαιρη μυθιστορηματική σύνθεση με πεδίο δράσης τη Μακεδονία. Με συγκινεί η τρυφερότητα για κάποιους από τους πρωταγωνιστές, η αποδομητική προσέγγιση και η ενίοτε καυστική ειρωνεία. Λίλυ Εξαρχοπούλου, Lifo Κερδίζει τον αναγνώστη με τον γρήγορο ρυθμό και τη γλώσσα του, την οποία συχνά προσαρμόζει, με λέξεις και εκφράσεις, ανάλογα με την καταγωγή των ηρώων του. Δήμητρα Ρουμπούλα, Έθνος Όλες οι σελίδες του παρόντος μυθιστορήματος ασπαίρουν από την αφόρητη, τραχιά γοητεία της βαλκανικής τοπιογραφίας, όπου η "βαρβαρότητα" αναμετριέται διαρκώς με την ομορφιά χωρίς ποτέ να κατισχύει. Λίνα Πανταλέων, Νέα Εστία Έχουμε να κάνουμε με ένα ξεχωριστό μυθιστόρημα, που έθεσε μεγάλες και περίπλοκες δυσκολίες στη συνταγή της σύνθεσής του και πέρασε το όριο εκείνο της δημιουργίας όπου όλα ευτυχούν στην πράξη. Τελειώνοντας, έχουμε την αίσθηση μιας ευεξίας, μιας αισιοδοξίας και μιας ξανακερδισμένης αυτογνωσίας, δημιούργημα της συνάντησής μας με κάτι απόλυτα γνωστό και δικό μας. Ποντίκι

H Βιοπολιτική του Ολοκληρωτισμού

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣH Βιοπολιτική του Ολοκληρωτισμού
Δοκίμια για την παθολογία του καπιταλισμού
Συγγραφέας: Κώστας Γουλιάμος
ISBN: 978-960-6748-32-5 Σελίδες: 168
Διαστάσεις: 14Χ21 Τιμή: 16 ευρώ
Οι αναδιαρθρώσεις της οικονομικής δομής του καπιταλισμού, φέρνουν πάλι στην επικαιρότητα - υπό νέους όρους - τη συζήτηση όχι μόνο για τον ιμπεριαλισμό ή τον αποικιοκρατισμό αλλά και το ζήτημα του ολοκληρωτισμού.
Είναι φανερό πως με τη συσσώρευση και διεθνοποίηση του κεφαλαίου αναπτύσσεται ένα είδος βιοπολιτικής του ολοκληρωτισμού από δυνάμεις και μηχανισμούς του καπιταλισμού στο πεδίο της οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής, οικολογικής και πολιτισμικής σφαίρας.
Την κατεύθυνση αυτή διευκολύνουν αφενός η κατάτμηση της παραγωγικής διαδικασίας με βάση τις σύγχρονες τεχνολογίες αφετέρου η επιταχυνόμενη στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση, η εκκόλαψη και διασπορά εξωραϊσμένων μορφών αυταρχικών ή ολιγαρχικών διακυβερνήσεων, αλλά και η παραγωγή πολιτικής, κοινωνικής οικονομικής και πολιτισμικής ομοτυπίας από μηχανισμούς και θεσμικά σύνολα της παγκόσμιας αγοράς παραπέμπουν σε νέες μορφές ολοκληρωτισμού.
Ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός απαντάται ή αποκρυπτογραφείται ως αλληλουχία θεσμών /συνδέσμων πειθαναγκασμού και εποπτείας - καμουφλαρισμένων άλλοτε ως ‘δημοκρατία' και άλλοτε ως ‘εκσυγχρονισμός' - που οικοδομεί το παγκόσμιο σύμπλεγμα εμπορευματικού και χρηματιστηριακού κεφαλαίου.
Καθώς αυτό το σύμπλεγμα στηρίζεται σε μιλιταριστικές αξίες και πρακτικές, διαμορφώνει τις αρχές μιας πλανητικά ‘εκλεπτυσμένης', πλην όμως ευδιάκριτης πλέον βιοπολιτικής του ολοκληρωτισμού.
Ο Κώστας Γουλιάμος γεννήθηκε στην Καλαμάτα.
Είναι Καθηγητής και Αντιπρύτανης Ερευνών και Διεθνών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (2008-2011).
Από το 2000 ζει στην Κύπρο αφού προηγουμένως δίδαξε και ερεύνησε επί σειρά ετών τα γνωστικά αντικείμενα της επικοινωνίας, του πολιτισμού και των ΜΜΕ σε γνωστά πανεπιστήμια του Καναδά.
O Κ. Γουλιάμος είναι Μέλος του Standing Committee για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές του European Science Foundation (ESF), το οποίο εδρεύει στο Στρασβούργο (2005-2008).
Είναι, επίσης, Μέλος του Scientific Advisory Board του European Social Survey (ESS). Συμμετείχε στην ομάδα ακαδημαϊκών που συνέγραψαν δύο World Reports επί θεμάτων επικοινωνίας, πολιτισμού και μέσων ενημέρωσης, που εκδόθηκαν το 1996 και το 1997 αντίστοιχα από το International Institute of Communication, στο Λονδίνο. Συμμετείχε παράλληλα ως ακαδημαϊκός εκπρόσωπος του Καναδά στη διαδικασία διαμόρφωσης της μελέτης «Our Creative Diversity- Report of the World on Culture and Development" που διοργανώθηκε από τον ΟΗΕ και τη UNESCO στη Νέα Υόρκη. Από το 2008 είναι ο Editor του ακαδημαϊκού περιοδικού Τhe Journal of Critical Studies on Business and Society του οποίου η συντακτική επιτροπή περιλαμβάνει ακαδημαϊκούς όπως οι Ulrich Beck, Ernesto Laclau, Fredric Jameson, Douglas Kellner, Mark Poster, Martin Jay, Stanley Aronowitz, Henry Giroux, Sut Jhally, Vincent Mosco κ.λ.π.
Είναι επίσης Μέλος Συντακτικών Επιτροπών σημαντικών διεθνών ακαδημαϊκών περιοδικών - όπως Journal of Political Marketing, Journal of Public Affairs, Global Media Journal, Organizational Change Management - αλλά και Reviewer και Referee του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ερευνών, έγκριτων διεθνών εκδοτικών οίκων και ακαδημαϊκών ενώσεων.
Τα βιβλία που συνέγραψε με τον Καθ. W. Anselmi - Elusive Margins: Consuming Media, Ethnicity and Culture (1998), Mediating Culture: the politics of representation (1994) και Happy Slaves: a duologue on the multicultural deficit (2005) - επελέγησαν στα curricula και τις βιβλιοθήκες των 20-καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου.
Αποσπάσματα του συνολικού του έργου μεταφράστηκαν σε διάφορες γλώσσες ( Γαλλικά, Ισπανικά, Σλοβακικά και Ιταλικά).
Χαιρετισμός του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Γουλιάμου: «Η βιοπολιτική του ολοκληρωτισμού – δοκίμια για την παθολογία του καπιταλισμού», στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου 10/03/2009 Ο Κώστας Γουλιάμος στο τελευταίο βιβλίο του «Η βιοπολιτική του ολοκληρωτισμού – δοκίμια για την παθολογία του καπιταλισμού» καταθέτει τις επιστημονικές του σκέψεις για τη μορφή της μετανεωτερικής κοινωνίας. Η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται σε κρίσιμα ζητήματα και θέματα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, προτείνοντας πρωτότυπες προσεγγίσεις που συμβάλλουν στην κατανόηση των πρακτικών αλλά και των δομικών κρίσεων της μεταβιομηχανικής κοινωνίας. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η εν λόγω ερευνητική δραστηριότητα οδήγησε και στο παρελθόν στην έκδοση σημαντικών και πολύ γνωστών έργων που ο Κώστας Γουλιάμος κυκλοφόρησε κυρίως στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στη Βόρεια Αμερική.
Κάποια μάλιστα από τα βιβλία του τα τίμησαν με τη συμμετοχή τους κορυφαίοι διανοητές της εποχής μας, από τον κάτοχο του βραβείου «Νόμπελ» Νόαμ Τσόμσκι μέχρι τον Κορνήλιο Καστοριάδη και τον Ρόμπερτ Μπέημπ. Άλλοι πάλι, πρωταγωνιστές της κοινωνικής σκέψης του καιρού μας, όπως ο Ούλριχ Μπεκ, ο Φρέντρικ Τζέημσον, ο Ερνέστο Λακλαάου, ο Μπρους Νιούμαν συνέπραξαν μαζί του σε ακαδημαϊκά εγχειρήματα.
Παράλληλα, ο Κώστας Γουλιάμος ανήκει στην ολιγάριθμη χορεία εκείνων των ακαδημαϊκών που έχουν ευτυχήσει να δουν το συγγραφικό τους έργο να μεταφράζεται στα Ισπανικά, Γαλλικά και Ιταλικά, να επιλέγεται από τις βιβλιοθήκες και να διδάσκεται σε κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.
Στο καινούριο του βιβλίο «Η βιοπολιτική του ολοκληρωτισμού» εστιάζει την κριτική του ανάλυση επί της παγκοσμιοποίησης. Παρουσιάζει τα προβλήματα που έχει επισωρεύσει το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα. Αποκαλύπτει πως η αύξηση του πλούτου των υπερεθνικών ελίτ αυξάνει την εθνική φτώχεια και τις ανισότητες.
Αναδεικνύει, με άλλα λόγια, τα σύγχρονα προβλήματα της άνισης κατανομής πλούτου. Αποκαλύπτει τις αδικίες που προκαλούν οι πολιτικές του κεφαλαιοκρατισμού, όταν αποσπά πόρους από τους μη κατέχοντες και τους αποδίδει στους ήδη κατέχοντες.
Καταγράφει πώς οι νεοφιλελεύθερες στρατηγικές και οι απότοκες πολιτικές τους μετατρέπουν τους πολίτες σε απλούς καταναλωτές προϊόντων. Αναλύει με απτά και συγκεκριμένα επιχειρήματα το κρίσιμο ζήτημα της βιοπολιτικής του νεοφιλελευθερισμού, όπως το ονομάζει, δηλαδή τις νέες μορφές διείσδυσης και αποικιοποίησης της καθημερινής ζωής.
Μορφές και μηχανισμούς που οικοδομούν, μέσα από θεσμούς και συνδέσμους πειθαναγκασμού και εποπτείας, τη βιοπολιτική του ολοκληρωτισμού.
O Κώστας Γουλιάμος γνωρίζει ότι ένας από τους μεγαλύτερους πειρασμούς της σύγχρονης ακαδημαϊκής και, πάνω απ’ όλα, κοινωνικής σκέψης είναι η μελέτη του μετανεωτερικού πολιτικού εποικοδομήματος.
Αρχικά ο συγγραφέας γκρεμίζει ένα μύθο. Το μύθο που ταυτίζει την παγκοσμιοποίηση με την παγκόσμια ανθρώπινη κοινότητα, δηλαδή με την ενότητα και τη συναδέλφωση των λαών και με τη διεθνή αλληλεγγύη. Η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση είναι ακριβώς το αντίθετο:
Η ισοπέδωση των λαών.
Η διαίρεση και, συνακόλουθα, η μετατροπή των ανθρώπων σε γρανάζια που ανταγωνίζονται και σπαράσσονται μεταξύ τους. Πρόκειται για μια πρακτική που μέσα από τους «θεσμικούς» και «άτυπους» μηχανισμούς προώθησης της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης γίνονται οι συγχωνεύσεις των γιγάντιων επιχειρήσεων, η συγκρότηση των πλανητικών, υπερεθνικών κεφαλαίων. Έχουμε να κάνουμε με μια νέα «λογική» που επελαύνει ανάμεσα σε ακρωτηριασμένα κορμιά και ισοπεδωμένες πόλεις για να επιβάλει τα συμφέροντα της. Προσπαθεί να επιβάλει σε παγκόσμια κλίμακα μια μοντέρνας μορφής αποικιοκρατία. Και η εν λόγω νέα αποικιοκρατία, όπως και η παλαιότερη, καταγράφεται πλέον ως ένας επικίνδυνα εντεινόμενος εθνικισμός, ρατσισμός και σωβινισμός.
Αυτά ακριβώς τα φαινόμενα κωδικοποιούνται στο βιβλίο, αποκαλύπτοντας έτσι την αυταρχική εκτροπή του νεοφιλελευθερισμού μέσα από την ενίσχυση αντιδραστικών συντεταγμένων στη σφαίρα των ιδεών, της οικονομίας και του πολιτισμού. Συντεταγμένων που ως τέτοιες οικοδομούν και την ολιγαρχική–νεοαπολυταρχική μετάλλαξη του ύστερου κεφαλαιοκρατισμού. Kατά τον Κώστα Γουλιάμο, όπως και για όλη τη μαρξιστογενή σκέψη, η εν λόγω σύνθεση έχει να κάνει, μεταξύ άλλων, και με τις κοινωνικές «φαντασιακές» συνιστώσες του καπιταλιστικού συστήματος που το οδηγούν σε συνεχείς κρίσεις. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως οι πιο διορατικοί αναλυτές του καπιταλισμού αναγνωρίζουν πως κάθε ανάπτυξη επωάζει την επόμενη κρίση. Ωστόσο, για πρώτη φορά στην ιστορία του ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός αρχίζει να αντιμετωπίζει συμπτώματα γεροντικού μαρασμού, κρίσης των ίδιων των θεμελιωδών νόμων αναπαραγωγής του. Προεκτείνοντας, θα έλεγα πως παρά την εκπληκτική ανάπτυξη νέων παραγωγικών δυνάμεων στην εποχή της κοινωνίας των πληροφοριών και της γενετικής, εντούτοις η παγκοσμιοποίηση του νεοφιλελευθερισμού υπονομεύει τις δύο βασικές πηγές του κοινωνικού πλούτου, όπως ο Μαρξ είχε αποδείξει –τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Αλήθεια, τί άλλο δείχνουν διεθνώς η δομική ανεργία και η οικολογική κρίση;Επομένως, η αδυναμία της παγκοσμιοποίησης του νεοφιλελευθερισμού να υπερβεί τα συμπτώματα παρακμής της την υποχρεώνει να στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς μορφές βίας και στρατιωτικοποίησης της δημόσιας ζωής.
Στο βιβλίο «Η βιοπολιτική του ολοκληρωτισμού» περιγράφεται με εντυπωσιακή ακρίβεια η εν λόγω λειτουργία της στρατιωτικοποίησης της δημόσιας ζωής, όπως τουλάχιστον τη βιώνει η διεθνής κοινότητα σήμερα.
Ο συγγραφέας μάλιστα προχωρά και στην αποκωδικοποίηση εκείνων των συστατικών της μιλιταριστικής παγκοσμιοποίησης που μεταμορφώνουν το σύστημα σε ένα είδος ολοκληρωτικού καπιταλισμού. Ακρογωνιαίος λίθος του εν λόγω είδους, σύμφωνα με τον Κώστα Γουλιάμο, είναι η ολοκληρωτική, καθολική υπαγωγή στο κεφάλαιο και τους όρους κερδοφορίας του: της εργασίας, της ανθρώπινης ύπαρξης, της φύσης του διεθνούς συστήματος, όλων των κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων, όλων των πλευρών που αφορούν τη ζωή των εργαζομένων. Κατά τον Κώστα Γουλιάμο, αυτή η μορφή της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης απορρέει από το «στρατιωτικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα» της νέας τάξης πραγμάτων. Ειδικότερα στο πέμπτο κεφάλαιο μιλάει για το μιλιταριστικό κεϋνσιανισμό ή αλλιώς τη στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας ως πυλώνα του ολοκληρωτισμού. Και διά της επιστημονικής του έρευνας μάς πληροφορεί ότι τα τελευταία δέκα χρόνια οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν σε παγκόσμια κλίμακα κατά 45%. Μόνο μέσα στο 2007 δαπανήθηκαν 1.339 τρισεκατομμύρια δολάρια (851 δισεκατομμύρια ευρώ) για όπλα σε όλο τον πλανήτη. Για το συγγραφέα, επομένως, υπάρχει ένα ολιστικά επικίνδυνο μάρκετινγκ του πολέμου –μια αγοραλογία του πολέμου- σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα από το οποίο ασκείται παντοιοτρόπως η βιοπολιτική της νεοταξικής ιδεολογίας. Από την ενημέρωση μέχρι την εκπαίδευση. Και από την εκπαίδευση μέχρι την έρευνα, τη διασκέδαση, τα παιδικά παιγνίδια, την κατανάλωση και τους εργασιακούς χώρους.
Η εντεινόμενη και επιταχυνόμενη συγκέντρωση και ανάλωση πόρων της κοινωνίας για εξοπλισμούς και στρατιωτική τεχνολογία ανοίγει επικίνδυνα το δρόμο για τη στρατιωτικοποίηση των δημοσίων θεσμών όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Για τον Κώστα Γουλιάμο, λοιπόν, ο ολοκληρωτισµός δεν είναι ένα φαινόµενο που εµφανίστηκε σαν κεραυνός εν αιθρία στο μεταίχμιο του 20ού με τον 21ο αιώνα αλλά αποτελεί οργανική τάση της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.
Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμο να ανοίξουμε μια μικρή παρένθεση και να υπογραμμίσουμε πως η πρόσφατη κατάρρευση των συνομιλιών για το διεθνές εμπόριο αποδεικνύει ότι η έντονη αντιπαράθεση των αναπτυσσόμενων χωρών έναντι των ανεπτυγμένων οφείλεται στην αντίληψη ότι η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση αυξάνει αντί να μειώνει τη διαφορά ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες του πλανήτη.
Πέρα, όμως, από το κάθε επίπεδο άνισης ανάπτυξης, η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση κινητοποιεί τέτοιες διαδικασίες συγκέντρωσης της ισχύος -πολιτικής και οικονοµικής- ώστε πλέον πολιτική διαχείριση και «στρατιωτικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα» σχεδόν ταυτίζονται.Αυτό το µοντέλο έχει την ιδιότητα να διαποτίζει όλες σχεδόν τις πτυχές, ακόμα και τις πιο λεπτές, της ζωής των ανθρώπων.
Δεν ελέγχεται, δηλαδή, µόνο ο χρόνος εργασίας. Ελέγχεται και ο ελεύθερος χρόνος.Αυτά είναι που «πέτυχε» τούτο το µοντέλο και µάλιστα όχι μόνο µε µέτρα εξωτερικής καταστολής αλλά µέσα από ένα συστηµατικό προγραµµατισµό των συνειδήσεων και των λεγόµενων γούστων του κόσµου. Οι αισθητικές αντιλήψεις των ανθρώπων σήµερα, λόγου χάριν ακόμα και για το σώμα τους, είναι υπαγορευµένες από ένα καθολικό σύστηµα χειραγώγησης το οποίο έχει πρωτίστως ένα ενδιαφέρον: να παράγει συµπεριφορές και ανάγκες ανθρώπινες τέτοιες που να εγγυώνται την αέναη ανακύκλωση των εµπορευµάτων.Αντιλαμβάνεται κανείς πως η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση δεν είναι μόνο, ούτε κυρίως, μια οικονομική λειτουργία. Είναι ένα σύμπλεγμα σχέσεων στα πεδία της οικονομίας, της οικολογίας, του εμπορίου, της κοινωνίας, της τεχνολογίας, της κουλτούρας και της πολιτικής. Είναι μια μορφή κοινωνικής οργάνωσης μέσω της οποίας η ζωή κάθε κατοίκου του πλανήτη συνδέεται, εν μέρει τουλάχιστον, με αποφάσεις που λαμβάνονται έξω από τη χώρα του και τις οποίες ουδόλως επηρεάζει. Όμως ορισμένες ομάδες (μισθωτοί, αγρότες) και οι λιγότερο προηγμένες χώρες δεν μπορούν να αντέξουν την επίθεση του εξωτερικού ανταγωνισμού και διεκδικούν το δικαίωμα της προστασίας τους, ειδικά σε περιόδους κρίσεων. Και μιλώντας για κρίση, επιτρέψτε μου να θυμίσω εν τάχει πως στις 30 Οκτωβρίου 2006 δημοσιεύθηκε η «Έκθεση Stern», η οποία υπολόγισε ποιο θα είναι το κόστος για την παγκόσμια οικονομία αν συνεχίσουμε την περιβαλλοντική καταστροφή σαν να μη συνέβαινε τίποτα και ποιο θα ήταν το κόστος αν υλοποιούσαμε τα ενδεδειγμένα μέτρα. Με απλά οικονομικά μαθηματικά κατέδειξε ότι υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος για μια παγκόσμια οικονομική ύφεση από τη δυσμενή εξέλιξη κυρίως των κλιματικών αλλαγών.Η Έκθεση εκτιμούσε πως το κόστος για μια μόνο περιβαλλοντική παράμετρο, αυτή της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, θα είναι ισοδύναμο με τουλάχιστον το 5% μέχρι και 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ κάθε χρόνο. Αλλά και σε μια πρόσφατη έκθεση, γνωστή ως έκθεση Σούνκντεβ, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι συντάκτες υπολόγισαν την αξία των υπηρεσιών που προσφέρουν στον άνθρωπο τα δάση, από την παραγωγή τροφής και την κατακράτηση πόσιμου νερού μέχρι την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. «Ενώ η Γουόλ Στριτ είχε χάσει μέχρι τις 10/10/08, περίπου 1 με 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, η πραγματικότητα είναι ότι με τους σημερινούς ρυθμούς χάνουμε φυσικά κεφάλαια τουλάχιστον 2 με 5 τρις δολαρίων κάθε χρόνο», δήλωνε στο BBC πριν από τα Χριστούγεννα ο επικεφαλής της μελέτης. Σε κάθε περίπτωση η οικονομική λειτουργία δεν είναι κάτι το εξωανθρώπινο. Άνθρωποι τη διεκπεραιώνουν. Άνθρωποι που συνδέονται μεταξύ τους μέσα από συστήματα με συγκεκριμένες παραγωγικές και κοινωνικές σχέσεις. Άνθρωποι χωρισμένοι σε κοινωνικές τάξεις.Η ίδια, λοιπόν, η κοινωνική ζωή γίνεται το μέγα διακύβευμα στην ανταγωνιστική σχέση κεφαλαίου-εργασίας. Γι’ αυτό, όλοι οι μεγάλοι κοινωνικοί αγώνες, από τον 19ο αιώνα και μετά, περιστρέφονται όχι απλώς πάνω στο ένα ή το άλλο επιμέρους ζήτημα αλλά γύρω από την διεκδίκηση της ίδιας της ζωής. Της ποιότητας ζωής. Αυτή η διεκδίκηση δεν είναι μετατόπιση γραμμική στον χώρο και στον χρόνο. Δεν είναι μεταβολή της μίας ή της άλλης ποιότητας ούτε αύξηση ή μείωση μια ποσότητας αλλά μεταμόρφωση της ουσίας στο αντίθετο της. Η συζήτηση ωστόσο για την «παγκοσμιοποίηση» φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη διερεύνησης δύο κρίσιμων ερωτημάτων: · Πόσο θα βαθύνει η σημερινή κρίση του νεοφιλελευθερισμού; · Υπάρχει περίπτωση το νεοφιλελεύθερο σύστημα να απορροφήσει τα οικονομικά του αδιέξοδα; Ιδού δύο από τα πολλά ερωτήματα που τίθενται και απασχολούν τόσο τη συζήτηση που διεξάγεται μέσα από θεσμικά διεθνή fora όσο και τη συζήτηση ανάμεσα στους απλούς ανθρώπους που αγωνιούν για το μέλλον τους.Σε πολιτικό επίπεδο πρέπει να αναζητηθεί η απάντηση. Και όχι σε θέσεις και θεωρίες που αποδίδουν την κρίση σε θεόσταλτες συμφορές, στην απληστία κάποιων ομάδων ή απλώς στις αποτυχίες της χρηματαγοράς. Για κάθε εχέφρονα πολίτη, το πολιτικό μέλλον της διεθνούς κοινωνίας δεν μπορεί να υπάρξει ως βιώσιμη και δημιουργική προοπτική όσο το life style υποκαθιστά την πολιτική συμμετοχή, η ανασφάλεια συρρικνώνει την ανθρώπινη προσωπικότητα, η ανεργία και η φτώχεια υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή, η αποθέωση της ελευθερίας των αγορών απαξιώνει την ελευθερία των πολιτών και η παγκοσμιοποίηση των οικονομιών ταυτίζεται με την ομογενοποίηση των ιδεών, των αξιών, των πολιτισμών. Στην εποχή της οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης, της γενικευόμενης ανομίας και της «κοινωνίας της διακινδύνευσης», δεν μπορεί να υπάρχει δικαίωμα χωρίς υποχρέωση, μονομερής αξιοδότηση του δικαιώματος χωρίς εξίσου ισχυρή αξιοδότηση της ευθύνης. Τα πιο πάνω σκιαγραφούν ένα πρόταγμα που θέλει να αντισταθεί στον ατομικισμό.Οφείλουμε, λοιπόν, ως πολιτική κοινωνία να δώσουμε απαντήσεις ζωής στην αγωνία για μια εναλλακτική οργάνωση του πολιτικού συστήματος αλλά και των πολιτισμικών και κοινωνικών σχέσεων. Απέναντι στην αγωνία αυτή έχουμε καθήκον να επανατοποθετήσουμε την πολιτική ως αξία ζωής και, συνάμα, να θεσμοποιήσουμε τις αξίες ζωής ως πρότυπα πολιτικής οργάνωσης και κοινωνικής δράσης. Ας αφήσουμε τα άλλα γι΄ αυτούς που μετράνε τα πράγματα με τα μέτρα της στατιστικής και των πλασματικών διλημμάτων. Στο βιβλίο του ο Κώστας Γουλιάμος χαρακτηρίζει την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση ως μία συνολική διαδικασία ανασυγκρότησης και στρατηγικής που αναπτύσσεται για την εξασφάλιση της παγκόσμιας ηγεμονίας από τη νέα τάξη πραγμάτων. Πρόκειται για μια στρατηγική ανασυγκρότησης απόλυτα εξαρτημένη από τα δομικά χαρακτηριστικά της στρατιωτικοποιημένης οικονομίας. Η κριτική μεθοδολογία του συγγραφέα απορρέει από τη γενικότερη κοινωνική του φιλοσοφία που στηρίζεται στην επιστημονική κοσμοθεωρία της υλιστικής διαλεκτικής και του ιστορικού υλισμού. Από αυτή την κοσμοθεωρία εκκινεί ο έλλογος πολιτικός του στοχασµός. Οι δε παρατηρήσεις του πηγάζουν συνεχώς από τα προβλήµατα της κοινωνίας, του πολιτισµού, της ανθρωπότητας και των επιστηµών µε τα οποία συνοµιλεί διαρκώς ώστε να υπάρχει δυνατότητα επανατροφοδότησης. Αλλιώς, θα ήταν µια στείρα ακαδηµαϊκή άσκηση που δεν αφορά κανέναν. Όμως ο Κώστας Γουλιάμος παρεμβαίνει θέτοντας ζητήματα και εκθέτοντας τη σκέψη και τις θέσεις του για τα μεγάλα προβλήματα του καιρού μας. Όχι, δεν δίνει απαντήσεις-οδηγίες, όμως δείχνει κάποιους δρόμους και αυτό είναι το εξαιρετικά σημαντικό.Συνδέοντας κομβικές πολιτικές έννοιες με κοινωνικά φαινόμενα, το βιβλίο διερευνά την πολιτισμική σημασία των φαντασιώσεων ελέγχου και ηγεμονίας, προσφέροντας πειστικές ερμηνείες των πολυάριθμων μορφωμάτων της σύγχρονης κοινωνίας. Χωρίς άλλες περιστροφές: το βιβλίο του Κώστα Γουλιάμου συνιστά συμβολή στην κατανόηση της παρούσας κατάστασης, δηλαδή της κρίσης που βιώνει ο σημερινός κόσμος.Η κύρια αρετή του βιβλίου είναι το εύρος του αλληλοσυνδεόμενου θεματικού του πεδίου, το οποίο δύσκολα υποτάσσεται στις ανάγκες μιας πρόχειρης ταξινόμησης.Ο Γουλιάμος δεν κλείνει το βιβλίο του ευφρόσυνα. Το φάσμα μιας πιθανής κατάρρευσης, φάσμα που από τον καιρό του Λούκατς ή του Γκράμσι δεν έχει πάψει να στοιχειώνει την κοινωνική σκέψη, σημαδεύει και τα δικά του συμπεράσματα. Όμως ακόμη και ο αναγνώστης που θα αναζητούσε σε αυτά μια προοπτική λιγότερο δυσοίωνη, θα συμφωνήσει ασφαλώς με την ακροτελεύτια παρατήρηση του συγγραφέα: «Επιζητούμε εκείνο τον πολιτισμικό, οικονομικό και κοινωνικό εκδημοκρατισμό που είναι ικανός να χειραφετήσει τους πολίτες από τις σχέσεις, τις συνθήκες και τα παράγωγα του βιοπολιτικού φονταμενταλισμού της αγοράς....τότε και οι πολίτες ενός τέτοιου δήμου μπορούν ως ενεργητικά απελευθερωμένη μάζα να αποκρίνονται, όπως ο χορός στο ερώτημα της Άτοσσας για τους πολίτες των Αθηνών, ότι 'δεν είναι σκλάβοι ούτε υπήκοοι κανενός'. Επειδή ακριβώς θα προτάσσουν μια προοδευτική απελευθερωτική λογική".

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΟΚΟΛΗΟ κύριος πρόεδρος Γεράσιμος Βώκος.
Επιμέλεια Παν. Μουλλάς
ISBN 960-8264-44-8 σελίδες 318 τιμή: 19.50 Ευρώ
Δημοσιευμένο στα τέλη του 1893, αλλά λησμονημένο και δυσεύρετο έκτοτε, το νεανικό αυτό έργο του Γεράσιμου Βώκου (1868-1927) προσφέρεται σήμερα σε νέα έκδοση, με εκτενή εισαγωγή.
Ο χαρακτηρισμός του (πρωτότυπον πολιτικοκοινωνικόν μυθιστόρημα) είναι ακριβής: πραγματικά, οι πολιτικές διακυμάνσεις της τρικουπικής περιόδου επιδρούν εδώ καθοριστικά στη ζωή μιας αθηναϊκής μικροαστικής οικογένειας.
Οι νέοι καιροί, η προωθούμενη δημοσιογραφία και αθηναιογραφία, οι γλωσσικές, λογοτεχνικές και άλλες ανακατατάξεις της εποχής διατρέχουν τις σελίδες του Κυρίου Προέδρου με άμεσο ή έμμεσο τρόπο.
Έτσι μπορούμε να μιλάμε για ένα μυθιστόρημα όπου συνυπάρχουν ποικίλα και αντιθετικά στοιχεία (το ιδιωτικό και το δημόσιο, το προφορικό και το γραπτό, το σατιρικό και το δραματικό), ενώ συνάμα απεικονίζονται μερικές από τις τυπικότερες και διαρκέστερες συμπεριφορές της νεοελληνικής κοινωνίας.

Ο Έρωτας στην Αρχαία Ελλάδα

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΟ Έρωτας στην Αρχαία Ελλάδα
Συγγραφέας:ΦΛΑΣΕΛΙΕΡ Ρ., Καθ. Κλασσικής Φιλολογίας στο Παν/μιο της Λυών Εκδότης:Παπαδήμας Κατηγορία:ΙΣΤΟΡΙΑ (ΑΡΧΑΙΑ - ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ - ΝΕΟΤΕΡΗ) Μετάφραση:Αντρέας Καραντώνης, συγραφέας ISBN:960-206-084-1 Σελίδες:340 Τιμή:30,04 € Πληροφορίες:ΣΤ’ έκδοση βελτιωμένη. Περίληψη: Στο βιβλίο του αυτό ο συγγραφέας ερευνά το ευγενές συναίσθημα του έρωτα στην αρχαία Ελληνική κοινωνία.
Αρχίζοντας από την «εναρκτήρια φωνή» της Παγκόσμιας Ποίησης, τον Όμηρο, εξετάζει τον έρωτα όπως εμφανίζεται στην αρχαία Ελληνική Μυθολογία, στην Επική και στη Λυρική ποίηση, στο αρχαίο θέατρο, στην πεζογραφία και στα έργα των Πλατωνικών, των Στωικών και των Κυνικών Φιλοσόφων, τη Γλυπτική και τη Ζωγραφική.
Εξετάζει ακόμη τον έρωτα όπως εκδηλώνεται στην καθημερινή ζωή και τον βιώνουν οι άνθρωποι της αρχαίας Ελληνικής κοινωνίας.

Η Αμισός των Ελλήνων του Πόντου

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΙΚΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΗ Αμισός των Ελλήνων του Πόντου
Συγγραφέας : ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΘΩΜΑΣ
Κατηγορία : ΠΟΝΤΟΣ. ΙΣΤΟΡΙΑ-ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ISBN : 978-960-467-101-4 Σελίδες : 392Έτος : 2009 Σχήμα : 17*24 Τιμή : 26,00 €

Φθηνότερα δάνεια αλλά και ψαλίδι σε μισθούς

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΕυρωβουτιά στις δόσεις των δανείων Στο 1% έριξε τα επιτόκια η ΕΚΤ πυροδοτώντας πόλεμο μειώσεων στις τράπεζες ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Πεφάνης Γιώργος ΚανελλόπουλοςΒουτιά στις δόσεις των δανείων φέρνει η νέα μείωση των ευρωεπιτοκίων στο 1% πυροδοτώντας παράλληλα πόλεμο προσφορών μεταξύ των τραπεζών.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης προχώρησε χθες
σε νέα μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο 1% έναντι 1,25%, χωρίς μάλιστα να αποκλείει περαιτέρω μείωση στο- όχι άμεσο- μέλλον.
Αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης η οποία μέχρι στιγμής έχει βυθίσει σε ύφεση τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

"Εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας"

ΑΠΟ ΤΟ Ινφογνώμων Πολιτικά Τη σημασία της ενεργειακής αλληλεξάρτησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των εταίρων της στην ανατολική Ευρώπη, καθώς και την ανάγκη δημιουργίας ενός δεσμευτικού, νομικά, πλαισίου, το οποίο θα εγγυάται την ασφάλεια των επενδύσεων και την απελευθέρωση της αγοράς, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην εναρκτήρια Συνάντηση Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, σήμερα στην Πράγα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS
«Ποντιακή Διάλεκτος: παρελθόν, παρόν και μέλλον» Οι εργασίες του 5ου Επιστημονικού Συνεδρίου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών με θέμα: «Ποντιακή Διάλεκτος: παρελθόν, παρόν και μέλλον», ξεκινούν σήμερα Παρασκευή και ώρα 8.00 μ.μ. και ολοκληρώνονται την Κυριακή 10 Μαΐου και ώρα 12.00 μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης «Εκάβη».
Κεντρικός στόχος του Συνεδρίου είναι η ανάπτυξη προβληματισμού και η κατάθεση προτάσεων για το παρόν και το μέλλον της ποντιακής διαλέκτου.
Ειδικότερα θα εξεταστούν η αξία της διαλέκτου και θα κατατεθούν προτάσεις για τη διατήρησή της στο μέλλον.
Χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο της Κατερίνης παραχώρησαν συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Δρ. Αντώνης Παυλίδης, ο Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Γιάννης Γρηγοριάδης, και ο Γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής και πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης κ. Άρης Κασιμίδης.
Ο κ. Γρηγοριάδης κάλεσε όλο τον κόσμο, Πόντιους και μη, να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου, καθώς όπως τόνισε πρόκειται για μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση με ομιλητές από διάφορα μέρη του κόσμου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Δρ. Αντώνης Παυλίδης σημείωσε ότι η επιλογή της πόλης για την πραγματοποίηση ενός τόσο σημαντικού και φιλόδοξου συνεδρίου ήταν καθαρά συνειδητή.
Όπως πρόσθεσε αυτό είναι το 5ο συνέδριο που πραγματοποιείται και κατά την εκτίμησή του θα είναι και το καλύτερο, γιατί πλέον υπάρχει μεγάλη εμπειρία στο Σύλλογο, αλλά και γιατί η τοπική κοινωνία της Πιερίας έχει ήδη αγκαλιάσει το συνέδριο.
Αναφερόμενος στο Σύνδεσμο είπε πως ιδρύθηκε τον Απρίλη του 1998 και συγκροτείται από πόντιους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και αυτή τη στιγμή απαρτίζεται από 300 περίπου μέλη.
Τέλος, ο πρόεδρος της «Παναγία Σουμελά» κ. Άρης Κασιμίδης υπογράμμισε πως πρόκειται πραγματικά για ένα σημαντικό γεγονός για τον τόπο μας, ενώ εξέφρασε τον θαυμασμό του για τη δουλειά που παράγει ο Σύνδεσμος, αλλά και την πεποίθησή του ότι από το συνέδριο θα διεξαχθούν σημαντικά αποτελέσματα.
Η ποντιακή διάλεκτος, είναι η μόνη σήμερα ομιλούμενη διάλεκτος της ελληνικής γλώσσας και μάλιστα ευρισκόμενη πλησιέστερα από κάθε άλλη στην αρχαία ελληνική γλώσσα, πολλά στοιχεία της οποίας διασώζει.
Συνεπώς συνιστά πολιτιστικό πλούτο για τη χώρα μας και είναι αναγκαίο να υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη διατήρησή της στο μέλλον.
Το συνέδριο θα επιδιώξει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε αυτό το ζήτημα.Τις εργασίες του Συνεδρίου καλούνται να παρακολουθήσουν όλοι όσοι το επιθυμούν, ιδιαίτερα κατά την πανηγυρική συνεδρίαση της Παρασκευής.
Το Συνέδριο γίνεται σε συνδιοργάνωση με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Πιερίας και το Δήμο Κατερίνης και όλους τους ποντιακούς συλλόγους του Νομού Πιερίας, ενώ τη σημαντική αυτή προσπάθεια στηρίζουν η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού μας.
Για την καλύτερη δυνατή οργάνωση του Συνεδρίου εργάστηκε και εργάζεται καθημερινά ένας μεγάλος αριθμός μελών και στελεχών των φορέων της τοπικής κοινωνίας του νομού, αποδεικνύοντας ότι στις μέρες μας όπου κυριαρχούν τα συμφέροντα, η ιδιοτέλεια και ο αναχωρητισμός, υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται εθελοντικά για ιδέες και αξίες, όπως αυτές που προωθούνται μέσω του Συνεδρίου αυτού. ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος
Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων
Νοταρά 45 & Μετσόβου 30, Αθήνα
106 83
Τηλ. 210 5231966 Fax: 210 522195
Αθήνα 05.05.2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων σας ενημερώνει για τις εξής εκδηλώσεις:
● Σάββατο 09/05/2009 και ώρα 9:00 θα πραγματοποιηθεί στον Ι. Ναό Αγ. Νικολάου Ραγκαβά (κάτω από την Ακρόπολη), μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του ηρωικού Έλληνα στρατιώτη Κωνσταντίνου Κουκίδη, ο οποίος στις 27 Απριλίου 1941 έπεσε από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, τυλιγμένος με την ελληνική σημαία, όταν του ζητήθηκε από τους Γερμανούς κατακτητές η υποστολή της.
Την πρωτοβουλία και τη σχετική μέριμνα τέλεσης του μνημόσυνου ανέλαβαν, όπως κάθε χρόνο, η Πανελλήνια Ένωση Ποντίων Αξιωματικών «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ» και η «Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων».
Μετά το μνημόσυνο θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στη γνωστή Αναθηματική Στήλη της αυτοθυσίας του εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κουκίδη επί της οδού Θρασύλλου στο πάρκο του Βράχου.
Τον πανηγυρικό στη μνήμη της θυσίας του ήρωα Κωνσταντίνου Κουκίδη θα εκφωνήσει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Αξιωματικών «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ» κ. Γεώργιος Τσαλουχίδης.
Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας μεταξύ των σωματείων του συνδέσμου μας, η παρουσία σας στις εκδηλώσεις των αδελφών σωματείων κρίνεται απαραίτητη και δυναμώνει τις προσπάθειες όλων μας.
Η Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου
Ερμίδου Γεωργία Τίμησαν τον Στηβ Λάλα οι Ποντιακοί Σύλλογοι του Νομού Καβάλας Τεράστια επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση τιμής στο πρόσωπο του Στηβ Λάλα που διοργανώθηκε από τη Λέσχη Ποντίων Καβάλας και άλλους Ποντιακούς Συλλόγους της του Νομού στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας.
Η αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν τόσο ο Πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχίας Δράμας Καβάλας Ξάνθης Κώστας Τάτσης όσο και ο Νομάρχης Καβάλας Θόδωρος Καλλιοντζής.
Το κοινό ξέσπασε σε θερμό χειροκρότημα όταν το λόγο πήρε ο Στηβ Λάλας ο οποίος φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε για το θερμό χειροκρότημα καθώς και για την τιμή που του έγινε με την απονομή σχετικής αναμνηστικής πλακέτας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση ποντιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα των ποντιακών συλλόγων. Οι Τούρκοι επέραν άψιμον! Στις 30 Απριλίου 2009, η ολομέλεια της πολιτειακής βουλής της Νότιας Αυστραλίας, με ομόφωνη απόφασή της, που την υπερψήφισαν, τόσο η κυβερνητική πλειοψηφία, όσο και η αντιπολίτευση, αναγνώρισε, με τον πλέον σαφή, κατηγορηματικό, επίσημο και αρμόζοντα τρόπο, μια μεγάλη αλήθεια, μια πραγματικότητα, ένα τεράστιο γεγονός και προτείνει στην Ομοσπονδιακή βουλή της Αυστραλίας, να κάνει το ίδιο.
Αναγνώρισε ότι, έγινε το στυγερό, απερίγραπτο σε βαρβαρότητα και μέγεθος έγκλημα, της Γενοκτονίας, που θύματά της ήταν οι Έλληνες του Πόντου, οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι και όλες οι άλλες Χριστιανικές μειονότητες που ζούσαν στην περιοχή της τότε Ανατολίας, από τους Νεότουρκους Οθωμανούς, ηγέτης των οποίων ήταν ο Μουσταφά Κεμάλ, που ήταν και ο εμπνευστής, οργανωτής και εκτελεστής αυτού του σατανικού σχεδίου, που όταν ολοκληρώθηκε, αφού στοίχισε τις ζωές πάνω από 2.000.000, αθώων θυμάτων και ακόμη περισσότερων που βίαια, βάρβαρα και καταναγκαστικά ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες.
Οι Τούρκοι λοιπόν από τη θέση του κατηγορούμενου και απολογούμενου προσπαθούν να περάσουν στην απέναντι πλευρά και να βρεθούν στη θέση του κατήγορου!
Παρακάτω ακολουθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Τούρκικη Πρεσβεία στην Αυστραλία σχετικά με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την Πολιτειακή Βουλή της Νότιας Αυστραλίας, σε συνεδρίαση της ολομέλειάς της και με εισηγητή τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Υπουργό Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων, κ. Μάικλ Άτκινσον, ο οποίος φέτος, θα μας τιμήσει με την παρουσία του, ως κύριος ομιλητής στην μαζική συγκέντρωση που οργανώνει κάθε χρόνο η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στην Πλατεία Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη.»
Canberra, 7 May 2009
PRESS RELEASE (For Immediate Release)
1. The motion passed on April 30th, 2009 by the South Australian Parliament with the support of ministers and the offensive remarks made against Turks and the Republic of Turkey during its discussion are deeply regrettable. 2. Turkey and Australia are close international allies and partners, even though they are geographically very far apart. Much of the friendship between them is based on a determination to overcome former hostility and conflicts which cost the lives of many sons of both our nations and to build a better world of cooperation and peace. Now some ministers and politicians appear to back a policy of creating division and resentment between our two peoples where none previously existed. The consequences of this could be far-reaching.3. The South Australian Parliament’s resolution is clearly the work of an ethnic lobby determined to stir up and distort ancient antagonisms. As such it could very easily bring the friendship between Turkey and Australia to a halt. Ethnic lobbies should not be allowed to damage the excellent relations between our countries originating from the Gallipoli spirit and Mustafa Kemal Ataturk’s words of reconciliation to Anzac mothers.4. Australian citizens of Turkish origin naturally fear that a deliberate climate of hostility is being created towards them and that there is a strong racist undercurrent to it. They resent attempts to suggest that they share any of the views or the version of history contained in the resolution. To impose an unfriendly and distorted view of another country’s history on Turkey, ignoring the ideas and views of its people as well as all scholarship, family history, and much evidence, surely comes very close to racism.5. Politicians can not and should not try to write history, particularly the history of countries and nations on the other side of the world and events nearly a century ago. For local politicians to do this in a country espousing multiculturalism is especially unfortunate. The result of their doing so can only be increasing political and ethnic animosity and problems.6. The resolution would not have gone through if South Australian legislators had permitted an impartial discussion of the history concerned. Many of the claims made by the campaigners are untrue – and can be shown to be exaggerated, distorted or false. But the work of mainstream academics working on Ottoman history was simply ignored, as were all moderate voices. One of the aims of the campaigners is clearly to suppress the freedom to express any views but their own.7. Turkey has proposed many times to the Republic of Armenia and to the Armenians of the Diaspora that an impartial review of the history concerned should be jointly undertaken by Turkish and Armenian and international scholars together. To date these proposals, including the formation of Joint Historical Commission, which are still on offer, have always been rejected. Unlike those of Armenia and of the Diaspora, Turkish archives are fully open to researchers.8. There is no prejudice against Armenians in Turkey and no desire for continuing animosities with them. The fact that around 70,000 citizens of the Republic of Armenia have migrated into Turkey as guest-workers in the last few years is clear proof of this.9. Despite campaigns such as this one coming from countries far outside our region, work to build up relations is going ahead between Turkey and Armenia. Nevertheless Turkey can hardly be expected to ignore resolutions unanimously adopted by ministers and politicians in a manifest spirit of confrontation and disregard for the views of the entire people of a country they clearly know little or nothing about. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ Από την ολομέλεια της Πολιτειακής βουλής της Νότιας Αυστραλίας αναγνωρίστηκε η Ποντιακή Γενοκτονία.
Ομόφωνα από κυβέρνηση και αντιπολίτευση!!!
του ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΙΑΚΩΒΙΔΗ
Στις 30 Απριλίου 2009, η ολομέλεια της πολιτειακής βουλής της Νότιας Αυστραλίας, έγραψε ιστορία. Με ομόφωνη απόφασή της, που την υπερψήφισαν, τόσο η κυβερνητική πλειοψηφία, όσο και η αντιπολίτευση, αναγνώρισε, με τον πλέον σαφή, κατηγορηματικό, επίσημο και αρμόζοντα τρόπο, μια μεγάλη αλήθεια, μια πραγματικότητα, ένα τεράστιο γεγονός και προτείνει στην Ομοσπονδιακή βουλή της Αυστραλίας, να κάνει το ίδιο.
Αναγνώρισε ότι, έγινε το στυγερό, απερίγραπτο σε βαρβαρότητα και μέγεθος έγκλημα, της Γενοκτονίας, που θύματά της ήταν οι Έλληνες του Πόντου, οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι και όλες οι άλλες Χριστιανικές μειονότητες που ζούσαν στην περιοχή της τότε Ανατολίας, από τους Νεότουρκους Οθωμανούς, ηγέτης των οποίων ήταν ο Μουσταφά Κεμάλ, που ήταν και ο εμπνευστής, οργανωτής και εκτελεστής αυτού του σατανικού σχεδίου, που όταν ολοκληρώθηκε, αφού στοίχισε τις ζωές πάνω από 2.000.000, αθώων θυμάτων και ακόμη περισσότερων που βίαια, βάρβαρα και καταναγκαστικά ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες.
Το «ανθρώπινο» αυτό κτήνος, ικανοποιημένο από αυτή την «επιτυχία» του, με απερίγραπτο κυνισμό, πάθος, μίσος και κτηνώδη ικανοποίηση, είπε την περίφημη εκείνη φράση: «επιτέλους του ξεριζώσαμε», που με πολύ επιτυχία την χρησιμοποίησε για τίτλο, σε ένα από τα βιβλία του, ο Υποστράτηγος ε.α., κ. Χάρης Τσιρκινίδης, ένας από τους πιο καταξιωμένους ερευνητές της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με ένα τεράστιο συγγραφικό έργο.
Από αυτή τη στιγμή, οι ψυχές των αθώων θυμάτων αυτής της θηριωδίας αγάλλονται, αναπαύονται, ηρεμούν και ησυχάζουν.
Οι Πόντιοι της Αυστραλίας και μαζί τους οι Πόντιοι, όλου του κόσμου και πολύ δικαιολογημένα, πανηγυρίζουν την πρώτη τους μεγάλη νίκη.
Τα ψέματα τελειώνουν και η αλήθεια αρχίζει δειλά, αλλά σταθερά, να αποκαλύπτεται.
Όλες οι μέχρι σήμερα Τουρκικές κυβερνήσεις, από την εποχή που έγινε η πρώτη Γενοκτονία του 20ου αιώνα, παρά τις συνεχείς πιέσεις από παντού, με πείσμα και πάθος, προσπάθησαν και προσπαθούν να αγνοήσουν και να αποκρύψουν, από την ανθρωπότητα ότι, έγινε αυτή η Γενοκτονία, με παιδαριώδη, ανιστόρητα και πολλές φορές προκλητικά επιχειρήματα.
Πήραν, κυριολεκτικά «φωτιά τα μπατσάκια» του Τούρκου πρεσβευτή στην Αυστραλία, που τρέχει και δεν προλαβαίνει να σβήσει τις φωτιές που του άναψαν οι Πόντιοι της Αυστραλίας.
Στην προσπάθειά του, ο Τούρκος πρεσβευτής, να εμποδίσει, οπωσδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο, την μπόρα που έβλεπε, με τρόμο και αγωνία, να έρχεται, παραβίασε προκλητικά και παράφορα τα όρια των αρμοδιοτήτων του και γι΄αυτό το λόγο, τόσο η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας, όσο και η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων, με έντονα διαβήματά τους, προς το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, ζήτησαν από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, την άμεση επαναφορά του στην διπλωματική τάξη ή την απέλασή του.
Ο εισηγητής της διακήρυξης, Υπουργός Δικαιοσύνης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων της Νότιας Αυστραλίας, κ.Μάικλ Άτκινσον, περιέγραψε με κρυστάλλινη διαύγεια και γλαφυρότητα, σε προηγούμενη ομιλία του, σε εκδήλωση της Ποντιακής Αδελφότητας της Νότιας Αυστραλίας, όπου ήταν επίσημος προσκεκλημένος, μετά από ένα πύρινο λόγο του κατέληξε λέγοντας:
«Οι εθνικιστές Τούρκοι, καθοδηγούμενοι από τις δυνάμεις του Μουσταφά Κεμάλ και τους εξαγριωμένους οπαδούς τους, άρχισαν να τους καταδιώκουν με ξυλοδαρμούς, δολοφονίες, πορείες και καταναγκαστικά έργα, με βιασμούς, κλοπές των περιουσιών τους, βασανισμούς και βίαιες απελάσεις».
Ο κ. Άτκινσον, δεν «υπηρετούσε» κανέναν και με αυτά που έλεγε, διατύπωνε, απλά, τις δικές του απόψεις και τα δικά του συμπεράσματα των, των δικών του ερευνών και σε καμιά περίπτωση επέτρεψε στο εαυτό του να ξεπέσει στο «επίπεδο», του κ. Φέργιουσον.
Ο κ. Ατκινσον, είναι μελετητής, βαθύς γνώστης, του θέματος της Γενοκτονίας και γνωρίζει, όσο λίγοι ότι, αυτό το έγκλημα διαπράχθηκε και πως οι δράστες αυτών των εγκλημάτων, δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητοι.Ένα έγκλημα, τόσο ειδεχθές, που ανάγκασε τον τότε Αμερικανό πρόξενο στην περιοχή των γεγονότων, Χόρτον, να περιγράφει, στους προϊστάμενούς του, την τραγωδία που είδε και να τελειώνει την αναφορά του, με την γνωστή εκείνη φράση «αισθάνομαι ντροπή που ανήκω στο ανθρώπινο γένος».
Αυτή η ιστορική και ομόφωνη απόφαση της βουλής της Νότιας Αυστραλίας, είναι βέβαιο πλέον ότι, θα γίνει η σπίθα, που θα ανάψει τη μεγάλη φλόγα, που θα φωτίσει και θα αφυπνίσει τους πολιτικούς και των άλλων Πολιτειών της Αυστραλίας, τους Ομοσπονδιακούς ομολόγους τους και γιατί όχι, και άλλων χωρών, να κάνουν το ίδιο και αυτοί;
Η πρόταση
Ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο κ. Μάικλ Άτκινσον, Υπουργός Δικαιοσύνης και Πολυπολιτισμικών υποθέσεων, κατέθεσε την ακόλουθη πρόταση, της Πολιτειακής βουλής της Νότιας Αυστραλίας και ζήτησε, από την ολομέλεια να την υπερψηφίσει:
«Επειδή, η Γενοκτονία, από την Οθωμανική Κυβέρνηση, στο διάστημα 1915 – 1923, εναντίον των Αρμενίων, των Ελλήνων, των Ασσυρίων και των άλλων μειονοτήτων στην Μικρά Ασία, είναι ένα από τα μέγιστα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ο λαός της Νότιας Αυστραλίας και η Βουλή:α) Συντάσσεται με τα μέλη των κοινοτήτων των Αυστραλό-Αρμενίων, των Αυστραλό-Ελλήνων του Πόντου, των Αυστραλό-Ασσυρίων και τιμούμε την μνήμη των αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών, που έπεσαν θύματα της πρώτης Γενοκτονίας της σύγχρονης εποχής.β) Καταδικάζει την Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου, των Ασσυρίων Ορθοδόξων και των άλλων Χριστιανικών μειονοτήτων και όλες τις Γενοκτονίες ως έσχατες πράξεις ρατσιστικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής μισαλλοδοξίας.γ) Αναγνωρίζει την σπουδαιότητα του να θυμάται και να διδάσκεται κανείς, από τα σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας της ανθρωπότητας και να διασφαλίζει ότι, τέτοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δεν επιτρέπεται να επαναλαμβάνονται.δ) Καταδικάζει και αποτρέπει κάθε απόπειρα, με την πάροδο του χρόνου, την άρνηση και διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας της Γενοκτονίας των Αρμενίων και των άλλων εγκλημάτων Γενοκτονίας που έγιναν κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα.ε) Αναγνωρίζει την σημασία της ανθρωπιστικής προσφοράς του λαού της Νότιας Αυστραλίας, προς τα θύματα και τους επιζήσαντες από τις Γενοκτονίες των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου. καιστ) Καλεί, την Ομοσπονδιακή Βουλή, επίσημα να καταδικάσει τη Γενοκτονία».
Η πρόταση ψηφίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ!!!
Οι αρμόδιοι της Ομοσπονδίας των Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, που πολύ δικαιολογημένα πανηγυρίζουν σήμερα, για να προλάβουν κάποιους που θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν αρνητικά το μεγάλο αυτό γεγονός και πιθανό να τους κατηγορήσουν ότι, αυτή η ενέργειά τους «θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα ειρηνικής συμβίωσης, με τους Τουρκικής καταγωγής Αυστραλούς πολίτες», ξεκαθάρισαν προς κάθε κατεύθυνση και σε όλους τους τόνους πως δεν έχουν καμιά διαφορά, με τον Τουρκικό λαό, ούτε και με τους Τουρκικής καταγωγής Αυστραλούς συμπολίτες τους, με τους οποίους ζουν αρμονικά και ότι, ο σκοπός και η προσπάθειά τους δεν έχει παρά ένα και μοναδικό στόχο, την καταδίκη κάθε είδους γενοκτονίας και αδικημάτων κατά της ανθρωπότητας και την αποθάρρυνση τυχόν επίδοξων υποψηφίων νοσταλγών, διάπραξης παρόμοιων εγκλημάτων, που πρέπει να γνωρίζουν ότι, το αδίκημα της Γενοκτονίας είναι διαρκές, δεν ξεχνιέται, δεν παραγράφεται ποτέ και οι δράστες τους πρέπει να λογοδοτούν πάντοτε.
Εισηγητής αυτής της ιστορικής, για όλους τους προαναφερθέντες λαούς, που υπήρξαν θύματα αυτής της θηριωδίας, ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων της Πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας κ. Michael Atkinson, την οποία υποστήριξε και ο μεγάλος φιλέλληνας πρωθυπουργός της Πολιτείας κ. Mάικ Ραν.
Η μοναδική και ιστορική αυτή επιτυχία, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, θα πρέπει να πιστωθεί στις οργανωμένες και μεθοδευμένες ενέργειες και τις διασυνδέσεις του δραστήριου, φλογερού μαχητή και χαρισματικού, Προέδρου της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας, κ. Χαράλαμπου Ταβλαρίδη και μιας ομάδας ανθρώπων, επίσης παθιασμένων αγωνιστών, που όλοι τους είχαν ένα κοινό όνειρο, στοίχημα, στόχο και τάμα της ζωής τους, την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας.Δούλεψαν ήρεμα, μεθοδικά, χωρίς θορύβους, φαμφάρες και τυμπανοκρουσίες και πέτυχαν αυτό το σημερινό «θαύμα», γιατί μόνο σαν θαύμα μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή ιστορική ομόφωνη απόφαση της Βουλής της Νότιας Αυστραλίας.
Η αρχή έγινε με τον εντοιχισμό μιας μεταλλικής πλάκας, στο Μουσείο Μετανάστευσης της Αδελαΐδας, στη μνήμη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας, τα αποκαλυπτήρια της οποίας έκανε ο εισηγητής και της σημερινής μεγάλης επιτυχίας Υπουργός Δικαιοσύνης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων κ. Μάικλ Ατκινσον, που ήταν μια αποκλειστικά προσωπική επιτυχία του κ. Χαράλαμπου Ταβλαρίδη, του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας.
Σε αυτό το σημείο, πρέπει να σημειωθεί ότι, οι επιτυχίες της Ομοσπονδίας των Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας, δεν σταματούν εδώ.
Εξασφάλισε, ήδη, να γίνει μια έκθεση φωτογραφιών, με θέμα την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και όλων των χριστιανικών πληθυσμών της τότε Ανατολίας, σε διάφορους χώρους σε ολόκληρη την Αυστραλία, που σύντομα θα ανακοινωθούν και αυτοί οι χώροι.
Οι φωτογραφίες και το υλικό αυτής της έκθεσης, θα είναι τόσο μοναδικά, που το βέβαιο είναι ότι, όσοι και όποιοι την ιδούν, θα βρεθούν μπροστά σε ένα μοναδικό και σπάνιο θέαμα, που θα αφοπλίζει και για τον πλέον φανατικό αμφισβητία των γεγονότων που θα παρουσιάζουν.
Όλο το εκθεσιακό υλικό, που θα παρουσιαστεί, σε αυτή την έκθεση, θα προέρχεται από την μοναδική έκθεση του καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου κ. Κώστα Φωτιάδη, η οποία, για πρώτη φορά, βγαίνει έξω από την Ελλάδα, χωρίς να συνοδεύεται από τον ίδιο.Το κύριο φορτίο της προετοιμασίας αυτής της έκθεσης, ανατέθηκε στην Ποντιακή Αδελφότητα Καμπέρας, τα δε έξοδα προετοιμασίας και εκτύπωσης όλων των εκθεμάτων τα ανέλαβε προσωπικά ο Πρόεδρός της ο κ. Γιάννης Ευκαρπίδης, στη μνήμη του πατέρα του, Θεόφιλου Ευκαρπίδη, που υπήρξε και ο πρώτος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας.Ο εισηγητής του σημερινού ψηφίσματος, Υπουργός Δικαιοσύνης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων κ. Μάικλ ΄Ατκινσον, δέχτηκε μια αχαρακτήριστα σφοδρή, άδικη και άθλια επίθεση από τον Γερουσιαστή του Κόμματος των Φιλελευθέρων κ. Άλαν Φέργιουσον, στην Ομοσπονδιακή Γερουσία. Άμεση, σφοδρή, οργανωμένη, μαζική και αποτελεσματική ήταν η απάντηση της Ομοσπονδίας των Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας και της οργανωμένης Ελληνικής ομογένειας γενικότερα, τόσο με παρεμβάσεις στον τύπο, ραδιόφωνο τηλεόραση και με μια πραγματική βροχή ηλεκτρονικών μηνυμάτων διαμαρτυρίας, που ανάγκασε τον Γερουσιαστή κ. Άλαν Φέργιουσον, να ανακαλέσει και να παραδεχτεί το λάθος του με δημόσια συγνώμη από το κρατικό ραδιόφωνο του ABC, καθώς και εγγράφως.
Αμέσως, μετά την ανακοίνωση αυτής της μοναδικής επιτυχίας, της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας, στη βουλή της Νότιας Αυστραλίας, στελέχη της Ποντιακής πατριάς της Αυστραλίας και άλλα στελέχη του παγκόσμιου Ποντιακού κινήματος δήλωσαν:
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΒΛΑΡΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας):«Είμαι πολύ συγκινημένος. Δεν πίστευα, δεν μπορούσα να φανταστώ πως τόσο σύντομα, θα φτάναμε σε τόσο μεγάλες επιτυχίες. Η ταχύτητα με την οποία εξελίχτηκαν τα γεγονότα με τρομάζει ειλικρινά. Ποτέ δεν το φαντάστηκα ότι, από μια απλή και δειλή, στην αρχή, συζήτηση για μια πιθανότητα να εντοιχιστεί μια πλακέττα, στη μνήμη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας, στο Μουσείο Μετανάστευσης της Αδελαΐδας, πριν από λίγους μήνες, θα φτάναμε στο σημερινό απίστευτο αποτέλεσμα.Ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου όλους τους συνεργάτες μου, χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση και πολλές φορές αυτοθυσία τους, δεν θα φτάναμε εδώ που βρεθήκαμε. Ευχαριστώ Το Θεό που με αξίωσε να ζήσω μια τόσο μεγάλη χαρά. Αισθάνομαι σαν να αποτίναξα ένα βάρος από την ψυχή μου, κάνοντας αυτό που έπρεπε, για να τιμήσω τους αδικοχαμένους προγόνους μας, στις ψυχές και στη μνήμη των οποίων αφιερώνω αυτή την μεγάλη επιτυχία όλων μας.Τους δύο μεγάλους φιλέλληνες, τον Πρωθυπουργό της Νότιας Αυστραλίας κ. Μάικ Ραν και τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων κ. Μάικλ Άτκινσον, στους οποίους χρωστάμε αυτή την μοναδική επιτυχία μας, η Ομοσπονδία μας θα τους τιμήσει με την υψηλότερη τιμητική διάκρισή της ανακηρύσσοντάς τους «Χρυσούς Τραντέλλενες», που σημαίνει (τριάντα φορές Έλληνες), ένα τίτλο που τον κέρδισαν παλικαρίσια.Το αξίζουν πραγματικά.Το σημερινό γεγονός, και δίνω μεγάλη σημασία σε αυτό που δηλώνω, θα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως, όταν και όπου γίνεται μια σοβαρή και συλλογική δουλειά, προγραμματισμένη και σχεδιασμένη σωστά και υπεύθυνα, με πίστη σε αυτό που κάνουμε και με ειλικρινή συμμετοχή, το μόνο βέβαιο αποτέλεσμα, σχεδόν πάντοτε, είναι η επιτυχία. Το δίδαγμα είναι, ομόνοια, συνεργασία, συλλογικότητα, συμμετοχή».
ΗΛΙΑΣ ΤΣΕΚΕΡΙΔΗΣ (τέως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Η.Π.Α.-Καναδά και νυν Πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων):«Πρωτοπόροι, ευρηματικοί, μαχητικοί και ακούραστοι Πόντιοι της Αυστραλίας, σας θαυμάζω και σας θαυμάζουμε όλοι. Δώσατε σε όλους μας το μήνυμα ότι, τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο, όταν υπάρχει όραμα, προγραμματισμός, μεθοδικότητα και λίγο Ποντιακό «ινάτι».
Σας θαυμάζουμε, γιατί μόνοι σας και χωρίς τη βοήθεια κανενός, βασισμένοι στις δικές σας δυνάμεις, αθόρυβα, μεθοδικά και με πίστη σε αυτό που κάνετε και οδηγό την Ποντιακή ψυχή σας, φτάσατε εκεί που πριν από λίγα χρόνια, ούτε να το φανταστούμε μπορούσαμε.Πιστεύω πως εκφράζω όλο τον παγκόσμιο οργανωμένο Ποντιακό Ελληνισμό, για λογαριασμό του οποίου σας συγχαίρω και σας εύχομαι νέες επιτυχίες. Η αρχή έγινε, δεν πρέπει τώρα να είναι μακριά και το τέλος, που είναι η πλήρης αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Οι 353 000, μαρτυρικές ψυχές, αυτών που χάθηκαν από την θηριωδία του Μουσταφά Κεμάλ, του Τοπάλ Οσμάν και της παρέας τους, ησύχασαν, τους κάνατε το καλύτερο μνημόσυνο. Συγχαρητήρια σε όλους σας».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΚΛΙΔΗΣ (τέως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας):«Σήμερα είναι ημέρα χαράς και αγαλλίασης. Χαράς, γιατί πετύχαμε το ακατόρθωτο και αγαλλίασης των ψυχών των 353 000 αδικοχαμένων προγόνων μας. Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Χαράλαμπο Ταβλαρίδη και όλους συνεργάτες του που εργάστηκαν σκληρά μαζί του, προγραμματισμένα και μεθοδικά, για να χαρούμε αυτή την πραγματικά μεγάλη επιτυχία.Ο αγώνας μας, που αρχίσαμε πριν από λίγα χρόνια, άρχισε να φέρνει αποτελέσματα.
Το μήνυμα που βγαίνει από αυτή την επιτυχία είναι ότι, η συνεργασία, ο σωστός προγραμματισμός, η υπομονή, η επιμονή και η συμμετοχή, δίνουν αποτελέσματα. Αν, όλοι μας, σκύψουμε επάνω στο θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως στην σημερινή περίπτωση, τότε το θέμα της πλήρους αναγνώρισής της, θα είναι θέμα χρόνου.Συγχαρητήρια και πάλι, σε όλους τους συντελεστές αυτής της μοναδικής επιτυχίας».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΚΑΡΠΙΔΗΣ: (Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας και Πρόεδρος της Ποντιακής Λέσχης Καμπέρας)Φορτισμένος από συγκίνηση, ζήτησε συγγνώμη και αφού συνήλθε δήλωσε:«Δεν μπορώ να αρθρώσω λέξη από την συγκίνησή μου. Περίμενα να πετύχουμε κάτι, αλλά, δεν ήμουν έτοιμος για μια τόσο τεράστια νίκη και επιτυχία μας. Αυτό που θα κάνω τώρα είναι, να πάω στον τάφο του πατέρα μου για να του πως το όραμά του, το όνειρο του, για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου άρχισε να γίνεται πραγματικότητα. Είμαι σίγουρος πως θα με ακούσει και θα ησυχάσει η ψυχή του».Για όσους δεν γνωρίζουν, ο αείμνηστος πατέρας του Γιάννη Ευκαρπίδη, ο Θεόφιλος Ευκαρπίδης, υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, επιτυχημένος επιχειρηματίας, με τεράστια οικονομική επιφάνεια, είχε όνειρο της ζωής του την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και η διεκδίκηση αποζημιώσεων για τις περιουσίες των ξεριζωμένων. Στο θέμα της διεκδίκησης των περιουσιών, είχε εξασφαλίσει νομική συμβουλή, από τον πιο σοβαρό και ειδικό για το θέμα αυτό, δικηγορικό γραφείο των Η.Π.Α., που τους βεβαίωνε ότι η περίπτωσή τους είχε στέρεη νομική βάση και η επιτυχία, ήταν το μόνο αποτέλεσμα που μπορούσε να προκύψει. Δυστυχώς στη συνέχεια αντιμετώπισε κάποια προβλήματα υγείας και η προσπάθεια σταμάτησε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΑΣΩΝΙΔΗΣ: (Αναπληρωτής Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, πρώην Πρόεδρός της)«Δεν βρίσκω λόγια να εκφράσω τα συναισθήματα που με διακατέχουν αυτή τη στιγμή. Περίμενα κάτι το θετικό, αλλά, το αποτέλεσμα αυτό ξεπέρασε και την πιο τρελή φαντασία μου. Αυτή τη στιγμή ζω ένα όνειρο που δεν θέλω κανένας να μου το σταματήσει. Το σημερινό αποτέλεσμα, μας οδηγεί στις παρακάτω διαπιστώσεις:1) Όταν είμαστε σοβαροί, προγραμματισμένοι, μεθοδικοί, διαβασμένοι στο αντικείμενό μας, και δουλεύομε με πίστη σε αυτό που κάνουμε, πετυχαίνουμε τους στόχους μας.2) Υπάρχουν φιλέλληνες παντού, αρκεί να τους ψάξουμε και να τους βρούμε, να ζητήσουμε τη βοήθειά τους, όπως έκανε και ο Πρόεδρός μας κ. Τααβλαρίδης, θα μας βοηθήσουν, όπως έκανε και ο Υπουργός κ. Μάικλ Ατκινσον.3) Υπάρχουν παντού κόλακες, όπως ο «πολύ βαρύς», κ. γερουσιαστής Άλαν Φέργκιουσον, που με αντίτιμο ένα ταξιδάκι, δώρο της Τουρκικής κυβέρνησης, δέχτηκε να παίξει το βρόμικο παιχνίδι της Τουρκικής προπαγάνδας. Η άμεση, μεθοδευμένη και μαζική αντίδραση μας, «έβαλε τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του» και ο κ. Γερουσιαστής, υποχρεώθηκε να ζητήσει δημόσια συγνώμη, από την περήφανη και μαχητική Ελληνική μας ομογένεια, και4) Αυτή η επιτυχία, της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, η πρώτη, εκτός Η.Π.Α., είναι ίσως η πιο σημαντική από όλες, γιατί άνοιξε τον δρόμο για αναγνώριση της Γενοκτονίας μας και από άλλες Πολιτείες της Αυστραλίας και γιατί όχι, την Ομοσπονδιακή Βουλή και άλλες χώρες;Το αποτέλεσμα αυτό είναι ο καρπός μιας ομαδικής δουλειάς μερικών ανθρώπων που «έχασαν» τις οικογένειές τους, «έσπασαν» τα ρολόγια τους, «ξέχασαν» τον ύπνο τους και πέτυχαν τον στόχο τους. Το μεγαλύτερο όμως ποσοστό της επιτυχίας αυτής θα πρέπει να το πιστώσουμε στον «ιπτάμενο» και «ηλεκτρονικό» Πρόεδρό μας κ. Χαράλαμπο Ταβλαρίδη, από τον οποίο ξεκίνησε πρώτα η ιδέα, ύστερα ο σχεδιασμός, η μέθοδος και ο τρόπος δράσης και η ολοκλήρωση του όλου σχεδίου, που μας έδωσε αυτό το αποτέλεσμα. Συγχαρητήρια σε όλους του συντελεστές αυτής της τεράστιας επιτυχίας.Ήταν το πιο ευλαβικό μνημόσυνο για τις ψυχές των 353 000, αδικοχαμένων μας θυμάτων της βάρβαρης Γενοκτονίας των προγόνων μας, από τις αιμοσταγείς ορδές του Μουσταφά Καμάλ, του Τοπάλ Οσμάν και της παρέας τους».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ: (Γενικός Γραμματέας της «Ποντιακής Εστίας» Μελβούρνης, πρώην Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας, παραγωγός της ταινίας μικρού μήκους «Ο Πόντος», που προκρίθηκε και προβλήθηκε, στην τελική φάση στο Φεστιβάλ των Καννών, Πόντιος τρίτης γενιάς).«Δεν με βοηθούν τα Ελληνικά μου να σας εκφράσω αυτό που αισθάνομαι. Αυτή τη στιγμή που σας μιλάω νιώθω ότι, δεν πατάω στη γή, νιώθω πως πετάω.Είμαι τόσο πολύ ενθουσιασμένος, που νομίζω πως ζω ένα όνειρο. Είναι απίστευτο. Πριν από λίγο καιρό, δεν θα τολμούσαμε ούτε να το φανταστούμε πως θα φτάναμε σε αυτό το αποτέλεσμα.Η σκληρή δουλειά, η υπομονή και επιμονή, ο προγραμματισμός και η μεθοδικότητα και πίστη σε αυτό που κάνεις και η συμμετοχή, φέρνουν τα αποτελέσματα που επιδιώκεις και έδειξε την δύναμη της ένωσης και της συμμετοχής, στην περίπτωση του Γερουσιαστή κ. Άλαν Φέργιουσον, που αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και να ζητήσει συγνώμη από την Ελληνική ομογένεια, για την άστοχη, ανήθικη και άδικη επίθεση κατά του Υπουργού κ. Μάικλ Ατκινσον.Συγχαρητήρια σε όλους όσοι δούλεψαν για αυτή την επιτυχία».
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΡΧΑΡΙΔΗΣ: (Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, καθηγητής Καρδιολογίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης).«Γνωρίζοντας καλά τους ανθρώπους αυτούς, τους φλογερούς Πόντιους μαχητές που είναι στρατευμένοι στην ηγετική ομάδα της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, δεν εκπλήσσομαι καθόλου από το αποτέλεσμα.Αυτοί οι άνθρωποι, με πίστη τους, το πάθος τους, την αυταπάρνηση και την αφοσίωσή τους, ειδικά στο θέμα της αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας, το οποίο έκαναν όνειρο και τάμα της ζωής τους, με μεθοδικότητα, προγραμματισμό, πειθαρχία και επαγγελματισμό και με μια αγάπη και πάθος, χωρίς φραγμό και όρια, είναι ικανοί για οτιδήποτε και οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που μας δείχνουν τον δρόμο και μας κατευθύνουν με τέτοιου είδους επιτυχίες. Αυτοί οι άνθρωποι, δεν αισθάνονται ότι δουλεύουν, κοπιάζουν, ιδρώνουν και κουράζονται για αυτό που κάνουν. Αισθάνονται ότι, απλά κάνουν το χρέος τους και τίποτε άλλο.Εκφράζοντας τα αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των οργανωμένων Ποντίων της Ελλάδας, τους συγχαίρω, τους θαυμάζω και τους τιμώ.Συγχαρητήρια επίσης στον Υπουργό Άτκινσον, ο οποίος εκτός το ότι είναι καλά διαβασμένος, αλλά είναι και μαχητής υπέρ των δικαίων. Την 19η Μαΐου φέτος, θα μας τιμήσει με την παρουσία του, ως κύριος ομιλητής στην μαζική συγκέντρωση που οργανώνει κάθε χρόνο η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στην Πλατεία Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη.»
Περισσότερες πληροφορίες:Γεώργιος Ιακωβίδης (Αναπληρωτής Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας)Τηλέφωνο (από Αυστραλία) 0412377310 - (εκτός Αυστραλίας) +61 3 412377310
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
FEDERATION OF PONTIAN ASSOCIATIONS OF AUSTRALIA
674 Torrens Road, Pennington, South Australia, 5013, AustraliaTel. (+61 8)83448448
Το τμήμα νεολαίας της Ένωσης Ποντίων Ν. Κιλκίς "ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ" σας προσκαλεί στο χορό του που θα γίνει στο κέντρο "ΑΡΕΝΑ LIVE" στο Κιλκίς την Κυριακή 10 Μαϊου 2009 και ώρα έναρξης 13:00.
Προσκεκλημένοι οι γνωστοί καλλιτέχνες από τον Πόντο Κερίμ Αϊντίν και Αντέμ Μπεσκίογλου.
ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΚΙΛΚΙΣ "ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ"
21ης ΙΟΥΝΙΟΥ 163
Τ.Κ. 61100
ΚΙΛΚΙΣ
Πριν ακριβώς ένα χρόνο μιλώντας στην Αδελαΐδα, στην εκδήλωση που είχε διοργανώσει μία από τις παλαιότερες ποντιακές οργανώσεις του πλανήτη, η Ποντιακή Αδελφότητα Νότιας Αυστραλίας (έτος ίδρυσης 1958), είχαν προταθεί δύο ζητήματα προς υλοποίηση.
Το πρώτο ήταν να τεθεί στην πολιτική ατζέντα της Αυστραλίας το ζήτημα της γενοκτονίας.Το δεύτερο ήταν να γίνει ένας αγώνας της ποδοσφαιρικής ομάδας της Αδελφότητας «Ποντιακοί Αετοί» - μετέχει στο εθνικό πρωτάθλημα της Αυστραλίας - στη μνήμη των Ποντίων ποδοσφαιριστών του Ελληνικού Αθλητικού Συλλόγου «Πόντος» Μερζιφούντας που δολοφονήθηκαν το 1921 στην Αμάσεια.
Το δεύτερο πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2008, όταν οι Πόντιοι της Αυστραλίας φορούσαν τα ακριβή αντίγραφα της στολής που φορούσαν οι πρόγονοί τους στον Πόντο.Το πρώτο αφού πέρασε την περίοδο της προετοιμασίας και της αρχικής κινητοποίησης- ανάρτηση σχετικής πλάκας για τη γενοκτονία στο μουσείο Μετανάστευσης της Αδελαΐδας- αλλά και των αντιδράσεων της Τουρκίας, έφτασε σήμερα, 30 Απριλίου 2009, στο τελικό της στάδιο. Με βάση το Ψήφισμα το οποίο κατέθεσε στη βουλή της Πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας ο υπουργός Δικαιοσύνης M. Άτκινσον, η τοπική Βουλή της Νότιας Αυστραλίας ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τους Τούρκους την περίοδο 1915-1923. Στη ειδική συνεδρίαση στην οποία έλαβαν μέρος και τα 45 μέλη του τοπικού κοινοβουλίου, μίλησαν 4 βουλευτές του κυβερνώντος και άλλοι τόσοι της αντιπολίτευσης. Με το ψήφισμα, η Βουλή της Νότιας Αυστραλίας αναγνωρίζει ότι "η γενοκτονία σε βάρος των Αρμενίων, των Ελλήνων, των Ασσυρίων και άλλων μειονοτήτων, είναι από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έγιναν ποτέ σε βάρος της ανθρωπότητας. Με το ψήφισμα, καταδικάζονται τα εγκλήματα από τον λαό και την πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, τα οποία δεν παραγράφονται εξαιτίας του χρόνου που διέρρευσε από τότε που διαπράχθηκαν, ενώ τέλος καλείται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία. Το συγκεκριμένο ψήφισμα αποτελεί αποτέλεσμα της μεγάλης και ανιδιοτελούς προσπάθειας που γίνεται στην Αυστραλία, αλλά και σε όλο τον κόσμο, για το ζήτημα της γενοκτονίας. Παρά τις αντιδράσεις του θύτη, ο αγώνας συνεχίζεται και έχει αποτελέσματα. Μετά τη λήθη, το θάνατο, το σκοτάδι, έρχεται η μνήμη, η ανάσταση, η ζωή και το φως.Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος είναι το εξής:Επειδή η γενοκτονία που διαπράχθηκε από το Οθωμανικό κράτος μεταξύ 1915- 1923 εναντίον των Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσυρίων και άλλων μειονοτήτων στη Μικρά Ασία, είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας, ο λαός της Νότιας Αυστραλίας και το κοινοβούλιό του,Μαζί με τα μέλη των κοινοτήτων των Αρμενίων της Αυστραλίας, των Ελλήνων Ποντίων της Αυστραλίας και των Ασσυρίων της Αυστραλίας, τιμά τη μνήμη των αθώων ανδρών, των γυναικών και των παιδιών, οι οποίοι ήταν τα θύματα της πρώτης σύγχρονης γενοκτονίας, καταδικάζει τη γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων και όλες τις άλλες ενέργειες Γενοκτονίας σαν έσχατες ενέργειες θρησκευτικού ρατσισμού και πολιτισμικής μισαλλοδοξίας, αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα της μνήμης και της διδασκαλίας αυτών των σκοτεινών κεφαλαίων της ανθρώπινης ιστορίας, τα οποία δεν πρέπει να επαναληφθούν, καταδικάζει και αποτρέπει όλες τις προσπάθειες για άγνοια και διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας της γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων πράξεων γενοκτονίας που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα, με τη δικαιολογία την πάροδο του χρόνου, αναγνωρίζει τη σημαντική ανθρωπιστική προσπάθεια του λαού της Νότιας Αυστραλίας στα θύματα και στους επιζώντες της Γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ελλήνων και καλείται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία.

Ο Έλληνας...και άλλα διηγήματα

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΛΙΑΟ Έλληνας...και άλλα διηγήματα
Romain Gary
ISBN:978-960-7560-90-2, Σελ.192, Τιμή: 14,00 €
Αυτή η συλλογή συγκεντρώνει διηγήµατα που γράφτηκαν µεταξύ του 1935 και του 1967, αλλά ο εντοπισµός τους ήταν τότε αδύνατος, καθώς είχαν «διασκορπιστεί» σε διάφορα περιοδικά που σήµερα δεν υπάρχουν πια: Η θύελλα (1935),
Μια µικρόσωµη γυναίκα (1935), Ανθρωπογεω¬γραφία (1943), Σµηνίας Γκναµά (1946), Δέκα χρόνια µετά ή η πιο παλιά ιστορία του κόσµου (1967)• το ίδιο ισχύει για τον Έλληνα και για το Με κοµµένη την ανάσα (1970), τα οποία παρέµεναν ανέκδοτα µέχρι σήµερα.
Μια µέρα, βουτώντας προς το ναυάγιο για το συνηθισµένο ενάµισι λεπτό της ρέµβης του χωρίς αναπνευστικά βοηθήµατα, ο Μπίλι είδε ένα πτώµα να αιωρείται πάνω από τη γέφυρα, παγιδευµένο στο δίχτυ των σκουριασµένων συρµάτων και των µπερδεµένων αλυσίδων.
Ο τύπος είχε µακριά ξανθά µαλλιά, ήταν το µόνο πράγµα πάνω του που εξακολουθούσε να δείχνει ζωντανό, καθώς επέπλεαν και κυµάτιζαν µέσα στο βαθυγάλαζο φόντο, και ξανθά γένια, τα αρρενωπά και έντονα χαρακτηριστικά του ήταν πρησµένα αλλά άθικτα ακόµη, όπως άλλωστε και τα ορθάνοιχτα γαλανά του µάτια που κοιτούσαν τον Μπίλι διαπεραστικά, σχεδόν αυστηρά, ο νεκρός και ο ζωντανός αιωρούνταν ο ένας απέναντι στον άλλο ενώ τους χώριζε µονάχα η αιωνιότητα.
Ο Μπίλι γύρισε κολυµπώντας στην ακτή και δεν είπε τίποτα σε κανέναν για τη συνάντησή του, σαν να εκτελούσε εντολή του πεθαµένου να µην τον προδώσει και είχε την παράξενη αίσθηση πως του είχε δώσει το λόγο του.
Απόσπασµα από το διήγημα ο Έλληνας

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΚΤΟΙστορία των Αθηνών ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
€12,00 Σχήμα:12X0 Αρ. Σελίδων:376
ISBN:978-960-382-755-9 Γλώσσα: Ελληνικά
Βιβλιοδεσία: Δεμένο
Το λαμπρό και πολυτάραχο πεπρωμένο μιας από τις ενδοξότερες πόλεις της Ιστορίας, που στη διαδρομή της από τις απαρχές της έως τις μέρες μας δικαίωσε την προφητεία του αρχαίου ποιητή:
«Πόλη καλότυχη της πολεμάρχου Αθηνάς, που 'δες πολλά, πολλά που έπαθες και υπόφερες, αετός στα σύννεφα θα γίνεις για πάντα».

Το πρώτο μάτι

ΑΠΟ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗΤο πρώτο μάτι
Συγγραφέας: Πιπερόπουλος Γιώργος
ISBN: 978-960-417-241-2 Barcode: 9789604172412
Σελίδες: 208
Περιγραφή: Αν δεν υπήρχε θεός, θα έπρεπε να εφεύρουμε έναν, είχε πει ο Βολτέρος.
Και αφού τον εφηύραμε λοιπόν και του δώσαμε όποιο χαρακτηριστικό ικανοποιούσε τη δική μας ανασφάλεια, αφού ζήσαμε μαζί του χιλιάδες χρόνια πίστης και άρνησης, αγάπης και μίσους, ήρθε η ώρα να κατέβει εκείνος στη γη και σε παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση, στην εκπομπή του πιο διάσημου και ακριβοπληρωμένου δημοσιογράφου, να εξηγήσει την… ανάγκη του να μας δημιουργήσει.
Μετά από μια παρτίδα τάβλι, που το έπαθλο για τον νικητή θα είναι η αποκάλυψη της αλήθειας, με εύστοχες “ζαριές” και κινήσεις στρατηγικής, θα ξεδιπλώσει τη δική του απρόσμενη ιστορία της Αρχής της ζωής.
Σε αυτήν, ευτυχώς για εμάς, δεν ήταν τόσο άτυχος όσο στην τελευταία ζαριά.

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΗΣΑ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΛΗΤΟΣ
ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΗΣΑ Γλώσσα Έκδοσης:Δίγλωση έκδοση: Ελληνικά-Αγγλικά Σελίδες:484 Διαστάσεις:24 x 34 εκ. Τιμή:90 € ISBN:960-8460-17 Εκδοτικός Οίκος:ΜΙΛΗΤΟΣ
Περιγραφή: Τα Πριγκηπόνησα, τα φημισμένα για τη φυσική τους ομορφιά νησιά της Προποντίδας, που φιλοξένησαν Βυζαντινούς αυτοκράτορες και εξέχουσες μορφές αναχωρητών.
Μια ιστορική αναδρομή που φτάνει ως τα συγκλονιστικά, τραγικά γεγονότα του 20ού αιώνα.
Συγγραφέας: Ακύλας Μήλλας

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΛΙΒΑΝΗ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΕΔΡΟ