Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΟ http://www.foreignpress-gr.com/Ευρωπαϊκή πρωτοπορία : Οπτικές Ίνες στην Ελλάδα από το 2012
Περισσότερα στο http://www.foreignpress-gr.com/

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ

Φεστιβάλ Πολυγύρου 2009! Σάββατο 1 Αυγούστου.

"Θα σε βρω όπου και να 'σαι
για να δω αν με θυμάσαι".......
Πάνε δέκα και πλέον χρόνια που ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ είχε τραγουδήσει αυτό το μελοποιημένο ποιήμα του ΟΔΥΣΣΕΑ ΙΩΑΝΝΟΥ από τον μεγάλο συνθέτη ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ.
Οι συνεργασίες του ΛΕΚΚΑ με δημιουργούς είναι πολλές.
Μας έχει χαρίσει αξέχαστες στιγμές ερμηνεύοντας ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ακόμα και ΤΣΙΤΣΑΝΗ.....
Απόψε ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ θα τραγουδήσεις για όλους εσάς στο Ανοιχτό Θέατρο Πολυγύρου στα πλαίσια του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ 2009

Μια μεγάλη ερμηνεύτρια αλλά και δημιουργό θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν απόψε όσοι βρεθούν στο Αμφιθέατρο της Σίβηρης.
Μια γλυκειά φωνή που ταξιδεύει όσους την ακούν!
Κυρίες και κύριοι, η ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ απόψε!

Μουδανιά, Φεστιβάλ Θάλασσας 2009! Σάββατο 1 Αυγούστου.

Ο Αύγουστος μπαίνει με την μουσική του Goran Bregović στο Ανοικτό Θέατρο Μουδανιών στα πλαίσια του Φεστιβάλ της Θάλασσας.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΡΙΔΑΝΟΣΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ Λόρκα Φεδερίκο Γκαρθία
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές. Σελίδες: 116 Διαστάσεις: 21x14 εκ.
Ημ/νία Εκδοσης: 01-01-2006 ISBN: 978-960-335-080-4
Μετά την επιστροφή του από την Αμερική, ο Λόρκα γράφει τον "Ματωμένο Γάμο" που πρωτοανέβηκε το 1933 σε θέατρο της Μαδρίτης.
Θέμα του το αιμοσταγές "δράμα τιμής" του κλασικού ισπανικού θεάτρου.
Ο ισπανικος κάμπος γίνεται φοβερή αρένα του έρωτα και του θανάτου, οι άντρες πεθαίνουν πριν μαραθούν και οι γυναίκες απομένουν θλιβερές λαβωμένες εκπρόσωποι του στείρου καθολικισμού και της σκληρής συντήρησης που χαρακτήριζε την προπολεμική Ισπανία.
Εμβόλιμες οι ποιητικές φιγούρες του Φεγγαριού με τη μορφή νεαρού ξυλοκόπου και της Ζητιάνας - μεταφυσικής ενσάρκωσης της Κακίας.
Το έργο είναι μέρος της τριλογίας "Ματωμένος Γάμος", "Γέρμα", και "Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα" και η αποθέωση του ποιητικού ρεαλισμού που τόσο πιστά υπηρετεί ο Λόρκα.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑΠλήθος είμαι
Κωδικός 30186 Βάρος 0,56 kg ISBN 978-960-422-795-2
Σχήμα 14x21 Εξώφυλλο Μαλακό με αυτιά Σελίδες 368 Πρώτη έκδοση 2009
Επιστρέφει.
Μετά από χιλιάδες χρόνια περιήγησης.
Στο πατρικό της.
Για να βρει «τα εύθραυστα εκείνα που αντέχουν στον χρόνο». Να θυμηθεί, επειδή «όταν ξεχνάς συγχωρείς».
Μα πάνω απ’ όλα, για να μπορέσει να καταλάβει.
Γιατί σε ένα πεπερασμένο σύμπαν να επαναλαμβάνεται η ίδια σκηνή; Και για να ξανανέβει τη σκάλα. Στο σπίτι εκείνο που ευνοεί τον ολέθριο έρωτα και γεννά το κακό. Να ξανασπάσει τον εαυτό της σαν κούκλα, ανεβαίνοντας πάλι και πάλι. Να κάνει ανάσταση με όλους τους ζώντες και τους νεκρούς, ανεβαίνοντας αυτή τη φορά τον δικό της Γολγοθά, να μπει στον παλιό ρημαγμένο τους κήπο για να τον γεμίσει πασχαλιές και ζουμπούλια.
Μια ιστορία αυτογνωσίας και αναζήτησης με μια σύγχρονη Αλίκη στη χώρα των παιδικών της χρόνων. Με τον χωροχρόνο ως κάτοπτρο πεπρωμένου να κάνει τα παιχνίδια του.
Το αποτέλεσμα, μια ιστορία εσωτερικού δρόμου και ενιαίου χρόνου.
«Το Χθες είναι Τώρα» και η Σαβίνα σ’ εκείνο το ρημαγμένο σπίτι, το γνωρίζει καλά. Διότι η Σαβίνα σ’ αυτό το σπίτι «πλήθος είναι», γίνεται «οι άλλοι».
Ούτε ουράνια, ούτε γήινη.
Και ουράνια και γήινη.
Ούτε θνητή, ούτε αθάνατη.
Και θνητή και αθάνατη.
Γίνεται άλεφ.
Όπως όλοι.

Μυστικά γκάλοπ κρίνουν τις κάλπες

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΤο Μαξίμου έχει αφήσει στην άκρη κάθε σενάριο νίκης και στην περίπτωση που θα κινδυνέψει το φθινόπωρο να υποστεί μια «στρατηγικής σημασίας ήττα», τότε ο Καραμανλής θα παρατείνει τον εκλογικό χρόνο έως τον Μάρτιο Βαρόμετρο για εκλογές η αυτοδυναμία Ενώ νέα γκάλοπ δείχνουν ότι η ψαλίδα υπέρ του ΠΑΣΟΚ άνοιξε κι άλλο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ nasopoulos@dolnet.gr
Οι μυστικές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που έχει παραγγείλει το Μαξίμου να διενεργηθούν από τις 17 Αυγούστου, θα καθορίσουν εν πολλοίς και τις τελικές αποφάσεις του κ. Κ. Καραμανλή για τις πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο.
Το ζητούμενο για τον Πρωθυπουργό, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες, είναι πλέον μια «διαχειρίσιμη ήττα» με μη αυτοδυναμία ΠΑΣΟΚ.

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 425 ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009 TO ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ Ο Καραμανλής τρέμει τις κάλπες και εγκλωβίζει τη χώρα στα αδιέξοδά του Την έσχατη καταστροφική υπηρεσία στη χώρα προσφέρει ο Κώστας Καραμανλής. Την ώρα που η οικονομία κυριολεκτικά βυθίζεται και οι κρατικές δαπάνες εκτοξεύονται σε τρομακτικά ύψη, ο πρωθυπουργός, γαντζωμένος σε μια καρέκλα που ήδη τρίζει, θέλει να βάλει τη χώρα σε μια μακρά προεκλογική περιπέτεια.
Τον τελευταίο καιρό μάλιστα, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε με παρρησία ότι δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει ξεκινήσει μια ακατάσχετη παροχολογία. Παροχές οι οποίες δεν κατευθύνονται βέβαια στην τσέπη του φτωχού, δεν αφορούν σε προγράμματα ανάπτυξης, δεν στοχεύουν σε προγράμματα μείωσης της ανεργίας… Δωράκια κάνει και κομματικές διευθετήσεις, όπως έγινε με τους συμβασιούχους και τις ρυθμίσεις του Προκόπη Παυλόπουλου… Και το κάνει ενώ την ίδια ώρα τρέμει τις κάλπες… Οι πληροφορίες που έχει συλλέξει το «Καρφί» δείχνουν ότι ο Καραμανλής δεν θα πάει σε εκλογές… Για την ακρίβεια, είναι εγκλωβισμένος στα αδιέξοδά του… Σελ.2 Δεν στήνει κάλπες το φθινόπωρο! Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…
Ή καλύτερα μπρος κάλπες το φθινόπωρο και συντριβή και πίσω εκλογές το Μάρτιο και κίνδυνος πλήρους κατάρρευσης… Αυτή είναι η εικόνα του Κώστα Καραμανλή. Όσο κι αν βρυχάται και συντηρεί κλίμα εκλογών το φθινόπωρο, με παροχές-μαϊμού, κάλπες δύσκολα θα στήσει. Τις φοβάται. Για την ακρίβεια τις τρέμει.
Το «Καρφί» μίλησε με κορυφαία στελέχη της κυβερνώσας παράταξης. Αρκετοί απ’ αυτούς είναι συνομιλητές του πρωθυπουργού. Και σας μεταφέρει με τη μεγαλύτερη ακρίβεια και εγκυρότητα την ατμόσφαιρα που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Με δυο λόγια; Πανδημία πανικού. Η εκτίμησή μας, πάντως, είναι ότι δεν πρόκειται να στήσει κάλπες πολύ σύντομα.
Ο ίδιος, άλλωστε, εκμυστηρεύτηκε σε συνομιλητές του ότι «προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο», όπως είπε, «είναι κίνηση αυτοκτονίας. Θα μου τα φορτώσουν όλα πάνω μου. Θα πέσει πάνω μου το ανάθεμα του κόσμου», όπως θα διαβάσετε στην τελευταία σελίδα («Πέταλο»). Γνωρίζει και κάτι ακόμη ο Καραμανλής. Όχι απλώς δεν είναι στο απυρόβλητο, αλλά η κριτική στρέφεται όλο και περισσότερο προσωπικά στον ίδιο.
Η επιστολή των στελεχών της Θεσσαλίας είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου, όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια. Σελ.9 Ο Καραμανλής τρέμει την εκλογική συντριβή Μια σοβαρή ένδειξη όμως του κλίματος ρευστότητας είναι η συντηρούμενη προεδρολογία από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με προσπάθεια να φορτωθεί στο ΠΑΣΟΚ η ευθύνη της τυχόν απόφασης του Κ. Καραμανλή να προσφύγει στις κάλπες.
Την προεδρολογία συντήρησε πρώτος και καλύτερος ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, που «ανακάλυψε» θέσεις του ΠΑΣΟΚ από το παρελθόν για να αποδείξει ότι θα φταίει σε περίπτωση εμπλοκής στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Φανατικός παίκτης της προεδρολογίας αναδεικνύεται και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος. Ωστόσο, δεν συμμερίζονται όλοι μέσα στην κυβέρνηση την κόντρα αυτή, λέγοντας ότι έχει πλέον ξεφύγει από το αν είναι συνταγματική ή όχι η τακτική του ΠΑΣΟΚ και έχει πάρει πολιτικά χαρακτηριστικά. Σελ. 10 και Σελ. 11 Τα προβλήματα του λαού προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ
Η Ιπποκράτους, όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη του κόμματος, θα αφήσει το «γήπεδο» των εντυπώσεων και της κενολογίας στην κυβερνητική παράταξη, που απεγνωσμένα ψάχνει «σανίδα» σωτηρίας από την αδιέξοδη πολιτική της, και θα κάνει την υπέρβαση καταθέτοντας την πρόταση διεξόδου από τα προβλήματα, είναι η μόνιμη επωδός των ίδιων στελεχών που παρακολουθούν από κοντά την επικαιρότητα.
Την ίδια ώρα, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προετοιμάζεται για τη ΔΕΘ και στα γραφεία του κόμματος πραγματοποιούνται διαδοχικές συσκέψεις με αντικείμενο την παρουσία του Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη.
Σε μια από αυτές τις συσκέψεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε στους στενούς του συνεργάτες: «Η φετινή ΔΕΘ θα είναι η τελευταία πριν από τις εκλογές. Χρέος μας να δώσουμε τη βεβαιότητα και τη σιγουριά ότι το ΠΑΣΟΚ και ξέρει και μπορεί. Σελ. 12 και Σελ. 13 Το σχέδιο στην… εντατική! ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΜΕΘ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ
Ξυπόλητο στα… αγκάθια πορεύεται το υπουργείο Υγείας, καθώς το περιβόητο και… μεγαλόπνοο σχέδιο αντιμετώπισης του ιού της γρίπης είναι θολό, γενικό και αόριστο.
Κι ενώ στο υπουργείο ηχούν τρομοκρατικά οι σάλπιγγες του… αντιικού πολέμου, η έλλειψη στρατηγικής αφήνει τον πληθυσμό ακάλυπτο και τους στρατιώτες άοπλους.
Όσο για τους επιστήμονες;
Κι όπως ξέρετε, οι πηγές μας δεν είναι θολές. Τις προστατεύουμε. Να προσθέσουμε, λοιπόν, ότι υπάρχουν πολλά στελέχη που θα δούμε παρακάτω, που του λένε να το τολμήσει το Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη. Πριν σφίξουν αρκετά τα λουριά.
Τα ζωνάρια. Πριν πέσει η μεγάλη πείνα. Πριν μπούνε οι δυσβάσταχτοι φόροι.
Τότε που θα γονατίσει η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου. Είναι αποκαλυπτικές οι συνομιλίες που κάνει αυτόν τον καιρό ο Καραμανλής με τον Δημήτρη Σιούφα, τον Γιώργο Σουφλιά, τον Προκόπη Παυλόπουλο, την Ντόρα Μπακογιάννη, τον καθηγητή Καρρά και βέβαια με τον Γιάννη Λούλη. «Ωραία, να κάνω εκλογές», είπε κάποια στιγμή. «Κι αν χάσω (που θα χάσω, όπως δείχνουν οι φανερές και οι μυστικές δημοσκοπήσεις), τι θα πω στον κόσμο της παράταξης; Προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο είναι κίνηση αυτοκτονίας. Θα μου τα φορτώσουν όλα. Θα πέσει πάνω μου το ανάθεμα του κόσμου». Σελ. 63

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ Ε-PONTOS

Εκλογικό αλαλούμ στη Μολδαβία

ΑΠΟ ΤΟ Ινφογνώμων Πολιτικά
Εκλογικό αλαλούμ στη ΜολδαβίαΓράφει ο Γιώργος Δελαστίκ Είναι δυνατόν ένα κόμμα να βγαίνει στις βουλευτικές εκλογές πρώτο με διαφορά... τριάντα (!) εκατοστιαίων μονάδων από το δεύτερο και παρ όλα αυτά να μην κατορθώνει να σχηματίσει κυβέρνηση και να παίρνει την εξουσία το δεύτερο κόμμα, με ποσοστό που μόλις ξεπερνάει το... 15%; Στο εξωφρενικό αυτό ερώτημα η απάντηση είναι «ναι», όταν πρόκειται για μια χώρα σαν τη Μολδαβία.
Αυτό τουλάχιστον υποδηλώνει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που έγιναν στη χώρα προχθές.
Εκλογών πρόωρων σε τραγικό βαθμό, αφού οι προηγούμενες βουλευτικές εκλογές έγιναν μόλις προ... τριμήνου, τον Απρίλιο.
Εκλογών που οφείλονται σε κατά... μία (1) ψήφο αδυναμία του Κοινοβουλίου να εκλέξει τον νέο πρόεδρο της χώρας, με αποτέλεσμα να διαλυθεί η Βουλή και η πλειοψηφούσα παράταξη, η οποία είχε 60 βουλευτές στο αποτελούμενο από 101 βουλευτές διαλυθέν Κοινοβούλιο (χρειάζονται 61 για την εκλογή προέδρου), τώρα να πάρει μόνο 48 και να κινδυνεύει να χάσει και την κυβέρνηση.

Ζωντανός αλλά και πάλι στο ψυχιατρείο ο Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς

Ναυάρχου Νικοδήμου 2, 105 57, Σύνταγμα, Αθήνα Blog: www.pamme.eu Ηλ. Δ/νση: press@danagennisi.gr Τηλ. 2103314314 Φαξ: 2103217771 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Εκπρόσωπος: Σταύρος Βιτάλης Τηλ.: 6979112273 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 1/8/09 Αργά το βράδυ της Παρασκευής 31 Ιουλίου, επέστρεψε από τα Σκόπια, η αιφνιδιαστική αποστολή για την αναζήτηση και ανεύρεση του αρχαιολόγου-ιστορικού, αγωνιστή της αλήθειας και της δημοκρατίας, Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς. Ο Βάσκο, εντοπίσθηκε τελικά στο ψυχιατρείο Μπάρντοφτσι των Σκοπίων, όπου κατά πάσα πιθανότητα μεταφέρθηκε τις τελευταίες μέρες από τις φυλακές του Τέτοβο όπου κρατούνταν από τις 4 Ιουλίου του 2009 και είναι καλά, όσο καλά μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που βασανίζεται με φυλακίσεις και ψυχοφάρμακα. Η αποστολή αυτή τη φορά, είχε στόχο την πολλαπλή παρέμβαση για τη σωτηρία της ζωής του Σκοπιανού αρχαιολόγου, που κινδύνεψε σοβαρά σε αυτήν την δεύτερη κατά σειρά σύλληψή του, και συνεχίζει να κινδυνεύει από τις συνεχείς διώξεις που υφίσταται από τις αρχές των Σκοπίων. Οι στόχοι οι οποίοι τέθηκαν και επιτεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την αποστολή, ήταν η εξής: Να ζητηθούν όπως και έγινε από την κυβέρνηση των Σκοπίων, εγγυήσεις για τη ζωή και την ακεραιότητα της υγείας του Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς. Ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γκρουέφσκυ, Ζόραν Σταυρέφσκι, παρέλαβε το υπόμνημα της αποστολής για την απελευθέρωση του Βάσκο. Ο κ. Σταυρέφσκυ, δεσμεύτηκε να κλείσει συνάντηση των μελών της αποστολής με τον ίδιο τον κ. Γκρουέφσκυ, για να δοθούν περεταίρω εξηγήσεις για τις αλλεπάλληλες συλλήψεις του Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς από τις Σκοπιανές αρχές. Να ζητηθούν από την αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια διαβεβαιώσεις για τη μεσολάβησή των Αμερικανών, στην υπόθεση του Σκοπιανού αρχαιολόγου. Αξιωματούχοι της αμερικανικής Πρεσβείας, διαβεβαίωσαν την Πρόεδρο της Παμμακεδονικής ΗΠΑ κ. Γκατζούλη ότι, από την ερχόμενη εβδομάδα κιόλας, θα ζητηθεί από το Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, να συναντήσει το Βάσκο στο ψυχιατρείο, και να παραδώσει έκθεση για την κατάστασή του. Να ζητηθεί από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Σκόπια, της οποίας ηγείται ο κ. Έουραν Φουέρε, να εμπλακεί επιτέλους στο θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων αλλά και πολιτικών δικαιωμάτων του Βάσκο. Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Σκόπια παρέλαβε το υπόμνημα της αποστολής και θα απαντήσει την ερχόμενη εβδομάδα. Τέλος ζητήθηκε από την Πρέσβη της Ελλάδας στα Σκόπια, η ενεργητική εμπλοκή της χώρας μας στην υπόθεση του αγωνιστή αυτού της δημοκρατίας και της αλήθειας, δεδομένου ότι ο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει να κρατά ουδέτερη έως αδιάφορη στάση στην περίπτωση Γκλιγκορίεβιτς. Να προσθέσουμε εδώ πως η αποστολή βρέθηκε για μια ακόμη φορά στο ψυχιατρείο Μπάρντοφτσι των Σκοπίων, όπου εντοπίσθηκε τελικά ο Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς και σύμφωνα με το νοσηλευτικό προσωπικό, είναι καλά. Όλα τα μέλη της αποστολής, δήλωσαν στα ΜΜΕ των Σκοπίων, ότι δεν πρόκειται να αφήσουν σε καμία περίπτωση τον Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς στην τύχη του. Και ότι θα συνεχίσουν να πηγαίνουν και να ξαναπηγαίνουν στα Σκόπια, μέχρις ότου ο Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς, αφεθεί εντελώς ελεύθερος να πράξει αυτό που πράττουν όλοι οι πολίτες στις δημοκρατικές χώρες: Να λέει δηλαδή την άποψή του ελεύθερα, χωρίς διώξεις, φυλακίσεις και ψυχιατρεία.

Προγραμματισμός παραστάσεων για χειμώνα 2009-2010 από ομάδες της Θεσσαλονίκης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ομάδες Θεατρικής Δράσης (Καλλιτεχνικό σκέλος του ΚΘΕΘ) Προγραμματισμός παραστάσεων 2009-2010Ιδιαιτέρα πολύπλευρη και δημιουργική, αναμένεται για τις Ομάδες Θεατρικής Δράσης (Καλλιτεχνικό σκέλος του Κέντρου Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης) η επόμενη θεατρική σεζόν 2009-2010 στην μόνιμη πια στέγη τους Αίθουσα Μάντεως Τειρεσία. Συγκεκριμένα οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν 24 Οκτωβρίου με το έργο του τού Έντεν φον Χόρβαρτ «Πίστη αγάπη Ελπίδα» που σημείωσε πέρσι εξαιρετική επιτυχία, τόσο από την πλευρά της προσέλευσης του κοινού όσο και από τις κριτικές του εντύπου και ηλεκτρονικού τύπου, σε πανελλαδικό επίπεδο.
Η σκηνοθεσία είναι του Π. Ζηβανού Από την αρχή της νέας χρονιάς και για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιασθούν οι «Χρωματιστές Γυναίκες» του Βασίλη Ζιώγα που έχουν χαρακτηριστεί ως ¨ένα από τα καλυτέρα έργα του νεοελληνικού ποιητικού θεάτρου. Με την παράσταση αυτή η Λήδα Μπατσή θα υπογράψει την πρώτη της επαγγελματική σκηνοθεσία. Από τα τέλη του Γενάρη και κάθε Κυριακή βράδυ στις 22:00 θα παρουσιάζεται η μουσικό-θεατρική σύνθεση «ΑΝΔΡΟΓΥΝΑ + κάτι που δεν τολμήσαμε ποτέ να αγαπήσουμε» με την ηθοποιό και τραγουδίστρια Κατερίνα Γιαμαλή και τον μουσικό και τραγουδιστή Γιώργο Χούχο.
Την γενική επιμέλεια της σύνθεσης έχει ο Π. Ζηβανός Αμέσως μετά το Πάσχα ακολουθεί η τελευταία φετινή παραγωγή των Ομάδων Θεατρικής Δράσης που βασίζετε στο έργο «Ο Ντάνυ και η βαθιά γαλάζια θάλασσα» του πολυβραβευμένου Αμερικανού συγγραφέα και σεναριογράφου Τζων Πάτρικ Σάνλεη.
Την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Π. Ζηβανός Παράλληλα το ΚΘΕΘ στην προσπάθεια του να μετεξελιχθεί σε ένα πολυλειτουργικό θεατρικό κύτταρο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσει πέντε βραδιές αφιερωμένες σε σπουδαία θεατρικά έργα που έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη με απλή σειρά προτεραιότητας.
Την ευθύνη αυτού του εγχειρήματος, έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης – ηθοποιός και κριτικός κινηματογράφου Αχιλλέας Ψαλτόπουλος . Υπενθυμίζουμε ότι από το 1994 λειτουργεί στα πλαίσια του ΚΘΕΘ και το Εργαστήρι Θεατρικής Τέχνης «μια νέου τύπου εύκαμπτη και ευέλικτη εκπαιδευτική διαδικασία» για όσους θέλουν να μυηθούν πρακτικά στην τέχνη του θεάτρου.
Υπεύθυνος συντονισμού του εργαστηρίου είναι ο εμψυχωτής θεατρικών ομάδων και σκηνοθέτης Βαγγέλης Οικονόμου. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας www.dramastudio.gr Οργάνωση παραγωγής – Επικοινωνία: Art Minds, Γιάννης Γκουντάρας, Δάφνη Μουστακλίδου
Θέατρο έξω από τα τείχη Πανεπιστημίου 2 Ευαγγελίστρια Τηλ. επικοινωνίας: 2310 210 308, 6937234894 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Προγραμματισμός παραστάσεων 2009-2010 Το «θέατρο έξω από τα τείχη» για την ερχόμενη θεατρική περίοδο (2009-2010) έχει προγραμματίσει να παρουσιάσει τις παρακάτω αναφερόμενες παραστάσεις: Από Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου: «Λόγια στον τοίχο» Κείμενα της Κριστίνε Μπρύκνερ από το βιβλίο της «Ω Δεισδαιμόνα αν είχες μιλήσει» και ένα κείμενο από τους Δαιμονισμένους του Φ. Ντοστογιέφσκι, σε διασκευή και σκηνοθεσία Βασίλη Σεϊμένη. Έχουν φτάσει στα χέρια μας τα λόγια πολλών διάσημων ανδρών. Οι γυναίκες λοιπόν δεν έχουν τίποτα να πουν ή απλώς η ιστορία δεν διέσωσε τα λεγόμενα τους; Η Κ. Μπρύκνερ έγραψε αυτούς τους μονολόγους και τους έβαλε στο στόμα γνωστών γυναικείων μορφών από τη μυθολογία, την ιστορία, το θέατρο δίνοντας σε κάθε μια από αυτές τις γυναίκες τη δική της μιλιά, τον δικό της προσωπικό τόνο.
Η Κλυταιμνήστρα μιλά στο νεκρό Αγαμέμνονα, η Δεισδαιμόνα στο στρατηγό Οθέλλο, η αρχαία εταίρα Μεγάρα στη Λυσιστράτη και η Γκούντρουν Ένσλιν στους τοίχους του κελιού της. Από Σάββατο 14 Νοεμβρίου:«Ο κύριος Κόλπερτ» Γραμμένο στα τέλη της δεκαετίας του ΄90, το πρώτο έργο του Γερμανού θεατρικού συγγραφέα David Gieselmann αποτελεί μια σπουδή πάνω στην ωμή βία ως αποτέλεσμα μιας μικροαστικής ανίας και πλήξης μέχρι θανάτου και ως μία διέξοδος για διασκέδαση στη ρουτίνα της καθημερινότητας.
Μια μαύρη κωμωδία που μας καλεί να παίξουμε σε ένα παιχνίδι τρόμου, έστω και μέσα από τις συμβάσεις του θεάτρου του παραλόγου και της συνεχούς ίντριγκας ανάμεσα στο αληθινό και το φανταστικό. Σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης Από Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου: «Προϊόν Μήδεια» Η θεατρική ομάδα “Marvelous Worldwide” που εδράζει στο Λονδίνο και συνεργάζεται με τον Κώστα Καβακιώτη, μέλος της εταιρίας ¨Θέατρο έξω από τα τείχη¨ θα παρουσιάσει μία σύγχρονη εκδοχή της Μήδειας “Product Medea”, σε σκηνοθεσία Maja Milatovic kai Sasa Rakef. Από Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου: « Ο Δράκος» Το θεατρικό έργο του Ερμή Μουρατίδη μας μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη, στη δεκαετία του ΄50 κάτω από τη σκιά του «Δράκου», που σκότωνε ζευγαράκια στο δάσος του Σέιχ –Σου.
Το έργο δημιουργώντας μια δική του μυθοπλασία, γράφτηκε με αφορμή τα γεγονότα που συγκλόνισαν, τότε, την πόλη. Σκηνοθεσία: Καίτη Σαμαρά Μετά το Πάσχα, το «θέατρο έξω από τα τείχη» συνεχίζει είτε με επαναλήψεις και παραστάσεις των εκπαιδευόμενων στα θεατρικά του τμήματα, είτε συνεργάζεται με άστεγα θεατρικά σχήματα της πόλης και φοιτητικές ομάδες και συμμετέχει σε κοινωνικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ.
Οργάνωση παραγωγής – Επικοινωνία: Art Minds, Γιάννης Γκουντάρας, Δάφνη Μουστακλίδου
Για το Θέατρο έξω από τα τείχη Καίτη Σαμαρά Γιάννης Περδίκης
Art Minds
Δάφνη Μουστακλίδου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
Κινητό: 6972294695

Προγραμματισμός παραστάσεων για χειμώνα 2009-2010 από ομάδες της Θεσσαλονίκης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η Ομάδα Καλλιτεχνών SourLiBooM παρουσιάζει το έργο «Ο Όσκαρ και η θεία Ροζ» βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Eric-Emmanuel Schmitt «Έχω βάλει φωτιά στη γάτα, στο σκύλο, στο σπίτι ,αν δεν κάνω λάθος έχω ψήσει και τα χρυσόψαρα». Όσκαρ (ένα δεκάχρονο αγόρι που έχει καρκίνο και μένει στο νοσοκομείο) «Το κατς δε θέλει μόνο μούσκουλα, αλλά και μυαλό».Θεία Ροζ (μια ηλικιωμένη εθελόντρια συνοδός παιδιών που μένουν στο νοσοκομείο) Ο Όσκαρ και η θεία Ροζ παίζουν μαζί ένα παιχνίδι ζωής ενάντια στις προκαταλήψεις σε μια παράσταση που δεν δίνει τις απαντήσεις, αλλά τις ερωτήσεις.
Γιατί «οι πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις παραμένουν ερωτήσεις». Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα το Δεκέμβριο του 2009. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ Σκηνοθεσία: Βαλεντίνα Παρασκευαΐδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Παπαχρήστου
Σκηνικά: Αγγελική Αρναούτογλου, Τάσος Παπαδόπουλος Μουσική επιμέλεια: Νατάσα Αλεξίου
Παίζουν: Τρυφωνία Αγγελίδου, Αγγελική Αρναούτογλου, Γιάννης Βαρβαρέσος, Αγγελική Κίτρινη, Κωνσταντίνα Λάλλου, Τάσος Παπαδόπουλος, Ειρήνη Πατσούρου Οργάνωση παραγωγής – Επικοινωνία: Art Minds, Γιάννης Γκουντάρας, Δάφνη Μουστακλίδου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΚΛΟΥΜΙΣΤΕΡ Μια παράσταση για ένα ενυδρείο, μία φωτογραφία και ένα τελείως αποτυχημένο stand up.«Οι διηγήσεις αυτών, που έχουν πια πεθάνει, λένε ότι η Γκλούμιστερ ήταν κάποτε η ιδανική πόλη, για να φτιάξει κανείς την οικογένειά του – αν αγαπούσε την ηρεμία, τους μεγάλους ανθισμένους κήπους και τα κυριακάτικα γεύματα με τους γείτονες…» Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Aπό την Γκλούμιστερ εδώ και χρόνια είχαν χαθεί τα χρώματα. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ (Βασισμένο στο παραμύθι «Γκλούμιστερ» της Ιωάννας Μήτσικα) Κείμενο – Ερμηνεία: Ιωάννα Μήτσικα, Έφη Κάντζα Σκηνοθεσία: Τατιάνα Μύρκου, Ιωάννα Μήτσικα, Έφη Κάντζα Κινησιολογία: Τατιάνα Μύρκου Σκηνικά – Κοστούμια: Κατερίνα Παπαγεωργίου Μουσική: Αλέξανδρος Ιωάννου Οργάνωση παραγωγής – Επικοινωνία: Art Minds, Γιάννης Γκουντάρας, Δάφνη Μουστακλίδου ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ Πρεμιέρα: Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009 Ημερομηνίες παραστάσεων: 25/9 – 11/10/2009 Ημέρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή Ώρα: 21:30 Διάρκεια: 60’ Χώρος: Studio Vis Motrix, Αγν. Στρατιώτη 20, (έναντι Αγ. Δημητρίου) Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2310228161
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ Για το πρώτο μισό της θεατρικής περιόδου 2009-2010 η «Ομάδα Καλλιτεχνών ΟΥΓΚΑ ΚΛΑΡΑ» προγραμματίζει τις εξής παραγωγές: Αριζόνα του Ισπανού συγγραφέα Juan Carlos Rubio. Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση του βραβευμένου και σύγχρονου ισπανικού αυτού έργου τον περασμένο Μάιο, η Ομάδα Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα επαναλαμβάνει τις παραστάσεις τον Οκτώβριο του 2009. Σημειώνεται ότι την παράσταση θα παρακολουθήσει και ο ίδιος ο συγγραφέας. Συγγραφέας: Juan Carlos Rubio Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σακατζής Παίζουν: Πένυ Φυλακτάκη, Βασίλης Κανελλόπουλος. Πικάντικα παραμύθια: Ερωτικά, πικάντικα παραμύθια από τα βάθη της Ανατολής με την Ανθή Θάνου.
Μια παράσταση με παραμύθια αυστηρώς για ενήλικες.
Η Ανθή Θάνου και ο Παναγιώτης Κούλελης μας παρασέρνουν σε ένα πονηρό σεργιάνι μέσα από πικάντικες ιστορίες, ερωτικά παραμύθια και ευτράπελες διηγήσεις από τα βάθη της Ανατολής. Αφήγηση : Ανθή Θάνου Μουσική (σάζι, ούτι, νέι): Παναγιώτης Κούλελης Για το υπόλοιπο της σεζόν, η Ομάδα Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα προγραμματίζει την επανάληψη των παραστάσεων του έργου Το Πρωτάθλημα της Πένυς Φυλακτάκη, παραστάσεις θεάτρου σκιών για τους μικρούς μας φίλους με τον Παναγιώτη Κούλελη και σε πανελλήνια πρώτη ένα άπαικτο ισπανικό έργο για την άνοιξη του 2010. Θα ακολουθήσει νεότερη λεπτομερέστερη ενημέρωση. Οργάνωση παραγωγής – Επικοινωνία: Art Minds, Γιάννης Γκουντάρας, Δάφνη Μουστακλίδου

Προγραμματισμός παραστάσεων για χειμώνα 2009-2010 από ομάδες της Θεσσαλονίκης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας του Δημήτρη Δημητριάδη από την εταιρεία θεάτρου - χορού DameBlanche Η εταιρεία θεάτρου - χορού DameBlanche παρουσιάζει την παράσταση «Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας» του Δημήτρη Δημητριάδη στο πλαίσιο των 44ων Δημητρίων από τις 15 έως και τις 18 Οκτωβρίου 2009 στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον. Η παράσταση παρουσιάστηκε με επιτυχία στη XIV Διεθνή Συνάντηση Αρχαίου Δράματος στους Δελφούς τον Ιούλιο του 2009.
Πρόκειται για το καινούριο έργο του Θεσσαλονικιού συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη, το οποίο έχει ως κεντρικό πρόσωπο την Κασσάνδρα. Η Κασσάνδρα είναι το πρόπλασμα τής ξένης, όχι μόνο γιατί είναι Ασιάτισσα, έστω Μικρασιάτισσα, αλλά κι επειδή η μαντική της ιδιότητα την τοποθετεί αυτομάτως σ’ ένα άλλο επίπεδο, κυρίως την θέτει απέναντι στους άλλους στους οποίου απευθύνει τις προβλέψεις της. Στο πρόσωπό της συναιρείται το πρόβλημα της καταγωγής και της γλώσσας, δύο κρίσιμων χαρακτηριστικών για την αποδοχή και την ένταξη.
Στον «Ευαγγελισμό», αυτά τα δύο στοιχεία δοκιμάζονται ριζικά από την ανατρεπτική δύναμη τού πόθου. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ Κείμενο: Δημήτρης Δημητριάδης Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Χρύσα Καψούλη Μουσική σύνθεση – επί σκηνής: Μιχάλης Δέλτα Φωτισμοί: Γιώργος Ταρκάσης Παραγωγή: DameBlanche Οργάνωση παραγωγής – Επικοινωνία: Art Minds, Γιάννης Γκουντάρας, Δάφνη Μουστακλίδου Βοηθός Παραγωγής: Αριστοτέλης Σομπότης ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ Πρεμιέρα: Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009 Ημερομηνίες παραστάσεων: 15-18/10//2009 Ώρα: 21:00 Διάρκεια: 60’ Χώρος: Δημοτικό Θέατρο Άνετον Στο πλαίσιο των 44ων Δημητρίων
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Διαδραστική performance – the Film βασισμένη στο ομότιτλο σενάριο του Samuel Beckett από το Εργαστήρι Έρευνας Παραστατικών Τεχνών Alma Kalma Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Εργαστήρι Έρευνας Παραστατικών Τεχνών Alma Kalma παρουσιάζει τη «Διαδραστική performance – the Film», με αφορμή το The Film του S. Beckett. Πρόκειται για μία performance η οποία «παντρεύει» τον κινηματογράφο με το θέατρο και παράλληλα εμπλέκει και τον θεατή μέσα στη δράση. Η παράσταση θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο 2009. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ Ιδέα – Σύλληψη: Γιάννης Μήτρου
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μήτρου Σκηνογραφία – Εικαστική Εγκατάσταση: Μαρία Οικονόμου
Κοστούμια: Κική Ιωαννίδου Μουσική: Το γκρουπ «Νάνοι» επί σκηνής Σχεδιασμός Φωτισμού: Άκης Κερσανίδης
Performers: Μαρία Χαρέλα, Μάρω Θεοδοσίου, Ελένη Μητσάγγα, Dina Selimovic Κινηματογραφική Ομάδα Υπεύθυνος Συντονισμού: Άκης Κερσανίδης Κινηματογραφιστές: Γιώτα Χατζή, Σεμπάστιαν Τσιφής, Χάρης Μεσσηνιώτης, Γιώργος Κάκαλης Ηχολήπτης/τεχνικός: Πάνος Χονδρός Βοηθοί Σκηνοθέτη: Χάρης Μεσσηνιώτης, Γιώτα Χατζή Οργάνωση παραγωγής – Επικοινωνία: Art Minds, Γιάννης Γκουντάρας, Δάφνη Μουστακλίδου Εκτέλεση Παραγωγής Alma Kalma
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Μ’ αρέσεις γιατί…» από τους "SourLiBooM" «Είναι η Σοφία Βέμπο trendy;
Ποια η σχέση του Στρατή Μυριβήλη με την πορνογραφία; Μπορεί μια παράσταση να είναι retrosexual;» Μια μουσικοθεατρική παράσταση από τους "SourLiBooM" με τραγούδια ρετρό και αποσπάσματα από την ελληνική λογοτεχνία με θέμα τον έρωτα και το σεξ, από τον Μ. Λουντέμη και τον Στρ. Μυριβήλη μέχρι τον Ανδρ. Εμπειρίκο και τον Ντ. Χριστιανόπουλο. Μια παράσταση που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη το χειμώνα του 2009 και θα επαναληφθεί τον Οκτώβριο του 2009. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ Σκηνοθεσία: Βαλεντίνα ΠαρασκευαΐδουΒοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Παπαχρήστου
Σκηνογραφία: Αγγελική Αρναούτογλου, Τάσος Παπαδόπουλος
Επιμέλεια κοστουμιών: Μάρα Γαβριηλίδου
Χορογραφίες: Αλεξάνδρα Τσοτανίδου
Κινησιολογία : Αλεξία ΓούργουληΜουσική διδασκαλία: Βασιλική Αλεξίου Οργάνωση παραγωγής – Επικοινωνία: Art Minds, Γιάννης Γκουντάρας, Δάφνη Μουστακλίδου Παίζουν: Τρυφωνία Αγγελίδου, Αγγελική Αρναούτογλου, Γιάννης Βαρβαρέσος, Σωτήρης Γάκος, Αγγελική Κίτρινη, Τάσος Παπαδόπουλος, Ειρήνη Πατσούρου Παίζουν οι μουσικοί: Βασιλική Αλεξίου (πιάνο), Νατάσα Αλεξίου (βιολί), Ισμήνη Παπαθανασίου (κλαρινέτο)
Art Minds
Δάφνη Μουστακλίδου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
Κινητό: 6972294695

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ