Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 425 ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009 TO ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ Ο Καραμανλής τρέμει τις κάλπες και εγκλωβίζει τη χώρα στα αδιέξοδά του Την έσχατη καταστροφική υπηρεσία στη χώρα προσφέρει ο Κώστας Καραμανλής. Την ώρα που η οικονομία κυριολεκτικά βυθίζεται και οι κρατικές δαπάνες εκτοξεύονται σε τρομακτικά ύψη, ο πρωθυπουργός, γαντζωμένος σε μια καρέκλα που ήδη τρίζει, θέλει να βάλει τη χώρα σε μια μακρά προεκλογική περιπέτεια.
Τον τελευταίο καιρό μάλιστα, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε με παρρησία ότι δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει ξεκινήσει μια ακατάσχετη παροχολογία. Παροχές οι οποίες δεν κατευθύνονται βέβαια στην τσέπη του φτωχού, δεν αφορούν σε προγράμματα ανάπτυξης, δεν στοχεύουν σε προγράμματα μείωσης της ανεργίας… Δωράκια κάνει και κομματικές διευθετήσεις, όπως έγινε με τους συμβασιούχους και τις ρυθμίσεις του Προκόπη Παυλόπουλου… Και το κάνει ενώ την ίδια ώρα τρέμει τις κάλπες… Οι πληροφορίες που έχει συλλέξει το «Καρφί» δείχνουν ότι ο Καραμανλής δεν θα πάει σε εκλογές… Για την ακρίβεια, είναι εγκλωβισμένος στα αδιέξοδά του… Σελ.2 Δεν στήνει κάλπες το φθινόπωρο! Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…
Ή καλύτερα μπρος κάλπες το φθινόπωρο και συντριβή και πίσω εκλογές το Μάρτιο και κίνδυνος πλήρους κατάρρευσης… Αυτή είναι η εικόνα του Κώστα Καραμανλή. Όσο κι αν βρυχάται και συντηρεί κλίμα εκλογών το φθινόπωρο, με παροχές-μαϊμού, κάλπες δύσκολα θα στήσει. Τις φοβάται. Για την ακρίβεια τις τρέμει.
Το «Καρφί» μίλησε με κορυφαία στελέχη της κυβερνώσας παράταξης. Αρκετοί απ’ αυτούς είναι συνομιλητές του πρωθυπουργού. Και σας μεταφέρει με τη μεγαλύτερη ακρίβεια και εγκυρότητα την ατμόσφαιρα που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Με δυο λόγια; Πανδημία πανικού. Η εκτίμησή μας, πάντως, είναι ότι δεν πρόκειται να στήσει κάλπες πολύ σύντομα.
Ο ίδιος, άλλωστε, εκμυστηρεύτηκε σε συνομιλητές του ότι «προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο», όπως είπε, «είναι κίνηση αυτοκτονίας. Θα μου τα φορτώσουν όλα πάνω μου. Θα πέσει πάνω μου το ανάθεμα του κόσμου», όπως θα διαβάσετε στην τελευταία σελίδα («Πέταλο»). Γνωρίζει και κάτι ακόμη ο Καραμανλής. Όχι απλώς δεν είναι στο απυρόβλητο, αλλά η κριτική στρέφεται όλο και περισσότερο προσωπικά στον ίδιο.
Η επιστολή των στελεχών της Θεσσαλίας είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου, όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια. Σελ.9 Ο Καραμανλής τρέμει την εκλογική συντριβή Μια σοβαρή ένδειξη όμως του κλίματος ρευστότητας είναι η συντηρούμενη προεδρολογία από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με προσπάθεια να φορτωθεί στο ΠΑΣΟΚ η ευθύνη της τυχόν απόφασης του Κ. Καραμανλή να προσφύγει στις κάλπες.
Την προεδρολογία συντήρησε πρώτος και καλύτερος ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, που «ανακάλυψε» θέσεις του ΠΑΣΟΚ από το παρελθόν για να αποδείξει ότι θα φταίει σε περίπτωση εμπλοκής στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Φανατικός παίκτης της προεδρολογίας αναδεικνύεται και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος. Ωστόσο, δεν συμμερίζονται όλοι μέσα στην κυβέρνηση την κόντρα αυτή, λέγοντας ότι έχει πλέον ξεφύγει από το αν είναι συνταγματική ή όχι η τακτική του ΠΑΣΟΚ και έχει πάρει πολιτικά χαρακτηριστικά. Σελ. 10 και Σελ. 11 Τα προβλήματα του λαού προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ
Η Ιπποκράτους, όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη του κόμματος, θα αφήσει το «γήπεδο» των εντυπώσεων και της κενολογίας στην κυβερνητική παράταξη, που απεγνωσμένα ψάχνει «σανίδα» σωτηρίας από την αδιέξοδη πολιτική της, και θα κάνει την υπέρβαση καταθέτοντας την πρόταση διεξόδου από τα προβλήματα, είναι η μόνιμη επωδός των ίδιων στελεχών που παρακολουθούν από κοντά την επικαιρότητα.
Την ίδια ώρα, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προετοιμάζεται για τη ΔΕΘ και στα γραφεία του κόμματος πραγματοποιούνται διαδοχικές συσκέψεις με αντικείμενο την παρουσία του Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη.
Σε μια από αυτές τις συσκέψεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε στους στενούς του συνεργάτες: «Η φετινή ΔΕΘ θα είναι η τελευταία πριν από τις εκλογές. Χρέος μας να δώσουμε τη βεβαιότητα και τη σιγουριά ότι το ΠΑΣΟΚ και ξέρει και μπορεί. Σελ. 12 και Σελ. 13 Το σχέδιο στην… εντατική! ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΜΕΘ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ
Ξυπόλητο στα… αγκάθια πορεύεται το υπουργείο Υγείας, καθώς το περιβόητο και… μεγαλόπνοο σχέδιο αντιμετώπισης του ιού της γρίπης είναι θολό, γενικό και αόριστο.
Κι ενώ στο υπουργείο ηχούν τρομοκρατικά οι σάλπιγγες του… αντιικού πολέμου, η έλλειψη στρατηγικής αφήνει τον πληθυσμό ακάλυπτο και τους στρατιώτες άοπλους.
Όσο για τους επιστήμονες;
Κι όπως ξέρετε, οι πηγές μας δεν είναι θολές. Τις προστατεύουμε. Να προσθέσουμε, λοιπόν, ότι υπάρχουν πολλά στελέχη που θα δούμε παρακάτω, που του λένε να το τολμήσει το Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη. Πριν σφίξουν αρκετά τα λουριά.
Τα ζωνάρια. Πριν πέσει η μεγάλη πείνα. Πριν μπούνε οι δυσβάσταχτοι φόροι.
Τότε που θα γονατίσει η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου. Είναι αποκαλυπτικές οι συνομιλίες που κάνει αυτόν τον καιρό ο Καραμανλής με τον Δημήτρη Σιούφα, τον Γιώργο Σουφλιά, τον Προκόπη Παυλόπουλο, την Ντόρα Μπακογιάννη, τον καθηγητή Καρρά και βέβαια με τον Γιάννη Λούλη. «Ωραία, να κάνω εκλογές», είπε κάποια στιγμή. «Κι αν χάσω (που θα χάσω, όπως δείχνουν οι φανερές και οι μυστικές δημοσκοπήσεις), τι θα πω στον κόσμο της παράταξης; Προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο είναι κίνηση αυτοκτονίας. Θα μου τα φορτώσουν όλα. Θα πέσει πάνω μου το ανάθεμα του κόσμου». Σελ. 63

Δεν υπάρχουν σχόλια: