Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

ΚΘΒΕ 🎭 Πολύχρωμη Κυριακή, Πρεμιέρα, Το ΚΘΒΕ στην Εκπαίδευση, Πρόβες και Προσκλήσεις!

 


Την Κυριακή 9 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη Πολύχρωμη Κυριακή στο ΚΘΒΕ, με τίτλο «Θηλυκότητα & Έμφυλη ανισότητα». Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, θέματα όπως τα έμφυλα δικαιώματα, τα στερεότυπα, αλλά και η έμφυλη βία, θα μας απασχολήσουν σε όλες τις εκδηλώσεις της ημέρας. Οι εκδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί για τις 5 Μαρτίου αλλά μετατέθηκαν λόγω του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
Όλες οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Μαζί με τους θεατές γιόρτασε
την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου το ΚΘΒΕ
Η υποκριτική τέχνη συνάντησε τις πιο ωραίες μελωδίες στις θεατρικές σκηνές του ΚΘΒΕ και το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό. Φέτος οι άνθρωποι του Κρατικού Θεάτρου γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα του Θεάτρου (27/3) την Τετάρτη 29 Μαρτίου μαζί με το κοινό του. Περισσότεροι από 3000 ήταν οι θεατές που συμμετείχαν στην κλήρωση του ΚΘΒΕ για να παρακολουθήσουν δωρεάν τις παραστάσεις στις σκηνές του και 140 από αυτούς έλαβαν τις διπλές προσκλήσεις.
Η ανταπόκριση του κόσμου και σε αυτή τη δράση μας ξεπέρασε κάθε προσδοκία και όπως τονίζει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέρης Πελτέκης: «Το σύνθημα «Θέατρο ξανά» επαληθεύτηκε από τους θεατές, με τον τρόπο που ονειρευτήκαμε».
Την Τετάρτη 29 Μαρτίου, λίγο πριν την έναρξη των παραστάσεων στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, το κοινό απόλαυσε υπέροχες μελωδίες από το μουσικό σύνολο SAX NOUVEAU. Πρόκειται για μια συνεργασία του ΚΘΒΕ με το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

«Ο επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ
«Ο επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ, η κοινωνική σάτιρα, για τη διαφθορά, την αδικία και τον δεσποτισμό που χαρακτηρίζουν την προεπαναστατική Ρωσία είναι η νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ, που θα παρουσιαστεί σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.
Στην αναμονή για την άφιξη ενός ανώτατου δημοσίου υπαλλήλου, που έρχεται με σκοπό να επιθεωρήσει τη λειτουργία της κρατικών ιδρυμάτων σε μια επαρχιακή πόλη της Ρωσίας, ο Χλεστακόφ, ένας ασυνείδητος και χαραμοφάης νεαρός από την Πετρούπολη, παριστάνει τον επιθεωρητή και επωφελείται από τη «μικρή» αυτή παρεξήγηση. Οι υπάλληλοι της πόλης, βουτηγμένοι στη διαφθορά, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν την εύνοιά του, επιδίδονται σε κολακείες, ικανοποιούν τις ανάγκες του και πέφτουν θύματα μιας μεγαλύτερης απάτης αποκαλύπτοντας έτσι την αποσύνθεση της κρατικής μηχανής και των λειτουργών της.
Πρεμιέρα: Παρασκευή 7 Απριλίου στις 21:00, Βασιλικό Θέατρο

«Σ' εσάς που με ακούτε»
Το επίκαιρο κείμενο της Λούλας Αναγνωστάκη
στην πρωτότυπη σκηνοθεσία του Χρήστου Θεοδωρίδη προκαλεί διάλογο
Εξαιρετικές εντυπώσεις συγκεντρώνει, από την πρεμιέρα της, η παράσταση του ΚΘΒΕ «Σ’ εσάς που με ακούτε» που θα παρουσιάζεται έως την Κυριακή 9 Απριλίου στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Το κοινό με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τις προσωπικές ιστορίες που «ακουμπούν» στην έντονη επιθυμία όλων των ανθρώπων του κόσμου για ελευθερία, ισότητα και ουσιαστική αποδοχή της διαφορετικότητας.
Ζητήματα διαχρονικά βαθιά πολιτικά με τον άνθρωπο στο επίκεντρο να παλεύει και να διεκδικεί τα αυτονόητα.
Με αφορμή την παράσταση οργανώθηκε από το ΚΘΒΕ ομιλία – ανοικτή συζήτηση (02/04) μεταξύ θεατών, συντελεστών και ομιλητών στο κατάμεστο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, η οποία αποτέλεσε έναν ορίζοντα ανάδειξης της σχέσης της θεατρικής τέχνης με την πολιτική και με στόχο τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας της κοινωνικής ευθύνης τόσο των καλλιτεχνών όσο και των θεατών ως ενεργητικά υποκείμενα.
* Η παράσταση είναι κατάλληλη για άνω των 13 ετών.

ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΑΓΕΙΑ
Ο ήχος που κάνουν τα πράγματα όταν πέφτουν
Η νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ που θα παρουσιαστεί τον Μάιο στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε δραματουργία Αγγελικής Παπούλια και σκηνοθεσία Χρήστου Πασσαλή, βρίσκεται σε εντατικό ρυθμό προβών. Μια πρωτότυπη παραγωγή devised theatre, όπου πρωταγωνιστεί το μεταφυσικό στοιχείο, και ταυτόχρονα μια συγκινητική και αστεία τελετή αποχαιρετισμού.
Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΑΓΕΙΑ αφηγείται την ιστορία μιας πόλης όπου τα πράγματα, οι εποχές, τα μετεωρολογικά φαινόμενα, τα φυτά εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν το παραμικρό ίχνος μέσα στα μυαλά και τις ψυχές των ανθρώπων. Τα τριαντάφυλλα εξαφανίζονται, το μπάσκετ και ο χειμώνας, τα αρώματα, τα βιβλία και το χιόνι εξαφανίζονται αφήνοντας πίσω τους ένα παράλογο κενό. Οι κάτοικοι της πόλης καταφεύγουν σε παράξενες, μυστικιστικές τελετές προκειμένου να αποχαιρετήσουν όλα αυτά που χάνονται. Ιδιότροπα πνεύματα προσκαλούνται και γεμίζουν τον χώρο σε μια προσπάθεια να βρεθούν απαντήσεις σε έναν κόσμο που καθημερινά φαίνεται να αδειάζει από νόημα.
Πρεμιέρα: Παρασκευή 12 Μαΐου

Ο κατά φαντασίαν ασθενής
Ο αξεπέραστος Μολιέρος εστιάζει και μεγεθύνει τις ανθρώπινες αδυναμίες, ανασύροντας στην επιφάνεια την υποκρισία με το διεισδυτικό πνεύμα, το αξεπέραστο χιούμορ και την ευρηματικότητά του.

ΑΛΓΟ-ΡΥΘΜΟΣ, μια σουρεαλιστική περιπλάνηση μνήμης
Μια σύγχρονη περφόρμανς που αποκαλύπτει με τον πιο οδυνηρό τρόπο την αλήθεια των σκηνοθετών που μιλάνε για την ασφάλεια και την θαλπωρή της λήθης.

Γκάρης, το μιούζικαλ
Η παράσταση της Παιδικής Σκηνής μιλάει για αξίες ζωής όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας, η προσφορά στο συνάνθρωπο και η δύναμη της αγάπης που ανατρέπει ακόμα και τους νόμους της φύσης.

Από την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου οι θεατροπαιδαγωγοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος βρίσκονται και πάλι καθοδόν σε πέντε περιφέρειες της χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Το ΚΘΒΕ στην Εκπαίδευση». Στα τρία χρόνια επιτυχημένης υλοποίησης, “Το ΚΘΒΕ στην Εκπαίδευση" παρουσιάστηκε σε περισσότερες από 230 σχολικές μονάδες, με τη συμμετοχή περισσότερων από 10.000 μαθητών.
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ 2, 546 21 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τηλ.: +30 2315 200 200 Email: social@ntng.gr

🎥🏆 Και το Όσκαρ πηγαίνει στ@...

 

Η ταινία «Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο» κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους!
Ο δημιουργός Charlie Mackesy παρέλαβε το χρυσό αγαλματίδιο απολογούμενος στην οικογένειά του γιατί τον αποχωρίστηκε όσο ετοίμαζε τη μεταφορά του βιβλίου στην οθόνη. Η Ακαδημία και όσοι είδαμε την ταινία στο AppleTV πιστεύουμε ότι άξιζε η προσμονή...

O δημιουργός του βιβλίου και της ταινίας «Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο» Charlie Mackesy παραλαμβάνει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους κατά τη διάρκεια της 95ης τελετής των κινηματογραφικών βραβείων.

Το tweet της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την απονομή του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους στην ταινία «Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο» και στους Charlie Mackesy και Matthew Freud.

Σύντομα κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος το βιβλίο της ταινίας

Το βιβλίο με την ιστορία που συγκίνησε εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, είναι διαθέσιμο στα βιβλιοπωλεία και στην ιστοσελίδα μας
«Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις» ρώτησε ο τυφλοπόντικας.
«Καλός» είπε το αγόρι.

🌸 Βιβλία που… φέρνουν την άνοιξη!



















 



ΚΑΙ ΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟ


 

Τι όπλισε το χέρι του 34χρονου μητροκτόνου – Οι αποκαλύψεις για τα κίνητρα της δολοφονίας


Τι όπλισε το χέρι του 34χρονου μητροκτόνου – Οι αποκαλύψεις για τα κίνητρα της δολοφονίας
Οι Αρχές ερευνούν όλα τα πιθανά μέρη που θα μπορούσε να είχε καταφύγει ο 34χρονος μετά το έγκλημα ωστόσο μέχρι και αυτή την ώρα οι προσπάθειες για τον εντοπισμό του έχουν αποβεί άκαρπες

Τι περιλαμβάνουν τα δυο προγράμματα κατά της παχυσαρκίας



Τι περιλαμβάνουν τα δυο προγράμματα κατά της παχυσαρκίας
Ολοταχώς προχωρά η χώρα στα δυο προγράμματα έναντι της παχυσαρκίας, ενηλίκων και παιδιών, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Αναγκαία είναι η εφαρμογή τους δεδομένου ότι η χώρα μας πρωτοστατεί στην παιδική παχυσαρκία, όπως τονίζει ο κ. Πλεύρης.

200.000 φορολογικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις για αδήλωτα εισοδήματα από την ΑΑΔΕ


200.000 φορολογικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις για αδήλωτα εισοδήματα από την ΑΑΔΕ
Τη διενέργεια 200.000 φορολογικών ελέγχων, εκτεταμένες διασταυρώσεις για αδήλωτα εισοδήματα τη σύνδεση Taxisne...


Στεγαστικά δάνεια: Οι τράπεζες βάζουν στον πάγο για έναν χρόνο τις αυξήσεις επιτοκίων


Στεγαστικά δάνεια: Οι τράπεζες βάζουν στον πάγο για έναν χρόνο τις αυξήσεις επιτοκίων
Σχέδιο στήριξης με 12μηνη ισχύ που προβλέπει το πάγωμα των επιτοκίων για όλα τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου...


Η δημόσια τάξη "ανοικτή πληγή" για την κυβέρνηση, με εκλογικό κόστος



Η δημόσια τάξη "ανοικτή πληγή" για την κυβέρνηση, με εκλογικό κόστος
Του Νίκου Φυλάγγελου Η ακρίβεια... Φυσικά η ακρίβεια, ως πονοκέφαλος και αδιέξοδο στην καθημερινότητα των πολιτών-καταναλωτών, που "μαυρίζει" την ποιότητα ζωής μιας κοινωνίας που κανιβαλίστηκε τη δεκαετία της εθνικής τραγωδίας των Μνημονίων. Τα Τέμπη... Μια ανείπωτη τραγωδία, με την οποία ταυτίζεται οριζόντια η κοινωνία, πρωτίστως επειδή αφορά την ασυγχώρητη απώλεια νέων παιδιών. Μια τραγωδία που εντυπώθηκε στο υποσυνείδητο των …





Καταιγίδα κατασχέσεων μισθών, συντάξεων και ενοικίων από την ΑΑΔΕ


Καταιγίδα κατασχέσεων μισθών, συντάξεων και ενοικίων από την ΑΑΔΕ
Καταιγίδα κατασχέσεων μισθών, συντάξεων και ενοικίων από την Εφορία καταγράφηκε το 2022, με τις κατασχέσεις να...



Φορολογικές δηλώσεις: Η διασταύρωση στοιχείων και οι "γρίφοι" του Ε2


Φορολογικές δηλώσεις: Η διασταύρωση στοιχείων και οι "γρίφοι" του Ε2
Σε εκτεταμένες διασταυρώσεις των εισοδημάτων από ακίνητα θα προβεί φέτος η ΑΑΔΕ προκειμένου να εντοπίσει εισοδ...


Το ΔΝΤ προβλέπει καινούριες... τραγωδίες. Συνήθως, ακολουθούν Μνημόνια



Το ΔΝΤ προβλέπει καινούριες... τραγωδίες. Συνήθως, ακολουθούν Μνημόνια
Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Μια πρόσοψη κτιρίου που θέλουμε να ξεχάσουμε... Τα κεντρικά γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Γραφείου, τα οποία απεικονίζονται στη φωτογραφία, δεν συνδέονται με... καλά νέα. Με τα ακριβώς αντίθετα. Το Ταμείο που έχει "δέσει" τη διεθνή παρουσία και διαδρομή του με οικονομικές χρεοκοπίες, προγράμματα σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, λιτότητα, και κοινωνική φτωχοποίηση από όπου περνάει, διαθέτει ακόμη ένα …