Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΡΤ

ΕΡΩΤΗΣΗ Για τον κ. Πρωθυπουργό Θέμα: Οι προκλητικές αμοιβές του προέδρου της ΕΡΤ ΑΕ, ύψους 347.000€ μια ακόμη διάψευση των δήθεν εξαγγελιών για περικοπές των αποδοχών των «γαλάζιων» golden boys στις ΔΕΚΟ Χωρίς το παραμικρό ίχνος σεβασμού αλλά, αντίθετα, με υπερβολική κομπορρημοσύνη ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Α.Ε. κ. Χ. Παναγόπουλος, κατά την πρόσφατη ακρόασή του από την Επιτροπή ΔΕΚΟ, υποχρεώθηκε να παραδεχθεί, αφού του ειπώθηκε με αυστηρότητα ότι δεν ισχύει το πρόσχημα περί «προσωπικών δεδομένων», το οποίο επικαλέστηκε αρχικά, ότι οι ετήσιες αμοιβές του ανέρχονται στο προκλητικό ποσό των 347.000 ευρώ το χρόνο. Αγνοώντας, μάλιστα, εξίσου προκλητικά το γεγονός ότι ακόμη και στελέχη ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών δέχονται, το τελευταίο διάστημα, λόγω της οικονομικής κρίσης και της πτώσης των διαφημιστικών εσόδων, περικοπές στις αμοιβές τους, που είναι αμφίβολο αν φθάνουν στα ποσά που εισπράττει ο πρόεδρος της ΕΡΤ και στην περίπτωσή του προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουμε όλοι μας με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και το οποίο αυξήθηκε επί της προεδρίας του περισσότερο από κάθε άλλη φορά, δήλωσε ότι θα εξακολουθήσει να παίρνει τα ίδια χρήματα μέχρι το 2012! Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης αρκεί να αναλογιστούμε ότι τα 347.000 του “golden” προέδρου της ΕΡΤ υπερβαίνουν σημαντικά τις αμοιβές που δίνει σε ένα πρόσωπο το ελληνικό δημόσιο και είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις αποδοχές του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του Πρωθυπουργού, ενώ ανέρχονται στο τριπλάσιο των πάσης φύσεως αποδοχών ενός υπουργού. Με δεδομένο δε, ότι μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της 25ης Φεβρουαρίου 2009 είχε ανακοινωθεί ότι οι μισθοί και οι πάσης φύσεως αποδοχές όλων των επικεφαλής των ΔΕΚΟ θα περιοριστούν στο ποσό των 6.000 ευρώ μηνιαίως, «Να επιβάλλεται ανώτατο όριο στις αποδοχές των στελεχών του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (λέγατε), όποιος δεν συμφωνεί να πάει σπίτι του», Ερωτάστε: 1. Ισχύει η δέσμευση για «πλαφόν» στις αποδοχές που εισπράττουν τα στελέχη των ΔΕΚΟ και πόσοι από τα γαλάζια golden boys και golden girls έχουν προσαρμόσει τους μισθούς τους; 2. Γιατί στην περίπτωση του προέδρου της ΕΡΤ Α.Ε., ο οποίος εισπράττει τριπλάσιο ποσό και από τον προϊστάμενό του υπουργό, δεν έχει τύχει ακόμη εφαρμογής η εν λόγω πρωθυπουργική εξαγγελία; 3. Συνάδει, σε κάθε περίπτωση, το ύψος των χρημάτων που εισπράττει ο πρόεδρος της ΕΡΤ με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα (τίτλοι σπουδών, προηγούμενη εμπειρία, κ.λ.π.), αλλά και την αποτελεσματικότητα της διοίκησης που ασκεί στην ΕΡΤ; 4. Από πού αντλεί ο κ. Παναγόπουλος την βεβαιότητα ότι θα εισπράττει ως το 2012 αυτό το προκλητικό ύψος αμοιβών των 347.000€, παρά τις επιθετικές σας δηλώσεις ότι όποιος δεν συμφωνεί με τον περιορισμό των αποδοχών του να πάει σπίτι του; 5. Μήπως η εξίσου προκλητική αυτή στάση του έχει να κάνει με το ότι αντλεί τη δύναμή του απευθείας από το Μαξίμου και τη Ρηγίλλης και δεν υπάρχει αρμόδιος υπουργός που θα τον υποχρεώσει να προσαρμοστεί;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές Μιχάλης Καρχιμάκης Γρηγόρης Νιώτης Μάρκος Μπόλαρης Χρύσα Αράπογλου Γιάννης Κουτσούκος Παναγιώτης Ρήγας Γιώργος Πεταλωτής Θεοδώρα Τζάκρη Γιάννης Δριβελέγκας Γιάννης Βλατής Μιχάλης Τιμοσίδης Χρήστος Αηδόνης
Τάσος Σιδηρόπουλος Νίκος Ζωΐδης Βασίλης Κεγκέρογλου Μανώλης Στρατάκης Γιάννης Σκουλάς Θάνος Μωραΐτης Μιχάλης Κατρίνης Βαγγέλης Παπαχρήστος Δημήτρης Τσιρώνης Μιχάλης Παντούλας Δημήτρης Βαρβαρίγος Ροδούλα Ζήση Γιάννης Αμοιρίδης Βασίλης Τόγιας Λεωνίδας Γρηγοράκος Χρήστος Χάϊδος Ανδρέας Μακρυπίδης ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ Κ Ν.ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΜΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΣΟΚ
Σόλωνος 45, 10672 Αθήνα
Τηλ: 210 361 3193 - Fax: 210 361 5552

Πόκερ ΗΠΑ - Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR
Με τις επισκέψεις Μπάιντεν σε Ουκρανία και Γεωργία, η Ουάσιγκτον πιέζει τη Μόσχα να σκληρύνει τη στάση της έναντι του Ιράν Του Πετρου Παπακωνσταντινου
«Σε είχα προειδοποιήσει Τζο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φας τζάμπα στη Γεωργία»!
Αυτό το χοντροκομμένο αστείο απηύθυνε, ενώπιον δημοσιογράφων, ο ηλικίας 41 ετών πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι στον κατά 26 χρόνια μεγαλύτερό του αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόζεφ Μπάιντεν, κατά το επίσημο δείπνο που του παρέθεσε, την Τετάρτη.
Το ιδιότροπο χιούμορ παρέπεμπε στο αίτημά του για αμερικανικά όπλα και Αμερικανούς παρατηρητές που θα θωρακίσουν τη Γεωργία, ένα χρόνο μετά τη στρατιωτική συντριβή της από τη Ρωσία.
Ωστόσο, ο πολύπειρος Μπάιντεν θα πρέπει να αναγνώρισε το ποιόν του οικοδεσπότη του – ένα αλαζονικό «ποντίκι που βρυχάται», προκαλώντας με τον πιο ανεύθυνο τρόπο τον μεγάλο γείτονά του με την πεποίθηση ότι, την κατάλληλη στιγμή, θα έρθουν οι Αμερικανοί να τον σώσουν, σαν το Ιππικό στις ταινίες με Ινδιάνους.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Στα τείχη της Κωνσταντινούπολης Συγγραφέας: Ρήγας-Γιώργος Σκουτέλας Εκδότης: Λεξίτυπον Αριθμός Σελίδων: 243
Η άλλοτε κραταιά βυζαντινή αυτοκρατορία περνάει τις τελευταίες τραγικές μέρες της υπερχιλιόχρονης ιστορίας της.
Ο οθωμανικός συρφετός παραμονεύει έξω απ τα τείχη της Κωνσταντινούπολης.
Ο Μανουήλ κι η Ισιδώρα στροβιλίζονται στη δίνη των συνταρακτικών γεγονότων αυτών των ημερών και μαζί με τους υπερασπιστές κι όλο τον πληθυσμό της Πόλης οδηγούνται σ ένα φωτεινό ολοκαύτωμα.
Με την άλωσή της στις 29 Μάη του 1453 οι σάλπιγγες σημαίνουν σιωπητήριο.
Η χριστιανοσύνη γονατίζει.
Ένας πολιτισμός σβήνει. Κι η ιστορία του κόσμου αλλάζει...
Ο συγγραφέας εδώ δανείζεται την ομολογία ενός προσώπου που έπλασε στη φαντασία του, ενός απλού μαχητή, του εκατόνταρχου Μανουήλ στην ακολουθία του Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου για να εξιστορήσει με ιστορική συνείδηση και μυθιστορηματική προέκταση τα συνταρακτικά γεγονότα της ζοφερής εκείνης εποποιίας και ν αγγίξει την ψυχή ενός λαού που του έλαχε η τραγική μοίρα να οδηγηθεί στο ολοκαύτωμα σαν εξιλαστήριο θύμα για τις αμαρτίες χίλιων και παραπάνω χρόνων της βυζαντινής αυτοκρατορίας και να ψάλλει με οδύνη τον επιτάφιο θρήνο της. Γιατί, η ιστορία δεν είναι μονάχα αριθμοί και βιτρίνα. Έχει βάθος και ουσία.
Οι αριθμοί δε λένε και πολλά πράγματα. Κι ούτε τη φτιάχνουν μονάχα οι πρωταγωνιστές. Πίσω απ τους αριθμούς κι απ τις φωτεινές ή θλιβερές εικόνες των πρωταγωνιστών υπάρχουν οι απλοί μαχητές, υπάρχει ένας ολόκληρος λαός που ζει και κινείται, πονάει ή χαίρεται, μάχεται, νικάει ή νικιέται, θριαμβολογεί ή συντρίβεται και που, συνήθως, δεν καταχωρείται στο ιστορικό λεξικό.
Κι αυτός είναι, κυρίως, που δίνει χρώμα στην ουσία της ιστορίας.

Η πανδημία της Νέας Γρίπης

ΑΠΟ ΤΟ http://www.zougla.grΗ πανδημία της Νέας Γρίπης Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2009 Ελευθέριος Ανευλαβής Η πανδημία της νέας γρίπης είναι γεγονός, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ο ιός εξαπλώνεται διηπειρωτικά και παρουσιάζει εμμένουσα μετάδοση από άτομο σε άτομο.
Κι αυτό σημαίνει πανδημία.
Και αυτό έχει συμβεί.
Πανδημία, όμως, ΔΕΝ σημαίνει πως υπάρχει κάποια μεταβολή στην συμπεριφορά του ιού ή στην βαρύτητα της νόσου.
Απλώς, ο όρος τονίζει τη διασπορά του ιού σε παγκόσμια κλίμακα.
Η γρίπη, ως νόσημα, είναι απρόβλεπτη.
Το τι θα συμβεί στο μέλλον και πώς θα συμπεριφερθεί ο νέος ιός Η1Ν1 και η Νέα Γρίπη, που αυτός προκαλεί, δεν το γνωρίζουμε.

ΚΑΛΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Ενας τραγουδιστής που έχει συνδέσει την καλλιτεχνική του παρουσία με μεγάλες στιγμές της χώρας είναι ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ. Τραγούδησε για αγώνες, τραγούδησε τον έρωτα, τώρα τραγουδά στο αφιέρωμα για τον "ΣΕΡ", το ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ!

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΩΛΚΟΣ

Πυρος(βεστικές) Αποκαλύψεις Ιστορίες, γεγονότα και ντοκουμέντα του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιωτακόπουλος, Γιώργος (Γ.Π.) ISBN: 978-960-426-548-0
Θέμα : Ιστορία, ντοκουμέντα, αναμνήσεις, Πυροσβεστικό Σώμα, μελέτη, αφηγήσεις
Αριθμός Σελίδων : 160 Εξώφυλλο : Μαλακό
Έτος Έκδοσης : 2009 (Ιούλιος)
Ο συγγραφέας αποτυπώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο όσα έζησε και γνώρισε στους κόλπους του Πυροσβεστικού Σώματος στα τριάντα έτη της υπηρεσίας του• και με ιδιαίτερη συγκίνηση και σεβασμό, αποτίει φόρο τιμής στους πραγματικούς ήρωες, εκλιπόντες συναδέλφους που έπεσαν στο καθήκον. Στον πρόλογό του ο συγγραφέας σημειώνει: Νεότατος πυροσβέστης κλήθηκα να προσφέρω τις υπηρεσίες μου, όπως και ολόκληρη η δύναμη της Αττικής, σε μια πολύ μεγάλη πυρκαγιά, πραγματική κόλαση, που όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα μείνει χαραγμένη βαθιά στη μνήμη μου.
Τα ουρλιαχτά των ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα στα καταστήματα, τις στιγμές εκείνες, ακόμη αντηχούν στ’ αυτιά μου.
Πανικός, αλλοφροσύνη, κλάματα, τρεχαλητά, κάποιες εκρήξεις.
Όλα μια πύρινη κόλαση.
Κι εμείς, να προσπαθούμε να σβήσουμε τις τεράστιες φλόγες που ξεπηδούσαν από όλους τους ορόφους, και ταυτόχρονα να σώσουμε, όσες περισσότερες ανθρώπινες ζωές μπορούσαμε.
Κάποτε, ύστερα από πολλές ώρες υπεράνθρωπων προσπαθειών, όλα τέλειωσαν.
Τα άλλοτε φωτολουσμένα μαγαζιά κατάντησαν τώρα ένα κατάμαυρο τοπίο, πλημμυρισμένο από νερά, γεμάτο λάσπες, αντικείμενα σκόρπια παντού και πολύ, μα πάρα πολύ πόνο...
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, την Άνοιξη του 1957, από γονείς Αρκάδες, και μεγάλωσε στην Καλλιθέα.
Στο Πυροσβεστικό Σώμα υπηρετεί από το 1980 έχοντας θητεύσει μέχρι και σήμερα, σε διάφορες επιτελικές και μάχιμες θέσεις, λαμβάνοντας μέρος σε πολλά και διαφορετικά μεγάλα συμβάντα.
Σπούδασε Προγραμματισμό και Γαλλική γλώσσα, ενώ υπηρέτησε και το συνδικαλιστικό κίνημα στον εργασιακό του χώρο, από το 1993-1995, ως εκλεγμένο μέλος της τότε Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και ως αντιπρόσωπος Πυροσβεστικού Σώματος στην ΑΔΕΔΥ. Σήμερα είναι Πρόεδρος της Ένωσης Πυρονόμων, Αρχιπυροσβεστών, Πυροσβεστών Αττικής ( Ε.Π.Α.Π.Α.).
Στη νεανική του ηλικία, ασχολήθηκε με τον αθλητισμό (αθλητής στίβου ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ και ΟΣΦΠ, ποδοσφαιριστής ερασιτεχνικών ομάδων και διαιτητής ποδοσφαίρου εθνικών κατηγοριών), τη δημοσιογραφία (υπήρξε συντάκτης της εφημερίδας «Αθλητική Hχώ») και τον κινηματογράφο (έχει συμμετάσχει και σε ταινίες, ενώ σε μία από αυτές, το «Είναι Υπερεπείγον», του σκηνοθέτη Παύλου Φιλίππου, με τον αείμνηστο Ντίνο Ηλιόπουλο και άλλους γνωστούς ηθοποιούς, βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το 1986).
Παράλληλα ασχολήθηκε και με τη συγγραφή.
Πολλοί στίχοι του μελοποιήθηκαν και τραγουδήθηκαν από γνωστές ερμηνεύτριες όπως την Ελίζα Μαρέλλη κ.ά.
Η πρώτη του ποιητική συλλογή κυκλοφόρησε το 2006 με το συμβολικό-μεταφορικό τίτλο «Υγρές κουβέντες» και η δεύτερη «Υγρές κουβέντες 1+2» το 2007, αποκομίζοντας πολύ καλές κριτικές.
Ασχολήθηκε, επίσης, με την πολιτική και τα δημοτικά δρώμενα της πόλης του, λαμβάνοντας μέρος και σε δημοτικές εκλογές ως Δημοτικός Σύμβουλος.
Το παρόν βιβλίο είναι το τρίτο που κυκλοφορεί.
Πρόκειται για την εξιστόρηση πραγματικών γεγονότων από τη ζωή και τη δράση ανδρών του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

Οι εργοδότες Από τον Κώστα Καραγιώργη στον Γιώργο Κουρή Φαράκος, Αγαμέμνων ISBN: 960-05-1180-2
Εκδότης : Βιβλιοπωλείον της Εστίας Έτος Έκδοσης : 2005
Μήνας Έκδοσης : 2 Σελίδες : 230 Εξώφυλλο : Μαλακό εξώφυλλο
Σχήμα : 23χ15 Σειρά : Μαρτυρίες
Από το 1947 στη μαχόμενη δημοσιογραφία, ο Αγαμέμνων Φαράκος έγινε μέλος της ΕΣΗΕΑ μόλις το 1964, ενώ είχε ήδη θητεία 14 χρόνων σε αθηναϊκές εφημερίδες.
Η απαρχή αυτής της θητείας στο "Ριζοσπάστη", το 1947, κρατούσε κλειστές τις θύρες του επαγγελματικού σωματείου.
Ακολούθησαν ο πλαστηριακός "Προοδευτικός Φιλελεύθερος" (1950-53), "Η Μάχη" του Ηλία Τσιριμώκου, ο "Εθνικός Κήρυξ" του Παράσχου (1955-59), η "Απογευματινή" και η "Ακρόπολις" των αδελφών Μπότση (1959-69), Τα "Σημερινά" του Σάββα Κωνσταντόπουλου (1970-74), η τηλεόραση της ΕΡΤ (1969-1982), το Αθηναϊκό Πρακτορείο (1969-1990), Η "Βραδυνή" του Τζώρτζη Αθανασιάδη (1974-1989), το MEGA (1989-1991), ως υποδιευθυντής και διευθυντής ειδήσεων, το Κανάλι 5, το μετέπειτα EXTRA του Γιώργου Κουρή (1995-2004), και πάλι η "Βραδυνή", της οικογένειας Μήτση αυτή τη φορά, από το 1997.
Παράδοξη πορεία, που όμως εκφράζει σε μεγάλο βαθμό τη μεταπολεμική αθηναϊκή δημοσιογραφία.
Μια διαδρομή πενήντα πέντε χρόνων σε ένα δύσκολο αλλά και συναρπαστικό επάγγελμα και η συνεργασία με δεκαεπτά, τουλάχιστον, εκδότες-εργοδότες απεικονίζονται στις σελίδες αυτού του βιβλίου, ζωντανεύοντας για τον αναγνώστη το παρασκήνιο των εφημερίδων και της τηλεόρασης.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Από τις πολιτικές δυναστείες στην κλεπτοκρατία
Η διαφθορά της Siemens, δεν αποτελεί παθολογικό σύμπτωμα, αλλά οργανική ιδιότητα του πολιτικού συστήματος, σε μια χώρα όπου και ο «ιδιωτικός» τομέας είναι σε μεγάλο βαθμό κρατικοδίαιτος.
Έτσι η ελληνική δημοκρατία ιδιωτικοποιείται ολοένα και περισσότερο.
Η πολιτική μετατρέπεται σε ιδιωτική υπόθεση των μεγάλων πολιτικών δυναστειών και των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων πίσω και γύρω από αυτές.
Η αδυναμία σαφούς διάκρισης δημόσιου και ιδιωτικού είναι όμως διακριτικό της μεσαιωνικής φεουδαρχίας κι όχι της αστικής δημοκρατίας. Ο εκφεουδαρχισμός του πολιτικού συστήματος σε μια κατά τα άλλα καπιταλιστική κοινωνία αποτελεί το ελληνικό παράδοξο του 21ου αιώνα.
Η ανατροπή του είναι το ζητούμενο για τη δική μας γενιά και για εκείνες που έρχονται. Ο Κώστας Χρυσόγονος είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου θεσσαλονίκης.
Έχει δημοσιεύσει δεκαπέντε βιβλία, μεταξύ των οποίων «Συνταγματικό Δίκαιο» (2003), «Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα» (3η έκδ. 2006), «Το μετέωρο βήμα της Ευρώπης» (2005), καθώς και πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες στην ελληνική, την αγγλική και τη γερμανική γλώσσα.
Αρθρογραφεί σε αρκετές ημερήσιες εφημερίδες.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ

Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΛΑΪΚΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ Υπότιτλος : ΚΩΜΩΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ Συγγραφέας(είς) : ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ ΘΩΜΑΣ Κατηγορία(ες) : ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Γλώσσα Πρωτοτύπου : ΕΛΛΗΝΙΚΑ Χρονολογία έκδοσης: Ιούλιος 2009 Χρονολογία Α' έκδοσης Άγρας: 2009
Χρονολογία έκδοσης Πρωτοτύπου: 2009 Σχήμα βιβλίου : 205x125 χιλ. Αριθμός σελίδων : 104 ISBN : 978-960-325-808-7 Τιμή : 12 Ευρώ
Παρουσίαση
Το έργο Ο Καραγκιόζης λαϊκός τραγουδιστής του Θωμά Κοροβίνη γράφτηκε με σκοπό να διαβάζεται αλλά και να παρουσιάζεται σε ζωντανές θεατρικές παραστάσεις ή παραστάσεις του θεάτρου σκιών.
Αρκεί ο σκηνοθέτης ή ο καραγκιοζοπαίχτης να το τολμήσουν.
Γιατί είναι αυστηρώς ακατάλληλο κι όχι μόνο για ανηλίκους.
Η σκόπιμη και ενορχηστρωμένη περιθωριοποίηση και απαξίωση του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού και η μετάλλαξή του στην εποχή μας σε φτηνό εμπορικό σαχλοτράγουδο είναι τα κίνητρα του συγγραφέα.
Και η διακωμώδηση αυτής της κατάστασης, ο στόχος του. Το σενάριο είναι το εξής: η παντοδύναμη εταιρία ΠΑΛΑΙΟΝ ΜΑΣΤΡΟΠΟΝ, προστατευόμενη από τους ΓΑΜΑΣΤΕΡ ΜΠΟΫΣ, αντιμετωπίζει την κρίση των καιρών με τη διοργάνωση διαγωνισμού τραγουδιού.
Ο διευθυντής ΛΙΝΟΣ ΛΑΤΣΑΣ ΚΑΙ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ προτείνει τη δουλειά στον ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗ, ο οποίος την αναθέτει στον πολυμήχανο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ.
Εκείνος με τη βοήθεια του μπερμπάντη ΣΤΑΥΡΑΚΑ αναζητά υποψήφιους σε ποικίλες λαϊκές γειτονιές.
Στο φεστιβάλ, που μετατρέπεται σε ξέφρενο πανηγύρι, παίρνουν μέρος ο ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΩΡΓΟΣ, η ΓΙΩΡΓΑΙΝΑ και ο ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ αλλά και νέοι ήρωες, όπως η κατσιβέλα ΛΕΪΛΑ ΚΑΛΤΑΚΑ, η Πόντια ΣΟΥΞΥ ΜΕΛΑ, η τραβεστί ΛΟΥΓΚΡΑ ΜΠΡΑΒΑ, η Κολωνακιώτισσα ΣΤΑΣΑ ΠΟΥΣΤΑΣΑ, η χωριατοπούλα ΛΙΤΑ ΠΕΙΝΑΛΑ, η σουσουράδα ΠΑΣΤΑ ΦΟΛΑ, η συνοικιακή καλλονή ΜΠΙΑ ΧΑΡΧΑΛΑ, η κονφερανσιέ ΚΡΙΣΤΑ ΧΑΛΑΣΤΡΑ, οι λαϊκοί γκόμενοι ΛΑΚΗΣ ΖΗΛΑΡΑΣ και ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΑΜΑΡΑΣ.
Έπειτα από πολλά σπαραξικάρδια επεισόδια, τραγουδίσματα και ξεφαντώματα, διαγωνίζονται οι υποψήφιοι νικητές και το βραβείο μέσα σε γενική αποθέωση απονέμεται στον ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ.
ΟΙ ΑΣΙΚΗΔΕΣ Υπότιτλος : ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ 13ο ΑΙΩΝΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Συγγραφέας(είς) : ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ ΘΩΜΑΣ Κατηγορία(ες) : ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ Γλώσσα Πρωτοτύπου : ΕΛΛΗΝΙΚΑ Χρονολογία έκδοσης: Μάιος 2003 Χρονολογία Α' έκδοσης Άγρας: 2003 Χρονολογία έκδοσης Πρωτοτύπου: 1992 Σχήμα βιβλίου : 205x140 χιλ. Τύπος βιβλιοδεσίας : ΜΑΛΑΚΗ Αριθμός σελίδων : 352 ISBN : 960-325-471-1 Τιμή : 19 Ευρώ
Παρουσίαση
Το βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη επιχειρεί να προσεγγίσει τον κόσμο των ασίκηδων και να αποκαλύψει τα μυστικά του.
Το πρώτο μέρος, με μορφή μελέτης, ανιχνεύει τις πηγές, την προέλευση, την ιστορία, τα μουσικά όργανα, τη θεματογραφία της ασίκικης μουσικής και ποίησης, ενώ το δεύτερο αποτελεί μια αντιπροσωπευτική ανθολογία του ποιητικού έργου των ασίκηδων από τον 13ο αιώνα μέχρι σήμερα.
Το έργο συνοδεύεται από πλούσιο εικονογραφικό και φωτογραφικό υλικό, βιογραφικά στοιχεία για τους ανθολογούμενους ασίκηδες, γλωσσάρι και βιβλιογραφία. Οι ασίκηδες είναι οι περιπλανώμενοι λαϊκοί καλλιτέχνες της Ανατολίας, που εκπροσωπούν τη γνήσια λαϊκή μουσική και ποίηση του τουρκικού πολιτισμού.
Καταγόμενοι από διάφορες φυλές και προερχόμενοι από τις φτωχότερες τάξεις του λαού διατηρούν πολλά στοιχεία της νομαδικής ζωής, της προϊσλαμικής σαμανιστικής θρησκείας, της μαγείας, της ελευθεριότητας και του πανανθρωπισμού και υμνούν τον έρωτα, τη φιλία, τη φύση, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ταπεινότητα, τον ηρωισμό κ.ά. Με σύντροφο το σάζι περιοδεύουν στα χωριά και τις πόλεις παίζοντας και ερμηνεύοντας τραγούδια της λαϊκής παράδοσης ή αυτοσχεδιάζοντας καινούργια.
Το τραγούδι του ασίκη, που σημαίνει εραστής, ερωτευμένος, παθιασμένος με τη ζωή, ξεκινάει από έναν απλό έρωτα και γίνεται έρωτας της ελεύθερης ζωής και της παγκοσμιότητας.
Οι προομηρικοί ραψωδοί-αοιδοί, οι μεσαιωνικοί τροβαδούροι, οι πλάνητες τσιγγάνοι μελωδοί αλλά ακόμη και οι λυράρηδες της Κρήτης και κάποιοι αυθεντικοί ρεμπέτες, έχουν αρκετά συγγενή καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά με τους ασίκηδες.
Όντας οι ασίκηδες τόσο ερωτικοί ποιητές όσο και εκφραστές της κοινωνικής διαμαρτυρίας, υφίστανται την πίεση της λόγιας και της θρησκευτικής λογοτεχνίας αλλά και τις πολλαπλές διώξεις του επίσημου κράτους, από την εμφάνισή τους μέχρι σήμερα.
Βιογραφικά στοιχεία
Ο Θωμάς Κοροβίνης, φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, έζησε για μια οχταετία στην Κωνσταντινούπολη.
Εδώ και χρόνια ερευνά πτυχές του ελληνικού και του τουρκικού λαϊκού πολιτισμού καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους.
Συνεργάζεται με διάφορα περιοδικά πολιτιστικού προσανατολισμού.
Έγραψε τα βιβλία:
Τουρκικές παροιμίες, Κανάλ ντ' Αμούρ, Τα πρόσωπα της Σωτηρίας Mπέλλου, Φαχισέ Τσίκα, Σκανδαλιστικές και βωμολοχικές ελληνικές παροιμίες, Κωνσταντινούπολη – Λογοτεχνική ανθολογία, Τούρκοι ποιητές υμνούν την Κωνσταντινούπολη, Ο Μάρκος στο χαρέμι, Το χτικιό της Άνω Τού­μπας, Τρία ζεϊμπέκικα και ένα ποί­ημα για τον Γιώργο Κούδα, Οι Ζεϊμπέκοι τής Μικράς Ασίας, Αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη, Θεσσαλονίκη 2005 – Ρεπορτάζ – Στον αδελφό Γιώργο Ιωάννου που λείπει 20 χρόνια στην καταπακτή, Σμύρνη, μια πόλη στην λογοτεχνία, Όμορφη Νύχτα –Χρονογραφία-μυθιστόρημα για 20 χρόνια λαϊκού τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη (1985-2005).
Είναι συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιώv.
Δισκογραφία:
Από έβενο κι αχάτη, Φουζούλη: Λεϊλά και Μετζνούν, Τακίμια, To Kελί.
Συχνά παρουσιάζει συναυλίες με το δικό του ρεπερτόριο ή με θέματα του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού.

Σφαγή αριστούχων σε 55 τμήματα ΑΕΙ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΆλμα σε Παιδαγωγικά, Ιατρικές και Πολυτεχνικές Σχολές Περισσότερα κατά 40% θα είναι τα τμήματα που θα απαιτήσουν φέτος πάνω από 18.000 μόρια ΕΡΕΥΝΑ του , Χρήστου Κάτσικα , xkatsikas@xkatsikas.gr
Τα Παιδαγωγικά Τμήματα (δάσκαλοι) φέτος αναμένεται να κάνουν την έκπληξη καθώς όλα δείχνουν ότι για πρώτη φορα, τουλάχιστον τα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, θα χτυπηθούν στήθος με στήθος στο ύψος των βάσεων εισαγωγής με τις Νομικές Σχολές των αντίστοιχων πόλεων και με πολλές πιθανότητες να τις ξεπεράσουν.
Απαιτητικότερα θα είναι φέτοςσε σχέση με πέρσι και τα υψηλόβαθμα τμήματα Μηχανικών και οι ναυαρχίδες των Οικονομικών, αλλά την πρωτοκαθεδρία στην ομάδα των υψηλόβαθμων τμημάτων όλων των Πεδίων θα έχει η Ιατρική Αθηνών που ερωτοτροπεί με τα 19.500 μόρια!

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΥΡΟΣ

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΑΣ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΙΝΙΣΕΙΣ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΟΥ;
ΣΕΡΤΖΙ ΠΑΜΙΕΣ
ISBN: 978-960-6715-85-3 Αρ. σελίδων:160
Διαστάσεις:14Χ21 Τιμή: 12,00 €
«Η αλήθεια είναι ότι αυτό το λεμονοβιβλίο του Πάμιες, το έχω ρουφήξει ολόκληρο, το έχω διαβάσει και ξαναδιαβάσει, το έχω διαβάσει ανάποδα, ακόμα και ανάσκελα: ατελείωτο λεμόνι.
Αλλά εξακολουθώ να το διαβάζω και να το κοιτάζω έκπληκτος· και να μαθαίνω.
Το βιβλίο αυτό είναι σαν ανεξάντλητο πηγάδι…»
Ενρίκε Βίλα-Μάτας Ο Σέρζι Πάμιες κάνει την εμφάνισή του στα καταλανικά γράμματα στα μέσα της δεκαετίας του ’80, επιλέγοντας ως κυριότερο μέσο έκφρασής το μικρής έκτασης αφήγημα.
Αντίθετα με τους περισσότερους γνωστούς στο ελληνικό κοινό Καταλανούς συγγραφείς, όπως ο Μπονταλμπάν, ο Μεντόθα ή ο Βίλα Μάτας, ο Πάμιες γράφει απευθείας στα καταλανικά, μια γλώσσα περιθωριοποιημένη για αιώνες και απαγορευμένη μέχρι το 1975 από το καθεστώς του Φράνκο.
Μαζί με άλλους πεζογράφους όπως ο Ζάουμε Καμπρέ και ο Κιμ Μονζό, έχουν δημιουργήσει ένα νέο λογοτεχνικό τοπίο στη βορειοανατολική πλευρά της Ιβηρικής χερσονήσου, σε μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια έχει μια ιδιαίτερα δυναμική λογοτεχνική παρουσία.
Οι επιρροές στο έργο του Πάμιες είναι ποικίλες: περιλαμβάνουν κλασσικούς συγγραφείς όπως ο Τσέχοφ, αλλά και επιρροές από τον κινηματογράφο, τη διαφήμιση, τη μουσική ακόμα και το ποδόσφαιρο.
Στα περισσότερα βιβλία του ο Πάμιες περιγράφει κοινούς, καθημερινούς φόβους με γλώσσα άμεση, αμείλικτη ειρωνεία και πηγαίο χιούμορ.
Πίσω από τις απλές ιστορίες που αφηγείται, ξεδιπλώνει ένα παράλληλο σύμπαν που ουσιαστικά ακυρώνει τις θέσεις στις οποίες, ξεροκέφαλα πολλές φορές, εμμένουν οι ήρωές του.
Στα είκοσι διηγήματα τού Μπορείς να φας λεμόνι και να μην ξινίσεις τα μούτρα σου;, ο Πάμιες αγγίζει τα θέματά του με τρόπο ωμό που ενδεχομένως κάνει τον αναγνώστη να «ξινίσει» τα μούτρα του.
Φροντίζει όμως στο τέλος να τον «δροσίσει» με την κάθαρση που μόνο η μεγάλη λογοτεχνία μπορεί να επιφέρει.
Αν η πρόζα του Πάμιες «καταναλωθεί» από τον αναγνώστη χωρίς προκαταλήψεις θα κάνει να ανθίσει στο πρόσωπό τουένα χαμόγελο που ξορκίζει όλα τα κακά, ένα χαμόγελο-ασπίδα στις καθημερινές μας ήττες.
ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟΥ
Αγοράζεις το βιβλίο, το παίρνεις στο σπίτι και βλέποντας ότι αποτελείται από είκοσι συντομότατα διηγήματα πιστεύεις ότι σε μια ωρίτσα θα το έχεις διαβάσει.
Μερικές μέρες όμως αργότερα, τη δωδέκατη φορά που διαβάζεις το Μπορείς να φας λεμόνι και να μην ξινίσεις τα μούτρα σου;, αναρωτιέσαι μήπως ο Πάμιες σού την έφερε και μήπως το βιβλίο, σαν τον τίτλο που είναι μάλλον μακρόσυρτος, κρύβει στην πραγματικότητα τρεις χιλιάδες σελίδες επιπλέον.
Στο τέλος συνειδητοποιείς ότι ο Πάμιες σου πούλησε ως μικρό ένα βιβλίο που είναι ατέλειωτο, απειρομεγέθες, που θα μπορούσε να ονομάζεται Μπορείς να φας το άπειρο χωρίς αστέρια…Οικογενειακές εξαρτήσεις, ανεκπλήρωτοι έρωτες, όνειρα που διαψεύστηκαν ή που –ακόμα χειρότερα– πραγματοποιήθηκαν, ταξίδια στον άλλο κόσμο με επιστροφή ή χωρίς, η μάταιη οδύσσεια μιας σταγόνας και η πραγματική αξία της μυθοπλασίας…
Τα είκοσι διηγήματα του Πάμιες παρουσιάζουν με εξαιρετικά σοβαρή αίσθηση του χιούμορ, κοινές, καθημερινές καταστάσεις που αναμοχλεύουν όμως μύχια συναισθήματα.
Υψηλή λογοτεχνία με την υπογραφή του σημαντικότερου σύγχρονου Καταλανού διηγηματογράφου.
«Με αφορμή μια ασήμαντη καθημερινή ιστορία, ο Σέρζι Πάμιες, μέσα σε λίγες προτάσεις, δημιουργεί καταστάσεις δραματικές, ανησυχητικές, εκρηκτικές, παράλογες.»Martine Silber, Le Monde
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Σέρζι Πάμιες (Sergi Pàmies) γεννήθηκε το 1960 σε ένα υποβαθμισμένο προάστιο του Παρισιού, όπου είχαν καταφύγει οι γονείς του ως Ισπανοί πολιτικοί πρόσφυγες.
Παιδί μαχόμενων αριστερών, έζησε την παιδική του ηλικία με το φόβο της σύλληψης των δικών του.
Παρά τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στην εξορία και αργότερα στην παρανομία, προτεραιότητα της οικογένειας ήταν να προσφέρει μια πολύ καλή παιδεία στα τέσσερα παιδιά της. Το 1971, η οικογένεια επέστρεψε στη Βαρκελώνη και τότε ο εντεκάχρονος Σέρζι άρχισε να μαθαίνει καταλανικά «για να μιλάει στα κορίτσια».
Την ίδια εποχή, παράλληλα με τα αθλητικά περιοδικά και τα παιδικά του αναγνώσματα, διάβαζε καταλανική ποίηση. Λίγο αργότερα, όταν έγραψε τα πρώτα δικά του ποιήματα, τα καταλανικά επιβλήθηκαν ασυναίσθητα ως μοναδική γλώσσα λογοτεχνικής έκφρασης.
Ο Πάμιες εμφανίστηκε στα γράμματα το 1986 με μια συλλογή διηγημάτων και το 1990 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα.
Από την εμφάνισή του μέχρι σήμερα το έργο του συνοδεύεται από βραβεία και διακρίσεις αλλά κυρίως από την αναγνώριση του κοινού.
Τα βιβλία του, που συνήθως παρωδούν καταστά-σεις της καθημερινής ζωής, έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.
Εκτός από συγγραφέας ο Πάμιες είναι αθλητικογράφος στην El País, σχολιάζει την επικαιρότητα σε ραδιοφωνικές εκπομπές, γράφει χιουμοριστικά σενάρια για την τηλεόραση και μεταφράζει Γάλλους συγγραφείς στα καταλανικά και τα ισπανικά.
Πρόλογος: ΕΝΡΙΚΕ ΒΙΛΑ ΜΑΤΑΣ
Μετάφραση από τα καταλανικά, επίμετρο:ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
ΕΥΡΥΒΙΑΔΗΣ ΣΟΦΟΣ

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Κόκκινο στην πράσινη γραμμή
ΣΕΙΡΑ : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Πεζογραφία
ISBN : 9789604555451 ΣΕΛΙΔΕΣ : 456 ΕΚΔΟΣΗ : Μαρ 09 ΤΙΜΗ : 18,00 € Το παλιό λεωφορείο, ένα Βόλβο εικοσαετίας, με αεροπορικό βόμβο και ξερούς τριγμούς, ξεκίνησε για μια σύντομη περιήγηση στην παλαιά Λευκωσία και αποκεί θα κατευθυνόταν προς το ξενοδοχείο Nicosia.
Στην ατμόσφαιρά του πλανιόταν η αίσθηση ότι εγκατέλειπαν πίσω στη Μακεδονίτισσα τους νεκρούς συμπολεμιστές, ηττημένοι από το πάθος για μια παγωμένη μπίρα.
Έτσι κι αλλιώς, δεν μπορούσαν να τους παρηγορήσουν. Δεν γνωρίζουν αν οι νεκροί χρειάζονται παρηγοριές.
Αυτό που έγινε πριν από λίγο ήταν μια βιαστική συνάντηση έπειτα από τριάντα τόσα χρόνια παλαιών φίλων, οι οποίοι δεν είχαν τίποτε πλέον να πουν πέρα από τα τυπικά και ανυπομονούσαν να χωρίσουν με εύσχημο τρόπο.
Εξάλλου οι νεκροί ήταν ήδη ενήλικες: ήταν τριάντα τριών ετών νεκροί.
Είχαν πια προσαρμοστεί να είναι νεκροί, ενώ ως ζωντανοί βίωσαν μόλις είκοσι πέντε χρόνια, και προφανώς τα είχαν λησμονήσει.
[…]Με πρωταγωνιστές μια ομάδα βετεράνων του πολέμου στην Κύπρο το 1974, κατά την εισβολή του Αττίλα, οι οποίοι επιστρέφουν στα πεδία των μαχών τριάντα τόσα χρόνια μετά, ο Βασίλης Γκουρογιάννης στήνει ένα υπαρξιακό μυθιστόρημα για τον αγνοημένο αυτό πόλεμο αλλά και για κάθε πόλεμο.
Μεγάλο μέρος του μυθοπλαστικού υλικού του βιβλίου είναι βασισμένο σε μαρτυρίες ελλήνων και τούρκων βετεράνων που έλαβαν μέρος στα γεγονότα.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Σύγχρονες, κρυφές, απειλές!...

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Σύγχρονες, κρυφές, απειλές!... Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ* Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας Δρόσισε κατακαλόκαιρα τις καρδιές μας ο μνημειώδης ιστορικός λόγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ Παπούλια στην εκθαμβωτική με την λιτότητά της 35η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα… Ρακόμελο συμβολικό παραμένει στις ψυχές μας ο στίχος του ποιητή που είχε επισημάνει ότι η Ελευθερία μας απαιτεί αρετή και τόλμη! Θα το καταθέσω φωναχτά αυτό που αισθάνομαι προσθέτοντας ότι σήμερα η Δημοκρατία χρειάζεται δυο ακόμη προϋποθέσεις για να λειτουργήσει: πολίτες ορθά πληροφορημένους, με ικανότητα ευθυκρισίας… Δημοκρατία έχουμε στον 21ο αιώνα στις περισσότερες χώρες του ΟΗΕ και φυσικά στη γενέτειρά την Ελλάδα, αλλά το ερώτημα ήταν και παραμένει εάν υπάρχουν οι δικλείδες ασφαλείας έτσι ώστε στο δημοκρατικό πολίτευμα να επιβάλλεται η απόφαση της πλειοψηφίας ενώ ταυτόχρονα να διατηρείται το δικαίωμα της μειοψηφίας να ελέγχει την εξουσία και τις αποφάσεις της για το κοινό καλό. Για τούτον ακριβώς το λόγο έκανα πρόσθεση στο μεστό νοήματος στίχο του ποιητή δηλώνοντας ότι το Δημοκρατικό πολίτευμα απαιτεί καλά πληροφορημένους και σκεπτόμενους πολίτες που διαθέτουν την ικανότητα της ορθής αξιολόγησης και ευθυκρισίας. Δυστυχώς, όμως, αυτό ΔΕΝ μοιάζει να ισχύει ούτε παντού ούτε πάντοτε δημιουργώντας μια κατάσταση που θα περιγράψω παρακάτω ζητώντας, ταυτόχρονα, την απαραίτητη συγνώμη από γονείς και συγγενείς παιδιών με «ειδικές ανάγκες». Υποθέστε ότι μια τάξη δημοτικού με 9 παιδιά με «ειδικές ανάγκες» (τα χαρακτηρίζει το σύνδρομο Down) έχει ένα χαρισματικό δάσκαλο που θέλει να τους διδάξει την διαχρονική αξία της Δημοκρατίας.
Τους εξηγεί, λοιπόν, και γίνεται κατανοητός, ότι στη Δημοκρατία γίνεται αυτό που αποφασίζει η πλειοψηφία, αποχωρεί από την τάξη και αφήνει τα παιδιά να επιλέξουν κάτι και να ψηφίσουν για αυτό….Δημοκρατικά! Όταν επιστρέφει ο δάσκαλος του ανακοινώνουν τα αποτελέσματα: 5 ψήφισαν ΥΠΕΡ της απόφασης, 3 ψήφισαν κατά και 1 παιδί έριξε λευκό!
Ρωτώντας τι επέλεξαν να κάνουν ακούει εμβρόντητος «να σας πετάξουμε Κύριε έξω από το παράθυρο, να δούμε πώς θα πέφτετε και όταν ανεβείτε επάνω να μας πείτε πώς αισθανθήκατε!» Η αίθουσα βρίσκεται στον τρίτο όροφο!!! Ο χαρισματικός και καλοπροαίρετος δάσκαλος έχει τελικά μόνο δυο επιλογές: να αποδεχθεί και να εφαρμόσει την απόφαση των παιδιών επιβεβαιώνοντας την ομορφιά και τη δύναμη της δημοκρατίας οπότε και θα σκοτωθεί πέφτοντας από τέτοιο ύψος ή να αρνηθεί να εφαρμόσει την απόφαση που πάρθηκε με δημοκρατικές διαδικασίες αποδεχόμενος ότι τα παιδιά ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ να πάρουν σοβαρές αποφάσεις καθώς ΔΕΝ διαθέτουν εξαιτίας του προβλήματός τους το απαιτούμενο επίπεδο διανοητικής ικανότητας (I. Q.) οπότε και ΚΑΤΑΡΓΕΙ τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και τις δημοκρατικές διαδικασίες σώζοντας τη ζωή του και αποφεύγοντας να εμπλέξει τα παιδιά σε κακουργηματική πράξη!!! Στις σύγχρονες δημοκρατίες οι πολίτες από έλλειψη υπεύθυνης πληροφόρησης, και από την παροχή τόνων παραπληροφόρησης αδυνατούν να λειτουργήσουν με γνώση οπότε, κατά την ταπεινή μου γνώμη, συχνά λειτουργούμε ως «παιδιά με ειδικές ανάγκες» και μετά αυτοχαρακτηριζόμαστε ως…ΚΟΨΟΧΕΡΗΔΕΣ!!! Δυστυχώς η Δημοκρατία νοσεί, σε ελλαδικό και προφανώς σε παγκόσμιο επίπεδο!
Το Δημοκρατικό πολίτευμα απαιτεί πολίτες ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΥΣ με ψηλό αίσθημα ΕΥΘΥΝΗΣ για τις επιλογές τους, ΙΚΑΝΟΥΣ να κρίνουν πρόσωπα και καταστάσεις.
Τα παραπάνω φαντάζουν ως όνειρα θερινής νυκτός.
Σε παγκόσμια κλίμακα υπάρχει διάχυτο «αλισβερίσι» (εκλέγουμε όχι Βουλευτές αλλά «βολευτές»), η απάθεια και ο κυνισμός θριαμβεύουν και οδηγούν τους ψηφοφόρους να ΜΗ συμμετέχουν στις διάφορες εκλογικές διαδικασίες ( όπως έγινε με πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα τρόπο στις πρόσφατες ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ) με αποτέλεσμα να εκλέγονται με χαμηλά ποσοστά ψήφων άνθρωποι χωρίς ιδιαίτερες και αποδεδειγμένες ικανότητες, κατευθυνόμενοι από άγνωστες δυνάμεις και σκοτεινά κέντρα εξουσίας και αυτό το βιώνουν καθημερινά οι πολίτες από άκρο σε άκρο του Πλανήτης μας.
Για το ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ πολίτευμα οι προοπτικές δεν φαίνεται να είναι ευοίωνες…. Τί κρίμα, αλήθεια… * Ο καθηγητής ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ θα είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Οκτώβρη 2010 Δείτε : http://www.youtube.com/watch?v=7is7pBKZbRM

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS

ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗ "ΕΙΣΒΟΛΗ" ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΚΥΠΡΟ-ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

ΑΠΟ ΤΟ Ινφογνώμων Πολιτικά
Σε μια από τις αμέτρητες πλέον επιδείξεις αποθράσυνσης, που συναντούν πρακτικά την «μη αντίδραση» της Αθήνας, η ‘Αγκυρα προχώρησε στην δημοσίευση απόφασής της στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με την οποία προσδιορίζει τέσσερα σημεία ερευνών σε ελληνική και κυπριακή υφαλοκπρηπίδα νοτίως και ανατολικά του Καστελλόριζου.
Η περιοχή μάλιστα ενός από τα σημεία αυτά συμπίπτει μερικά με ζώνη όπου εξήγγειλε έρευνες η Κυπριακή Δημοκρατία.
Ταυτόχρονα με τη δημοσίευση των χαρτών, το τουρκικό ναυτικό πραγματοποίησε παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων γύρω από το Καστελλόριζο.