Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ // Η ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ // ΜΑΡΣΑ ΜΠΙΟΡΝΕΡΟΥΝΤ


ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΜΑΡΣΑ ΜΠΙΟΡΝΕΡΟΥΝΤ
Η ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ
Τι ιστορίες μάς αφηγείται το «βιβλίο» των πετρωμάτωνΜετάφραση: Αλεξάνδρα Γουργιώτη

Οι πέτρες και οι βράχοι δεν είναι παρά το αρχείο που διατηρεί ο πλανήτης µας για το παρελθόν του, το ηµερολόγιο που κράτησε στο πέρασµα του γεωλογικού χρόνου. Είναι ένα ηµερολόγιο τόσο εκτενές, µε τόσο πολλούς τόµους, ώστε για να στεγαστεί χρειάστηκε ολόκληρος ο γήινος φλοιός. Μόλις κάποιος µάθει να βλέπει τις πέτρες σαν κείµενα, ολόκληρη η Γη µετατρέπεται σε µια πλανητική βιβλιοθήκη. Και οι άνθρωποι που εδώ και δύο αιώνες ανέλαβαν να µεταφράσουν τα κείµενα της βιβλιοθήκης αυτής είναι οι γεωλόγοι.
Τα κείµενα της πλανητικής µας βιβλιοθήκης αφηγούνται παραµύθια επιβίωσης µε αίσιο τέλος, αλλά και γοτθικής ατµόσφαιρας ιστορίες µαζικής καταστροφής. Καθώς βυθιζόµαστε στις αχανείς εκτάσεις του γεωλογικού χρόνου και της γήινης ιστορίας, νιώθουµε να µας τυλίγει η παρουσία του παρελθόντος και συνειδητοποιούµε ότι µια µέρα θα γίνουµε κι εµείς µια µικρή καταχώριση στο ηµερολόγιο της Γης. Ας σεβαστούµε, λοιπόν, τις λεπτές ισορροπίες του κόσµου που µας περιβάλλει, ώστε η µελλοντική καταγραφή που θα µας αφορά να µην θυµίζει αρχαία ελληνική τραγωδία.
ΣΕΙΡΑ: VULGATA
ISBN 978-960-524-898-7, σχήμα 14 x 21 εκ., 320 σελ., τιμή: 15 ευρώ

Το site του συνθέτη Τάσου Γκρους βρίσκεται σε λειτουργία

Το site του συνθέτη Τάσου Γκρους βρίσκεται σε λειτουργία

Το site (https://tasosgrous.gr/) του Τάσου Γκρους, ενός από τους πιο σημαντικούς Έλληνες συνθέτες, βρίσκεται σε λειτουργία. Σε αυτό οι επισκέπτες μπορούν να βρουν συγκεντρωμένη και ταξινομημένη όλη τη δισκογραφία του (προσωπικούς δίσκους, συμμετοχές, βιβλία-CD και μελοποιημένη ποίηση). Επίσης, παρουσιάζονται ανέκδοτα κείμενά του, κριτικές για το έργο του, εκδηλώσεις, φωτογραφίες, ειδήσεις, συνεντεύξεις, δημοσιεύσεις και βιογραφικά στοιχεία.
Ο Τάσος Γκρους γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασσική κιθάρα και από την ηλικία των 15 χρόνων άρχισε να μελοποιεί αγαπημένα του ποιήματα. Το 1986 ξεκίνησε η καλλιτεχνική του δραστηριότητα με τη συμμετοχή του στο φεστιβάλ της Ιθάκης, όπου βραβεύεται με το πρώτο βραβείο σύνθεσης. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει πάνω από 250 τραγούδια του σε 14 προσωπικούς δίσκους καθώς και σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών. Πολλά από αυτά έγιναν μεγάλες επιτυχίες («Χαλκίδα», «Με τα φτερά του έρωτα», «Ο Παναγής» κλπ.). Τα τραγούδια αυτά έχουν γραφτεί πάνω σε στίχους μεγάλων Ελλήνων και ξένων ποιητών (Κ. Βάρναλης, Γ. Ρίτσος, Π. Νερούδα, Μπ. Μπρεχτ κ.ά.) καθώς επίσης και σε στίχους σημαντικών στιχουργών (Η. Κατσούλης, Λ. Παπαδόπουλος, Θ. Γκόνης, Ι. Πανουτσόπουλος, Β. Βελώνιας και A. Tori κ.ά.). Τα έχουν ερμηνεύσει κορυφαίοι τραγουδιστές (Μ. Λιδάκης, Β. Σαββίδη, Γ. Νταλάρας, Μ. Μητσιάς, Ν. Βενετσάνου, Φ. Βελεσιώτου, Α. Καλογιάννης, Β. Σκουλάς, Ψαραντώνης, Δ. Μητροπάνος, Β. Παπακωνσταντίνου, Π. Θαλασσινός) αλλά και νεότεροι αξιόλογοι (Α. Καπαρού, Β. Ίκαρη, Α. Καψοκαβάδης, Α. Σμυρνάκης κ.ά.)
Υπεύθυνη για τη δημιουργία και τη λειτουργία του site είναι η ArtsPr, η εταιρεία επικοινωνίας που εξειδικεύεται στην κατασκευή ιστοσελίδων για καλλιτέχνες, συγγραφείς και εκδοτικούς οίκους.


ΣΥΡΙΖΑ: Επίθεση φιλίας από Κασσελάκη σε Αχτσιόγλου – Τα επόμενα βήματα στα δύο στρατόπεδα και ο Τσίπρας



ΣΥΡΙΖΑ: Επίθεση φιλίας από Κασσελάκη σε Αχτσιόγλου – Τα επόμενα βήματα στα δύο στρατόπεδα και ο Τσίπρας



Επίσκεψη Μητσοτάκη στο νέο εργοστάσιο της ΕΛΠΕΝ



Επίσκεψη Μητσοτάκη στο νέο εργοστάσιο της ΕΛΠΕΝ
Συγχαρητήρια έδωσε στην Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο νέο εργοστάσιο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ELPEN. Στις ευκαιρίες επενδύσεων, τις νέες θέσεις εργασίας, την προώθηση της καινοτομίας και του brain gain αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Εξοντωτικά πρόστιμα έως 100.000 ευρώ για τα myDATA!


Εξοντωτικά πρόστιμα έως 100.000 ευρώ για τα myDATA!
Εξοντωτικά πρόστιμα για τα myDATA, που φτάνουν έως 100.000 ευρώ, αλλά και διαπόμπευση υποκρύπτουν διατάξεις το...



Σούπερ μάρκετ: Πληθωριστικός παραμένει ο τζίρος στο εννεάμηνο του 2023


Σούπερ μάρκετ: Πληθωριστικός παραμένει ο τζίρος στο εννεάμηνο του 2023
Τόνωση του τζίρου στα σούπερ μάρκετ συνεχίζει να φέρνει ο πληθωρισμός το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 20...



Σε διασταυρούμενα πυρά ακρίβειας τα νοικοκυριά!


Σε διασταυρούμενα πυρά ακρίβειας τα νοικοκυριά!
Σε κλοιό διπλών πληθωριστικών πιέσεων από το εσωτερικό και το εξωτερικό βρίσκονται τα νοικοκυριά, καθώς συνεχί...



Επαγγελματίες: Ποιοί εξαιρούνται από τα τεκμήρια - Πότε μειώνεται η προκαταβολή φόρου


Επαγγελματίες: Ποιοί εξαιρούνται από τα τεκμήρια - Πότε μειώνεται η προκαταβολή φόρου
Στον «πυρήνα» του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση, βρίσκετα...