Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΛΑΝΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Αριστοτέλης Ωνάσης Φρανσουά Φορεστιέ
Κατηγορία: Βιογραφίες
ISBN: 978-960-6781-64-3
Ημερ. Έκδοσης: 20/11/2009
Μετάφραση: Ρίτα Κολαϊτη
Σελίδες: 308
Στη βιογραφία του για τον Αριστοτέλη Ωνάση, ο δημοσιογράφος του Νουβέλ Ομπσερβατέρ Φρανσουά Φορεστιέ παρουσιάζει δύο πλευρές ενός αδίστακτου και γοητευτικού ανθρώπου.
Πώς αυτό το αμούστακο παλικαράκι έγινε ένας από τους πιο δυναμικούς κι αμφιλεγόμενους κροίσους του πλανήτη;
Τι μεσολάβησε μέχρι να ταυτιστεί με τη φιγούρα του κοντού γεροδεμένου άντρα με τα χοντρά γυαλιά και τα τσαλακωμένα κοστούμια, που ράγισε την καρδιά μιας Κάλλας και παντρεύτηκε τη διασημότερη χήρα του 20ου αιώνα, την Τζάκι Κένεντι, έχοντας μονίμως τους πράκτορες του FBI στο σβέρκο του και τους παπαράτσι από κοντά;
Ποιοι ήταν οι σύμμαχοι και οι εχθροί του;
Και ποιο το τίμημα της επιτυχίας του;
Στη βιογραφία Αριστοτέλης Ωνάσης, ο άνθρωπος που τα ήθελε όλα, ο Έλληνας κροίσος εμφανίζεται ισχυρογνώμων και ακαταπόνητος, φρικτός και χαριτωμένος, παρορμητικός και γενναιόδωρος, καυστικός και ευέξαπτος, «χωρίς ηθική αλλά με ανθρωπιά».
Είναι ικανός να τρώει πορτοκάλι λερώνοντας με τα ζουμιά του τα πιο κρίσιμα συμβόλαια, καπνίζει σαν φουγάρο και πίνει σαν σφουγγάρι, του αρέσει να επιδεικνύεται.
Η παροιμιώδης τόλμη του παρουσιάζει ενίοτε ρωγμές: υπάρχει πάντα μια πίσω πόρτα για να το σκάσει από τους επαίτες ή τους ανεπιθύμητους.
Δύσκολα εντοπίζεται από τους βοηθούς του, «η μόνη πραγματική του πολυτέλεια είναι να βρίσκεται σε κίνηση».
Κι όπως δεν διστάζει να απατά ή να καβγαδίζει σαν θηρίο με τις γυναίκες του, «διαπραγματεύεται με δικτάτορες, εκδικείται, και υποδέχεται καθάρματα που αργότερα θα τον εξυπηρετήσουν».
Το χειρότερο; «Δεν αναγνωρίζει ποτέ τα λάθη του. Είναι απεχθής και υπέροχος», καταλήγει ο Φορεστιέ. Εφ. Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 18-10-2009

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Πρώτη Συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για τα Κέντρα Καταγραφής και Διαχείρισης μη νόμιμα εισερχόμενων Μεταναστών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2009 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη και με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Βούγια, συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου για πρώτη φορά η Ομάδα Εργασίας για την εκπόνηση πρότασης για δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Καταγραφής και Διαχείρισης Μη Νόμιμα Εισερχομένων Μεταναστών και συμπληρωματικών δομών φιλοξενίας.Στην ομάδα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθώς και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Επίσης συμμετέχουν εκπρόσωποι του Συνηγόρου του Πολίτη, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Ο Υφυπουργός κ. Βούγιας στην ομιλία του ανέφερε τα εξής: «Οι προτάσεις της ομάδας θα βρουν άμεση εφαρμογή στο Πρότυπο Κέντρο στον Ουτζά της Μυτιλήνης που πρόκειται να λειτουργήσει μέσα στο 2010. Βούλησή μας είναι σταδιακά να δημιουργηθούν τέτοια κέντρα στις περιοχές της επικράτειας που εντοπίζεται πρόβλημα αυξημένων μεταναστευτικών ροών, δηλαδή κυρίως στα νησιά και στον Έβρο. Στα Κέντρα αυτά οι μετανάστες θα καταγράφονται, θα ταυτοποιούνται, θα εξετάζονται ιατρικά και στη συνέχεια θα διακρίνονται σε κατηγορίες και θα προωθούνται αναλόγως στην ενδοχώρα - οι αιτούντες άσυλο σε δομές που θα μας υποδειχθούν από την Επιτροπή Εμπειρογνώμων για το Άσυλο, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι σε Ανοιχτά Κέντρα Φιλοξενίας κ.ο.κ. Οι υπόλοιποι θα απελαύνονται.» Η επόμενη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας θα γίνει στις 11 Ιανουαρίου και το σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Μήνυμα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την ημέρα του μετανάστη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2009
Η σημερινή παγκόσμια οικονομική ύφεση αποτελεί πηγή κοινωνικών ανισοτήτων, ανεργίας, φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Ταυτόχρονα, οι μεταναστευτικές ροές εγείρουν σημαντικά ανθρωπιστικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που προστίθενται στην ήδη σκληρή πραγματικότητα της ύφεσης που βιώνουν οι δυτικές κοινωνίες.
Η νέα αυτή πραγματικότητα με τη σειρά της γεννά τριβές, εχθρικές συμπεριφορές, ξενοφοβικές ή ρατσιστικές που στοχοποιούν το μετανάστη και τον καθιστούν απόκληρο της κοινωνικής διαδικασίας.
Τα φαινόμενα όμως αυτά δεν προδίδουν μόνο την ύπαρξη στερεοτύπων, αλλά και την ανεπάρκεια ολοκληρωμένων πολιτικών διαχείρισης της μετανάστευσης – νόμιμης και παράνομης. Εδώ και είκοσι χρόνια, η χώρα μας ουσιαστικά έσπρωχνε το πρόβλημα «κάτω από το χαλί». Αυτό που η κοινωνία βιώνει καθημερινά, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, η πολιτική ηγεσία το αντιμετώπισε στην καλύτερη περίπτωση αποσπασματικά, με ημίμετρα και κυρίως, χωρίς να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Σήμερα, αρκεί ένας περίπατος στο κέντρο της Αθήνας για να διαπιστώσει κανείς το τεράστιο ανθρωπιστικό δράμα που εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς.
Ταυτόχρονα, ο Έλληνας πολίτης βιώνει ένα πολύπλευρο φάσμα ανασφάλειας που εκτείνεται από την εγκληματικότητα μέχρι τη δυσλειτουργία των υποδομών υγείας, πρόνοιας, παιδείας αλλά και των νέων συνθηκών εργασίας.
Με αυτές τις συνθήκες, δημιουργείται ένα μίγμα κοινωνικής δυσφορίας με απρόβλεπτες συνέπειες. Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι η Ελλάδα είναι το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης. Αντιλαμβάνομαι ότι είμαστε ακρίτες και καλούμαστε καθημερινά να διαχειριστούμε ανθρωπιστικές κρίσεις, με εκατοντάδες απελπισμένους συνανθρώπους μας που αναζητούν πέρασμα στην Ευρώπη, θύματα πρακτικών εκμετάλλευσης και εξευτελισμού. Όμως ήρθε η ώρα να τραβήξουμε μια διακριτή γραμμή με το χθες και να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν.
Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να σταθούμε απέναντι στο πρόβλημα με ένα νέο πνεύμα ανθρωπισμού, ευθύνης και συνεργασίας εντός και εκτός συνόρων. Σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο ευθύνης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, από την πρώτη μέρα δίνουμε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου για να αλλάξουμε τα πράγματα. Πέρα από τις δεκάδες πρωτοβουλίες μας, αναφέρω ενδεικτικά ότι σε λίγους μήνες, μια νέα Υπηρεσία Ασύλου που θα συνοδεύεται από νέες υποδομές (Κέντρα Καταγραφής και Διαχείρισης Μη Νόμιμα Εισερχομένων Μεταναστών) και συμπληρωματικές δομές φιλοξενίας , πλήρως ανταποκρινόμενες στα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα θα αντικαταστήσει το σημερινό χαοτικό, γραφειοκρατικό και απάνθρωπο καθεστώς χορήγησης ασύλου σε όλα του τα στάδια. Επίσης, με το νέο έτος τα Σώματα Ασφαλείας θα έχουν στα χέρια τους έναν οδηγό καλής συμπεριφοράς απέναντι σε ευάλωτες και μειονοτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών μεταναστών, αλλά και όσων υφίστανται διακρίσεις λόγω θρησκευτικής ή πολιτιστικής ετερότητας. Δημιουργήσαμε το blog (http://chrisochoidis-metanastes.blogspot.com) από την ανάγκη να δεσμευθούμε δημόσια για τις προθέσεις, αλλά κυρίως για το έργο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την Ημέρα του Μετανάστη.
Στο ιστολόγιο αυτό, θα μπορείτε να ενημερώνεστε συνοπτικά για τις πρωτοβουλίες, τις αποφάσεις, τις προθέσεις μας να αλλάξουμε τα πράγματα ως ένα πρώτο βήμα καλής θέλησης από την πλευρά μας για ουσιαστική επικοινωνία, λογοδοσία και κατανόηση.
Με αφορμή την Ημέρα του Μετανάστη, σας καλώ να πληροφορηθείτε για τα πεπραγμένα των πρώτων 80 ημερών μας στην κυβέρνηση, να μας κρίνετε και να επικοινωνήσετε μαζί μας. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Οδηγίες για την αποφυγή πυρκαγιάς κατά την περίοδο των εορτών

Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος
Γραφείο Τύπου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 2151a Ώρα: 12:00 Αθήνα:18/12/2009
Οδηγίες για την αποφυγή πυρκαγιάς κατά την περίοδο των εορτών Την περίοδο των εορτών, που ήδη διανύουμε γίνεται από όλους μας χρήση επιπλέον πηγών φωτός (λαμπιόνια, κεριά κ.α ), με αποτέλεσμα να είναι συχνό φαινόμενο η εκδήλωση πυρκαγιών από αιτίες όπως βραχυκύκλωμα ή γυμνές φλόγες. Αυτές οι δύο αιτίες πυρκαγιών, παρουσιάζουν αυξητική τάση τις ημέρες των εορτών σύμφωνα και με τα στατιστικά στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Για παράδειγμα, το 2006, το 44% των κατοικιών όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά από γυμνές φλόγες και το 20 % αυτών όπου επλήγησαν από βραχυκύκλωμα, ήταν εντός των μηνών Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου. Επίσης τα ποσοστά αυτά πυρκαγιών το ίδιο εορταστικό δίμηνο, για τα έτος 2007 ήταν 34% από γυμνές φλόγες και 18% από βραχυκύκλωμα, ενώ το 2008, ήταν 31% και 15% αντίστοιχα. Για να περιοριστούν στο ελάχιστο αυτά τα ποσοστά, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όλοι, ώστε να μη διαταραχθεί αυτή η γιορτινή ατμόσφαιρα, με δυσάρεστα συμβάντα. Για το λόγο αυτό το Πυροσβεστικό Σώμα, παραθέτει κάποιες οδηγίες για τη σωστή χρήση φωτιστικών και κεριών, όπως: ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ Χρησιμοποιείτε πάντα φωτιστικά και διακοσμητικά προϊόντα που φέρουν πιστοποίηση καταλληλότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιθεωρείτε τουλάχιστον μια φορά το χρόνο τα χριστουγεννιάτικα φωτιστικά σας για διαρροές, κοψίματα, ή καμένες λάμπες καθώς και το φις για καλή προσαρμογή με την πρίζα για την αποφυγή σπινθηρισμών. Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή για την τοποθέτηση των φωτιστικών, καθώς κάποια είναι κατασκευασμένα για εσωτερική ή εξωτερική χρήση, αλλά όχι και για τα δύο. Αν σκοπεύετε να στολίσετε με φωτιστικά και εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας, να το κάνετε πάντα κατά τη διάρκεια της μέρας, για να μπορείτε να βλέπετε τυχόν φθορές στις καλωδιώσεις ή υγρασία που μπορεί να έχει εισχωρήσει στις επαφές. Αν έχουν επαφή με μεταλλικά αντικείμενα μην τα ανάψετε, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και λειτουργούν κανονικά. Ελέγξτε τα volt των φωτιστικών με αυτά της πρίζας καθώς και σημάνσεις του ΕΛΟΤ για βεβαίωση ελέγχου από αρμόδιο εργαστήριο. Μην αφήνετε τα φωτιστικά να ακουμπούν σε υλικά που πιάνουν εύκολα φωτιά, όπως χαρτιά ή υφάσματα κ.α. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο τοποθετήστε το κάπου που να σας ικανοποιεί σαν θέση, αλλά θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο από το τζάκι ή άλλες εστίες και να έχει και την απαιτούμενη ασφάλεια σε ότι αφορά την στήριξη του και να μην είναι σε επαφή με άλλα αντικείμενα του χώρου σας ή να φράσει εξόδους του σπιτιού. Αν στολίσετε «φυσικό» δέντρο, προσέξτε να μην είναι ξεραμένο και προσπαθήστε να το διατηρείτε υγρό με συχνό πότισμα. Εάν αγοράσετε τεχνητό δέντρο, βεβαιωθείτε πως φέρει πιστοποίηση ότι είναι κατασκευασμένο από βραδυφλεγή υλικά. Τα παιδιά μαγεύονται από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και δεν θα πρέπει ποτέ να τα αφήνετε να παίζουν χωρίς επιτήρηση κάτω από αυτό. Αναπτήρες, σπίρτα, καλώδια, πρίζες και φωτάκια θα πρέπει να μην είναι προσεγγίσιμα από τα παιδιά. Για να αποφύγετε ανατροπές ή τραυματισμούς, μπορείτε να κόψετε τα χαμηλότερα κλαδιά ή να το στερεώσετε στο ταβάνι με πετονιά. Αποσυνδέετε πάντα τα φωτιστικά του χριστουγεννιάτικου δέντρου πριν φύγετε από το σπίτι ή πριν πάτε για ύπνο. ΚΕΡΙΑ
Αν ανάβετε κεριά στο χώρο σας, πρέπει πάντα να τα τοποθετείτε σε σταθερές βάσεις (όχι πλαστικά ή άλλα εύφλεκτα υλικά), να τα έχετε σε απόσταση από κουρτίνες και ποτέ μην τα αφήνετε αναμμένα όταν φεύγετε. Κρατήστε τα μακριά από χώρους που μπορεί να υπάρξει ρεύμα αέρα. Μην τα τοποθετείτε κάτω από ράφια ή άλλες επιφάνειες και αφήστε 10 cm τουλάχιστον απόσταση μεταξύ δύο κεριών. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε αναμμένα κεριά για να διακοσμήσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, και βεβαιωθείτε ότι κάθε αναμμένο κερί στο χώρο είναι τοποθετημένο μακριά από τα κλαδιά του δέντρου. Γραφείο Τύπου Α.Π.Σ., Ριζαρείου 1 και Μ. Ασίας, Χαλάνδρι, Τ.Κ. 15233 Τηλ.:2108178271-4, Fax: 2108178275-6, http://www.fireservice.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος
Γραφείο Τύπου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:2151 Ώρα: 09:30 Αθήνα:18/12/2009
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 15:28 χθες, σε διαμέρισμα 4ου ορόφου, στη συμβολή των οδών Αγίου Μελετίου 104Β και Καμπάνη, στην Αθήνα.
Από την πυρκαγιά σημειώθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στο διαμέρισμα, ενώ ο Σ. Ε ιδιοκτήτης του διαμερίσματος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.
Στο συμβάν συμμετείχαν δώδεκα πυροσβεστικοί υπάλληλοι με πέντε οχήματα. Προανάκριση διενεργείται από το αρμόδιο Ανακριτικό Τμήμα. Γραφείο Τύπου Α.Π.Σ., Ριζαρείου 1 και Μ. Ασίας, Χαλάνδρι, Τ.Κ. 15233 Τηλ.:2108178271-4, Fax: 2108178275-6, http://www.fireservice.gr

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΧοντρό παιχνίδιαπό τους ξένους οίκους Τρικυμία για τις χρυσές εθελουσίες Άβαταρ και ελληνοτουρκική φιλία Νιόπλιας: ευρωπαϊκή πρεμιέρα με θρίαμβο Μαγειρεύουμε ξεχασμένες συνταγές Τα επαγγέλματα των διαζυγίων Αλλάζουν όλα στην αναγνώριση πτυχίων Στον πάγο η νέα Αττική Οδός «Βλέπουν» δεύτερο κύμα πανδημίας

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ

Το ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ σας προσκαλεί σε μια πολύ ζεστή Γιορτινή Εκδήλωση την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου στις 8 μμ στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Μουδανιών.
Στην εκδήλωση αυτή παρουσιάζονται Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και όχι μόνο από τους μεγάλους μαθητές του Τμήματος Σύγχρονου Τραγουδιού, Χριστουγεννιάτικες χορογραφίες από Τμήματα Μπαλέτου και Κάλαντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας από την Χορωδία του Κέντρου Τέχνης Σύνθεση.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και σας περιμένουμε για να υποδεχτούμε μαζί τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων.

ΚΘΒΕ - Το κορίτσι με τα μαύρα

«Το κορίτσι με τα μαύρα»
του Μιχάλη Κακογιάννη
Πρεμιέρα – Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009, ώρα 9.00μμ.Τo Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τιμά τον κορυφαίο Έλληνα σκηνοθέτη, Μιχάλη Κακογιάννη, μεταφέροντας για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή «Το κορίτσι με τα μαύρα».
Το έργο που ανεβαίνει, σε θεατρική διασκευή Γιώργου Μακρή – Γρηγόρη Καραντινάκη και σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη, κάνει πρεμιέρα στη σκηνή του θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου στις 9 μμ.
Το έργο«Το Κορίτσι με τα μαύρα», η πολυβραβευμένη ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, με την Έλλη Λαμπέτη και τον Δημήτρη Χόρν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, αποτέλεσε σταθμό για τον ελληνικό κινηματογράφο και απέσπασε το ενδιαφέρον του κοινού και της κριτικής διεθνώς.
Η θεατρική της εκδοχή εστιάζεται στη μοιραία ερωτική ιστορία, που ανατρέπει με τραγικό τρόπο τη ζωή μιας μικρής, γεμάτης μυστικά, κοινωνίας.Σημειώσεις και σκέψεις για τη διασκευή και σκηνοθεσία
Από τη λευκή οθόνη στη λευκή σελίδα- μια δύσκολη ιστορία αγάπης που λειτουργεί ως καταλύτης στην περίκλειστη κοινωνία του νησιού.
Μακροχρόνια κρυμμένα μυστικά, αισθήματα, παρελθόντα εγκλήματα καρδιάς, βγαίνουν στο φως με εκρηκτικό τρόπο, δημιουργώντας και νέα θύματα –παράπλευρες απώλειες το λέμε πια– που αρκετά είναι αθώα του αίματος.
Μια τραγωδία πριν τη σιωπή του φινάλε. Κάθαρση.Κάθαρση;- άντρες και γυναίκες ακυρωμένοι από τις κοινωνικές επιταγές, συμπιεσμένοι ανάμεσα στις αληθινές ανάγκες τους και το μίσος που παράγει η αδυναμία τους να ζήσουν όσα πραγματικά επιθυμούν- δεν πρέπει κάποιος, ένας έστω, να ξεφύγει από αυτή τη μοίρα;- ο ανελέητος ήλιος της ταινίας που πυρπολεί γη και ανθρώπους, αναλογεί σκηνικά στη λάβα των παθών και των πράξεων που αυτά παράγουν;- πώς να ξεφύγεις από τα «δεσμά» της Λαμπέτη, του Χορν, του Φούντα και να μπορείς να λες Μαρίνα, Παύλος, Χρήστος;
Πώς να «διαβάσεις» μια ταινία ερήμην του κατακερματισμού των πλάνων, ώστε να φτάσεις στο αιώνια ζητούμενο του θεάτρου;
Πώς στην κλειστή αίθουσα θα χωρέσει όλος αυτός ο ουρανός, η θάλασσα, ο αέρας; Ένα λευκό τοπίο;- στο δραματουργικό υπέδαφος του Κακογιάννη πλήθος συναντήσεων πολύτιμων ορυκτών: η αρχαία ελληνική τραγωδία, ο Λόρκα, ακόμα κι ο Ίψεν.- μια Ελλάδα τόσο κοντά μας αλλά και τόσο μακριά.
Υπήρξε στ’ αλήθεια;
Άνθρωποι – οι ήρωες, που μπορούσαν να δουν το είδωλό τους στον καθρέφτη. Σαφείς ως υπάρξεις, οριστικοί ωσάν μικροί θάνατοι, ακόμα και στην εξέλιξή τους στη διαδρομή του δράματος και όχι, όπως στο σύγχρονο παρόν, ρευστοί», «περίπου» και «ευλύγιστοι», για να χωρούν παντού.- μελαγχολία για κάτι που χάθηκε και που κατοικεί στον σκληρό κόσμο του έργου. Είναι δυνατόν;- κύριε Κακογιάννη, χαιρετισμούς και θερμές ευχαριστίες. Γιώργος Μακρής, Γρηγόρης Καραντινάκης Οι Συντελεστές
Διασκευή για το θέατρο: Γιώργος Μακρής - Γρηγόρης Καραντινάκης
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης Σκηνικά-κοστούμια: Έρση Δρίνη Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης Χορογραφία: Τατιάνα Μύρκου Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης Βοηθός σκηνοθέτη: Τατιάνα Μύρκου Οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος
ΔΙΑΝΟΜΗ (με σειρά εμφάνισης)
Αστέρης Πελτέκης (Παύλος), Αναστασία Κατσιναβάκη (Μαρίνα), Γιάννης Χαρίσης (Αντώνης), Μιχάλης Γούναρης (Αριστείδης), Γιώργος Σφυρίδης (Ρούσσος), Xρήστος Παπαδημητρίου (Μήτσος), Άννη Τσολακίδου (Αντιγόνη), Ελευθερία Τέτουλα (Μαρίκα), Δήμητρα Χαριτοπούλου (Πηνελόπη), Θάλεια Σκαρλάτου (Φρόσω), Νίκος Τουρνάκης (Πανάγος), Κωνσταντίνος Ίτσιος (Πέτρος), Γιώργος Κολοβός (Χρήστος), Δημήτρης Παπαγεωργίου (Χωροφύλακας).
Τετάρτη 7μμ. Πέμπτη & Παρασκευή 9 μμ., Σάββατο 6 μμ & 9 μμ., Κυριακή 7 μμ.
Πλατεία – Θεωρείο: 20 € κανονικό, 15 € εκπτωτικό (παιδικό, μαθητικό φοιτητικό, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΑΠΘ) Εξώστης A: 12€.
Έξωστης Β΄: 10 €
Γενική Είσοδος με Κάρτα Πολιτισμού ΥΠΠΟ 12 €
Ώρες λειτουργίας ταμείων Βασιλικού Θεάτρου και ΕΜΣ: 9.30 π.μ. έως τις 9.30 μ.μ.Μονής Λαζαριστών: 9:30π.μ. -1:00μ.μ. & 5:00 μ.μ. – 9.30μ.μ Τηλ. κρατήσεων: 2310 288000 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ Κ.Θ.Β.Ε ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Δεν θα αναφερθώ στην υπόθεση της ταινίας, έτσι κι αλλιώς είτε την έχετε δει, είτε θα την δείτε να ξεδιπλώνεται μπροστά σας, στο θεατρικό σανίδι αυτή τη φορά..
Μια ταινία που έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου, έχει κατακριθεί και έχει αποθεωθεί.Με φόντο την Ύδρα, το νησί τότε δεν ήταν ακόμα τουριστικό, διατηρούσε την αρχοντιά του, τις παλιές οικογένειες, ο κόσμος ήταν άδολος, αθώος, εμείς μέσα σε οκτώ εβδομάδες με μία μόνο κινηματογραφική μηχανή και προϋπολογισμό 12.000 λίρες Αγγλίας δημιουργήσαμε την ταινία που εξέπληξε την Ευρώπη μετά την προβολή της.
Παρουσιάσαμε τα κοινωνικά ήθη και έθιμα της χώρας, αυστηρή και ατίθαση η Ελλάδα, τα πάθη ενός λαού που δεν έχει ακόμα διαφθαρεί..
Η ταινία στην πατρίδα της, αρχικά δεν πήρε καλές κριτικές, όμως λόγω «φτώχειας» της υπόλοιπης κινηματογραφικής παραγωγής η επιτροπή που θα διάλεγε την ταινία που θα αντιπροσώπευε την χώρα στο Φεστιβάλ των Καννών αποφάσισε να στείλει με μισή καρδιά « Το κορίτσι με τα μαύρα».
Οι κριτικές στο εξωτερικό: αριστούργημα!... ερμηνευτικό και σκηνοθετικό!
Η πρωταγωνίστρια μου Έλλη Λαμπέτη παρουσιάστηκε σαν μια νέα Γκρέτα Γκάρμπο, αποθεώθηκε η ερμηνεία της και η ομορφιά του τραγικού προσώπου της. Ούτως ή άλλως για εκείνη γράφτηκε το σενάριο. Σήμερα λοιπόν όταν μου ζητήθηκε η άδεια να μεταφερθεί θεατρικά δεν ήξερα τι να αποφασίσω, γνωρίζοντας όμως τον σκηνοθέτη Γρηγόρη Καραντινάκη, θεωρώ ότι θα καταφέρει να αποτυπώσει στη σκηνή τις ιδέες και τις απόψεις που κοινωνούσε η ταινία.
Είναι ένας δημιουργός που μου θύμισε τον κόσμο τότε, αθώο και πιστό στις ιδέες του.Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κ.Θ.Β.Ε. και τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Σωτήρη Χατζάκη που αποδίδει φόρο τιμής στο έργο μου, μεταφέροντας «Το κορίτσι με τα μαύρα» στη θεατρική σκηνή.
Σας περιμένω στην Αθήνα! Μιχάλης Κακογιάννης

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - ΠΡΟΤΑΣΗ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - ΠΡΟΤΑΣΗ «ΛΙΝΟΣ ΚΟΚΟΤΟΣ 36 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ»Όπως λένε πολλοί, «Ένας Συνθέτης μια Ιστορία». Και τι ιστορία! Του Ελληνικού τραγουδιού. Ο ΛΙΝΟΣ ΚΟΚΟΤΟΣ είναι και αυτός μια «Χρυσή Σελίδα» στην ιστορία του τραγουδιού της χώρας μας. Το έργο του μεγάλο, δύσκολο, πολύ «ψαγμένο» για τις εποχές που δημιουργήθηκε. Η μουσικές του, η καλύτερα η «κατάθεση ψυχής» προς όλους εμάς, χωρίς όριο! Ξεφυλλίζοντας τις χρυσές μουσικές σελίδες του Λίνου Κόκοτου, δημιουργήθηκε η δισκογραφική δουλειά την οποία σας παρουσιάζω αλλά και σας προτείνω να αποκτήσετε. 36 υπέροχα τραγούδια σε στίχους ΑΚΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ και ΦΩΝΤΑ ΛΑΔΗ ερμηνευμένα από μεγάλες φωνές όπως της ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΥ, του ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, του ΘΑΝΑΣΗ ΓΚΑΙΦΥΛΛΙΑ, της ΜΑΡΙΑΣ ΔΟΥΡΑΚΗ, της ΓΛΥΚΕΡΙΑΣ και άλλων μεγάλων ερμηνευτών έρχονται να θυμίσουν στους παλιούς και να μάθουν στους νέους πως ΥΠΗΡΞΕ καλό τραγούδι στη χώρα μας. Λέει ο Λίνος Κόκοτος για αυτή τη δισκογραφική δουλειά τον Απρίλη που μας πέρασε. «Με απόσταση κάποιων χρόνων η υλοποίηση αυτών των τριών κύκλων με ενδιάμεσους σταθμούς σ’ αυτό το μουσικό μου ταξίδι. Ο καθένας με τα δικά του συναισθήματα, ανθρώπινα, καθημερινά. Όλα αυτά εκφράζω μέσα από τα τραγούδια μου. Τη χαρά, τον έρωτα, την πίκρα, την ελπίδα. Άλλοτε η ζωή είναι ένας κήπος κι (άλλοτε) η ζωή είναι τραγούδι, άλλοτε ένα ποτάμι ήρεμο κι άλλοτε αγριεμένο. Λίνος Κόκοτος – Απρίλιος 2009» Ας γνωρίσουμε όμως τον Λίνο Κόκοτο, λίγο καλύτερα. «Ο Λίνος Κόκοτος γεννήθηκε στο Αγρίνιο αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Ένα ακορντεόν κάποιου φίλου ήταν η πρώτη του γνωριμία με τη μουσική. Το 1961 γράφεται στο Ωδείο Αθηνών. Τα πρώτα του τραγούδια τα γράφει και τα εκτελεί με τη χορωδία του Γυμνασίου. Σιγά-σιγά αρκετά τραγούδια του αρχίζουν και συγκεντρώνονται στα συρτάρια του. Το 1966 τα παρουσιάζει για πρώτη φορά στις μπουάτ της Πλάκας. Δύο από τα τραγούδια αυτά, το «Μικρό Παιδί»και το «Ένα απόβραδο» ήταν η αιτία να γυρίσει τον πρώτο του μικρό δίσκο στην εταιρεία LYRA του κ. Πατσιφά. Τραγουδήθηκαν από τον Γιώργο Ζωγράφο. Με το πρώτο τους άκουσμα γίνονται επιτυχίες που τραγουδιούνται μέχρι σήμερα. Η επιτυχία του πρώτου δίσκου φέρνει έναν δεύτερο με τα τραγούδια «΄Ένα μαχαίρι»και «Χάθηκαν οι ώρες» που γίνονται επιτυχίες με ερμηνευτή τον Γιάννη Πουλόπουλο. Ο πρώτος του μεγάλος δίσκος με τον τίτλο «Οι ώρες», σε στίχους Αργύρη Βεργόπουλου και Άκου Δασκαλόπουλου ακολουθεί. Τα τραγούδια του δίσκου αυτού ερμηνεύουν ο Γιάννης Πουλόπουλος, Γιώργος Ζωγράφος, Ρένα Κουμιώτη και Μιχάλης Βιολάρης. Το 1971 γυρίζει το L.P. «Ο κήπος» πάνω σε στίχους Άκου Δασκαλόπουλου που τραγουδήθηκε από τους Γιάννη Πουλόπουλου, Έλενα Κυρανά, Θανάση Γκαϊφίλια και Μαρία Δουράκη. Το 1973 ο Λίνος Κόκοτος μελοποιεί τον κύκλο του Οδυσσέα Ελύτη «Θαλασσινό Τριφύλλι» που αποτελεί σταθμό στο χώρο του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού. Το πάντρεμα της μουσικής του με τα λόγια του μεγάλου ποιητή ήταν από τις πιο πετυχημένες στιγμές στην καριέρα του. Τα τραγούδια αυτά τραγουδήθηκαν από την Ρένα Κουμιώτη και τον Μιχάλη Βιολάρη. Το 1975 συναντιέται με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο ο οποίος γνώριζε τον Λίνο Κόκοτο μέσα από την μέχρι τότε δουλειά του. Γράφουν μαζί μια σειρά τραγουδιών με τον γενικό τίτλο «Αποχαιρετισμός» με ερμηνευτές τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Μανώλη Μητσιά. Το 1976 γράφει τη μουσική στο παιδικό θεατρικό έργο του Γιώργου Αρμένη «Το όνειρο και οι περιπέτειες του Τζιτζιρή», που ανέβασε το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν. Το 1978 συνεργάζεται με έναν άλλο μεγάλο ποιητή, το Δημήτρη Χριστοδούλου. Μια σειρά από τραγούδια με τον τίτλο «Αντιπολεμικά», υλοποιούνται μαζί με τον ποιητή σε δισκογραφική δουλειά με ερμηνευτή τον Νίκο Ξυλούρη. Η επόμενη δισκογραφική του δουλειά είναι η συλλογή «Να ‘ταν η ζωή τραγούδι» σε στίχους του Δ. Χριστοδούλου, Λ. Απαπαδόπουλου, Γ. Νεγρεπόντη, Κ. Τριπολίτη και Α. Δασκαλόπουλου. Στο δίσκο αυτό τραγουδούν οι Γλυκερία, Π. Αστεριάδη, Κ. Λεοντίδης. Ακολουθεί η συλλογή «Το ποτάμι» με ερμηνευτές τους Σωτηρία Μπέλλου, Ελένη Τσαγκαράκη και Κώστα Λεοντίδη. «Ζωγραφιές και χρώματα» και τραγουδούν οι Μανώλης Μητσιάς, Νίκος Ανδρουλάκης κ.ά. Εκτός από τα τραγούδια ο Λίνος Κόκοτος έχει γράψει τη μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις (Θέατρο Τέχνης, Κ.Θ.Β.Ε.) για αρκετά περιφερειακά θέατρα και ελεύθερους θιάσους». Μεγάλες συνεργασίες, που σαν αποτέλεσμα είχαν τεράστιες επιτυχίες. Αποκτήστε το διπλό CD «ΛΙΝΟΣ ΚΟΚΟΤΟΣ 36 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ» και ταξιδέψτε στις χρυσές εποχές του Ελληνικού τραγουδιού!
Βασίλης Τσούγκαρης Αρθρογράφος – Παραγωγός Ραδιοφωνίας tsougarisgnomi@gmail.com

ΠΡ0Σ ΤΙ ΤΟ ΨΕΜΑ...

ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ
Κ. ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥ 17β
ΤΚ 63200 Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ
ΤΗΛ.2373024234 FAX2373065086
ΚΙΝ.6972017412
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ
Απαντώντας στις ανακρίβειες του κ Παντελη Μισαηλίδη θα ήθελα να πω τα εξής:
1) Οταν ο Πολ. Οργανισμός του Δήμου μας ξεκινούσε την σχολή ερασιτεχνικού χορού δεν "κίνησα ουρανό και γη ώστε να μην ιδρυθεί η σχολή" όπως ισχυρίσθηκε στο Δελτίο Τύπου που έστειλε στα ΜΜΕ απλά ζήτησα να αναθεωρηθεί το ποσό των διδάκτρων γιατί δημιουργούσε έναν αθέμιτο ανταγωνισμό με έναν επαγγελματία της πόλης και σ΄ αυτό συμφώνησαν και Δημ. Σύμβουλοι.
Κάθε απλός νους καταλαβαίνει την διαφορά.
Αν έχει στοιχεία που να αποδικνείουν τον ισχυρισμό του θα ανακαλέσω, διαφορετικά κ. Μισαηλίδη πρέπει να ανακαλέσετε εσείς γιατί δεν σας τιμά καθόλου να ψεύδεστε.
2) Θα ήταν κουτό κ. πρόεδρε το να μη με ενδιαφέρει η προβολή της επιχείρησής μου, "όπως κάθε ιδιωτική επιχείρηση", όπως ισχυρίζεστε αλλά αυτό δεν αναιρεί την προσφορά του ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ στον πολιτισμό στον τόπο μας.
Μήπως εσάς δεν σας ενδιαφέρει η προσωπική σας προβολή αλλά και του δήμου γενικότερα;
3) Την ανάγκη να δημιουργηθεί η Δημοτική Σχολή Χορού την δημιούργησε το ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ με τα ακριβά του δίδακτρα, ισχυρίζεστε, αλλά αυτό το είπατε τελείως απαίδευτα και προφανώς χωρίς στοιχεία γιατί τα δίδακτρα μας είναι φθηνότερα από τις ιδιωτικές σχολές αλλά και από πολλές Δημοτικές και βέβαια έχουν να κάνουν και με την ποιότητα δουλειάς.

Ο Άγιος Βασίλης την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009 στην Επτάλοφο

Την Επτάλοφο θα επισκεφθεί ο Άγιος Βασίλης την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009 το απόγευμα για να μοιράσει δώρα. Φωτογραφία από την περσινή γιορτή Οι «ΑΚΡΙΤΕΣ ΕΠΤΑΛΟΦΟΥ» ετοιμάζουν την καθιερωμένη παιδική γιορτή με πολύ φροντίδα και αγάπη για τα παιδιά της Επταλόφου. ΄
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του συλλόγου στην Επτάλοφο την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009 στις 17:00. http://akrites.madblog.gr/note/21880/Ο-Άγιος-Βασίλης-την-Κυριακή-20.html Ακρίτες Επταλόφου http://akrites.madblog.gr/ akriteseptalofou@yahoo.gr http://www.facebook.com/akrites

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Today at InfognomonPolitics Γκρίνια βουλευτών για τη μείωση αποδοχών “ΚΑΙ ΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΟΚΟΠΟΥΣΕ”; Η Άγκυρα ανησυχεί για το δημοψήφισμα για την τουρκική γλώσσα στη Βουλγαρία Ανακύπτουν αμφιβολίες σχετικά με την χρηματοδότηση του αγωγού Nabucco στο τουρκικό κοινοβούλιο Η Τουρκία μπορεί να ασκήσει αγωγή κατά του Ισραήλ για τα ελαττωματικά αεροσκάφη Heron Αν η Τουρκία αποδεχόταν ένα Ανάν για τους Κούρδους Υπόψιν του κ. Πρωθυπουργού και Υπ. Εξωτερικών: Ως πότε θα συνεχίζεται η αθλιότητα του τουρκικού προξενείου; Συλλογή υπογραφών και επίδοση στην πολιτική και θρησκευτική εξουσία σε Ελλάδα και Κύπρο Στον υπόκοσμο στρέφονται οι έρευνες της κλοπής της σορού του τέως Προέδρου Χωρίς Λόγια «Τα ταμείον είναι μείον» O αργός θάνατος και η S&P! Debt disaster fears rumble from Athens to London Έκκληση της «Αδριατικής Χάρτας» για ένταξη ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ Οι αγορές δεν πείθονται από τα μέτρα. Νέα αυστηρή υποβάθμιση από την S&P «Κυπριακή λύση αδύνατον» Το "βελγικό πείραμα" κι ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής Κυπριακό: Ή τώρα ή ποτέ! Εξ ολοκλήρου ελληνικής σχεδίασης η κορβέτα που παρουσιάστηκε χθες στο ΓΕΝ

Το νέο τεύχος (νο12) του IPanic είναι online

Το 12ο τεύχος του IPanic βρίσκεται πλέον online στο www.ipanic.gr.
Κλείσαμε ένα χρόνο στο δίκτυο αλλά δεν γεμίζουμε τις σελίδες με παλιά θεματολογία σαν δήθεν tribute.
Πλησιάζουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, αλλά δεν το ρίχνουμε στα all time classic εορταστικά "ρεπορτάζ".
Αυτά θα τα δείτε παντού.
Εμείς επιμένουμε εναλλακτικά.
Μέσα στο καταχείμωνο κάνουμε... καλοκαιρινές διακοπές με αυτούς τους τρελούς τύπους που ποζάρουν με τα οπίσθια φόρα παρτίδα.
Γελάμε με τα πιο ηλίθια ονόματα όπως "Ανάσα του Πέους, Γουίλι Αυνανιστής, Ρόμπερτ Συκιά" και άλλα πολλά (και τρισχειρότερα).Θυμόμαστε την μεγαλύτερη cultιά της Πέγκυς Ζήνα (Αν πας με άλλη θα σου σπάσω το κεφάλι)
Συνεχίζουμε το αφιέρωμα με τις cine-γκάφες (καλά, αυτό θα πάει μακριά με τόσο υλικό που έχει μαζευτεί).
Αναπαυόμαστε (που λέει ο λόγος) στο ερωτικό ανάκλιντρο παρέα με την Λόλα.
Enough, η συνέχεια εντός των ηλεκτρονικών σελίδων του IPanic.Χρόνια πολλά ρε αλάνια.
IPanic - Web Magazine

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS

ΦΑΡΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΤΡΑΛΟΦΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ Ποντιακές Παραδοσιακές συνταγές στο ημερολόγιο του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Κομοτηνής

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Στηρίζουμε ΟΛΟΙ «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Συμμετέχουμε όλοι ΕΝΕΡΓΑ για να μπορέσει «το Χαμόγελο του Παιδιού» να συνεχίσει και το 2010 να προσφέρει 24ωρη, ολοκληρωμένη και ποιοτική φροντίδα στα παιδιά που έχουν ανάγκη Καλέστε από σταθερό τηλέφωνο O.T.E. στο 901 11 15 15 15 (3,56 Euro/κλήση) ή Πραγματοποιήστε την κατάθεσή σας ηλεκτρονικά ή με τραπεζική κατάθεση πατώντας ΕΔΩ ή Επικοινωνήστε μαζί μας για την προσφορά σας στο τηλέφωνο 2103306140 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@hamogelo.gr Λίγα λόγια για «το Χαμόγελο του Παιδιού» Η αρχή..... «Όλοι, ξέρουμε συζητάμε για κάτι παιδιά στους δρόμους που τους λείπει το χαμόγελο. Τους λείπει το χαμόγελο γιατί δεν έχουν λεφτά, δεν έχουν παιχνίδια, δεν έχουν φαϊ και μερικά δεν έχουν καν γονείς. Σκεφτείτε λοιπόν και αφήστε τα λόγια, ας ενωθούμε όλοι κι ας δώσουμε ότι μπορούμε στα φτωχά αλβανάκια, άσπρα και μαύρα όλα παιδιά είναι και αξίζουν ένα χαμόγελο. Αυτός ο σύλλογος θα λέγεται: «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ». Ελάτε λοιπόν να βοηθήσουμε, αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε» (από το ημερολόγιο του Ανδρέα Γιαννόπουλου). «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με Ιδρυτή τον Ανδρέα, ένα 10χρονο αγόρι με όραμα και όνειρο όλα τα παιδιά να έχουν ένα Χαμόγελο, συμπληρώνει τα 15 χρόνια δράσης του και παραμένει οργανισμός από ένα παιδί για όλα τα παιδιά! Η επιβίωση του Οργανισμού υπόθεση όλων.... Μέσα από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και με τη βοήθεια εργαζομένων και εκατοντάδων εθελοντών, ρέουν 365 ημέρες το χρόνο, δεκάδες δράσεις για τη φροντίδα και προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας καθώς και της ασφάλειας χιλιάδων παιδιών στην Ελλάδα που κινδυνεύουν. Ολόκληρος ο Οργανισμός επιβιώνει αποκλειστικά χάρη στις χρηματικές δωρεές του απλού κόσμου και τις χορηγίες -χρηματικές ή σε είδη και υπηρεσίες - φίλων-εταιριών που συμμετέχουν με αυτό τον τρόπο στην ποιοτική κάλυψη των αναρίθμητών αναγκών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που εκπροσωπούμε. Τα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού, ελέγχονται από το σώμα ορκωτών ελεγκτών Price Waterhouse Coopers, ενώ σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του προηγούμενου έτος, μόλις το 10% των εσόδων του, δαπανάται σε διοικητικές δαπάνες. Με άλλα λόγια, από το 1 ευρώ που προσφέρεται στον Οργανισμό, τα 90 λεπτά αξιοποιούνται απευθείας προς τον σκοπό για τον οποίο και εξαρχής προσφέρονται. Πεδία Δράσης.... - Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά «SOS 1056» - Επιτόπια παρέμβαση σε περιστατικά παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο - 9 Σπίτια Φιλοξενίας για τα Παιδιά - Ημερήσια Φροντίδα Παιδιών - Σπίτι Παιδιών με ογκολογικά προβλήματα - Συμβουλευτική παιδιών και γονέων - Εθνικό Κέντρο για την Αντιμετώπιση της Εξαφάνισης, Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης των παιδιών - AMBER ALERT HELLAS (με την συνεργασία 51 κρατικών και ιδιωτικών φορέων) - 116000 Ενιαία Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά - Στήριξη παιδιών με σοβαρά προβλήματα διαβίωσης σε όλη την Ελλάδα - Στήριξη παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας - Κινητοποίηση εθελοντών δοτών αίματος, αιμοπεταλίων και μυελού των οστών - Υπερσύγχρονα ασθενοφόρα, σε όλη την Ελλάδα -στην υπηρεσία του ΕΚΑΒ- για την ασφαλή μεταφορά παιδιών και νεογνών - Προληπτική Ιατρική και Οδοντιατρική στα σχολεία της Ελλάδας με μονάδες του συλλόγου - Δημιουργική Απασχόληση στα Νοσοκομεία Παίδων στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα - Δημιουργική Απασχόληση στα Αεροδρόμια «Ελευθέριος Βενιζέλος» & «Μακεδονία» - Ενημέρωση Παιδιών, Γονέων και Εκπαιδευτικών ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ: - Μέλος του Δ.Σ. στο Missing Children Europe (www.missingchildreneurope.eu) - Ενεργό μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα παιδιά (www.icmec.org) - Μέλος της διεθνούς ιστοσελίδας για τις εξαφανίσεις ανηλίκων (www.missingkids.com) - Ενεργό μέλος του Διεθνούς Δικτύου Τηλεφωνικών Γραμμών για την προστασία των παιδιών, που περιλαμβάνει τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης από 150 χώρες (www.childhelplineinternational.org) - Αναγνωρισμένος συνεργαζόμενος φορέας στο DPI (Department of Public Information) των Ηνωμένων Εθνών. (www.un.org/dpi/ngosection) - Είναι αναγνωρισμένος Μ.Κ.Ο. με συμβουλευτικό ρόλο στο ECOSOC (Economic and Social Council) των Ηνωμένων Εθνών - Μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Παιδιά στον Δρόμο (European Federation for Street Children) Στα 15 χρόνια δράσης «Το Χαμόγελο του Παιδιού» εν μέσω πολλών άλλων δραστηριοτήτων, έχει: - Στα 10 σπίτια, ανοίξει μία ζεστή, οικογενειακή αγκαλιά σε εκατοντάδες παιδιά, τα οποία κρίθηκε επιβεβλημένο από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να απομακρυνθούν από το φυσικό οικογενειακό τους περιβάλλον. - Αποστείλει στις Εισαγγελικές Αρχές σε όλη την Ελλάδα χιλιάδες καταγγελίες για σοβαρά περιστατικά κακοποίησης, παραμέλησης, εκμετάλλευσης παιδιών. - Προβεί σε εκατοντάδες Επιτόπιες Παρεμβάσεις για την άμεση απομάκρυνση παιδιών από χώρους, στους οποίους κακοποιούνται, παραμελούνται πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης. - Χειριστεί εκατοντάδες περιστατικά εξαφάνισης παιδιών - Χειριστεί χιλιάδες ιατρικά περιστατικά, στηρίζοντας υλικά, υλικά, πρακτικά τα παιδιά και τις οικογένειές τους - Ενισχύσει χιλιάδες οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης - Δεχθεί περισσότερες από 1,5 εκατομμύρια κλήσεις στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 Μετά από 15 χρόνια «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποτελεί σημείο αναφοράς , κάθε παιδιού, κάθε γονιού και πολλών δημόσιων και κρατικών λειτουργών, διότι προσπαθεί και επιτυγχάνει να δίνει άμεσες και ποιοτικές λύσεις στα εκατοντάδες προβλήματα, που απασχολούν τα παιδιά, πάντα από την πρώτη γραμμή και μέσα από την συνεργασία κάθε αρμόδιου φορέα. Κεντρικά γραφεία: Στουρνάρη 16, Αθήνα 10683 Τηλ. 210 3306140 Fax: 210 3843038 www.hamogelo.gr e-mail: info@hamogelo.gr

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR

ΔΗΠΕΧ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΨΗΛΑΝΤΩΝ 15 ΤΚ 73135, ΧΑΝΙΑ ΤΗΛ : 2821087098 - 2821087077 ΦΑΞ : 2821074332 EMAIL : dipeh@otenet.gr
Από : 19/12/2009 Έως : 10/1/2010 Θέμα : Παιδότοπος στο Δημοτικό Κήπο Διοργάνωση : Τόπος : Δημοτικός Κήπος Ώρα : 10.00 - 22.00 Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ - ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2009-2010, που διοργανώνει ο Δήμος Χανίων και η ΔΗΠΕΧ, το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009, στο Δημοτικό Κήπο, ώρα 11.00, θα γίνουν τα εγκαίνια του Παιδότοπου από το Δήμαρχο Χανίων. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων χριστουγεννιάτικα τραγούδια θα απόδώσει η Φιλαρμινική Ορχήστρα του Δήμου Χανίων. Ο Παιδότοπος στο Δημοτικό Κήπο θα λειτουργεί μέχρι την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010 κατά τις ώρες 10.00 - 22.00.

Οικολογικός φωτισμός του Δέντρου της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ

Οικολογικός φωτισμός του Δέντρου της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου στις 12.30 θα παρουσιαστεί ένας οικολογικός τρόπος φωτισμού του χριστουγεννιάτικου δέντρου της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ.
Σύμφωνα με το πνεύμα των ημερών και της παγκόσμιας Διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη, διακόσια χριστουγεννιάτικα λαμπάκια θα ανάψουν από την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγει ένας/μία ποδηλάτης/τισσα κάνοντας πεντάλ σε ένα τροποποιημένο ποδήλατο γυμναστικής.
Όποιος/α επιθυμεί να δει φωτισμένο το δέντρο, θα πρέπει να κουρασθεί λίγο... κάνοντας πεντάλ, χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον και κάνοντας καλό στην υγεία του/της.

Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ

ε κ δ ό σ ε ι ς ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ Σόλωνος 133, 106 77 Αθήνα w
τηλ. 210-3806305 w φαξ: 210-3838173
w email: alexpubl@alexandria-publ.gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μάρκ Μαζάουερ Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ Μετάφραση: Κωνσταντίνος Κουρεμένος ISBN: 978-960-221-466-4, σχ. 17x24, σελ. 726 Α΄ έκδοση: Δεκέμβριος 2009,
Ο διάσημος άγγλος ιστορικός (Στην Ελλάδα του Χίτλερ, Σκοτεινή ήπειρος, Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων) αναλαμβάνει εδώ να χαρτογραφήσει τα αυτοκρατορικά όνειρα και σχέδια των ναζί (όπως η μετατροπή της Ευρώπης σε τεράστια οικονομική αγορά για τα γερμανικά συμφέροντα, οι διηπειρωτικοί αυτοκινητόδρομοι μέσα από τις εθνοκαθαρμένες ρωσικές στέπες, ο ολοκληρωτικός πόλεμος, η Τελική Λύση και η μακραίωνη πολιτική κυριαρχία), να περιγράψει την ανατριχιαστική συνάντησή τους με την πραγματικότητα και να αποτιμήσει τις τραυματικές επιπτώσεις τους στο μέλλον της Ευρώπης.
Αντλώντας από ένα πρωτόγνωρο φάσμα πηγών, το βιβλίο αποκαλύπτει πώς οι ναζί σχεδίασαν, διατήρησαν και εντέλει έχασαν την ευρωπαϊκή αυτοκρατορία τους και ποιο ήταν το αποτρόπαιο όραμα του κόσμου που θα είχε φτιάξει ο Χίτλερ αν είχε κερδίσει τον πόλεμο. Ετούτος ήταν ένας πόλεμος που, από την άποψη της κλίμακας, της έντασης και των φιλοδοξιών του, αποτύπωνε ανάγλυφα τη βούληση της νεότερης Ευρώπης για δύναμη – τον πόθο της να εξερευνήσει, να εξαπλωθεί, να εντοπίσει και να ελέγξει εδάφη και λαούς, πόθο που την είχε οδηγήσει στην Αφρική, στην Αμερική και στα πιο μακρινά νησιά του Ειρηνικού. Κληρονόμοι αυτής της παράδοσης, οι ναζί μετείχαν σε αυτό τον κοσμοκρατορικό πόθο, αλλά έκαναν με αυτόν κάτι που ήταν πρωτόγνωρο και συγκλονιστικό για το μυαλό των Ευρωπαίων στον πρώιμο εικοστό αιώνα: προσπάθησαν να χτίσουν την αυτοκρατορία τους μέσα στην ίδια την Ευρώπη και, ακόμα περισσότερο, να τη χτίσουν με ιλλιγιώδεις ρυθμούς μέσα σε λίγα μόλις χρόνια. . .
Μακροπρόθεσμα, το νόημα της ιμπεριαλιστικής απόπειρας του Χίτλερ είναι πως άλλαξε αμετάκλητα όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά και τη θέση αυτής της ηπείρου μέσα στον κόσμο, και άρα τον κόσμο τον ίδιο. Μαρκ Μαζάουερ (από τον πρόλογο του βιβλίου) «Στο σημαντικό αυτό βιβλίο, ο Μαρκ Μαζάουερ προσφέρει την καλύτερη διαθέσιμη επισκόπηση της κατακόρυφης ανόδου και της βίαιης πτώσης της ναζιστικής αυτοκρατορίας . . . Καθηγητής ιστορίας στο Κολούμπια και συγγραφέας πολλών σημαντικών βιβλίων, στα οποία συγκαταλέγεται μια έξοχη μελέτη της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, ο Μαζάουερ αφηγείται τη ζοφερή ιστορία του με εξαιρετική δεξιοτεχνία.
Συλλαμβάνει την πολύμορφη εμπειρία των Ευρωπαίων δίχως να χάνεται στις λεπτομέρειες. Κρατάει την αφηγηματική ένταση χωρίς να χάνει από τα μάτια του τα μεγάλα ζητήματα. Μέσα από την περιγραφή ενός προσεκτικά διαλεγμένου συνόλου προσώπων και γεγονότων, δίνει ανθρώπινο πρόσωπο στην εμπειρία του πολέμου, ζωντανεύοντας έναν εκτεταμένο θίασο κακοποιών και θυμάτων.»
ames J. Sheehan (πρώην πρόεδρος της American Historical Association), Τhe New York Times

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2010

"Βρήκαμε τα... ΛΕΦΤΑ!!!"

"Βρήκαμε τα... ΛΕΦΤΑ!!!"Απολίτιστο Στέκι

Thessaloniki International Film Festival

Προβολές
ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Soul KitchenΓερμανία, 2009 Ώρες προβολών: 19:00, 21:00, 23:00
Σκηνοθεσία: Adam Bousdoukos, Moritz Bleibtreu, Pheline Roggan, Έγχρωμο, 99΄.
Ο Ζήνος, νεαρός ιδιοκτήτης του εστιατόριου, του «Soul Kitchen», υφίσταται το ένα πλήγμα μετά το άλλο.
Η φίλη του Ναντίν μετακόμισε στη Σαγκάη, οι πελάτες του μαγαζιού του σνομπάρουν τις γκουρμέ συνταγές του καινούριου σεφ και, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, υποφέρει κι από λουμπάγκο. Τα πράγματα αρχίζουν να βελτιώνονται όταν η μοδάτη πελατεία αρχίζει να τιμά τη νέα γαστρονομική άποψη του μαγαζιού, όμως αυτό δε γιατρεύει την πληγωμένη καρδιά του Ζήνου.
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Τι απέγινε η ΈλλιΙράν, 2009 Ώρες προβολών: 18.00, 20.15 Σκηνοθεσία: Asghar Farhadi, Έγχρωμο, 119΄
Μετά από πολλά χρόνια στη Γερμανία, ο Αχμάντ επιστρέφει στην Τεχεράνη για να ξεπεράσει το χωρισμό του. Οι παλιοί του φίλοι τον καλωσορίζουν οργανώνοντας μία εκδρομή στην Κασπία θάλασσα...
***BrothersΗΠΑ, 2009 Ώρα προβολής: 22:30 Σκηνοθεσία: Jim Sheridan, Έγχρωμο, 105΄
Το ριμέικ της παλαιότερης ταινίας της Susanna Bier, η οποία συνεργάστηκε στη συγγραφή του σεναρίου της νέας ταινίας, πραγματεύεται την επιστροφή ενός στρατιώτη από το Αφγανιστάν, ο οποίος όταν γυρίζει στο σπίτι του βλέπει τα πάντα να έχουν αλλάξει. Η εκδίκηση της Καταλίν Βάργκα από τη Θεσσαλονίκη στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου Mε αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, η ταινία Η εκδίκηση της Καταλίν Βάργκα του - ελληνικής καταγωγής βρετανού δημιουργού - Πίτερ Στρίκλαντ κέρδισε την Ευρώπη, αποσπώντας το βραβείο ευρωπαϊκής ανακάλυψης της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στην 22η τελετή απονομής των βραβείων της ακαδημίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12/11.
Η ταινία υλοποιήθηκε μέσα από τις επαφές που πραγματοποίησε ο σκηνοθέτης στο πλαίσιο της Αγοράς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2007, δηλαδή του τμήματος του θεσμού το οποίο μέσα από καινοτόμες δραστηριότητες, υποστηρίζει τη διεθνοποίηση των τοπικών κινηματογραφικών αγορών και διευκολύνει την ισχυρότερη οικονομική πρόσβασή τους στη διεθνή αγορά.
Η ταινία Η εκδίκηση της Καταλίν Βάργκα προβλήθηκε στο φετινό επετειακό 50ο Φεστιβάλ, στο τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια.
«Θα ήθελα να κάνω μια πιο προσωπική αναφορά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Έκανα αίτηση στην Αγορά - Βαλκανικά Έργα σε εξέλιξη το 2007, σε μια περίοδο που είχα απογοητευθεί από την προσπάθεια να προωθήσω το σχέδιο σεναρίου του Katalin Varga.
Δεν ήλπιζα σε πολλά, κι όμως η ταινία βρήκε συμπαραγωγό εταιρεία μέσα από την Αγορά και τον Μάιο του 2008 ήρθε η χρηματοδότηση και ολοκληρώθηκε η παραγωγή.
Αν έχετε ένα σχέδιο σεναρίου έτοιμο, θα σας συνιστούσα ανεπιφύλακτα να κάνετε αίτηση στην Αγορά για του χρόνου.
Οι διοργανωτές θα σας φέρουν σε επαφή με τους ανθρώπους που χρειάζεστε, με αγοραστές και παραγωγούς». Αυτά τα λόγια μοιράστηκε ο Πίτερ Στρίκλαντ με τους επισκέπτες του προσωπικού του blog, μετά την βράβευσή του από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.
Ο παραγωγός της ταινίας, Tudor Giurgiu, ο οποίος ανέλαβε να κάνει πραγματικότητα το δημιουργικό όραμα του Πίτερ Στρίκλαντ, επισημαίνει: «Το Katalin Varga είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση ταινίας που υλοποιήθηκε επειδή κάποιοι άνθρωποι συναντήθηκαν τη σωστή στιγμή.
Γνώρισα τον Πίτερ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2007 - μια διοργάνωση που κατέχει κυρίαρχη θέση λόγω των αναπτυξιακών δράσεών της στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη - όπου βρισκόμουν μαζί με την σύζυγό μου και παραγωγό, Oana, εκπροσωπώντας την εταιρεία παραγωγής μας Libra Films.
Η συνάντησή μας ήταν ένα ευτυχές γεγονός, καθώς ο Πίτερ βρισκόταν επίσης εκεί για να καταθέσει τη δουλειά του στο τμήμα της Αγοράς του Φεστιβάλ, το οποίο προωθεί κινηματογραφικά σχέδια παραγωγής, υλοποιώντας αναπτυξιακές δράσεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, με τη συμμετοχή δημιουργών και επαγγελματιών του κινηματογραφικού χώρου από όλο τον κόσμο.
Η περίσταση ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να έρθουμε σε επαφή με έναν δημιουργό ο οποίος είχε αφ' ενός μια ωραία ιστορία να διηγηθεί και αφ' ετέρου διέθετε ευρεία γνώση της κινηματογραφικής τέχνης. Η Libra Films επένδυσε στην ταινία του, η οποία εν τέλει ολοκληρώθηκε, παρουσιάστηκε σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ, βρήκε διανομή και διακρίθηκε». 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου ΑιώναΤο 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 12 έως τις 21 Μαρτίου 2010. Ο Κανονισμός και η Αίτηση Συμμετοχής του Ελληνικού Προγράμματος έχουν ήδη αναρτηθεί στο site του Φεστιβάλ. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης, έχει επανειλημμένως δηλώσει δημόσια ότι τα Κρατικά Βραβεία είναι απαραίτητο να αποδεσμευτούν από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και να απονέμονται μέσα από διαφανείς και δίκαιες για όλους τους συμμετέχοντες διαδικασίες, συμμεριζόμενος την αγωνία των ελλήνων κινηματογραφιστών για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού κινηματογράφου. Η ανάπτυξη της ελληνικής παραγωγής, αλλά και η εξέλιξη του ίδιου του Φεστιβάλ, μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσα από ένα νέο, σύγχρονο και βιώσιμο νομικό πλαίσιο. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα, καλεί τους έλληνες δημιουργούς ντοκιμαντέρ να συμμετάσχουν ενεργά στην 12η διοργάνωσή του, με τα έργα τους και τις ιδέες τους.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΦΤΕΡΙ

Το video clip με τους γυμνούς Έλληνες της Showbiz Γιατί στολίζουμε δέντρο; Οι φοιτητές «ψηφίζουν» ουζερί !!! Η ...Πετρούλα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Δύο 10χρονα αγόρια κατηγορούνται για βιασμό 8χρονου κοριτσιού Bίντεο από το Nexus One, το νέο κινητό της Google

Εξουσία και “Χαρισματικοί” Ηγέτες

Εξουσία και “Χαρισματικοί” Ηγέτες Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ Εξουσία σημαίνει ισχύ ή δύναμη, δηλαδή την ικανότητα κάποιου να έχει και να ασκεί, να απαιτεί και να πετυχαίνει υπακοή, πειθαρχία, συμμόρφωση στα προστάγματά του και στην εκπλήρωση στόχων που αυτός θέτει έστω και άν η εκπλήρωσή τους απολήγει σε καθοριστική διαμόρφωση της ζωής, των ενδιαφερόντων, όπως ακόμα και των συμφερόντων αυτών που τον ακολουθούν. Οι παράγοντες που καθορίζουν τις διαδικασίες ανέλιξης σε θώκους εξουσίας είναι πολλοί. Στο κληρονομικό δίκαιο οι επίγονοι κερδίζουν τη θέση εξουσίας ακριβώς επειδή είναι παιδιά των κατόχων αυτών των θέσεων (αυτό δεν παρατηρείται μόνο σε βασιλικές οικογένειες αλλά και σε πληθώρα δημοκρατιών). Άλλη μέθοδος είναι η απειλή ή και η χρήση «ωμής βίας» και η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων «πλύσης εγκεφάλου» της κοινής γνώμης (των ψηφοφόρων). Υπάρχουν, επιπρόσθετα, οι περιπτώσεις προσώπων που κατέχουν εξειδικευμένες και ακόμα ατόμων που κατέχουν πολύτιμη εμπειρία (η οποία συχνά αλλά όχι και υποχρεωτικά συμβαδίζει με την ηλικία τους) και, τελικά, υπάρχει και η περίπτωση «χαρισματικής προσωπικότητας». Όλα αυτά κάποια στιγμή οδηγούν στο θώκο της εξουσίας. Τι είναι «Χάρισμα» Κοινωνιολογικοψυχολογικές ερευνητικές προσπάθειες μας επιστρέφουν στις έννοιες του τύπου που είχαν περιγράψει οι αρχαίοι Ελληνες με τον όρο «χαρισματικός ηγέτης». Οι σχετικές έρευνες επισημαίνουν ότι το χάρισμα έχει και τις...κακοτοπιές του. Ο Αμερικανός Πρόεδρος John Kennedy το είχε και το χρησιμοποίησε αλλά το ίδιο έκανε και ο Αδόλφος Χίτλερ με τα γνωστά στις δύο περιπτώσεις αποτελέσματα. Οταν το χάρισμα χρησιμοποιηθεί σωστά και ηθικά αποτελεί ευλογία αλλά ως όπλο στα χέρια ανθρώπων χωρίς ηθικές αναστολές, τσαρλατάνων, απατεώνων και μεγαλομανιακών ατόμων απολήγει σε κατάρα καθώς ένας τέτοιου τύπου χαρισματικός ηγέτης μπορεί να καθοδηγήσει ολόκληρο λαό, ακόμη και στην καταστροφή. Το χάρισμα δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να το μάθει, να το αποκτήσει, να το καλλιεργήσει. Δεν διδάσκεται σε Πανεπιστήμια και σχολές παραγωγής ηγετικών στελεχών. Μολονότι, όμως, είναι πραγματικά δύσκολο να το ορίσει κανείς επακριβώς, είναι επίσης εντυπωσιακά εύκολο να το εντοπίσουμε ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητας συγκεκριμένων ατόμων. Αν και το χάρισμα δεν το αποκτάμε με εκπαίδευση παραθέτω επιλεκτικά μερικές πτυχές προσωπικότητας χαρισματικών ατόμων και ηγετικών στελεχών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε επιστημονικά και άλλα περιοδικά που αξίζει να δούμε για να έχουμε κάποια χρήσιμα σημεία αναφοράς: απλοποίηση και υπερβολή Τα χαρισματικά άτομα διαθέτουν σε εντυπωσιακό βαθμό την ικανότητα να απλοποιούν σύνθετες έννοιες και να τις μεταβιβάζουν στους υφισταμένους ή ακολούθους τους. Το καταφέρνουν κάνοντας χρήση συμβόλων, αναλογιών, και μεταφορικών εννοιών με αποτέλεσμα να γίνονται κατανοητά ακόμη και από τον εργαζόμενο ή ακόλουθο με χαμηλό επίπεδο μόρφωσης. Εδώ είναι χρήσιμο και το παράδειγμα του Προέδρου των ΗΠΑ Ronald Reagan ο οποίος θεμελίωσε όλη του τη στρατηγική σε δύο απλές έννοιες «ισχυρή άμυνα και λιγότερο Κράτος...» (2) Ρισκάρουν με ρομαντική διάθεση Οι χαρισματικοί ηγέτες έχουν κλίση προς το ρίσκο, διακινδυνεύουν συχνά και πολλές φορές δηλώνουν ότι αισθάνονται κενοί όταν τους λείπει το στοιχείο του κινδύνου, όταν δεν ρισκάρουν. Η τάση αυτή μπορεί να ερμηνευθεί μέσα από την υποκειμενική ανάγκη των χαρισματικών να διανοίξουν μονοπάτια εκεί που άλλοι δεν τόλμησαν έστω και εάν τελικά η προσπάθειά τους αποτύχει. Η μελέτη χαρισματικών προσωπικοτήτων φέρνει στο φώς μιά ενδιαφέρουσα άποψη για αυτήν την πιθανότητα της αποτυχίας και συγκεκριμένα το γεγονός ότι ο χαρισματικός ηγέτης και όταν ακόμη αποτύχει σε μιά παρακινδυνευμένη προσπάθειά του το θάρρος που επιδείχνει, ίσως και το «θράσος» ενισχύει ακόμη πιό πολύ στα μάτια των συνεργατών και ακολούθων του το χάρισμά του! (3) Περιφρονούν το Κατεστημένο Τα χαρισματικά άτομα είναι συχνά επαναστάτες που αντιμάχονται το κατεστημένο και ενώ φαίνονται ιδιόρυθμα ουσιαστικά αυτή η εικόνα της ιδιορυθμίας και της «παραξενιάς» τους υπογραμμίζει την χαρισματική τους προσωπικότητα. (4) Παίρνουν τη θέση του αντιπάλου Τα χαρισματικά άτομα διακρίνονται από την τάση και την ικανότητά τους να «φορούν τα παπούτσια του αντιπάλου», να παίζουν το ρόλο που ο λαός μας αποκαλεί «συνήγορο του διαβόλου» να προσπαθούν να καταλάβουν πώς αισθάνεται ο απέναντι, ο ανταγωνιστής, ο αντίπαλος και τι θα ζητούσε από εμάς ή τί θα μας έκανε εάν του δινόταν η ευκαιρία. (5) Σπρώχνουν και δαγκώνουν Οι χαρισματικοί ηγέτες έχουν την τάση να πικάρουν, καθώς σπρώχνουν, τσιμπούν, δαγκώνουν σε μιά προσπάθεια να βγάλουν το καλύτερο δυνατό εαυτό στους συνεργάτες, υφισταμένους ή ακολούθους τους για να τους δώσουν το 110% του καλύτερου εαυτού τους ! Κλείνοντας τι θα μπορούσα να πώ, επιγραμματικά, για τα άτομα που διαθέτουν χάρισμα; Απλά ότι χρειάζεται να λειτουργούν με μιά υποκειμενική πυξίδα η οποία θα τους οδηγεί πάντοτε προς τη σωστή κατεύθυνση. Το χάρισμα μπορεί, όπως συχνά μας έχει διδάξει η ιστορία, να αποδειχθεί θετική ή και αρνητική , δημιουργική ή και καταστροφική δύναμη.

Το ΚΘΒΕ μειώνει τις τιμές των εισιτηρίων

Το ΚΘΒΕ μειώνει τις τιμές των εισιτηρίων Σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή όπου η οικονομική κρίση αγγίζει όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ως θέατρο δημοσίου συμφέροντος αναμορφώνει την τιμολογιακή του πολιτική και μειώνει τις τιμές των εισιτηρίων σε όλες του τις σκηνές.
Συγκεκριμένα από 18/12 θα ισχύουν οι παρακάτω τιμές:
Πλατεία και Θεωρεία: κανονικό 20€, εκπτωτικό 15€, ομαδικό 10€, κάρτα ΥΠΠΟ 12€ Εξώστης A: κανονικό 12€, ομαδικό 10€, ΥΠΠΟ 12€ Εξώστης Β: 10€
Πλατεία και Θεωρεία: κανονικό 20€, εκπτωτικό 15€, ομαδικό 10€, ΥΠΠΟ 12€ Εξώστης: κανονικό 12€, ομαδικό 10€, ΥΠΠΟ 12€
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
Πλατεία: κανονικό 15€, εκπτωτικό 12€, ομαδικό 10€, ΥΠΠΟ 12€ Εξώστης: κανονικό 12€, ομαδικό 10€, ΥΠΠΟ 12€
Γενική είσοδος 10 € Οι τιμές στη Συνδρομητική και Νεανική Κάρτα είναι αξίας 120 € και 80 € αντιστοίχως.
Για την απόκτηση κάθε μιας από αυτές θα γίνεται καταβολή 20€ και για κάθε παράσταση που θα παρακολουθεί ο κάτοχός τους, θα καταβάλει 10€ αν είναι κάτοχος συνδρομητικής κάρτας και 6 € αν είναι κάτοχος νεανικής κάρτας.