Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

❦ Νέες Κυκλοφορίες





Ο τίγρης, το κοράκι κι ο Θεός
Γιάννης Αγγελάκας
Σχέδια: Γιώργος Κόφτης
Σελίδες 176
ISBN 978-960-03-7107-9
Τιμή €12
Συγχαρητήρια! Κάνατε μια εύστοχη επιλογή. Κρατάτε στα χέρια σας ένα όμορφο και οικονομικό ανάγνωσμα. Όμορφο γιατί το έγραψα ΕΓΩ και οικονομικό γιατί, χωρίς να το ξέρετε, κρατάτε στα χέρια σας όχι ένα, αλλά δύο βιβλία, το ένα μέσα στο άλλο.
Στο ένα θα γνωρίσετε δύο κατά φαντασίαν συγγραφείς, έναν κατά φαντασίαν Θεό και κάποιον Κόκκινο. Στο άλλο… Τι να σας πω για το άλλο; Ένα μόνο θα σας πω, ξεκινάει έτσι:
Η γέννηση, καμιά φορά, είναι θλιβερότερη και πιο δύσκολη από τον θάνατο, ειδικά αν γεννιέσαι φτωχός…
Φοβερό, ε!
Όπως και να ’χει, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, το να αγοράζεις δύο βιβλία στην τιμή του ενός δεν είναι λίγο πράμα. Εύχομαι να σας αρέσουν και τα δύο ή, έστω, το ένα, ή και κανένα. Σας χαιρετώ από τον παράδεισο του συγγραφέα. Καλή ανάγνωση!

Forever
Διηγήματα
Μαρία Κουγιουμτζή
Σελίδες 192
ISBN 978-960-03-7099-7
Τιμή €15
Η φωνή αντρική, τρυφερή, ερωτική σχεδόν. Την φιλάει γλυκά καθώς λέει, θα τελειώσει κάποτε, θα νικήσουμε. Κόβεται και ξαναρχίζει, σαν ν’ ανεβαίνει σκάλες. Φωνή λαχανιασμένη καθώς σέρνει το όνειρο.
Τι θα νικήσουμε, ποιοι, ποιους; Ποιους θα νικήσουμε, πότε; Χωρίς χέρια και πόδια, χωρίς κεφάλι; Πώς;
Έτσι ακριβώς, χωρίς χέρια και πόδια, χωρίς κεφάλι.
Ιστορίες παράξενες, αλλόκοτες, όπου η φαντασία, η υπέρβαση του χώρου, του χρόνου και η συμμετοχή του ορατού και του αόρατου κόσμου δημιουργούν ξαφνιάσματα και ανατροπές. Το πραγματικό, η φαντασία, το ασυνείδητο αλληλοαποκαλύπτονται. Άνθρωποι τέρατα, άνθρωποι μάγοι, μεγαλοπρεπείς και ταπεινοί, με όλες τις αισθήσεις σε υπερδιέγερση, στροβιλίζονται όπως το νόμισμα στον αέρα. Κάθε πτώση φανερώνει άλλες όψεις της πραγματικότητας. Η Μαρία Κουγιουμτζή ρίχνει το κέρμα στο τυχαίο και μας βυθίζει ενώ ταυτόχρονα μας ανυψώνει σε μιαν απέραντη διεύρυνση της ανθρώπινης κατάστασης.
Διηγήματα πάθους με την απελπισία και την ελπίδα να συνυπάρχουν. Απελπισία για το μεγάλο κάδρο του κόσμου αλλά και ελπίδα για τον μικρό κύκλο ζωής του ατόμου, καθώς η επιλογή του να διαφυλάξει την ανθρωπιά με όλα τα νοήματά της το καθιστά τραγικά μεγαλειώδες.

Ο Χορός των Ρόδων
ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ
Αντώνης Σουρούνης
Σελίδες 512
ISBN 978-960-03-7103-1
Τιμή €20
Αυτή είναι η ιστορία του Νούση, ενός Έλληνα πλάνητα στην αστική ζούγκλα της Φραγκφούρτης, που μαζί με άλλους κυνηγούς της τύχης περνά τις μέρες και τις νύχτες του πάνω από τη ρουλέτα. Από το Βισμπάντεν και το Μπρέμεν έως τη Βενετία και το Μόντε Κάρλο, ο Νούσης και η παρέα του παίζουν για να υπάρχουν, ζώντας με πάθος τις περιπέτειες, τις φιλίες, τους έρωτες, τα ταξίδια, τους ρόλους τους στα όνειρα και στους εφιάλτες τους. Ως επαγγελματίες παίκτες συνεργάζονται με σύστημα και υπομονή, και πολεμούν τα καζίνα με τα ίδια τους τα όπλα.
Ο Χορός των Ρόδων είναι το μεγάλο μυθιστόρημα του τζόγου, μια ανεπανάληπτη περιπλάνηση στις φαντασμαγορικές αίθουσες των καζίνων, ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ «γυρισμένο» στο χαρτί. Με πρώτη ύλη τα βιώματα και τις μνήμες του από τους ναούς του ρίσκου, ο Αντώνης Σουρούνης φιλοτέχνησε ένα αξεπέραστο μυθοπλαστικό σύμπαν, όπου με πρόσχημα τον τζόγο αναζήτησε την ουσία της ίδιας της ζωής.
«Πρόκειται για γεννημένο παραμυθά, που ξέρει να παίζει καλά με τις ευκολίες και τις δυσκολίες της αφήγησής του, όπως οι ήρωες του βιβλίου του παίζουν τη ρουλέτα».
Δ. Μαρωνίτης, Το Βήμα
«Τα βιβλία του Αντώνη Σουρούνη είναι η ζωντανή απόδειξη για το πόσα μπορεί να πετύχει ένας συγγραφέας όταν, εκτός από ταλέντο, έχει πραγματικά κάτι ν’ αφηγηθεί».
Δ. Κούρτοβικ, Ελευθεροτυπία
«Θυμίζει χολιγουντιανή περιπέτεια, από τις καλύτερες του είδους. Διαβάζεται χωρίς ανάσα από την αρχή ως το τέλος».
Δ. Δασκαλόπουλος, Τα Νέα
«Ο Αντώνης Σουρούνης πετυχαίνει να ταρακουνήσει και τα λιμνάζοντα ύδατα –με τη γλώσσα– αλλά και τα εγκεφαλικά κύτταρα – με την καταπληκτική του ευχέρεια στο ρεαλιστικό παραμύθι».
Χρ. Παπαγεωργίου, Αυγή
«Ένα έξοχο ψυχογράφημα των ανθρώπων της ρουλέτας. Το ενδιαφέρον του αναγνώστη μένει αμείωτο ως την τελευταία σελίδα και εξαιτίας του χιούμορ που διαποτίζει όλη την αφήγηση».
Κ. Τσαούσης, Έθνος της Κυριακής


Χειμερινή ανθοφορία
Τάσος Κανάτσης
Σελίδες 48
ISBN 978-960-03-7109-3
Τιμή €8
Η αρχιτεκτονική της μνήμης αποπειράται
να αναστηλώσει τοπία εσωτερικότητας.
Παλιννοστεί η ψυχή, σε οικείους τόπους ενδημεί
ιχνηλατεί το παρελθόν, προτού στη λήθη ολισθήσει.
Χειμερινή ανθοφορία: ενδόμυχα άλγη,
ανεξίτηλες θλίψεις, εφήμερα ανθίσματα, αναλώματα
του χρόνου.
Μια περιδιάβαση δηλαδή στη χώρα των αισθημάτων,
μια στοχαστική ενδοσκόπηση και μια διαρκής «συνομιλία»
με την ανθρώπινη ύπαρξη.


Το ΠΑΣΟΚ Meta
Κώστας Σκανδαλίδης
Σελίδες 184
ISBN 978-960-03-7115-4
Τιμή €15
Το ΠΑΣΟΚ – Πριν, από όποια σκοπιά κι αν το αντικρίσεις υπήρξε ένα κόμμα, ή καλύτερα ένα Κίνημα, που ερχόταν κυριολεκτικά από το Mέλλον. Πατούσε στα χνάρια που άφησε στη χώρα η παλιότερη εποχή, αλλά άνοιξε έναν εντελώς καινούργιο δρόμο για τα δεδομένα της. Έφερε στην πρώτη γραμμή της μάχης τη γενιά του μέλλοντος και έδωσε υπόσταση στο όνειρο μιας πραγματικής απελευθέρωσης από τα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά δεσμά που κρατούσαν αιχμάλωτη την προδικτατορική Ελλάδα.
Το ΠΑΣΟΚ – Μετά, αν πραγματικά θέλει να αναγεννηθεί, πρέπει να έρθει ξανά από το Mέλλον. Δεν έχει άλλο δρόμο. Ιδιαίτερα τώρα όπου οι ασύλληπτες ανατροπές που βιώνουμε προοιωνίζονται έναν κόσμο αχαρτογράφητο και μια χώρα παγιδευμένη στις κρίσεις. Και αυτή τη φορά, περισσότερο από ποτέ, είναι επείγουσα ανάγκη να φέρει στην πρωτοπορία τις γενιές που θα ζήσουν στον κόσμο του μέλλοντος. Τις γενιές που σχεδόν εκ γενετής χειρίζονται τα τεχνολογικά αγαθά και μέσα, που μεγαλώνουν μαζί τους και κυριαρχούν στη ζωή τους. Τις γενιές που δεν μεγάλωσαν στη θαλπωρή μιας στέρεης εξουσίας, αλλά αβέβαιες και ανασφαλείς εισέρχονται στον δυσεπίλυτο κόσμο των προβλημάτων που κουβαλά και στοιβάζει μια εντελώς νέα εποχή.
Κι όπως κάθε φορά συμβαίνει στην αλληλουχία των εποχών, στο μεταίχμιο των ιστορικών κύκλων κάτι παλιό πεθαίνει και πεθαίνοντας κυοφορεί το καινούργιο. Θάνατος και Γέννηση μαζί. Στόχος δεν μπορεί να είναι παρά η Αναγέννηση της παράταξης που βρίσκει δύναμη να υποδείξει άλλη μια φορά το δρόμο για την αναγέννηση του τόπου και την ευημερία του λαού.


Κανονικά
Μαρία Λυκάρτση
Εικόνες: Ντανιέλα Σταματιάδη
Σελίδες 32
ISBN 978-960-03-7113-0
Τιμή €14
Ένα παιδί σε έναν κόσμο που δεν είναι πια όπως τον ήξερε. Πόσο διαφορετικά θα μετρούσε ο χρόνος «αν τα πράγματα ήταν κανονικά»; Ένα βιβλίο για τις μικρές χαρές της καθημερινότητας και την αξία της στιγμής, την τόσο εύθραυστη και τόσο πολύτιμη.
Διαβάστε επίσης...







ΟΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΛΟΥΤΗ


 

«Έχουν φρικάρει με αυτά που βρήκαν» / Βιασμός ανηλίκου στην Κρήτη: «Φύλλο και φτερό» τα κινητά και τα λάπτοπ του λυράρη


«Έχουν φρικάρει με αυτά που βρήκαν» / Βιασμός ανηλίκου στην Κρήτη: «Φύλλο και φτερό» τα κινητά και τα λάπτοπ του λυράρη

Ο 66χρονος λυράρης κατηγορείται για βιασμούς ανηλίκου στην Κρήτη, αλλά και ότι τον εξέδιδε.

Προκήρυξη 1.653 θέσεων γιατρών και οδοντιάτρων στο ΕΣΥ: 1.648 θέσεις στις 7 ΥΠΕ και 5 στο ΕΚΑΒ



Προκήρυξη 1.653 θέσεων γιατρών και οδοντιάτρων στο ΕΣΥ: 1.648 θέσεις στις 7 ΥΠΕ και 5 στο ΕΚΑΒ
Με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας δόθηκε έγκριση για την προκήρυξη 1.653 θέσεων ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων του κλάδου Ε.Σ.Υ. Αναλυτικά, ανοίγουν 238 θέσεις στην 1η ΥΠΕ, 102 θέσεις στη 2η ΥΠΕ, 109 στην 3η ΥΠΕ, 145 θέσεις στη 4η ΥΠΕ, 69 θέσεις στη 5η ΥΠΕ, 131 θέσεις στην 6η ΥΠΕ, 854 θέσες στην 7η ΥΠΕ και πέντε θέσεις στο ΕΚΑΒ.

Μηνύματα Μητσοτάκη για… τέσσερις: Η «ευρυχωρία» του μπλε και της αυτοδυναμίας


Μηνύματα Μητσοτάκη για… τέσσερις: Η «ευρυχωρία» του μπλε και της αυτοδυναμίας
Σε ποιους απευθύνθηκε και πως ο πρωθυπουργός στην πρώτη μετά τα Τέμπη πολιτική ομιλία του στη Λαμία – Αφήγημα σταθερότητας μέσω ανάδειξης αυτοδύναμης κυβέρνησης στις δεύτερες εκλογές – Σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.






Ποιες επιχειρήσεις θα πληρώσουν φορο-αμαρτίες από το παρελθόν


Ποιες επιχειρήσεις θα πληρώσουν φορο-αμαρτίες από το παρελθόν
Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές του φορο-ελεγκτικού μηχανισμού, ο οποίος «σκανάρει» υποθέσεις από το παρελθόν πο...


Τραγωδία στα Τέμπη: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο συμβασιούχος σταθμάρχης


Τραγωδία στα Τέμπη: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο συμβασιούχος σταθμάρχης
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο συμβασιούχος σταθμάρχης που εμπλέκεται στην υπόθεση της σιδηροδρομ...


“Εφαγαν από τα έτοιμα” 6 δισ. σε δύο μήνες- Μειώθηκαν οι καταθέσεις


“Εφαγαν από τα έτοιμα” 6 δισ. σε δύο μήνες- Μειώθηκαν οι καταθέσεις
Από τα “έτοιμα” αναγκάστηκαν να “τρώνε” τα νοικοκυριά το προηγούμενο δίμηνο, προσπαθώντας να τα βγάλουν πέρα μ...


Πώς υπολογίζονται φέτος τα τεκμήρια της Εφορίας


Πώς υπολογίζονται φέτος τα τεκμήρια της Εφορίας
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από τους φορολογούμενους, προκειμένου να μην πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων και...


Εκλογές... My Number One. Στις 21 Μαϊου, επέτειο της νίκης Παπαρίζου στη Eurovision



Εκλογές... My Number One. Στις 21 Μαϊου, επέτειο της νίκης Παπαρίζου στη Eurovision
Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Εκλογές στις 21 Μαϊου ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, διαψεύδοντας τις πληροφορίες για διεξαγωγή της αναμέτρησης στις 28 Μαϊου, προκειμένου να αποφευχθεί το Final Four του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του μπάσκετ, στο οποίο οι οπαδοί του Ολυμπιακού προσδοκούν ότι η "ερυθρόλευκη" αρμάδα θα έχει φτάσει στον τελικό. Εκλογές ανήμερα Κωνσταντίνου και Ελένης, …