Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Μνήμες και ευωδιές της Πόλης μου
Στέλλα Λεοντιάδου
SBN: 978-960-931402-2 Αρ. σελίδων: 80, διάσταση 17χ24. ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
…Πώς θα ο­νει­ρευ­ό­σουν έ­να τρα­γού­δι α­να­το­λί­τι­κο, ξέ­χει­λο α­πό ά­ρω­μα, τρυ­φε­ρά­δα, κα­η­μό; Πώς θα ο­νει­ρευ­ό­σουν έ­να τρα­γού­δι τα­ξι­δε­μέ­νο με­σ’ τα στε­νά του Βό­σπο­ρου μ’ ό­λο το γλύ­κο της α­να­το­λής, μ’ ό­λο το πι­κρό της α­να­μνή­σιο;
Πώς θα ο­νει­ρευ­ό­σουν έ­να τρα­γού­δι που να σου μα­λά­ζει την ψυ­χή, που να στα­λά­ζει μέ­σα σου νό­στο κι α­να­σε­μιά, πό­νο και γλυ­κα­σμό, που να σου πε­λε­κά­ει την καρ­διά; Οι «Μνή­μες κι ευ­ω­δι­ές της Πό­λης μου», της Στέλ­λας Λε­ον­τιά­δου, εί­ναι έ­να τέ­τοι­ο ο­νει­ρε­μέ­νο τρα­γού­δι. Έ­νας τρι­αν­τα­φυλ­λώ­νας, έ­να κέ­ρα­σμα ζω­ής, μια προ­σευ­χή… Αν­τώ­νης Σα­μι­ω­τά­κης Δι­ευ­θυν­τής Πει­ρα­μα­τι­κού Μου­σεί­ου Λο­γο­τε­χνί­ας

Σκληρό πόκερ με την Ευρώπη παίζει η...Τσεχία!

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR
Ανυποχώρητος εμφανίζεται ο Βάτσλαβ Κλάους, παρά την απειλή της Κομισιόν πως αν δεν υπογράψει τη Συνθήκη της Λισαβώνας, οι Τσέχοι μπορεί να βρεθούν χωρίς Επίτροπο στην Κομισιόν- ουσιαστικά εκτός Βρυξελλών.
Ο ευρωσκεπτικιστής πρόεδρος της Τσεχίας επιμένει να παίζει με την Ευρώπη ένα παιχνίδι πόκερ με αβέβαιη έκβαση.
Επτά χρόνια αφότου ξεκίνησε στον δύσκολο δρόμο της, 11 ημέρες αφότου οι Ιρλανδοί ανασκεύασαν το προηγούμενο «όχι» τους σε δεύτερο δημοψήφισμα, πέντε ημέρες αφότου η Πολωνία έγινε το 26ο από τα 27 κράτη- μέλη της Ευρώπης που την επικύρωσε, η Συνθήκη της Λισαβώνας «κρέμεται» από έναν άνθρωπο που έχει καταστήσει σαφές πως σκοπεύει να εξαργυρώσει ακριβά την υπογραφή του: τον Βάτσλαβ Κλάους, τον άνθρωπο που- όπως σχολιάζουν οι «Financial Τimes»- «έχει αρχίσει να μεταλλάσσει τον παραδοσιακό του ρόλο του προβοκάτορα σε ρόλο σαμποτέρ».

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Ο Θησαυρός της Ευτυχίας ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΗΣ
Σχήμα: 17X0 Αρ. Σελίδων: 120
ISBN: 978-960-382-766-5
Γλώσσα: Ελληνικά
Ένα παραμύθι, «για να μην παραμυθιάζονται τα παιδιά από 9 έως 99 χρόνων», σχετικά με τα «ναρκωτικά».
Ο γιατρός Γιώργης Οικονομόπουλος, με 30 χρόνια δουλειάς στη θεραπεία των εξαρτήσεων, συγγραφέας δύο βιβλίων και δεκάδων άρθρων για τα ναρκωτικά, ενημερώνει, με τον ζωντανό τρόπο ενός παραμυθιού, τα παιδιά για ένα μεγάλο πρόβλημα της εποχής στην οποία καλούνται να ζήσουν.
Για ένα πρόβλημα που η αντιμετώπισή του δεν έχει κι αυτή ακόμα απεξαρτηθεί από προκαταλήψεις, στερεότυπα και υπεκφυγές _ με ευθύνη της κοινωνίας μας.
Έτσι, το βιβλίο αυτό, που πρώτα απ' όλα απευθύνεται στα παιδιά, γίνεται εξίσου διδακτικό και εν τέλει χρηστικό και για τους γονείς τους, όπως και για κάθε ενήλικο που δεν αρνείται να αναλάβει τις δικές του ευθύνες απέναντι στις νεότερες γενιές.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΝΤΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Rewind
Συγγραφέας: ( Ξυλούρη Μαρία )
ISBN: 960-219-221-4
Τον λένε Πέτρο, αλλα καποιοι τον φωνάζουν Μέι Ντέι, όνομα που του έδωσε η μητριά του, πρίν πέσει σ'έναν άγρυπνο ύπνο που κράτησε χρόνια.
Η μητριά του Πέτρου είναι ζωντανή.
Αλλά, κυρίως νεκρή.
Κι ο Πέτρος πρέπει να το πει στον πατέρα του, γιατί αυτή η ιστορία έχει παρατραβήξει.
Κι εξάλλου, η μητριά του δεν μπορεί να είναι το ίδιο σημαντική με τη μάνα του, μια γυναίκα που πνίγεται σ'αιώνιο ριπλέι, έτσι;
Όμως, τι είναι τελικά σημαντικό;
Και τι είναι όπως νομίζει ο Πέτρος οτι είναι;

Τίμησαν την θυσία του Παύλου Μελά

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος στις 12 Οκτωβρίου, η τελετή τιμής και μνήμης για τον Παύλο Μελά, στον καθιερωμένο πλέον χώρο (πλατεία Παύλου Μελά), μπροστά στην Λέσχη Αξιωματικών στο κέντρο της Αθήνας.
Από νωρίς το απόγευμα δεκάδες πατριώτες βρέθηκαν στον χώρο, κρατώντας ελληνικές σημαίες, πλαισιώνοντας τους οργανωτές της εκδήλωσης.
Λίγο πριν τις 7 και ενώ η πλατεία είχε ήδη αρχίσει να γεμίζει χώρο, η πρωτότυπη μουσική από την ταινία «Παύλος Μελάς» άρχισε να παίζει από τα μεγάφωνα, προκαλώντας πολλούς περαστικούς που ρωτούσαν για ποιόν λόγο ακριβώς γινόταν αυτή η εκδήλωση.
Και ήταν προφανές ότι όταν έπαιρναν την απάντηση, ξαφνιαζόντουσαν, που δεν το είχαν συνειδητοποιήσει. Λίγο μετά τις 7 και με εκατοντάδες συγκεντρωμένους, ξεκίνησε η εκδήλωση.
Πρώτος τον λόγο έλαβε, ο εκδότης Γιάννης Γιαννάκενας, ο οποίος άλλωστε είναι εδώ και χρόνια η ψυχή της εκδήλωσης, και πρέπει εδώ να ομολογήσουμε ότι είναι χάρις στην δική του επιμονή που συνεχίζει σήμερα να γίνεται αυτή.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

Σνιφ!
Συγγραφέας: Παπαδογιάννης Γρηγόρης
ISBN: 978-960-417-219-1
Barcode: 9789604172191 Σελίδες: 392
Περιγραφή: Ένα παιδί που μεγαλώνει κι όλο δε λέει να μεγαλώσει, ταξιδεύει σ’ ένα μικρό καράβι που λέγεται Ελλάδα από τη δεκαετία του ’60 ως τις μέρες μας.
Μαζί του το Παιδί-φάντασμα κι ο Σπίθας, ο Τιραμόλα και ο Μπλεκ, ο Τουίτι και ο Συλβέστρος, ο Βέγγος κι ο Χατζηχρήστος, η Αλίκη κι ο Δημήτρης, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας κι ο Ζαμπέτας, ο Ωνάσης κι η Σοράγια, η θεία Λένα κι ο Λαμπίρης, ο Δομάζος και ο Αντωνιάδης, ο Καραμανλής που θα σώσει την Ελλάδα και ο Αντρέας που θα κάνει σοσιαλισμό, ο Ντόναλντ και τα τρία ανιψάκια, ο Γκούφη, ο Γκαστόνε… και πολλά, πάρα πολλά τραγούδια. Μια αλλιώτικη εκδοχή της ιστορίας της Ελλάδας, όπου τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα συνυπάρχουν με τα κουτσομπολιά της γειτονιάς, τα καθέκαστα της μικρής πόλης, την ταπεινή ζωή της επαρχίας και τη βουή της πρωτεύουσας.
Μια ιστορία γεμάτη μικρούς ήρωες και μεγάλα λάθη, πολύχρωμες εικόνες και ασπρόμαυρες θλίψεις, ραδιοφωνικές εκπομπές, ταινίες και σίριαλ.
Μια νοσταλγική ιστορία για όσα αφήσαμε στην άκρη με το πέρασμα του χρόνου κι όταν τα ξαναβρίσκουμε, νιώθουμε κάτι που μόνο μια λέξη μπορεί να το περιγράψει: σνιφ!

Επιστημονικό Συμπόσιο «Χριστιανική Μακεδονία»

Χριστιανική Μακεδονία Θεσσαλονίκη - Αρχαία Σαρδίκη, Σημερινή Σόφια - 16/10/2009 έως 18/10/2009 Ώρα: 20.30
Χώρος Εκδήλωσης: Εκκλησιαστική Ακαδημία Είδος Εκδήλωσης: Λόγος Λεωφορεία: 11,58
Επιστημονικό Συμπόσιο «Χριστιανική Μακεδονία»
«Πνευματικές σχέσεις Θεσσαλονίκης με την Αρχαία Σαρδική (σημερινή Σόφια)» Σε συνεργασία με το Καρίπειον Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού
Με 20 ανακοινώσεις στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (ΑΕΑΘ) και εκθέσεις στο Καρίπειο Μέλαθρο θα εξελιχθεί το καθιερωμένο ετήσιο επιστημονικό συμπόσιο «Χριστιανική Μακεδονία».
Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου θα εξεταστούν Α) Ιστορία - Διεθνείς Σχέσεις, Β) Εκκλησιαστική Ιστορία - Διορθόδοξες Σχέσεις, Γ) Πνευματικός βίος - Μοναχισμός - Εκδοτική Δραστηριότητα, Δ) Θέματα παιδείας και κοινωνίας.Του επιστημονικού συμποσίου θα ακολουθήσει 4ήμερη αποστολή στην Σόφια και την Παρευξείνια Βουλγαρία.Το συνέδριο θα ξεκινήσει την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου και ώρα 7 μ.μ. με πανηγυρική συνεδρία στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της ΑΕΑΘ, όπου θα λάβουν χώρα όλες οι συνεδρίες. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στις Εκθέσεις και δεξίωση στα δώματα του Καριπείου Μελάθρου.Στις 17 Οκτωβρίου θα γίνουν 4 ακόμα συνεδρίες, 2 το πρωί και 2 το απόγευμα, όπου οι εισηγητές θα αναπτύξουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους.Στις 18 Οκτωβρίου το πρωί το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με την πανηγυρική Θεία Λειτουργία και τα συμπεράσματα και θα ακολουθήσει η αποστολή στους τόπους ερεύνης. Το Συμπόσιο θα πλαισιώνουν οι μόνιμες εκθέσεις του Καριπείου Μελάθρου: α) με σφραγίδες, εκκλησίες και πνευματικά καταστήματα της Κωνσταντινουπόλεως (ανάγλυφες αποτυπώσεις σε γρανίτη από τον Δ. Λέινα) από το έργο των Ακύλα Μήλλα - Ιόλης Μήλλα, Σφραγίδες Κωνσταντινουπόλεως (εκδ. Μνημοσύνη, αριθμ. 4, Αθήνα 1996), β) για τα αρχαιότερα ελληνικά παλαίτυπα Βιβλιοθηκών της Χερσονήσου του Αίμου και Η.Π.Α. (φωτογραφική): Πατριαρχική Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως, Εθνική Βιβλιοθήκη Βουδαπέστης Βελιγραδίου, Κετίγνης, Βιβλιοθήκη Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Αγίου Όρους, Βιβλιοθήκη Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους, Βιβλιοθήκη Ιεράς Μονής Πάτμου, Κεντρική Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιακώβου Βοστώνης και Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρου Καρίπη, γ) για τους ιστορικούς ναούς Αγίου Δημητρίου Κωνσταντινουπόλεως (φωτογραφική), και δ) για τις πολιτιστικές ελληνικές ρίζες της Πελαγονίας (φωτογραφική).
Φορείς συνεργασίας:
Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, Τομέας Κανονικού Δικαίου και Βυζαντινής Θεολογίας από του Θ΄ αιώνος & Βιβλικών Σπουδών και Πολιτιστικού Βίου της Μεσογείου του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τομέας Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Σόφιας σε συνεργασία με το Πατριαρχείο Σόφιας, Πρόγραμμα «Οικουμενικός Ελληνισμός» Συντονιστές: Α. Ε. Α. Θ. - Ι. Ε. Θ. Π. Τηλέφωνο πληροφοριών: 2310-278602Φαξ: 2310-282180

«Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας»

Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας - 16/10/2009 έως 18/10/2009 Ώρα: 21.00
Χώρος Εκδήλωσης: Θέατρο Άνετον Είδος Εκδήλωσης: Θέατρο Κανονικό: 20 € Φοιτητικό: 15 € Λεωφορεία: 31,39,3«Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας» Η γνωστή ηθοποιός Χρύσα Καψούλη σκηνοθετεί το εαυτό της και ερμηνεύει έναν μονόλογο βαθιά ανθρώπινο και ψυχολογικό, που φέρει την υπογραφή του Δημήτρη Δημητριάδη.
Η μικρασιάτισσα Κασσάνδρα, μέσα από τη ζωή και τις επιλογές της, διακηρύσσει την ολική επικράτηση της προσφοράς και της αποδοχής του πόθου στην ζωή του κάθε ανθρώπου. Η Κασσάνδρα είναι το πρόπλασμα τής ξένης, όχι μόνο γιατί είναι Ασιάτισσα, έστω Μικρασιάτισσα, αλλά κι επειδή η μαντική της ιδιότητα την τοποθετεί αυτομάτως σ' ένα άλλο επίπεδο, κυρίως την θέτει απέναντι στους άλλους στους οποίου απευθύνει τις προβλέψεις της.
Στο πρόσωπό της συναιρείται το πρόβλημα της καταγωγής και της γλώσσας, δύο κρίσιμων χαρακτηριστικών για την αποδοχή και την ένταξη. Στον «Ευαγγελισμό», αυτά τα δύο στοιχεία δοκιμάζονται ριζικά από την ανατρεπτική δύναμη τού πόθου. Εδώ, η Κασσάνδρα αναλαμβάνει η ίδια την διαπραγμάτευση τού προσωπικού της μύθου, που την θέλει ανέραστη και εχθρική προς την ερωτική προσφορά, και ανασκευάζει άρδην την γνωστή και καθιερωμένη εικόνα της.
Γίνεται το αντίθετό της. Απευθυνόμενη και πάλι προς όλους, αφηγείται την μεταστροφή της και τους λόγους που την οδήγησαν σ' αυτήν. Η απόρριψη τού έρωτα που ένιωθε ο Απόλλων γι' αυτήν, απόρριψη για την οποία εκείνος την καταράστηκε να προλέγει την αλήθεια αλλά να μην γίνεται από κανέναν πιστευτή, διακόπτεται και αντικαθίσταται από την απόλυτη παράδοση στο ερωτικό πάθος τού άντρα που, με την ανταπόκριση αυτή, την κάνει γυναίκα, αλλά κι από το γεγονός ότι τώρα πια, χάρις στην αποδοχή τού πόθου και στην ανταπόδοσή του, ό,τι λέει γίνεται από όλους πιστευτό. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει στην Κασσάνδρα, παίρνει, μέσα από τα λόγια της κι από τον τρόπο με τον οποίο αφηγείται την μεταστροφή της, πολύ ευρύτερες διαστάσεις: γίνεται μία παράφορη εξαγγελία υπέρ τής ερωτικής προσφοράς στην οποία η Κασσάνδρα αποδίδει τον καταλυτικό ρόλο για την επίτευξη μιάς ριζικής τομής.
Η ιστορία τής ανθρωπότητας χωρίζεται σ' ένα πριν την προσφορά και σ' ένα μετά απ' αυτήν. Το προσωπικό πριν της Κασσάνδρας είναι το πριν όλων των ανθρώπων, και το προσωπικό της μετά είναι το μετά όλων των ανθρώπων.
Το καταδικασμένο πριν και το αναγεννητικό μετά γίνονται, μέσα από τον ενθουσιώδη μονόλογό της, τα δύο άκρα όπου ο κάθε άνθρωπος μπορεί να βρεθεί αλλά και όπου μπορεί να επιλέξει ποιο από τα δύο θα ακολουθήσει, αφού πρόκειται πάντα για θέμα προσωπικής επιλογής και όχι έξωθεν καταναγκασμού. Με την φρενήρη αφήγησή της η Κασσάνδρα καταρρίπτει όλες τις δεσμεύσεις τού παρελθόντος αποκαλύπτοντάς τες αποτυχημένες, και διακηρύσσει, ως φλεγόμενη συνήγορος, την ολική επικράτηση της προσφοράς και της αποδοχής του πόθου στην ζωή του κάθε ανθρώπου. Κείμενο Δημήτρης Δημητριάδης Σκηνοθεσία-Ερμηνεία Χρύσα Καψούλη Μουσική σύνθεση-επι σκηνής Μιχάλης Δέλτα

Έκθεση Χαρακτικών - 15/10/2009 έως 18/10/2009

Έκθεση Χαρακτικών - 15/10/2009 έως 18/10/2009 Ώρα: 19:00
Χώρος Εκδήλωσης: Αίθουσα Τέχνης Αρχιτεκτονικού Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία
Έκθεση χαρακτικών με θέμα την ποίηση του Γ.Ρίτσου .
Τα χαρακτικά δημιούργησαν οι μαθητές της Γ γυμνασίου στα πλαίσια του μαθήματος εικαστικών του σχολείου.
Παράλληλα θα υπάρχει βιντεοεγκατάσταση όπου θα προβάλλονται μουσικά σύνολα που θα ερμηνεύουν μελοποιημένη ποίηση του Γ.Ρίτσου.

1o Πανελλήνιο Συνέδριο Μονογονεϊκών Οικογενειών 7-8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009 ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ 1o Πανελλήνιο Συνέδριο Μονογονεϊκών Οικογενειών ΣΤΙΣ 7-8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009 ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ SITE http://www.monogoneikes.gr/sinedrio/

ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΚΡΑΝΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣΤου Δρ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΚΑΙ ΣΑΦΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ.
Μια σχετικά νέα διαγνωστική μέθοδος η διακρανική υπερηχογραφία βρέθηκε ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στις περιπτώσεις αδιάγνωστης σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Μέσω της εξέτασης αυτής μπορεί να διαγνώσει κανείς εστίες σκλήρυνσης στον μεσεγκέφαλο και γύρω του.
Η εξέταση ελέγχοντας τις μεταβολικές αλλαγές του σιδήρου μπορεί να προσδιορίσει μικρές βλάβες ή και βλάβες που πρόκειται να γίνουν και να δημιουργήσουν εστίες της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΘ,Α ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009
Σχετικά με το διαγωνισμό για την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών
Απαντώντας σε νεώτερες ερωτήσεις δημοσιογράφων σε σχέση με το διαγωνισμό για την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε τα εξής:
(διαβάστε τη δήλωση, εδώ: http://www.evenizelos.gr/statements/1547-epop) Παρασκευή 16 Οκτωβίου 2009
Σχετικά με τους εκκρεμείς διαγωνισμούς για την επιλογή και κατάταξη επαγγελματιών οπλιτών
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σήμερα σχετικά με τους εκκρεμείς διαγωνισμούς για την επιλογή και κατάταξη επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ) δήλωσε τα εξής:
(διαβάστε τη δήλωση, εδώ: http://www.evenizelos.gr/statements/1546-epop)

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ - Today at InfognomonPolitics

Εγκλωβισμός με MICA IIR τουρκικού F-16D ΕΛΒΟ: Δεν αποκλείει την αποχώρηση του ο όμιλος Μυτιληναίος-Ζητά συνάντηση με υπουργείο Αμύνης ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΕΠΟΠ: Δεν επαναλαμβάνονται οι διαδικασίες για το Στρατό Ξηράς Νταβούτογλου πρωθυπουργός με πρόεδρο τον... Ερντογάν! Είτε με συμφωνία, είτε με διχοτόμηση,«Οι... κομπιουτεράδες θέλουν λύση του Κυπριακού» Kερδισμένοι - χαμένοι από τη συμφωνία Tουρκίας - Aρμενίας Στραβή διάγνωση, αποτυχημένη θεραπεία ΠΓΔΜ: Ενεκρίθη η οριοθέτηση των συνόρων με το Κόσοβο Ειρήσθω:Αιχμάλωτοι των «διακοινοτικών» Ο ήρωας Σπύρος Χατζηγιακουμής από την Κυθρέα Υιοθετεί ο ΟΗΕ την έκθεση-κόλαφο σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα Η 'αντιπολίτευση' του Ελευθέριου Β. Η Ουάσιγκτον καλεί εκτάκτως τον Ερντογάν Η Ευρωπαϊκή ένταξη των Σκοπίων περνά από την ονομασία Έκκληση της Τουρκίας στο Ισραήλ για τη Γάζα Ασπίδα προστασίας Ρεν, υπέρ της Τουρκίας «Μπουγιουρντί» σε επενδυτές.Θα φορολογούνται τα κέρδη των ξένων στην Τουρκία. Η κρύπτη της μεγάλης φυγής Οι ανακαλύψεις του Ελβετού αρχιτέκτονα που είχε ανακαινίσει την Αγ. Σοφία Πλήρης η στήριξη της Αγκυρας στα Σκόπια Τουρκία: Σημαντικό βραβείο απονεμήθηκε σε Ιρανούς μπλόγκερς για την κάλυψη των προεδρικών εκλογών στο Ιράν. Διαμαρτυρία της Κύπρου στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου από την Τουρκία Ριζικές αλλαγές στις διαδικασίες ασύλου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.Ζητά δωρεάν νομική βοήθεια

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ FOREIGNPRESS-GR.COM

Αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη: Οι Βούλγαροι τον ξαναερωτεύθηκαν
Του Ανδρέα Μπελιμπασάκη
«Ξαφνικά» στη Βουλγαρία όλοι αγάπησαν τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.
Αρκούσε μια απλή ενημερωτική παρουσίαση της εταιρείας “Trans Balkan Pipeline”, που αφορούσε τις περιβαλλοντικές προεκτάσεις του έργου για να πεισθούν άπαντες οι κυβερνητικοί παράγοντες ότι ο πετρελαιαγωγός δεν είναι η χειρότερη επένδυση του κόσμου. Κυρίως όμως πείσθηκε ο πιο δύσπιστος όλων.
Ο υπουργός οικονομίας ενέργειας και τουρισμού Τράικο Τραικόφ, ήταν αυτός που από την πρώτη στιγμή μετά την εκλογή της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης, έκανε «παντιέρα» το θέμα, αμφισβητώντας έντονα το μέλλον του αγωγού, δηλώνοντας εμφατικά ότι «το περιβάλλον κοστίζει πολύ περισσότερο από τα 35 εκατ. δολάρια που θα κερδίζουμε ετησίως».
Ο Βούλγαρος υπουργός εμφανίζεται τώρα ενθουσιασμένος με βάση την παρουσίαση της “Trans Balkan Pipeline”, αφού απομακρύνονται –σύμφωνα με το σχέδιο υλοποίησης- οι οικολογικοί κίνδυνοι που θα ανέκυπταν για την περιοχή του Μπουργκάς (μια από τις ομορφότερες παραλίες στα νότια παράκτια της Μαύρης θάλασσας) .
Ο διευθύνων σύμβουλος Trans - Balkan Pipeline, Αλεξάντερ Ταρακάνοφ, διαβεβαίωσε επίσης την βουλγαρική κυβέρνηση ότι θα ληφθούν τα πιο σύγχρονα μέτρα ασφαλείας για την κατασκευή του έργου.
Η παρουσίαση έληξε με την δήλωση του Βούλγαρου υπουργού οικονομίας να δηλώνει ότι «τελικά δεν υπάρχουν πολλές αιτίες το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης να μην προχωρήσει». Στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, μέτοχοι με μερίδια 24,5% είναι η Βουλγαρία και η Ελλάδα, ενώ η Ρωσία είναι πλειοψηφικός μέτοχος με μερίδιο 51%.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις το κόστος του πετρελαιαγωγού θα είναι ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ.
Στο υπόμνημα του σχεδίου μεταξύ Βουλγαρίας, Ρωσίας και Ελλάδας, προβλέπεται η ρωσική πλευρά να εξασφαλίσει τη λειτουργία του αγωγού και την πρώτη ύλη.
Ο αγωγός θα μεταφέρει 35 εκατομμύρια τόνους πετρέλαιο ετησίως από το ρωσικό λιμάνι Νοβοροσίσκ μέσω βουλγαρικού εδάφους ως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Από τα τέλη διαμετακόμισης η Βουλγαρία θα κερδίζει 35 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση ή ένα δολάριο ανά τόνο. Όλα είναι (περίπου) οικολογία... Είναι τόσο φανατικός οικολόγος ο κ. Τραικόφ; Μάλλον όχι. Από την πρώτη στιγμή που εξεδήλωσε τις έντονες διαφωνίες του για την υλοποίηση του έργου, επικαλούμενος περιβαλλοντικά προβλήματα και την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, άπαντες στη βουλγαρική πρωτεύουσα γνώριζαν ότι το σχέδιο πάγωσε προσωρινά, για να εξεταστεί η οικονομική σκοπιμότητά του. Κυρίως όμως, τελικός στόχος ήταν να αυξηθούν τα οφέλη από την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης. Ο κ. Τραικόφ εκφράζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί τη δυσαρέσκεια του, από τις συμφωνημένες τιμές διαμετακόμισης και τα τέλη για τη μεταφορά των πρώτων υλών από το έδαφος της Βουλγαρίας. Μία από τις ιδέες είναι να εξασφαλιστεί συμμετοχή βουλγάρικων επιχειρήσεων στη μεταφορά πετρελαίου από το Νοβοροσίσκ ως το Μπουργκάς.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ FOREIGN PRESS Παυλοπέτρι: H αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου Στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου αποκαλύπτονται τα μυστικά μιας πανάρχαιας πόλης που μπορεί να έδωσε το έναυσμα για τον μύθο της Ατλαντίδας, γράφει μεγάλη ανταπόκριση της Guardian.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στο Παυλοπέτρι κοντά στην Νεάπολη Λακωνίας. Η καταποντισμένη πόλη χρονολογείται από την εποχή των μυθικών ηρώων του Ομήρου. Η μεικτή ομάδα Ελλήνων και Βρετανών αρχαιολόγων αποκαλύπτει σιγά-σιγά τα μυστικά μιας πόλης με απίστευτο πλούτο και χλιδή. "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου", δήλωσε ο Δρ. Τζον Χέντερσον, καθηγητής υποθαλάσσιας αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Νότινγχαμ.
"Τα ευρήματα χρονολογούνται από το 2800 έως το 1200 π.Χ, πολύ πριν την Κλασσική εποχή του ελληνικού πολιτισμού". Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αρχαία πόλη που έχει έκταση 30 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων βυθίσθηκε περίπου στα 1000 π.Χ.
Αν και ανακαλύφθηκε από βρετανό ωκεανογράφο πριν 40 χρόνια, μόλις τώρα οι επιστήμονες, με την βοήθεια ψηφιακής τεχνολογίας, κατάφεραν να καταγράψουν τα ερείπια στον βυθό. Αυτά που ανακάλυψαν ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, σημειώνει η Guardian. Βρήκαν μια πόλη με κτήρια, πλατείες, δρόμους και μνημεία.
Ο βυθός είναι γεμάτος με διασκορπισμένα αγγεία.
Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε μεγάλο κτίριο, μήκους 35 μέτρων, που μάλλον αποτελούσε έδρα και κατοικία της πολιτικής ηγεσίας της πόλης. "Βρήκαμε κεραμικά που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή.
Αυτό δείχνει ότι η πόλη υπήρχε εδώ και 5 χιλιάδες χρόνια. 1200 χρόνια παλαιότερα από ότι αρχικά πιστεύαμε", δήλωσε ο Χέντερσον.