Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Η διανόηση τώρα εγκαταλείπει τον Ερντογάν, ενώ το 2007 είχε σταθεί στο πλάι του

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics Η διανόηση τώρα εγκαταλείπει τον Ερντογάν, ενώ το 2007 είχε σταθεί στο πλάι του Του Αλεξανδρου Μασσαβετα
To 2007 ήταν η χρονιά της μεγάλης σύγκρουσης μεταξύ της πρώτης κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν και των κεμαλικών κέντρων εξουσίας στη δικαιοσύνη, το στράτευμα και τη γραφειοκρατία.
Το έτος εκείνο ανέδειξε, έπειτα από πολύμηνες απειλές εκτροπής, ογκώδη συλλαλητήρια και το «διάγγελμα στο Διαδίκτυο» του γενικού επιτελείου, τον Αμπντουλάχ Γκιουλ στην προεδρία και τη δεύτερη κυβέρνηση Ερντογάν στη διακυβέρνηση.
Στη νίκη αυτή του Ερντογάν και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), που κατέλαβε ποσοστό 47% στις εκλογές του Ιουλίου 2007, σημαντικό ρόλο έπαιξε η...υπέρ του ΑΚΡ σταυροφορία της συντριπτικής πλειοψηφίας των προοδευτικών διανοουμένων της χώρας.
Το 2008, οι εν λόγω διανοούμενοι εγκατέλειψαν το ΑΚΡ, απογοητευμένοι από σειρά εσφαλμένων κομματικών επιλογών.
Μετά την αποτυχία του «έμμεσου πραξικοπήματος», στο οποίο θα οδηγούσε τη χώρα μια δικαστική απαγόρευση του κόμματος, οι διανοούμενοι έδωσαν τέλος στη συστράτευσή τους.
Διαβάστε όλο το άρθρο και πολλά ακόμα εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων
Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας
Νοταρά 45 & Μετσόβου 30, Αθήνα
106 83
Τηλ. 210 5231966 Fax: 210 5221950
Αθήνα 07.01.2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων στο πλαίσιο της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των νεολαίων των σωματείων της, διοργανώνει ποντιακή βραδιά στο κέντρο «ΚΟΡΤΣΟΠΟΝ», το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 22:00.
Στο πλούσιο ποντιακό πρόγραμμα του κέντρου, στο οποίο συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ιωακειμίδης Μπάμπης, Νικολαϊδης Παντελής, Φωτιάδης Γιάννης, Χατζηδαϋιτίδης Νίκος θα πλαισιώσουν και οι καλλιτέχνες: Ιωαννίδης Γιώργος, Ιωαννίδης Λάζος, Κεμανετζίδης Μπάμπης, Τσιτιρίδης Γιάννης και Λυπιρίδης Δημήτρης.
Και φυσικά για τους μη πόντιους φίλους μας, που θα θελήσουν να διασκεδάσουν μαζί μας, υπάρχει το λαϊκό πρόγραμμα με τον Γιώργο Τσάπα, που πιστεύουμε ότι θα τιμηθεί ιδιαίτερα από όλους.
Ευελπιστώντας στη δυναμική παρουσία όλων των νεολαίων – μελών των σωματείων, σας περιμένουμε και σας υποσχόμαστε ότι η βραδιά αυτή θα είναι ξεχωριστή γιατί όλοι εσείς θα είστε και πάλι μαζί μας.
Η Υπεύθυνη Δημ. Σχέσεων & Γραφείου Τύπου
Κοντού Χριστίνα Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Ντύσσελντορφ "Ο Ξενιτέας" του Γιάννη Δελόγλου
Θαύμα πραγματικό επιτελούν οι ξενιτεμένοι Πόντιοι στο Dusseldorf της Βόρειας Γερμανίας, μιας πόλεως των 650.000 κατοίκων περίπου εκ των οποίων οι 12.000 είναι Έλληνες της πρώτης της δεύτερης αλλά και της τρίτης μεταναστευτικής γενιάς.
Ένας σύλλογος, ζωντανό κύτταρο ανήσυχων συμπατριωτών μας που ένα τέταρτο του αιώνα διατηρεί με ενθουσιασμό, συνεργασία και ομόνοια ήθη, έθιμα, παραδόσεις, τραγούδια, μουσική και χορούς των αλύτρωτων πατρίδων.
Για να γίνουν όλα αυτά από μια μικρή ομάδα μέσα σε μια μεγαλούπολη όπου οι αποστάσεις δημιουργούν προβλήματα και οι αντίξοες συνθήκες μέσα στην σύγκρουση μας πολυπολιτισμικής κοινωνίας είναι τακτικό φαινόμενο χρειάζονται θυσίες.
Παρ' όλα αυτά η γρανιτένια τους θέληση όχι μόνο εκμηδένισε τις δυσκολίες, αντίθετα, έκανε άλματα προόδου και σε άλλους τομείς.
Όταν το 1983 ο αρχιτέκτονας αυτού του υπέροχου μεγαλείου Γιώργος Σαρνάζης οδηγούσε το άρμα προς το μέλλον ήξερε και τις δυσκολίες και τα εμπόδια.
Όμως με την σύμπραξη και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του από τους Ξενοφώντα Σαχινίδη, Σπύρο Τελίδη, Φίλιππο Παρχαρίδη, Κώστα Τσοπουρίδη, Αριστείδη Πετρίδη και Νίκο Χατζηδημητριάδη συγκρότησαν το πρώτο διοικητικό συμβούλιο, ονόμασαν τον σύλλογό τους "Ξενιτέα" και από τότε οδηγείται σε ανοιχτούς ορίζοντες σκορπώντας το μεγάλο χρέος σε όλους τους Έλληνες της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής με την ίδια αγάπη.
Κρατώντας το τιμόνι του συλλόγου ο χαλκέντερος Γιώργος Σαρνάζης τα πρώτα 13 χρόνια (1983 - 1996) με εκπληκτική επικοινωνιακή τακτική, υπομονή και θυσίες μαζί με τους αξιόλογους συνεργάτες του κατόρθωσε να αναδείξει τον "Ξενιτέα" ως έναν από τους καλύτερους συλλόγους στους κόλπους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Κεντρικής Ευρώπης (Ο.Σ.Ε.Π.Ε.) συμμετέχοντας δυναμικά σε όλες της τις διοργανώσεις. Ένα ξεκίνημα με σωστές βάσεις που έβαλαν τις πρωτεργάτες με έναν έξοχο τιμονιέρη που οδηγούσε σταθερά και σίγουρο το καράβι της νοσταλγίας σε τόπους μακρινούς αλλά αλησμόνητους.
Τον ακούραστο "έφηβο" της μεγάλης προσφοράς Γιώργο Σαρνάζη που μέχρι σήμερα υπηρετεί τον σύλλογο μέσα από διάφορες θέσεις του δ.σ. διαδέχτηκαν στην προεδρία, ο Βασίλης Δημητριάδης 1996 - 2000, ο Σπύρος Θωϊδης 2000 - 2002, ο Ιορδάνης Νικολαϊδης 2002 - 2006 και από το 2006 ο Κώστας Απατζίδης.
Υπήρξε μια αξιολόγηση μέσα στους κόλπους του συλλόγου, ζυμώθηκε με ευπρέπεια η διάδοχη κατάσταση όπου διακρίνεται το ήθος και η αξιοπρέπεια όλων τους.
Βλέποντας κατάματα, ωμά και αντικειμενικά αυτό το υπέροχο μίγμα Ελλήνων Ποντίων που προέρχονται από διαφορετικά διαμερίσματα του Πόντου οι πρόγονοί τους και αυτοί από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδος να λειτουργούν με αξιοζήλευτους ρυθμούς ως μια οικογένεια χειροκροτεί και επικροτεί με θαυμασμό αυτό που πέτυχαν!
Μια οικογένεια, ένα θαύμα, ίσον μεγαλοπρέπεια.
Όμως αυτούς του υπέροχους ακρίτες που υπηρετούν με αξιοπρέπεια τα ιδανικά της φυλής τους, πότε επιτέλους, θα τους δει με καθαρό μάτι η Ελληνική πολιτεία, πότε θα σκύψει στα προβλήματά τους και πότε θα αφουγκραστεί τις ανάγκες τους;
Αν δει ότι όσοι διετέλεσαν πρόεδροι όλα αυτά τα χρόνια υπηρετούν αυτό το εκλεκτό εκπολιτιστικό κομμάτι από διάφορες θέσεις γρήγορα θα βγάλει συμπεράσματα που οδηγούν στην αναγνώριση ότι είναι μια αρραγής ενότητα, μια οικογένεια που πιστεύει σε αξίες και ιδανικά.
Βλέποντας όμως και ένα χρονοδιάγραμμα που έβαλε μπροστά στοχεύει στην επέκταση επαφής με τους νέους που είναι η πραγματική εγγύηση για το μέλλον.
Η υλοποίηση αυτού του στόχου ανανεώνεται συνεχώς όχι μόνο μέσα στις τάξεις του χορευτικού συγκροτήματος αλλά και στην εκμάθηση μουσικών οργάνων, κυρίως λύρα.
Η διατήρηση της επικοινωνίας και της συνεργασίας με άλλους φορείς αλλά και η διεύρυνση των δραστηριοτήτων για εκμάθηση και προβολή της ιστορίας, της γλώσσας και της παράδοσης.
Μέσα από όλα αυτά ξεχωρίζει και αναγάγει μέσα από ευαισθησία το δικαίωμα στη μνήμη. Μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν με δέος και σεβασμό στο μνημόσυνο για τους 353.000 αδικοχαμένους μάρτυρες της Ελληνικότητάς τους και κάνουν αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του νεοτουρκικού κινήματος των αιμοσταγών Μουσταφά Κεμάλ και Τοπάλ Οσμάν.
Ο πόνος τους μεταβάλλεται σε ευλάβεια και ως απόγονοι αγωνιστών της Ορθοδοξίας προσεύχονται στην Παναγία Σουμελά για την ειρήνη ανά τον κόσμο αλλά και ως απόγονοι των πιστών της εκκλησίας αφιέρωσαν στον ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα της πόλεως την εικόνα του προστάτη Αγίου της Τραπεζούντας, του Αγίου Ευγενίου.
Το μεγάλο και ιστορικό γεγονός της 25ετούς αδιάλειπτης παρουσίας και προσφοράς του συλλόγου γιορτάστηκε με κάθε επισημότητα και συμμετοχή εκατοντάδων Ελλήνων σε κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων της πόλεως.
Παραβρέθηκαν, ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, αιδεσιμότατος Ιωάννης Ψαράκης, ο Γενικός Πρόξενος κ. Πρόδρομος Μαρκουλάκης, οι νομάρχες Ημαθίας κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης, Σερρών κ. Στέφανος Φωτιάδης, Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κιουπτσίδης, η δήμαρχος της πόλεως Dr. Marie - Agnes - Strack - Zimmermann, ο εκπρόσωπος του ΣΑΕ κ. Κοσμάς Λουτσόπουλος, η Πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου, ο γραμματέας κ. Ανέστης Οσιπίδης, ο διακεκριμένος ηθοποιός κ. Λάζος Τερζάς που παρουσίασε το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων και το ανερχόμενο αστέρι του Ποντιακού τραγουδιού Παναγιώτης Θεοδωρίδης.
Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Κώστας Απατζίδης καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους έκανε λόγο για την άψογη συνεργασία του Ελληνισμού της πόλεως και τόνισε ότι η σημερινή επιτυχία δεν είναι μόνο για τον σύλλογό του αλλά για όλους τους φορείς.
Έκανε γνωστά όλα τα στιγμιότυπα που χάραξαν την λαμπρή πορεία του συλλόγου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα και διαβεβαίωσε ότι και στο μέλλον θα συνεχίσουν την πορεία τους με το βλέμμα μπροστά.
Ο Γ. Πρόξενος εξέφρασε τον θαυμασμό του για την ζωντάνια των νέων, ευχαρίστησε την κ. δήμαρχο για τα φιλελληνικά της αισθήματα και κάλεσε το κοινό να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή για το τραγικό τέλος του 15χρόνου μαθητή Αλέξη. Ο αιδεσιμότατος εφημέριος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον εορτάζοντα σύλλογο για την ενεργό συμμετοχή του στα δρώμενα των Ελλήνων της πόλεως και ιδιαίτερα της ενορίας του.
Η δήμαρχος της πόλεως εξήρε την δραστηριότητα που ανέπτυξε "Ο Ξενιτέας" και ευχαρίστησε τον Ελληνισμό για την συμβολή του στην ανάπτυξη της πόλεως.
Ο νομάρχης Γρεβενών τόνισε ότι οι Πόντιοι είναι το πλέον δυναμικό στοιχείο του Ελληνισμού ανά τον κόσμο, θαυμάζοντας δε την ενότητα των ξενιτεμένων τόνισε ότι από εδώ στέλνετε το μήνυμα στην Ελλάδα για ενότητα.
Είστε ένα φωτεινό παράδειγμα.
Ο νομάρχης Ημαθίας, ο πλέον γνώριμος και στον Ποντιακό Ελληνισμό της Γερμανίας λόγω της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας, τόνισε ότι στο πέρασμα των χρόνων πολλά έχουν αλλάξει.
Εκείνο που έμεινε όμως και δεν έχει αλλάξει είναι η άσβεστη φλόγα, είναι η αγάπη για την Ελλάδα τα ήθη και έθιμα και η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Ο νομάρχης Σερρών αφού συνεχάρη τον σύλλογο για την μεγάλη του προσφορά τόνισε ότι είναι πρωτοπόροι και θα πρέπει να συνεχίσουν το ίδιο δραστήρια και στο μέλλον.
Τέλος απηύθυνε τις καλύτερες ευχές για το ανατέλλον έτος 2009.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τρεις νομάρχες θα φιλοξενήσουν από δέκα παιδιά του συλλόγου στους νομούς τους για ένα δεκαήμερο κατά την διάρκεια των θερινών διακοπών του 2009.
Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντίων Ευρώπης τόνισε μεταξύ άλλων. 25 χρόνια, προσφοράς, πολιτιστικής δραστηριότητας, ένας πυλώνας δυναμικός που παίζει καθοριστικό ρόλο στην κοινωνία.
Έναν ρόλο ενωτικό και αξιόλογο.
Είναι μεγάλη μας τιμή να έχουμε τέτοιους συλλόγους μέλη στην Ομοσπονδία.
Είστε ένα λαμπρό στολίδι που το αποτελούν αξιόλογοι άνθρωποι που δώσαν και δίνουν την καρδιά και την ψυχή τους στους προγόνους, την ιστορία και τον πολιτισμό μας, άνθρωποι σαν τον Γιώργο Σαρνάζη και άλλους.
Ο εκπρόσωπος του ΣΑΕ τόνισε ότι ο σύλλογος είναι ένας πνευματικός φάρος ο οποίος επί 25 χρόνια φωτίζει την ανυπέρβλητη ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Το ΣΑΕ Περιφέρειας Ευρώπης υποστηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το πλούσιο έργο των Ελληνικών φορέων γιατί πάνω απ' όλα τελούν έργο εθνικό.
Συγχαίρω όλους τους ανθρώπους του συλλόγου σας, διότι με την ασίγαστη φλόγα της ψυχής σας έδωσαν όραμα ιδιαίτερα στη νεολαία και συνεχίζουν να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Το δ.σ. του συλλόγου τίμησε με αναμνηστική πλακέτα τους προλαλήσαντες και στην συνέχεια τίμησε τον συνεργάτη μας δημοσιογράφο Γιάννη Δελόγλου για την πολύχρονη προσφορά του στον απόδημο Ελληνισμό.
Η ζεστή ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε περισσότερο όταν έκαναν την εμφάνισή τους τα χορευτικά συγκροτήματα κάτω από τις οδηγίες των χοροδιδασκάλων Νίκου και Ιορδάνη Νικολαϊδη που χόρεψαν τινάζοντας τα κορμιά τους λεβέντικα και υπερήφανα μπρος στα έκπληκτα μάτια της τεράστιας αίθουσας.
Και όταν τα βελούδινα χέρια της Μαρίας Πέσσιου χάιδευαν τις χορδές της λύρας και ο Παν. Θεοδωρίδης, ο αοιδός της βραδιάς τραγουδούσε τους υπέροχους χορούς του Πόντου ξεχύθηκαν όλοι με ακράτητη ορμή για να χορέψουν την ομορφιά των Ποντιακών χορών.
Ήταν κάποιες συγκινητικές στιγμές που φανέρωναν το μεγαλείο της Ποντιακής λεβεντιάς. Ήταν ένας πλούτος στα υπερήφανα στήθια των χορευτών.
Και ήταν μια ανθρώπινη υπεροχή για την αγάπη του κόσμου που αποδέχτηκαν οι διοικούντες και έδωσαν υπόσχεση ανανέωσης των προσπαθειών τους.
Αυτοί είναι: Κώστας Απατζίδης Πρόεδρος, Βασίλης Δημητριάδης Αντιπρόεδρος, Ηλίας Μαυρίδης Γραμματέας, Αχιλλέας Προφυλλίδης Ταμίας, Γιώργος Σαρνάζης Υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων, Ιορδάνης Νικολαϊδης υπεύθυνος πολιτιστικού και Ηλίας Τερζιάδης μέλος. Ενώνοντας το χθες με το σήμερα Αφιερωμένο στα χορευτικά του τμήματα είναι το ημερολόγιο του Συλλόγου Ποντίων Σαππών «Τα Κασσιτερά».
Μια προσπάθεια που όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σάββας Μαυρίδης «έχει σαν στόχο να δώσει χαρά ιδιαίτερα στα νέα παιδιά μέλη των χορευτικών του τμημάτων και να αποτελέσει κίνητρο για μεγαλύτερη διάθεση συμμετοχής από μέρους τους.
Δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στα χορευτικά για να δείξουμε όμως και τη δουλειά που γίνεται στο σύλλογο ιδιαίτερα χάρη στις προσπάθειες του χοροδιδασκάλου Στέλιου Νικολάου, που δεν περιορίζεται μόνο στην εκμάθηση των χορών αλλά εμβαθύνει γενικότερα στον πολιτισμό της περιοχής Γαρέσαρι από όπου ήρθαν οι πρόγονοί μας.
Πέρα όμως από τις φωτογραφίες με τα χορευτικά επελέγησαν και φωτογραφίες με φορεσιές του χθες και του σήμερα σε μια προσπάθεια να ενώσουμε το παρελθόν με το παρόν».
Να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος λειτουργεί εφτά τμήματα παραδοσιακών χορών με παιδιά, εφήβους και ενήλικες που αριθμούν τα 120 μέλη σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης του Δήμου Σαπών. Θεόδωρος ΓιουρτσίχινΟ ομογενής κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Παλιννοστούντων Ομογενών.
Ο πρώτος ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης, «Ήρωας της Ρωσίας», Φιοντόρ (Θεόδωρος) Γιουρτσίχιν για έβδομη φορά βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματίων Παλιννοστούντων Ομογενών, της οποίας είναι επίτιμος μέλος.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομογενής κοσμοναύτης επισημαίνει ότι ετοιμάζεται για τις επόμενες αποστολές στο Διάστημα και δηλώνει «πάντα έτοιμος για αυτά τα υπέροχα μακρινά ταξίδια».
«Για μένα τα ταξίδια στο Διάστημα είναι, θα έλεγα πια, δουλειά ρουτίνας.
Ως εκ τούτου δεν ανησυχώ για τα αποτελέσματα του ταξιδιού, παρόλο που για έξι μήνες αφήνω πίσω μου στη Γη, τους αγαπημένους μου ανθρώπους- στη Μόσχα τα παιδιά και την σύζυγό μου και στη Θεσσαλονίκη τους γονείς μου και τα αδέλφια μου», τονίζει ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν.
Οι Έλληνες της Ρωσίας και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αισθανθήκαν για άλλη μία φορά υπερηφάνεια για τον συμπατριώτη τους Φιοντόρ Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο, με το χρυσό αστέρι του «Ήρωα της Ρωσίας», που του απένειμε στις 23 Δεκεμβρίου του 2008 ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε ειδική τελετή στο Κρεμλίνο.
Στο σχετικό προεδρικό διάταγμα αναφέρεται ότι ο Θοδωρής Γιουρτσίχιν τιμάται για «την ανδρεία και τον ηρωισμό, που επέδειξε κατά τη διαστημική πτήση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό». Το παιδικό όνειρο του Γιουρτσίχιν να ακολουθήσει τα βήματα του Γιούρι Γκαγκάριν εκπληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2002, όταν ξεκίνησε για την πρώτη του πτήση στο διάστημα, μαζί με αμερικάνους συναδέλφους του, με το διαστημόπλοιο «Shuttle-Atlantis» (sts-112).
Εκεί ο Γιουρτσίχιν παρέμεινε για δέκα μέρες.
Μαζί του ο 43χρονος τότε ομογενής είχε την Ελληνική σημαία, σε ένδειξη της μεγάλης και βαθιάς αγάπης του για την ιστορική παρτίδα.
«Οι δέκα μέρες στο διάστημα ήταν για μένα βραβείο υπομονής και πίστη για τον εαυτό μου. Μου αρκούσε που είχα την ελληνική σημαία μαζί μου», θυμάται ο Γιουρτσίχιν.
Τη σημαία αυτή ο Γιουρτσίχιν αποφάσισε να την παραδώσει στον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, κάτι που έγινε στις 8 Ιανουαρίου του 2003 στην Αθήνα.
Στις 7 Απριλίου του 2007 ο Γιουρτσίχιν πραγματοποίησε το δεύτερο ταξίδι του στο διάστημα με το ρωσικό διαστημόπλοιο "Soyuz-TMA-10", αυτή τη φορά επικεφαλής της 15μελούς αποστολής.
Στο ταξίδι αυτό, που κράτησε 197 μέρες, πήρε μαζί του τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία και παρέδωσε στον πρόεδρο Χριστόφια στις 19 Νοεμβρίου 2008 στη Μόσχα.
Οι γονείς του Γιουρτσίχιν, Μικρούλα Γραμματικοπούλου και Νικόλαος Γιουρτσίχιν, μαζί με τον αδελφό του Παναγιώτη, ήλθαν στην Ελλάδα από το Βατούμι πριν από δεκαπέντε χρόνια και έκτοτε ζουν μόνιμα στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.
Ο ίδιος πάντα επισημάνει ότι του αρέσει που βρίσκεται στην Ελλάδα και υπογραμμίζει ότι το να μένουν μόνιμα οι γονείς του εδώ τον κάνει να νιώθει περισσότερη ασφάλεια και σιγουριά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ