Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

BLUE NIGHT

Το ραντεβού της "blues" παρέας ανανεώθηκε για το βράδυ της Πρωτομαγιάς στο Μικρό Καφέ στα Ν. Μουδανιά.
Όλα δείχνουν πως η βραδιά θα είναι μαγική.
Θα παίξουν:
ο Βασίλης Σωτηρίου ηλεκτρική κιθάρα και τραγούδι, ο Φίλιππος Κωσταβέλης ηλεκτρικό πιάνο και ο Ζαφείρης Φωτιάδης ακουστική κιθάρα.
Οι «συνήθεις ύποπτοι» ξαναχτυπούν! Όπως λένε και οι «ειδικοί» εγκληματολόγοι, «ο δολοφόνος πάντα επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος». Έτσι, κατόπιν απεγνωσμένων εκκλήσεων του κοινού δίνουν ραντεβού και πάλι (συνοδεία αστυνομικών οργάνων της ειδικής αντιτρομοκρατικής) στο Μικρό Καφέ οπλισμένοι σαν αστακοί με κιθάρες ηλεκτροακουστικές, ηλεκτρικές, και για υποστήριξη ένα ηλεκτρικό πιάνο (άγνωστης προέλευσης) για να παρασύρουν τον κόσμο σε συνεργασία με τα «μυστικά όπλα» του μικρού καφέ τα προερχόμενα εκ Σκωτίας και ΗΠΑ (άγνωστα και επικίνδυνα υγρά που σερβίρονται με παγάκια και ξηρούς καρπούς) σε μουσικά ταξίδια σε άλλη διάσταση. Προσοχή! Είναι μια βραδιά για «ψαγμένους», ονειροπόλους ταξιδευτές, προπομπός των θερινών εμφανίσεων της «BLUE συμμορίας». Σας περιμένουμε!

ΤΑ ΓΡΙ ΓΡΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ

Ομορφες εικόνες! Λιμάνι Νέων Μουδανιών, και είναι η ώρα που τα γρι-γρι αναχωρούν για ψάρεμα. Η επιστροφή τους θα γίνει τα ξημερώματα, μπορεί και κατά το μεσημεράκι αν "καλάρουν" αργά το πρώί! Τα γρι-γρι φεύγουν και αύριο μπορεί να βγουν σε άλλο λιμάνι. Μπορεί στην Καβάλα, μπορεί το Βόλο, μπορεί οπουδήποτε. Οπου "ακουστούν" ψάρια, όπου ακουστεί χοντρός γάβρος, "κατά ΄κει θα κάνει η πλώρη τους"! Καλή ψαριά και ήσυχες θάλασσες!

Το απεργιακό πρόγραμμα της Πρωτομαγιάς

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Με απεργιακές συγκεντρώσεις αλλά και συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα γιορτάσουν την Εργατική Πρωτομαγιά τα συνδικάτα εργαζομένων της χώρας.
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Συγκεκριμένα, η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ η ΓΣΕΕ θα διοργανώσει και συναυλία με τη συμμετοχή των Θάνου Μικρούτσικου, Μίλτου Πασχαλίδη, Ρίτας Αντωνοπούλου, ALD + THE COST και Marta moreleon y los del sur. Νωρίτερα, το προεδρείο της ΓΣΕΕ θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Ηρώων στην Καισαριανή (στις 9:00) και στο Πολυτεχνείο (στις 10:00). Ξεχωριστή συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ στις 10:30 στην πλατεία Συντάγματος. Στην Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης θα γίνει στην Πλατεία Αριστοτέλους και του ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου.
Προβλήματα θα αντιμετωπίσουν οι συγκοινωνίες λόγω της γενικής απεργίας της Πρωτομαγιάς.
Ειδικότερα: • Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8:00 π.μ και από τις 22:00 έως τη λήξη της βάρδιας, προκειμένου να μεταφέρουν τους πολίτες στις απεργιακές συγκεντρώσεις. • Το Μετρό θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9:00 π.μ και από τις 23:00 έως τη λήξη της βάρδιας. • 24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν ο ΗΣΑΠ, το Τραμ, ο ΟΣΕ και Προαστιακός. • Στην Θεσσαλονίκη, ο 24ωρη απεργία πραγματοποιούν τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΠΕΡΓΙΑ 1ης ΜΑΗ 2009 - Εξώδικο Προαναγγελίας Απεργίας

Η Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ έχει κυρίαρχα και κεντρικά συνθήματα: «ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ»«ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΗΤΤΗΜΕΝΟΙ» Αναλυτικότερα τα αιτήματα της Απεργίας περιγράφονται στην εξώδικη γνωστοποίηση που επιδόθηκε προς την κυβέρνηση και τις εργοδοτικές οργανώσεις το οποίο και σας κοινοποιούμε. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Ακόμη τεταμένη η κατάσταση στον οικισμό Μπρτζάνι

30 Απρ 2009, Πέμπτη
Ακόμη τεταμένη η κατάσταση στον οικισμό Μπρτζάνι
Τα μέλη της EULEX αστυνομίας έριξαν πάλι σήμερα μεγάλες ποσότητες δακρυγόνων κατά των Σέρβων διαδηλωτών οι οποίοι διαμαρτυρούν στον οικισμό Μπρτζάνι, στη βόρεια Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, λόγω ανακαίνισης πέντε αλβανικών σπιτιών στη λεγόμενη κίτρινη γραμμή διαχωρισμού.
Οι Αλβανοί εκτελούν έργα ανακαίνισης υπό την δυνατή προστασία των κατοχικών ΝΑΤΟ (ΚΦΟΡ) δυνάμεων οι οποίες δεν επιτρέπουν στους Σέρβους να πλησιάσουν τον τόπο όπου εκτελούνται οι εργασίες.
Οι Σέρβοι ζητούν αμοιβαιότητα σχετικά με την επιστροφή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΗΜΕΡΙΔΑ Παιδί και Δικαιώματα Η πρόταση της Παιδικής Λογοτεχνίας Διοργανώνεται από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων την Κυριακή 10 Μαΐου 2009 (10:00-14:00) Στο χώρο του Ιδρύματος, στην οδό Αγ. Δημητρίου 159Α, ΘεσσαλονίκηΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 09:30 - 10:00 Προσέλευση-Εγγραφές 10:00 - 10:15 Έναρξη ημερίδας Προσφωνήσεις: Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά Καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. - Γενική Γραμματέας του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. Αιμιλία Ζέρβα Φιλόλογος, Μέλος του Δ.Σ. Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. Ζωρζ Σαρρή Συγγραφέας Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας 10:15 - 10:30 «Ο διαπολιτισμικός χαρακτήρας της μεταφρασμένης παιδικής λογοτεχνίας» Σοφία Γαβριηλίδου, Λέκτορας Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης - Α.Π.Θ. 10:30 - 11:00 «Το δικαίωμα του παιδιού στο παιχνίδι και στο λεκτικό παιχνίδι» Θέτη Χορτιάτη, Συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας -Ποιήτρια 11:00 - 11:30 Ερωτήσεις-συζήτηση 11:30-12:00 Διάλειμμα-καφές 12:00-12:15 «Ο ρόλος της παιδικής λογοτεχνίας στην προσέγγιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την εκπαιδευτική διαδικασία» Βασιλική Πλιόγκου, M.Sc.-Δρ. Επιστημών Αγωγής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Α.Π.Θ. – Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών 12:15-13:00 «Ο φόβος για το διαφορετικό…: Μια διαθεματική προσέγγιση της μάθησης μέσα από την παιδική λογοτεχνία» Σοφία Μαντουβάλου, Συγγραφέας, Ειδική στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία 13:00-13:30 «Πού είναι οι γονείς; Ξεφυλλίζοντας τα βιβλία μου…» Χρήστος Μπουλώτης, Αρχαιολόγος στην Ακαδημία Αθηνών, Συγγραφέας 13:30-14:00 Ερωτήσεις – συζήτηση 14:00-14:30 Ξενάγηση των συμμετεχόντων στην έκθεση «Το Τελλόγλειο της Αλίκης και του Νέστορα: Δέκα χρόνια λειτουργίας» 14:30-15:00 Λήξη ημερίδας - Δεξίωση Είσοδος ελεύθερη – Δίνονται Βεβαιώσεις Συμμετοχής Δηλώσεις συμμετοχής: Δ. Βενετούλια, τηλ. & fax 0030.2310.991611 & Β. Πλιόγκου, τηλ. 0030.2310.991615, e-mail: pliogouv@eled.auth.gr και http://www.tf.auth.gr/teloglion/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ Βουλευτής Ν. Χαλκιδικής – ΠΑΣΟΚ Δήλωση του Γιάννη Δριβελέγκα, Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ν. Χαλκιδικής, για την 1η του Μάη 1η του Μάη, ημέρα πάλης και αλληλεγγύης Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, οι εργαζόμενοι δέχονται την ολομέτωπη επίθεση του νεοφιλελευθερισμού. Η κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ. οδηγεί καθημερινά τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους σε πολύ δυσμενέστερες συνθήκες ζωής, ενώ την ίδια ώρα ενισχύει και ευνοεί τους εργοδότες και τους οικονομικά ισχυρούς. Όσο συνεχίζονται οι πολιτικές της απορρύθμισης και της κατεδάφισης των εργασιακών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, οι αγώνες των εργαζομένων θα συνεχίζονται και θα εντείνονται. Οι δυνάμεις της εργασίας συσπειρωμένες στα συνδικάτα τους απαιτούν να αποκατασταθεί η ζημιά, να διασφαλισθεί και να ενισχυθεί η οικονομική βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.
Να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να εξασφαλισθούν τα συμφέροντα των ασφαλισμένων. Το ΠΑΣΟΚ είναι κοντά στον εργαζόμενο, τον Έλληνα πολίτη και την ελληνική οικογένεια, στους αγώνες που δίνουν για μια δίκαιη κοινωνία Τιμούμε την εργατική πρωτομαγιά, στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων βάζουμε τέρμα στην πολιτική της Ν.Δ. που έχει ως αντίληψη ότι το κράτος είναι δικό τους, ότι είναι λάφυρο για να το μοιραστούν σε μια άθλια πολιτική λεηλασίας. φτάνει πια στην πολιτική της αθλιότητας, της υποκρισίας και της συγκάλυψης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ Βουλευτής Ν. Χαλκιδικής – ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου & Καρυωτάκη, Εμπορικό Κέντρο, 63200 Ν. Μουδανιά Χαλκιδικής Τηλ. : 23730 21630, Φαξ: 23730 21637 Website: http://vo.pasok.gr/drivelegkas, Email: gdriv10@otenet.gr

ΠΟΥΤΙΝ, ΝΑΜΠΟΥΚΟ ΚΑΙ Η "ΕΚΤΕΛΕΣΗ" ΕΝΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR Δημήτρης Κωνσταντόπουλος
Οι Αμερικανοί ξανάρχονται, καταλαμβάνουν κυβέρνηση και τορπιλίζουν τον αγωγό."
Μακαρθικές" τεχνικές στο Υπουργείο Εξωτερικών
Πριν τρία χρόνια, ο Πρόεδρος της ΓΚΑΖΠΡΟΜ Αλεξέι Μίλeρ ήρθε στην Αθήνα για να μας πει ότι, όταν τελειώσει η τωρινή σύμβαση για το αέριο, θα προμηθεύονται όλες τις ποσότητες μέσω Τουρκίας.
Ο Μεσούτ Γιλμάζ, σε συμμαχία με την ιταλική ΕΝΙ, είχε φροντίσει να κατεβάσει έναν υποθαλάσσιο αγωγό μέσω Μαύρης Θάλασσας, ανακουφίζοντας τους Ρώσους από το ουκρανικό made in USA εμπόδιο.
O Γιλμάζ πλήρωσε την «αποκοτιά» του, η Τουρκία όμως απέκτησε τον αγωγό.
Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις, και με τους ισλαμιστές και με τους κεμαλιστές, έπιαναν ιστορικό ζενίθ.

Σεμινάριο επιχειρηματικής κατάρτισης στην Καλαμαριά

Σεμινάριο επιχειρηματικής κατάρτισης το οποίο απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη διοργανώνει, το Κέντρο Στήριξης & Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας «ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» του Δήμου Καλαμαριάς, στις 6 και 13 Μαΐου, στις 6 μμ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Πλατεία Σκρά. Κατά την πρώτη ημέρα του σεμιναρίου ο υπεύθυνος του «Επιχειρείν» και της Spiral Consulting Group Γιάννης Χαραλαμπίδης καθώς και ο υπεύθυνος της Waxia Development Θάνος Ευαγγέλου, θα αναπτύξουν αντίστοιχα τις θεματικές ενότητες «Επιχειρηματικότητα και τρέχοντα προγράμματα» και «Ανάπτυξη πελατολογίου».Κατά τη δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου ο υπεύθυνος της «Εύποιον» Νικόλαος Γκιζγκής και η υπεύθυνη της «Actionserve» Αικατερίνη Κζούνια θα μιλήσουν για την«Ποιότητα στην επιχείρηση» και τις «Εφαρμογές Πληροφορικής».
Αιτήσεις συμμετοχής για το σεμινάριο θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 5 Μαϊου 2009 από τη γραμματεία του Κέντρου στη Δημοτική Αγορά του Φοίνικα.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους υπευθύνους στο τηλ. 2310 472-890 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση epixeirein@ath.forthnet.gr.
Το σεμινάριο θα είναι δωρεάν και οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΗΛ : 23730-21630 Ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Χαλκ/κής κ. Ιωάννη Δριβελέγκα προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού με θέμα: « Χρηματοδότηση ανασκαφικών εργασιών » ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 30 Απριλίου 2009
Κατατέθηκε 28/4/2009
Αρ. Πρ. 18177 ΕΡΩΤΗΣΗ Προς : Τον κ. Υπουργό Πολιτισμού Θέμα : « Χρηματοδότηση ανασκαφικών εργασιών » κ. Υπουργέ Στο Δ.Δ. Παλαιοχωρίου, του Δήμου Αρναίας της Χαλκιδικής, πριν τέσσερα χρόνια σταμάτησαν οι ανασκαφικές εργασίες ανάδειξης του Μεταβυζαντινού Κάστρου με την ονομασία « Νέπωσι » ή « Καστέλι » όπως το ονομάζουν οι κάτοικοι του Δ.Δ. Παλαιοχωρίου. Η ανασκαφική διερεύνηση του κάστρου « Νέπωσι », σύμφωνα με την άποψη των αρχαιολόγων, θα συμβάλει ουσιαστικά στην γνωριμία ενός μικρού μεταβυζαντινού κάστρου και θα δώσει στοιχεία για τα ιστορικά γεγονότα μιας εποχής ελάχιστα γνωστής για τη Χαλκιδική. Ο συνδυασμός της ανάδειξης του κάστρου με το ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους τοπίο που το περιβάλει και των πολλών ερειπωμένων υδρομύλων και υδριστριών που υπάρχουν είναι δυνατόν να δημιουργήσουν έναν ουσιαστικό πόλο έλξης επισκεπτών στην περιοχή. Επειδή η ανάδειξη του μνημείου έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον και παράλληλα μπορεί να αποτελέσει σημείο ανάδειξης του πολιτισμού μας και ανάπτυξης της περιοχής που μαστίζεται από ανεργία Σας ερωτώ Είναι στις προθέσεις σας να χρηματοδοτήσετε τις ανασκαφικές εργασίες ανάδειξης του κάστρου « Νέπωσι » στο Δ.Δ. Παλαιοχωρίου της Χαλκιδικής ή όχι; Αθήνα 28/4/2009
Ο ερωτών Βουλευτής
Δριβελέγκας Ιωάννης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η 8η τακτική συνεδρίαση της Δημαρχιακής Επιτροπής Καλαμαριάς, θα γίνει στις 7 Μαΐου 2009, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00 π.μ. στο Δημοτικό Κατάστημα επί της οδού Κομνηνών 58, στο γραφείο Δημάρχου, με θέματα ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Λευκαίνει Παυλίδη με πόρισμα - παρωδία η Ν.Δ.

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΜε λευκαντικό «ξεπλένουν» τον Παυλίδη Η κυβέρνηση δίνει «γραμμή» στους γαλάζιους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της απαλλαγής του πρώην υπουργού ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Διονύσης Νασόπουλος nasopoulos@dolnet.gr
Με πόρισμα- «υπερλευκαντικό»ξεπλένει η Ν.Δ. τον κ. Αρ. Παυλίδη καιδίνει γραμμή στους γαλάζιουςβουλευτές να ψηφίσουν υπέρ τηςαπαλλαγής του πρώην υπουργού στην κρίσιμη ψηφοφορία της προσεχούς Δευτέρας.
Σε μια αγωνιώδη προσπάθεια, μάλιστα, να αποφύγει τα χειρότερα, το κυβερνητικό επιτελείο ευνοεί και την επιλογή της λευκής ψήφου, καθώς εκτιμά ότι μπορεί να κατευνάσει την οργή που επικρατεί στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS Σε αδιέξοδο και απόγνωση οι Πόντιοι Ομογενείς Νικόλαος Ιωαννίδης, υπεύθυνος της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ποντίων Ομογενών:
«Η πολιτεία καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα πλέον τα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα των Ποντίων Ομογενών».
Με σύνθημα «Φθάνει πια στον εξευτελισμό μας και στην προσβολή της αξιοπρέπειάς μας!» οι Πόντιοι Ομογενείς στη χώρα μας που βρίσκονται σε πλήρη αδιέξοδο και απόγνωση ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις με συγκεντρώσεις και πορείες, με ορίζοντα τις προσεχείς εκλογές, ζητώντας από την πολιτεία την άμεση επίλυση των προβλημάτων τους.
Αυτό τόνισε σε επικοινωνία του με τον ΠτΘ ο Νικόλαος Ιωαννίδης, υπεύθυνος της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ποντίων Ομογενών, πρώην γενικός γραμματέας Παλιννοστούντων Ομογενών του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και δικηγόρος.
Ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πόντιοι Ομογενείς, όπως αυτά των επιτοκίων των δανείων, της απαράδεκτης συνέχισης των απελάσεων των ομογενών από την Ελλάδα, της αδικαιολόγητης καθυστέρησης του προσδιορισμού της ιθαγένειάς τους από την Περιφέρεια, των παράνομων ανακλήσεων ιθαγενειών ομογενών και της απαράδεκτης καθυστέρησης της καταβολής της κρατικής αρωγής.Μεγάλη αναταραχή και αγανάκτηση κυριαρχεί στην κοινωνία των Ποντίων Ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση, σε όλη την Ελλάδα, για το πρόβλημα των επιτοκίων των δανείων που τους χορηγήθηκαν, σύμφωνα με τον Νικόλαο Ιωαννίδη, υπεύθυνο της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ποντίων Ομογενών, πρώην γενικό γραμματέα Παλιννοστούντων Ομογενών του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, δικηγόρο. «Για τα δάνεια αυτά έχει περάσει μια εσφαλμένη εντύπωση στον κόσμο ότι είναι άτοκα δάνεια και ότι δήθεν η πολιτεία τους χορηγεί δωρεάν κατοικία.
Ένας λόγος είναι να ανατρέψουμε κι αυτή την αντίληψη που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έντοκα δάνεια, το επιτόκιο των οποίων έχει συνδεθεί με το κυμαινόμενο και ανοδικό επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου.
Σ’ αυτό το επιτόκιο πρόσθεσαν επιβαρημένα επιπλέον με ποσοστό επιτοκίου 2,2% υπέρ των τραπεζών», είπε ο κ. Ιωαννίδης αναφερόμενος στους παλιννοστούντες της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας και στα δάνεια που χορηγήθηκαν με το Ν. 2790.
Αποτέλεσμα αυτού οι ομογενείς να πληρώνουν σήμερα για τα δήθεν άτοκα δάνεια επιτόκιο 7,45% και με τάση συνεχούς ανόδου.
Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει όλη την κοινωνία των ομογενών στην χώρα μας σε πλήρη οικονομικό, οικογενειακό και κοινωνικό αδιέξοδο, λόγω, της μεγάλης αδυναμίας τους να πληρώσουν τις υπέρογκες δόσεις των δανείων αυτών.
«Αυτή η κατάσταση έχει φτάσει σε προκλητικό σημείο. Κάθε εξάμηνο οι άνθρωποι αυτοί πληρώνουν τις δόσεις του δανείου στην τράπεζα και κάθε φορά χάνουν τον έλεγχο χωρίς να ξέρουν τι πρέπει να πληρώνουν», ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν φτάσει σε πλήρη απόγνωση αδυνατώντας να πληρώσουν τα λεγόμενα δάνεια.
Αποτέλεσμα αυτού είναι να βεβαιώνεται στη Εφορία το χρέος του δανείου βάσει της σχετικής σύμβασης -που είχαν υπογράψει οι δικαιούχοι- εφόσον διακόπτεται συγχρόνως η επιδότηση των επιτοκίων από την πολιτεία. «Σήμερα πάρα πολλά από τα δάνεια αυτά έχουν βεβαιωθεί στην Εφορία και από κει και πέρα δεν ξέρουμε ποια είναι η τύχη αυτών των ανθρώπων και αυτών των δανείων. Επομένως, δημιουργείται αδιέξοδο καθώς κάποια στιγμή η Εφορία θα κληθεί να ενεργοποιήσει κάποιες απαιτήσεις που έχει με εντολή του αντίστοιχου Υπουργείου. Εδώ κλιμακώνεται ο αγώνας αυτών των ανθρώπων».
Επιτροπή Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ποντίων Ομογενών
Στη συγκρότηση μιας αυθόρμητης και αυτόνομης Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ποντίων Ομογενών οδήγησε τους ανθρώπους αυτούς η μεγάλη απελπισία από τη μη επίλυση των χρόνιων προβλημάτων τους.
«Η Επιτροπή αυτή δεν επηρεάζεται ούτε από πολιτικά κόμματα και πολιτικά πρόσωπα καθώς και Ομοσπονδίες και Συλλόγους, η οποία και στο παρελθόν είχε αναλάβει πρωτοβουλίες και συγκεντρώσεις για σοβαρά προβλήματα των ομογενών, όπως και τώρα με μεγαλύτερη δυναμική και αποφασιστικότητα προχωρεί σε μαζικές κινητοποιήσεις όπως πρόσφατα στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης, αναρτήθηκαν πανό με παράλληλη διανομή ανακοινώσεων για το πρόβλημα αυτό».
Απελάσεις των ομογενών από την Ελλάδα
Στη συνέχεια, ο κ. Αντωνιάδης παρουσίασε αναλυτικά κι άλλα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους Ποντίους Ομογενείς.
Μιλώντας για την απαράδεκτη συνέχιση των απελάσεων των ομογενών από την Ελλάδα. «Κανένας δεν ξέρει στην Ελλάδα ότι μέχρι σήμερα οι ομογενείς απελαύνονται από τη χώρα κι αυτό είναι απαράδεκτο.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας θεσμικός φορέας να ασχοληθεί με αυτούς τους ανθρώπους. Έχει καταργηθεί και η Γενική Γραμματεία Παλιννοστούντων.
Βέβαια, στα τελευταία της την καταντήσανε να πουλάει και να μοιράζει φασόλια και ρεβίθια στους ανθρώπους, λες και οι Πόντιοι ήταν πεινασμένοι».
Ο ίδιος κατήγγειλε την πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων, καθώς ισχυρίστηκε ότι θα έπρεπε να υπάρχει πολιτικό όργανο που να χαράξει πολιτική για αυτούς τους ανθρώπους. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 500.000 ανθρώπους στη χώρα μας που είναι ενεργοί Έλληνες πολίτες.
Δυστυχώς, σήμερα εξακολουθεί να ισχύει το μέτρο της απέλασης των ομογενών από τη χώρα».
Επίσης, ο κ. Αντωνιάδης αναφέρθηκε στην ύποπτη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση του προσδιορισμού της ιθαγένειάς τους από την Περιφέρεια, καθώς και στις παράνομες και ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα ανακλήσεις ιθαγενειών ομογενών από την Περιφέρεια. «Αυτά τα πράγματα γίνονται σήμερα στην Ελλάδα του 2009, προς ντροπή όλων των πολιτικών ηγεσιών, τόσο των δύο μεγάλων κομμάτων, όσο και των άλλων κομμάτων που εθελοτυφλούν και σιωπούν, ενώ θυμούνται τους ανθρώπους αυτούς στις εκλογές γιατί μιλάμε για 200-300 χιλ. ψήφους στην Ελλάδα.
Τελικά, λες καμιά φορά μήπως έδωσαν ιθαγένεια στον πόντιο για να τον έχουν ψηφοφόρο;»Σε μια διαρκή τρομοκρατία που ξεκινάει από τις δημόσιες υπηρεσίες και σ’ έναν διαρκή εξευτελισμό της αξιοπρέπειάς τους ζουν από το 1990 και μέχρι σήμερα αυτοί οι άνθρωποι, όπως υποστήριξε ο υπεύθυνος της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ποντίων Ομογενών.«Δεν έχουν ένα αποκούμπι. Πού να πάνε αυτοί οι άνθρωποι για να βρουν το δίκιο τους; Πουθενά δεν υπάρχει μια υπηρεσία να ασχοληθεί μαζί τους.
Το κράτος είναι ανύπαρκτο γι’ αυτούς».
Συνέπεια αυτής της κατάστασης το τεράστιο ποσοστό μετανάστευσης προς Κύπρο, επιστροφής προς Ρωσία, αλλά και προς χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία. Τεράστια ευθύνη, σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, αποδίδεται στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία της χώρας.Καθυστέρηση της καταβολής της κρατικής αρωγής
Την απαράδεκτη καθυστέρηση της καταβολής της κρατικής αρωγής από την Περιφέρεια και όλα αυτά, μέσα σε κλίμα απαράδεκτης και απάνθρωπης συμπεριφοράς των υπηρεσιών του κράτους και ιδιαίτερα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την οποία αδιέξοδη αυτή κατάστασή τους, φέρουν ακέραια την ευθύνη τα δύο κυβερνητικά κόμματα αλλά και όλος ο πολιτικός κόσμος της χώρας, όπως τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.
«Άλλο σοβαρό ζήτημα είναι αυτό της καθυστέρησης της καταβολής της κρατικής αρωγής. Πέρασαν 4-5 χρόνια και οι άνθρωποι περιμένουν ακόμα. Έτσι, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα με τους εργολάβους, οι οποίοι ζητάνε τα λεφτά τους.
Γι’ αυτό, οι αγοραστές αναγκάζονται να απευθύνονται στις τράπεζες και να παίρνουν νέα δάνεια με τρομακτικά επιτόκια».
«Ανεξέλεγκτη» χαρακτήρισε αυτή την κατάσταση λέγοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού.
Κινητοποιήσεις και πορείες, με ορίζοντα τις προσεχείς εκλογές
Η Επιτροπή καλεί τις ηγεσίες κυρίως των δύο μεγάλων κομμάτων που πήραν και παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή των ανθρώπων αυτών, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προλάβουν την έκρηξη της αγανάκτησής τους για όλα τα τεράστια προβλήματα, που αντιμετωπίζουν και για την κατάσταση των δανείων που θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την ανατροπή της μακρόχρονης αδιαφορίας της πολιτείας απέναντί τους και να προχωρήσουν άμεσα στον επαναπροσδιορισμό των επιτοκίων των δανείων τους σε νέα βάση, με νέες συμβάσεις απέναντι στις τράπεζες.
«Μέχρι τέλος του Απριλίου θα καλέσουμε τις πολιτικές ηγεσίες να πάρουν θέση, να λυθεί το πρόβλημα τουλάχιστον αυτό των δανείων, να επαναπροσδιορίσουν τα επιτόκια αυτών των δανείων σε νέες συμβάσεις.
Πάντως, οι περισσότεροι ομογενείς είναι αποφασισμένοι να μην συμμετέχουν σε εκλογές σε πανελλήνιο επίπεδο αν δεν λυθεί το ζήτημα μέσα στο Μάιο.
Υπάρχουν μηνύματα απ’ όλους τους μήνες», όπως σημείωσε ο υπεύθυνος της Επιτροπής.Ο αγώνας της Επιτροπής θα είναι από εδώ και στο εξής ασταμάτητος και σκληρός.
Η πολιτεία καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα πλέον τα πολιτικά και κοινωνικά αυτά προβλήματα, γιατί η κοινωνία των Ποντίων Ομογενών στη χώρα μας βρίσκεται σε πλήρη αδιέξοδο και απόγνωση.Τέλος, να σημειωθεί ότι η Επιτροπή προγραμματίζει στο άμεσο μέλλον κινητοποιήσεις με συγκεντρώσεις και πορείες, με ορίζοντα τις προσεχείς εκλογές, όπου θα λάβει αποφάσεις, ανάλογα με την ανταπόκριση ή όχι, της πολιτείας στα προβλήμάτα τους.
Μαρία Παπαδοπούλου
Πηγή: Παρατηρητής της Θράκης (07-04-2009) ''Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει'' Την Τρίτη 24 Μαρτίου, το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι», επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τον τίτλο του.
Μέσα από ένα τρίωρο ταξίδι στην ιστορία των 190 ετών του ελληνικού κράτους, ζωντάνεψαν επί σκηνής μνήμες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
Κάθε περιοχή που, είτε προσαρτήθηκε στο ελλαδικό κράτος, είτε χάθηκε οριστικά, παρουσιάστηκε επί σκηνής με ένα σύντομο ιστορικό ντοκιμαντέρ και ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από την αντίστοιχη περιοχή.Έτσι, είδαμε να μεγαλώνει ο χάρτης της Ελλάδας με το Μωριά και τη Ρούμελη, με την προσάρτηση των Επτανήσων(1864), της Θεσσαλίας(1881), της Μακεδονίας(1912) της Ηπείρου, της Κρήτης και των νήσων του ανατ. Αιγαίου(1913), της Θράκης(1920) και των Δωδεκανήσων(1948), αλλά και να συρρικνώνεται ο Ελληνισμός χωρίς τα εδάφη της Ανατ. Ρωμυλίας, της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην Κύπρο.
Πάνω από εκατό χορευτές του Σωματείου συμμετείχαν στην παράσταση και το θέατρο Περοκέ γέμισε συγκίνηση αλλά και πατριωτισμό.
Η ιδέα της παράστασης αλλά και τα κείμενα είναι του Προέδρου του Σωματείου κ. Κώστα Αλεξανδρίδη.
Τους χορούς δίδαξαν οι: Κώστας Αλεξανδρίδης, Ελένη Χρυσού, Δημήτρης Φανουργάκης, Εμανουέλα Γεωργούση και Δημήτρης Σιαμπής. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ «ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ» Νέο Δ.Σ. στο Ελληνικό Σωματείο «Οι Μωμόγεροι»
Το νέο Δ.Σ. του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι» ύστερα από τις αρχαιρεσίες την 1/4/2009, έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Αλεξανδρίδης Κωνσταντίνος Αντιπρόεδρος: Μητροπέτρος Σπύρος Γ. Γραμματέας: Ευσταθιάδου Μυροφόρα Ταμίας: Χρυσού ΕλένηΜέλη: Μπουκουβάλα Διονυσία, Λάγαρη Ανδριάννα, Ποζίδης Ηλίας
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ «ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ»
Μαντζαγριωτάκη 38 Καλλιθέα
Τ.Κ. 17672
Τηλ. 2109593323 ΦΑΡΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ Νέο Δ.Σ. στο Φάρο Ποντίων Θεσσαλονίκης
Ύστερα από τις αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν στις 8-3-2009, τα μέλη του Φάρου Ποντίων εξέλεξαν νέο Δ.Σ.
Φέτος, ο Σύλλογος συμπληρώνει σαράντα χρόνια ζωής και το 2009, όπως αναφέρθηκε και στη συνέλευση, θα είναι έτος εορτασμού και τιμής στην ιστορία του συλλόγου.
Το νέο Δ.Σ. έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Ευσταθιάδου Μυροφόρα Αντιπρόεδρος: Σαββίδου Ελένη Γ. Γραμματέας: Σπανίδου Βασιλική Ταμίας: Ασβεστά Μαρία Μέλη: Ψαθάς Κώστας, Φωτιάδης Γιώργος, Κοκκινίδης Νίκος
Με ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης ο Φάρος Ποντίων θα γραφτεί στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.)
ΦΑΡΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ
Πνευματικός & Καλλιτεχνικός Σύλλογος
Αντιγονιδών 1 Θεσσαλονίκη
Τηλ. - Fax 2310530531, 2310524778

Ο Μπράουν ανακοίνωσε την αποστολή 700 ακόμη στρατιωτών στο Αφγανιστάν

ΑΠΟ ΤΟ Ινφογνώμων Πολιτικά
Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν επιβεβαίωσε ότι η Βρετανία θα αναπτύξει 700 επί πλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν σε προσωρινή βάσης με αποτέλεσμα η συνολική στρατιωτική παρουσία της να φθάσει στους 9.000 άνδρες.
Ο Μπράουν που επέστρεψε από επίσκεψη στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν νωρίτερα σήμερα,ανέφερε ότι η στρατιωτική παρουσία της Βρετανίας στο Αφγανιστάν θα επιστρέψει στα σημερινά της επίπεδα,που είναι 8.300 άνδρες,μετά τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου.

Διαμαρτυρία στον Αμερικανό Πρέσβη

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR Türkiye 28/4/2009
Εγινε γνωστό πως η αντίδραση της Άγκυρας σχετικά με τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα για την αρμενική γενοκτονία διαβιβάστηκε απευθείας στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα James Jeffrey.