Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

ΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

Ενα τραγούδι για καληνύχτα. Ενα τραγούδι από τα "παλιά" που ακόμα και σήμερα μας "ματώνει".

Αφιερωμένο εξαιρετικά το βίντεο απο το πολύ καλό http://www.greektube.org/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ 43α ΔΗΜΗΤΡΙΑΆγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης Ροτόντα / Είδος Εκδήλωσης: Χορωδία 20/10/2008, Ώρα: 21.00 Είσοδος Ελεύθερη Χορωδία Ιεροψαλτών Βουλγαρίας «Άγιος Γεώργιος - Ροτόντα» Ιδρύθηκε το 2005, με την πρωτοβουλία του ιεροδιακόνου Μακαρίου Τσακάροβ, ο οποίος έχει σπουδάσει Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου στη Ρουμανία ενώ από το 2006 είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η χορωδία έχει έδρα στη Σόφια και αποτελείται από 20 - 22 άτομα, ιεροψάλτες σε ορθόδοξους ναούς της Βουλγαρίας.
Ο πυρήνας της χορωδίας συγκροτείται από νέους ανθρώπους, οι περισσότερους από τους οποίους έχουν περατώσει θεολογικές σπουδές ή σπουδάζουν ακόμα.
Ο σκοπός της χορωδίας είναι να συμμετέχει ενεργώς στην λατρευτική πράξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.
Γι' αυτό το λόγο οι συναυλιακές της παρουσιάσεις δεν είναι τόσο πολλές.
Η χορωδία έχει λάβει μέρος σε πολλές Αρχιερατικές και Πατριαρχικές Θείες Λειτουργίες.
Με την ψαλμωδία έχει χαροποιήσει πολλούς ενορίτες πολλών Ιερών Ναών στην Πρωτεύουσα, όπου συμμετέχει στις πανηγυρικές ακολουθίες. Το 2006 συμμετείχε στην Διεθνή σύσκεψη της εκκλησιαστικής μουσικής στο Πομόριε, όπου πήρε και βραβείο.
Τον Μάιο του 2007 μετά την πρόσκληση της Οργανωτικής Επιτροπής των εκδηλώσεων "Κωνσταντίνεια" η χορωδία παρουσιάζεται στον Ιερό Ναό των "Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης", Πλατεία Ιπποδρομίου Θεσσαλονίκης. Το 2006 η χορωδία εκδίδει και το πρώτο CD της με τίτλο "Ύμνοι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου". Τη χορωδία διευθύνει ο χοράρχης Πέτρος Σλάββωφ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ 43α ΔΗΜΗΤΡΙΑ«Αφιέρωμα στην εορτή του Αγίου Δημητρίου» Ροτόντα / Είδος Εκδήλωσης: Χορωδία 18/10/2008, Ώρα: 21.00 Είσοδος Ελεύθερη Μια ελληνική και μια σερβική βυζαντινή χορωδία παρουσιάζουν ύμνους βυζαντινής και μεταβυζαντινής μελοποιΐας της Ψαλτικής Παράδοσης της Θεσσαλονίκης, συνθέσεις περίφημων παλαιών καί νέων μελουργών. Χορός Ψαλτών της Θεολογικής Σχολής «Oι Tρεις Ιεράρχαι» Απαρτίζεται από ταλαντούχους νέους φοιτητές, οι οποίοι επιλέγονται, μετέχουν και ασκούνται στην Bυζαντινή Εκκλησιαστική Mουσική και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των δύο Tμημάτων της Σχολής, ψάλλοντας υποδειγματικά τούς ύμνους των τριάντα περίπου αρχαϊκών και βυζαντινών Λειτουργιών και ακολουθιών στο Φροντιστήριο Λειτουργικής στον ιερό ναό της Αγίας Tριάδος της Θεολογικής Σχολής.
Bασικός σκοπός του Φροντιστηρίου είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές της Σχολής, τον πλούτο της ορθόδοξης λατρείας βιώνοντας τη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας. Ακόμη ο ίδιος χορός παρουσιάζει σε διάφορες ακολουθίες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και κατά τρόπο πρότυπο και σύμφωνο με τις αρχές της παράδοσης της ψαλτικής τέχνης, βυζαντινά καί μεταβυζαντινά μελουργήματα μεγάλων εκκλησιαστικών συνθετών. Συμμετέχει επίσης στις ορκωμοσίες των πτυχιούχων των Tμημάτων, σε πανηγυρικές εκδηλώσεις, εορτές και επιστημονικά συνέδρια της Θεολογικής Σχολής και του Πανεπιστημίου γενικότερα. Η εργώδης δραστηριότητα του Χορού έχει ως στόχο να προβάλλει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τον θησαυρό της σπουδαίας και μεγάλης πολιτισμικής δημιουργίας του ελληνοορθοδόξου κόσμου και τον μακροβιότερο στον κόσμο γραπτό μουσικό μας πολιτισμό. Ο Χορός Ψαλτών, έχει χοράρχη καί διδάσκαλο τον πρωτοπρεσβύτερο Σπυρίδωνα Αντωνίου, καθηγητή τον Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών μαθημάτων της Bυζαντινής Mουσικολογίας καί Ψαλτικής Tέχνης στόν τομέα «Λατρείας, Αρχαιολογίας και Tέχνης» του Tμήματος Ποιμαντικής και Kοινωνικής Θεολογίας. Τα μέλη του Χορού Αντωνίου Νεκτάριος Mπαζούκης Αθανάσιος Παπατζαλάκης Δήμος Καραμπίνης π. Γεώργιος Παρπαράς Γεώργιος Παρθενόπουλος Γιάννης Περσυνάκης Δημήτρης Ξυνάδας Εμμανουήλ Mάνθος Δημήτριος Tσίτσης Αρτέμιος Αντωνίου Σταύρος Αντωνίου Γεώργιος Kολτσικίδης Αναστάσιος Xρηστίδης Ηλίας Ψωμάς Kυριάκος Πατσίδης Nαούμ Καρακάσης Αθανάσιος Nυστάζος Γεώργιος Παναγιωτόπουλος Θεόδωρος Αναστασόπουλος Στέλιος Παπαϊωάννου Σωτήρης Ιωαννίδης Χρυσοβαλάντης Χορωδία του Καθεδρικού του Αγίου Γεωργίου της πόλης Novi Sad (Σερβία) Η Χορωδία του Καθεδρικού ναού του Αγ. Γεωργίου της πόλης Novi Sad ακολουθεί την πλούσια παράδοση των εκκλησιαστικών χορωδιών της Σερβίας από την περιοχή Backa και την πόλη Novi Sad, ιδιαίτερα εκείνη της Χορωδίας του Καθεδρικού Ναού του Novi Sad (1939-1946), η οποία στο ζενίθ της συγκαταλεγόταν στις καλύτερες χορωδίες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Οι δραστηριότητες της νέας Χορωδίας του Καθεδρικού Ναού ξεκίνησαν το 1987, όταν αυτή περιήλθε στη δικαιοδοσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Novi Sad.
Τον Οκτώβριο του 1992 η χορωδία ονομάστηκε «Άγιος Γεώργιος».
Τα μέλη της είναι μαθητές, σπουδαστές μουσικής και ερασιτέχνες χορωδοί με σχετική εμπειρία στο χορωδιακό τραγούδι.
Η συγκεκριμένη Χορωδία ιδρύθηκε πριν από τον πρόσφατο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και στόχος της είναι «να μετατρέπει την κάθε θεία λειτουργία στον Καθεδρικό ναό σε μια συναυλία θρησκευτικής μουσικής». Το τρέχον ρεπερτόριο της χορωδίας περιλαμβάνει σερβική, ρωσική και βουλγαρική θρησκευτική χορωδιακή μουσική του 18ου, 19ου και 20ού αιώνα, συνθέσεις που προέρχονται από την παλαιότερη μουσική παράδοση (βυζαντινή, μεσαιωνική σερβική και ύστερη μονοφωνική), ρωσικές πολυφωνικές συνθέσεις του 17ου αιώνα καθώς και έργα σύγχρονων συνθετών εκκλησιαστικής μουσικής (J. Tavener, A. Part, I. Moody, X. Busto, R. Watson, P. Aston...).
Παράλληλα με την καλλιέργεια όλων των μορφών της ορθόδοξης και χριστιανικής εκκλησιαστικής μουσικής, η χορωδία επιχειρεί να παρακινήσει τους σύγχρονους Σέρβους συνθέτες να αναβιώσουν το μουσικό αυτό είδος με νέα έργα. Πέρα από τη συχνή συμμετοχή της στη θεία λειτουργία του Καθεδρικού ναού του Αγ. Γεωργίου, με τις ευλογίες του Irinej Bulovic, Επισκόπου της περιοχής Backa, η χορωδία αυτή εμφανίζεται σε πολλές εκδηλώσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, εκδηλώσεις που κρίνονται σημαντικές για τη διάδοση των πολιτισμικών στοιχείων της ορθοδοξίας και του σερβικού λαού. Η χορωδία έχει συμμετάσχει σε πολλές θείες λειτουργίες και εκδηλώσεις ανά τη Σερβία και τα μοναστήρια της.
Από το 1993 και έπειτα, έχει εκπροσωπήσει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας σε 15 ευρωπαϊκές συναντήσεις νέων Ορθοδόξων, οι οποίες διοργανώθηκαν από τους αδελφούς της μονής Taize (Γαλλία) σε Μόναχο, Παρίσι (1994, 2002), Μπρατισλάβα, Στουτγάρδη, Βιέννη, Μιλάνο (1997, 2005), Taize (1999, 2000), Βαρσοβία, Βαρκελώνη, Λισσαβόνα, Βουδαπέστη και Γενεύη. Οι πιο σημαντικές εμφανίσεις σε συναυλίες και θείες λειτουργίες είναι οι εξής: συναυλία στο Γιουγκοσλαβικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Παρίσι (29.12.1994), συναυλία στον Καθεδρικό ναό του Αγ. Αμβρόσιου στο Μιλάνο (30.12.1998), συναυλία στον Καθεδρικό ναό του Norwich (Μ. Βρετανία) (5.10. 1999), συναυλία στον ναό του Αγ. Στεφάνου στην Πάδοβα (26.12.2000), συναυλία στον Καθεδρικό ναό του St. Augusto στη Βαρκελώνη (31.12.2000), συναυλία στον Καθεδρικό ναό του Norwich (8.05.2002), συναυλία στον ναό του Αγ. Αλεξάνδρου στο Μπέργκαμο (26.12.2002), συναυλία στον ναό της Αγ. Μαγδαληνής στο Παρίσι (30.12.2002), συναυλία στον ναό του Αγ. Παύλου στο Αμβούργο (30.12.2003), συναυλία στον Καθεδρικό ναό του Αγ. Νικολάου στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας (30.01.2004), συναυλία στην εκκλησία του Αγ. Δομήνικου στη Λισσαβόνα (30.12. 2004), συναυλία στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (03.04.2006), συναυλία στον ναό της Αγ. Σοφίας στη Στοκχόλμη (14.09.2007), εμφάνιση στην αίθουσα συναυλιών του Κροατικού μουσικού ιδρύματος στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας (31. 01. 2008). Δισκογραφία: - CD και κασέτα Ρωσική εκκλησιαστική μουσική στο Novi Sad, Χορωδία του Καθεδρικού Ναού του Αγ. Γεωργίου του Novi Sad - Beseda - Prometej, Novi Sad, 1997. - CD Stevan St. Mokranjac (1856-1914) Λειτουργία του Αγ. Ιωάννη του Χρυσόστομου, Χορωδία του Καθεδρικού Ναού του Αγ. Γεωργίου του Novi Sad, Συναυλία στη Συναγωγή του Novi Sad, Audio Records, Novi Sad, 2000. CD New Sound 16 (με άλλους καλλιτέχνες), Sokoj-Mic, Βελιγράδι, 2000. CD Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Μουσική του Χθες και του Σήμερα, Χορωδία του Καθεδρικού Ναού του Αγ. Γεωργίου του Novi Sad /Ζωντανή ηχογράφηση από το Φεστιβάλ Norfolk&Norwich, Merlin Audio, Norwich, Χορωδία του Καθεδρικού Ναού του Αγ. Γεωργίου, Novi Sad, 2002. CD Svyati, Χορωδία του Καθεδρικού Ναού του Αγ. Γεωργίου του Novi Sad, 2004. Κριτικές: «Δεν υπάρχει αμφιβολία για την επιτυχία του φεστιβάλ αυτού.
Με δάκρυα στα μάτια το κοινό χειροκρότησε όρθιο τη Χορωδία του Καθεδρικού του Αγ. Γεωργίου από το Novi Sad και στις τέσσερις συναυλίες της, τα εισιτήρια των οποίων είχαν εξαντληθεί από νωρίς» (Ian Collins, Easter daily press, 11 Οκτωβρίου 1999). «Το πραγματικό θαύμα έγκειται στην ανακάλυψη του εύρους του ρεπερτορίου και της ιδιαίτερης δεξιοτεχνίας αυτής της χορωδίας που αποτελείται από σπουδαστές και ερασιτέχνες χορωδούς» (Hilary Finch, Times, 11 Οκτωβρίου 1999). Bogdan Djakovic Γεννήθηκε στο Novi Sad το 1966. Είναι μουσικολόγος και μαέστρος, απόφοιτος του Τμήματος Μουσικολογίας της Μουσικής Σχολής του Βελιγραδίου.
Κάτοχος τίτλου σπουδών ειδίκευσης της Ακαδημίας Τεχνών του Novi Sad με θέμα «Ανάπτυξη του χορωδιακού τραγουδιού στο Novi Sad κατά τον μεσοπόλεμο, 1914-1941».
Η έρευνά του στην ιστορία της σερβικής μουσικής εστιάζεται στην ανάπτυξη της μουσικής της ορθόδοξης εκκλησίας κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα.
Μετά από πολυετή παρουσία στο χορωδιακό τραγούδι σε πολλά φημισμένα χορωδιακά σύνολα της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας, ίδρυσε την εκκλησιαστική χορωδία «Άγιος Στέφανος της Δεκάνης» και στη συνέχεια τη Χορωδία του Καθεδρικού ναού του Αγ. Γεωργίου το 1987 στο Novi Sad, της οποίας πλέον είναι μαέστρος.
Από το 1993 συμμετέχει ως βοηθός μαέστρος του καθηγητή Dimitrije Stefanovic (Oxon.), του Διευθυντή του Ινστιτούτου Μουσικολογίας της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, σε 11 θερινούς κύκλους σπουδών ορθόδοξων ψαλμών (15ος -19ος αιώνας) και χορωδιακής μουσικής (19ος - 20ός αιώνας) που ήταν αφιερωμένοι στον Σέρβο συνθέτη Kornelije Stankovic (1831-1865) και που διοργανώθηκαν από την Danica Petrovic σε πολλές πόλεις και μοναστήρια της Σερβίας, της Βουδαπέστης και της Sentandreja στην Ουγγαρία. Παρακολούθησε σεμινάριο (Master class) διευθυντή χορωδίας από τους καθηγητές Uwe Gronostay και Hartmut Haenchen στο Harlem τον Ιούνιο του 2003. Από το 1994 και εντεύθεν ο Djakovic διατελεί βοηθός καθηγητή στο Τμήμα Μουσικολογίας της Ακαδημίας Τεχνών του Novi Sad, ενώ από το 2002 είναι καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Θεωρίας/ Χορωδιακών Σπουδών. Τέλος, από το 2005 και μετά έχει τη θέση του Αντιπρύτανη (Μουσικό Τμήμα) της Ακαδημίας Τεχνών του Novi Sad. «Τρεις Ιεράρχες» - το πρόγραμμα Μέγαν εύρατο / ήχος γ΄ / απολυτίκιο Αγίου Δημητρίου Κατευθυνθήτω η προσευχή μου / ψαλμός , στ. / Αγιορειτική παράδοση - ΙΓ΄ αι. / ήχος πλ.δ΄ / μέλος αργό παπαδικό Ω του παραδόξου θαύματος / ήχος πλ.δ΄ / στιχηρό προσόμοιο Εσπερινού Παναγία Δέσποινα / Θεοτοκίον Εσπερινού / ήχος πλ. β΄/ μέλος Θρ. Στανίτσα Άρχοντα Πρωτοψάλτου Μ.Χ.Ε. Στρατείαν τήν εν γή / Κάθισμα από τήν Μεγ. Εβδομάδα του Αγ. Δημητρίου / ποίημα Αλεξίου Νικαίας / ήχος α΄ Νικηφόρον Αθλητήν / ήχος δ΄ / Κοντάκιο στόν Αγ. Δημήτριο Ρωμανού του Μελωδού / Εφύμνιον παλαιόν. Τη των ασμάτων τερπνότητι / στιχηρόν της Λιτής / ήχος α΄ / Ανατολίου / Μέλος Γερμανού Νέων Πατρών - ΙΖ΄ αι. Τρισαριστέυ, αντιλήπτωρ ημών / οκτάηχο / Δοξαστικό του Αγ. Δημητρίου, ποίημα Ιωάννου Σταυρακίου / Μέλος Γερμανού Νέων Πατρών - ΙΖ΄ αι. Τον στρατιώτην τόν λαμπρόν / Καλοφωνικόν μάθημα / ήχος δ΄ / Μανουήλ Χρυσάφη - ιε΄αι. Άγιος ο Θεός / παλαιόν / ήχος β΄ Χορωδία του Νόβισαντ Άγιος ο Θεός / Ησαΐας ο Σέρβος - 15ος αι. / σολίστας: Νέναντ Ρίστοβιτς Ο Μονογενής Υιός του Κορνέλιε Στάνκοβιτς (1831-1865) / αντίφωνο β' της θείας λειτουργίας Επί σοι Χαίρει του Κορνέλιε Στάνκοβιτς (1831-1865) / ύμνος της Θεοτόκου της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου Άξιόν Εστί του Κορνέλιε Στάνκοβιτς (1831-1865) / ύμνος της Θεοτόκου της Θείας Λειτουργίας του Χρυσοστόμου Ευλόγει η ψυχή μου / του Μιχαήλ Ιππόλυτ Ιβάνωφ / αντίφωνο α' της Θείας Λειτουργίας Δόξα εν υψίστοις του Ανατόλι Λιάντοφ (1855-1914) / Στιχηρό του Όρθρου της Χριστού Γεννήσεως Ποτήριον Σωτηρίου / Νικολάι Ρίμσκι Κορσακώφ (1844-1908) / Κοινωνικόν της Τετάρτης Άξιόν Εστί του Πάβελ Τσεσνόκωφ (1877-1944) / ύμνος της Θεοτόκου της Θείας Λειτουργίας του Χρυσοστόμου Τρισάγιος ύμνος / του Στεφάν Σογιάνοβιτς Μοκράνιατς (1856-1914) / Κανών της Ευχαριστίας / εκ της Θείας Λειτουργίας του Χρυσοστόμου / σολίστας: Νέναντ Ρίστοβιτς Εισάκουσον Κύριε / Μάρκο Ταχτσέβιτς / Ψαλμ. 101 Σε υμνούμεν / Ρέκα Αττίνεν (1885-1956) / ύμνος της Θείας Λειτουργίας Σώμα Χριστού / Τίκεϊ Ζες (1925) / ήχος πλ. δ. / Κοινωνικόν του Πάσχα Θεοτόκε Παρθένε / του Αλεξάντερ Λίνγκας (1965) / Τροπάριο της Θεοτόκου / σολίστας: Νέναντ Ρίστοβιτς Του Δείπνου Σου του Μυστικού / του Ιβάν Μούντι (1964) / Τροπάριον της Θείας Λειτουργίας της Μεγάλης Πέμπτης Θεοτόκε Παρθένε / Άρβο Παρτ (1935) / Τροπάριο της Θεοτόκου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ 43α ΔΗΜΗΤΡΙΑΧριστιανική Μακεδονία: Οι πνευματικές σχέσεις της Θεσσαλονίκης Κέντρο Ιστορίας / Είδος Εκδήλωσης: Λόγος 17/10/2008 - 18/10/2008, Ώρα: 21.00 Είσοδος Ελεύθερη Συνεργασία με Τομέα Ιστορίας Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας - Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ, με τη Μητρόπολη Μαυροβουνίου του Σερβικού Πατριαρχείου και τη Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου. Το φετινό συμπόσιο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις πνευματικές σχέσεις της Θεσσαλονίκης και του ευρύτερου Μακεδονικού χώρου με το Βελιγράδι Σερβίας και την Κετίγνη Μαυροβουνίου. Δεκαπέντε ανακοινώσεις πανεπιστημιακών καθηγητών θα λάβουν χώρα στο ΚΙΘ στην εκδήλωση που διοργανώνει το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ 43α ΔΗΜΗΤΡΙΑ«Ο φασουλής και η μάγισσα μπαχλεβίτσα» του Μιχ. Χατζάκη Μικρή Αυλαία ΧΑΝΘ / Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία 15/10/2008 - 17/10/2008, Ώρα: 10.00 3 πράξεις, 1 αλλαγή σκηνικών, 10 κούκλες Διάρκεια: 1 ώρα και 10 λεπτά Κείμενο: Μιχάλης Χατζάκης Ερμηνεία - Κατασκευή κούκλας - σκηνικά: Λίτσα και Χριστίνα Μπήτιου Η κακιά μάγισσα Μπαχλεβίτσα κατορθώνει να πιάσει την ορφανή και καλόκαρδη Ελενίτσα. Πάντα το επεδίωκε αυτό γιατί την ενοχλούσε η ομορφιά και η καλοσύνη της. Ο Φασουλής και ο Ρεβίθης, μικροί γαβριάδες της γειτονιάς μόλις μαθαίνουν ότι χάθηκε η φίλη τους υποπτεύονται τη Μάγισσα.
Παρ' ότι τρέμουνε και στ' άκουσμά της μόνο, αποφασίζουνε να δώσουνε τη μάχη. Η Μπαχλεβίτσα έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει τους ανθρώπους σε ζώα και πουλιά, εκτός κι αν κάποιος κλέψει τη μαγική της σκούπα. Τα επεισόδια πολλά κι ακόμα πιο πολλά τα ξεκαρδιστικά ευρήματα που αλληλοσυγκρούονται με την αγωνία και τις συγκινητικές στιγμές. Η «Μπαχλεβίτσα» είναι ένα παραμύθι που δίνει τη δυνατότητα στο «μικροθέατρο» να αναδείξει τη λιτή και συμβολική του δύναμη.
Να αποδείξει δηλαδή ότι μεταξύ των τεχνών δεν υπάρχει ειδοποιός διαφορά.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η «άσπρη λέξη» της ημέρας - Βοστώνη ή Βοστόνη
Με μεγάλη χαρά παρουσιάζουμε το ημερολόγιο λεξικό της άσπρης λέξης για το 2009. Ημερολόγιο της ζωής με 365 διαφορετικές εικονογραφήσεις, μία για κάθε μέρα και μοναδικό λεξικό συνηθισμένων λαθών όπου παρουσιάζονται, για πρώτη φορά με επεξήγηση, 260 ζευγάρια λέξεων που συχνά συγχέουμε.
Διατίθεται σε 7 χρώματα Δείτε τη συνολική παρουσίασηΒοστώνη ή Βοστόνη;
Η γνωστή πόλη της Βόρειας Αμερικής γράφεται πιο συχνά με ω και σπανιότερα με ο.
Το ω στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υποστηρίζεται ούτε από την αρχή της απλογράφησης αλλά ούτε και από την αρχή της αντιστρεψιμότητας.
Η αγγλική λέξη Boston δεν περιέχει κανένα γράμμα που να δικαιολογεί την παρουσία του ω στα ελληνικά.
Τα αποτελέσματα της διαδικτυακής αναζήτησης των δύο παράλληλων γραφών δείχνουν διπλάσιες σχεδόν εμφανίσεις της γραφής Βοστώνη έναντι της Βοστόνης, αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίστροφο όσον αφορά το ουσιαστικό Βοστονέζοι, που επικρατεί έναντι των Βοστωνέζων.
Θέμα της εβδομάδας: Ορθογραφία ξένων κύριων ονομάτων
Δείτε όλο το αρχείο λέξεων αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα στη διεύθυνση http://www.asprilexi.com/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΣΚΗΣΗ ΓΚΟΓΚΟΛ Υποσκήνιο του Βασιλικού Θεάτρου, 14 -17 Οκτωβρίου 2008 , 4 παρουσιάσεις Ξεκινούν στις 14 Οκτωβρίου στο Υποσκήνιο του Βασιλικού Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη οι παρουσιάσεις του Θεατρικού Εργαστηρίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Πρόκειται για το αποτέλεσμα του πρώτου κύκλου έρευνας της δεύτερης περιόδου λειτουργίας του Θεατρικού Εργαστηρίου.
Το Θεατρικό Εργαστήριο του Κ.Θ.Β.Ε. που ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη περίοδο της λειτουργίας του τον Απρίλιο του 2008, προσφέροντας σε νέους ηθοποιούς και καλλιτέχνες του θεάτρου ένα εύφορο πεδίο θεατρικής αναζήτησης και δημιουργικής έκφρασης, φιλοδοξεί να αποτελέσει, και με αυτή τη δεύτερη περίοδο λειτουργίας του, έναν πόλο θεατρικών ζυμώσεων και έρευνας στη Θεσσαλονίκη.
Στον πρώτο αυτό κύκλο έρευνας τον οποίο διευθύνει ο Ούγγρος σκηνοθέτης Peter Gothar , οι ηθοποιοί έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με σκηνές από τα έργα Παντρολογήματα και Ο Επιθεωρητής του Νικολάι Γκόγκολ.
Το αποτέλεσμα της ερευνητικής αυτής εργασίας ολοκληρώνεται με τέσσερεις παρουσιάσεις ανοιχτές στο κοινό της πόλης.
Συντελεστές του πρώτου κύκλου του Θεατρικού Εργαστηρίου: Σκηνοθέτης: Peter Gothar Σκηνογραφική και Ενδυματολογική επιμέλεια: Ανδρέας ΠαρασκευόπουλοςΟργάνωση παραγωγής: Ελευθεριάδου Θέη Συμμετέχουν οι: Δημητριάδης Γιώργος, Κακατσίδης Παναγιώτης, Κόμη Ελευθερία, Μανδαλά Μαρίνα, Μαργαρίτη Ειρήνη, Μουλακάκης Μιχάλης, Παπασάββα Μαριάννα, Σοφιανοπούλου Αμάντα, Σταθακόπουλος Πέτρος, Συμεού Μαρίνα, Τσαλκιτζόγλου Μαρίτα Ημέρες και ώρες ανοιχτών παρουσιάσεων: Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008, 21.00 μ.μ.Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008, 21.00 μ.μ Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008, 19.00 μ.μ. Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008, 19.00 μ.μ.
Η είσοδος στις παρουσιάσεις είναι ελεύθερη, ωστόσο λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, οι κρατήσεις θα γίνονται κατά προτεραιότητα στο ταμείο του Βασιλικού Θεάτρου, στο τηλέφωνο 2310 288000.
To Εργαστήρι Θεατρικής Γραφής πραγματοποιείται στο πλαίσιο του-Κτιριακες υποδομές Κ.Θ.Β.Ε.-Πολιτισμική Εγνατία Γ’ΚΠΣ-Ε.Π. «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2000-2006» Άξονας ανάπτυξη σύγχρονου πολιτισμού ΜΕΤΡΟ 2.1
Συγχρηματοδότηση 75% από Ε.Τ.Π.Α. Και 25% από φυσικούς πόρους

Θύελλα για το πραξικόπημα

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΣτη δίνη του σκανδάλου του Βατοπεδίου η Ν.Δ. μετά την παραίτηση των δύο εισαγγελέων ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος
Σε μείζονα θεσμική κρίση με απροσδιόριστες ακόμη συνέπειες για την κυβέρνηση εξελίσσεται η υπόθεση του Βατοπεδίου, μετά την παραίτηση- σοκ των δύο εισαγγελικών λειτουργών που χειρίζονταν τις έρευνες για το μεγάλο σκάνδαλο.
Η παραίτηση των δύο εισαγγελέων- όχι μόνο από την έρευνα της υπόθεσης, αλλά και από το δικαστικό σώμα- που κατήγγειλαν παρεμβάσεις στο έργο τους, φέρνει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με μία ακόμη πολιτική θύελλα.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταγγέλλει «πραξικοπηματικές» καταστάσεις στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να «κουκουλωθεί» η υπόθεση.
Την ίδια ώρα δημιουργείται κλίμα εξέγερσης στον δικαστικό και δικηγορικό κόσμο της χώρας, που στηρίζει τους παραιτηθέντες εισαγγελείς και καταγγέλλει συντονισμένη προσπάθεια «ποδηγέτησης» των ανεξάρτητων δικαστών από την κυβέρνηση και τα ηγετικά κλιμάκια της Δικαιοσύνης.
Κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονται ότι μετά τις χθεσινές εξελίξεις, η κυβέρνηση επανήλθε με δραματικό τρόπο στη δίνη του σκανδάλου, από την οποία προσπαθούσε εναγωνίως να ξεφύγει, με όχημα τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.
Παράλληλα, αναζωπυρώνονται οι εστίες εσωκομματικής έντασης στη Ν.Δ., ενώ γίνεται ακόμη πιο φορτικό το κλίμα για τον υπουργό Επικρατείας κ. Ρουσόπουλο.
Αρκετοί υπουργοί εκτιμούσαν ότι οι απρόσμενες εξελίξεις από το δικαστικό μέτωπο δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

παραπλάνησαν την Βουλή Αλογοσκούφης και Παπαθανασίου με την σύμβαση της Microsoft

ΣΤΕΦΑΝΟΣ Ν. ΠΑΠΑΝΩΤΑΣ
Εκτεθειμένους για συνειδητή παραπλάνηση της Βουλής των Ελλήνων αφήνει η Ευρωπαική επιτροπή τους Υπουργούς Γ. Αλογοσκούφη και Ι. Παπαθανασίου σχετικά με την νομιμότητα της σύμβασης μεταξύ της κυβέρνησης και της Microsoft
Παραπλάνησαν συνειδητά την Ελληνική Βουλή οι αρμόδιοι υπουργοί κκ. Aλογοσκούφης και Παπαθανασίου όταν δήλωναν ψευδώς, κατά τις συνεδριάσεις της 22 Ιουνίου 2007 και 24 Ιανουαρίου 2008, ότι ζήτησαν και έλαβαν σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την εταιρεία Microsoft! Τα παραπάνω προκύπτουν από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική Ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Σταύρου Λαμπρινίδη και Κατερίνας Μπατζελή, στην οποία η Επιτροπή αποκαλύπτει ότι δεν έλαβε ποτέ σχετικό αίτημα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και ως εκ τούτου δεν έχει διατυπώσει την οποιαδήποτε γνώμη επί του θέματος!
Τα παραπάνω προκύπτουν από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική Ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Σταύρου Λαμπρινίδη και Κατερίνας Μπατζελή, στην οποία η Επιτροπή αποκαλύπτει ότι δεν έλαβε ποτέ σχετικό αίτημα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και ως εκ τούτου δεν έχει διατυπώσει την οποιαδήποτε γνώμη επί του θέματος! Tαυτόχρονα, η Επιτροπή απαντά στους δύο ευρωβουλευτές του ΠAΣOK ότι όλες οι ειδικές συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών που προβλέπονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με την Microsoft και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας, συμπεριλαμβανομένης της ρητής δέσμευσης εκ μέρους της κυβέρνησης για την αγορά συγκεκριμένου αριθμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, πρέπει να συνάπτονται σύμφωνα με τις διαδικασίες περί ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων προμηθειών τις οποίες προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. ολόκληρο το δελτίο τύπου εδώ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ E-PONTOS
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ WAIBLINGEN "ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ" Σύλλογος Ποντίων Waiblingen "Οι Αργοναύτες"
Emil Münz Strasse 14/171332
Waiblingen
Til. 07151/502136