Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

«Οι χρυσές δεκαετίες του ελληνικού τραγουδιού!...

«Οι χρυσές δεκαετίες του ελληνικού τραγουδιού!...                
150 προσωπικότητες αποκαλύπτονται...»                  
Βιβλιοπαρουσίαση.                     
Πάει πολύς καιρός από τότε που παρουσίασα τον Πρώτο τόμο των «Χρυσών Δεκαετιών του Ελληνικού Τραγουδιού», ενός «έργου  ζωής» του Δημοσιογράφου, στιχουργού και συγγραφέα Τάσου Κουτσοθανάση, του ανθρώπου που έδωσε πολλά στο Λαϊκό μας τραγούδι τόσο με την «πένα» του, όσο και με την ανακάλυψη προσωπικοτήτων του χώρου (ο ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ μπήκε στο χώρο χάρη στον Τάσο Κουτσοθανάση, αλλά και άλλοι).               
Σήμερα έρχομαι να σας παρουσιάσω και να σας προτείνω να αποκτήσετε τον Δεύτερο τόμο των Χρυσών Δεκαετιών του Ελληνικού Τραγουδιού, για να έχετε στην βιβλιοθήκη σας ΟΛΟΥΣ τους μεγάλους που αγαπήσατε και τραγουδήσατε.                  
713 σελίδες με συνεντεύξεις.                
Τα «Ιερά τέρατα» ανοίγουν τις καρδιές τους και μας αποκαλύπτουν την ιστορία τους, τη ζωή τους, την Ιστορία του Λαϊκού μας τραγουδιού.                 
Γράφει ο Δημήτρης Ιατρόπουλος στην παρουσίαση του βιβλίου!                
«Ένας απ' τους συναδέλφους μου που σεβάστηκα για το ήθος του κυρίως και γι' αυτό τον αγαπώ είναι ο Τάσος Κουτσοθανάσης.         
Και το δεύτερο αυτό πολυσέλιδο και πάλι βιβλίο του, αποδείχνει ότι το πρώτο περπάτησε καλά και ο Τάσος έχει πολύ υλικό ζωής ακόμα να καταθέσει στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού, όπου άσκησε και ασκεί την θαυμαστή του επαγγελματική παρουσία.
Στο κείμενο του θα διαπιστώσετε ότι αγαπάει τόσο πολύ το χώρο αυτό, που και τους ανθρώπους του τους αντιμετωπίζει αντίστοιχα.              

Δεν θα κυνηγήσει απ' τη «φίρμα» το σκάνδαλο, ακόμα κι αν έχει στα χέρια του την πληροφορία, (που αυτός ειδικά πάντοτε την έχει...) δεν θα τον ξεμπροστιάσει. Θα τον οδηγήσει αργά και μεθοδικά να βγάλει έξω τον καλύτερο εαυτό του για το καλό του και για το καλό του τραγουδιού μας.         
Παράλληλα όμως είναι και...γουρλής!            
Έβγαλε αμέτρητες πρωτιές με πρωτοεμφανιζόμενους ερμηνευτές και δημιουργούς, και όλοι τους κάνανε λαμπρή καριέρα στο τραγούδι! Αυτά τα πρωτάκια, (ανάμεσα τους θα αναγνωρίσετε αμέσως τις κατοπινές μεγάλες φίρμες), τα αντιμετωπίζει σαν την ψυχικάρα πόρνη που πρωτοβγάζει στο κλαρί τον τρακαρισμένο έφηβο!               
Με πείρα και αγάπη τον οδηγεί στο βάπτισμα του πυρός της δημοσιότητας, κάτι που δεν συμβαίνει πια στους δύσπεπτους συναισθηματικά και δίσεκτους πνευματικά καιρούς μας.           
Κοντολογίς, κυρίες και κύριοι, ο φίλος μου, (διότι είναι φίλος μου αληθινός) ο Τάσος Κουτσοθανάσης, αξίζει περισσότερα απ' όσα ξέρετε γι' αυτόν.             
Το ελληνικό τραγούδι του χρωστάει πολλά. Και δυστυχώς δεν τον έχει αμείψει αντίστοιχα.         
Όμως ο Τάσος με ένα παιδικό χαμόγελο, επιμένει: Καλός και ήπιος, είναι πάντοτε εδώ για οτιδήποτε περνάει απ' το πεντάγραμμο.          
Και κυρίως για όσους παράγουν πολιτισμό μέσα απ' αυτό.
Η περίπτωση του έχει όλα τα στοιχεία γι' αυτό που ονομάζουμε: Έντιμος μαχητής.            

Μια ιδιότητα δηλαδή, που είναι πλέον είδος εν ανεπάρκεια και σπανίζει στη μοντέρνα μεν και γρήγορη, αλλά και θλιβερά οριζόντια εποχή μας.             
Δημήτρης Ιατρόπουλος»               
Αλλά και ο δημοσιογράφος Βασίλης Λουμπρίνης στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»!          
«Η επιτυχία χαλάει εκείνους που τη βρήκαν έτοιμη, με τους γνωστούς τρόπους στο πιάτο, όπως λέμε...».              
Αυτό είχε πει ο Νίκος Ξυλούρης στον Τάσο Κουτσοθανάση το 1975 στο «Ντόμινο». Και είναι μία από τις 150 συνεντεύξεις με ανθρώπους του τραγουδιού που περιλαμβάνονται στο βιβλίο «Οι χρυσές δεκαετίες του ελληνικού τραγουδιού. 150 προσωπικότητες αποκαλύπτονται» (Εκδόσεις Δρόμων).
Ο Τάσος Κουτσοθανάσης έζησε από κοντά το τραγούδι.             

Και το στήριξε. Νεαρός ακόμη δημοσιογράφος από τις αρχές της δεκαετίας του ΄50 - έτρεχε στα κέντρα και έπαιρνε συνεντεύξεις από καλλιτέχνες- άλλοι άγνωστοι, άλλοι στα πρώτα τους βήματα, άλλοι πρώτα ονόματα- και τις δημοσίευε στο «Ντόμινο», στο «Πρώτο» και σε άλλα περιοδικά της εποχής με τα οποία συνεργαζόταν.           
Ευτύχησε στην καριέρα του να πάρει συνεντεύξεις από τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τη Σοφία Βέμπο, τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Βασίλη Τσιτσάνη, αλλά και από πολλούς ακόμη: Απόστολο Νικολαΐδη, Κώστα Κόλλια, Δημήτρη Ζευγά, Ιωάννα Γεωργακοπούλου, Βίκυ Λέανδρος, Γιοβάννα, Δημήτρη Λάγιο, Νάνα Μούσχουρη, Χρύσανθο, Βαγγέλη Παπαθανασίου, Γιώργο Νταλάρα, Ειρήνη Παπά, Λάκη Χαλκιά, κ.ά.             
Θυμάται τον Μανώλη Χιώτη που του είχε εκμυστηρευθεί κάποτε: «Σήμερα λέμε να πάμε να ακούσουμε την Πόλυ Πάνου, τον Στέλιο Καζαντζίδη ή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Αλλά φοβάμαι μήπως έρθει στιγμή που θα λέμε, πάμε να δούμε τον τάδε ή την τάδε κι όχι να ακούμε».
«Άργησε κάπως να βγει αληθινός ο φόβος του Μανώλη Χιώτη», πιστεύει ο Τάσος Κουτσοθανάσης, «αλλά βγήκε εδώ και μερικά χρόνια.              

Όχι μόνον τραγουδίστριες, αλλά και αγόρια βγαίνουν στις πίστες συχνά ημίγυμνοι προβάλλοντας κυρίως τα κάλλη τους. Τι σημασία έχει κι αν είναι άφωνοι! Υπάρχουν ασφαλώς και μερικοί με ταλέντο και ήθος. Ευτυχώς».            
Η Ρίτα Σακελλαρίου σε μία από τις συνεντεύξεις της- περιλαμβάνεται στο βιβλίο- το 1973 είχε πει: «Η επιτυχία με έκανε να αλλάξω σαν άνθρωπος προς το καλύτερο.            
Δεν κρατώ καμιά κακία από τις πικρίες που μου προσέφεραν τον καιρό που βρισκόμουν στην αφάνεια. Ξέρω να συγχωρώ.            
Το βασικό όμως είναι άλλο. Ξαφνικά αποκτήσαμε πολλούς "φίλους" που όλοι πια μας αγαπάνε». Η δε ρεμπέτισσα Ιωάννα Γεωργακοπούλου είχε δηλώσει το 1977: «Γνήσιες λαϊκές τραγουδίστριες υπάρχουν λίγες. Οι περισσότερες απλώς μόνον... τον τίτλο έχουν».          
Έναν χρόνο νωρίτερα, ο Τάσος Κουτσοθανάσης είχε πάρει συνέντευξη από τον Κατ Στίβενς που είχε έρθει στην Ελλάδα για συναυλίες και τον είχε ρωτήσει εάν νιώθει Έλληνας. «Οι εμπειρίες που αποκτάς στην ξένη χώρα σε βοηθούν να αγαπάς περισσότερο την πατρίδα σου. Αφομοιώνεις ότι καλό έχει να σου δώσει ο ξένος περίγυρος, αλλά αυτό δυναμώνει και τα δικά σου βιώματα και σε κάνει να νιώθεις πάντα Έλληνας».               
Και όπως σημειώνει στον πρόλογό του ο Δημήτρης Ιατρόπουλος για τον Τάσο Κουτσοθανάση «είναι και... γουρλής.
Έβγαλε αμέτρητες πρωτιές με πρωτοεμφανιζόμενους ερμηνευτές και δημιουργούς, ενώ ποτέ δεν κυνήγησε από τη "φίρμα" το σκάνδαλο, ακόμη κι αν είχε στα χέρια του μια πληροφορία. Αγαπούσε τον χώρο και τους ανθρώπους».                 

Εγώ δεν χρειάζεται να προσθέσω κάτι παραπάνω!                
Απλά θα σας πω να αποκτήσετε αυτό το βιβλίο!                 
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΔΡΟΜΩΝ».                     
Βασίλης Τσούγκαρης                  
tsougarisgnomi@gmail.com

ΑΚΙΡΑ ΚΟΥΡΟΣΑΒΑ-masterpieces

4DVD BOX ΑΚΙΡΑ ΚΟΥΡΟΣΑΒΑ-masterpieces                   
ΚΩΔ: 27003466 BARCODE: 5201364734661            
Ο Ακίρα Κουροσάβα είναι αναμφίβολα ο γνωστότερος στην Δύση Ιάπωνας σκηνοθέτης. Κατά την διάρκεια της ζωής του γύρισε περισσότερα από 30 φιλμ. Μερικά από αυτά τιμήθηκαν και με διεθνή βραβεία.              
Ο Ακίρα Κουροσάβα γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου του 1910 στην Ομόρι (Τόκιο), τελευταίο των οκτώ παιδιών του Ισαμού (Isamu) και της Σίμα (Shima) Κουροσάβα. Αρχικά ήθελε να γίνει ζωγράφος, αλλά δεν έγινε δεκτός στην Ακαδημία Τεχνών.              
Το 1936 γίνεται βοηθός του σκηνοθέτη Γιαμαμότο Κατζίρο (Yamamoto Kajiro), που δούλευε σε μια γιαπωνέζικη εταιρεία παραγωγής ταινιών. Σε τούτη την εταιρεία ο Κουροσάβα γυρίζει το πρώτο του φιλμ: "Σουγκάτα Σανσίρο" (Sugata Sanshiiro) (1943), μια διασκεδαστική ταινία για την ιστορία του τζούντο                 
Το 1944 γυρίζει τη ταινία «Η Πιο Όμορφη» μια προπαγανδιστική δραματική ταινία, η οποία γυρίστηκε σε ένα εργοστάσιο κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου .           
Η ταινία απεικονίζει την πάλη των εργαζομένων σε ένα εργοστάσιο οπτικών για να επιτυγχάνει τους στόχους παραγωγής κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.              
Πιέζονται οι ίδιοι συνεχώς, τόσο μεμονωμένα όσο και ως ομάδα, να υπερβούν τους στόχους που τέθηκαν για λογαριασμό τους από τους διευθυντές των εργοστασίων.                   
Στα επόμενα χρόνια ο Κουροσάβα παράγει ταινίες πιο απλές κι εμπορικές, όπως η συνέχεια του Σουγκάτα Σανσίρο 2 (1945), οι οποίες γεννιούνται υπό τον έλεγχο της στρατιωτικής κυβέρνησης της Ιαπωνίας, που λογοκρίνει αυστηρά ολόκληρη την πνευματική δημιουργία της εποχής και ευνοεί κυρίως την παραγωγή λογοτεχνικών και κινηματογραφικών έργων με πατριωτικό περιεχόμενο.             
Η συνέχεια του Σουγκάτα Σανσίρο είναι, εξ αιτίας τούτης της πίεσης εκ μέρους της κυβέρνησης, ένα πατριωτικό φιλμ που σκοπεύει να δείξει στο κοινό την υπεροχή της γιαπωνέζικης πολεμικής τέχνης (τζούντο) απέναντι σ'εκείνη των εχθρών των Ιαπώνων, των Αμερικανών (μποξ).               
Το 1947 γυρίζει το «Μια Υπέροχη Κυριακή» όπου ένα απένταρο ερωτευμένο ζευγάρι περιφέρεται στα ερείπια του Τόκιο, προσπαθώντας να κρατήσει ζωντανή την αγάπη του, βρίσκει καταφύγιο στα όνειρα για να ξεφύγει από τη μιζέρια του.

ΤΡΙΑ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ

Κυκλοφόρησε το 6ο βιβλίο της σιεράς Τραγουδώ ό,τι αγαπώ με τίτλό Τραγουδώ τις παροιμίες!
Επίσης κυκλοφόρησαν τα δύο πρώτα βιβλία μιας νέας και μεγάλης βιβλιοδισκογραφικής παραγωγής.
Η νέα σειρά λέγεται Μουσικά παραμύθια, παραμύθια σε μορφή μιούζικαλ με εξαιρετικές εικονογραφίσεις και μουσικές!
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ
Ζωοδόχου Πηγής 2-4
106 79 Αθήνα
Τηλ: 210 38 08 445
email diaplasi@yahoo.gr
website: www.diaplasibooks.gr

Physical Action

Physical Action and Psychotechnique
July 11 – 16, 2011
International intensive workshop
with the Russian theatre director and teacher
Physical Action as the most important element in acting.
Method of Physical Actions. Given Circumstances. Inner Monologue.
Active Analysis. Psychotechnique and more.
Registration details:
The working language is English.
Nearest international airports: Graz and Vienna.
Accommodation and meals are organized.

ΕΙΚΟΝΕΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ | 3 ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΟΥ ΜΑΗ ΣΤΟ FLORAL

Τον δύσκολο για την ελληνική κοινωνία και οικονομία Μάη του 2011 στο Floral προβάλλονται 2 σημαντικά ντοκιμαντέρ και μια ταινία σχετικά με την ελληνική & διεθνή οικονομική κρίση, ανταλλάσσονται σκέψεις και ιδέες για όλα όσα έγιναν αλλού, για όλα όσα μας συμβαίνουν τώρα, για όσα μας λένε και όσα μας κρύβουν.
Τι έγινε; Ποιος φταίει; Όλοι μαζί τα φάγαμε;
Όλοι μαζί πληρώνουμε; Tι πρόκειται να συμβεί και τι μπορούμε να κάνουμε;
DEBTOCRACY | Κυριακή 1 Μαΐου στις 21.00
Προβάλλουμε το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου και της Κατερίνας Κιτίδη για την κρίση στην Ελλάδα και το ελληνικό χρέος, που άναψε φωτιές στο διαδίκτυο.
Mετά την προβολή οι: Άρης Χατζηστεφάνου, Κατερίνα Κιτίδη, Λεωνίδας Βατικιώτης, Διονύσης Τσακνής και Σοφία Σακοράφα αναπτύσσουν τις απόψεις τους και συζητούν με το κοινό.
ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤHΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ (ΤΒΑ)
INSIDE JOB - ΣΤΗΜΕΝΗ ΔΟΥΛΕΙΑ: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ (TBA)
(H ταινία κυκλοφορεί σε dvd από τη Sony Entertainment Hellas από τις 11 Απριλίου)
Τις δύο επόμενες Κυριακές του Μάη (8 και 15 Μαΐου) θα προβληθούν το ντοκιμαντέρ Το πείραμα της Αργεντινής του Γιώργου Αυγερόπουλου και η ταινία Inside job (Στημένη δουλειά: Το χρονικό της κρίσης) του Τσαρλς Φέργκιουσον με αντίστοιχα πάνελ.
Η σειρά προβολής τους καθώς και οι ομιλητές θα ανακοινωθούν αμέσως μετά το Πάσχα.
Θεμιστοκλέους 80, 106 81 Εξάρχεια
τηλ: 210 3800070
fax: 210 3800071

HRDNZ blog

http://www.moodlebites.com/blog/index.php?entryid=1151                   
http://www.moodlebites.com/blog/index.php?entryid=1152

4DVD BOX ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ

4DVD BOX ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ
ΚΩΔ: 27003471 BARCODE: 5201364734715
Ο πόλεμος στην Τροία έχει τελειώσει κι ο πολυμήχανος Οδυσσέας ξεκινάει μαζί με τους άλλους Έλληνες να γυρίσει κι αυτός στην Ιθάκη, την πατρίδα του.
Όμως οι άνεμοι που φυσάνε στα πέλαγα και ο θυμός των θεών θα τον αναγκάσουν να περιπλανιέται για δέκα ολόκληρα χρόνια σε άγνωστες θάλασσες.
Η Σκύλλα και Χάρυβδη, Η Κίρκη, Σειρήνες και άλλα τέρατα θα μπουν εμπόδιο στο δρόμο του. Αλλά εκείνος ούτε στιγμή δε θα ξεχάσει τους δικούς του και την αγαπημένη του Ιθάκη.
Κι ούτε θα πάψει να αγωνίζεται, μέχρι να καταφέρει να γυρίσει πάλι πίσω.
Μια πρόσκληση στους μικρούς μας φίλους να ταξιδέψουν μαζί με τον Οδυσσέα στο μεγάλο και γεμάτο περιπέτειες ταξίδι του, που περιγράφει στην Οδύσσεια ο Όμηρος.
Μπροστά στα μάτια των παιδιών θα ζωντανέψουν όλα:
H Σκύλλα και η Χάρυβδη
Ταξίδι στο βασίλειο του Αδη
Το τραγούδι των Σειρήνων
Το νησί της Κίρκης
Ο Οδυσσέας και οι Αρπυίες
Το νησί της Καλυψώς
Ο Οδυσσέας στους στύλους του Ηρακλή
Η επιστροφή στην Ιθάκη……….

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Today at InfognomonPolitics                   
* "Quo Vadis?" - "Που βαδίζουμε;"- Πού πάει ο κόσμος μας;               
* Ναύαρχοι προς πρωθυπουργό:"Όχι άλλες περικοπές αμυντικών δαπανών".             
* Έποικοι παίρνουν σπίτια των εγκλωβισμένων                  
* Δρούτσας: Εάν χρειαστεί, να αναπροσαρμόσουμε την πολιτική και στρατηγική μας            
* Τουρκικό λόμπι Με... δείπνα ενισχύει την επιρροή του στην Ουάσιγκτον                
* Παίρνουν θέσεις για να προλάβουν τις εξελίξεις                
* Βαλκάνια: Οι Οθωμανοί ξανάρχονται                    
* Έκκληση του Ιράν στο Μπαχρέιν «να αναγνωρίσει τα δικαιώματα του λαού»               
* Καταδικάζει τη βία στη Συρία ο Ομπάμα                   
* Ουγγαρία: Το Κοινοβούλιο υιοθέτησε ένα νέο υπερσυντηρητικό σύνταγμα                
* Πολιτικό Ισλάμ: Πού οδηγεί την Τουρκία;                       
* Εδώ είναι Βαλκάνια...

Νέα από το e-Pontos

Νέα από το e-Pontos                
* Ανιστόρησαν τα παλαιά και ράγισαν οι καρδιές τους…                     
* Περιφερειακές αυγομαχίες στη Δράμα, τοπικές στο Θρυλόριο                  
* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ WAIBLINGEN "ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ"                  
* ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ