Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΞΥ

Ανθρώπινα συντρίμμια [Wreckage]
Niall Griffiths
Μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς Αθήνα, Ιούλιος 2009 Σειρά: ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ Σελίδες : 208 ISBN: 978-960-436-210-3 Διαστάσεις: 16x23 Tιμή: 17,90€ Το ταξίδι στην Ουαλία έχει πάει στραβά για τους δύο scallies* από το Λίβερπουλ, τον Ντάρεν και τον Άλεστερ. Αντί να βρουν τον τύπο που αναζητούν για λογαριασµό του αφεντικού τους, σκοτώνουν μια ηλικιωµένη για να τη ληστέψουν και τυφλωµένοι για διαφορετικούς λόγους –ο Ντάρεν από το χρήµα που γέµισε ξαφνικά τις τσέπες του και ο Άλεστερ από τις τύψεις γι’ αυτό που έκαναν– επιστρέφουν στο σκοτεινό λιµάνι. Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας καταγράφει το χρονικό της ιλιγγιώδους πτώσης τους. Δύο ανθρώπινα συντρίµµια παγιδευµένα στον τρελό χορό της συγκυρίας, που σφαδάζουν κάτω από το βάρος της πράξης τους και τη δύναµη του πεπρωµένου. Η νέµεση και η λύτρωση έχουν το ίδιο πρόσωπο σ’ αυτό το αριστουργηµατικό εγχείρηµα του Griffiths, όπου η γραµµική αφήγηση συνδυάζεται αριστοτεχνικά µε αιχµηρούς διαλόγους του δρόµου, αντλώντας δύναµη και σαφήνεια από το φως της ουαλικής φύσης. Οι παρίες βρίσκουν τη φωνή που τους έχει στερήσει η κοινωνία, καθώς η απελπισία που σηµαδεύει τη ζωή τους γίνεται εργαλείο στα χέρια ενός από τους πιο ικανούς εκπροσώπους της νέας γενιάς βρετανών συγγραφέων. *Σ.τ.Μ.: Οι scallies υπάρχουν τις τελευταίες δεκαετίες κυρίως στις πόλεις της βορειοδυτικής Αγγλίας. Χαρακτηρίζονται ως χούλιγκαν και έχουν τις ρίζες τους στα νεανικά κινήματα της εργατικής τάξης των δεκαετιών του ’60 και του ’70. Οι πρώτοι scallies εμφανίστηκαν τη δεκαετία του ’70 ως οπαδοί της Λίβερπουλ. Φορούν προϊόντα γνωστών εταιρειών αθλητικών ειδών, επί το πλείστον σε σκούρα χρώματα για λόγους αναγνωρισιμότητας. Η οικονομική δυσπραγία και οι περικοπές των κοινωνικών παροχών από τις κυβερνήσεις της Μάργκαρετ Θάτσερ κατά τη δεκαετία του ’80, οδήγησαν στην πτώση της καταναλωτικής δύναμης των scallies, με αποτέλεσμα την παρακμή τους. Την επόμενη δεκαετία, ο τύπος του scally από το Λίβερπουλ γνώρισε την προβολή (και τη διακωμώδηση) μέσα από τηλεοπτικές σειρές, με αποτέλεσμα την επανατροφοδότηση του φαινομένου.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ Η επιστήμη στην υπηρεσία των εταιρειών
Sheldon Rampton & John Stauber
Μετάφραση: Κασσιανή Μπουλούκου
Αθήνα, Ιούλιος 2009 Σελίδες : 560 ISBN: 978-960-436-207-3 Διαστάσεις: 14χ21 Tιμή: 25,00€
Αγοράσατε ποτέ ένα προϊόν επειδή ακούσατε στην τηλεόραση ότι κάνει θαύματα; Τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων σάς γεμίζουν ελπίδες και αισιοδοξία; Ο Sheldon Rampton και ο John Stauber αποκαλύπτουν τους παγκόσμιους μηχανισμούς πίσω από τη χειραγώγηση των επιλογών μας, τον έλεγχο της κοινής γνώμης και του καταναλωτικού κοινού.
Φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους γεγονότα, που ελάχιστη ομοιότητα έχουν με την παραδοσιακή διαφήμιση, στην πραγματικότητα στοχεύουν στην προώθηση προϊόντων και την εξυπηρέτηση συμφερόντων: ειδησεο-γραφικά ρεπορτάζ που παρουσιάζονται ως ανεξάρτητα, ινστιτούτα έρευνας που ισχυρίζονται ότι είναι αμερόληπτα, μυστικοί χρηματοδότες και «ειδικοί» κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των βιομηχανιών. Ποτέ ξανά δεν θα δείτε με τον ίδιο τρόπο τις τεχνολογικές και επιστημονικές ανακαλύψεις που προβάλλονται στις εφημερίδες και στα δελτία ειδήσεων.
Και σίγουρα θα το ξανασκεφτείτε προτού εμπιστευτείτε τα λόγια κάποιου που σας παρουσιάζεται ως αυθεντία.

Ο πόλεμος "Ζούγκλας" - "Τρωκτικού"

ΑΠΟ ΤΟ http://www.foreignpress-gr.com/Ο πόλεμος "Ζούγκλας" - "Τρωκτικού"
Ο πόλεμος που είχε ξεσπάσει μεταξύ του "troktiko" και της "Zougla online" του διαδικτυακού τόπου που διευθύνει ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος είχε ολέθρια αποτελέσματα για το δημοφιλέστερο blog στην Ελλάδα.
Το troktiko έκλεισε καθώς προηγήθηκε κατάθεση μήνυσης στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος τόσο από τον Τριανταφυλλόπουλο όσο και από τον διευθυντή του του ALPHA, Βασίλη Παπαδρόσο.
Η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να ελέγξει τις κατηγορίες και να διατάξει την παύση της λειτουργίας του ιστολογίου.
Έτσι φτάσαμε στην απόφαση του Blogger για αναστολή λειτουργίας του troktiko.
Η Zougla online επικροτεί την απόφαση των Αρχών για το κλείσιμο του troktiko κατηγορώντας το για "συμπεριφορά απαράδεκτη και αντιδεοντολογική..υπό την καθοδήγηση και τις εντολές γνωστών επιχειρηματιών", τους οποίους όμως δεν κατονομάζει.
Περισσότερα στο http://www.foreignpress-gr.com/

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΝΔΙΚΤΟΣΤΑ ΜΗΛΑ ΤΟΥ ΜΑΓΕΙΡΑ - Παράδοση της Μοναστηριακής Τράπεζας - Δ΄ ΕΚΔΟΣΗ ΕΠΑΥΞΗΜΕΝΗ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΠΟΥΡΑ - ΠΑΟΛΑ ΨΑΡΡΟΥ Σελίδες:432 ISBN:978-960-518-239-7 Τιμή:19,00€ Η Ιστορία και η Παράδοση της Μοναστηριακής τράπεζας μέσα από έναν καλαίσθητο τόμο 430 σελίδων που καταφέρνει ν’ αγγίξει τους απλούς, ταπεινούς τρόπους και τα έθιμα των Μοναχών.
Ένα βιβλίο με 250 αυθεντικές συνταγές, άρρηκτα συνδεδεμένες με την πνευματικότητα της Μοναστηριακής Τράπεζας. Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια: Η Ευχαριστιακή πρόσληψη της Κτίσεως Από την Αγία Τράπεζα στην Τράπεζα της κατανύξεως Η Τράπεζα της Ασκήσεως και η Τράπεζα της Αγάπης Φιλοξενία - Εορτές και Πανηγύρεις 'Ετσι ο αναγνώστης θα περιηγηθεί μέσα από τις σελίδες του βιβλίου σε κάθε στιγμή της Μοναστηριακής Τράπεζας.
Θα ανακαλύψει στα εισαγωγικά κείμενα των κεφαλαίων, στοιχεία ιστορικά, θεολογικά και παραδοσιακά που συνθέτουν την πνευματικότητα της Ορθόδοξης Τράπεζας, την οποία θα κατανοήσει βαθύτερα διαβάζοντας τις Ευχές, αλλά και τα ανθολογούμενα αποσπάσματα Πατέρων της Εκκλησίας και συχρόνων μορφών του Ορθόδοξου Μοναχισμού.
Τέλος μέσα από τις συνταγές θα δοκιμάσει γεύσεις και θα οσφρανθεί μυρωδιές, απλές, ανεπιτήδευτες και αυθεντικές. Ιδού ένα μικρό δείγμα:Τρουφάκια ΥΛΙΚΑ 1 φλυτζάνι νερό1 φλυτζάνι ζάχαρη 1 φλυτζάνι κακάο 1 φλυτζάνι γαλέτα 2 φλυτζάνια καρύδια (χοντροκοπανισμένα) 1 φλυτζάνι τρούφα (για το τύλιγμα) λίγο κονιάκ ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν.
Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το κακάο ανακατεύοντας ζωηρά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τη γαλέτα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα καρύδια.
Μόλις κρυώσει το μείγμα, πλάθουμε μικρά μπαλάκια και τα ακουμπάμε σε λαδόκολλα να στεγνώσουν.
Στη συνέχεια τα βουτάμε ένα-ένα στο κονιάκ και τα τυλίγουμε στην τρούφα.
Διατηρούμε στο ψυγείο. (Βγαίνουν περίπου 50 κομμάτια)
Kριτικές: 2 εφ. ΤΑ ΝΕΑ της ΧΡΥΣΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ18.11.2006 ...αυθεντικές συνταγές, λιτές και ωφέλιμες Από τον πάγκο των βιβλιοπωλείων όπου εκτίθενται τα ποικίλα εγχειρίδια μαγειρικής μέχρι στιγμής έλειπε κάτι πολύ δικό μας, το οποίο να έχει σχέση με έναν διαφορετικό τρόπο ζωής και σκέψης. Ένα βιβλίο λιτών και υγιεινών συνταγών, που να είναι βγαλμένες από την πείρα, τη φαντασία και το μεράκι των μοναχών.
Τα επιλεγμένα υλικά καθώς και ο τρόπος μαγειρέματος να «υπόσχονται» μακροζωία και ποιότητα ζωής.
Το κενό αυτό καλύφθηκε, ωστόσο, από τις Εκδόσεις Ίνδικτος, οι οποίες προσφέρουν έναν καλαίσθητο τόμο με συνταγές απλών γευμάτων και επιδορπίων.
Η κ. Πάολα Ψαρρού, δεινή μελετήτρια των ηθών και των εθίμων των μοναχών, συνέλεξε συνταγές από διάφορες μονές και τις παρουσιάζει, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση των μοναχών της Ι. Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπούρα στο Λεοντάρι Αρκαδίας (Ιερά Μονή Μπούρα και Πάολα Ψαρρού, Τα μήλα του μάγειρα, 220 αυθεντικές συνταγές, Ίνδικτος 2006).
Ταυτοχρόνως παρατίθενται κείμενα ευχών ή άλλων διηγήσεων σχετικών με «θαύματα», όπως είναι η πλήρωση δύο άδειων δοχείων με λάδι σε κάποια μονή.
Η αφήγηση θυμίζει λαϊκούς μύθους, ακόμα μάλιστα και παράδοξες ιστορίες του Ηροδότου. εφ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ του ΔΗΜ. ΡΟΥΣΟΥΝΕΛΟΥ25.06.2006 Μια κιβωτός γεύσεων από την κουζίνα των κοινοβίων Συνταγές από την παράδοση της Μοναστηριακής Τράπεζας Ακόμα και οι απαγορευμένοι καρποί κάποτε παίρνουν την εκδίκησή τους.
Μια εκδίκηση γλυκιά, νόστιμη, καλομαγειρεμένη.
«Τα μήλα του μάγειρα» θα μπορούσε να τα δει κανείς και έτσι, αν δεν ήταν η σηματοδότηση μιας δυνατής στιγμής από τον βίο του οσίου Ευφροσύνου του μαγείρου.
Με αυτόν τον εξόχως ποιητικό τίτλο, οι εκδόσεις Ινδικτος μας παρουσιάζουν την παράδοση της Μοναστηριακής Τράπεζας, μέσα από τη διακονία της μαγειρικής στην κουζίνα των κοινοβίων, το ακολουθούμενο τυπικό, καθώς και ενδιαφέρουσες θεολογικές ερμηνείες. Η συγγραφέας Πάολα Ψαρρού, συνεργάστηκε επί σειρά ετών με τις μοναχές της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Μπούρα που συνυπογράφουν το βιβλίο και του Ιερού Κοινοβίου Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορμύλιας Χαλκιδικής, φέρνοντας στο φως πτυχές του καθημερινού τους βίου.
Ο πλούτος των συνταγών, παρά την παντελή έλλειψη κρέατος, είναι μεγάλος.
Οι περισσότερες είναι γαστρονομικά ποιήματα με δύο, με τρία, με τέσσερα υλικά.
Η οικονομία των υλικών είναι τρόπος ζωής και ορίζεται από «τον χρυσό κανόνα της ασκητικής που παρηγορεί την ανάγκη και εμποδίζει την ικανοποίηση της επιθυμίας». Εκτελέσαμε αρκετές από τις συνταγές και μπορούμε να πούμε ότι το βιβλίο είναι ένας εξαίρετος οδηγός μαγειρικής.
Λίγα και καλά υλικά, απλή διαδικασία, εύγευστο αποτέλεσμα: ταπεινός γαύρος με την ντομάτα και το φασκόμηλο, ντοματοκεφτέδες, παστίτσιο με τόνο, μαγειρίτσα με σουπιές, ψαρομαγειρίτσα, μανιταρόσουπα, φαναράκια σαγανάκι, πέρκα με αγκινάρες, μπακαλιάρος με κρεμμύδια, ντολμάδες με μπακαλιάρο, ζαρωμένες φουρνιστές ελιές, μπαλάκια από πολτό φλούδας μανταρινιού και ζάχαρη, πασπαλισμένα με ινδοκάρυδο, δροσιστικό αναψυκτικό με λουΐζα, ποτό καρυδάκι, απολαυστική κρέμα μαστίχας και η ξεχασμένη Κοπεγχάγη.
Συνταγές, που κατ’ ανάγκη παίζουν με την ιδέα μιας fusion μαγειρικής μέσα από το συνεχές ψάξιμο για την αντικατάσταση του κρέατος με άλλα υλικά, με σεβασμό ωστόσο στην αναγνωρισιμότητα των γεύσεων.
Οι Μονές δεν είναι απομονωμένες κοινωνικά νησίδες. Υπάρχει μια διαρκής επικοινωνία.
Νέα υλικά, νέοι τρόποι, νέες συσκευές, νέοι άνθρωποι που φέρνουν μαζί τους στοιχεία πολιτισμού, από τον τόπο καταγωγής τους.
Ο τρόπος μαγειρικής ενός διακόνου της κουζίνας μπορεί να ακολουθεί «τα έθη, τα ήθη και τους τρόπους των μοναχών τους σχετικούς με τη Μοναστηριακήν τους τράπεζα», χρωματίζεται ωστόσο από ένα εσωτερικά καταγεγραμμένο τρόπο, ένα πολιτισμό, που ο καθένας κατέχει από το σπίτι του.
Γι’ αυτό και στη «Μοναστηριακή Τράπεζα» θα βρούμε στοιχεία μαγειρικής που μας θυμίζουν Ανατολή και άλλα που αγγίζουν δυτικές συνήθειες.
Αλλά κυρίως θα αναγνωρίσουμε όλο τον γευστικό χάρτη του Ελληνισμού, στην απλότητά του, στη λαϊκή πλην έντεχνη εκδοχή του. Η Πάολα Ψαρρού με τη γραφή της σωστά αρτυμένη και καλοζυγισμένη στον συνεχή διάλογο ανάμεσα στη μαγειρική και στη θεολογία, κερδίζει τον αναγνώστη.
Τον κερδίζει και σαν gourmet.
Τα «Μήλα του μάγειρα», θα λέγαμε, είναι ένα ευφραντικό ανάγνωσμα που

Έκλεισαν το troktiko!

ΑΠΟ ΤΟ http://www.foreignpress-gr.com/Έκλεισαν το troktiko! (update)
Σταμάτησε την λειτουργεία του από τις 2 το μεσημέρι το "troktiko", το μεγαλύτερο ελληνικό blog.
Η είδηση επιβεβαιώνεται και από την συντακτική ομάδα του blog.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες ασκήθηκε μύνηση στο "troktiko" (άγνωστο από ποιον μέχρι στιγμής), ενώ αναμένεται ανακοίνωση της συντακτικής ομάδας την επόμενη ώρα.
Το αρχικό μήνυμα του Blogger έγραφε πριν 40 λεπτά:
Αυτό το ιστολόγιο βρίσκεται υπό εξέταση λόγω πιθανής παράβασης των Όρων Υπηρεσιών Blogger και η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο στους συντάκτες.
Πριν λίγα λεπτά το μύνημα άλλαξε, γράφοντας ότι "το ιστολόγιο παραβιάζει τους όρους Υπηρεσιών του Blogger".
Περισσότερα στο http://www.foreignpress-gr.com/

ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κ.Ο. ΠAΣΟΚ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ: Κύριο Κων/νο Καραμανλή ΘΕΜΑ: Απάτη εθνικής κλίμακας με υπεξαίρεση χρημάτων του ΕΣΠΑ βάσει σχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Που θα πάνε τα (μαύρα) χρήματα; Μετά από τρία (3) περίπου χρόνια αδράνειας για την έναρξη της υλοποίησης του ΕΣΠΑ η κυβέρνηση δια του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών αντί να προχωρήσει στην πραγματική υλοποίηση έργων, έβαλε μπροστά μια επιχείρηση απάτης εις βάρος της Χώρας, με υπεξαίρεση των χρημάτων του ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα: Με οδηγία του Υπ. Οικονομίας και Οικονομικών που δεν έχει τη μορφή εγγράφου όπως έπρεπε αλλά μέσω e-mail “διατάσσονται” οι Διαχειριστικές Αρχές των 11 Τομεακών Προγραμμάτων και των 13 ΠΕΠ όλης της Χώρας να εντάξουν ξανά στο ΕΣΠΑ με διαδικασίες express ήδη εκτελεσμένα και πληρωμένα έργα από το Γ΄ ΚΠΣ. Στα σημεία 4 και 5 του e-mail αναφέρονται χαρακτηριστικά: 4. Διαδικασίες · Εντοπίζουμε τις δυνατότητες διαθέσιμου προϋπολογισμού σε τρέχουσες προσκλήσεις για ένταξη έργων- δαπανών (είτε αυτοτελών είτε ομαδοποιημένα), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπερδεσμεύσεων και με βάση τις υφιστάμενες εκχωρήσεις. · Σε περίπτωση που υπάρχει πρόσκληση σε εξέλιξη, εντοπίζουμε το περιεχόμενο σε οικονομικό αντικείμενο και είτε επεκτείνουμε χρονικά την πρόσκληση αν επαρκεί η εκχώρηση, είτε αναβάλλουμε τη διαδικασία για να συμπεριλάβουμε τα ως άνω έργα. · Εάν παραταύτα απαιτείται αύξηση του εκχωρούμενου ποσού, μας ζητάτε άμεσα αύξηση του εκχωρούμενου ποσού ώστε να διασφαλιστεί η ένταξη των ως άνω έργων. · Σε κάθε περίπτωση η μονάδα της ΕΣΥ για τη διαχείριση των ΠΕΠ αναμένει πρότασή σας για άμεσες ενέργειες. · 5. Χρονοδιάγραμμα · Από σήμερα που λαμβάνετε τον πίνακα επεξεργασίας έργων- δαπανών προβαίνετε στις ενέργειες που διασφαλίζουν τις παρακάτω προϋποθέσεις που μας ζητάτε να προβούμε σε όποια ενέργεια διευκολύνει την εφαρμογή τους ώστε από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου περνάτε άμεσα όλες τις καταβληθείσες δαπάνες από έργα που εντάσσονται χωρίς άλλες ενέργειες (εκχώρηση κλπ.) · Μέχρι τις 25 Αυγούστου για τα υπόλοιπα έργα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εκχωρήσεις- προσκλήσεις – εντάξεις- καταχωρήσεις. · Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ετοιμάσουμε από κοινού (ΥΠΟΙΟ- Διαχειριστικές Αρχές) ενημερωτικό για πρόοδο ενεργειών με βάση στοιχεία ΟΠΣ/ΕΣΠΑ. 6. Για τα δημόσια έργα που έχουν ήδη δημοπρατηθεί και είχαν ενταχθεί σε Επιχειρησιακά Προγράμματα του Γ’ ΚΠΣ, για την μεταφορά και ένταξή τους στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ ειδικά για το θέμα της επάρκειας και πληρότητας των μεταβολών λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα των προληπτικών ελέγχων δημοπράτησης και συμβασιοποίησης που διενεργήθηκαν από τις αρμόδιες διαχειριστικές αρχές πριν την ένταξη τους στο Γ΄ΚΠΣ. Κατά συνέπεια εφόσον έχουν γίνει προληπτικά οι έλεγχοι αυτοί, στην αντίστοιχη λίστα ελέγχου του ΕΣΠΑ μεταφέρονται τα αποτελέσματα του προληπτικού ελέγχου κατά την ένταξη του έργου στο Γ΄ΚΠΣ. Είναι προφανές ότι το θέμα ξεφεύγει από τα γνωστά κόλπα και τις αλχημείες για παρουσίαση εικονικής απορροφητικότητας με απένταξη και μεταφορά έργων από το Γ΄ ΚΠΣ στο ΕΣΠΑ ή με το βάπτισμα έργων του ΠΔΕ ως έργα του Γ΄ΚΠΣ, όπως έγινε το 2007 για να καλυφθεί ο κανόνα του ν+2. Εδώ έχομε να κάνομε με σκάνδαλο Εθνικής κλίμακας αφού το ίδιο έργο για το οποίο ο εργολάβος πληρώθηκε από το Γ΄ ΚΠΣ θα εμφανιστεί ως νέο έργο του ΕΣΠΑ, πιθανόν με παραλλαγή του τίτλου, προκειμένου το Υπουργείο να ξαναεισπράξει τα αντίστοιχα χρήματα, τα οποία ως (μαύρα) πλέον θα διοχετευθούν σε άγνωστες κατευθύνσεις. Η απάτη αυτή θα έχει ως συνέπεια εκτός των άλλων και τη συρρίκνωση των ΠΕΠ και των τομεακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ καταστρέφοντας το σημαντικό αυτό αναπτυξιακό εργαλείο αφού η χρέωση τους με έργα ήδη εκτελεσμένα δεν αφήνει περιθώρια για την ένταξη νέων έργων. π.χ. Αν σε ένα ΠΕΠ προβλέπονται από το ΕΣΠΑ έργα ύψους πεντακοσίων εκατομμυρίων € (500 εκατ €) και με την επιχείρηση απάτης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ξαναενταχθούν έργα του Γ΄ ΚΠΣ ύψους εκατό εκατομμυρίων € (€100.000.000) τότε το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ θα περιοριστεί από τα πεντακόσια εκατομμύρια € (500 εκατ €). στα τετρακόσια εκατομμύρια € (€400.000.000) ενώ τα εκατό εκατομμύρια (€100.000.000) που θα εισπραχθούν ξανά θα οδεύσουν προς άγνωστη κατεύθυνση. Επειδή η οδηγία του Υπ. Οικονομικών συνοδεύεται από παράρτημα για την κάθε διαχειριστική αρχή Τομεακού και Περιφερειακού προγράμματος όπου αναφέρονται τα έργα του Γ΄ΚΠΣ, της τελευταίας διετίας κυρίως, που “υποδεικνύεται” ότι πρέπει να μεταλλαχθούν σε έργα του ΕΣΠΑ και να ξαναπληρωθούν , επειδή το Υπ. Οικονομικών με τις μεθοδεύσεις αυτές οδηγεί πλέον τη χώρα σε επικίνδυνους ατραπούς και επειδή μετά τα σκάνδαλα των Ομολόγων με την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων και του Βατοπεδίου με την ιδιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, δηλώσατε ότι είχατε πλημμελή ενημέρωση ή άγνοια ή δεν αξιολογήσατε τη σπουδαιότητα τους Ερωτάστε κ. Πρωθυπουργέ 1.Έχετε ενημερωθεί για όλα αυτά, και αν ΝΑΙ, έχετε εγκρίνει την επιχείρηση απάτης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών; 2. Κατανοείτε ότι με αυτές τις ενέργειες του Υπ. Οικονομίας και Οικονομικών δεν υπονομεύεται απλά η αξιοπιστία της χώρας αλλά οδηγούμαστε με σιγουριά σε μεγάλες κυρώσεις αλλά και στην απένταξη των έργων τα οποία στη συνέχεια θα χρεωθούν στους πολίτες; 3.Συνειδητοποιείτε ότι έτσι υποθηκεύετε το μέλλον της Χώρας αφού καταστρέφετε το ΕΣΠΑ, ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο με την συρρίκνωση των ΠΕΠ και των Τομεακών κατά το ποσοστό των διπλοχρεωμένων έργων; 4.Σε ποιες τσέπες ημετέρων θα πάνε τα χρήματα που θα εισπραχθούν ξανά για τα ίδια έργα που είχαν περατωθεί και πληρωθεί από το Γ΄ ΚΠΣ και θα ξαναπληρωθούν με την νέα ένταξή τους και την εικονική υλοποίησή τους από το ΕΣΠΑ; Οι ερωτώντες Βουλευτές Βασίλης Κεγκέρογλου Μιχάλης Καρχιμάκης Μάρκος Μπόλαρης ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ Κ Ν.ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΜΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΣΟΚ
Σόλωνος 45, 10672 Αθήνα
Τηλ: 210 361 3193 - Fax: 210 361 5552

Ερμηνεύοντας την επίθεση στα ελληνικά Blogs

Ερμηνεύοντας την επίθεση στα ελληνικά Blogs Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ώστε «έκλεισε» το troktiko??? Μα οι πρόσφατες επιθέσεις στα ελληνικά blogs με απειλές, μηνύσεις και αγωγές άπτονται και της γνωστής πρότασης του κ Σανιδά που πριν να αποσυρθεί από το σεβαστό «παλκοσένικο της Δικαιοσύνης» είχε κάνει την τοποθέτησή του που στόχευε μάλλον σε πιθανές επιχειρήσεις «φίμωσης» των blogs και φρονώ ότι εύλογα δημιουργούν πολλά και ποικίλα ερωτηματικά σχετικά με το αιτιολογικό τους υπόβαθρο. Σήμερα με αφορμή το «δικονομικό παιχνίδι της κείμενης ελληνικής νομοθεσίας» που «υποχρέωσε» το Google να αναστείλει τη δημοσιότητα του τρωκτικού θα επιχειρήσω μία σύντομη ερμηνεία των “anti-blog” ενεργειών στον ελλαδικό χώρο.
1/ Είναι πασιφανές και αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα blogs έχουν τσούξει πολύ, μα πάρα πολύ, στον παραδοσιακό έντυπο τύπο κάθε μορφής με ιδιαίτερη έμφαση στις ημερήσιες και κυριακάτικες εφημερίδες οι οποίες την τελευταία δεκαετία έχουν σαφή καθοδική πορεία πωλήσεων την οποία προσπαθούν να αναχαιτίσουν με τις «απίστευτες» προσφορές σε CD, και “δώρα” τα οποία ουσιαστικά ξευτελίζουν σε βαθμό άξιο λύπης την πάλαι ποτέ ευπρέπεια και δύναμη του τύπου τη στιγμή που φαινομενικά τουλάχιστον ανακόπτουν την καθοδική πορεία διάθεσης φύλων. 2/ Είναι αλήθεια που... απαιτεί και πολλή συζήτηση σε υψηλό επίπεδο ότι πολλές ελληνικές εφημερίδες έχουν υποστεί μία βαθμιαία αλλά σαφή «μετάλλαξη» στην πολιτικο-ιδεολογική τους ταυτότητα η οποία μπορεί να υπαγορεύεται από οικονομικές-εμπορικές σκοπιμότητες αλλά έχει ως αποτέλεσμα να απογοητεύει τους παραδοσιακούς αναγνώστες οι οποίο αναρωτιούνται γιατί πρέπει να συνεχίσουν να αγοράζουν «την εφημερίδα τους» όταν αυτή έχει κάνει αδιαμφισβήτητες στροφές στην πολιτική της άποψη και ΔΕΝ συνάδει πλέον με τις δικές τους πεποιθήσεις, τις δικές τους αντιλήψεις της καθημερινής πραγματικότητας. 3/ Εκατομμύρια άτομα στις παραγωγικές ηλικίες από τα παιδιά των Λυκείων μέχρι και τους/τις πενηντάρηδες έχουν άμεση και συνεχή πρόσβαση στο internet και μπορούν να «δικτυωθούν» επισκεπτόμενοι πολλά από τα κυρίαρχα blogs χωρίς κανένα οικονομικό κόστος και ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ χωρίς να υφίστανται την συναισθηματική φόρτιση που επιφέρει η αγορά της εφημερίδας που αγαπούσαν επί σειρά ετών η οποία όμως εδώ και μερικά χρόνια ΔΕΝ τους εκφράζει καθώς έχει απαξιώσει τις θέσεις της υποκύπτοντας στο δέλεαρ των παροχών διαφημίσεων και είσπραξης των σχετικών κονδυλίων. 4/ Μολονότι η αίσθηση του να κρατά κανείς στο χέρι του «το σώμα» μιας έντυπης εφημερίδας είναι δυνατή ακόμα πιο δυνατή γίνεται η ανάγκη της απελευθέρωσης από τη συνήθεια αγοράς ΜΙΑΣ εφημερίδας που «διαπραγματεύθηκε και άλλαξε» την ιδεολογική της ταυτότητα και η πρόσβαση σε ΔΩΡΕΑΝ πληροφορίες σε χρόνο DT!!! Επειδή συμβαίνει να είμαι και αναγνωρίσιμος και τακτικότατος blogger θα ήθελα να δηλώσω ότι ακόμη και όταν κάποιοι κακόπιστα μου επιτίθενται (σε μερικά blogs που επιτρέπουν ΑΝΩΝΥΜΕΣ αναρτήσεις και συνεπώς διακυβεύουν την αξιοπιστία και αξιοπρέπειά τους καθώς μερικές από αυτές δεν είναι απλά χυδαίες αλλά εμφανέστατα παθολογικές) η εμμονή μου να αναρτώ σε πολλά blogs τις σκέψεις μου και μαζί τους προβληματισμούς μου συνεχίζει και θα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
Και εσείς, φίλες και φίλοι, ανώνυμοι bloggers συνεχίστε απτόητοι την παρουσία σας στο διαδίκτυο, ελέγξτε προοδευτικά την αξιοπιστία και μαζί την γραμματική κάποιων αναρτήσεών σας και να είστε βέβαιοι ότι, νομοτελειακά, οι καλύτεροι ανάμεσά σας θα επιβιώσουν και θα απολαύσουν τους καρπούς των προσπαθειών τους σε σύντομο χρονικό διάστημα!
Μέσα στους «καρπούς» συγκαταλέγονται, νομοτελειακά, και τα έσοδα από διαφημίσεις προϊόντων και υπηρεσιών και εδώ θα απαιτηθούν από τους bloggers ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ προσοχή, δυνατοί χαρακτήρες, εμμονή στην ελευθερία της έκφρασης και προσεκτικός έλεγχος του δέλεαρ των παχυλών εσόδων από διαφημίσεις που πολύ σύντομα θα αρχίσουν να σας έρχονται από παντού αλλά θα αποτελέσουν και τον κίνδυνο πτώσης και μετάλλαξης των «ελεύθερων blogs» στο γνωστό ρόλο των….καθημερινών και Κυριακάτικων ελληνικών εφημερίδων.
Για μένα τα blogs αποτελούν το μέλλον της επικοινωνίας….
* Ο καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος θα είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Οκτώβρη 2010

Η ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ ΚΑΙ Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣΤου ΔΡ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΟΣΟ ΕΥΑΛΩΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ
Σαν πρώτο θετικό στοιχείο για την ευαίσθητη αυτή ομάδα των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας σε προσβολή από την επιδημία της γρίπης των χοίρων, είναι ότι μέχρι στιγμής σε καμιά στατιστική δεν αναφέρεται ότι έχουμε μια επικάλυψη των δύο νοσημάτων.
Αντίθετα φαίνεται ότι η γρίπη των χοίρων τουλάχιστον από ότι έδειξαν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ερευνών στο Μεξικό προσβάλλει νεαρά και υγιή άτομα ηλικίας 18 με 35 ετών.
Βέβαια είναι και η ηλικία όπου συχνότερα εμφανίζεται σε πρώτη συμπτωματολογία η σκλήρυνση κατά πλάκας.
Το γεγονός ότι δεν έχουνε βρεθεί ακόμη κρούσματα στην ομάδα αυτή είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό και φαίνεται ότι τουλάχιστον «επιδημιολογικά» ο ιός δεν έχει στόχο την ομάδα αυτή των ασθενών.
Η πιθανολογούμενη συμμετοχή στην παθολογία της γρίπης των χοίρων μιας κυτοκίνης της IL-4 η οποία θεωρείται ότι είναι και αυτή που συσσωρεύει την παθογενή δύναμη του ιού φαίνεται να είναι υπέρ των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Μπορεί να σκεφθεί κανείς ότι η ήδη ανοσοκατασταλτική θεραπευτική αγωγή που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται θεραπευτικά στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας πολύ πιθανόν, να έχει ένα θεραπευτικό αποτέλεσμα πάνω στην κυτοκίνη αυτή.
Βέβαια αυτό παραμένει μια υπόθεση που πρέπει να αποδειχθεί αλλά στις επιδημίες η παρακολούθηση των στατιστικών ευρημάτων και των επιδημιολογικών φαινομένων είναι απολύτως αναγκαία.
Με την σκέψη αυτή μέχρι στιγμής φαίνεται ότι παθογνωμονικά ο ιός της γρίπης των χοίρων δεν αγγίζει εκλεκτικά τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Με προβλήματα επιστρέφουν οι αμερικανοί στρατιώτες

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR
Της Erica Goode Για περίπου ένα χρόνο, οι στρατιώτες της Μονάδας Μεταφορών 1451 του αμερικανικού στρατού συνόδευαν φορτηγά με πετρέλαιο, οικοδομικά υλικά και άλλα εφόδια στους σκοτεινούς και επικίνδυνους αυτοκινητόδρομους του Ιράκ.
Η τύχη τους άλλαξε, λιγότερο από δύο εβδομάδες, πριν επιστρέψουν στην πατρίδα, την άνοιξη του 2007.
Το όχημα, που προπορευόταν ενός κομβόι φορτηγών, αργά τη νύχτα, έπεσε σε βόμβα τοποθετημένη στην άσφαλτο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS

Ξαφνικό ξήλωμα στις Ένοπλες Δυνάμεις

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΗ θερινή «σφαγή» των στρατηγών Έξω από τα λογικά χρονικά όρια για τέτοιες κινήσεις οι αιφνιδιαστικές αλλαγές από την κυβέρνηση ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας ldimakas@dolnet.gr
Σε αιφνιδιαστικές αλλαγές στην κορυφή των Ενόπλων Δυνάμεων και του Στρατού Ξηράς προχωρά σήμερα εν μέσω θέρους και έξω από τα λογικά χρονικά όρια για τέτοιες κινήσεις η κυβέρνηση.
Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) συνέρχεται σήμερα στις 11 το πρωί υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού με μοναδικό θέμα «Κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων».

ΔΗΠΕΧ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΧΑΝΙΩΝ ΥΨΗΛΑΝΤΩΝ 15 ΤΚ 73135 - ΧΑΝΙΑ ΤΗΛ : 2821087098 - 2821087077 FAX : 2821074332 EMAIL : dipeh@otenet.gr Web Site : www.dipeh.gr
ΚΟΙΤΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ (WHAT JUST HAPPENED) Δήμος Χανίων - ΔΗΠΕΧ 7/8/2009 - 9/8/2009 Δημοτικός Κινηματογράφος ΚΗΠΟΣ 20.45 & 22.45 5 € ΚΟΙΤΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ (WHAT JUST HAPPENED)- ΗΠΑ 2008 (Έγχρ.)
Διάρκεια: 104' Σκηνοθεσία Μπάρι Λέβινσον
Ένας χολιγουντιανός παραγωγός προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με το σκληρό αφεντικό του στούντιο, έναν σκηνοθέτη που αρνείται να ξαναμοντάρει την ταινία του, έναν νευρωτικό ατζέντη, έναν δύστροπο σταρ και την πρώην σύζυγο του με την οποία θέλει να ξανασμίξουν. Στα ρεύματα του κόσμου Συναυλία με τον Μιχάλη Τζουγανάκη 7/8/2009 - 7/8/2009 Ανατολική Τάφρος - Θέατρο Ώρα : 21.30 Είσοδος : 18 € ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΟΥΓΑΝΑΚΗΣ ΣΤΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ο σπουδαίος λαουτίστας, ερμηνευτής και τραγουδοποιός, κρητικός και παγκόσμιος, είναι ο κυριότερος εκπρόσωπος στην Ελλάδα αυτού που αποκαλούμε world ethnic music. Με ρίζα τα Σφακιά, ο Μιχάλης Τζουγανάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βέλγιο… οι πολυπολιτισμικές μουσικές διαστάσεις μπόλιασαν τα κύτταρά του και με την Κρήτη στον πυρήνα τους διαμόρφωσαν την μουσική του προσωπικότητα. Μέσα από μια «μουσική οδύσσεια» ήχων και αρμονιών, ο δυνατός performer μας προσκαλεί να ξεπεράσουμε τα γεωγραφικά μας όρια και να τον ακολουθήσουμε στα «ρεύματα του κόσμου»!
Ακύρωση παράστασης με το έργο CAVEMAN Coronet 8/8/2009 - 9/8/2009 Ανατολική Τάφρος - Θέατρο Η προγραμαμτισμένη για το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Αυγούστου 2009 παράσταση με το έργο CAVEMAN ακυρώνεται λόγω προβλήματος υγείας του ηθοποιού Δημήτρη Σακατζή, σύμφωνα με έγγραφη ανακοίνωση της Coronet Theater Arte Libre Production. Παράσταση του Βραβευμένου Κρατικού Ρωσικού Εθνικού Χοροθεάτρου των λαών του Καυκάσου «ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ ΤΣΑΡΟΙ» - «FLYING TSARS». 12/8/2009 - 12/8/2009 Ανατολική Τάφρος - Θέατρο Ώρα : 21.00 Είσοδος : 18 € - 12 € «ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ ΤΣΑΡΟΙ» - “FLYING TSARS” Το Μεγάλο Μπαλέτο «Ιπτάμενων Τσάρων» από το Καύκασο παρουσιάζει ένα υπερθέαμα με χορό και μουσική, για το οποίο η εφημερίδα «Τhe Times» έγραψε: «Το σόου των Ιπτάμενων Τσάρων είναι μια έκρηξη επί σκηνής.
Με μια λέξη είναι μια συναρπαστική εμπειρία». Είναι ένα από τα καλύτερα επαγγελματικά χοροθέατρα του κόσμου με διεθνή αναγνώριση και βραβεία, πάνω από 5000 συναυλίες, 20 εκατομμύρια θεατές στις 64 χώρες του κόσμου από την Ευρώπη έως και την Άπω Ανατολή. Το σόου των «Ιπτάμενων Τσάρων» με 40 καλλιτέχνες που κυριολεκτικά πετάνε για 2 ώρες στην σκηνή είναι ένα δυναμικό ταξίδι στην πολυεθνική περιοχή του Ρωσικού Καυκάσου -σταυροδρόμι των πολιτισμών με πλούσιες παραδόσεις κοζάκικων και γεωργιανών χορών, ευρωπαϊκής και ανατολίτικης κουλτούρας και τέχνης.
Συνθέσεις με σπαθιά και μαχαίρια, ακροβατικά στοιχεία, λυρικές γαμήλιες χορογραφίες με ζωντανή μουσική, εντυπωσιακές στολές και εξαιρετική σκηνοθεσία. Ουίλλιαμ Γκίμπσον «Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» Θέατρο ΑΛΦΑ 13/8/2009 - 13/8/2009 Ανατολική Τάφρος - Θέατρο Ώρα : 21.30 Είσοδος : 22 € - 17 €«ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΝΥ ΣΑΛΙΒΑΝ» του Ουίλλιαμ Γκίμπσον σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου με την Πέγκυ Τρικαλιώτη στο ρόλο της Άννυ Σάλιβαν Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης Το γνωστό, τρυφερό, ανθρώπινο έργο: «Το θαύμα της Αννυ Σάλιβαν» του Ουίλλιαμ Γκίμπσον σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου, μετά τη μεγάλη επιτυχία του χειμώνα στο Θέατρο ΑΛΦΑ, θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. «Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν», είναι μία αληθινή ιστορία, και αναφέρεται σε μια σημαντική γυναικεία μορφή, την Έλεν Κέλλερ. Στη βρεφική ακόμα ηλικία, η Έλεν Κέλλερ έχασε όραση, ακοή και φωνή. Μέχρι τα οκτώ της χρόνια ήταν ένα τυφλό και κωφάλαλο αγρίμι . Οι γονείς της στην απόγνωσή τους κάλεσαν την Άννυ Σάλιβαν, για να βοηθήσει το παιδί τους. Η νεαρή δασκάλα, που ήταν άλλοτε κι αυτή τυφλή, κατόρθωσε πολύ γρήγορα να μετατρέψει τη μικρή Έλεν Κέλερ σ’ ένα χαρισματικό πλάσμα με σπάνια πνευματικά χαρίσματα.
Η μικρή Έλεν ξεπέρασε όλα της τα προβλήματα και με την υπομονετική καθοδήγηση της δασκάλας της κατάφερε να μιλήσει, να γράψει, να διαβάσει.
Σπούδασε σε περίφημα κολέγια, όπου και αρίστευσε και στη συνέχεια αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην εκπαίδευση των τυφλών και κωφάλαλων, διδάσκοντας καινούρια παιδαγωγικά συστήματα και διαφωτίζοντας γονείς και δασκάλους μέσα από την οδυνηρή της εμπειρία. Η περίπτωσή της είναι από τα πιο θαυμαστά δείγματα θριάμβου της ανθρώπινης θέλησης, της υπέρβασης της σωματικής αναπηρίας κι ένα ζηλευτό παράδειγμα αυταπάρνησης και αγάπης. Παίζουν οι: Πέγκυ Τρικαλιώτη (στο ρόλο της Άννυ Σάλιβαν), Θωμάς Κινδύνης, Γεωργία Μαυρογεώργη, Θεοδώρα Βουτσά, Ορέστης Σοφοκλέους και ο Πάνος Χατζηκουτσέλης. Επίσης, εναλλάξ στο ρόλο της Έλεν Κέλλερ, οι μικρές Δήμητρα Δουμένη- Αναστασία Τσιλιμπίου ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Μετάφραση- Απόδοση: Θωμάς Σιδέρης, Γιάννης Διαμαντόπουλος Σκηνοθεσία: Γιάννης Διαμαντόπουλος Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης Σκηνικά- Κοστούμια: Ντόρα Λελούδα Κινησιολογία: Μαρκέλα Παπαδαμάκη Φωτισμοί: Αντρέας Σινάνος Βοηθός Σκηνοθέτη: Βίκυ Ψαλτίδου Συνδιοργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης – συναυλίας, για την πανσέληνο του Αυγούστου 2009 στον προμαχώνα San Salvatore (πρώην Ξενία) Υπουργείο Πολιτισμού - 28η ΕΒΑ - Δήμος Χανίων - ΔΗΠΕΧ 6/8/2009 - 6/8/2009 Προμαχώνας San Salvatore (Πρώην Ξενία) Ώρα : 21.30 Είσοδος : ελεύθερη Το Υπουργείο Πολιτισμού - 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων και τη Δημοτική Πολιτιστική Επιχείρηση Χανίων, διοργανώνει την Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009 και στις 21.30 , συναυλία με τη Sinfonietta - ορχήστρα δωματίου του Δήμου Χανίων . Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα 6 κοντσέρτα έργο 10, για φλάουτο και ορχήστρα του Antonio Vivaldi. Την ορχήστρα διευθύνει ο Αλέξανδρος Μυράτ Σόλο φλάουτο η Ναταλία Γεράκη. Είσοδος Ελεύθερη

Αλλαγές στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων αποφασίζει το ΚΥΣΕΑ

ΑΠΟ ΤΟ Ινφογνώμων Πολιτικά
Συνεδριάζει αύριο εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ με αντικείμενο αλλαγές στη στρατιωτική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.
Η διεξαγωγή των έκτακτων κρίσεων στη στρατιωτική πυραμίδα αναμένεται να επιφέρει την αντικατάσταση δύο αρχηγών στα Γενικά Επιτελεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αντικατασταθούν, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτρης Γράψας και ο αρχηγός του Στρατού, Δημήτρης Βούλγαρης.
Για τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ υποψήφιοι είναι ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος και ο αρχηγός του Ναυτικού, αντιναύαρχος Γιώργος Καραμαλίκης.

Απάντηση Βιτάλη στα ψεύδη της γερμανικής εφημερίδας Φρανκφούρτερ

Ναυάρχου Νικοδήμου 2, 105 57, Σύνταγμα, Αθήνα Blog: www.pamme.eu Ηλ. Δ/νση: press@danagennisi.gr Τηλ. 2103314314 Φαξ: 2103217771 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Εκπρόσωπος: Σταύρος Βιτάλης Τηλ.: 6979112273 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 5/8/09 Σχολιάζοντας την αναφορά της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter στους Έλληνες εθελοντές στη Σερβική Δημοκρατία και την επιμονή της στα ίδια ψεύδη, ότι δηλαδή συμμετείχαν σε σφαγές κατά το διάστημα του πολέμου στη Βοσνία, 1993 - 1995, ο δημοσιογράφος και εκπρόσωπος Τύπου του Πανελληνίου Μακεδονικού Μετώπου κ. Σταύρος Βιτάλης, δήλωσε: «Ως πιστοί μαθητές του εμπνευστή της μαύρης προπαγάνδας συμπατριώτη τους Τζότζεφ Γκαίμπελς, οι κύριοι της Frankfurter επιμένουν στη λογική του «όσο μεγαλύτερο είναι το ψέμα, τόσο πιο εύκολα θα γίνει πιστευτό» και ακόμη του «λέγε ψέματα συνέχεια, στο τέλος κάτι θα μείνει». Χωρίς κανένα στοιχείο στα χέρια τους, με αναφορές του τύπου «κάποιος, κάπου, κάτι είπε» κλπ μπουρδολογήματα, επιμένουν να λένε το ίδιο ψέμα, που ως ηχώ, όλη η νεοταξική συμμορία ανά τον κόσμο, επαναλαμβάνει χωρίς ντροπή. Φυσικά δεν μας κάνει εντύπωση η λογική της Frankfurter.
Όντας μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας εκείνης, που ανέλαβε εργολαβικά την διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, προκαλώντας το αιματοκύλισμα που επακολούθησε, δεν μπορεί παρά να αναπαράγει τα συμπλέγματά της για την κάλυψη των ενοχών της. Αναδεικνύοντας και αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά το άσβεστο μίσος του κεντρικού διαχειριστικού συστήματος που κυβερνάει τη Γερμανία από την εποχή του Αντενάουερ μέχρι σήμερα, εναντίον των λαών εκείνων που αντιστάθηκαν στους Ναζί, όπως οι παρτιζάνοι Σέρβοι των Τίτο και Μιχαήλοβιτς και οι αντάρτες Έλληνες του ΕΛΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, των Βελουχιώτη και Ζέρβα.
Ένα μίσος διαμετρικά αντίθετο μάλιστα με τα φιλοσερβικά και φιλελληνικά αισθήματα του Γερμανικού λαού. Τα ψεύδη της Frankfurter, δεν θα μείνουν αναπάντητα. Θα κληθούν και αυτοί να λογοδοτήσουν ενώπιον της ελληνικής και γερμανικής δικαιοσύνης. Και φυσικά εκεί, δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν την προπαγάνδα των γεωπολιτικών παιχνιδιών που υπηρετούν, αλλά θα κληθούν να παρουσιάσουν τα στοιχεία τους εναντίον των Ελλήνων εθελοντών, τα οποία απόλυτα γνωρίζω ότι δεν υπάρχουν, γιατί πολύ απλά, ποτέ δεν υπήρξαν. Σε σχέση με τις κατηγορίες για εθνικισμούς κλπ γνωστές καραμέλες τις οποίες αναπαράγουν εναντίον μου, θα ήθελα να πω τα εξής: Είμαι περήφανος που ακολούθησα σε όλη μου τη διαδρομή την παράδοση της αντίστασης κατά του φασισμού, του ολοκληρωτισμού και του εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που μου άφησε η νοσοκόμα του ΕΛΛΑΣ, μητέρα μου, Μορφούλα Ασσαρίδου.
Μια παράδοση που την κράτησα ως οδηγό μου, από τα γεγονότα στο μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανδρέου και το Πολυτεχνείο το 1973, έως την πρόσφατη φυλάκισή μου στις φυλακές των Διαβατών.
Όταν ως Πρόεδρος του ανεξάρτητου Συνδικάτου Αγροτών Πέλλας και Ημαθίας, αρνήθηκα να δεχθώ την ποινικοποίηση των αγώνων μου για την προστασία των φτωχομεσαίων αγροτών, και επέλεξα τον δρόμο των φυλακών. Είμαι περήφανος που πολέμησα τον φασισμό, τον ολοκληρωτισμό και τον εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, μαζί με το Frente Santinista LIberacion National κατά των αμερικανοκίνητων μισθοφόρων Contras στη Νικαράγουα, μαζί με το Farabunto Marti (FMLN) κατά του φασιστικού καθεστώτος του Ναπολέοντα Ντουάρτε και των Ταγμάτων Θανάτου στο Ελ Σαλβαδόρ, μαζί με την PLO για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης, μαζί με το PKK για τα δικαιώματα των Κούρδων, μαζί με το Polisario των Sahraui για την απελευθέρωση της Δυτικής Σαχάρας, μαζί με τους Ιρακινούς κατά της άθλιας αμερικανοαγγλικής εισβολής στη χώρα τους, μαζί με τις αντιστασιακές οργανώσεις της Τουρκίας, κατά του φασιστικού κεμαλικού καθεστώτος, μαζί με τους Σκοπιανούς πατριώτες κατά του εθνικιστικού υστερικού καθεστώτος του VMRO και του Γκρούεφσκυ και τέλος μαζί με τους Σέρβους κατά της διεθνούς συμμορίας που ξέσχισε τις σάρκες του σερβικού λαού, βομβαρδίζοντας αμάχους, γέφυρες, τηλεοπτικούς σταθμούς και κλέβοντας τα σπίτια τις περιουσίες και την αξιοπρέπειά τους. Στους μουσουλμάνους τους οποίους προσπαθούν να ξαναβάλουν στο παιχνίδι της αναπαραγωγής μίσους εναντίον μας οι νεοταξίτες - όπως με ευκολία έκαναν στη Βοσνία, οδηγώντας δυο λαούς στην αλληλοεξόντωση ? υπενθυμίζω αν και το γνωρίζουν: Δεν ξεχωρίσαμε κανέναν σε σουνίτη, σιίτη, μαρωνίτη, αλεβίτη κλπ, όταν αγωνιστήκαμε πλάι-πλάι με τους μουσουλμανικούς λαούς, στους αγώνες τους για ελευθερία και δικαιοσύνη και πιο συγκεκριμένα όταν: Σταθήκαμε δίπλα στον αγωνιζόμενο για την ελευθερία του λαό Σαχραούι και του κινήματος Πολισάριο της Δυτικής Σαχάρας.
Ενισχύσαμε με φάρμακα και βοήθεια τον Ιρακινό λαό σε Βασόρα, Βαγδάτη και Μοσούλη όταν οι διεθνείς συμμορίες του επιτέθηκαν για να του κλέψουν τα πετρέλαια.
Ορθώσαμε το ανάστημά μας στις σφαγές της Σάμπρα και Σατίλα δίπλα στους Παλαιστίνιους και ήμασταν οι μόνοι που ζητήσαμε δημοσίως την σύλληψη Ισραηλινών αξιωματούχων σε ευρωπαϊκό έδαφος, στο πρόσφατο έγκλημα του Ισραήλ στη Γάζα.
Ενισχύσαμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα του Κουρδικού λαού για ελευθερία. Συνεργασθήκαμε με αντιστασιακές τούρκικες οργανώσεις, κατά του φασιστικού κεμαλικού καθεστώτος της Τουρκίας. Ακόμη τους υπενθυμίζω πως προσωπική και δική μου ήταν η παρέμβαση στο Γενικό Επιτελείο της Voiska Republika Srpska (Στρατός της Σερβικής Δημοκρατίας), από το οποίο και έγινε αποδεκτό πως οι Έλληνες εθελοντές, δεν βρίσκονται στη Σερβική Δημοκρατία απέναντι στους μουσουλμάνους, αλλά απέναντι στους άθλιους μισθοφόρους της Νέας Τάξης, που σακάτεψαν την περιοχή για τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα. Μια τοποθέτηση, που και οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας αλλά και τα διεθνή ΜΜΕ γνωρίζουν, μια που έγινε και δημοσίως, όταν διατυπώθηκε στο Σαράγεβο το 1995, μερικές μόνο μέρες πριν 250.000 Σέρβοι διωχθούν από τα σπίτια τους, στη μεγάλη συγκέντρωση των κατοίκων της Γκρμπαβίτσα, όπου ήμουν κεντρικός ομιλητής. Κλείνοντας, καλώ τους Έλληνες Εθελοντές να μην προβληματισθούν ούτε στιγμή για το αν έκαναν καλά που βρέθηκαν δίπλα στον βασανισμένο σερβικό λαό.
Είχαμε την τιμή να σταθούμε κοντά στον λαό αυτό, που οι διεθνείς συμμορίες είχαν αποφασίσει να τον εξαφανίσουν από τον χάρτη, γιατί είχαν ανοιχτούς λογαριασμούς μαζί του, από την εποχή που οι Σέρβοι Παρτιζάνοι του δεν άφηναν σε χλωρό κλαρί τους κατακτητές Ναζί και τους συμμάχους τους Ούστασα.
Το ίδιο κάνουν εξάλλου και με την πατρίδα μας την Ελλάδα, η οποία αν και πολέμησε δίπλα τους κατά των Γερμανών Ναζί, αν και της αναγνωρίσθηκε από τον Τσώρτσιλ το δικαίωμα να λέγεται λαός ηρώων, βιώνει σήμερα το μίσος τους.
Ένα αβυσσαλέο μίσος που εκφράζεται με την κάλυψη των τουρκικών παρανομιών σε βάρος της Κύπρου και του εθνικού μας χώρου στο Αιγαίο, αλλά και με την στήριξή τους στο εθνικιστικό καθεστώς Γκρουέφσκυ, για την κλοπή του ονόματός της Μακεδονίας μας και φυσικά στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους για κονιορτοποίηση της περιοχής των Βαλκανίων. Για επίλογο, σχετικά με το ερώτημα που πλανάται για το αν βρεθούμε στη Χάγη, στα λευκά κελιά της Στουντγκάρδης ή στο Γκουαντανάμο της Κούβας, προσπαθώντας να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε? ελέφαντες και ως μήνυμα προς τους Έλληνες, θα κλείσω με δυο στροφές από παλιότερο τραγούδι του Νιόνιου του Σαββόπουλου:
Ζήτω η Ελλάδα και κάθε τι μοναχικό στον κόσμο αυτό.
Η Ελλάδα που πονάει, η Ελλάδα που ελπίζει, η Ελλάδα που αντιστέκεται».

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΩΝ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ Ε.Δ

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη Θέμα: «Έγγραφο της Διεύθυνσης Εκπαιδεύσεως του Γενικού Επιτελείου Στρατού προαναγγέλλει πως ο περί ιεραρχίας και εξέλιξης Νόμος των μονίμων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων θα κατατεθεί σύντομα για ψήφιση στη Βουλή και έχει ήδη διαμορφώσει κλίμα επικείμενου αιφνιδιασμού στα στελέχη από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας». Έχοντας υπόψη: · Ότι ανάμεσα στις Κυβερνητικές εξαγγελίες σας για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων περιλαμβάνονταν και υποσχέσεις για " Τροποποίηση του Νόμου 2439/96 , Περί Ιεραρχίας και Εξέλιξης των Μονίμων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να απαλειφθούν διατάξεις , οι οποίες ευνοούν την κομματική παρέμβαση και υποθάλπουν σκοπιμότητες στις κρίσεις και τοποθετήσεις στελεχών, με την επαναφορά της αξιοκρατίας και της ορθολογικής χρησιμοποίησης των ανάλογα με τις δυνατότητες, ικανότητες και εμπειρίες τους σε όλα τα επίπεδα διοίκησης ". · Ότι με σειρά ερωτήσεων μας , όπως οι με Αρ. Πρωτ. 7737/09-10-08, 6510/25-09-08, 6091/23-09-08, 1339 /15-07-08, 10169/10-04-08, 7817/05-03-08 ,2783/04-12-07, 1875/14-11-07, επανειλημμένα σας καλέσαμε να ξεκαθαρίσετε τη θολή εικόνα των προθέσεων της κυβέρνησής σας για το νέο ασφαλιστικό σύστημα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. · Ότι ενώ στερεότυπα απαντούσατε πως " Τα ζητήματα που τίθενται, αφορούν σε προτάσεις διακλαδικής επιτροπής η οποία συστάθηκε με σκοπό την αναθεώρηση του Ν. 2439/96 «περί ιεραρχίας και εξέλιξης των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων» και στόχο, την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των ισχυουσών διατάξεων. Οι προτάσεις αυτές βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας από τα Γενικά Επιτελεία και δεν έχουν κατατεθεί στο ΥΠ.ΕΘ.Α. προκειμένου να συζητηθούν, να τεθούν υπόψη των σχετικών επιτροπών και να προωθηθεί τελικώς, εφόσον εγκριθούν, το σχετικό σχέδιο νόμου μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται" ετοιμάσατε σχέδιο Νόμου περί ιεραρχίας και εξέλιξης των μονίμων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων που επί εξάμηνο βρίσκεται αναρτημένο στον ιστοχώρο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνα και κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση με τα όσα υποσχόσασταν, περί αξιοκρατίας, ικανότητας κτλ. · Ότι έγγραφο της Διεύθυνσης Εκπαιδεύσεως του Γενικού Επιτελείου Στρατού με στοιχεία Φ.330/32/194481/Σ.731 της 06ης Απριλίου 2009, ρυθμίζει θέματα εκπαίδευσης των στελεχών σαν να είχε ψηφιστεί ήδη ο Νόμος και προαναγγέλλει πως ο περί ιεραρχίας και εξέλιξης των μονίμων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων θα κατατεθεί σύντομα για ψήφιση στη Βουλή. · Ότι το παραπάνω έγγραφο έχει ήδη διαμορφώσει κλίμα επικείμενου αιφνιδιασμού στα στελέχη από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που επιδεινώνετε από τα όσα διαρρέονται από την Διεύθυνση Εκπαιδεύσεως του Γενικού Επιτελείου Στρατού που εκτός του ότι επιβεβαιώνει πως ο Νόμος θα κατατεθεί σύντομα για ψήφιση στη Βουλή, ισχυρίζεται ψευδώς πως υπάρχει και πλήρης συναίνεση του ΠΑΣΟΚ για την ψήφιση του. · Ότι το συγκεκριμένο προσχέδιο αναθεώρησης του Ν. 2439/96 «Περί ιεραρχίας και εξέλιξης των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων» ούτε βελτιώνει, ούτε εκσυγχρονίζει τον υφιστάμενο νόμο αλλά ανατρέπει τη φιλοσοφία, τη δομή και το περιεχόμενο του αφού σαν κύριο στόχο του έχει την καθιέρωση προβληματικής διαδικασίας επανακαθορισμού της αρχαιότητας στην προσπάθεια για τον έλεγχο της ιεραρχίας των ανωτάτων αξιωματικών των ΕΔ μέσω μίας ομάδας η οποία θα μπορεί να καθορίζει τους «άξιους» και «αρεστούς» για τη στελέχωση των ανωτάτων θέσεων της ιεραρχίας των ΕΔ. · Ότι στο συγκεκριμένο προσχέδιο αναθεώρησης του Ν. 2439/96 είναι εμφανής η έλλειψη αντικειμενικών κριτηρίων στις αξιολογήσεις των προϊσταμένων και δεν θεσπίζονται ποσοτικά (μετρήσιμα) κριτήρια, που θα δημιουργήσουν την απαραίτητη ομπρέλα ασφάλειας για τα άξια στελέχη και θα αποδυναμώσουν τις αυθαιρεσίες, αφού: o Απουσιάζουν κριτήρια όπως: § Ο γενικός βαθμός αποφοίτησης από στρατιωτικά σχολεία. § Η βαθμολογία των εκθέσεων ικανότητας-αξιολόγησης (όπου να υπάρχει και βαθμολογία από υφισταμένους, όπως γίνεται σε ένοπλες δυνάμεις προηγμένων χωρών). § Ο βαθμός των τίτλων προπτυχιακών σπουδών, ΤΕΙ, ΑΕΙ , μεταπτυχιακών (όπου απαιτείται). § Η γνώση ξένων γλωσσών. § Η γνώση χρήσεως των Η/Υ. § Η Διοίκηση Μονάδων ανάλογα της οργάνωσης, θέσης, αποστολής, βαθμού δυσκολίας κ.α. · Ότι στο συγκεκριμένο προσχέδιο αναθεώρησης του Ν. 2439/96 αδικούνται κατάφορα οι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ (υπαξιωματικοί), τους οποίους ο νόμος κρίνει για όλη τη σταδιοδρομία τους, με μία εξέταση για να γίνουν αξιωματικοί, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αξιολόγηση της προσφορά τους με κριτήρια. Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 1. Ποιες είναι οι προθέσεις σας σχετικά με το προσχέδιο; Ακολουθούν την πάγια τακτική της κυβερνήσεώς σας περί «καρότου και μαστιγίου»; 2. Σε ποια φάση βρίσκεται το προσχέδιο; 3. Γιατί με το προσχέδιο αυτό αποκλείετε τους Υπαξιωματικούς από τη δυνατότητα εξέλιξης στην ιεραρχία των Αξιωματικών; 4. Σκοπεύετε να δημιουργήσετε Σώμα Υπαξιωματικών στα πρότυπα άλλων Νατοϊκών Στρατών; 5. Γιατί κριτήρια που είναι αντικειμενικά για την αξιολόγηση των στελεχών παραλείπονται από το προσχέδιο; 6. Σκοπεύετε να προαγάγετε τους ικανούς ή τους αρεστούς, όπως μέχρι σήμερα δεικνύουν οι ετήσιες κρίσεις ανωτάτων Αξιωματικών και στους τρεις Κλάδους; 7. Η απαξίωση των εξετάσεων εισαγωγής στην ΑΔΙΣΠΟ για τα στελέχη του ΣΞ, σχετίζετε ή όχι με την γνωστοποίηση του προσχεδίου; 8. Ποια η σκοπιμότητα του εγγράφου που εξέδωσε η ΔΕΚΠ και αναφέρθηκε παραπάνω; Οι ερωτώντες Βουλευτές Μιχάλης Καρχιμάκης Βασίλης Οικονόμου Αλέκος Αθανασιάδης Βάσω Παπανδρέου ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ Κ Ν.ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΜΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΣΟΚ
Σόλωνος 45, 10672 Αθήνα
Τηλ: 210 361 3193 - Fax: 210 361 5552

Γιατί κρατάμε μυστικά;

Γιατί κρατάμε μυστικά; Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ* Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας Η διαδικασία του να κρατάμε μυστικά ξεκινάει στα παιδικά χρόνια όχι επειδή ο άνθρωπος γεννιέται με την ανάγκη της κρυψίνοιας, αλλά λόγω της προοδευτικής και σταδιακής αναγνώρισης του γεγονότος πως κάποιες πράξεις μας μπορεί να επιφέρουν τιμωρία, ενώ κάποιες άλλες επιβράβευση.
Η πρώτη αιτία που τα παιδιά καταφεύγουν στα μυστικά είναι η ανάγκη τους να αποκρύψουν κάποιες συμπεριφορές, δηλαδή να μάθουν να κρατούν μυστικά όταν συνειδητοποιούν πως η ανακοίνωσή τους θα επιφέρει δυσαρέσκεια στον γονέα, στον δάσκαλο, στους φίλους. Το παιδί κρατάει, επίσης, μυστικά, όταν, χωρίς να είναι προσωπική επιλογή του, έρχεται αντιμέτωπο με τη διαφωνία της παρέας για ανακοίνωση κάποιας πράξης ή κάποιας συμπεριφοράς στις οποίες έχουν εμπλακεί και τις οποίες πρέπει να κρύψουν, διότι διαφορετικά θα τιμωρηθούν όλοι.
Υπάρχει και η περίπτωση κατά την οποία τα παιδιά συμφωνούν ότι δεν θα ανακοινώσουν ένα μυστικό, συνομολογούν την κράτησή του, ξέρουν πολύ καλά γιατί το έκαναν, αλλά στην προκείμενη περίπτωση υπάρχουν δύο διαφοροποιήσεις: πρώτον, κάποιοι συμφωνούν στην τήρηση του μυστικού, επειδή απλά έχουν την ανάγκη να μην απορριφθούν από την παρέα, έστω και αν αναγνωρίζουν ότι η απόκρυψη δεν είναι κάτι ηθικά ούτε θεμιτό.
Δεύτερον, υπάρχουν παιδιά που ουσιαστικά δημιουργούν στην παρέα την ανάγκη του μυστικού για να μην ομολογήσουν δικές τους προσωπικές ευθύνες. Η διατήρηση μυστικών καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει αποκτά τελείως διαφορετική σημασία.
Πολλές φορές το ώριμο άτομο θα κρατήσει ένα μυστικό εφόσον βρίσκεται σε θέση εξουσίας και αναγνωρίζει πως η κοινοποίησή του μπορεί να δημιουργήσει πανικό, αναστάτωση, ανατροπή δεδομένων πλαισίων αναφοράς, συμπεριφοράς και λειτουργιών.
Οι πραγματικά μεγάλοι ηγέτες είναι εκείνοι οι οποίοι γνωρίζουν ότι κάποια πράγματα πρέπει υποχρεωτικά να τα κρατούν μυστικά.
Υπάρχουν και οι περιπτώσεις βέβαια στις οποίες θα αποκαλύψουν κάποιο μυστικό καθώς αισθάνονται την υποχρέωση να μην κρατήσουν κρυφό κάτι το οποίο δεν εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο.
Αποφασίζουν ότι η διατήρηση αυτή των μυστικών δεν εξυπηρετεί παρά μερικά- ίσως και άνομα- συμφέροντα.
Κατά συνέπεια, η ανακοίνωση γεγονότων ή δεδομένων που μέχρι εκείνη τη στιγμή περιβάλλονταν από το πέπλο του μυστικού δεν σημαίνει ότι προδίδουν το μυστικό, αλλά ότι ανακοινώνουν στον κυρίαρχο Λαό αυτό με το οποίο κάποιοι άλλοι θα ήθελαν να τους έχουν ελεγχόμενους και να τους το επιβάλλουν σαν «υποχρεωτικό κοινό μυστικό».
Κλείνω διευκρινίζοντας ότι είναι σαφώς άλλο πράγμα το να κρατάμε μυστικά και άλλο το να λέμε ψέματα ακόμα και όταν αυτά είναι, όπως συνηθίζουμε να τα χαρακτηρίζουμε, «λευκά ή κατά συνθήκη ψεύδη» με τα οποία θα ασχοληθούμε κάποια άλλη στιγμή. *Δεν είναι πλέον μυστικό ότι ο κ. Πιπερόπουλος θα είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Οκτώβρη 2010 Δείτε http://www.youtube.com/watch?v=7is7pBKZbRM

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ Ε-PONTOS ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ ΝΕΩΝ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ «Κάθε πέρσι και καλύτερα» Παρά τη μειωμένη συμμετοχή (330 έναντι 600 πέρσι) πραγματοποιήθηκε και φέτος το συναπάντημα νέων (από 60 Σωματεία που ανήκουν στη δύναμη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων), από τις 16 έως τις 19 Ιουλίου, στους χώρους του Ιερού Ναού της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά της Βέροιας στη νεοβαπτιζόμενη «Nέα Μονή» Παναγίας Σουμελά. Όπως προβλέπεται και αναμενόταν, την οργάνωση των εκδηλώσεων ανέλαβε και αυτή τη χρονιά το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά, με τη διαφορά ότι φέτος οι εκπρόσωποι των συλλόγων που ενδιαφέρονταν να λάβουν μέρος, μπορούσαν να απευθυνθούν και στο Σωματείο Παναγία Σουμελά Θεσσαλονίκης, ενισχύοντας με την ενέργεια αυτή την γνωστή πλέον σχέση της αρχής των συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ του Σωματείου (Παναγία Σουμελά), του Ιδρύματος (Παναγία Σουμελά) και της Ομοσπονδίας (ΠΟΠΣ). Με την παρούσα επιστολή το τμήμα νέων της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας δικαιολογημένα καταθέτει το ενδιαφέρον και τις απόψεις του λόγω της ιδιότητας του ως εμπνευστή της ιδέας και δημιουργού του «συναπαντήματος νέων» και ως ο πρώτος διοργανωτής του, πριν από 13 (δεκατρία) χρόνια, παρά της αποσιώπηση αυτού του γεγονότος από το Ίδρυμα. Η επιλογή της συνειδητής περσινής απουσίας του τμήματος νέων της Ε. Λ. Βέροιας από το Συναπάντημα, η οποία επαναλήφθηκε και φέτος, οφείλεται στην διαφοροποιημένη πολιτική του θεσμού του Συναπαντήματος που προβάλλεται και επιχειρείται πλέον από τους διοργανωτές τα τελευταία χρόνια. Μια πολιτική που δεν συμβαδίζει με την ιδέα και δεν εξυπηρετεί το σύνολο των στόχων μιας διοργάνωσης με καθολική αποδοχή και συμμετοχή των τμημάτων των νέων των ποντιακών σωματείων ανά την Ελλάδα και όχι μόνον. Μια πολιτική που αποσκοπεί στην έκδοση ψηφισμάτων όπου υμνείται το βασιλικό διάταγμα του 1966 και η χουντική κανονιστική διάταξη του 1973, που έχει ήδη κριθεί παράνομη από την 52/2009 Γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Έχοντας το δικαίωμα της γόνιμης κριτικής, όπως και κάθε συμμετέχων από τη μία, αλλά και την υποχρέωση της διαφύλαξης και διατήρησης των αξιών της αρχικής ιδέας ως ο εμπνευστής της από την άλλη, εκφράσθηκαν εγγράφως από τον περσινό Ιούνιο, οι βαθύτατες ανησυχίες μας για τη πορεία του θεσμού, καταθέτοντας θεσμικά ερωτήματα στην οργανωτική επιτροπή για το ύφος και τη λειτουργία του συναπαντήματος, στα οποία ουδέποτε υπήρξε απάντηση. Ξεπερνώντας την όποια απογοήτευση και πικρία για την εξόφθαλμη και προκλητική αδιαφορία, εστάλη νέα έγγραφη επιστολή και εφέτος, όπου επιχειρήθηκε η εκ νέου προσέγγιση με έντονη την επιθυμία της συμμετοχής και διατηρώντας την θέρμη και την διάθεση συνεργασίας μεταξύ των νέων που ευελπιστούν για την ανυστερόβουλη προσφορά στον χώρο. Και φέτος όμως καμία μα καμία απάντηση δεν γνωστοποιήθηκε από αυτούς που ανέλαβαν την διοργάνωση (κατά τα άλλα η ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής τυγχάνει πολλαπλών δημοσιεύσεων στον τύπο). Μόνον μέσα από την αδέσμευτη και ανεπηρέαστη ενασχόληση των νέων με το ποντιακό στοιχείο θα αποφευχθεί η χειραγώγηση των πρωτοβουλιών τους και η όποια εκμετάλλευση τους, από όσους διεκδικούν τη μοναδικότητα της ηγεσίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Το τμήμα νέων της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ Λ. ΠΟΡΦΥΡΑ 1 Τ.Κ. 59100 ΒΕΡΟΙΑ Τηλ. 2331028356 Fax 2331072060 www.elverias.gr info@elverias.gr

Αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του Ναυτικού και της Αεροπορίας στην Τουρκία

ΑΠΟ ΤΟ Ινφογνώμων Πολιτικά
Με τις αναμενόμενες αλλαγές στις θέσεις των επικεφαλείς του Ναυτικού και της Αεροπορίας ολοκληρώθηκαν οι ετήσιες κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Τρεις αξιωματικοί απομακρύνθηκαν από το στράτευμα λόγω των ισλαμιστικών πεποιθήσεών τους.
Οι κρίσεις πραγματοποιήθηκαν υπό το βαρύ κλίμα των αποκαλύψεων γύρω από την υπόθεση Εργκενεκόν και την εμπλοκή σε αυτήν στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, που αποσκοπούσαν -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- την ανατροπή της ισλαμιστικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, αρχηγός του τουρκικού Ναυτικού ορίζεται ο ναύαρχος Εσρέφ Ουγούρ Γιγίτ, μέχρι σήμερα αρχηγός Στόλου, τη θέση του απερχόμενου ναυάρχου Μετίν Ατάτς.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΟ http://www.foreignpress-gr.com/ "Σύννεφα πολέμου" στο νότιο Λίβανο - Εξοπλίζεται η Χεζμπολάχ