Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Η ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ ΚΑΙ Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣΤου ΔΡ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΟΣΟ ΕΥΑΛΩΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ
Σαν πρώτο θετικό στοιχείο για την ευαίσθητη αυτή ομάδα των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας σε προσβολή από την επιδημία της γρίπης των χοίρων, είναι ότι μέχρι στιγμής σε καμιά στατιστική δεν αναφέρεται ότι έχουμε μια επικάλυψη των δύο νοσημάτων.
Αντίθετα φαίνεται ότι η γρίπη των χοίρων τουλάχιστον από ότι έδειξαν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ερευνών στο Μεξικό προσβάλλει νεαρά και υγιή άτομα ηλικίας 18 με 35 ετών.
Βέβαια είναι και η ηλικία όπου συχνότερα εμφανίζεται σε πρώτη συμπτωματολογία η σκλήρυνση κατά πλάκας.
Το γεγονός ότι δεν έχουνε βρεθεί ακόμη κρούσματα στην ομάδα αυτή είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό και φαίνεται ότι τουλάχιστον «επιδημιολογικά» ο ιός δεν έχει στόχο την ομάδα αυτή των ασθενών.
Η πιθανολογούμενη συμμετοχή στην παθολογία της γρίπης των χοίρων μιας κυτοκίνης της IL-4 η οποία θεωρείται ότι είναι και αυτή που συσσωρεύει την παθογενή δύναμη του ιού φαίνεται να είναι υπέρ των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Μπορεί να σκεφθεί κανείς ότι η ήδη ανοσοκατασταλτική θεραπευτική αγωγή που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται θεραπευτικά στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας πολύ πιθανόν, να έχει ένα θεραπευτικό αποτέλεσμα πάνω στην κυτοκίνη αυτή.
Βέβαια αυτό παραμένει μια υπόθεση που πρέπει να αποδειχθεί αλλά στις επιδημίες η παρακολούθηση των στατιστικών ευρημάτων και των επιδημιολογικών φαινομένων είναι απολύτως αναγκαία.
Με την σκέψη αυτή μέχρι στιγμής φαίνεται ότι παθογνωμονικά ο ιός της γρίπης των χοίρων δεν αγγίζει εκλεκτικά τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: