Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ!

Κυριακή απόγευμα, και η καθιερωμένη βόλτα μου με έφερε στην παραλία της Θεσσαλονίκης, εκεί που κάθε χρόνο γίνεται μια όμορφη εκδήλωση, το «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ».
Αν εξαιρέσουμε ότι ο καιρός έκανε πάλι τα δικά του (άλλωστε είναι «παράδοση» πια να γίνεται ο χαμός κάθε χρόνο από καιρικά), πολύς κόσμος επισκέφτηκε τα περίπτερα!
Μόνο που….
«Ο κόσμος δεν έχει χρήματα, δεν αγοράζει βιβλία»!
Αυτό μου είπαν πάρα πολλοί από τους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ.
«Κόσμο έχει πολύ, και είμαστε στις πρώτες μέρες ακόμα, αλλά δεν αγοράζει ο κόσμος».
«Αγοράζουν σε ένα ποσοστό ο ένας στους είκοσι!».
«Ο κόσμος δεν μαθαίνει στο παιδί του να αγαπά το βιβλίο….»

Αυτές είναι μερικές από τις μαρτυρίες των εκθετών.
Πιστεύω ότι όσο περνούν οι μέρες θα πάνε καλύτερα τα πράγματα.
Καλό είναι ΟΛΟΙ μας να ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ, να αγοράζουμε το καλό βιβλίο για εμάς, αλλά και για τα παιδιά μας!

Η ακριβής πρόβλεψη του Π. Βαρώτσου...

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://press-gr.blogspot.com/





Ντοκουμέντο: Η ακριβής πρόβλεψη του Π. Βαρώτσου...
...για τον μεγάλο σεισμό, σε επιστημονική εργασία του στις 29 Μαΐου.


Σε μια πολύ πρόσφατη επιστημονική εργασία του -με ημερομηνία 29 Μαΐου- ο καθηγητής Π. Βαρώτσος είχε προβλέψει επακριβώς την περιοχή που κινδύνευε από σεισμό. Ο χάρτης που δημοσιεύουμε είναι από τη σελίδα 12 της εργασίας αυτής.





















Επισκεφτείτε το http://press-gr.blogspot.com/ για περισσότερες λεπτομέρειες!

Χορός Ρίχτερ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://news.ert.gr/
Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες, εγκλωβισμοί, καθώς και εκτεταμένες υλικές ζημιές είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη νοτιοδυτική Ελλάδα και κυρίως τους νομούς Ηλείας και Αχαΐας.
Ο σεισμός είχε επίκεντρο την περιοχή της Ανδραβίδας, σημειώθηκε στις 3.25 το μεσημέρι και σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών ήταν μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων.
Το χαμηλό εστιακό βάθος της δόνησης (10 χλμ) είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, έως και τη βόρεια Ελλάδα, ενώ ήδη έχει σημειωθεί πλήθος μετασεισμών, με τον ισχυρότερο να έχει καταγραφεί στις 3.45 το μεσημέρι με μέγεθος 4,7 Ρίχτερ.
Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός και η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τη μετασεισμική ακολουθία, συνιστώντας στους κατοίκους ψυχραιμία.
Σε πανικό οι κάτοικοι Η σεισμική δόνηση αναστάτωσε τους κατοίκους της Πελοποννήσου, που σε πολλές περιοχές παραμένουν έξω από τα σπίτια τους.
Από τα στοιχεία της Πυροσβεστικής προκύπτει ότι οι νομοί που δέχτηκαν το ισχυρότερο χτύπημα του Εγκέλαδου είναι η Αχαΐα και η Ηλεία, και συγκεκριμένα στην βιομηχανική περιοχή της Πάτρας, στην Αμαλιάδα, στα Λεχαινά, στον Πύργο και στο Βαρθολομιό.
Στην Κάτω Αχαγιά , ένας 55χρονος βρήκε το θάνατο όταν κατέρρευσε η στέγη του σπιτιού του, ενώ αργότερα μία ογδοντάχρονη που τραυματίστηκε, εξέπνευσε από ανακοπή καρδιάς κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο.
Στην περιοχή, σύμφωνα με την αστυνομία, περισσότερα από 15 σπίτια έχουν καταρρεύσει και πολλά ακόμα έχουν υποστεί βαθιές ρωγμές και σημαντικές ζημιές.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από άνδρες της ΕΜΑΚ ο απεγκλωβισμός ενός μικρού κοριτσιού στο χωριό Φώσταινα, όπου έχουν αναφερθεί καταρρεύσεις σπιτιών, καθώς και μιας τριμελούς οικογένειας αλλοδαπών στο Βαρθολομιό.
Το χωριό Βάλμη, στην Πηνεία, κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε από τη σεισμική δόνηση, καθώς κατέρρευσαν ολοσχερώς 13 κτίρια και η εκκλησία του χωριού, ενώ επικινδύνως ετοιμόρροπα χαρακτηρίστηκαν τα υπόλοιπα σπίτια.
Ήδη ο αρμόδιος αντινομάρχης, έκανε έκκληση για αποστολή σκηνών, τροφίμων και νερού.
Σε δρόμους, πλατείες και υπαίθριους χώρους, είτε σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής, αναμένεται να διανυκτερεύσουν οι περισσότεροι κάτοικοι των δήμων Δύμης, Μόβρης και Λαρισσού της δυτικής Αχαΐας , διστάζοντας να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς γίνονται αντιληπτοί οι αλλεπάλληλοι μετασεισμοί.
Επίσης, έχουν γίνει αναφορές για καταρρεύσεις σπιτιών, καθώς και ζημιές σε αλλά σπίτια και κτίσματα στους δήμους Ωλενίας και Φαρρών.
Περισσότεροι από 40 τραυματίες έχουν μεταφερθεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της Πάτρας Άγιος Ανδρέας, στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου, της Αμαλιάδας, καθώς και στα Κέντρα Υγείας των νομών Αχαΐας και Ηλείας.
Οι περισσότεροι φέρουν ελαφρά τραύματα, τα περισσότερα εκ των οποίων προκλήθηκαν κατά τον πανικό τους την ώρα της σεισμικής δόνησης, ένω τέσσερις, οι οποίοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Αμαλιάδας, έχουν υποστεί σοβαρά κατάγματα και πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.
Εκτός από τις εκτεταμένες υλικές ζημιές σε κτίσματα, προβλήματα υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο, κυρίως λόγω κατολισθήσεων.
Συγκεκριμένα κατολισθήσεις έγιναν στο 74ο χιλιόμετρο της οδού Τρίπολης-Αρχαίας Ολυμπίας και στο Διακοφτό, όπου η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε το απόγευμα.
Στρέβλωση στις σιδηροδρομικές γραμμές κοντά στην Κάτω Αχαγιά, διαπίστωσαν κλιμάκια του ΟΣΕ, που διέκοψαν την κυκλοφορία των τρένων αμέσως μετά το σεισμό, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι.
Η κυκλοφορία των τρένων στην περιοχή, από Πάτρα έως Πύργο, δεν αναμένεται να αποκατασταθεί, πριν από το μεσημέρι της Κυριακής και η εξυπηρέτηση των επιβατών, πραγματοποιείται με μετεπιβίβαση σε λεωφορεία.
Επίσης, βλάβες έχουν παρουσιαστεί σε δυο υποσταθμούς της ΔΕΗ στη βιομηχανική περιοχή των Πατρών. Άμεση κινητοποίηση Σε ετοιμότητα βρίσκονται η Κυβέρνηση καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες αρχές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από το σεισμό αλλά και για τη διαπίστωση των ζημιών που έχουν προκληθεί.
Αερογέφυρα για παροχή κάθε βοήθειας και αποστολή πρόσθετων αστυνομικών και πυροσβεστικών δυνάμεων, καθώς και δυνάμεων πολιτικής προστασίας έχει στήσει το υπουργείο Εσωτερικών με την πληγείσα από το σεισμό των 6,5 Ρίχτερ περιοχή της βορειοδυτικής Πελοποννήσου.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, κάνοντας το απόγευμα έναν πρώτο απολογισμό από τις ζημιές, τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή ο κρατικός μηχανισμός τέθηκε επί ποδός και ήδη εφαρμόζεται στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας το σχέδιο "Ξενοκράτης", για το οποίο ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς.
Ο υπουργός εξέφρασε την οδύνη του για δυο νεκρούς που καταπλακώθηκαν στα σπίτια τους στην Κάτω Αχαγιά. Αναφερόμενος στο θέμα των μετασεισμών, ο υπουργός είπε ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες, λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών του σεισμού, θα υπάρχουν αρκετοί μετασεισμοί που θα φθάσουν ίσως και τα 5,5 Ρίχτερ.
Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση ή προειδοποίηση από το σύστημα ΒΑΝ για το σεισμό της Ανδραβίδας.
Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας μετέβη στις πληγείσες περιοχές, για τις οποίες αναχώρησαν επίσης από το μεσημέρι σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ από την Αθήνα, τα Γιάννενα και τη Λαμία.
Επίσης, με εντολή του υπουργού Παιδείας ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΚ επικεφαλής 25μελούς κλιμακίου μηχανικών μεταβαίνει στην πληγείσα περιοχή όπου σε συνεργασία με τη νομαρχία θα ελέγξουν όλες τις σχολικές μονάδες.
Στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο.
Για τις πληγείσες περιοχές αναχώρησαν ακόμη με εντολή του υπουργού Γ. Σουφλιά , ο γγ του ΥΠΕΧΩΔΕ και ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, καθώς και 60 μηχανικοί που αναμένεται να ελέγξουν τη στατικότητα των κτιρίων και να εξετάσουν τα προβλήματα που προκάλεσε το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου.
Κανονικά λειτουργούν οι διάδρομοι προσγείωσης-απογείωσης αεροσκαφών, στα πολεμικά αεροδρόμια Ανδραβίδας και Αράξου, όπου σημειώθηκαν περιορισμένες ζημιές.
Σε ετοιμότητα και το αεροδρόμιο της Ελευσίνας για τη μεταφορά ειδικών δυνάμεων αντιμετώπισης καταστροφών της πολεμικής αεροπορίας, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Εν τω μεταξύ, επταήμερη άδεια δίδεται με απόφαση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, σε όλους τους Στρατιωτικούς, μόνιμους και Έφεδρους, που κατάγονται από τις πληγείσες περιοχές. Εκτιμήσεις των σεισμολόγων Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Σεισμολογίας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος είπε ότι ο σεισμός ήταν επιφανειακός και η περιοχή όπου σημειώθηκε είναι σεισμογενής.
"Δεν εκπλαγήκαμε από το σεισμό. Παραμένουμε σε επιφυλακή, καθώς, αν δεν περάσουν δύο 24ωρα, δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβείς εκτιμήσεις ως προς την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας" ανέφερε ο κ. Μακρόπουλος, που εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα η δόνηση των 6,5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας υποστήριξε ότι είχε υπάρξει εκτίμηση-πρόβλεψη για έναν τέτοιο σεισμό στη συγκεκριμένη περιοχή από την ερευνητική ομάδα του κ. Λάγιου και ότι η εκτίμηση αυτή είχε αναρτηθεί σε σχετικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, ενώ, όπως είπε, είχε σταλεί και στον ΟΑΣΠ.
Σύμφωνα με ενημέρωση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Δημήτρη Σταυρακάκη, αλλά και του διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου Γεράσιμου Παπαδόπουλου, πιθανότατα η δόνηση των 6,5 Ρίχτερ πρόκειται για τον κύριο σεισμό.
Εξαιτίας του μικρού εστιακού βάθους, οι σεισμολόγοι αναμένουν περεταίρω μετασεισμική δραστηριότητα και ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε άμεση κινητοποίηση για τον έλεγχο των κτιρίων, ώστε να μην υπάρξουν καταρρεύσεις.

ΔOYMΠEIA MOYΣΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Με αφορμή την πολυδιάστατη προσωπικότητα, την κοινωνική ανέλιξη και το μεγάλης αξίας έργο του Νικόλαου Δούμπα (1830-1900) πραγματοποιούνται κάθε χρόνο Ιούλιο μήνα στη γενέτειρά του, Βλάστη, τα «Δούμπεια»μουσικά σεμινάρια.Ο Ν. Δούμπας, μαικήνας των τεχνών και εθνικός ευεργέτης της Ελλάδος και της Αυστρίας, υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα του απόδημου ελληνισμού των τελευταίων 200 χρόνων. Ο Δούμπας κυριάρχησε κυρίως στην πολιτιστική ζωή της Βιέννης, σε βαθμό που αναγνωρίστηκε ως «μεγαλοφυΐα των μουσών» ενώ παράλληλα διακρίθηκε και σε άλλους τομείς όπως αυτόν της πολιτικής και της οικονομίας μεταξύ των άλλων.


Αναφερόμενος στο Δούμπα ο καθηγητής του πανεπιστήμιου της Βιέννης, Παναγιώτης Ενεπεκίδης, τονίζει χαρακτηριστικά: «αυτός επηρέασε όσο κανείς άλλος τις εξελίξεις στο χώρο της μουσικής, στην μουσική πρωτεύουσα του κόσμου, τη Βιέννη», η οποία τον τίμησε όσο κανένα άλλο έλληνα στο παρελθόν.«Χωρίς το Δούμπα», αναφέρει σε τιμητικό για αυτόν λεύκωμα ο διευθυντής της δημοτικής βιβλιοθήκης της Βιέννης, Χέρβινγκ Βιρστ, «πολύ λίγα θα γνωρίζαμε για τον Schubert».
Την αμύθητης άξιας «συλλογή Schubert»,την μεγαλύτερη στον κόσμο, ο Δούμπας δώρισε στο δήμο Βιέννης, πρόσφατα (2001) τιμής ένεκεν εισήλθε στον κατάλογο της unesco υπό τον τίτλο: «doumba's schubert collection».
Το μεγαλείο του Δούμπα αποδίδεται κατά τον καλύτερο ίσως τρόπο, με το περιεχόμενο της επιστολής του Victor Tilgner,τοτε καθηγητού της γλυπτικής που φιλοτέχνησε το περίφημο ανδριάντα toy W. A. Mozart.Απευθυνόμενος στο Δούμπα, πριν από τα αποκαλυπτήρια, αυτός έλεγε: «σήμερα στην αυτοκρατορία μας, ουδείς δικαιούται τον τίτλο του «εξοχότατου» περισσότερο από εσάς!» (βιβλιογραφία Δρ. Ι. Μ Τζαφέττας - Dr. E. Konecny, “Νικόλαος Δούμπας”)Δεν πρόκειται για μια απλή μορφή της τέχνης, πρόκειται για έναν άνθρωπο που το όνομά του και το έργο του στιγμάτισε την ιστορία της μουσικής, και που η φυσιογνωμία του έδρασε καταλυτικά στην ανάδειξη του έργου του Schubert.

"Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα" για το Star Channel..;

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://greece-salonika.blogspot.com/

Έχουν αρχίσει τα όργανα εδώ και καιρό στο STAR αλλά τον τελευταίο καιρό φαίνεται οτι τα πράγματα φτάνουν σε άσχημο σημείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο "πανελλαδικής (;) εμβέλειας και κάλυψης" τηλεοπτικός σταθμός αποφάσισε να υποβαθμίσει την ειδησεογραφία της Θεσσαλονίκης αλλά και της Β.Ελλάδας και προχωρεί στο κλείσιμο του κλιμακίου του στην περιοχή!
Οι περίπου 25 εργαζόμενοι στο ανταποκριτικό γραφείο του STAR στη Θεσσαλονίκη έμαθαν μάλιστα τυχαία την ειλημμένη απόφαση του Δ.Σ. του σταθμού για το κλείσιμο του γραφείου όταν ο ιδιοκτήτης του χώρου στον οποίο σταγάζονται επικοινώνησε τηλεφωνικά για να πάρει περισσότερες πληροφορίες για τον λόγο για τον οποίο "δεν θα ανανεωθεί το ενοικιαστήριο του χώρου μετά τις 31 Αυγούστου.."
Οι εργαζόμενοι ξαφνιάστηκαν και ξετύλιξαν μόνοι τους το κουβάρι καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα η διεύθυνση του σταθμού είχε αποφασίσει να τους το ανακοινώσει την τελευταία στιγμή!!
Στο θέμα παρεμβαίνει η ΕΣΗΕΑ μετά την απόφαση του καναλιού που θα έχει αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί που το στελεχώνουν.
Από όσα μαθαίνουμε υπήρξε παρέμβαση του διευθυντή ειδήσεων Σταμάτη Μαλέλη για τους δημοσιογράφους αλλά δεν είναι γνωστό αν θα γίνει κάτι.
Από την άλλη πλευρά πολλοί εργαζόμενοι στον σταθμό έχουν ενοχληθεί από τη συμμετοχή στελέχους των ειδήσεων-δημοσιογράφο ο οποίος συμμετέχει με προτάσεις περικοπών και απολύσεων...
"Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα" λεγόταν η περίφημη εκπομπή της ΕΡΤ1 πριν 15 χρόνια..Και "πανελλαδικής κάλυψης τηλεοπτικό κανάλι" δε νοείται με γραφεία μόνο στην Αθήνα να συμπληρώσουμε εμείς..