Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

ΔOYMΠEIA MOYΣΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Με αφορμή την πολυδιάστατη προσωπικότητα, την κοινωνική ανέλιξη και το μεγάλης αξίας έργο του Νικόλαου Δούμπα (1830-1900) πραγματοποιούνται κάθε χρόνο Ιούλιο μήνα στη γενέτειρά του, Βλάστη, τα «Δούμπεια»μουσικά σεμινάρια.Ο Ν. Δούμπας, μαικήνας των τεχνών και εθνικός ευεργέτης της Ελλάδος και της Αυστρίας, υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα του απόδημου ελληνισμού των τελευταίων 200 χρόνων. Ο Δούμπας κυριάρχησε κυρίως στην πολιτιστική ζωή της Βιέννης, σε βαθμό που αναγνωρίστηκε ως «μεγαλοφυΐα των μουσών» ενώ παράλληλα διακρίθηκε και σε άλλους τομείς όπως αυτόν της πολιτικής και της οικονομίας μεταξύ των άλλων.


Αναφερόμενος στο Δούμπα ο καθηγητής του πανεπιστήμιου της Βιέννης, Παναγιώτης Ενεπεκίδης, τονίζει χαρακτηριστικά: «αυτός επηρέασε όσο κανείς άλλος τις εξελίξεις στο χώρο της μουσικής, στην μουσική πρωτεύουσα του κόσμου, τη Βιέννη», η οποία τον τίμησε όσο κανένα άλλο έλληνα στο παρελθόν.«Χωρίς το Δούμπα», αναφέρει σε τιμητικό για αυτόν λεύκωμα ο διευθυντής της δημοτικής βιβλιοθήκης της Βιέννης, Χέρβινγκ Βιρστ, «πολύ λίγα θα γνωρίζαμε για τον Schubert».
Την αμύθητης άξιας «συλλογή Schubert»,την μεγαλύτερη στον κόσμο, ο Δούμπας δώρισε στο δήμο Βιέννης, πρόσφατα (2001) τιμής ένεκεν εισήλθε στον κατάλογο της unesco υπό τον τίτλο: «doumba's schubert collection».
Το μεγαλείο του Δούμπα αποδίδεται κατά τον καλύτερο ίσως τρόπο, με το περιεχόμενο της επιστολής του Victor Tilgner,τοτε καθηγητού της γλυπτικής που φιλοτέχνησε το περίφημο ανδριάντα toy W. A. Mozart.Απευθυνόμενος στο Δούμπα, πριν από τα αποκαλυπτήρια, αυτός έλεγε: «σήμερα στην αυτοκρατορία μας, ουδείς δικαιούται τον τίτλο του «εξοχότατου» περισσότερο από εσάς!» (βιβλιογραφία Δρ. Ι. Μ Τζαφέττας - Dr. E. Konecny, “Νικόλαος Δούμπας”)Δεν πρόκειται για μια απλή μορφή της τέχνης, πρόκειται για έναν άνθρωπο που το όνομά του και το έργο του στιγμάτισε την ιστορία της μουσικής, και που η φυσιογνωμία του έδρασε καταλυτικά στην ανάδειξη του έργου του Schubert.

1 σχόλιο:

~ΕΚAΤΗ~ ...φως και παλι φως η ψυχη που μαχεται... είπε...

ΒΟΗΘΕΙΑ!!!
ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΟ ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ!!!ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΕΝΑ ΑΓΟΡΑΚΙ6 ΕΤΩΝ ΜΕ ΟΞΕΙΑ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ.ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΔΟΤΕΣ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ. Η ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥΠΑΙΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΒ+ (ΡΕΖΟΥΣ ΘΕΤΙΚΟ) .ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝΜΕΤΣΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ -ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ (παιδο-ογκολογικό ) ( 2310 993506 & 2310 993944 )ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ