Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων Κιλκίς: Η παγκόσμια επιβράβευση και η εγχώρια αδιαφορία!

ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ
Του Ανδρέα Οικονόμου Επιτέλους, ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων είναι Ευρωπαϊκός! Η άνοιξη είναι η εποχή για μια επίσκεψη στο Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων! Μοναδικός στη σύλληψή του.
Εργάζεται αποκλειστικά για τη διατήρηση των Ελληνικών και Βαλκανικών φυτών, μελετάει την αξιοποίησή τους σε ποικίλες εφαρμογές (φαρμακολογία, κοσμητολογία, διατροφή, αρχιτεκτονική τοπίου, …).
Αποτελεί τράπεζα γενετικού υλικού και επιστημονικών γνώσεων. Αποτελέσει μοχλό για την αειφορική ανάπτυξη της χώρας μας.
Είναι άριστο πεδίο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μαθητών και σπουδαστών, τόπος αναψυχής, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης χιλιάδων επισκεπτών.
Ο Κήπος είναι παγκοσμίως γνωστός και οι ειδικοί τον θεωρούν παράδειγμα καλής πρακτικής.

Ο Μανόλης ο Ντελμπεντέρης - Βιβλιοπρόταση

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΟ Μανόλης ο Ντελμπεντέρης
ΑΡΓΥΡΗΣ ΕΦΤΑΛΙΩΤΗΣ
ISBN: 960-221-345-0 Διαστάσεις: 21Χ14
Σελίδες: 205 Έκδοση: 2006 Τιμή: 12,00 €
Πληροφορίες και σχόλια:
Μέσα από τις περιπέτειες του Μανόλη του Ντελμπεντέρη περιγράφεται ο κόσμος, οι περιπέτειες, οι αγωνίες και οι απρόβλεπτες εναλλαγές των συνθηκών και της τύχης των εμπόρων της διασποράς, κάτι που ο Εφταλιώτης γνώριζε εκ των ένδον, έχοντας ζήσει και γνωρίσει από κοντά τις μεθόδους πλουτισμού, τα ήθη, τη νοοτροπία και τη συμπεριφορά τους.
Γι' αυτό και ψυχογραφεί με ιδιαιτέρως λεπτομερή τρόπο όχι μόνο τον ήρωά του, αλλά και ένα πλήθος προσώπων που κινούνται γύρω από αυτόν, με τις ίντριγκες, τα πάθη τους, τις αδυναμίες και τις μικρότητές τους, συνθέτοντας ένα μυθιστόρημα που, παρά τα ελαττώματά του, διαβάζεται με αμείωτο ενδιαφέρον, παρέχοντας, εκτός των άλλων, και πληροφορίες για τα ήθη και τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα, σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Από την εισαγωγή του Κώστα Γ. Παπαγεωργίου

Το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ είναι έτοιμο και αναζητεί εθελοντές για πακετάρισμα 15.000 τευχών

Αγαπητοί μου φίλοι, το νέο τεύχος του περιοδικού ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ είναι έτοιμο και 15.000 τεύχη αναζητούν εθελοντές και να κολλήσουν ετικέτες και να τα ετοιμάσουμε για να τα στείλουμε στο ταχυδρομείο.
Το νέο τεύχος έχει αφιέρωμα στην Autonomia EXPO http://www.autonomiaexpo.org/ που πρόκειται να γίνει στις 15, 16 και 17 Μαΐου στο στάδιο ειρήνης και φιλίας.
Περιλαμβάνει πληροφορίες για όλα αυτά θα συμβούν στην Autonomia EXPO το τριήμερο.
Είναι πολλά τα τεύχη και χρειάζονται πολλά χέρια για να ετοιμαστούν.
Οι προθεσμίες για την υποβολή του περιοδικού ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ στο ταχυδρομείο είναι πιεστικές και γι' αυτό πρέπει να ετοιμάσουμε το συντομότερο δυνατό ώστε να έχουν υποβάλει το περιοδικό στο ταχυδρομείο μέχρι την επόμενη Τετάρτη.
Όσοι ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε για το πακετάρισμα κάνετε ένα τηλεφώνημα στο γραφείο της Θεσσαλονίκης στο 2310211915 για να συνεννοηθείτε με την Ελένη που έχει αναλάβει το συντονισμό του πακεταρίσματος.
Το πακετάρισμα γίνεται στο γραφείο του ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ στην Θεσσαλονίκη.
Σε ό,τι αφορά στην κάλυψη της ειδησεογραφίας μπορείτε καθημερινά να επισκέπτεστε το http://news.disabled.gr/ όπου καθημερινά αναδημοσιεύονται όλες οι ειδήσεις και η αρθρογραφία από τον ημερήσιο και τον περιοδικό τύπο που αναφέρονται στην κοινότητα των ανθρώπων που ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας.
Ευχαριστώ όλους όσους μου στείλατε e-mail για το κάταγμα στο χέρι μου.
Προσπαθώ να βρω μια λύση για να μην είμαι θεατής στο http://www.disabled.gr/ και στο http://www.autonomiaexpo.org/, χρησιμοποιώ φωνητική υπαγόρευση για να γράφω ότι μπορώ να γράψω στον υπολογιστή χωρίς χέρια, αλλά δυστυχώς η πατρίδα μας δεν έχει φροντίσει να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο σύστημα φωνητικής υπαγόρευσης στην ελληνική γλώσσα, κάτι που θα αποτελούσε ένα σημαντικότατο εργαλείο όχι μόνο για ανθρώπους με αναπηρίες, αλλά και για όλους τους άλλους ανθρώπους που για τον οποιονδήποτε λόγο έχουν μειωμένη δυνατότητα πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών.
Αξιόπιστα συστήματα φωνητικής υπαγόρευσης υπάρχουν σε όλες τις γλώσσες, εκτός όμως της ελληνικής.
Όμως μόνο στην ελληνική γλώσσα δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο σύστημα που να μπορεί να εγγυηθεί την φωνητική απαγόρευση χωρίς ορθογραφικά λάθη, αλλά και τον έλεγχο του ηλεκτρονικού υπολογιστή χωρίς χέρια.
Και τεχνολογικά είναι τόσο απλό να γίνει.
Μόνο στην Ελλάδα δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε ακόμη και τα πιο απλά πράγματα που είναι τόσο κοινά στη σημερινή βαθμίδα του πολιτισμού.Θα μου πείτε, εδώ δεν υπάρχει ένα προσπελάσιμο νοσοκομείο με δυνατότητα να υποστηρίξει ανθρώπους με σοβαρές αναπηρίες όταν πρόκειται να κάνουν στοιχειώδεις εξετάσεις για τη διάγνωση κάποιου προβλήματος υγείας.
Θα μπορούσε να υπάρξει η μέριμνα για ένα σύστημα φωνητικής υπαγόρευσης στην ελληνική γλώσσα;
Η απάντηση δεν είναι εύκολη να δοθεί.
Πάντως, εάν περιμένουμε από το κράτος για να κάνει είτε προσπελάσιμα νοσοκομεία με προσπελάσιμες υπηρεσίες είτε συστήματα για τη διευκόλυνση των ανθρώπων με αναπηρίες (όπως για παράδειγμα το σύστημα της πολιτικής υπαγόρευσης) σίγουρα θα περιμένουμε και πολλά ακόμη χρόνια.
Αυτά τα προβλήματα και οι ανεπάρκειες της ελληνικής κοινωνίας θα χρειαστεί να μας προβληματίσουν και να αναλάβουμε τον έλεγχο στις ζωές μας.
Όταν δεν υπάρχει τίποτα για τους ανθρώπους με αναπηρίες τότε θα πρέπει να το κάνουμε και ο μόνος αξιόπιστος παράγοντας είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που έχουν κάποιο σοβαρό ενδιαφέρον για την αναπηρία ως εμπειρία και ως διαφορά συνθηκών και όρων ζωής. Νίκος, http://www.disabled.gr/

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ - ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΙΔΑΠερί ανέμων και γάτων
Σειρά:Έλληνες συγγραφείς
Συγγραφέας:Πράντζιος Πασχάλης
Τίτλος:Περί ανέμων και γάτων
Πρώτη έκδοση:10/03/2009 ISBN: 978-960-410-551-9
Barcode: 9789604105519 Κωδικός: 0768 Σελίδες: 400
Πεθερές και νύφες, κουνιάδες και συννυφάδες, κρυφές ερωτοδουλειές και κεραμιδόγατοι που παρακολουθούν με το γατήσιο τρόπο τους τα καμώματα των ανθρώπων.
Σκεφτήκατε ποτέ πως και η πιο ακραία φαντασία αδυνατεί να συλλάβει την τρέλα που κουβαλά ο κόσμος γύρω μας, πως οι άνθρωποι δρουν συχνά όπως τα ζώα, γεμάτοι πάθη, ένστικτα και άνομες ορ­μές… πως θέλουν τη γυναίκα του γείτονα, τον άντρα της φίλης ή το κακό του διπλανού τους, και τις περισσότερες φορές ποθούν όσα δεν «πρέπει»;
Αν σας συνέβη, τότε σίγουρα δεν θα παραξενευτείτε που ένας παπάς κατακυριεύεται εφ’ όρου ζωής από το καταστροφικό πάθος του για μια γυναίκα… που η κυρα-Χρυσούλα –κατά κόσμον Τσιαμπάρδω– ανατρέπει τις ζωές των πάντων όσο εύκολα μαθαίνει τα πάντα για τους πάντες… που η γάτα της μηχανεύεται τρόπους ανθρώπινους για να φάει, να ερωτευθεί, να ζήσει τη δική της ζωή παράλληλα με τη δική μας, χωρίς απαραίτητα να τη ζηλεύει…
Περί ανέμων και γάτων, λοιπόν…
Πράντζιος Πασχάλης
Ο Πασχάλης Πράντζιος γεννήθηκε στην Ανάβρα Καρδίτσας το 1971.
Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση.

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΥΤΡΑΚΗ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΥΤΡΑΚΗΑΝΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
JOEL LEVY
Διαστάσεις 13 x 20 ΙSBN 978-960-535-590-6 Barcode 9789605355906
Σελίδες 304 Ημερομηνία Έκδοσης 04/2009
Κατηγορία ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Μια πληθώρα χαμένων θησαυρών βρίσκεται στα σκιώδη άδυτα της ιστορίας.
Αυτοί, καλυμμένοι από την άμμο και τους ωκεανούς του χρόνου, έχουν αποτελέσει την πρώτη ύλη για τη γένεση θρύλων και μύθων που δελεάζουν στρατιές αρχαιολόγων καιτυχοδιωκτών, οι οποίοι διακατέχονται από την εμμονή του εντοπισμού τους.
Στις Ανεξερεύνητες Πτυχές της Ιστορίας, ο Joel Levy πραγματεύεται ορισμένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του παρελθόντος.
Σε τι ακριβώς συνιστάται και που βρίσκεται το Άγιο Δισκοπότηρο;
Υπήρξε ποτέ η πόλη του Ελ΄Ντοράντο;
Θα βρεθούν κάποτε τα χαμένα έργα του Αριστοτέλη και του Σέξπιρ;
Πού βρίσκονται οι τελευταίες κατοικίες μιας πληθώρας προσωπικοτήτων, όπως ο Τζενγκις Χαν και η Αμέλια Έρχαρτ;
Μέσω της διερεύνησης των θρύλων και των σχετικών θεωριών σε βάθος χρόνου, ο JoelLevy διαχωρίζει αριστοτεχνικά την αλήθεια από το μύθο και εξετάζει το ενδεχόμενο επίλυσης των επίμαχων μυστηρίων.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ - ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣSlumdog millionaire Συγγραφέας: ΣΟΥΑΡΟΥΠ ΒΙΚΑΣ
Κατηγορία: Λογοτεχνία Ενηλίκων - Σύγχρονη Ξένη
Σειρά: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Ημ/νία πρώτης έκδοσης: 03/2009
Σελίδες: 368 ISBN: 978-960-699-938-3
Κωδικός: 35172 Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ. Τιμή: €18,50
Σύντομη περιγραφή
Ο Ραμ Μοχάμαντ Τόμας, ένα χαμίνι από τις παραγκουπόλεις της Βομβάης, λαμβάνει μέρος στο δημοφιλές τηλεπαιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει δισεκατομμυριούχος».
Απαντά σωστά σε όλες τις ερωτήσεις, αλλά κατηγορείται για απάτη.
Πώς γίνεται ένα αμόρφωτο φτωχόπαιδο να γνωρίζει όλες τις απαντήσεις;
Ο Ραμ μάς διηγείται τις απίστευτες περιπέτειές του στους επικίνδυνους δρόμους της Ινδίας, για να εξηγήσει στους αστυνομικούς που τον ανακρίνουν πώς οι εμπειρίες αυτές τον βοήθησαν να απαντήσει σ’ όλες τις ερωτήσεις σωστά.
Η ζωή του είναι γεμάτη εικόνες από ορφανοτροφεία και οίκους ανοχής.
Συναντά κακοποιούς και απατεώνες, γνωρίζει όμως και τον απόλυτο έρωτα κι αποφασίζει να παλέψει γι’ αυτόν.
Ο συγγραφέας πλέκει με ευφάνταστο τρόπο, χιούμορ και συμπόνια, την απανθρωπιά με την καλοσύνη.
Και όλα αυτά συνυφαίνονται απόλυτα με φόντο τη σύγχρονη Ινδία.
H κινηματογραφική εκδοχή του βιβλίου έχει κερδίσει τις εντυπώσεις κι έχει σαρώσει όλα τα σημαντικά βραβεία ξεκινώντας από το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο.
Συνέχισε με 4 Χρυσές Σφαίρες, 7 βραβεία Bafta και 8 Όσκαρ!
Πρόκειται για μια ερωτική ιστορία, που σε συνδυασμό με το πιο επιτυχημένο τηλεπαιχνίδι της δεκαετίας, αποτελεί την τέλεια συνταγή για ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Ο Δήμος Χανίων, η Δημοτική Πολιτιστική Επιχείρηση, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης. σας προσκαλούν την Πέμπτη 9 Απριλίου 2009, στο Παλιό Τελωνείο, ώρα 09.30πμ στα επίσημα εγκαίνια του 14ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μάρκος Βαμβακάρης, ο άγιος μάγκας
Ο Στέλιος Βαμβακάρης για τον πατέρα του
Κύριος Συγγραφέας: Τσιλιμίδης, Μάνος
Εκδοτικός Οίκος: ΚΑΚΤΟΣ
Έτος έκδοσης: 2005 Σελίδες: 243 ISBN: 9789603825975
Σύντομη περιγραφή Ο Στέλιος είναι φίλος μου.
Πρωτοβρέθηκα στο σπίτι του το 1994, αρχές Νοέμβρη.
Δούλευα τότε στις "Εικόνες", και ο αγαπητός μου Σωκράτης Τσιχλιάς, διευθυντής του περιοδικού, είχε αποδεχτεί την πρότασή μου να γράψω ένα κομμάτι για ένα δίσκο που ετοιμαζόταν να κυκλοφορήσει στην αγορά με τον παράξενο τίτλο "Σ' ένα μπαρ του Μισισίπι ένας ναύτης απ' τη Σύρα".
Δημιουργός του ήταν ο συνθέτης Στέλιος Βαμβακάρης, ο μεσαίος από τους τρεις γιους του Μάρκου Βαμβακάρη, πατριάρχη και γκουρού του ρεμπέτικου.
Επικοινώνησα με τον Στέλιο, συμφώνησε για τη συνέντευξη, και την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 1994, στις επτά το βράδυ, χτυπούσα την πόρτα του.
Το μαγνητόφωνό μου κατέγραψε το δίωρο εκείνης της πρώτης μας συνάντησης, και στην ετικέτα της κασέτας υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για την ημέρα και την ώρα.
Ξεκινώντας τη μαγνητοφώνηση εξήγησα στο συνομιλητή μου πως θα χρησιμοποιήσω τη συζήτησή μας ως πρώτη ύλη και θα δημοσιεύσω στο περιοδικό ένα κείμενο για το δίσκο που ετοίμαζε.
Όμως τρεις βδομάδες αργότερα, στις 29 του μηνός, οι κύλινδροι των πιεστηρίων τύπωναν το τελευταίο τεύχος των "Εικόνων" -ακολουθούσε αναστολή της κυκλοφορίας του περιοδικού, κι έτσι το υλικό της συνέντευξης θα έμενε στα χέρια μου, αχρησιμοποίητο για την ώρα [...]
(από τον πρόλογο του Μάνου Τσιλιμίδη)
Τσιλιμίδης, Μάνος Ο Μάνος Τσιλιμίδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Εργάστηκε ως ηθοποιός στο ελεύθερο θέατρο, στις δύο κρατικές σκηνές και στην τηλεόραση, μέχρι το 1990.
Διήγημά του πρωτοδημοσιεύτηκε το 1981 στο λογοτεχνικό περιοδικό "Το Δέντρο".
Κείμενα και διηγήματά του υπάρχουν επίσης στα περιοδικά "Η Λέξη" και "Οδός Πανός".
Έχει δημοσιεύσει πάνω από τετρακόσιες συνεντεύξεις με σημαντικές προσωπικότητες, μέσα από τις σελίδες των περιοδικών "Περιοδικό", "Σινεμά", "Εικόνες", "Αν" και "01".
Έγραψε τηλεοπτικά σενάρια, μετέφρασε έργα για το "Θέατρο της Δευτέρας" της ΕΡΤ και διασκεύασε μυθιστορήματα για παιδιά που μεταδόθηκαν από την κρατική ραδιοφωνία. Στίχους του έχουν μελοποιήσει γνωστοί συνθέτες.
Δουλεύει ως παραγωγός εκπομπών στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες έχουν προγραμματίσει στις 9 Απριλίου 2009 (12.00 μ.μ.) συνάντηση με τη Γ.Γ του ΥΠΕΠΘ με παράλληλη παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο. Η κρίση χτυπά και τις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες. Οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες στην Ελλάδα (βιβλιοθήκες των ΑΕΙ & ΤΕΙ, καθώς και αυτές της Ακαδημίας Αθηνών, της ΑΣΠΑΙΤΕ και η Εθνική Βιβλιοθήκη), στο διάστημα 1996 – 2008 έλαβαν χρηματοδότηση από δύο προγράμματα ΕΠΕΑΕΚ στο πλαίσιο του 2ου και 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ). Η χρηματοδότηση αυτή βοήθησε πρωτίστως στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, στον εμπλουτισμό του υλικού (έντυπο, ηλεκτρονικό, οπτικοακουστικό), αλλά και στην αναβάθμιση του ρόλου των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών μέσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες ανέλαβαν δράσεις ως προς τη βελτίωση και περαιτέρω ανάπτυξη των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις και εξελίξεις της ψηφιακής εποχής που διανύουμε. Ενδεικτικά αναφέρονται: i) ακαδημαϊκά καταθετήρια, ii) δίκτυο δια-δανεισμού iii) ανάπτυξη εφαρμογών για εξυπηρέτηση χρηστών- ΑΜΕΑ iv) εφαρμογή προτύπων ISO στη παροχή υπηρεσιών. Επιπλέον, τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας εκπαιδεύτηκαν ως προς στη χρήση ψηφιακών πηγών πληροφόρησης και υπηρεσιών (ψηφιακά περιοδικά, βάσεις δεδομένων εικόνων & πλήρους κειμένου κ.ά.). Παράλληλα, η κοινοτική χρηματοδότηση μέσω των ΚΠΣ, προσέφερε εργασία σε εκατοντάδες πτυχιούχους (συμβασιούχοι εργασίας ή έργου), οι οποίοι, είτε από κοινού με το μόνιμο προσωπικό των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών είτε μεμονωμένα, συμμετείχαν και προώθησαν τις καινοτόμες δράσεις των ακαδημαϊκών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Η λήξη του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης παράλληλα με το χαρακτηρισμό ως μη επιλέξιμων των δαπανών των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών για την ένταξη στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013), σηματοδοτεί την αδυναμία συνέχισης των καινοτόμων δράσεων καθώς και την απόλυση στις 31-05-2009 των 380 συμβασιούχων οι οποίοι εργάζονται σ’ αυτές. Η απόφαση του ΥΠΕΠΘ για τον αποκλεισμό των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών από το ΕΣΠΑ 2006-2013, ουσιαστικά απαξιώνει την πολυετή προσφορά των συμβασιούχων εργαζομένων (βιβλιοθηκονόμοι, πληροφορικοί, οικονομολόγοι κ.ά.), οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούν ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εκπαίδευσης και εργασιακής εξειδίκευσης, ενώ αριθμητικά αντιστοιχούν –κατά προσέγγιση- στο 50% του συνόλου των εργαζομένων. Κατά συνέπεια, οι ήδη παρεχόμενες υπηρεσίες είναι καταδικασμένες να υποβαθμιστούν, ενώ οι καινοτόμες δράσεις ουσιαστικά ακυρώνονται καθώς οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στο θλιβερό παρελθόν της έλλειψης υποδομών, ειδικευμένου προσωπικού, ελλιπούς ωραρίου λειτουργίας και ανυπαρξίας ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες δραστηριοποιήθηκαν άμεσα από το Μάιο του 2008 ως προς τη δημοσιοποίηση των προβλημάτων που θα επιφέρει η διακοπή της χρηματοδότησης των παραπάνω δράσεων. Συστάθηκαν ομάδες εργασίας με αντικείμενο την ενημέρωση των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων, Διευθυντών των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ), μελών ΔΕΠ, Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων της Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ), μελών της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας και εκπροσώπους των ΜΜΕ. Σε ανταπόκριση των δίκαιων αιτημάτων, κατατέθηκαν 23 συνολικά ερωτήσεις τόσο στο Εθνικό Κοινοβούλιο, όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αναλυτικότερα, αναφέρουμε τους βουλευτές: Βουλή των Ελλήνων : Μ. Μπόλαρης 21/3/2008 (ΠΑΣΟΚ), Γ. Δραγασάκης, Π. Κοροβέσης 31/3/2008 (ΣΥΡΙΖΑ), Μ. Ανδρουλάκης 3/4/2008 (ΠΑΣΟΚ), Χ. Καστανίδης 11/4/2008 (ΠΑΣΟΚ), Φ. Σαχινίδης, Θ. Πάγκαλος 6/5/2008 (ΠΑΣΟΚ), Κ. Αβαλιώτης 7/5/2008, Ε. Μελά, Κ. Αλυσανδράκης, Γ. Ζιώγας, Κ. Καζάκος, Λ.Κανέλλη, Γ. Πρωτούλης 16/5/2008 (ΚΚΕ), Γ. Σκουλάς 22/5/200/ (ΠΑΣΟΚ), Χ. Χάιδος 29/5/2008 (ΠΑΣΟΚ), Μ. Σκουλάκης 29/5/2008 (ΠΑΣΟΚ), Γ. Δραγασάκης, Π. Κοροβέσης, Τ. Κουράκης 31/5/2008 (ΣΥΡΙΖΑ), Σ. Μερεντίτη 12/6/2008 (ΠΑΣΟΚ), Γ. Μαγκριώτης 13/6/2008 (ΠΑΣΟΚ), Α. Κακλαμάνης 17/6/2008 (ΠΑΣΟΚ), Σ. Κουτμερίδης 25/6/2008 (ΠΑΣΟΚ), Δ. Παπαδημούλης 2/7/2008 (ΣΥΡΙΖΑ), Β. Κεκέρογλου 14/7/2008 (ΠΑΣΟΚ), Γ. Σκουλάς 23/9/2008 (ΠΑΣΟΚ), Ν. Αλευράς 29/9/2008 (ΠΑΣΟΚ), Ε. Μελά, Κ. Καζάκος, Λ. Κανέλλη, Γ. Πρωτούλης, Γ. Γκιώκας, Δ. Μανωλάκου 24/10/2008 (ΚΚΕ), Α. Διαμαντοπούλου, Μ. Παντούλας, Θ. Δραγώνα, Δ. Βαρβαρίγος, Χ. Αηδόνης, Ν. Αλευράς, Μ. Αποστολάκη, Μ. Δαμανάκη, Π. Ευθυμίου, Κ. Καρτάλης, Γ. Λιάνης, Δ. Λιντζέρης, Μ. Μπόλαρης, Ι. Ραγκούσης, Σ. Ράπτη, Σ. Σακοράφα, Β. Τόγιας 23/2/2009 (ΠΑΣΟΚ), Σπ.-Α. Γεωργιάδης, Αθ. Πλεύρης 20/3/2009 (ΛΑΟΣ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο : Δημήτρης Παπαδημούλης 2-7-2008 (ΣΥΡΙΖΑ) Παράλληλα, με πρωτοβουλία του ΣΕΑΒ, αναρτήθηκαν σε όλες τις ιστοσελίδες των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών κείμενα και ψηφίσματα για την ενημέρωση της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας. Η Μονάδα Ολικής Ποιότητας Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών προχώρησε σε επίσημη καταμέτρηση των συμβασιούχων στις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες. Οι πρυτανικές αρχές των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης, Πατρών, ,Αιγαίου, Πολυτεχνείου Κρήτης και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών προχώρησαν σε ανακοινώσεις και υπομνήματα προς το ΥΠΕΠΘ. Οι Διευθυντές και Επιστημονικοί Υπεύθυνοι των Βιβλιοθηκών, με κύριους εκφραστές τους Γιώργο Ζάχο (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Ντίνα Κακκάλη (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Νίκη Ζαχιώτη (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών), δραστηριοποιήθηκαν ως προς την ένταξη των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών σε προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-2013. Οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι μόνιμοι, αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) και συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις βιβλιοθήκες, ενέτειναν την αντίδρασή τους συμμετέχοντας σε στάσεις και απεργίες, συμβολικές καταλήψεις βιβλιοθηκών, συνεντεύξεις τύπου και πορείες. Παράλληλα, υπήρξε δημοσιοποίηση του θέματος μέσω διαδικτύου και κόμβων όπως το (http://symvasiouxoi-lib.blogspot.com). Παρά τις δράσεις που αναπτύχθηκαν για τα δίκαια και αυτονόητα αιτήματά των εργαζομένων για βιώσιμες και καινοτόμες ελληνικές ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες με εξειδικευμένο προσωπικό, το ΥΠΕΠΘ 10 μήνες μετά δεν έχει δεσμευτεί ούτε για την συνέχιση της χρηματοδότησης των βιβλιοθηκών, ούτε για την παραμονή των συμβασιούχων που εργάζονται σε αυτές. Οι συμβασιούχοι εργασίας και έργου οδηγούνται αναγκαστικά στην ανεργία, καθώς δεν προβλέπεται ούτε η συνέχιση της χρηματοδότησης, ούτε η μετατροπή των συμβάσεων τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, εφόσον αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ιδρυμάτων στα οποία εργάζονται. Στο ιστολόγιό μας θα βρείτε όλα τα σχετικά έγγραφα, αρχείο ερωτήσεων βουλευτών και υπομνημάτων που κατατεθήκαν κατά το διάστημα των τελευταίων 10 μηνών (Μάιος 2008 – Μάρτιος 2009), την αρθρογραφία σε ιστοσελίδες, ιστολόγια και τύπο για το θέμα, προκειμένου για την λεπτομερέστερη ενημέρωση σας. Κλείνοντας, θα θέλαμε να ζητήσουμε και τη δική σας συμπαράσταση στο αγώνα μας, για περαιτέρω δημοσιοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Μετά τιμής Ομάδα Τύπου Σύλλογος Συμβασιούχων Εργαζόμενων στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ - ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΤΟΠΤΡΟΟ τρίτος χιμπαντζής The Third Chimpanzee Jared Diamond Η εξέλιξη και το μέλλον του ανθρώπινου ζώου
ISBN:978-960-6717-33-8 Έτος Έκδοσης:2009 Ξένος Εκδότης:Harper Perennial Βάρος:0,75 kg Διαστάσεις:21 x 14 Δέσιμο:Χαρτόδετο Εκτύπωση:A/M Αριθμός Σελίδων:584 Λιανική Τιμή:27,00 €
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Εμείς, τα ανθρώπινα όντα, μοιραζόμαστε περισσότερο από το 98% των γονιδίων μας με τους χιμπαντζήδες.
Εντούτοις, εμείς αποτελούμε το κυρίαρχο είδος στον πλανήτη ―ιδρύσαμε πολιτισμούς και θρησκείες, αναπτύξαμε περίπλοκες και ποικίλες μορφές επικοινωνίας, θεμελιώσαμε επιστήμες, χτίσαμε πόλεις και δημιουργήσαμε συγκλονιστικά έργα τέχνης―, ενώ οι χιμπαντζήδες παραμένουν ζώα ασχολούμενα με τις βασικές ανάγκες της επιβίωσής τους.
Τι το ιδιαίτερο έχει η διαφορά τού σχεδόν 2% στο DNA μας, η οποία έχει προκαλέσει τέτοια απόκλιση ανάμεσα σε εξελικτικά ξαδέλφια;
Σε τούτο το συναρπαστικό, προκλητικό, παθιασμένο, ψυχαγωγικό, γεμάτο γνώση και προβληματισμό έργο, ο Jared Diamond, διαπρεπής συγγραφέας (κάτοχος του βραβείου Pulitzer) και επιστήμονας (καθηγητής βιογεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας), διερευνά πώς ο άνθρωπος, το εκπληκτικό αυτό ζώο, εξελίχθηκε και ξεχώρισε από τους χιμπαντζήδες, κατάφερε σε εντυπωσιακά σύντομο χρονικό διάστημα να δεσπόσει στον κόσμο, και τελικά ανέπτυξε τα μέσα που ενδέχεται να επιφέρουν την αμετάκλητη καταστροφή του. • «… Ο καθένας θα ευχαριστηθεί την ανάγνωση του έξοχου αυτού βιβλίου.
Μας βοηθά να κατανοήσουμε τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.»
―Paul Ehrlich, καθηγητής πληθυσμιακής βιολογίας, Πανεπιστήμιο Stanford
• «Ο Τρίτος χιμπαντζής είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που θα μείνει στη βιβλιογραφία. [...]»
―Ε.Ο. Wilson, καθηγητής εντομολογίας και εξελικτικής βιολογίας, Πανεπιστήμιο Harvard
• «Πνευματώδες και αξιανάγνωστο [...].
Το προκλητικό στυλ του σε υποχρεώνει να σκεφτείς προσεκτικά το αίνιγμα της εξέλιξης του ανθρώπου.»
―Frans de Waal, καθηγητής συμπεριφοράς των πρωτευόντων, Πανεπιστήμιο Emory

Με κατασχέσεις κυνηγούν 550.000οφειλέτες

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΦοροσαφάρι με δικηγόρους και κατασχέσεις Στόχος η είσπραξη 1,8 δισ. ευρώ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Σπύρος Δημητρέλης
Σαφάρι για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών φορολογουμένων προς το Δημόσιο αρχίζει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
Μέσα στο επόμενο τετράμηνο αναμένεται να έχουν προσληφθεί στις εφορίες εταιρείες δικηγόρων, οι οποίες θα αναλάβουν το έργο της σύνταξης του σχεδίου πολιορκίας των περίπου 550.000 οφειλετών που περιλαμβάνει εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων, προσημειώσεις ακινήτων, εκδόσεις διαταγών πληρωμής, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Παράλληλα, οι εταιρείες- σύμβουλοι θα αναλάβουν, σε συνεργασία με τις τράπεζες, το έργο του εντοπισμού των διευθύνσεων οφειλετών, οι οποίοι για την Εφορία παραμένουν άφαντοι.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS
Στις 11 και 12 Μαρτίου του 1989 η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (Ο.Σ.Ε.Π.Ε) διοργανώνει στην έδρα της, την Φρανκφούρτη, την πρώτη Πανεϋρωπαική Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Το μεγάλο ταξίδι είχε ξεκινήσει...
Tο 1995, ήταν ο επόμενος μεγάλος σταθμός.
Η Ο.Σ.Ε.Π.Ε. πρωτοπορεί και πάλι.
Είναι η πρώτη Ομοσπονδία του απόδημου Ποντιακού Ελληνισμού που δίνει το δικαίωμα στα νεαρά μέλη των Συλλόγων της να ιδρύσουν την δική τους Συντονιστική Επιτροπή, την Ποντιακή Νεολαία Ευρώπης.
Το ταξίδι στο όνειρο με βάρκα την παράδοση συνεχίζεται...
Στις 21 και 22 Μαρτίου 2009, είκοσι ακριβώς χρόνια μετά την πρώτη Συνδιάσκεψη και με την παρουσία 400 νεολαίων απο την Γερμανία, την Σουηδία, το Βέλγιο και την Ελβετία πραγματοποιήθηκε στους χώρους του ξενοδοχείου Kolpinghaus της Φρανκφούρτης η 15η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας Ευρώπης.
Η Συνδιάσκεψη ξεκίνησε με τον Γραμματέα της Ο.Σ.Ε.Π.Ε. κ. Γιάννη Μπουρσανίδη να καλωσορίζει τους εκλεκτούς καλεσμένους: τον εκπρόσωπο της Ιερής Μητρόπολης Γερμανίας, τον εκπρόσωπο του γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Φρανγκφούρτη, την εκπρόσωπο της Γενικής Γραματείας Απόδημου Ελληνισμού, τον Συντονιστή Σ.Α.Ε. Ευρώπης κ. Γιώργο Αμαραντίδη, τον επίτιμο πρόεδρο της Ο.Σ.Ε.Π.Ε. κ. Χρήστο Γαλανίδη, τους αξιότιμους εισηγητές και τους δημοσιογράφους από την πατρίδα, τους χορηγούς της Ομοσπονδίας μας κ. Αμανάτη Ταγκαλίδη και κ. Τάκη Εμμανουηλίδη.
Η πρόεδρος της Ο.Σ.Ε.Π.Ε. κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου-Schickl στον χαιρετισμό της στάθηκε στην συμμετοχή και αλληλεγγύη της νεολαίας στα δρώμενα της Ομοσπονδίας που είναι αντάξια των προσδοκιών του Δ.Σ. και τόνισε πως η Ο.Σ.Ε.Π.Ε. έχει πολύ μέλλον γιατί στηρίζεται στην δραστήρια νεολαία της.
Ο συντονιστής της Ποντιακής Νεολαίας Ευρώπης και οικοδεσπότης της 15ης Πανευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης Γιώργος Νικολαϊδης ζήτησε απο τους παρευρισκόμενους να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των νεαρών θυμάτων του μακελειού στην πόλη του Winnenden.
Στο χαιρετισμό του τόνισε οτι η σκέψη πως 20 χρόνια μετά την 1η Συνδιάσκεψη του 1989 θα συμμετέχουν και παιδιά των πρώτων συνέδρων είναι η καλύτερη απόδειξη πως η Ποντιακή Νεολαία βαδίζει στο σωστό δρόμο, αυτόν στο δρόμο της παράδοσης, στο δρόμο της ενότητας, σ´συ στράτα τη πατρίδας.
Η ενασχόληση με τον Πόντο είναι η πιο όμορφη αφορμή για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι για να μπορούμε να προσφέρουμε στην οικογένεια μας και το κοινωνικό σύνολο.
Ο επίτιμος πρόεδρος κ. Χρήστος Γαλανίδης πρίν παρουσιάσει τους πρώτους ομιλητές δήλωσε "πως είναι αισιόδοξος για την διατήρηση του πολιτισμού του Πόντου αφού 86 χρόνια μετά τον ξεριζωμό δεν ξεχνάμε την ιδιαίτερη πατρίδα μας, και έκλεισε τον σύντομο χαιρετισμό του λέγοντας:
Αν είσαι παιδί είναι όνειρο.
Αν είσαι μεγάλος χρειάζεσαι ένα παιδί για να συμμετάσχεις στο πρόγραμμα της ζωής και να βιώσεις απο κοντά όσα εκείνα βιώνουν.
Σας ευχαριστώ γιατί μου χαρίζετε κάθε φορά το όνειρο".
Οι εισηγητές του πρώτου θέματος κ. Φωτεινή Τσαλίκογλου, καθηγήτρια Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών και κ. Κώστας Τσουκαλάς, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέπτυξαν το θέμα «Σύγχρονα Προβλήματα της Ελληνικής Νεολαίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό».
Ανέλυσαν στο ακροατήριο την δικιά τους εκδοχή για τις μαζικές αντιδράσεις της νεολαίας τον προηγούμενο Δεκέμβρη κάνοντας αναφορά στα πολλά και γενικότερα προβλήματα που την χαρακτηρίζουν.
Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων με το κοινό που κατέδειξε όμως και την μεγάλη διαφορά με την οποία αντιμετωπίζει η πλειοψηφία του ακροατηρίου την ελληνική πραγματικότητα και έννοιες όπως αυτές της παράδοσης και της ταυτότητας σε σχέση με τους ομιλητές.
Η συνέχεια της συνδιάσκεψης ήταν αφιέρωμενη στην θεματική ενότητα «Ποντιακή Νεολαία στον κόσμο του σήμερα». Με την συνοδεία της ποντιακής λύρας απο τον Χρήστο Λαμπριανίδη, ο Γιώργος Νικολαΐδης έκανε ενα αφιέρωμα στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού της Γεωργίας απο την ίδρυση των πρώτων αποικιών εώς την μεγάλη έξοδο των τελευταίων είκοσι χρόνων.
Κάνοντας αναφορά στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ποντιακή Νεολαία της Γεωργίας ολοκλήρωσε την εισήγηση αφήνοντας έναν τόνο αισιοδοξίας με την παρουσίαση φωτογραφικού υλικού της πρώτης εμφάνισης του ποντιακού χορευτικού της, προσφορά της Ευγενίας Κοτανίδη.
Ακολούθησε η προβολή του ντοκυμαντέρ “Πόντος” (www.pontosmovie.com) σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ελληνοαυστραλού ποντιακής καταγωγής Παναγιώτη (Peter) Στεφανίδη το οποίο για πρώτη φορά προβλήθηκε σε μαζικό ακροατήριο εκτός Αυστραλίας.
Η Ποντιακή Νεολαία Ευρώπης ευχαριστεί τον Παναγίωτη για το μάθημα μνήμης, θέλησης και συγχώρεσης που της πρόσφερε.
Την πρώτη μέρα των εργασιών έκλεισε ο παραολυμπιονίκης Χαράλαμπος Ταϊγανίδης που πρόσφερε απλόχερα το χαμόγελο του, αλλά και ένα μάθημα ζωής σε όλο το ακροατήριο.
Η αυτοσαρκαστική ατάκα του «Είμαι Πόντιος μ’ έναν οματ’» δείχνει μεγαλείο ψυχής.
Το παρακάθ’ που ακολούθησε με την συμμετοχή 50 καλλιτεχνών - συνέδρων ήταν ίσως το καλύτερο στην ιστορία των συνδιασκέψεων και η Ποντιακή Νεολαία αισθάνεται περήφανη που ένα σημαντικό μέρος του βιντεοσκοπήθηκε απο την κάμερα της Ε.Ρ.Τ.
Η Κυριακή ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει με την εισήγηση του Γιώργου Πουλαντζακλή και το θέμα «Εν πολύχορδον όργανον έκ Πόντου Κεμανές».
Δυστυχώς ο ομιλητής δεν κατάφερε να περάσει τον έλεγχο διαβατηρίων του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, γιατί κάποια τυπολάγνος αστυνομικός εξαντλώντας κάθε αυστηρότητα δεν δέχθηκε την ταυτότητα αστυνομικού που της επέδειξε, φρονώντας πως χρειαζόταν ιδιαίτερη άδεια για ένα ταξίδι στη Ενωμένη Ευρώπη της συνθήκης του Σέγκεν.
Η Ποντιακή Νεολαία εύχεται στην αστυνομικό και άλλες τέτοιες «επιτυχίες» στο μέλλον.
Η γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής Σεβαστή Συμμεωνίδου έκλεισε το επίσημο πρόγραμμα με την παρουσίαση ενός οδοιπορικού με την Ποντιακή Νεολαία της Ομοσπονδίας Η.Π.Α - Καναδά, διαθνισμένου με φωτογραφίες, βίντεο και τις πολύ ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις της Μάνιας Κότσια Καρασαββίδου που συνόδευσε την Σεβαστή στο ταξίδι της. Πολύ σημαντικό ήταν το θετικό μύνημα των δύο ομιλιτριών, πως οι Νεολαίοι της Βόρειας Αμερικής διακετατέχονται απο βαθεία συναισθήματα φιλίας, ενότητας και αλληλοσεβασμού. Καλό μάθημα για τους Πόντιους όλου του κόσμου.Μετά απο έναν σύντομο χαιρετισμό του Συντονιστή Νεολαίας της Π.Ο.Ε. Χαράλαμπου Κωτίδη που βρέθηκε στην Φρανγκφούρτη επικεφαλής επταμελούς ομάδας από την Νεολαία της Π.Ο.Ε. και συζήτηση πάνω σε διάφορα επίκαιρα θέματα της Ποντιακής νεολαίας Ευρώπης, οι Πόντιοι νέοι της Ευρώπης ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 23 του Μάη και το 28. Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας στην πόλη του Rüsselsheim.
H Ποντιακή Νεολαία θελεί να ευχαριστήσει τους χορηγούς της 15ης Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, όπως και για την έκδοση του τέταρτου τεύχου του περιοδικού της «Ποντιακή Νεολαία».
Τίμησαν με την παρουσία τους: ο εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Φρανκφούρτη κ. Κιουλαφής, η εκπρόσωπος της Γεν. Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού , ο επίτιμος πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Γαλανίδης, ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Τσορακλίδης, οι χορηγοί της ομοσπονδίας κ. Εμμανουηλίδης & Ταγκαλίδης, οι εισηγητές κ. Τσαλίκογλου, Τσουκαλάς, Ταϊγανίδης, οι δημοσιογράφοι από την Ελλάδα κ. Κιούσης από την Ελευθεροτυπία, κ. Φόρης Πεταλίδης & Γιώργος Πεταλίδης από τον Αγγελιοφόρο και Εύξεινο Πόντο αντίστοιχα, κ. Χειλάς από την ΕΡΤ, κ. Δελόγλου, αντιπροσωπεία από τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
Συμμετείχαν συνολικά 42 σύλλογοι-μέλη της Ο.Σ.Ε.Π.Ε. και 370 νέες και νέοι.

Ικανοποιημένος ο Χριστόφιας από τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι ήταν «θερμό το ενδιαφέρον που επέδειξε ο Αιγύπτιος πρόεδρος για το κυπριακό θέμα».Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, μετά την επίσημη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Χόσνι Μουμπάρακ, στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο.
Ο κ. Χριστόφιας έκανε λόγο «για πολύ θερμές και εγκάρδιες συνομιλίες» που είχε με τον κ. Μουμπάρακ.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ - ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Μαγειρική του Αγίου Όρους
Συγγραφέας: Επιφάνιος ο Μυλοποταμίνος Μοναχός Εκδότης: Σύγχρονοι Ορίζοντες ISBN: 960-398-238-5 Έτος έκδοσης: 2008 Κωδικός προϊόντος: B144472 €41.95 (- 10%) €37.76 (με ΦΠΑ)
Γλώσσα Ελληνικά Μήνας ΈκδοσηςΜάρτης Τόπος Έκδοσης Αθήνα Αριθμός Σελίδων 263 Εξώφυλλο Δερματόδετο Διαστάσεις28χ24
Περιγραφή Εκατόν είκοσι έξι συνταγές, οι πλέον αντιπροσωπευτικές απ' όσες συνηθίζουν οι μοναχοί του Αγιωνύμου Όρους, από τη δίαιτα των οποίων αποκλείονται τα κρέατα, λευκά και κόκκινα.
Οι μοναχοί του Αγίου Όρους επί διακόσιες ημέρες τον χρόνο νηστεύουν, οπότε ανάλογο είναι και το διαιτολόγιό τους.
Ο συγγραφέας, απευθυνόμενος στους αναγνώστες του, τονίζει πως ό,τι επιδιώκει είναι να δείξουν περισσότερη προσοχή στην παραδοσιακή κουζίνα των Ελλήνων, τη λεγόμενη Μεσογειακή.
«Στα φαγητά που παρασκεύαζαν και έτρωγαν οι γονείς μας και οι πρόγονοί μας.
Αυτή είναι η Αγιορείτικη κουζίνα, που έμαθα να μαγειρεύω επί τριάντα τρία χρόνια.
Οι ειδικοί τη χαρακτηρίζουν υγιεινή, Μεσογειακή, διαιτητική κτλ., εγώ δεν ξέρω πώς να την ονομάσω...
Εσείς πάλι πείτε την, όπως θέλετε, καλογερική, μοναστηριακή, Αγιορείτικη ή και παραδοσιακή.
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι έχει ως βεβαιωμένο αποτέλεσμα λιγότερα τριγλυκερίδια και χοληστερίνη, συντελεί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ ταυτόχρονα μειώνει και τα λοιπά επιβλαβή». Το πλήρως εικονογραφημένο βιβλίο επιμερίζεται σε τρία μέρη:
α) Ψάρια
β) Όσπρια και λαδερά
γ) Μαλάκια και οστρακόδερμα.
Προηγούνται των συνταγών δύο κείμενα, υπό τύπον εισαγωγής, των Θόδωρου Ιωαννίδη και Θανάση Γεωργιάδη, και ακολουθεί ένα επίμετρο (Το Αγιώνυμον Όρος), κατατοπιστικό για τον αναγνώστη που δε γνωρίζει το Περιβόλι της Παναγίας.
Καλογηρικά ασμάτια, πατερικά κείμενα, παροιμίες και λοιπά ψυχωφελή παρεμβάλλονται ανάμεσα στις συνταγές, διανθίζοντάς τες καταλλήλως.

"ΟΝΤΙΣΙΟΝ"

ΘΕΑΤΡΟ ΦΛΕΜΙΓΚ
"ΟΝΤΙΣΙΟΝ"
του Γρηγόρη Μήττα.
ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΪΟΥ, ΣΤΙΣ 9 ΤΟ ΒΡΑΔΥ. Σκηνοθετικό σημείωμα Η Οντισιόν είναι ένα έργο ωμό και σκληρό!
Βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.
Στον σύγχρονο κόσμο ο νόμος του ισχυρού, εμπλέκεται με τον νόμο του καλύτερου.
Η ηθική αλλάζει, οι άνθρωποι όμως παραμένουν οι ίδιοι, έχουν τα ίδια πάθη.
Επιμελώς κρύβουν το άλλο τους πρόσωπο. Ένας σκηνοθέτης δημιουργεί μικρές ιστορίες ζωής κι αυτό τον κάνει να αισθάνεται «μικρός Θεός», αφού κρατάει τις τύχες των ηθοποιών-ηρώων στα χέρια του.
Καθώς προσπαθεί να φέρει τις καταστάσεις στα μέτρα του, δημιουργεί τον μικρόκοσμό του και φαίνεται να απολαμβάνει τα γεγονότα.
Η ιστορία ξεπερνάει τα νοητά ή ακαθόριστα όριά της και τότε εκείνος είναι αδύναμος να ελέγξει αυτά που θα συμβούν, όσο όμορφα ή οδυνηρά κι αν είναι…απλά τα παρακολουθεί να συμβαίνουν.
Το πάθος καλύπτει την αλήθεια, ο έλεγχος χάνεται και εκείνο που μένει, μπορεί κάποιος να το αποκαλέσει, μοίρα, πεπρωμένο ή κάτι άλλο.
Ο σκηνοθέτης εξουσιάζει και εξουσιάζεται, παρεμβαίνει, συμμετέχει, εμπλέκεται στην ιστορία και σιγά-σιγά, χωρίς να το αντιληφθεί, χάνεται ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη μυθοπλασία, οι αλήθειες ξεσκεπάζονται και ο ίδιος γίνεται ακούσια μέρος αυτής της ιστορίας και τότε ένα είναι βέβαιο…
Η ΒΙΑ ΓΕΝΝΑΕΙ ΒΙΑ. ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΗΤΤΑΣ
Η ΟΝΤΙΣΙΟΝ
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Μήττας
Σκηνικά-κοστούμια: Φωτεινή Ευαγγελοπούλου
Μουσική επιμέλεια: Γρηγόρης Μήττας-Φωτεινή Ευαγγελοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Φωτεινή Ευαγγελοπούλου
Video: Feelmore photografix Φωτισμοί: Γρηγόρης Μήττας
Φωτογραφίες: Ανέστης Πεταλίδης Παίζουν οι ηθοποιοί:Γρηγόρης Μήττας Αμαλία Κωνσταντινίδου Φωτεινή Ευαγγελοπούλου ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΟΝΟΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Πρώτη παράσταση: Κυριακή 10 Μαΐου 2009 Δεύτερη παράσταση: Κυριακή 17 Μαΐου 2009 Ώρα έναρξης: 9 το βράδυ Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 30 λεπτά Οργάνωση παραγωγής: Θέατρο Φλέμιγκ Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις μπορούν να προμηθεύονται εισιτήρια από το ταμείο του θεάτρου ή να κάνουν τηλεφωνικά κρατήσεις θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ κανονικό & 7 ευρώ φοιτητικό.