Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS
Στις 11 και 12 Μαρτίου του 1989 η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (Ο.Σ.Ε.Π.Ε) διοργανώνει στην έδρα της, την Φρανκφούρτη, την πρώτη Πανεϋρωπαική Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Το μεγάλο ταξίδι είχε ξεκινήσει...
Tο 1995, ήταν ο επόμενος μεγάλος σταθμός.
Η Ο.Σ.Ε.Π.Ε. πρωτοπορεί και πάλι.
Είναι η πρώτη Ομοσπονδία του απόδημου Ποντιακού Ελληνισμού που δίνει το δικαίωμα στα νεαρά μέλη των Συλλόγων της να ιδρύσουν την δική τους Συντονιστική Επιτροπή, την Ποντιακή Νεολαία Ευρώπης.
Το ταξίδι στο όνειρο με βάρκα την παράδοση συνεχίζεται...
Στις 21 και 22 Μαρτίου 2009, είκοσι ακριβώς χρόνια μετά την πρώτη Συνδιάσκεψη και με την παρουσία 400 νεολαίων απο την Γερμανία, την Σουηδία, το Βέλγιο και την Ελβετία πραγματοποιήθηκε στους χώρους του ξενοδοχείου Kolpinghaus της Φρανκφούρτης η 15η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας Ευρώπης.
Η Συνδιάσκεψη ξεκίνησε με τον Γραμματέα της Ο.Σ.Ε.Π.Ε. κ. Γιάννη Μπουρσανίδη να καλωσορίζει τους εκλεκτούς καλεσμένους: τον εκπρόσωπο της Ιερής Μητρόπολης Γερμανίας, τον εκπρόσωπο του γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Φρανγκφούρτη, την εκπρόσωπο της Γενικής Γραματείας Απόδημου Ελληνισμού, τον Συντονιστή Σ.Α.Ε. Ευρώπης κ. Γιώργο Αμαραντίδη, τον επίτιμο πρόεδρο της Ο.Σ.Ε.Π.Ε. κ. Χρήστο Γαλανίδη, τους αξιότιμους εισηγητές και τους δημοσιογράφους από την πατρίδα, τους χορηγούς της Ομοσπονδίας μας κ. Αμανάτη Ταγκαλίδη και κ. Τάκη Εμμανουηλίδη.
Η πρόεδρος της Ο.Σ.Ε.Π.Ε. κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου-Schickl στον χαιρετισμό της στάθηκε στην συμμετοχή και αλληλεγγύη της νεολαίας στα δρώμενα της Ομοσπονδίας που είναι αντάξια των προσδοκιών του Δ.Σ. και τόνισε πως η Ο.Σ.Ε.Π.Ε. έχει πολύ μέλλον γιατί στηρίζεται στην δραστήρια νεολαία της.
Ο συντονιστής της Ποντιακής Νεολαίας Ευρώπης και οικοδεσπότης της 15ης Πανευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης Γιώργος Νικολαϊδης ζήτησε απο τους παρευρισκόμενους να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των νεαρών θυμάτων του μακελειού στην πόλη του Winnenden.
Στο χαιρετισμό του τόνισε οτι η σκέψη πως 20 χρόνια μετά την 1η Συνδιάσκεψη του 1989 θα συμμετέχουν και παιδιά των πρώτων συνέδρων είναι η καλύτερη απόδειξη πως η Ποντιακή Νεολαία βαδίζει στο σωστό δρόμο, αυτόν στο δρόμο της παράδοσης, στο δρόμο της ενότητας, σ´συ στράτα τη πατρίδας.
Η ενασχόληση με τον Πόντο είναι η πιο όμορφη αφορμή για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι για να μπορούμε να προσφέρουμε στην οικογένεια μας και το κοινωνικό σύνολο.
Ο επίτιμος πρόεδρος κ. Χρήστος Γαλανίδης πρίν παρουσιάσει τους πρώτους ομιλητές δήλωσε "πως είναι αισιόδοξος για την διατήρηση του πολιτισμού του Πόντου αφού 86 χρόνια μετά τον ξεριζωμό δεν ξεχνάμε την ιδιαίτερη πατρίδα μας, και έκλεισε τον σύντομο χαιρετισμό του λέγοντας:
Αν είσαι παιδί είναι όνειρο.
Αν είσαι μεγάλος χρειάζεσαι ένα παιδί για να συμμετάσχεις στο πρόγραμμα της ζωής και να βιώσεις απο κοντά όσα εκείνα βιώνουν.
Σας ευχαριστώ γιατί μου χαρίζετε κάθε φορά το όνειρο".
Οι εισηγητές του πρώτου θέματος κ. Φωτεινή Τσαλίκογλου, καθηγήτρια Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών και κ. Κώστας Τσουκαλάς, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέπτυξαν το θέμα «Σύγχρονα Προβλήματα της Ελληνικής Νεολαίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό».
Ανέλυσαν στο ακροατήριο την δικιά τους εκδοχή για τις μαζικές αντιδράσεις της νεολαίας τον προηγούμενο Δεκέμβρη κάνοντας αναφορά στα πολλά και γενικότερα προβλήματα που την χαρακτηρίζουν.
Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων με το κοινό που κατέδειξε όμως και την μεγάλη διαφορά με την οποία αντιμετωπίζει η πλειοψηφία του ακροατηρίου την ελληνική πραγματικότητα και έννοιες όπως αυτές της παράδοσης και της ταυτότητας σε σχέση με τους ομιλητές.
Η συνέχεια της συνδιάσκεψης ήταν αφιέρωμενη στην θεματική ενότητα «Ποντιακή Νεολαία στον κόσμο του σήμερα». Με την συνοδεία της ποντιακής λύρας απο τον Χρήστο Λαμπριανίδη, ο Γιώργος Νικολαΐδης έκανε ενα αφιέρωμα στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού της Γεωργίας απο την ίδρυση των πρώτων αποικιών εώς την μεγάλη έξοδο των τελευταίων είκοσι χρόνων.
Κάνοντας αναφορά στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ποντιακή Νεολαία της Γεωργίας ολοκλήρωσε την εισήγηση αφήνοντας έναν τόνο αισιοδοξίας με την παρουσίαση φωτογραφικού υλικού της πρώτης εμφάνισης του ποντιακού χορευτικού της, προσφορά της Ευγενίας Κοτανίδη.
Ακολούθησε η προβολή του ντοκυμαντέρ “Πόντος” (www.pontosmovie.com) σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ελληνοαυστραλού ποντιακής καταγωγής Παναγιώτη (Peter) Στεφανίδη το οποίο για πρώτη φορά προβλήθηκε σε μαζικό ακροατήριο εκτός Αυστραλίας.
Η Ποντιακή Νεολαία Ευρώπης ευχαριστεί τον Παναγίωτη για το μάθημα μνήμης, θέλησης και συγχώρεσης που της πρόσφερε.
Την πρώτη μέρα των εργασιών έκλεισε ο παραολυμπιονίκης Χαράλαμπος Ταϊγανίδης που πρόσφερε απλόχερα το χαμόγελο του, αλλά και ένα μάθημα ζωής σε όλο το ακροατήριο.
Η αυτοσαρκαστική ατάκα του «Είμαι Πόντιος μ’ έναν οματ’» δείχνει μεγαλείο ψυχής.
Το παρακάθ’ που ακολούθησε με την συμμετοχή 50 καλλιτεχνών - συνέδρων ήταν ίσως το καλύτερο στην ιστορία των συνδιασκέψεων και η Ποντιακή Νεολαία αισθάνεται περήφανη που ένα σημαντικό μέρος του βιντεοσκοπήθηκε απο την κάμερα της Ε.Ρ.Τ.
Η Κυριακή ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει με την εισήγηση του Γιώργου Πουλαντζακλή και το θέμα «Εν πολύχορδον όργανον έκ Πόντου Κεμανές».
Δυστυχώς ο ομιλητής δεν κατάφερε να περάσει τον έλεγχο διαβατηρίων του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, γιατί κάποια τυπολάγνος αστυνομικός εξαντλώντας κάθε αυστηρότητα δεν δέχθηκε την ταυτότητα αστυνομικού που της επέδειξε, φρονώντας πως χρειαζόταν ιδιαίτερη άδεια για ένα ταξίδι στη Ενωμένη Ευρώπη της συνθήκης του Σέγκεν.
Η Ποντιακή Νεολαία εύχεται στην αστυνομικό και άλλες τέτοιες «επιτυχίες» στο μέλλον.
Η γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής Σεβαστή Συμμεωνίδου έκλεισε το επίσημο πρόγραμμα με την παρουσίαση ενός οδοιπορικού με την Ποντιακή Νεολαία της Ομοσπονδίας Η.Π.Α - Καναδά, διαθνισμένου με φωτογραφίες, βίντεο και τις πολύ ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις της Μάνιας Κότσια Καρασαββίδου που συνόδευσε την Σεβαστή στο ταξίδι της. Πολύ σημαντικό ήταν το θετικό μύνημα των δύο ομιλιτριών, πως οι Νεολαίοι της Βόρειας Αμερικής διακετατέχονται απο βαθεία συναισθήματα φιλίας, ενότητας και αλληλοσεβασμού. Καλό μάθημα για τους Πόντιους όλου του κόσμου.Μετά απο έναν σύντομο χαιρετισμό του Συντονιστή Νεολαίας της Π.Ο.Ε. Χαράλαμπου Κωτίδη που βρέθηκε στην Φρανγκφούρτη επικεφαλής επταμελούς ομάδας από την Νεολαία της Π.Ο.Ε. και συζήτηση πάνω σε διάφορα επίκαιρα θέματα της Ποντιακής νεολαίας Ευρώπης, οι Πόντιοι νέοι της Ευρώπης ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 23 του Μάη και το 28. Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας στην πόλη του Rüsselsheim.
H Ποντιακή Νεολαία θελεί να ευχαριστήσει τους χορηγούς της 15ης Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, όπως και για την έκδοση του τέταρτου τεύχου του περιοδικού της «Ποντιακή Νεολαία».
Τίμησαν με την παρουσία τους: ο εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Φρανκφούρτη κ. Κιουλαφής, η εκπρόσωπος της Γεν. Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού , ο επίτιμος πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Γαλανίδης, ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Τσορακλίδης, οι χορηγοί της ομοσπονδίας κ. Εμμανουηλίδης & Ταγκαλίδης, οι εισηγητές κ. Τσαλίκογλου, Τσουκαλάς, Ταϊγανίδης, οι δημοσιογράφοι από την Ελλάδα κ. Κιούσης από την Ελευθεροτυπία, κ. Φόρης Πεταλίδης & Γιώργος Πεταλίδης από τον Αγγελιοφόρο και Εύξεινο Πόντο αντίστοιχα, κ. Χειλάς από την ΕΡΤ, κ. Δελόγλου, αντιπροσωπεία από τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
Συμμετείχαν συνολικά 42 σύλλογοι-μέλη της Ο.Σ.Ε.Π.Ε. και 370 νέες και νέοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: