Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

ΚΘΒΕ 🎭 Δράσεις • Παραστάσεις • Μετακλήσεις • Τώρα και Προσεχώς



Κοινωνική Δράση ΚΘΒΕ
- «Μια συνέντευξη με τη Μαρία Κάλλας»
- Προβολή ντοκιμαντέρ «Ακολουθώντας τα Ίχνη του Εφήμερου»
Το ΚΘΒΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού του έτους Μαρίας Κάλλας αλλά και της κοινωνικής του προσφοράς προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα παρουσιάσει τη διπλή αυτή δράση από τις 10 έως τις 19 Νοεμβρίου 2023, στο Φουαγιέ του Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Με την παρουσίαση αυτή το ΚΘΒΕ στοχεύει στην ανάδειξη άγνωστων πτυχών της ζωής και του έργου της διεθνούς αναγνωρισμένης σοπράνο, Μαρίας Κάλλας, ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία στους θεατές να έρθουν σε επαφή με το πολύτιμο αρχείο κοστουμιών του ΚΘΒΕ, με αριστοτεχνικές δημιουργίες σπουδαίων ενδυματολόγων και καλλιτεχνών, από το 1961 έως σήμερα.
Η κοινωνική δράση θα παρουσιαστεί δωρεάν με προτεραιότητα στις ομάδες ΑΜΕΑ, Ανέργων, Πολυτέκνων, Εκπαιδευτικών αλλά και σε Φοιτητές και Μαθητές.

«Σ’ εσάς που με ακούτε»
Δεύτερος χρόνος
Εξαιρετικές ήταν οι εντυπώσεις που συγκέντρωσε, την περσινή σεζόν, η παράσταση του ΚΘΒΕ «Σ’ εσάς που με ακούτε» που επιστρέφει για δεύτερη χρονιά.
Το κείμενο της πάντα επίκαιρης και με το ανήσυχο βλέμμα της στραμμένο στην πολιτική, Λούλας Αναγνωστάκη, στην πρωτότυπη σκηνοθεσία του Χρήστου Θεοδωρίδη, ενός από τους πιο ανερχόμενους νέους σκηνοθέτες έχει γίνει σύνθημα και προκαλεί πάντα ενδιαφέρουσες συζητήσεις.
Ζητήματα διαχρονικά βαθιά πολιτικά με τον άνθρωπο στο επίκεντρο να παλεύει και να διεκδικεί τα αυτονόητα.
Δεν φοβάμαι πια…
* Κατάλληλη για άνω των 13 ετών.
Πρεμιέρα: Παρασκευή 17 Νοεμβρίου στις 21:00, Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

«Λυσσασμένη γάτα»
του Τενεσί Ουίλιαμς
Ένα από τα πιο γνωστά έργα του μεγάλου Αμερικανού δραματουργού Τενεσί Ουίλιαμς, η βραβευμένη με Πούλιτζερ «Λυσσασμένη Γάτα» ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ, σε μετάφραση - σκηνοθεσία Σύλλα Τζουμέρκα. Μια υψηλής θερμοκρασίας ανατρεπτική εκδοχή ενός από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, μέσα από την σκηνοθετική ματιά του Σύλλα Τζουμέρκα, στην πρώτη του συνεργασία με το ΚΘΒΕ.
Ένα παθιασμένο έργο τρυφερό όσο και σκληρό, ποιητικό όσο και ρεαλιστικό, ένα παιχνίδι του έρωτα με τον θάνατο, γεμάτο οικογενειακές συγκρούσεις, ανομολόγητα πάθη, απληστία και μανία για εξουσία. Μέσα σε μία ατμόσφαιρα, απ’ όπου αναδύονται αλκοόλ και αποξένωση, η «Λυσσασμένη γάτα» κάνει βαθιά τομή στις διαπροσωπικές σχέσεις των ζευγαριών ή στο πώς μπορεί να διασωθεί ένας έρωτας – εάν μπορεί.
* Κατάλληλη για άνω των 16 ετών.
Πρεμιέρα: Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου στις 21:00, Βασιλικό Θέατρο

Ο «Επιθεωρητής»
του Νικολάι Γκόγκολ
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
Τελευταίες παραστάσεις
ΕΣτην αναμονή για την άφιξη ενός ανώτατου δημοσίου υπαλλήλου, που έρχεται με σκοπό να επιθεωρήσει τη λειτουργία της κρατικών ιδρυμάτων σε μια επαρχιακή πόλη της Ρωσίας, ο Χλεστακόφ, ένας ασυνείδητος και χαραμοφάης νεαρός από την Πετρούπολη, παριστάνει τον επιθεωρητή και επωφελείται από τη «μικρή» αυτή παρεξήγηση. Οι υπάλληλοι της πόλης, βουτηγμένοι στη διαφθορά, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν την εύνοιά του, επιδίδονται σε κολακείες, ικανοποιούν τις ανάγκες του και πέφτουν θύματα μιας μεγαλύτερης απάτης αποκαλύπτοντας έτσι την αποσύνθεση της κρατικής μηχανής και των λειτουργών της.
* Τελευταίες παραστάσεις έως την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στο Βασιλικό Θέατρο
Τώρα και προσεχώς

ΕΧΘΡΟΙ, ΜΙΑ ΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Ένας άντρας προσπαθεί να ξεπεράσει τον εφιάλτη του ολοκαυτώματος και βρίσκεται αντιμέτωπος με τις τρεις σημαντικότερες γυναίκες της ζωής του, ψάχνοντας για έρωτα, αγάπη και σωτηρία.

ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΧΩΡΙΣΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ
Η παράσταση - φαινόμενο του Γιώργου Καπουτζίδη που χαρίζει απλόχερα γέλιο και αισιοδοξία.
* Κατάλληλη για άνω των 12 ετών

ΓΚΑΡΗΣ, ΤΟ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ
Παιδική Σκηνή
Χιούμορ, συγκίνηση, χορός, τραγούδια. Οι ήρωες, οι φίλοι μας τα ζώα, ανοίγουν διάλογο με τους θεατές που παρακολουθούν να στήνεται επί σκηνής το πιο διασκεδαστικό πάρτι.

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ
Από 21 Νοεμβρίου
Το κορυφαίο έργο της κρητικής Αναγέννησης επιστρέφει για δεύτερη χρονιά από Τρίτη έως Παρασκευή πρωί για σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΠΡΑΓΑ
Από 14 Δεκεμβρίου
Μια τρυφερή κωμωδία αποκαλύψεων για τη γονεϊκότητα, τις μνήμες, τη συντροφικότητα, τον χρόνο που αφήνει τα σημάδια του, τη μοναξιά, το φως και τα σκοτάδια που μας συντροφεύουν.

ΒΙΡΑ ΤΙΣ ΑΓΚΥΡΕΣ
Από 15 Δεκεμβρίου
Μια αναδρομή στο θεατρικό είδος της Επιθεώρησης, όπως αποτυπώνεται μέσα από την οξυδερκή ματιά των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα.

«Φαίδρας Άτοπος»
της Δήμητρας Μήττα
Σκηνοθεσία: Αντώνης Καραγιάννης
Ερμηνεύει η Ηρώ Μουκίου
Μουσικός επί σκηνής: Μιχαήλ Χατζηαναστασίου
Ένας σύγχρονος… μουσικός μονόλογος
Στο μονόλογο όπου το χθες συναντάει το σήμερα αλλά και το αύριο η ηθοποιός Ηρώ Μουκίου, η οποία ερμηνεύει την ηρωίδα, συνομιλεί ουσιαστικά με τη μουσική του Μιχαήλ Χατζηαναστασίου καθώς οι μελωδίες βοηθούν στην πλοκή του έργου.
Πρόκειται για ένα ρεσιτάλ για δύο σολίστ. Έναν μουσικό και μία ηθοποιό που μέσα από το διάλογο τους αναδεικνύεται ο πεπτωκός φτερωτός έρως και οι βλαβερές συνέπειες του.
Η Φαίδρα, Βασίλισσα, μητέρα ,σύζυγος, ερωμένη. Από την Κρήτη στην Αθήνα. Θύμα κ θύτης.
* Κατάλληλο για άνω των 12 ετών.
Από 23 έως 26 Νοεμβρίου, στο Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Αισχύλου - Σοφοκλή
Επτά επί Θήβας - Αντιγόνη
Μετάκληση
Μια Θεατρική Μουσική Performance πάνω στα έργα Επτά επί Θήβας του Αισχύλου και στην Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία, συρραφή κειμένων και απόδοση Κωνσταντίνου Χατζή και μουσική Γιώργου Κουμεντάκη για τέσσερις παραστάσεις στο Φουαγιέ του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (30/11 & 1, 2, 3/12).
Ξεκινώντας από τις ρίζες του μύθου των Λαβδακιδών, ακολουθούμε την πορεία του εμφύλιου αλληλοσκοτωμού ανάμεσα στον πατέρα και τον γιο, Λάιο και Οιδίποδα, των αδελφών Ετεοκλή και Πολυνείκη και τέλος στον θάνατο της Αντιγόνης. Μύθος, μνήμη, χρόνος.
«Αυτό που αρχίζει, που όλο αρχίζει. Κι αδιάκοπα θ’ αρχίζει.
Αδιάκοπα στους αιώνες οι πράξεις των ανθρώπων. Γιατί σε μια πράξη ενός υπάρχουν οι πράξεις όλων των ανθρώπων.»
* Κατάλληλο για άνω των 16 ετών.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ευχαριστεί τους πιστούς θεατές του, εκδίδοντας την προνομιακή κάρτα επιβράβευσης.
Αποκτήστε την προνομιακή κάρτα ΚΘΒΕ, γίνετε μέλος σε έναν από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς οργανισμούς της Ευρώπης και απολαύστε μοναδικά προνόμια που σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για εσάς που θέλετε να ανήκετε στη μεγάλη οικογένεια του ΚΘΒΕ.
Οι παραστάσεις παρουσιάζονται στις πέντε χειμερινές σκηνές του ΚΘΒΕ - Βασιλικό Θέατρο, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και Μονή Λαζαριστών – Σκηνή Σωκράτης Καραντινός και Μικρό Θέατρο.
Οι κάτοχοι των καρτών του Loyalty club θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν όλες τις παραστάσεις, σε ειδική προνομιακή τιμή, απολαμβάνοντας συγχρόνως και πολλά άλλα προνόμια.

Εκδηλώσεις Νοεμβρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη!

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου η Μάρα Χωματίδη παρουσιάζει το νέο της βιβλίο στο βιβλιοπωλείο IANOS στο CAFE
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Οι Εκδόσεις Διάπλαση και το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS
σας προσκαλούν στην παρουσίαση
του νέου αστυνομικού μυθιστορήματος της Μάρας Χωματίδη,
Σκιές παιδιών
την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου και ώρα 6.00 μ.μ.,
στο CAFÉ του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟS, Σταδίου 24.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Γεωργία Λινάρδου (δημοσιογράφος-συγγραφέας)
Μαριζάννα Κίκιρη (δικηγόρος-ποινικολόγος)
Βιολέτα Βασιλείου (αρθρογράφος-συγγραφέας).

Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου η Φραντζέσκα Βουλάγκα παρουσιάζει το νέο της βιβλίο στον παιδικό ΙΑΝΟ στη Θεσσαλονίκη
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Οι Εκδόσεις Διάπλαση και η συγγραφέας Φραντζέσκα Βουλάγκα
σας προσκαλούν στη διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου
Η μαμά ξέρει
που θα γίνει το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι,
στον Παιδικό Ιανό, Γρηγορίου Παλαμά 3, Θεσσαλονίκη.
Καλλιτεχνική και μουσική επιμέλεια από την Παραμυθωνία.
Συμμετέχουν τα παιδιά του βρεφονηπιακού σταθμού Ονειροχώρα.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ
ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 76
ΑΘΗΝΑ 106 80
210 38 08 445
info@diaplasibooks.gr
www.diaplasibooks.gr

Κυκλοφόρησε η νέα ποιητική συλλογή του Θ.Π. Ζαφειρίου "Η ανορθογραφία των τραίνων"

Θ.Π. Ζαφειρίου
Η ανορθογραφία των τραίνων
Σελίδες: 52, Τιμή: 7,00 €
ISBN: 978-960-565-455-9
Εξώφυλλο: Έλλη Ρόκκα και Άλκηστις Μιχαηλίδου
Εκδόσεις Andy’s Publishers

Το αδιανόητο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών στις 23:21 της 28ης Φεβρουαρίου 2023 στιγμάτισε, εκτός από την ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων, επίσης και την ποιητική συλλογή (2020) «Τα τραίνα ταξιδεύουν ακόμα». Σ’ αυτόν όμως τον τότε τίτλο έπρεπε τώρα να τεθεί ερωτηματικό: ταξιδεύουν τα τραίνα ακόμα; Και πώς; Με αι ή με ε;
Φυσικά δεν πρόκειται για την ανορθογραφία μίας λέξης, που γράφαμε για χρόνια με αι και πλέον, επίσης από χρόνια, την βλέπουμε με ε. Η δύναμη της συνήθειας καταλύει και τα ορθογραφικά λάθη, πόσο μάλλον τις έτσι ή αλλιώς διαφορετικές μεταγραφές μίας προερχόμενης από ξένη γλώσσα λέξης.
Τρένο το γράφει και ο Σεφέρης στο ποίημά του «Αφήγηση»: «…γιατί δεν βρίσκω/ τίποτε, που να μην το συνηθίσατε/προσκυνώ».
Το βιβλίο αυτό προσκυνά τη μνήμη των «Τεμπών» του 2023. Αλλά όχι μόνο αφού προηγήθηκαν τα σιδηροδρομικά δυστυχήματα στον Δοξαρά το 1972 και στο Δερβένι το 1968. Προηγήθηκαν επίσης οι ζωές, που δεν κινδύνευσαν στα σιδηροδρομικά ταξίδια, αλλά άφησαν ένα κομμάτι του «ανορθόγραφου» εαυτού τους σε αυτά.
Αφήνουν τώρα στα «ανορθόγραφα τραίνα» και 24 πρωτοδημοσιευόμενα ποιήματα μαζί με άλλα 3 προερχόμενα από παλαιότερες συλλογές.
Βιογραφικό:
Ο Θεόδωρος Π. Ζαφειρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Κατάγεται από τη Λάρισα. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Ρέγκενσμπουργκ της Γερμανίας. Εργάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Έχει εκδώσει 21 ποιητικές συλλογές. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, γερμανικά, σουηδικά και αλβανικά.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του: zaphirioutheodoros.com
Andy’s publishers
Σόλωνος 43, Αθήνα 106 72, Τηλ: 2103390232,
andyspublishers.com

🎉4️⃣0️⃣ Η Mideast Travel Worldwide γιορτάζει 40 χρόνια ιστορίας!






>> ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

mideast@mideast.gr
www.mideast.gr
Αθήνα:
Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας
105-107, 115 21, Αθήνα
Τηλ: + 30 211 211 8888
Κωνσταντινούπολη:
Skyland Towers, B Blok, Kat 29, Ofis No 415-417, Seyrantepe, Sarıyer
Τηλ: +90 212 5199565