Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ 20 ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΩΛΚΟΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΕΠΙΣΚΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Μια παράσταση βασισμένη σε ποιήματα της Κικής Δημουλά
Θέατρο Τέχνης ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ
Θεατρική περίοδος 2009-2010 ΥΠΟΓΕΙΟ-Πεσμαζόγλου 5 Διαβάστε περισσότερα... "ΟΡΕΣΤΗΣ" Του Γιάννη ΡίτσουΑπό το "Θέατρο 22 Μαΐου" Διαβάστε περισσότερα... ΜΜΣΤ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Μαθήματα για τον Πολιτισμό του 20ού αιώνα«Ιστορικές Πρωτοπορίες και Μοντέρνα Τέχνη» Διαβάστε περισσότερα... ΜAD LIVE “Mad Live Sundays @ Guzel”
Ξεκινάνε τα πιο hot κυριακάτικα Parties με live αγαπημένων καλλιτεχνών Κυριακή 11 Οκτωβρίου οι Émigré Διαβάστε περισσότερα... ΙΑΝΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Ζ.Α. ΜΠΡΙΓΙΑ-ΣΑΒΑΡΕΝ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΛΕΝΑ ΤΕΡΚΕΣΙΔΟΥ- ΠΑΙΔΙΚΟΣ IANOS ΠΟΠΗ ΑΣΤΕΡΙΑΔΗ- ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ Διαβάστε περισσότερα... KOΡΩΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ Δύο νέοι ηθοποιοί, μια παράσταση βγαλμένη μέσα από το τί οι ίδιοι οι έφηβοι μας είπαν για τη βία, το σχολείο, την οικογένεια.
Και το κουβεντιάζουμε ανοιχτά μετά από κάθε παράσταση... Διαβάστε περισσότερα... Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ Ο ΛΥΚΟΣ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ«ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΘΩΝΗΣ» Η φωτογραφία για το περιβάλλον δε μπορεί να έχει μονοδιάστατη εικονογραφική, πολιτική ή εκθεσιακή προοπτική.
Η φωτογραφία για το Περιβάλλον γίνεται περιβάλλον και ταξιδεύει στην προσπάθειά της να παρακινήσει το εν δυνάμει κοινό της να αναλογιστεί και για τη φωτογραφία και για το περιβάλλον, γιατί όχι και για τη σχέση τους. Διαβάστε περισσότερα... ΑΤΗENS PHOTO FESTIVAL - ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ :
ΠΡΟΕΤΗΜΑΣΙΑ PORTFOLIO ONLINE ΥΠΟΒΟΛΗ http://www.hcp.gr/submission.html Δευτέρα 19/10 & Δευτέρα 26/10Λήξη υποβολής συμμετοχής: 16/10/09 Διαβάστε περισσότερα... ΑΠΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΑ ΜΕΡΗ ΧΑΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ Θέατρο Τέχνης ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ Θεατρική περίοδος 2009-2010 Διαβάστε περισσότερα...
AVANT PREMIERE Της ταινίας «Έτσι πήραμε το Γούντστοκ»! Διαβάστε περισσότερα... 03 ΤHESS SHORTRFILM FESTIVAL - 44th DIMITRIAΔιαβάστε περισσότερα...

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΤΟΠΤΡΟ

Αγαπητοί αναγνώστες, Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις μας το βιβλίο: Steven Pinker Το υλικό της σκέψης Η γλώσσα ως παράθυρο στην ανθρώπινη φύσηΧαρτόδετο, 592 σελ., 17 x 24 εκ., Α/Μ Από τις εκδόσεις μας κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του ιδίου: «To γλωσσικό ένστικτο» (2000) Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το site των εκδόσεών μας: www.katoptro.gr Φιλικά, Εκδόσεις Κάτοπτρο
Κορυζή 8, 117 43 Αθήνα
τηλ.: 210 9244827, 210 9244852 fax: 210 9244756
web sites: www.katoptro.gr και www.sciam.gr
Βιβλιοπωλείο: Στοά του Βιβλίου,
Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου 5, 105 64, Αθήνα
τηλ.: 210 3247785

Η ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Η άσπρη λέξη της ημέρας - ξενοφοβία
Θέμα της εβδομάδας: Μετανάστες-πρόσφυγες: Οι πρωταγωνιστές μιας σύγχρονης Οδύσσειας Ξενοφοβία είναι ο φόβος, τα αρνητικά συναισθήματα, η εχθρότητα, η δυσαρέσκεια που μας δημιουργεί το πρόσωπο του «άλλου», του ξένου.
Ακραία μορφή ξενοφοβίας είναι ο ρατσισμός. Η λέξη πιθανότατα αποδίδει τη γαλλική xénophobie, που περιέχει τα ελληνικά συστατικά ξένος και φόβος.
Ο Γάλλος κοινωνιολόγος Αλέν Τουρέν εξηγεί το φαινόμενο της ξενοφοβίας ως αντίδραση στη διαφορετικότητα του άλλου όχι μόνο ως προς τη φυσική του μορφή, αλλά και ως προς την κουλτούρα, τη θρησκεία ή τους τρόπους ζωής και, επιπλέον, ως αποτέλεσμα μιας κρίσης ταυτότητας που χαρακτηρίζει μια όλο και πιο ανασφαλή κοινωνία στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, των φυσικών καταστροφών, της οικονομικής κρίσης και των δυσκολιών της καθημερινής ζωής.
Η αύξηση της ξενοφοβίας είναι μια ανησυχητική ένδειξη και για την ελληνική κοινωνία. Χθες ήταν ο Έλληνας που ξενιτευόταν στη Γερμανία, στην Αμερική, στην Αυστραλία, ο Έλληνας του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, που ως ξενιτεμένος επιθυμούσε να τον υποδεχτούν με φιλικά αισθήματα.
Σήμερα είναι ο Έλληνας που υποδέχεται τους ξενιτεμένους στη χώρα του, τα εξαγώγιμα προϊόντα της ανέχειας, της φτώχειας και των πολέμων άλλων χωρών.
Υπενθύμιση:Λήγει η προθεσμία εγγραφής στα επιμορφωτικά σεμινάρια λεξικογραφίας της άσπρης λέξης με έγκριτους πανεπιστημιακούς.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου σας προσκαλεί τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009, ώρα 19:00, στη Βραδιά Βιβλίου με τίτλο: «Ας συμφιλιωθούμε με τον Δαρβίνο, ας συμφιλιωθούμε με τη φύση μας και με τη Φύση» Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού του 2009 ως «Έτους Δαρβίνου», με αφορμή την έκδοση από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης του ομότιτλου βιβλίου του Καθηγητή Λευτέρη Ζούρου. Οι Εισηγητές της βραδιάς: Κώστας Κριμπάς, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών – Ακαδημαϊκός, Λευτέρης Οικονόμου, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης – τ. Πρόεδρος Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας και ο συγγραφέας Λευτέρης Ζούρος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης – Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών θα μιλήσουν για την ερμηνευτική ισχύ της εξελικτικής θεωρίας, τα κατά καιρούς αντι-εξελικτικά επιχειρήματα, τη θέση της βιολογίας στο σημερινό οικοδόμημα των επιστημών, τη συνάφεια της βιολογικής με την πολιτισμική εξέλιξη και, τέλος τη σημασία που έχει η αποδοχή και η κατανόηση της εξελικτικής καταγωγής μας ως δύναμη αυτογνωσίας, ταπεινοφροσύνης και συνυπευθυνότητας μπροστά στο μέλλον του πλανήτη μας. Μετά το πέρας των εισηγήσεων θα ακολουθήσει συζήτηση. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 17564 Π.Φάληρο). ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων Ίδρυμα Ευγενίδου – Βιβλιοθήκη, τηλ.: 210- 9469631-2

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΖΩ 500 ΤΕΥΧΗ! Φτάσαμε στο τεύχος 500! Μας πήρε, βέβαια, 33 χρόνια! Γι’ αυτό γιορτάζουμε. Και σας περιμένουμε όλους, τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, στο Metropolis Live Stage (Πανεπιστημίου 54 & Εμμ. Μπενάκη, 3ος όροφος, Αθήνα), στις 7 το απόγευμα, για να σας παρουσιάσουμε το νέο ΔΙΑΒΑΖΩ και να ευχηθούμε στο περιοδικό του βιβλίου άλλα 33 χρόνια ζωής! Την ίδια μέρα θα τιμήσουμε τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο στον οποίο είναι αφιερωμένο το νέο τεύχος του περιοδικού. Στη γιορτή θα μιλήσουν: ο εκδότης του περιοδικού Γιώργος Γαλάντης, η συγγραφέας Μάρω Δούκα, ο διευθυντής Γιάννης Ν. Μπασκόζος, ο κριτικός λογοτεχνίας Δημήτρης Ραυτόπουλος, και ο ποιητής Γιάννης Βαρβέρης. Ο ηθοποιός Γρήγορης Βαλτινός θα απαγγείλει το ανέκδοτο ποίημα του Τίτου Πατρίκιου, «Το σπίτι». Στο πιάνο ο Φίλιππος Τσαλαχούρης. Είσοδος ελεύθερη

Διαβάζω, μηνιαία επιθεώρηση βιβλίου

Διαβάζω, μηνιαία επιθεώρηση βιβλίου (Τεύχος Οκτωβρίου 2009, Νο 500, σελίδες: 192, 6,00 €) Αγαπητοί φίλοι, Κρατάτε στα χέρια σας το νέο ανασχεδιασμένο τεύχος του Διαβάζω.
Με την υπογραφή, το κέφι και τη φαντασία του designer Χρήστου Τζοβάρα.
Στο τεύχος αυτό περιέχονται νέοι συνεργάτες και πολλές καινοτομίες που θα ολοκληρωθούν στο επόμενο τεύχος.
Περιμένουμε και τα δικά σας σχόλια και εντυπώσεις. ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΑ ’ΧΕΙ 500! Χρειάστηκαν 33 χρόνια για να φτάσει το Διαβάζω το 500ό τεύχος.
Κι από ό,τι φαίνεται τα κατάφερε. Σήμερα το Διαβάζω επιμένει να είναι μία βιβλιοφιλική έκδοση. Μία επιθεώρηση για όλα τα είδη βιβλίου.
Ίσως ακούγεται παλιομοδίτικο σε μια ψηφιακή εποχή να επιμένεις σε παλιότερη τεχνολογία και αντίληψη.
Αλλά επειδή οι εκδότες τυπώνουν ακόμα βιβλία με μελάνι και χαρτί, παραμένουμε ένας πόλος όπου διατηρείται η κουλτούρα του καλού βιβλίου. Όσο εξακολουθεί να υπάρχει βιβλίο, αφήγηση, ποίημα, δοκίμιο, θα εξακολουθήσει και το Διαβάζω να υπάρχει. Ιδού, λοιπόν, το 500ό τεύχος! ΑΦΙΕΡΩΜΑ – Τίτος Πατρίκιος: «Έγραφα κρυφά και από τον εαυτό μου». Για πρώτη φορά δημοσιεύεται αφιέρωμα σε εν ζωή έλληνα συγγραφέα στο περιοδικό. Για τον Τίτο Πατρίκιο μιλούν οι: Ελένη Αντωνιάδου, Άλκη Ζέη, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Γιάννης Κοντός, Νίκος Σιαπκίδης, Στρατής Θεοδωρακάκης, Θεόδωρος Μ. Πολίτης, Δημήτρης Ραυτόπουλος, Αλέξης Ζήρας, Αναστάσης Βιστωνίτης, Κατερίνα Κωστίου, Γιάννης Βαρβέρης, Λίζυ Τσιριμώκου, Χριστίνα Ντουνιά, Νάσος Βαγενάς, Γιάννης Κωνσταντέλλης, Γιώργος Στεφανίδης, Λεύκιος Ζαφειρίου, Παναγιώτης Νούτσος. Επιμέλεια: Γιάννης Ν. Μπασκόζος. Το αφιέρωμα συμπληρώνεται από συνέντευξη του ποιητή, καθώς και από ένα ανέκδοτο ποίημά του, με τίτλο «Το σπίτι». 500 ΤΕΥΧΗ ΔΙΑΒΑΖΩ Πεντακόσια τεύχη και αναπόφευκτα η μηχανή του χρόνου μας παρασέρνει στο πρώτο τεύχος. Παλιοί και νέοι συνεργάτες του περιοδικού θυμούνται, αναπολούν και καταγράφουν μνήμες και εντυπώσεις από την πρώτη περίοδο του περιοδικού μέχρι σήμερα. Γράφουν οι: Γιώργος Γαλάντης, Αλέξης Ζήρας, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Λάμπρος Κουλελής, Γιώργος Δ. Σαρηγιάννης, Αντώνης Φωστιέρης, Αλέξης Πολίτης, Γιώργος Βέης, Παύλος Δ. Πέζαρος, Βασίλης Δ. Τσάμης, Κώστας Μαρτζούκος. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ Η Μανούσειος Δημόσια Βιβλιοθήκη που βρίσκεται στη Σιάτιστα διακρίνεται για τις σπάνιες εκδόσεις και τα χειρόγραφά της.
Με αναγνωστήριο, παιδικό τμήμα, τμήμα ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, με κείμενα του Αδαμάντιου Κοραή και με τον απόλυτο θησαυρό της των 6.000 τίτλων κλασικής φιλολογίας δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από οποιαδήποτε άλλη βιβλιοθήκη. Στο τεύχος, τέλος, θα βρείτε όλες τις μόνιμες στήλες: σχόλια, από μήνα σε μήνα, courier, θερμιδωριανά οξύτονα, ζενερίκ, για τα παιδιά, χωρίς προϋπηρεσία, ο περιοδεύων, βιβλία στον κόσμο, του δρόμου. Τη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, σας περιμένουμε όλους για να γιορτάσουμε το 500ό τεύχος του περιοδικού, στο Metropolis Live Stage (Πανεπιστημίου 54 & Εμμ. Μπενάκη, 3ος όροφος, Αθήνα), στις 7 μ.μ.

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΟ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β

ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ
Του Δρ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ Η ΠΙΘΑΝΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β.
Μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βοστόνης ασχολήθηκε με μεγάλη επιμέλεια προκειμένου να εντοπίσει την πιθανότητα πρόκλησης της έναρξής της νόσου μετά από ένα τέτοιο εμβόλιο.
Πράγματι ισχυρίζονται οι ερευνητές υπάρχει όντως μια ευρεία βάση σκέψεων που δικαιολογεί την έρευνα αυτή διότι φαίνεται να υφίσταται κάποια σχέση.
Βέβαια τονίζουν οι ερευνητές είναι απαραίτητη η συνέχιση των ερευνών προκειμένου να υπάρξει μια τελεσίδικη απάντηση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σεμινάριο Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης «Ιδρυματικά Αποθετήρια ως μοχλός ανάπτυξης των υπηρεσιών των βιβλιοθηκών» Η ΕΕΒΕΠ διοργανώνει σεμινάριο με θέμα «Ιδρυματικά Αποθετήρια ως μοχλός ανάπτυξης των υπηρεσιών των βιβλιοθηκών» με εισηγητή τον Δρ. Αλέξανδρο Κουλούρη, Επιστημονικό Συνεργάτη του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ Αθήνας. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παρουσιαστούν πρακτικά ζητήματα υλοποίησης ιδρυματικών αποθετηρίων στο πλαίσιο μιας διαλειτουργικής συνεργασίας των βιβλιοθηκών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Επίσης, να αναλυθούν ζητήματα και προβληματισμοί όπως, τί σημαίνει αυτή η νέα υπηρεσία για τις βιβλιοθήκες, πώς μπορεί να συνεργαστεί με τις ήδη υπάρχουσες, αν προσδίδει προστιθέμενη αξία στην κάθε βιβλιοθήκη, κ.ά. Τέλος, έμφαση δίδεται στα πρότυπα μεταδεδομένων, στη διαλειτουργικότητα και κυρίως, στην ανάγκη υιοθέτησης μιας εθνικής πολιτικής για την δημιουργία αποθετηρίων με στόχο την προβολή και διατήρηση της εθνικής πολιτιστικής κληρονομίας και του εθνικού περιεχομένου. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου στον Οργανισμό Μεσολάβησης & Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), Πλατεία Βικτωρίας 7, πλησίον του ηλεκτρικού σταθμού Βικτώρια, αίθουσα εκπαιδευτικών σεμιναρίων – επιμόρφωσης (7ος όροφος), από 16:30 – 19: 30. To κόστος συμμετοχής είναι είκοσι ευρώ (20¤) για τα μέλη της ΕΕΒΕΠ και πενήντα ευρώ (50¤) γ ια τα μη μέλη, ενώ σε όσους συμμετέχουν στο σεμινάριο θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για δηλώσεις συμμετοχής συμπληρώστε την επισυναπτόμενη φόρμα συμμετοχής (http://www.eebep.gr/files/formsem.doc) και στείλτε τη στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info@eebep.gr Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΕΒΕΠ Τρίτη και Πέμπτη 17:30 – 19:30.

ΤΑ ΧΑΛΚΙΝΑ ΤΗΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ ΣΤΗ ΧΡΥΣΑ

Οι μεγαλύτεροι στο χωριό θυμόμαστε πως ήταν τα πανηγύρια παλιά.
Γλέντι και χορός για όλους χωρίς πολλά άλλα.
Απλά και λιτά.
Όλο το χωριό μαζί.
Έτσι θέλουμε να γιορτάσουμε ξανά το παλιό μας πανηγύρι για την Αγία Παρασκευή.
Όλο το χωριό μαζί και όλοι όσοι θέλουν να διασκεδάσουν με τα Χάλκινα της Γουμένισσας! Σας περιμένουμε, Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου, από τις 6 το απόγευμα. Στην πλατεία του χωριού μας. ΤΑ ΧΑΛΚΙΝΑ ΤΗΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ ΣΤΗ ΧΡΥΣΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΩΡΑ; ΑΠΟ ΤΙΣ 6 μ.μ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ Ε-PONTOS

Χουλιγκανισμός: Ιδιόμορφο αντάρτικο πόλεων

Χουλιγκανισμός: Ιδιόμορφο αντάρτικο πόλεωνΓαλλία, του Διαμαντή Μαστρογιαννάκη για το Foreign Press Ο χουλιγκανισμός και η ιστορική του εξέλιξη Αντίθετα από ότι συνήθως πιστεύεται, η εκδήλωση βίαιων επεισοδίων στα πλαίσια αθλητικών εκδηλώσεων, ευρύτερα γνωστή ως χουλιγκανισμός, δεν αποτελεί πρόσφατο φαινόμενο. Ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, λίγο μετά δηλαδή την εμφάνιση του ποδοσφαίρου και την διοργάνωση των πρώτων πρωταθλημάτων στην Αγγλία, εκδηλώνονται και τα πρώτα επεισόδια στα πλαίσια ποδοσφαιρικών συναντήσεων. Ο τρόπος εκδήλωσης των συγκεκριμένων επεισοδίων δεν διαφέρει ριζικά από τον σημερινό.
Η ειδοποιός διαφορά έγκειται στο γεγονός, ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία, τα επεισόδια αυτά εκδηλώνονται αυθόρμητα και είναι άμεσα συνδεδεμένα με την εξέλιξη του ποδοσφαιρικού αγώνα. Ειδικότερα, η βίαιη συμπεριφορά των φιλάθλων εκδηλώνεται μέσα στο γήπεδο κατά την διάρκεια της ποδοσφαιρικής συνάντησης και επικεντρώνεται, κυρίως, σε επιθέσεις εναντίον των διαιτητών και των αθλητών τις αντίπαλης ποδοσφαιρικής ομάδας.

Η αντιπυραυλική ασπίδα επηρεάζει την Κύπρο

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR
Χρήστος Ιακώβου Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥ.ΚΕ.Μ.)
Προσφάτως ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που θα εγκαθίστατο στην Τσεχία και την Πολωνία. Το προηγούμενο αντιπυραυλικό σύστημα περιελάμβανε την ανάπτυξη συστήματος ραντάρ στην Τσεχία και την εγκατάσταση δέκα χερσαίων πυραύλων αναχαίτισης στην Πολωνία.
Αντιθέτως, το νέο σύστημα προβλέπει την ανάπτυξη μικρότερων πυραύλων τύπου SM-3, αρχικώς σε πλοία ή θαλάσσια πλατφόρμα στην Ανατολική Μεσόγειο και εν συνεχεία σε χερσαία εγκατάσταση όπου στρατηγικό μέρος αυτού του συστήματος θα αποτελεί η Τουρκία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Επιμορφωτική ημερίδα για παιδαγωγούς στην Καλαμαριά
Επιμορφωτική ημερίδα απευθυνόμενη στους παιδαγωγούς των Παιδικών Σταθμών για τη διερεύνηση δημιουργικών προσεγγίσεων στη διδασκαλία, πραγματοποιεί ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας Καλαμαριάς.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009 στις 9.30 το πρωί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (κτίριο πολιτιστικών δραστηριοτήτων-πλατεία Σκρά). Στόχος της ημερίδας είναι να δοθούν στους συμμετέχοντες ερεθίσματα και προτάσεις με πρακτικές εφαρμογές στην τάξη, μέσα από εισηγήσεις και παρουσιάσεις προγραμμάτων και από βιωματικά εργαστήρια.
Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει
9.00 - 9.30 : προσέλευση - εγγραφές
9.30 - 9.40 : χαιρετισμοί
9.40 - 10.40 : εισήγηση της Ευγενίας Κουτσουβάνου, ομοτίμου καθηγήτριας Παιδαγωγικής ΤΕΑΠΗ Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Προγράμματα προσχολικής εκπαίδευσης»
10.40 - 11.00 : εισήγηση της Μάτσα-Θολιώτη, βρεφονηπιαγωγού- ψυχολόγου-ψυχοθεραπεύτριας με θέμα: «Δανειστική βιβλιοθήκη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Μονοπάτια γνώσης, χαράς, δημιουργίας» και προβολή σλάιντς.
11.00 - 11.30 : Διάλειμμα
11.30 - 14.00 εισήγηση της Μαρίας Φαρμάκη, βρεφονηπιαγωγού-ψυχολόγου-ψυχοθεραπεύτριας Gestalt με θέμα «Η αναγκαιότητα της προσαρμογής στην εξέλιξη των παιδιών και της δικής μας»
Εκδήλωση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
Ο Δήμος Καλαμαριάς και το Γραφείο Παιδείας, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, πραγματοποιεί την ερχόμενη Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009, ειδική εκδήλωση με προσκεκλημένους τους εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων του Δήμου (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8.00 το βράδυ, στο χώρο του Ευρωπαϊκού και Βαλκανικού Κέντρου Νεολαίας (πρώην REMEZZO - Ν. Πλαστήρα 2) Ο Δήμαρχος Χριστόδουλος Οικονομίδης και η Αντιδήμαρχος Παιδείας Ολυμπία Αντωνούδη θα ευχηθούν στους εκπαιδευτικούς δύναμη και επιτυχία στο έργο τους που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, ενώ θα τους συγχαρούν για την συμβολή τους στο υψηλό ποσοστό επιτυχίας των μαθητών της Καλαμαριάς που εισήχθησαν στις Πανεπιστημιακές σχολές.
Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία, να συζητήσουν τυχόν προβλήματα αλλά και θέματα που τους απασχολούν, ενώ θα απονεμηθούν και έπαινοι στον πρώτο μαθητή ή μαθήτρια από κάθε Λύκειο του Δήμου που πέρασαν με το μεγαλύτερο βαθμό πρόσβασης σε πανεπιστημιακές σχολές.
Πανελλήνιο συνέδριο επιχειρηματικότητας στην Καλαμαριά
Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καλαμαριάς (ΚΔΕΚΠΑΚ) και το Κέντρο Στήριξης και Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας «Επιχειρείν», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας, διοργανώνουν στην Καλαμαριά στις 20 και 21 Νοεμβρίου, Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας».Στόχος του συνεδρίου είναι η ανάπτυξη και διάχυση της επιστημονικής γνώσης, καθώς και η παρουσίαση επιτυχημένων επιχειρηματικών πρακτικών που υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έτσι ώστε να αναδειχθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την ουσιαστική συμβολή της στην επιχειρηματικότητα.
Το συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί με την αιγίδατου Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού και Οικονομικού Δικαίου στην περιοχή του Φοίνικα στην Καλαμαριά, θα περιλαμβάνει 3 θεματικές ενότητες: Η τοπική αυτοδιοίκηση ως φορέας ανάπτυξης της επιχειρηματικής δράσης Η συμβολή της εκπαίδευσης στην επιτυχημένη επιχειρηματική πρωτοβουλία Σύγχρονη επιχειρηματικότητα: διεθνείς τάσεις και πρακτικές.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΟ Ινφογνώμων Πολιτικά Άσχημα μαντάτα σε οικοδομή, εξαγωγές, βιομηχανία Πακιστάν: Διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του εθελοντή Αθ. Λερούνη Δύο διηπειρωτικούς πυραύλους εκτόξευσε η Ρωσία αυτή την εβδομάδα. H Κύπρος δεν είναι τόσο ανεκτική όσον αφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκία Αναδιάρθρωση ΕΛ.ΑΣ και Π.Σ, κατάργηση Αγροφυλακής "Στροφή" Γκιούλ με πρόσκληση γαλλικών εταιρειών για συμμετοχή στον Nabucco ΠΓΔΜ - Συναντήσεις ΥΠΕΞ Αντ. Μιλόσοσκι στο περιθώριο των εργασιών της Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών της ΝΑ Ευρώπης Παπανδρέου: «Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας» Επανεκκίνηση του διαλόγου με την Άγκυρα Απευθείας μήνυμα του Γ. Παπανδρέου στον τουρκικό λαό Μπαν Κι Μουν: Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας Το Ισραήλ επικρίνει τις "αντι-ισραηλινές θέσεις" της Στοκχόλμης. Γιατί αναγνωρίστηκε το Κόσοβο και όχι η «ΤΔΒΚ»; Στον Μπαράκ Ομπάμα το Νόμπελ Ειρήνης Εξοπλιστικά προγράμματα, γιοκ! Ψαλίδισαν άλλα 30 εκατ. από την αμυντική θωράκιση για το 2010 Να επιστρατευθούν οι άνθρωποι της αγοράς Η μάχη της «γαλάζιας» διαδοχής Μπαγίς: Θεωρεί προσβολή τη θέση Σαρκοζί για ειδική σχέση Ετοιμάζει εισήγηση για ενταξιακές με Σκόπια Το «πορτρέτο» του μουσουλμανικού κόσμου Έντονη διαμαρτυρία του Δήμου Ελασσόνας προς τις στρατιωτικές αρχές Έκθεση - χαστούκι για την Ντόρα . Τη μεγαλύτερη άσκηση αντιπυραυλικής άμυνας θα διεξάγουν την επόμενη εβδομάδα ΗΠΑ και Ισραήλ. Τα όρια ανοχής της Δημοκρατίας στις ξένες παρεμβάσεις πρέπει να στερέψουν Μεταρρυθμίσεις και προσέγγιση με την Κύπρο ζητά ξανά η ΕΕ από την Τουρκία Ημερήσια διαταγή Ε. Βενιζέλου στις Ένοπλες Δυνάμεις

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΚρυφή συμφωνία Καραμανλή-Ντόρας Επιστροφή στην Ίμβρο Στο 12% του ΑΕΠ το έλλειμμα! Πώς ξεπέρασα τον ακρωτηριασμό μου «Ανομία τέλος» στο κέντρο Ένας εναλλακτικός Πρωθυπουργός ... και μία ροκ υπουργός Φτιάξτε μπίρα στην κουζίνα σας Έρχεται γάμος ΑΤΕ-Ταμιευτηρίου «Ο Ζίκο είναι κύριος»

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ο «Πρωταγωνιστής».

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ο «Πρωταγωνιστής» στην εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη στο Mega την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009 στις 23:00 Ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι δημοσιογράφοι της εκπομπής του «Πρωταγωνιστές», πέρασαν τρεις ημέρες σε ένα από τα σπίτια μας όπου γνώρισαν, μίλησαν και έζησαν με τα παιδιά μας. Παιδιά που σήμερα πλέον ζουν σε ένα ασφαλές και γεμάτο αγάπη περιβάλλον, στην δική τους οικογένεια, μακριά από όλους αυτούς που κάποτε τα κακοποιούσαν. Τα ενήλικα πλέον παιδιά μιλούν γι' αυτά που έζησαν αλλά κυρίως γι' αυτά που σχεδιάζουν να κάνουν. Παρακολουθώντας την εκπομπή θα ζήσετε μέσα στο Χαμόγελο και θα γνωρίσετε για πρώτη φορά τόσο καλά τα μέλη της μεγάλης μας οικογένειας! Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009 στις 23:00

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 435 ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 TO ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ Κυβέρνηση για τον πολίτη Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι ακριβώς στις προδιαγραφές που είχε ορίσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου: συγκερασμός εμπειρίας και φρεσκάδας, σχήμα μάχης και ρήξεων αλλά και ελπίδας, χωρίς βαρίδια του παρελθόντος, με άρωμα γυναίκας και ισχυρή παρουσία εξωκοινοβουλευτικών στελεχών.
Σε συνδυασμό μάλιστα με τη ριζοσπαστική και έντονα συμβολική παρουσία του Συνηγόρου του Πολίτη στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, είναι μια κυβέρνηση για τον πολίτη. Αυτοί είναι οι προφανείς λόγοι που εξηγούν τη γενική αποδοχή της νέας κυβέρνησης από το σύνολο του ηλεκτρονικού και γραπτού Τύπου.
Δεν πρόκειται για τη συνήθη περίοδο χάριτος που έχουν όλοι όσοι αναλαμβάνουν κυβερνητικά καθήκοντα για πρώτη φορά. Δεν λογαριάζουμε εδώ ούτε τις θεαματικές κωλοτούμπες καναλιών, εφημερίδων και δημοσιογράφων, που, αφού εξύβρισαν, λοιδόρησαν, πολέμησαν και υπονόμευσαν τον Γιώργο, τώρα γλείφουν με τρόπο εμετικό τόσο τον ίδιο όσο και τους συνεργάτες του. Σελ.2 Δίνει στη… Θεοδώρα το δαχτυλίδι της διαδοχής Ουδείς αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να αποχωρήσει από την ηγεσία της Ν.Δ. Από την ημέρα που αποφάσισε να κάνει το εκλογικό διάγγελμα, άρχισαν να το συνειδητοποιούν ακόμη και τα στελέχη του σκληρού καραμανλικού πυρήνα.
Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές στο «Καρφί», η απόφαση είχε ληφθεί από το βράδυ των ευρωεκλογών.
Τότε, όμως, ο Καραμανλής απετράπη από τους Σουφλιά, Σιούφα και Παυλόπουλο. «Πρέπει να μείνεις», του είπαν, ενώ ήταν έτοιμος να πάει στο Ζάππειο και να ανακοινώσει την απόφασή του να εγκαταλείψει την ηγεσία της Ν.Δ. Από τον Ιούνιο μέχρι και την ημέρα που προκήρυξε τις εκλογές, στριφογύριζε στο μυαλό του η ιδέα της αποχώρησης.
Για πρώτη φορά ο Καραμανλής αποκάλυψε τις προθέσεις του να παραιτηθεί την παραμονή τοy Δεκαπενταύγουστου, ευρισκόμενος σε σπίτι στενού φίλου του στη Χαλκιδική. «Κουράστηκα», φέρεται να του είχε πει. Σελ.12 και Σελ.13 Όλο το παρασκήνιο για τη διαδοχή στη Νέα Δημοκρατία Ο τρίτος της γαλάζιας παρέας, ο Αντώνης Σαμαράς, είναι αποφασισμένος να συμμετάσχει μέχρι τέλους στην κούρσα της διαδοχής.
Και αυτό γιατί γνωρίζει ότι, αν δεν καταγράψει δυνάμεις, θα είναι δύσκολο να παίξει ρόλο στην περίπτωση που επικρατήσει η Ντόρα.
Ο Μεσσήνιος –παρά το γεγονός ότι δεν τον βολεύει– αναγκάστηκε να αποδεχτεί την πρόταση Αβραμόπουλου για εκλογή προέδρου από τη βάση. Επειδή, όμως, υποψιάζεται ότι ο Καραμανλής έχει «στήσει» τη διαδικασία με την Ντόρα, σε κάθε ευκαιρία βγαίνει και λέει ότι βασική προϋπόθεση είναι να «διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας».
Γι’ αυτό και μόλις έμαθε ότι η Ντόρα συμμετέχει στην επιτροπή του συνεδρίου, ζήτησε να βγει εκτός. Ο Σαμαράς δεν ήθελε πρόεδρο τον Σιούφα, γιατί πιστεύει ότι τα έχει βρει με την Ντόρα. Προτιμούσε τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως ο γιος του, Μιλτιάδης, παίζει ανοικτά υπέρ της Μπακογιάννη. Ο πρώην υπουργός εκφράζει την ανάγκη διαλόγου εντός του συνεδρίου.
«Πρέπει να μιλήσει η βάση του κόμματος. Δεν θέλουμε συνέδριο μιας μέρας», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο Σαμαράς, παράλληλα με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, θα ανακοινώσει και ιδεολογική πλατφόρμα. Σελ. 14 και Σελ. 15 Ο Γιώργος ξεκίνησε την πορεία της νέας αλλαγής Δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, υπάλληλοι της Βουλής, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, συνεργάτες βουλευτών, όλοι μα όλοι έκαναν την ίδια παρατήρηση παρακολουθώντας την ορκωμοσία της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου: «Δεν έχει καμαρίλα»!
Οι διάδρομοι ήταν ελεύθεροι, δεν υπήρχαν παρατρεχάμενοι των υπουργών, ούτε φιλόδοξοι υποψήφιοι για κρατικές θέσεις. Υπήρχαν μονάχα τα στελέχη που επέλεξε ο νέος πρωθυπουργός και αυτοί χωρίς χαμόγελα και πολλές χαιρετούρες.
Οι υπουργοί της νέας αλλαγής έχουν ήδη πιάσει δουλειά και ετοιμάζονται να αναμετρηθούν με τα προβλήματα του τόπου. Για να γράψουν ιστορία και όχι να περάσουν από τις σελίδες της με ατιμωτικό τρόπο, όπως συνέβη με τον Κ. Καραμανλή και τους κορυφαίους του. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή… Σελ. 22 και Σελ. 23 «Πρώτα ο πολίτης, τον υπηρετούμε και λογοδοτούμε» Από την περασμένη Πέμπτη ο Γ. Παπανδρέου έχει στα χέρια του τα σημειώματα των πολιτικών εκπροσώπων για τις προτεραιότητες ανά τομέα κυβερνητικής ευθύνης.
Με βάση αυτό το υλικό ο νέος πρωθυπουργός ζήτησε από τους συνεργάτες του να του ετοιμάσουν το κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων. Φιλοδοξία του είναι να πρόκειται για ανακοίνωση μέτρων με βάση συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και όχι για γενικόλογη διακήρυξη αρχών και στόχων.
Το επιτελείο του έχει κάνει την κατάλληλη προετοιμασία ώστε στο χρόνο που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη Παρασκευή να αποκτήσει η νέα κυβέρνηση μια εικόνα της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας. Για την ακρίβεια, αυτή είναι η πρώτη δουλειά των υπουργών που ορκίστηκαν την περασμένη Τετάρτη.
Με βάση αυτά τα στοιχεία θα ξεκινήσει και η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νέο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, το οποίο θα αποτελέσει και τον οδηγό για τον προϋπολογισμό του 2010… Σελ. 24 και Σελ. 57 στο πέταλο Οργασμός! Μόνο αυτή η λέξη μπορεί να αποτυπώσει τις πρώτες ώρες του Γ. Παπανδρέου στη θέση του πρωθυπουργού.
Είδε τον Γ. Προβόπουλο και ενημερώθηκε για έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο έχει εκτοξευθεί στο 10% του ΑΕΠ. Συναντήθηκε με όλους τους υπουργούς για τις προγραμματικές δηλώσεις. Ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη για τη διαβαλκανική συνεργασία και συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν.
Αύριο θα βρίσκεται στην Ηλεία, όπου θα ανακοινώσει το πρόγραμμα ανασυγκρότησης των καμένων περιοχών, και τη Δευτέρα στην Κύπρο. Από το ραχάτι του Καραμανλή στο μετεκλογικό τρέξιμο του Γιώργου. Γιατί κι ο Καραμανλής έτρεχε, αλλά μόνο πριν από τις εκλογές… Σελ. 79 στο πέταλο Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα μαχαίρια που έχουν βγει στη Ν.Δ. είναι η συνάντηση Κώστα Καραμανλή με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη…
Μόνο ξύλο δεν έπεσε…
Το «Κ» έχει πληροφορίες… Έχει όλο το διάλογο… Πριν σας τον μεταφέρουμε, μια μικρή παρατήρηση. Ο Καραμανλής κινδυνεύει να μετατραπεί σε σάκο του μποξ… Ουαί τοις ηττημένοις δηλαδή…
Τον είχαμε προειδοποιήσει έτσι κι αλλιώς… με τον τρόπο που η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους και θα θερίσει θύελλες…
Ακόμη και πρώην στενοί του συνεργάτες και υπουργοί, που υποτίθεται ότι ορκίζονταν στο όνομά του, δεν του γυρίζουν απλώς την πλάτη, αλλά είναι έτοιμοι και να τον καρφώσουν… Σελ. 80

ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι: Οι φωνές της πέτρας

ΤΟ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ

15 φιλοσοφημένες φράσεις!!