Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 435 ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 TO ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ Κυβέρνηση για τον πολίτη Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι ακριβώς στις προδιαγραφές που είχε ορίσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου: συγκερασμός εμπειρίας και φρεσκάδας, σχήμα μάχης και ρήξεων αλλά και ελπίδας, χωρίς βαρίδια του παρελθόντος, με άρωμα γυναίκας και ισχυρή παρουσία εξωκοινοβουλευτικών στελεχών.
Σε συνδυασμό μάλιστα με τη ριζοσπαστική και έντονα συμβολική παρουσία του Συνηγόρου του Πολίτη στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, είναι μια κυβέρνηση για τον πολίτη. Αυτοί είναι οι προφανείς λόγοι που εξηγούν τη γενική αποδοχή της νέας κυβέρνησης από το σύνολο του ηλεκτρονικού και γραπτού Τύπου.
Δεν πρόκειται για τη συνήθη περίοδο χάριτος που έχουν όλοι όσοι αναλαμβάνουν κυβερνητικά καθήκοντα για πρώτη φορά. Δεν λογαριάζουμε εδώ ούτε τις θεαματικές κωλοτούμπες καναλιών, εφημερίδων και δημοσιογράφων, που, αφού εξύβρισαν, λοιδόρησαν, πολέμησαν και υπονόμευσαν τον Γιώργο, τώρα γλείφουν με τρόπο εμετικό τόσο τον ίδιο όσο και τους συνεργάτες του. Σελ.2 Δίνει στη… Θεοδώρα το δαχτυλίδι της διαδοχής Ουδείς αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να αποχωρήσει από την ηγεσία της Ν.Δ. Από την ημέρα που αποφάσισε να κάνει το εκλογικό διάγγελμα, άρχισαν να το συνειδητοποιούν ακόμη και τα στελέχη του σκληρού καραμανλικού πυρήνα.
Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές στο «Καρφί», η απόφαση είχε ληφθεί από το βράδυ των ευρωεκλογών.
Τότε, όμως, ο Καραμανλής απετράπη από τους Σουφλιά, Σιούφα και Παυλόπουλο. «Πρέπει να μείνεις», του είπαν, ενώ ήταν έτοιμος να πάει στο Ζάππειο και να ανακοινώσει την απόφασή του να εγκαταλείψει την ηγεσία της Ν.Δ. Από τον Ιούνιο μέχρι και την ημέρα που προκήρυξε τις εκλογές, στριφογύριζε στο μυαλό του η ιδέα της αποχώρησης.
Για πρώτη φορά ο Καραμανλής αποκάλυψε τις προθέσεις του να παραιτηθεί την παραμονή τοy Δεκαπενταύγουστου, ευρισκόμενος σε σπίτι στενού φίλου του στη Χαλκιδική. «Κουράστηκα», φέρεται να του είχε πει. Σελ.12 και Σελ.13 Όλο το παρασκήνιο για τη διαδοχή στη Νέα Δημοκρατία Ο τρίτος της γαλάζιας παρέας, ο Αντώνης Σαμαράς, είναι αποφασισμένος να συμμετάσχει μέχρι τέλους στην κούρσα της διαδοχής.
Και αυτό γιατί γνωρίζει ότι, αν δεν καταγράψει δυνάμεις, θα είναι δύσκολο να παίξει ρόλο στην περίπτωση που επικρατήσει η Ντόρα.
Ο Μεσσήνιος –παρά το γεγονός ότι δεν τον βολεύει– αναγκάστηκε να αποδεχτεί την πρόταση Αβραμόπουλου για εκλογή προέδρου από τη βάση. Επειδή, όμως, υποψιάζεται ότι ο Καραμανλής έχει «στήσει» τη διαδικασία με την Ντόρα, σε κάθε ευκαιρία βγαίνει και λέει ότι βασική προϋπόθεση είναι να «διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας».
Γι’ αυτό και μόλις έμαθε ότι η Ντόρα συμμετέχει στην επιτροπή του συνεδρίου, ζήτησε να βγει εκτός. Ο Σαμαράς δεν ήθελε πρόεδρο τον Σιούφα, γιατί πιστεύει ότι τα έχει βρει με την Ντόρα. Προτιμούσε τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως ο γιος του, Μιλτιάδης, παίζει ανοικτά υπέρ της Μπακογιάννη. Ο πρώην υπουργός εκφράζει την ανάγκη διαλόγου εντός του συνεδρίου.
«Πρέπει να μιλήσει η βάση του κόμματος. Δεν θέλουμε συνέδριο μιας μέρας», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο Σαμαράς, παράλληλα με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, θα ανακοινώσει και ιδεολογική πλατφόρμα. Σελ. 14 και Σελ. 15 Ο Γιώργος ξεκίνησε την πορεία της νέας αλλαγής Δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, υπάλληλοι της Βουλής, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, συνεργάτες βουλευτών, όλοι μα όλοι έκαναν την ίδια παρατήρηση παρακολουθώντας την ορκωμοσία της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου: «Δεν έχει καμαρίλα»!
Οι διάδρομοι ήταν ελεύθεροι, δεν υπήρχαν παρατρεχάμενοι των υπουργών, ούτε φιλόδοξοι υποψήφιοι για κρατικές θέσεις. Υπήρχαν μονάχα τα στελέχη που επέλεξε ο νέος πρωθυπουργός και αυτοί χωρίς χαμόγελα και πολλές χαιρετούρες.
Οι υπουργοί της νέας αλλαγής έχουν ήδη πιάσει δουλειά και ετοιμάζονται να αναμετρηθούν με τα προβλήματα του τόπου. Για να γράψουν ιστορία και όχι να περάσουν από τις σελίδες της με ατιμωτικό τρόπο, όπως συνέβη με τον Κ. Καραμανλή και τους κορυφαίους του. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή… Σελ. 22 και Σελ. 23 «Πρώτα ο πολίτης, τον υπηρετούμε και λογοδοτούμε» Από την περασμένη Πέμπτη ο Γ. Παπανδρέου έχει στα χέρια του τα σημειώματα των πολιτικών εκπροσώπων για τις προτεραιότητες ανά τομέα κυβερνητικής ευθύνης.
Με βάση αυτό το υλικό ο νέος πρωθυπουργός ζήτησε από τους συνεργάτες του να του ετοιμάσουν το κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων. Φιλοδοξία του είναι να πρόκειται για ανακοίνωση μέτρων με βάση συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και όχι για γενικόλογη διακήρυξη αρχών και στόχων.
Το επιτελείο του έχει κάνει την κατάλληλη προετοιμασία ώστε στο χρόνο που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη Παρασκευή να αποκτήσει η νέα κυβέρνηση μια εικόνα της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας. Για την ακρίβεια, αυτή είναι η πρώτη δουλειά των υπουργών που ορκίστηκαν την περασμένη Τετάρτη.
Με βάση αυτά τα στοιχεία θα ξεκινήσει και η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νέο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, το οποίο θα αποτελέσει και τον οδηγό για τον προϋπολογισμό του 2010… Σελ. 24 και Σελ. 57 στο πέταλο Οργασμός! Μόνο αυτή η λέξη μπορεί να αποτυπώσει τις πρώτες ώρες του Γ. Παπανδρέου στη θέση του πρωθυπουργού.
Είδε τον Γ. Προβόπουλο και ενημερώθηκε για έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο έχει εκτοξευθεί στο 10% του ΑΕΠ. Συναντήθηκε με όλους τους υπουργούς για τις προγραμματικές δηλώσεις. Ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη για τη διαβαλκανική συνεργασία και συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν.
Αύριο θα βρίσκεται στην Ηλεία, όπου θα ανακοινώσει το πρόγραμμα ανασυγκρότησης των καμένων περιοχών, και τη Δευτέρα στην Κύπρο. Από το ραχάτι του Καραμανλή στο μετεκλογικό τρέξιμο του Γιώργου. Γιατί κι ο Καραμανλής έτρεχε, αλλά μόνο πριν από τις εκλογές… Σελ. 79 στο πέταλο Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα μαχαίρια που έχουν βγει στη Ν.Δ. είναι η συνάντηση Κώστα Καραμανλή με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη…
Μόνο ξύλο δεν έπεσε…
Το «Κ» έχει πληροφορίες… Έχει όλο το διάλογο… Πριν σας τον μεταφέρουμε, μια μικρή παρατήρηση. Ο Καραμανλής κινδυνεύει να μετατραπεί σε σάκο του μποξ… Ουαί τοις ηττημένοις δηλαδή…
Τον είχαμε προειδοποιήσει έτσι κι αλλιώς… με τον τρόπο που η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους και θα θερίσει θύελλες…
Ακόμη και πρώην στενοί του συνεργάτες και υπουργοί, που υποτίθεται ότι ορκίζονταν στο όνομά του, δεν του γυρίζουν απλώς την πλάτη, αλλά είναι έτοιμοι και να τον καρφώσουν… Σελ. 80

Δεν υπάρχουν σχόλια: