Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΔΙΑΒΑΖΩ"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Διαβάζω, μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου (Τεύχος Ιουνίου 2009, Νο 497, σελίδες: 128, τιμή: 6,00 €) Το τεύχος Ιουνίου του περιοδικού Διαβάζω (Νο 497) μόλις κυκλοφόρησε και περιέχει τις λίστες με τις αναλυτικές βαθμολογίες των βιβλίων που τέθηκαν προς κρίση για τα Λογοτεχνικά Βραβεία Διαβάζω 2009, όπως αυτές καταγράφηκαν κατά τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων των δύο κριτικών επιτροπών.
Ακόμα, στο τεύχος αυτό εγκαινιάζονται 3 νέες στήλες: «Με αφορμή ένα βιβλίο» του Μάνου Στεφανίδη, «Ζενερίκ» του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, «Για τα παιδιά» της Μαρίζας Ντεκάστρο. ΑΦΙΕΡΩΜΑ – Φίλιπ Ροθ Διαβάζεις τα βιβλία του Φίλπ Ροθ και νομίζεις ότι αφηγείται τη ζωή του. Αυτή είναι η μισή αλήθεια.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι γράφει για ανθρώπους που έχουν προβλήματα. Μαζί με τους Ντελίλο, ΜακΚάρθυ και Πίντσον είναι ο καθρέφτης της αμερικανικής κοινωνίας του 20ού αιώνα, προσφέροντας ένα λογοτεχνικό υλικό ζωής και σκέψης.
Στο εν λόγω αφιέρωμα θα διαβάσετε, ανάμεσα σε άλλα, αναλυτικό χρονολόγιο του συγγραφέα, καθώς και συνέντευξη που έδωσε στον Λευτέρη Καλοσπύρο για λογαριασμό του περιοδικού.
Επιμέλεια αφιερώματος: Λευτέρης Καλοσπύρος. Γράφουν ακόμα: Κώστας Μποτόπουλος, Κατερίνα Σχινά, Μαρία Ξυλούρη. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΑΒΑΖΩ 2009 – Η τελετή απονομής Η 12η τελετή απονομής των Λογοτεχνικών Βραβείων Διαβάζω πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαΐου στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς.
Διαβάστε ποιες ήταν οι αντιδράσεις, ποια ήταν τα σχόλια από τον τύπο, ποιοι παρευρέθηκαν, κ.ά. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Ο Μάνος Κοντολέων, με αφορμή το νέο του βιβλίο Λεβάντα της Άτκινσον (εκδόσεις Πατάκη) ανοίγει τους συγγραφικούς του λογαριασμούς με τη φθορά και τον έρωτα, μετουσιώνοντας το θεατρικό έργο Η Τέταρτη Εποχή σε μυθιστόρημα.
Του Γιάννη Κοτσιφού.
Ο Γιώργος Βέης μιλάει στην Πόπη Μουσουράκη για τη νέα ποιητική του συλλογή Ν, όπως Νοσταλγία (εκδόσεις Γαβριηλίδης) και αποκρυπτογραφεί τους νόμους και της εκφραστικούς κώδικες της ποιητικής του δημιουργίας. ΠΡΟΣΩΠΑ Έχοντας ξεπεράσει τα 30 βιβλία και πολλές μεταφράσεις κλασικών και νεότερων συγγραφέων, η Ιωάννα Καρατζαφέρη παρουσιάζει το νέο της βιβλίο, με τίτλο Have a knife day (εκδόσεις Libro), και μιλάει στον Γιάννη Μπασκόζο για τα πολλά πρόσωπα της γυναίκας, τις πολλές διαστάσεις και ψυχολογικές της μεταπτώσεις, τις κοινωνικές της συμπεριφορές και τις πολλαπλές μορφές συνύπαρξης στον κόσμο που ζούμε.
Ο Λεωνίδας Χρηστάκης, θεμελιωτής του εναλλακτικού τύπου, συγγραφέας, επιμελητής εκδόσεων και εκδότης του δεκαπενθήμερου περιοδικού Ιδεοδρόμιο, πέθανε σε ηλικία 81 ετών. Ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης τον θυμάται. Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΗ Ένα νέο συνδυαστικό κατάστημα (δίσκοι – βιβλία – δώρα) άνοιξε, εν μέσω ύφεσης, στο κέντρο της Αθήνας από τη γνωστή αλυσίδα Metropolis.
Ο υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου, Γιάννης Βαβουράκης, αναλύει και αιτιολογεί αυτή την κίνηση. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ Ο Νάσος Χριστογιαννόπουλος μας παρουσιάζει την αρχειακή βιβλιοθήκη της Ινδίας, τα «Εθνικά Αρχεία της Ινδίας», όπως ονομάζεται, η οποία καταλαμβάνει προθήκες μήκους… 40 χιλιομέτρων, αν ο υπολογισμός γίνει σε ευθεία γραμμή.
Μια κληρονομιά που καλύπτει γεγονότα και εκδόσεις ήδη από το έτος 1630! Στο τεύχος, τέλος, θα βρείτε όλες τις μόνιμες στήλες: σχόλια, από μήνα σε μήνα, courier, ρεπορτάζ, εκτός γραμμής, κόντρα διάβασμα, χωρίς προϋπηρεσία, κριτικογραφία, ευπώλητα, βιβλία στον κόσμο, περιοδεύων, του δρόμου, πλήθος βιβλιοκριτικών και βιβλιοπαρουσιάσεων από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

DANCE PROMOTION COMPANY

ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ
Το ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ "ΣΥΝΘΕΣΗ για άλλη μια φορά εξασφάλισε μια πολύ σημαντική εκδήλωση για τα Ν. Μουδανιά το Σάββατο 30 Μαΐου.Η επαγγελματική ομάδα DANCE PROMOTION COMPANY από την Θεσσαλονίκη που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της "ΣΥΝΘΕΣΗΣ" μας χάρισε μια φαντασμαγορική βραδιά με την παράσταση BALLET ART PROJECT.
Η παράσταση αυτή παρουσιάζεται με επιτυχία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και έχει σαν θέμα την δημιουργία και την εξέλιξη του μπαλέτου μέσα στον χρόνο.
Όμορφα κοστούμια, εντυπωσιακές χορογραφίες από το κλασσικό και σύγχρονο ρεπερτόριο καθώς και ευρηματικές αφηγήσεις έκαναν την παράσταση πολύ ενδιαφέρουσα και για τα παιδιά που κάνουν μπαλέτο αλλά και για τους υπόλοιπους θεατές που είδαν και άκουσαν πράγματα που πολύ σπάνια σε παραστάσεις παρουσιάζονται με αποτέλεσμα να γίνουν κατανοητές λεπτομέρειες που συχνά αφήνουν ερωτηματικά στο κοινό.

Άνεργοι είναι από σήμερα 17 εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίων!

ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟΑντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας είναι από σήμερα οι 17 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίοι αν και για σειρά ετών προσέφεραν πολύτιμο επιστημονικό έργο, δυστυχώς απολύθηκαν στις 31 Μαΐου, αφού τότε έληξε η δράση του ΕΠΕΑΕΚ, το οποίο χρηματοδοτούνταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Βλέπετε, η αναλγησία της πολιτικής ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είναι προκλητική, αφού δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την ένταξη της συγκεκριμένης χρηματοδότησης στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά ούτε και στο ΕΣΠΑ, η δράση του οποίου μόλις ξεκίνησε. Αποτέλεσμα αυτού του νέου ήθους διακυβένρησης Καραμανλή, είναι, τόσο οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες, όπως και οι εργαζόμενοι που τις στελέχωσαν να βρίσκονται πια στον… «αέρα!».
Οι εργαζόμενοι στην τοπική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη, πλέον βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης, ενώ όπως μας δήλωσαν οι ίδιοι, αν και το θέμα της ένταξης της χρηματοδότησης των Βιβλιοθηκών στο ΕΣΠΑ, είναι ένα κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα, παραμονές των Ευρωεκλογών συνολικά τα κόμματα σε τοπικό επίπεδο δεν φρόντισαν, όχι μόνο να το αναδείξουν, αλλά ούτε και να ασχοληθούν μαζί τους...
ΝΑ συμπληρώσουμε και εμείς τα παρακάτω.
ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ.
Τέλος Μαίου έληξαν οι συμβάσεις των συμβασιούχων βιβλιοθηκονόμων και τέρμα τα δίφραγκα.
Δεν είναι μόνο οι άνεργοι στα Γιάννενα και σε όλη την Ελλάδα, είναι ότι πάνε για φούντο οι ακαδημαικές βιβλιοθήκες.
Αν ρωτήσετε τι κάνει το αρμόδιο υπουργείο, θα σας απαντήσουμε όπως απάντησε ένας κύριος τις προάλλες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας σε συζήτηση που είχαμε:
"Αναθεμάμαι αν αυτοί εκεί κάτω καταλαβαίνουν τη σημασία των βιβλιοθηκών. Πέρα βρέχει και πιό πέρα χιονίζει.
Μόνο να κλείνουν σουίτες με έξι χιλιάρικα τη βραδιά ξέρουν τα κοθώνια".
Αυτή η απάντηση τα λέει όλα.

Γκόρντον Μπράουν: Η πρότασή μου για να ξεκινήσει η ανάκαμψη

ΑΠΟ ΤΟ Ινφογνώμων Πολιτικά Γκόρντον Μπράουν: Η πρότασή μου για να ξεκινήσει η ανάκαμψη Του Gordon Brown - πρωθυπουργού της Βρετανίας Η Ευρώπη προσέρχεται στις κάλπες στις 7 Ιουνίου την ώρα που η ήπειρος αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική ύφεση, σε παγκόσμια κλίμακα.
Στη Βρετανία και στην Ευρώπη, η αποστολή μας είναι να πείσουμε τους πολίτες πως τα εκατομμύρια των θέσεων εργασίας που χρειάζονται οι χώρες μας θα εξαρτηθούν από τα υψηλά επίπεδα συνεργασίας μεταξύ όλων των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS
Εκδηλώσεις μνήμης για την Ποντιακή ΓενοκτονίαΗ Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης και τα Ποντιακά Σωματεία του Δήμου Κοζάνης, απότισαν και φέτος φόρο τιμής στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με διήμερες εκδηλώσεις μνήμης που ξεκίνησαν τη Δευτέρα 18 και συνεχίστηκαν την Τρίτη 19 Μαΐου, ανήμερα της Ημέρας Μνήμης για την Ποντιακή Γενοκτονία.
Το πρωί της Τρίτης στο Δημοτικό Διαμέρισμα Σκήτης τελέστηκε Θεία λειτουργία και δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, ενώ ακολούθησε στο «Μνημείο Μνήμης» αρχιερατική επιμνημόσυνη δέηση, και κατάθεση στεφάνων.
Ομιλία για την ημέρα αυτή και θέμα την τραγική διαδρομή της προσφυγιάς απηύθυνε η φιλόλογος Πόπη Τσακμακίδου-Κωτίδου.
Στις εκδηλώσεις χοροστάτησε ο μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλος, ενώ το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Κοζάνης Γιάννης Βλατής, η αντιδήμαρχος Κοζάνης Παρθένα Τουμπουλίδου, ο νομαρχιακός σύμβουλος Κοζάνης και πολιτευτής Φώτης Κεχαγιάς, ο πρώην βουλευτής Ρούλης Κοκελίδης καθώς και εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων της περιοχής.
Το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, η Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης πραγματοποίησε στην αίθουσα «Φίλιππος» την καθιερωμένη εκδήλωση που κάνει χρόνια τώρα, η οποία είχε σαν στόχο να τιμήσει την Ποντιακή Γενοκτονία.
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ήταν ο πτυχιούχος του τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Στυλιανός Ιωαννίδης.
Η ομιλία του κ. Ιωαννίδη είχε σαν θέμα την γενοκτονία του Πόντου και ειδικότερα την περίοδο 1915-1918, μια χρονική περίοδο πριν την κορύφωση της Ποντιακής γενοκτονίας.
Ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε σε προγενέστερα γεγονότα, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «συνήθως αναφερόμαστε από το 1919 και μετά, δίχως να δίνουμε την τρέχουσα σημασία πριν το 1919 και ειδικότερα πολύ πιο πριν το 1908, όπου και ωρίμασε το κίνημα των νεότουρκων».
Ο ίδιος έκανε μια ιστορική αναδρομή σε σημαντικές ημερομηνίες που σχετίζονται σε εκτοπίσεις πληθυσμών, ξεκινώντας από τον 11ο αιώνα και φτάνοντας στην εν λόγω δεκαετία του 1900.
Ο σφαγιασμός των Ποντίων στη Μικρασία αποδεκάτισε τον λαό. Όπως ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης «οι ιστορικές πηγές μιλάνε για 393.000 νεκρούς, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να ειπωθεί με ακρίβεια αν ήταν τόσοι ή περισσότεροι».
Μετά την ομιλία ακολούθησε μια ποιητική - μουσική παρουσίαση σε συνδιοργάνωση της Αμφικτιονίας Ελληνισμού και της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.
Πρόκειται για έναν ποιητικό θρήνος διασκευασμένο από την ποιητική υμνωδία της κ. Ευαγγελίας-Αγγελικής Πεχλιβανίδου με τίτλο «Προσφυγιά αρμονίας κατάλυση και της «Προσφυγικής ραψωδίας» της κ. Παρθένας Τσοκτουρίδου.
Η κ. Τσοκτουρίδου, μιλώντας για την εκδήλωση αυτή επεσήμανε ότι «αισθανόμαστε το δράμα των παππούδων-προσφύγων μας και είμαστε οι συνεχιστές της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Εμείς οι λογοτέχνες, η 3η και η 4η γενιά Ποντίων, είμαστε αυτοί που πρέπει να αποκαταστήσουμε την αλήθεια της γενοκτονίας των ποντίων».Από την πλευρά της η κ. Πεχλιβανίδου στάθηκε ιδιαίτερα στην ημέρα μνήμης λέγοντας πως «ημέρα μνήμης πρέπει να ’ναι κάθε μέρα».
Παράλληλα προσέθεσε πως «η γενοκτονία ολοκληρώνεται όταν μας επιβάλουν να ξεχάσουμε την ιστορία μας.
Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να μην ξεχάσει η νεότερη γενιά τη Γενοκτονία, λέγοντας πως θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία». ΟΙ ΣΕΡΡΑΙΟΙ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ Με την συγκίνηση χαραγμένη στο πρόσωπό τους τίμησαν οι Σερραίοι την επέτειο της ημέρας μνήμης της γενοκτονίας του ελληνισμού του Πόντου.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών και οι Σύλλογοι Ποντίων Νομού Σερρών διοργάνωσανεκδηλώσεις για την επέτειο της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 24 Μαΐου 2009.Το πρωίτελέσθηκε Μνημόσυνο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Μεγάλων Ταξιαρχών και ακολούθως ομιλία από τον κ. Κωνσταντίνο Καρδάκο, διευθυντή του 23ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών.
Ο κ. Καρδάκος κατά την ομιλία του ζήτησε από την Τουρκία να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας με την αναγνώριση του ολοκαυτώματος των Εβραίων.
Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ιερομάρτυρα Χρυσόστομου, Επισκόπου Σμύρνης στην πλατεία Ελευθερίας, από τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων βουλευτή κ. Θεόφιλο Λεονταρίδη, τον νομάρχη κ. Στέφανο Φωτιάδη, τον Διοικητή της 10ης Ταξιαρχίας Πεζικού, το δήμαρχο Σερρών κ. Γιάννη Βλάχο, τον εκπρόσωπο του Αστυνομικού Διευθυντή, το διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Γιάννη Βασιλειάδη, τον εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ βουλευτή κ. Ηλία Πολατίδη, τον πρόεδρο της Αδελφότητας Μικρασιατών Νομού Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος» κ. Σωκράτης Κοτζάογλου, τον εκπρόσωπο των Ποντιακών Σωματείων κ.ά.Στέφανος Φωτιάδης, νομάρχης Σερρών:
«Σήμερα η πολιτεία τιμά τους 250 χιλιάδες και πλέον θαμμένους Έλληνες του Πόντου, των θυμάτων της κεμαλικής περιόδου
Υποχρέωση όλων η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και απαίτησή μας η αναγνώριση της γενοκτονίας. Είναι μια μέρα με πολλά συναισθήματα για όλους τους έλληνες αλλά ιδιαίτερα για τους Έλληνες του Πόντου.Ιωάννης Βλάχος, δήμαρχος Σερρών:
« Το θέμα της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου είναι μείζον, εξαιρετικά επώδυνο για το ελληνικό έθνος.
Αφορά όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα αφού έχει να κάνει με ελευθερία , αξιοπρέπεια και την θρησκευτική συνείδηση ελεύθερων ανθρώπων.
Επομένως καμία λήθη καμία σιωπή δεν μπορεί να καλύψει την δολοφονία 250 και πλέον χιλιάδων ποντίων το χρονικό διάστημα 1916 -1922.
Ότι συνέβη την εποχή εκείνη είναι μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας ,επομένως είναι βαρύ το χρέος να μην λησμονούμε και να συνεχίζουμε με αμείωτους ρυθμούς να αγωνιζόμαστε για την διεθνή αναγνώριση αυτού του ζητήματος». Σωκράτης Κοτζάογλου, πρόεδρος Αδελφότητας Μικρασιατών Νομού Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος»: «Η Αδελφότητα Μικρασιατών συμμετέχει στην επέτειο των 90 χρόνων από την Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, την εποχή εκείνη μεταβιβάστηκε ο Κεμάλ στην Σαμψούντα και ξεκίνησαν οι σφαγές.
Βεβαίως οι σφαγές είχαν ξεκινήσει το 1914 σε όλη την Μικρά Ασία.
Εμείς οι Μικρασιάτες λέμε ότι η Γενοκτονία είναι μία , είναι η γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής, η γενοκτονία των χριστιανών λαών των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Ασσυρίων, ήταν ένα σχέδιο το οποίο εφαρμόστηκε το 1914 και σήμερα όλες οι συνομοσπονδίες αγαπημένες και η Ομοσπονδία Προσφυγικών Συλλόγων που ανήκουμε εμείς και η Παμποντιακή Ομοσπονδία και η Π.Ο.Π.Σ. όλοι αγωνίζονται για να γίνει η αναγνώριση διεθνώς η γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής.
Για μας δεν είναι ούτε θέμα ρεμβασισμού αλλά θέμα ότι δεν πρέπει να λησμονούμε.
Πρέπει η Τουρκία να ζητήσει συγνώμη από τα θύματα και πάνω σε αυτή την συγνώμη και την αναγνώριση να κτιστεί μια αληθινή φιλία όλων των λαών κυρίως της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Οι λαοί το απαιτούν πιστεύω να ανταποκριθεί και η ηγεσία της Τουρκίας.Στάθης Κουτμερίδης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Σερρών:
«Η διεθνής αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, αδελφούς μας ποντίους που σφαγιάστηκαν από τον τούρκικο στρατόγια να μην αλλάξουν την πίστη τους. Παράλληλα αποτελεί μια αποκατάσταση της αλήθειας για μια ιστορική πραγματικότητα, την οποία εμείς οι νεότεροι δεν θα αφήσουμε να ξεχαστεί».

Η ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

η άσπρη λέξη της ημέρας - Ευρωκοινοβούλιο
Θέμα της εβδομάδας: Ευρωεκλογές
Ουσιαστικό ουδετέρου γένους.
Ευρωκοινοβούλιο ή Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το κοινοβούλιο που αποτελείται από αντιπροσώπους των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι εκλέγονται κάθε πέντε χρόνια από τους πολίτες κάθε κράτους, για να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντά τους.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τρεις τόπους εργασίας: Βρυξέλλες (Βέλγιο), Λουξεμβούργο και Στρασβούργο (Γαλλία).
Στο Λουξεμβούργο είναι εγκατεστημένες οι διοικητικές υπηρεσίες (η «Γενική Γραμματεία»).
Οι συνεδριάσεις όλου του Κοινοβουλίου, γνωστές ως «σύνοδοι ολομέλειας», πραγματοποιούνται στο Στρασβούργο και μερικές φορές στις Βρυξέλλες.
Συνεδριάσεις των επιτροπών του Κοινοβουλίου πραγματοποιούνται επίσης στις Βρυξέλλες.
Οι κύριες αρμοδιότητες του Κοινοβουλίου είναι τρεις:
1. Η θέσπιση ευρωπαϊκών νόμων από κοινού με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πολλούς τομείς πολιτικής.
Το γεγονός ότι το Ευρωκοινοβούλιο εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες αποτελεί ένα από τα στοιχεία που εγγυώνται τη δημοκρατική νομιμότητα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
2. Η άσκηση δημοκρατικού ελέγχου επί όλων των θεσμικών οργάνων της Ένωσης, και ιδίως επί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Έχει την εξουσία να εγκρίνει ή να απορρίπτει το διορισμό των Επιτρόπων, καθώς και να κάνει δεκτή πρόταση μομφής κατά της Επιτροπής συλλογικά.
3. Η δύναμη του χρήματος.
Το Κοινοβούλιο μοιράζεται με το Συμβούλιο την εξουσία σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ένωσης και συνεπώς μπορεί να επηρεάζει τις δαπάνες της.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγκρίνει ή απορρίπτει τον προϋπολογισμό στο σύνολό του. (πηγή: ιστότοπος europa.eu) Πρόσβαση στην πλήρη λεξικογραφική πληροφορία της λέξης της ημέρας (ερμηνεία, ετυμολογία, εγκυκλοπαιδική πληροφορία θα βρείτε στη διεύθυνση http://www.asprilexi.com

ΙΟΥΝΙΟΣ 1967 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 42 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ < ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΕΞΙ ΗΜΕΡΩΝ> [ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009]

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗΟ Πόλεμος των Έξι Ημερών Τιτλος πρωτότυπου The Six Day War Συγγραφέας - Συντελεστές Churchill, Winston S., Churchill, Randolph S.
Μετάφραση: Καστανάρας, Γιάννης Εκδότης Γκοβόστης ISBN 978-960-446-077-9 Έκδοση 1905 Δέσιμο Μαλακό εξώφυλλο Σχήμα 15X23 εκ. Σελίδες 256
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Οι Randolph και Winston Churchill, γιος και εγγονός αντίστοιχα του Sir Winston Churchill, μας δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του Πολέμου των Έξι Ημερών.
Πριν από τον πόλεμο ο Winston παρέμεινε στο Ισραήλ επί τρεις εβδομάδες (επίσης, ένα σύντομο χρονικό διάστημα στην Ιορδανία και το Λίβανο), αρθρογραφώντας για την News of the World, ενώ κάλυψε τα γεγονότα του πολέμου για την News of the World και την Evening News.
Όταν ο πόλεμος τελείωσε, πέρασε άλλες τρεις εβδομάδες εξετάζοντας τα πεδία των μαχών, μιλώντας με άνδρες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων όλων των βαθμίδων, ενώ συνάντησε και τους περισσότερους πολιτικούς ηγέτες.
Ο Randolph, που βρισκόταν στην Αγγλία, παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον τον πόλεμο από τις εφημερίδες και την τηλεόραση και με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες οργάνωσε μεγάλο μέρος της έρευνάς του.
Κατά συνέπεια, η κύρια ιστορία του πολέμου έχει γραφεί από το γιο, ενώ ο πατέρας υπήρξε κυρίως υπεύθυνος για την εξιστόρηση των γεγονότων σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.«Αυτό συνεπάγεται πόλεμο.
Είμαι τρομοκρατημένος.
Όχι για το Ισραήλ, το οποίο θα επιζήσει –δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι διαφορετικό–, αλλά για τη νεότερη γενιά.
Όπως συμβαίνει πάντοτε, το άνθος της γενιάς αυτής δεν επιστρέφει στην πατρίδα.
«Τι σημαίνει ήττα;
Για το Ισραήλ η ήττα είναι αδιανόητη, αφού θα σήμαινε την καταστροφή των ελπίδων και των ονείρων πολλών αιώνων!
Αντίθετα, για τους Άραβες η ήττα δεν είναι τίποτα άλλο από την απώλεια ενός στρατεύματος. Εντός έξι ετών θα έχουν ένα άλλο στράτευμα!»
Ben-Gurion
«Κύριος στόχος μας θα είναι η καταστροφή του Ισραήλ.
Οι Άραβες θέλουν να πολεμήσουν.»
Gamel Abdel Nasser

Η Χιζμπολλάχ υπεύθυνη για την δολοφονία Χαρίρι;

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR Του Erich Follath
DER SPIEGEL
Επρόκειτο για ένα έργο σαιξπηρικών διαστάσεων, μία οικογενειακή τραγωδία, με κύρια χαρακτηριστικά τον φόνο, την αυτοκτονία, τα κροκοδείλια και τα πραγματικά δάκρυα, και ψηλού επιπέδου πολιτική.
Στις 14 Φεβρουαρίου του 2005, στις 12.56 μ.μ., μία τεράστια βόμβα εξερράγη μπροστά από το ξενοδοχείο St. George στην Βηρυτό, ενώ περνούσε από εκεί η αυτοκινητοπομπή του πρώην Λιβάνιου πρωθυπουργού Ραφίκ αλ-Χαρίρι.
Η έκρηξη δημιούργησε κρατήρα βάθους δύο μέτρων, ενώ ανθρώπινα μέλη εκσφενδονίστηκαν και έπεσαν μέχρι και στις στέγες παρακείμενων κτιρίων.

Ο Κωνσταντίνος Τζούμας στο Metropolis Live Stage

3 Ιουνίου 2009 Tο METROPOLIS και οι EKΔOΣEIΣ KAΣTANIΩTH σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του KΩNΣTANTINOY TZOYMA COMPLETE UNKNOWN την Tετάρτη 3 Iουνίου 2009 και ώρα 7.30 μ.μ. στο Metropolis Live Stage. Mε τον συγγραφέα συνομιλούν οι: ΘEMIΣ MΠAZAKA, ηθοποιός ΓIΩPΓOΣ TΣEMΠEPOΠOYΛOΣ, σκηνοθέτης Kαραγεώργη Σερβίας 1, Πλατεία Συντάγματος, τηλ. 210-32.46.210 Εκδόσεις Καστανιώτη - info@kastaniotis.com Γραφεία: Ζαλόγγου 11,
106 78
Αθήνα - Τηλ: 210 3301208, Fax: 210 3822530
Βιβλιοπωλείο: Σόλωνος 131,
106 77
Αθήνα - Τηλ: 210 3301208 (εσωτ. 187), Fax: 210 3801331