Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Γαλλία, Κύπρος και Συνεταιρισμός για την Ειρήνη

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR
Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών
Ενώ στην Κύπρο έχει ξεσπάσει ένας έντονος δημόσιος διάλογος σχετικά με την πρόκληση συμμετοχής στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (ΣγΕ), η Τουρκική κυβέρνηση ήδη βρίσκεται σε δύσκολη διπλωματική θέση όσον αφορά την ένταξη της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, αν και προς το παρόν δεν έχει φανερώσει τις προθέσεις της.

Φορολογικό πριμ 2,2 δισ. στους πλούσιους

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΒΑΡΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ 2005-2008 Δώρα στους έχοντες, φόροι στους χαμηλόμισθους ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΕΛΗΣ Φόρους ύψους 2,2 δισ. ευρώ γλίτωσαν την τελευταία τετραετία οι έχοντες και κατέχοντες, την ώρα που τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα επωμίστηκαν νέα φορολογικά βάρη.
Πρόκειται για τη μεγάλη αναδιανομή των φορολογικών βαρών που συντελέστηκε με τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης στο διάστημα 2005-2008, με μέτρα όπως η μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων και των μερισμάτων προς τους μετόχους τους, καθώς και η κατάργηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ - ΒΙΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΤο κατά Ιησούν Ευαγγέλιον Μυθιστόρημα Ζοζέ Σαραμάγκου ΞENH ΛOΓOTEXNIA / ΣYΓΓPAΦEIΣ AΠ' OΛO TON KOΣMO Μετάφραση:Αθηνά Ψυλλιά Σύνθεση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης Έργο εξωφύλλου: Botticelli, «Virgin and Child» (λεπτομέρεια) Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-1793-0 σελ. 480 23 Φεβρουαρίου 2009, Επανέκδοση
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Kρατάτε στα χέρια σας ένα ευαγγέλιο.
H διαφορά του από τα γνωστά Eυαγγέλια είναι ότι ο «ευαγγελιστής» Σαραμάγκου έχει τη δική του αιρετική αλλά απολύτως αληθοφανή άποψη για τα γεγονότα της Kαινής Διαθήκης. Tο βιβλίο όμως αυτό δεν είναι μια θεολογική πρόταση.
Eίναι ένα συναρπαστικό, αντιδογματικό μυθιστόρημα, γεμάτο ευρήματα, ανατροπές και οικείους χαρακτήρες, που ο συγγραφέας παρακολουθεί άγρυπνα, αποκαλύπτοντάς μας τις πιο απίθανες λεπτομέρειες της ζωής τους.

MERCEDES-BENZ SLR BUILT IN WHITE GOLD

ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΝΑ ΘΑΥΜΑΣΟΥΜΕ! ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΟΥΜΕ ΕΤΣΙ;;;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ «ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ» Την Κυριακή 1 Μαρτίου υποδεχόμαστε το νέο μήνα με τους Ιορδάνη και Λάζο Σαλονικίδη! Συντονιστείτε στο ράδιο Ακρίτες 102,3 και στην εκπομπή της Νεολαίας των Ακριτών του Πόντου, "Πουσπουρίσματα".
Κυριακή 1 Μαρτίου, 16:00 - 18:00!
Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ»
Όθωνος 12
Τ.Κ. 56429
Σταυρούπολη - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310667891 Fax: 2310608818
info@akritestoupontou.gr «Πόντος- Δικαίωμα στη Μνήμη»ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο κύκλος εκδηλώσεων αφιερωμένων στον Πόντο που ξεκίνησε την Κυριακή 25 Ιανουαρίου με τα εγκαίνια της πολυθεματικής έκθεσης «Πόντος- Δικαίωμα στη Μνήμη» του Κωνσταντίνου Φωτιάδη στο Ιστορικό Παλαιοντολογικό Μουσείο Πτολεμαϊδας. Παράλληλα με την πολυθεματική έκθεση πραγματοποιήθηκαν και μία σειρά από δορυφορικές εκδηλώσεις με το ίδιο πάντα θέμα, με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Πτολεμαϊδας, του Παλαιοντολογικού και Ιστορικού Μουσείου και του Κέντρου Ποντιακών Μελετών, της Πανελλήνιας Ένωσης Σουρμενιτών, του Συλλόγου Ποντίων Πτολεμαϊδας και του καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνου Φωτιάδη.Σε διοργάνωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του κέντρου ποντιακών μελετών πραγματοποιήθηκε επιπλέον και σεμινάριο ιστορίας με εβδομαδιαίες διαλέξεις από τον καθηγητή Κωνσταντίνο Φωτιάδη που αφορούσαν:- Την Οθωμανοκρατία στον πόντο- Μουσική εκδήλωση με θέμα: «Το Ποντιακό τραγούδι στη διαμόρφωση της ιστορικής μνήμης»,- Τους κρυπτοχριστιανούς του Πόντου- Τον Ελληνισμός της Ρωσίας- Την παιδεία στον Πόντο- Τον Ν. Καζαντζάκης και οι Έλληνες του Καυκάσου- Την δημοκρατία του Πόντου- Την Ελλάδα και τον προσφυγικό ελληνισμό- Το Ποντιακό Ζήτημα σήμεραΌσοι παρακολούθησαν τις διαλέξεις, οι οποίες βρήκαν την αποδοχή πολλών συμπολιτών μας και συγκίνησαν ιδιαίτερα, έλαβαν ειδικές βεβαιώσεις.Αξίζει να σημειωθεί ότι το υλικό της Έκθεσης έχει μεταφραστεί και προβάλλεται ήδη σε δύο εκθέσεις στη Ρωσία, ενώ θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις και σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Μουσικό ταξίδι από την Κρήτη ως τον Πόντο Δύο λύρες, κρητική και ποντιακή συνομιλούν και μας ταξιδεύουν στην παράδοση της Κρήτης και του Πόντου.Όθωνας Μπικάκης (λύρα κρητική),Χρόνης Αμανατίδης (ποντιακή λύρα –τραγούδι),Ηλίας Αλεξόπουλος(λαούτο)27/02, 05/03, 13/03 στις 10.00 μ.μ.Είσοδος 15€ (με ποτό).
Μουσική Σκηνή "Μακάρι"Ζωοδ.
Πηγής 125 & Κομνηνών, Εξάρχεια
Τηλ. 2106458958
www.makari.gr ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ WAIBLINGEN "ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ"Η Νεολαία του Συλλόγου Αργοναύτες Waiblingen διοργανώνουν τον 3ο χορό Νεολαίας στο Waiblingen - Neustadt, την Κυριακή 7 Μαρτίου 2009 στις 19.00.Θα είναι μαζί μας από την Ελλάδαοι: Στάθης Πορφυρίδης στη λύρα και το τραγούδι, ο Γιώργος Σιαμίδης στο αγγείο και από τον σύλλογο μας ο Χρήστος Λαμπριανίδης στη λύρα και ο Χρήστος Κωνσταντινίδης στο νταούλι.
Σύλλογος Ποντίων Waiblingen "Οι Αργοναύτες"
Emil Münz Strasse 14/171332
WaiblingenTil. 07151/502136
webmaster@opontos.com ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ «ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ» ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ "ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ" ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ- ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΡΤΙΔΗ- ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΝΙΔΗ- ΑΦΟΙ ΣΑΛΟΝΙΚΙΔΗΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 2310667891
Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ»
Όθωνος 12
Τ.Κ. 56429
Σταυρούπολη - Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310667891 Fax: 2310608818
info@akritestoupontou.gr ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» Ο Ποντιακός Σύλλογος Κατερίνης "Παναγία Σουμελά" θα πραγματοποιήσει την πρώτη μεγάλη αιμοδοσία του, την Κυριακή 8 Μαρτίου 2009 στα γραφεία του Συλλόγου.
ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ»
Εργατικές Κατοικίες Μυλαυλάκου Τ.Κ. 60100 Κατερίνη Τηλ. - Φαξ: 2351021596 www.soumela.grpanagiasoumela@freemail.gr

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου , Σάββατο 28 Φεβρουαρίου - Κυριακή 1 Mαρτίου 2009

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 403 ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009 TO ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ Του κλότσου, του μπάτσου και της πλάκας Το «Σημείωμα του εκδότη» της 7ης Φεβρουαρίου είχε τίτλο «Του κλότσου και του μπάτσου» και την εισαγωγή που ακολουθεί: «Όταν γράφαμε πριν από αρκετούς μήνες ότι η κυβέρνηση Καραμανλή μόνο με την κυβέρνηση Ανδρουτσοπούλου μπορεί να συγκριθεί σε αναξιοπιστία και αδεξιότητα, πολλοί αναγνώστες ίσως να θεώρησαν ότι υπερβάλλαμε.
Φαίνεται όμως ότι αυτό που δεν έχουν καταλάβει ακόμη όλοι οι Έλληνες, οι οποίοι αυτοθαυμάζονται ως ο ευφυέστερος λαός του κόσμου, το πήραν χαμπάρι και οι κουτόφραγκοι και τα ‘‘αμερικανάκια’’.
Η πανελλήνια χλεύη για τη γελοιοποίηση του «επανιδρυθέντος» γαλάζιου κράτους, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι, έδωσε τη χαριστική βολή σε ψηφοφόρους που δήλωναν αναποφάσιστοι.
Και μια βεβαιότητα.
Έτσι και ακουστεί έλικας ελικοπτέρου, όλοι είναι σίγουροι.
Έγινε απόδραση.
Το γνωρίζουν, άλλωστε, και οι περίοικοι. Δύο τουλάχιστον κάτοικοι, μόλις άκουσαν τον έλικα, άρπαξαν τις βιντεοκάμερες.
Το όλο εγχείρημα, που γελοιοποίησε την κυβέρνηση Καραμανλή, μοιάζει με χολιγουντιανό σενάριο.
Η ηγεσία της ΕΛΑΣ και του υπουργείου Εσωτερικών θεωρούν πιθανότερο η απόδραση να έχει οργανωθεί από την ίδια ομάδα –με μικρές ίσως διαφορές– που οργάνωσε και την προηγούμενη «απαγωγή» των Ριζάι-Παλαιοκώστα τον Ιούνιο του 2006 από τον Κορυδαλλό. Αφενός οι ομοιότητες των δύο αποδράσεων είναι εντυπωσιακά μεγάλες κι αφετέρου φαίνεται ότι ο στόχος των δύο αποδράσεων είναι ο ίδιος.
Δηλαδή ο αδίστακτος Ριζάι να χρησιμοποιηθεί σε ξεκαθαρίσματα της νύχτας, ενώ ο Παλαιοκώστας μπήκε κι αυτήν τη φορά συμπληρωματικά στο ελικόπτερο. Πρώτον, γιατί οι κακοποιοί τού έχουν μεγάλο σεβασμό και, δεύτερον, γιατί φαίνεται ότι έχει …σπρώξει στους φίλους του Ριζάι σημαντικά ποσά, που ίσως ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ, από την απαγωγή Μυλωνά. Σελ. 20 και Σελ. 53 Τα πορτρέτα των δραπετών ΑΛΚΕΤ ΡΙΖΑΪ Ο Αλκέτ Ριζάι γεννήθηκε στην Αλβανία το 1974. Θεωρείται από τους πιο επικίνδυνους κακοποιούς, που δεν διστάζει να διεκπεραιώσει «συμβόλαια θανάτου». Συνεργάστηκε με μέλη της «μαφίας της Ηλιούπολης», αλλά είχε και τη δική του ομάδα που πωλούσε προστασία κι έκανε ληστείες. Πάντα μαζί του έχει όπλο και χειροβομβίδες. Οι αστυνομικοί μιλούν για τον Αλβανό «Πάσσαρη», ενώ τον συγκρίνουν και με τον Ρουμάνο κακοποιό Σορίν Ματέι, που αιματοκύλησε την οδό Νιόβης. Τον Απρίλιο του 2003 οργανώνει τη δολοφονία του νεαρού ηλεκτρολόγου Θόδωρου Κορωπιώτη, επειδή πίστεψε λανθασμένα ότι είχε ερωτική σχέση με μία αλλοδαπή φίλη του. Ο Ριζάι συνελήφθη ένα μήνα μετά με επεισοδιακό τρόπο σε διαμέρισμα στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου απείλησε να σκοτώσει αστυνομικούς. Σελ. 54 ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΜΕΤΡΑ Παν μέτρο άΧρηστον Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν ότι «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού». Οι Νεοέλληνες είναι πιο ελευθερόστομοι και χαρακτηρίζουν βαρύτερα όποιον παθαίνει το δεύτερο φιάσκο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έπαθε το πρώτο. Η κυβέρνηση Καραμανλή, όμως, απτόητη αντιδρά στον επαναλαμβανόμενο εξευτελισμό του κράτους που… επανίδρυσε με συσκέψεις και ανακοινώσεις νέων μέτρων. Τόσο ξέρουν, τόσο μπορούν, τόσο κάνουν οι άνθρωποι. Μετά την προηγούμενη απόδραση ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης μάς είχε καθησυχάσει ότι η κυβέρνηση θα έπαιρνε σωτήρια μέτρα ώστε το φαινόμενο να μην επαναληφθεί. Κι αφού σε πείσμα των μέτρων το φαινόμενο επαναλήφθηκε, ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης μάς διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση παίρνει νέα και πιο σωτήρια μέτρα ώστε το φαινόμενο να μην επαναληφθεί. Σελ. 55 στο πέταλο Διάφορα παπαγαλάκια κυκλοφορούν ότι ο Έβερτ θέλει να συναντήσει δυο μήνες τώρα τον Καραμανλή και ο Αγγέλου τού λέει: «Περίμενε στο ακουστικό σου». Κοιτάξτε, εμείς πιστεύουμε ότι ο Αγγέλου δεν κάνει του κεφαλιού του. Ο μεγάλος Βεζίρης δεν θέλει προφανώς να του πει: «Μιλτιάδη, τελειώνεις από το Επικρατείας». Μη στεναχωριέσαι και εξοργίζεσαι, βρε Μιλτιάδη. Ο γαμπρός σου, Πέτρος Δούκας, θα είναι υποψήφιος. Σελ. 71 στο πέταλο Πολλοί αναγνώστες διερωτώνται: «Μα, πού στο διάολο βρίσκετε όλο αυτό το υλικό στο ‘‘Καρφί’’; Ονόματα πρωταγωνιστών, παρασκήνια, κουτσομπολιά, μαχαιρώματα… Πώς καταφέρνετε να πιέζετε τις νεοδημοκρατικές πηγές να σας μιλάνε; Να ξεσκεπάζουνε τον Καραμανλή, να τον βρίζουνε, να σας αποκαλύπτουν τα σχέδιά του; Σουρωτήρι έχει καταντήσει το Μαξίμου μετά την απομάκρυνση του Ρουσόπουλου;». Να σας απαντήσουμε. Έχουμε ρίξει δίχτυα παντού. Εκμεταλλευόμαστε το θυμό, την οργή, την αγανάκτηση των στελεχών της Ν.Δ., μικρών ή μεγάλων. Επίσης, ξέρουνε χρόνια τώρα οι διάφορες πηγές ότι έχουμε μπέσα. Ότι δεν τους καρφώνουμε. Και η ουσία: Βλέπουν όλοι τους ότι έρχεται το τέλος του Καραμανλή. Αυτή είναι η αλήθεια. Και θα συνεχίσουμε να ξεσκεπάζουμε τον Καραμανλή. Σελ. 72

Αναγνώριση των τ/κ "δικαστηρίων";

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics
Αναγνώριση των τ/κ "δικαστηρίων"; Ο τουρκοκυπριακός Τύπος αναφέρεται στην απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση της Ηλιάδας Πρωτοπαπά και ισχυρίζεται ότι με την απόφαση αυτή αναγνωρίζονται οι αποφάσεις των λεγόμενων δικαστηρίων στα κατεχόμενα.
Η Ηλιάδα Πρωτοπαπά προσέφυγε στο ΕΔΑΔ καταγγέλλοντας την Τουρκία για παραβίαση σειράς άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αφορμή τα γεγονότα του Αγίου Κασιανού (Ιούλιος 1989) όταν ομάδα Ε/κ, πραγματοποιώντας αντικατοχική εκδήλωση, εισήλθε στη νεκρή ζώνη και μερικοί από αυτούς συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας «συνελήφθησαν» από τη λεγόμενη αστυνομία των κατεχομένων.
Σύμφωνα με τον Τύπο, στην απόφασή του το ΕΔΑΔ αναφέρει ότι δεν διαπίστωσε καμία παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας και ότι υπάρχει στα κατεχόμενα νομικό πλαίσιο που μπορεί να θεωρηθεί συμβατό με τη Σύμβαση.

China: Fragile Superpower

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR China: Fragile Superpower Susan Shirk
China: Fragile Superpower
Oxford University Press, 2007Του John PomfretWashington Post Book Review
Το βιβλίο της Σούζαν Σιρκ αρχίζει με ένα υποθετικό σενάριο.
Ένα Κινέζικο και ένα Ταϊβανικό μαχητικό συγκρούονται και οι Κινέζοι, όπως συνηθίζουν, ρίχνουν το φταίξιμο στην άλλη πλευρά.
Στο Πεκίνο διαδηλωτές απαιτούν από το Κομμουνιστικό Κόμμα να αντιμετωπίσει επιτέλους την Ταϊβάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο ετοιμάζονται για πόλεμο καθώς η Αμερική είναι υποχρεωμένη βάσει συνθήκης να υπερασπιστεί την Ταϊβάν.
Το επιχείρημα της Σιρκ είναι οτι πρέπει να προσέχουμε την συμπεριφορά μας προς την Κίνα ώστε να αποφύγουμε έναν τέτοιο εφιάλτη.