Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ - ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑΤο χρονικό του Δαρείου
Γιώργης Γιατρομανωλάκης
ΣΕΙΡΑ: Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ΜΑΛΑΚΟ ΣΕΛΙΔΕΣ: 229 ΕΤΟΣ: 2008 ISBN: 978-960-19-0287-6
- Ποιος ο Δαρείος και ποίον το όραμα αυτού; - Ο Δαρείος είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΓΑΛΑΚ και Ηγεμόνας μας.
Όραμα του είναι η Μεγάλη Αλλαγή, εδώ και τώρα.
Έχει πολλές αγαπημένες, αλλά η επίσημη είναι μόνο μία. - Τι είναι και τι θέλει το ΠΑΓΑΛΑΚ; - Το Πανεθνικό Γατανιστικό Λαϊκό Κίνημα (ή Κόμμα) προήλθε από το Πανεθνικό Αντιστασιακό Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο (ΠΑΑΜ).
Μετά τη μεγαλειώδη νίκη μας ενάντια στην ξενοκίνητη Χούντα του Παλατιού, ο Δαρείος με σύνθημα «ο Λαός στην εξουσία, οι σύντροφοι στη Βουλή», συνέτριψε τις παλαιοκομματικές φυλές των Μεγαλό και Μικρό και κέρδισε τις εκλογές. - Ποιοι υπήρξαν οι Έλληνες Γατάν, τι είναι ο γατανισμός και ποία η σχέση αυτού με την Παράταξη; - Οι Έλληνες Γατάν (γατάνθρωποι) είναι μία άγνωστη φυλή των αρχελλήνων, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Σύμβολό τους ήταν ένας πανέμορφος γάτος με κεφάλι ανθρώπου. Μερικά από τα συνθήματά τους ήταν, «Τα θέλουμε όλα εδώ και τώρα», «Ζήτω η ανέμελη κατανάλωση της Ευτυχίας και ο έρωτας», «Ζήτω οι σταθερά ωφέλιμες για μας Αλλαγές». - Ζει ή απέθανε ο Δαρείος; - Ο Δαρείος ακολούθησε την ανθρώπινη μοίρα, όμως για μας τους ανένδοτους παραμένει αιώνια ζωντανός.
Μερικοί βλέπουν το Φάντασμα του Δαρείου να κυκλοφορεί κάθε νύχτα στους διαδρόμους της Βουλής των Ελλήνων.
Έξαλλο. Είναι το Χρονικό της ανόδου αλλά και της πτώσης ενός πολιτικού κινήματος, η ανιστόρηση από έναν φανατικό οπαδό της θριαμβευτικής αλλά και τραγικής εντέλει πορείας ενός Ηγέτη και Εραστή που εμφανίζεται με το ψευδώνυμο «Δαρείος».
Ιστορία σοβαρή ή φάρσα της νεότερης Ιστορίας μας;
Παρωδία πολιτική ή έκθεση του βίου και της πολιτείας του Δαρείου; Γιώργης Γιατρομανωλάκης

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ - ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΓάμος, Εταίρες και Παιδεραστία στην Αρχαία Ελλάδα
Μετάφραση:Δ. Γ. Γεωργοβασίλης -Μαριέλλα Φράιμτερ, φιλόλογοι-συγγραφείς
Επιμέλεια: ISBN:960-206-271-5
Σελίδες: 335
Πληροφορίες:Τρίτη έκδοση βελτιωμένη.
Mε 120 εικόνες και σχέδια.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ - ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΙΚΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΟδός Ελλάδος. Εγχειρίδιον Πατριδογνωσίας
Κατηγορία : ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ-ΔΟΚΙΜΙΟ-ΜΕΛΕΤΕΣ ISBN : 978-960-467-069-7 Σελίδες :128 Έτος :2008 Σχήμα : 14*21
Η Θεσσαλονίκη είχε αρχίσει νά χωνεύη τήν περίεργη προσφυγιά.
Τήν πολυποίκιλη.
Τήν πολύχρωμη.
Τήν πολυπολιτισμική.
Τά πιό εξυπνα αλλά καί πονηρά από τά κοριτσάκια είχαν αρχίσει νά ξεφεύγουν από τίς παρέες του κλειστου κύκλου κι ειχαν αρχίσει νά συναγελάζονται μέ τά ελληνόπουλα.
Εκαναν αγωνα, καί τό κατάφεραν, νά αποδιώξουν από τό στόμα τους καί τήν αλλοεθνη προφορά.
Καμάρωναν γι’ αυτό.
Κυρίως τά παιδιά πού ειχαν βαθειές τίς ρίζες στόν ελληνισμό.
Δέν τά ξεχώριζες.
Ηταν καί πολύ καλοί μαθητές.
Ηθελαν νά ξεφύγουν μπροστά.
Νά δείξουν τί αξίζουν.
Ισως, ακόμη, νά πάρουν εκδίκηση γιά τούς γονείς τους, πού ήρθαν μεγάλοι στήν ηλικία καί δέν μπόρεσαν νά δείξουν την αξία τους.
Η «οδός ελλάδος» κυριαρχούσε στο μυαλό του συγγραφέως από την δεκαετία του 1990, και η ανάγκη να ολοκληρωθεί και να κυκλοφορήση εγινε πιο επιτακτική το βράδυ τωνν Ιμίων.
Κυριολεκτικά αδήριτη. η πτώση του σιδηρού παραπετάσματος εδωσε την «ευκαιρία», για μια ακόμη φορά, στον Ελληνισμό να συνυπάρξουν στον στενό χώρο που κατέχει, ολα του τα παιδιά.
Τα παιδιά της διασποράς. Αυτούς τους πρόσφυγες και την αγάπη τους, την μοναδική, για το Γένος κατέγραψε ο Α.Χ. Κορτσάρης, γνωστός συγγραφεας από τα προηγούμενα βιβλία του.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ - ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟΚωνσταντινούπολη, των ασεβών μου φόβων. (σκληρόδετη έκδοση με κουβερτούρα)
ΣΕΙΡΑ : EΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Συγγραφείς και πόλεις ISBN : 9789604554782 ΣΕΛΙΔΕΣ : 272 ΕΚΔΟΣΗ : Νοε 08
Η Πόλη «αλλιώς».
Όπως την ένιωσα περπατώντας επίμονα στα σοκάκια, στις καινούργιες λεωφόρους, στους μπαχτσέδες και στις όχθες του Κεράτιου και του Βοσπόρου.
Ψελλίζοντας τα τούρκικα με λάθη, που με παρασέρνουν σε περιπέτειες, φανερώνοντας την ασέβεια της ευσεβούς φήμης της, την ανάγκη της σιωπής μες στο πολύχρωμο και πολύβουο παρόν της, τη νοσταλγία των αληθινών της φόβων που οργάνωσαν το μεγαλείο της. Γιάννης Ξανθούλης

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ - ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΟ ήχος του ακάλυπτου Έξι κοινόχρηστες ιστορίες Κάλλια Παπαδάκη Θέμα: Ελληνική πεζογραφία Εκδότης: Πόλις Σελίδες: 288 Ημ. Έκδοσης: 25/02/2009 Το ημερολόγιο ενός απατεώνα Συγγραφείς: Αλεξάντρ Οστρόφσκι Θέμα: Θέατρο Εκδότης: Νεφέλη Μετάφραση: Λεωνίδας Καρατζάς Σελίδες: 216 Ημ. Έκδοσης: 01/01/2009 Η πύλη των πουλιών Συγγραφείς: Katie Hickman Θέμα: Ξένη πεζογραφία Εκδότης: Ωκεανίδα Μετάφραση: Αλέξης Εμμανουήλ Σελίδες: 560 Ημ. Έκδοσης: 01/03/2009
Το 13ο υπόγειο Συγγραφείς: Ευάγγελος Μπέκας Θέμα: Ελληνική πεζογραφία Εκδότης: Μπαρτζουλιάνος Ηλίας Σελίδες: 253 Ημ. Έκδοσης: 01/01/2009 Κινηματογραφικά φιλιά Συγγραφείς: Έρικ Φοτορίνο Θέμα: Ξένη πεζογραφία Εκδότης: Πόλις Μετάφραση: Άννα Δαμιανίδη Σελίδες: 248 Ημ. Έκδοσης: 01/02/2009

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ - ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣΑΝΗΡ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΟΣ
ISBN: 978-960-04-3756-0 Έτος έκδοσης: 2008
Η αληθινή ιστορία ενός νεαρού εκδιδόμενου.
Το πεζοδρόμιο και ο κόσμος της νύχτας.
Ένας άντρας από τότε που θυμάται τον εαυτό του ζούσε μέσα σ’ όλα αυτά που θεωρούνται πρόστυχα και χυδαία, ευκαιριακά και αγοραία.
Μια ιστορία βρώμικη και γι’ αυτό αληθινή.
Μια ιστορία ξοδέματος: της μιας νύχτας ή μιας ολόκληρης ζωής.
Απ’ αυτές που σου φέρνουν στο μυαλό τη φράση «σεξ και χρήμα».
Μια ιστορία με πολλά «αλλά»…για τους απέναντι που ξέρεις ότι υπάρχουν, αλλά επιμένεις να αγνοείς.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ - ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΛΙΒΑΝΗ"Το τραμ το τελευταίο"
ISBN: 978-960-14-1918-3 Αρ. σελίδων: 342
1935.
Στην προπολεμική Αθήνα ο γόνος της αριστοκρατικής οικογένειας Δερμάνη, Νίκος Δερμάνης, τελειώνει τις μουσικές σπουδές του στο ωδείο και ετοιμάζεται για τις εξετάσεις του.
Η αδερφή του και η μητέρα του είναι στο πλευρό του, αντίθετα από τον πατέρα του, που δε βλέπει με καλό μάτι την κλίση του γιου του στη μουσική και θέλει να ασχοληθεί με το εργοστάσιο υφασμάτων που έχουν.
Τον ίδιο καιρό, λίγο πιο μακριά από το αρχοντικό των Δερμάνηδων, και συγκεκριμένα στις γειτονιές της Νίκαιας, τρία λαϊκά παιδιά ανάμεσα στα 20 και 25, ο Γιώργος Στεφάνου, ο Μήτσος και ο Ανδρέας, προσπαθούν να κερδίσουν τη ζωή τους από τη μουσική.
Βέβαια, το μπουζούκι και ο μπαγλαμάς είναι απαγορευμένα όργανα από την αστυνομία, πράγμα που κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των τριών φίλων.
Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς, η Ευτυχία, μια πανέμορφη δεκαοκτάχρονη προσφυγοπούλα, κερδίζει τη ζωή της δουλεύοντας ως μοδιστρούλα.
Παρότι έχει υπέροχη φωνή, ουδέποτε πέρασε από το μυαλό της να τραγουδήσει.
Τι σχέση θα μπορούσαν να έχουν οι πέντε αυτοί άνθρωποι μεταξύ τους; Φαινομενικά καμία. Και όμως, η ζωή θα τα φέρει έτσι, ώστε οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν.
Μέσα από τη φιλία, τον έρωτα και το μίσος, την ανάγκη για επιβίωση στην Κατοχή, τη συνεργασία, τον ανταγωνισμό και την αναγνώριση,θα πορευτούν για ένα τέταρτο του αιώνα άλλοτε μαζί, άλλοτε παράλληλα .
1956. Ο απρόοπτος θάνατος ενός παιδιού γίνεται αφορμή να αποκαλυφθεί το φοβερό μυστικό που φυλασσόταν επτασφράγιστο τόσα χρόνια!
Οι γραμμές του τραμ ξηλώνονται, η εποχή αλλάζει και μαζί με το «τραμ το τελευταίο» χάνονται και αυτοί σιγά σιγά μεταξύ τους.
1959. Γράφεται ο επίλογος.
Θα ξαναζήσει η ιστορία τους στο μέλλον;

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ - ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΤώρα θα δεις..
Αφήγημα Δημήτρης Γκιώνης ΕΛΛHNIKH ΛOΓOTEXNIA / ΠEZOΓPAΦIA Εικονογράφηση:Δήμος Σκουλάκης Σύνθεση εξωφύλλου: egreenE. ΠAΓKAΛOY Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-4835-4 σελ. 176 17 Νοεμβρίου 2008, Επανέκδοση ΠΕΡΙΛΗΨΗ «Με λένε Δημήτρη.
Αυτό όμως το έμαθα αργότερα, μετά τα δώδεκά μου, όταν ήρθα στην Αθήνα.
Μικρός είχα προβλήματα.
Ο πατέρας μου με φώναζε Μήτσο, ο θείος ο Ντίνος Δήμο, ο αδερφός μου ο Γιώργης Μήτρο, τ' άλλα μου αδέρφια και οι συμμαθητές μου Δημητριέ ή Δημητριό και σπανιότερα κάποιοι Μίμη ή Δημητράκη, η μητέρα Δημητρίξινο - και θα εξηγήσω πιο κάτω γιατί. »
- Πώς σε λένε, παιδάκι μου (ή ρε); με ρωτούσαν, κι εγώ δεν ήξερα ποιο απ' όλα να πω. »
- Με λένε Δημητριό, έλεγα το πιο συχνό κι αγανακτούσα που δεν είχα ένα πιο βολικό όνομα, όπως τ' άλλα μου τ' αδέρφια:
Παρασκευή, Βασίλης, Γιώργης, Κυριάκος, Νίκος, Ευγενία, Τάκης, Αλέκος - οχτώ, αν τα μετρήσατε, κι ένα εγώ εννέα κι ένα που πέθανε μικρό δέκα.
Aν ήμασταν δύο ακόμα, το δωδέκατο θα το βάφτιζε η βασίλισσα - και τότε ποιος τη χάρη μας. Μόνο η μητέρα μάς παραμόρφωνε τα ονόματα προσθέτοντας ένα -ξινο στο τέλος.
Έτσι εγώ ήμουν ο Δημητρίξινος, ο Τάκης ο Τάξινος, ο Αλέκος ο Αλέξινος - για να σταθώ σ' εμάς τα τρία τελευταία, γιατί κατά τριάδες μεγαλώναμε, άντε και στην Ευγενία ή Ευγενίξινο, λίγο μεγαλύτερή μας, που η μητέρα την άφηνε να μας προσέχει όταν έφευγε, κι όποιος τα 'χε καλά μαζί της μπορούσε να κάνει καλά και τ' άλλα». Αρχές του '50, σ' ένα μικρό χωριό, που θα μπορούσε να είναι ένα οποιοδήποτε ελληνικό χωριό. Ο Εμφύλιος έχει τελειώσει, αλλά η βία εξακολουθεί να κυριαρχεί σε μια κοινωνία όπου η ράβδος θεωρείται το αποτελεσματικότερο μέσο επιβολής των ισχυρών στους αδύναμους - μεγάλους και μικρούς.
Μια σειρά από εικόνες της σκληρής εκείνης εποχής μέσα από τα μάτια ενός δωδεκάχρονου παιδιού - απ' όπου δε λείπει η τρυφερότητα και το χιούμορ.
Σε νέα ξαναδουλεμένη έκδοση, ενισχυμένη με την εικονογράφηση του Δήμου Σκουλάκη.Δημήτρης Γκιώνης Ο Δημήτρης Γκιώνης είναι δημοσιογράφος από το 1964, με μια εμμονή στο πολιτιστικό ρεπορτάζ.
Από το 1964 ως το 1967 στην εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή.
Στο εξωτερικό (Γαλλία, Καναδά) από το 1967 ως το 1973, λόγω χούντας, αρθρογράφος σε ελληνόφωνα έντυπα.
Συνεκδότης (με τον Φώντα Λάδη) του περιοδικού Τετράδιο από το 1974 ως το 1976.
Στην Αυγή για ένα χρόνο (1974-1975) και στην Ελευθεροτυπία από την έκδοσή της (1975) μέχρι σήμερα -πάντα στα πολιτιστικά- ενώ για εφτά χρόνια (1976-1983) ήταν στο ρεπορτάζ της τηλεοπτικής εκπομπής «Παρασκήνιο».
Το αφήγημά του Τώρα θα δεις... πρωτοκυκλοφόρησε το 1994, έχει μεταφραστεί στα γαλλικά και διδάσκεται σε σχολεία.
Aκολούθησαν τα αφηγήματα
Το περίπτερο (1996), Έτσι κι αλλιώς (1999), Kαι μετά τι έγινε; (2004), Xωρίς προστάτη (2007). Eνδιάμεσα, το 1996, κυκλοφόρησε το Καλύτερα στον τυπογράφο παρά στον ψυχίατρο (18 συνεντεύξεις σε 30 χρόνια με τον Βασίλη Βασιλικό). Βιβλιογραφία Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν: Εμένα μου λες..., 2008 Χωρίς προστάτη, 2007 Και μετά τι έγινε;, 2004

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΛΙΟΣΕΤΣΙ ΤΟ ΛΕΕΙ Ο ΛΑΟΣ
Αθηνά Φερεντίνου
Ένα πλούσιο ανθολόγιο που συγκεντρώνει όλες τις ελληνικές παροιμίες, συμπυκνώματα της ελληνικής φιλοσοφίας, βγαλμένες από την λαϊκή θυμοσοφία. Η Αθηνά Φερεντίνου, γεννήθηκε στην Αιτωλοακαρνανία το 1977.
Μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα.
Από το 1996 εργάζεται ως δημοσιογράφος σε περιοδικά, τοπικές και ημερήσιες εφημερίδες όπως η Αθηναϊκή και η Αυριανή.
Το Έτσι το λέει ο λαός είναι το πρώτο της βιβλίο. κριτική του κυρίου Κυριάκου Διακογιάννη
Αυριανή, 28 Ιουλίου 2008
Ναι, έτσι το λέει ο λαός το μεγάλο ευχαριστώ για το βιβλίο αυτής της μεγάλης κυρίας για τις εκατοντάδες ρητά, παροιμίες, αποφθέγματα από διάφορες περιοχές της πατρίδας.
Να'σαι καλά, κυρ'Αθηνά, να γράφεις, να κρατάς ζωντανή τη Γλώσσα μας, την Μάνα ολωνών μας...

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ - ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗΟι γυναίκες της συγνώμης
Συγγραφέας: Φουρουκλάς Λάκης
ISBN: 978-960-417-249-8 Barcode: 9789604172498 Σελίδες: 240
Περιγραφή: Υπάρχουν γυναίκες που, όταν αγαπούν, ξέρουν να υπομένουν και να συγχωρούν.
Ακόμα κι αν το παρελθόν έρχεται αδυσώπητο να ορθώσει εμπόδια και να μην αφήσει τις παλιές πληγές να κλείσουν. Ο Δημήτρης, μετά από μία τραγική περιπέτεια που άλλαξε τη ζωή του, βρίσκει τη Χριστίνα να τον περιμένει να κάνουν μια καινούργια αρχή.
Τίποτα δε θα είναι εύκολο σε αυτή τη σχέση, αφού ο έρωτας θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με τις σκιές του παρελθόντος και να βγει νικητής. Δίπλα τους θα βρεθεί ο Καπετάνιος που, με την πείρα της δικής του πολυτάραχης ζωής, θα είναι ο φάρος που θα τους δείξει το δρόμο, όταν θα νιώσουν πως χάνονται πια μέσα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα του κοινού τους ταξιδιού. Μα κάποιοι άνθρωποι είναι γραφτό να είναι μαζί, ακόμα κι αν όλα δείχνουν το αντίθετο.
Και είναι η ζωή αυτή που ξέρει πότε είναι ο κατάλληλος καιρός για δυο ανθρώπους να βρεθούν μαζί και να χαρούν το υπέροχο ταξίδι της αγάπης.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣΕλλάς υπό το μηδέν ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΦΡΕΝΤΥ
Σχήμα: 24X17 Αρ. Σελίδων: 320 ISBN: 00000087 Γλώσσα: Ελληνικά
Φρέντυ Γερμανός
Με καταγωγή από τη Μυτιλήνη, γέννημα όμως της Αθήνας, όπως έλεγε ο ίδιος, με τις πρώτες του εντυπώσεις στα Εξάρχεια και την περίφημη «μπλε πολυκατοικία», κατοικία κατά καιρούς και της Σ. Βέμπο, του Δ. Χορν, του Λ. Κύρκου κ.ά., ο Φρέντυ Γερμανός ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα στο χώρο της δημοσιογραφίας και μαζί πολυδιαβασμένος χρονογράφος και συγγραφέας.
«Βγαίνω και πηγαίνω στα Εξάρχεια και βλέπω την πρώτη πολυκατοικία, εκεί που μεγάλωσα, απέναντι από το Βοξ.
Πάω εκεί γιατί μ’ αρέσει ν’ αναζητώ τα χνάρια της νιότης μου.
Εκεί είναι τα παιδικά μου χρόνια.
Της εφηβείας μου είναι στην Κυψέλη.
Μεγάλωσα στην οδό Ιθάκης.
Εκεί πέρασα την Κατοχή, τα Δεκεμβριανά, τον Εμφύλιο», έλεγε.
Πολύ πριν από την εφηβεία, στα έξι του μόλις χρόνια, μυήθηκε στη λογοτεχνία από τη μητέρα του.
«Στη μάνα μου χρωστάω το παν, το ότι διάβαζα, ότι έγραφα, ότι απέκτησα σε τρία χρόνια δύο βαθμούς μυωπίας», έλεγε χαριτολογώντας, ενώ ένα μόλις χρόνο αργότερα θα έβγαζε και την πρώτη του εφημερίδα!
Η εφηβεία τον βρίσκει μαθητή στο Βαρβάκειο, και τα πρώτα χρόνια μετά την αποφοίτησή του πλασιέ σε υφάσματα, υπάλληλο σε γραφείο οικονομικών ανταλλαγών, ταμία.
Ανήσυχο.
Μέχρι το ’53, όταν μόλις στα 19 του χρόνια κερδίζει στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος Νέων της Βραδυνής που οργάνωνε ο Μπάμπης Κλάρας το δεύτερο βραβείο (το πρώτο το είχε πάρει ο Σπύρος Τσακνιάς).
Παραδόξως, μέχρι το 1964 που θα εκδώσει και το πρώτο του βιβλίο, το Με συγχωρείτε, λάθος, δεν θα τον κερδίσει η λογοτεχνία.
Αν και δεν σταματά ποτέ να γράφει λογοτεχνικά κείμενα, στρέφεται στη δημοσιογραφία.
Η δημοσιογραφική του καριέρα ξεκινά το 1954 στην εφημερίδα Ελευθερία, όπου θα εργασθεί ως ελεύθερος ρεπόρτερ μέχρι το 1960.
Από το 1960 έως και το ’67 μετακομίζει στη Μεσημβρινή της Ελένης Βλάχου, όπου αρχίζει πλέον να γράφει χρονογραφήματα.
Ο κύκλος του στις εφημερίδες θα κλείσει με την Ελευθεροτυπία, στα χρόνια 1975 έως 1990, από την οποία θα παραιτηθεί για να αφοσιωθεί στο γράψιμο.
Συνέδεσε το όνομά του με τα πρώτα βήματα της ελληνικής τηλεόρασης, όπου παρουσίασε μερικές από τις πιο επιτυχημένες εκπομπές («Αλάτι και πιπέρι», «Πρώτη σελίδα»).
Την επιτυχημένη δημοσιογραφική του πορεία διαδέχθηκε μια επίσης επιτυχημένη συγγραφική σταδιοδρομία.
Μερικά από τα πιο γνωστά έργα του είναι:
Ακριβή μου Σοφία, Ελλάς υπό το μηδέν, Το δις εξαμαρτείν, Με συγχωρείτε, λάθος, Ένα γελαστό απόγευμα, Έλλη Λαμπέτη, Η Εκτέλεση, Τα ερωτικά της Κορσικής, Γυναίκα από βελούδο, Τερέζα κ.ά.
Δεκάδες ήταν τα διάσημα πρόσωπα που βρέθηκαν σε ένα δημοσιογραφικό τετ-α-τετ με τον Φρέντυ Γερμανό.
Ανάμεσα σε άλλους, ο Τσώρτσιλ, ο Αϊζενχάουερ, ο Ντε Γκωλ, ο Κέννεντυ, ο Νίξον, ο Κάρτερ, ο Μωμ, ο Στάινμπεκ, ο Φώκνερ, η Γκάρμπο, ο Ωνάσης.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ - ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ. ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΟΓΚΡΟΜ ΤΗΣ 6ΗΣ -7ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1955 ΚΑΙ Ο ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΒΡΥΩΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΕΙΔΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΧΗΜΑ: 17X24 ISBN: 978-960-05-1302-8
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΔΑΚΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΟΥΛΤΑΝΗΣ
Τη νύχτα της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου 1955, η ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης έγινε στόχος απρόκλητων βιαιοτήτων.
Μέσα σε λίγες ώρες εμπορικά καταστήματα, βιοτεχνίες, σπίτια, ακόμα και οι εκκλησίες των Ελλήνων μετατράπηκαν σε ερείπια.
Τα γεγονότα αυτά σήμαναν την αρχή του τέλους της κοινότητας των Ρωμιών της Πόλης.
Η βίαιη αυτή επίθεση σύντομα συνυφάνθηκε με τις ψυχροπολεμικές πολιτικές εξελίξεις της εποχής, και τα πραγματικά γεγονότα αποσιωπήθηκαν εξίσου γρήγορα.
Με αφορμή την 50ή επέτειο της μεγάλης καταστροφής, ο Σπύρος Βρυώνης ανασυνέθεσε τα γεγονότα εκείνης της νύχτας στο μεγαλειώδες έργο του Ο μηχανισμός της καταστροφής: το τουρκικό πογκρόμ της 6ης - 7ης Σεπτεμβρίου 1955 και ο αφανισμός της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης, το οποίο εκδόθηκε στα αγγλικά το 2005.
Η μνημειώδης μελέτη του Βρυώνη είναι το πρώτο έργο τέτοιου βάθους και εύρους που εκδόθηκε ποτέ σε οποιαδήποτε γλώσσα γι’ αυτή την καθοριστική στιγμή της σύγχρονης τουρκικής και ελληνικής ιστορίας.
Έχει υμνηθεί ως «magnum opus», ως «πρωτότυπο και βαρυσήμαντο», ως «λαμπρό έργο». Είναι βέβαιο ότι θα αναγνωριστεί ως η απροσπέραστη μελέτη των βίαιων γεγονότων που τόσο αναλυτικά περιγράφει και εξετάζει.
Ο τόμος περιλαμβάνει και ένα εκτεταμένο ένθετο με τις μοναδικές φωτογραφίες του Δημητρίου Καλούμενου.
Η εξαιρετική φωτογραφική τεκμηρίωση προσδίδει επιπρόσθετο βάρος στις αρχειακές μαρτυρίες που παρουσιάζει ο συγγραφέας και στην ιστορική ανάλυση του πογκρόμ και των συνεπειών του.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ - ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑΑν αγαπάτε τα παιδιά σας, αγαπήστε πρώτα τον εαυτό σας
Μαρκάκης Νίκος
Κωδικός 21381 Βάρος 0,96 kg ISBN 978-960-422-740-2 Σχήμα 16X23.5
Εξώφυλλο Μαλακό με αυτιά Σελίδες 504 Πρώτη έκδοση 2008
Η ανατροπή των εδώ και αιώνες καθιερωμένων ρόλων και η αποσταθεροποίηση της οικογένειας, οδηγούν τα παιδιά σε σύγχυση που δεν τους επιτρέπει να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να φτιάξουν τη δική τους ταυτότητα.
Συχνά βαδίζουν στα τυφλά, χωρίς καθοδήγηση, πρότυπα ζωής και κυρίως χωρίς αξίες. Το να είναι κανείς γονέας είναι τέχνη. Διδάσκεται.
Καλός γονέας δεν είναι πλέον ο θυσιασμένος γονέας, αλλά ο ευτυχισμένος γονέας! Καλός γονέας είναι αυτός που προσπαθεί να γίνεται καλύτερος.
Κι ας κάνει και λάθη.
Οι τύψεις, οι ενοχές, ο θυμός γίνονται ενέργεια, ενδυνάμωση, δύναμη αλλαγής.
Δε «μεγαλώνουμε» πλέον τα παιδιά μας, αλλά τον εαυτό μας: τις ανάγκες μας, τα θέλω μας, το όραμά μας.
Βοηθήστε τα παιδιά σας, βοηθώντας τον εαυτό σας.
Το φροντισμένο «δέντρο» είναι αυτό που δίνει καλό «καρπό».
Συνήθως, κάτω από το μαθησιακό πρόβλημα ή την παραβατική συμπεριφορά του παιδιού κρύβεται κάποιο ψυχολογικό αίτιο ή/και κάποια δυσλειτουργία της οικογένειας.
Εξάλλου, οι ίδιοι οι γονείς, από άγνοια ή ακόμα και με την πολλή τους αγάπη δημιουργούν κάποιες φορές την ενοχλητική αυτή συμπεριφορά.
Η λύση (που δίνουν) είναι το πρόβλημα.
Η «αγάπη» τους πολλές φορές ευνουχίζει, παραλύει τα παιδιά.
Η αυθεντική αγάπη προπονεί, βοηθά το παιδί να γίνει ο εαυτός του, να αυτοποιηθεί.
Ας αναγνωρίσουμε τ’ αυτονόητο: δεν υπάρχουν προβληματικά παιδιά.
Υπάρχουν «κόμποι» που θέλουν λύσιμο ή κόψιμο...
Υπάρχει ελπίδα, υπάρχει φως!
Τα ίδια τα παιδιά μάς δείχνουν το δρόμο.
Ας τον ακολουθήσουμε...
Νίκος Μαρκάκης

Αποκλειστικό: Αναβαθμίζονται οι φυλακές

ΑΠΟ ΤΟ PANIC-GR
Η κυβέρνηση βρήκε την λύση και ο Παλαιοκώστας εφόσον ξανασυλληφθεί δεν πρόκειται να ξαναποδράσει!

Ο ΜΑΡΤΗΣ ΣΤΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΣ

«Μάρτης ο Ανοιξιάτης». Καλό μήνα σε όλο τον κόσμο. Ζούμε σε εποχές που πολλά από τα έθιμα και τις παραδόσεις μας έχουν χαθεί. «Έφυγαν» οι παλιοί και, οι νεώτεροι δυστυχώς έχουν παρασυρθεί από ξενόφερτες συνήθειες (βλέπε τις παρελάσεις καρναβαλιού τύπου Ρίο και πολλά άλλα). Πάμε να δούμε κάποια πράγματα για τον Μάρτη τον μήνα της άνοιξης όπως τα είχαν οι παλιοί. Ο Μάρτης λοιπόν είναι η αρχή της άνοιξης γι αυτό και στην Ήπειρο λέγεται «Ανοιξιάτης». Στις 25 του Μάρτη, έχουμε την «εαρινή ισημερία», ο καιρός ζεσταίνει ενώ η φύση ανθίζει και πάλι. Στην Ελλάδα ο ερχομός της άνοιξης συνδέεται με τον ερχομό των χελιδονιών . Μάλιστα παλιά τα παιδιά γύριζαν στα χωριά από σπίτι σε σπίτι κρατώντας ένα ξύλινο χελιδόνι στολισμένο και τραγουδούσαν ένα τραγούδι που το ονόμαζαν «χελιδόνισμα»! «Αφ’ κα σύκα και σταφύλια Και στ’ αλώνι θυμωνίτσα Κι ήρθα πίσω κι ηύρα Φύτρα. Φύτρα, φύτρα, φύτρα» Πέντε φορές έλεγαν «φύτρα – φύτρα», σαν ξόρκι λες και με την επανάληψη της λέξης θα προκαλούσαν την ανθοφορία. Το μικρό αυτό τραγουδάκι, το χελιδόνισμα, είναι από ένα χωριό του Παρνασσού. Σε άλλες περιοχές το χελιδόνισμα είναι μεγαλύτερο όπως αυτό από την Θεσσαλία. «Ήρθε ήρθε χελιδόνα ήρθε κι άλλη μελιδόνα κάθισε και λάλησε και γλυκά κελάδησε. Μάρτη μάρτη μου καλέ, και Φλεβάρη φοβερέ κι αν φλεγίσεις κι αν τσικνίσεις καλοκαίρι θα μυρίσεις κι αν χιονίσεις, κι αν κακίσεις, πάλι άνοιξη θ’ ανθίσεις. Θάλασσαν επέρασα, τη στεριάν δεν ξέχασα κύματα κι αν έσχισα, έσπειρα κονόμησα. Έφυγα κι αφήκα σύκα και σταυρόν και θημωνίτσα. Κι ήρθα τώρα κι ηύρα φύτρα κι ηύρα χόρτα, σπάρτα βλήτρα βλήτρα, βλήτρα, φύτρα, φύτρα. Αυτό είναι ένα χελιδόνισμα από την Θεσσαλία το οποίο έχει και συνέχεια στην οποία τα παιδιά απευθύνονται στην «κυρά» του σπιτιού για κέρασμα. «Συ καλή νοικοκυρά, έμπα στο κελάρι σου φέρε αυγά περδικωτα και πουλιά σαρακοστα δώσε και μιαν ορνιθίτσα, φέρε και μια κουλουρίτσα. Ορισεν ο δάσκαλος κι ο Θεός που τα ΄δωκε ν’ αγοράσουμε οχτώ, να πουλούμε δεκαχτώ, να κερδαίνουμεν τριάντα, διάφορα μεγάλα πάντα και στο σπίτι και στη χώρα, μέσα δω που ‘ρθαμε τώρα μέσα γεια, μέσα χαρά τον αφέντη στην κυρά στα παιδιά και στους γονείς και σ’ όλους τους τους συγγενείς Μέσα Μαρτης έξω ψύλλοι έξω οχτροί σας τρώνε οι σκύλοι μέσα φίλοι, μέσα φτήνεια και χαρές χοροί παιχνίδια και εφέτο και του χρόνου και του χρόνου κι άλλα χίλια. Αυτά είναι τα θεσσαλικά «χελιδονίσματα» τα οποία κυκλοφορούν και σε διάφορες «παραλλαγές» κατά περιοχή. Στη μελέτη της με τίτλο «ΟΙ 12 ΜΗΝΕΣ ΤΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ», η ΑΛΚΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ κάνει αναφορά και για τα αρχαία χελιδονίσματα από τα οποία πήραν κατόπιν οι έλληνες και έβγαλαν τα νεότερα . Μάλιστα αναφέρει ότι έχει σωθεί και ένα χελιδόνισμα από τον αρχαίο συγγραφέα Αθήναιο! Στην αρχή της άνοιξης, το Μάρτη, κάνουν την εμφάνιση τους πολλά κακά, όπως οι επιδημίες, αλλά και διάφορα ζωύφια (φίδια, ποντικοί). Στην χώρα μας ο Μάρτης σημαίνει και την κάψα του ήλιου και γι αυτό οι παλιοί έλεγαν . «Ο που ‘χει κόρη ακριβή του Μάρτη ο ήλιος μη την δει» Την πρώτη του Μάρτη τα κορίτσια φορούσαν μια κόκκινη και άσπρη κλωστή στον καρπό τους που λεγόταν «Μάρτης», και τον φορούσαν μέχρι που να βγει ο μήνας. Μετά, τον έβγαζαν από τον καρπό τους και τον κρεμούσαν στις τριανταφυλλιές για να πάρουν το ρόδινο χρώμα τα μάγουλα τους, ενώ στο τέλος τον βάζανε στην λαμπάδα της Ανάστασης για να καεί. Για τον Μάρτη υπάρχει και η ονομασία «πεντάγνωμος» και απευθύνεται στην αστάθεια του καιρού. «Ο Μάρτης ο πεντάγνωμος, εφτά φορές μας χιόνισε και πάλι το μετάνιωσε γιατί δεν ξαναχιόνισε» Άλλο ένα γνωμικό είναι και το γνωστό μέχρι τις μέρες μας «Μάρτης, γδάρτης, και κακός παλουκοκαύτης» γιατί με ένα γύρισμα του καιρού μας αναγκάζει να ρίξουμε στη φωτιά ότι ξύλα μας έχουν απομείνει για να ζεσταθούμε! Ο Μάρτης όμως είναι και ο μήνας των γεωργών. Οι ανοιξιάτικες βροχές είναι απαραίτητες για την πλούσια σοδειά. «Αν βρέξει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα χαρά σ’ εκείνον το ζευγά που ‘χει πολλά σπαρμένα». Στην νεότερη Ελλάδα, ο Μάρτης είναι και ο μήνας της αλιείας, των γρι-γρι. Τον Μάρτη ξεκινούν τα γρι-γρι τη σαιζόν του ψαρέματος η οποία διαρκεί μέχρι και τις αρχές του χειμώνα. Παλιά τα πληρώματα οι καπεταναίοι και οι οικογένειες τους πήγαιναν στην εκκλησία και την «λειτουργούσαν» για να πάρουν την Ευλογία για καλό ταξίδι γαληνεμένες θάλασσες και καλή ψαριά. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ Βασίλης Τσούγκαρης Αρθρογράφος - Παραγωγός Ραδιοφωνίας tsougarisgnomi@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS
ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ & ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ & ΦΙΛΩΝ ΑΙΓΑΛΕΩ "Ο ΚΑΥΚΑΣΟΣ" Την Καθαρή Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009 στα πλαίσια των εκδηλώσεων των αποκριών του Δήμου Αιγάλεω θα πραγματοποιηθεί στο άλσος Μπαρουτάδικο εκδήλωση για τα Κούλουμα 2009.
Τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου μας θα συμμετάσχουν παρουσιάζοντας παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς.
Ώρα έναρξης 14:00.
Ο πρόεδροςΧάρης Κωνσταντινίδης
Μουσικοχορευτική & Πνευματική Εστία Ποντίων & Φίλων Αιγάλεω «Ο ΚΑΥΚΑΣΟΣ»
Αγ. Βασιλείου 50, Αιγάλεω
Τ.Κ. 12244
Τηλ. - FAX: 2105618785
kaukasos@yahoo.com ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ – ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ
Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη ο ετήσιος αποκριάτικος χορός και η κοπή βασιλόπιτας που διοργάνωσε η Εύξεινος Λέσχη Άργους Ορεστικού, το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009 στο ξενοδοχείο Limneon Gold στην Καστοριά.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν ποντιακοί χοροί από τα τρία χορευτικά τμήματα της Εύξεινου Λέσχης Άργους Ορεστικού, ενώ μουσικά πλαισίωσαν την βραδιά οι καλλιτέχνες: Στάθης Παρχαρίδης, Νίκος Γαβριάς, Γιώργος Σιαμίδης, Κώστας Τσακλίδης, Λευτέρης Ανδρεάδης, Γιώργος Χαϊτας και Γιώργος Πετρίδης.
Η πολύ όμορφη αυτή βραδιά επιφύλασσε ευχάριστες εκπλήξεις για τους παρευρισκόμενους αφού κατά την διάρκεια της εκδήλωσης η Εύξεινος Λέσχη Άργους Ορεστικού αδελφοποιήθηκε με την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Νομού Τρικάλων οι οποίοι από κοινού χόρεψαν ποντιακούς χορούς.
Οι δύο σύλλογοι έχοντας κοινά οράματα και ιδέες για την ανάδειξη και την διάσωση της πολιτιστικής παράδοσης των Ελλήνων του Πόντου & της Μικράς Ασίας ανακηρύχτηκαν αδελφά σωματεία με στόχο την σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων , την συνεργασία των χορευτικών τους τμημάτων αλλά και την περαιτέρω ανταλλαγή συνεργασίας πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου με στόχο την διατήρηση άσβεστης της μνήμης των χαμένων πατρίδων
Πρόκειται για μια πράξη επισφράγισης φιλίας αλλά και υπόσχεσης μελλοντικής συνεργασίας σε κάθε ένα πολιτιστικό τομέα.
ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ
Μεγάλου Αλεξάνδρου 46
Τ.Κ. 52200
Άργος Ορεστικό
Τηλ. 2467043370, 2467043953 ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ" ΒΟΣΤΩΝΗΣ HELLENIC LANGUAGE LESSONS SPRING 2009 AT PANAGIA SOUMELA OF BOSTON
Is proud to announce its own Hellenic Language Program which it will maintain on a yearly basis.This program is designed to teach, promote and present to all people the rich Hellenic language, history and cultural wealth.(At the end of the program there will be available for participants to buy at very low cost, CD’s with the Historical narrations and DVD’s or Video with the presentations and pictures of historical events, to refer to when you need).THE HELLENIC LANGUAGE WILL BE TAUGHT, SYSTEMATICALLY , ADAPTING METHODS APPROVED BY E.DIA.M.ME. AND THE MINISTRY OF EDUCATION OF GREECE.OPEN TO ALL.EVERY SOCIETY AND GROUP MEMBER AS WELL AS ALL NON HELLENIC INTERESTED PARTIES ARE WELCOME.CLASSES START SATURDAY MARCH 7 AT 6:30 P.M. AND MEET EVERY SATURDAY AT 6:30 P.M.WILL CONTINUE TO THE END OF THE SCHOOL YEAR.ALL CLASSES MEET AT PANAGIA SOUMELA, 587 ALBANY STREET, BOSTON MA, 02118, 2ND FLOORDO NOT MISS THIS UNIQUE OPPORTUNITY!!!For more info: Please call the Language Coordinator: Mr. Demetri Kosmidis at 978-490-5141
We look forward to seeing you at these lessons!THANK YOU FOR YOUR PARTICIPATION
PONTIAN SOCIETY "PANAGIA SOUMELA" OF BOSTON
587 Albany StreetBoston, MA 02118
Telephone: (617) 338-7453
Αγαπητοί συμπατριώτες,Όπως ήδη γνωρίζεται ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτη έχει δημιουργήσει Τράπεζα Αίματος σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαϊδας.
Μια σημαντική, ουσιαστική και ζωτικής σημασίας προσπάθεια, η οποία βρήκε ανταπόκριση από τα μέλη, φίλους του συλλόγου και συγχωριανούς μας και λειτουργεί με τη δική τους στήριξη όλα αυτά τα χρόνια.
Μέχρι σήμερα έχει ανταποκριθεί σε αρκετά περιστατικά συμπατριωτών μας, οι οποίοι σε δύσκολες στιγμές της ζωής τους απευθύνθηκαν στην Τράπεζα Αίματος και κάλυψαν άμεσα το πρόβλημα εξεύρεσης αίματος για τους ίδιους ή για άτομα του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
Η αιμοδοσία είναι εθελοντική κίνηση που απλά σώζει ζωές (τη δική μας, της οικογένειάς μας, των φίλων μας), δεν εγκυμονεί κινδύνους και είναι ανώδυνη.
Οποιοσδήποτε μπορεί να προσφέρει αίμα αρκεί να είναι ενήλικας, να έχει καλή υγεία και να μην πάσχει από μεταδοτικές ασθένειες.
Οι ανάγκες αίματος καθημερινά είναι πολύ μεγάλες και χρειάζονται συνεχείς προσπάθειες για να μπορεί μία Τράπεζα Αίματος να λειτουργεί, καλύπτοντας και εξυπηρετώντας αυτούς που έχουν άμεση ανάγκη από αίμα.
Χωρίς καμία παρενέργεια τα 300 γραμμάρια αίματος που μπορεί να δώσει κάποιος είναι μέγιστη κοινωνική προσφορά.
Είναι η απλούστερη μεταμόσχευση που σώζει κάποιον, χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό μας.Για το λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί από το M.Π. Σύλλογό μας μια νέα εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή 08/03/2009 και ώρα 10:30-13:00 στην αίθουσα του Συλλόγου.
Επειδή ο καθένας από εμάς μπορεί να βρεθεί κάποια στιγμή στην ανάγκη να χρειαστεί αίμα και να απευθυνθεί στην Τράπεζα Αίματος του Συλλόγου μας και γνωρίζοντας πόσο δύσκολο είναι στη σημερινή εποχή να βρεθούν ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι για να ανταποκριθούν σε τέτοιες προσπάθειες, ευελπιστούμε στη θετική ανταπόκρισή σας και στην άμεση κινητοποίησή σας για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση αιμοδοτών στη νέα αυτή αιμοδοσία.
Η πρόσκληση είναι ανοικτή και μην ξεχνάτε :
Μην πιείτε το Σαββατόβραδο!!!
Για τοΔιοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου
Η Πρόεδρος
Μαρία Κεχαγιά
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΙΤΗ
ΡΟΔΙΤΗΣ - Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ
ΤΚ:50100
ΤΗΛ. & FAX 2461071646, 6945871226

"Καμπανάκι" από Παγκόσμια Τράπεζα για Τουρκία

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics "Καμπανάκι" από Παγκόσμια Τράπεζα για Τουρκία Την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα βιώσει οικονομική κρίση χειρότερη από την αντίστοιχη του 2001 διατύπωσε χθες σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη ο Ulrich Zachau, επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Τουρκία, την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Ο Zachau σημείωσε ότι το εργατικό δυναμικό της Τουρκίας θα συνεχίσει να αυξάνεται, ωστόσο η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα οδηγήσει σε υψηλή ανεργία και σε οικονομική κρίση «χειρότερη από εκείνη του 2001». Η τουρκική οικονομία αρχίζει όλο και πιο έντονα να «αισθάνεται» τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης, σημείωσε ο ίδιος, καθώς στο γ’ τρίμηνο του 2008 εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 0,5%, το χαμηλότερο μετά την έξοδο από την κρίση του 2001. Για το σύνολο του 2008 αναμένεται στασιμότητα στους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ για το 2009 προβλέπεται συρρίκνωση. Ωστόσο, προσέθεσε, η παρούσα περίοδος είναι «ιδιαίτερα κατάλληλη» για την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων, ενώ η κατάρτιση και εφαρμογή μακροπρόθεσμων πολιτικών ανάπτυξης θα αποδειχθεί κρίσιμη για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων. Διαβάστε όλο το άρθρο και πολλά ακόμα εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣΘέματα-πρόκληση στις εξετάσεις του Παντείου Πανεπιστημίου Ανακοίνωση της Φ.Ο.Σ. Παντείου Η προσβολή του Ιησού Χριστού αποτελεί αντικείμενο διεστραμμένων εξετάσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Όλοι μιλάμε για το άσυλο ιδεών όπου μπορεί να μιλάει ο κάθε καθηγητής και να λέει το οτιδήποτε. Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έχουμε ζήσει πολλές φορές την σκηνή όπου κάποιος καθηγητής προκαλεί το κοινό αίσθημα με κάποιες απόψεις και ιδέες που εκφράζει.
Κάτι τέτοιο δεν είναι κατ' ανάγκη μεμπτό.
Όταν όμως οι απόψεις αυτές αποτελούν προπαγάνδα συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων και πολιτικών κομμάτων και επιβάλλονται καθ' ολοκληρία στους φοιτητές, τότε εκεί αρχίζουν τα προβλήματα. Ένα από τα τμήματα που φιλοξενεί τέτοιους καθηγητές, με «περίεργες» απόψεις είναι το ΠΕΚΙ (Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας).
Με αυτό το τμήμα είχαμε ασχοληθεί και παλαιότερα αφού θεωρείται το πλέον ανθελληνικό τμήμα Ελληνικού Πανεπιστημίου, με απόψεις εξόχως προκλητικές που δεν είναι καθόλου τυχαίες. Ενδεικτικοί είναι οι σύνδεσμοι που σας παραθέτουμε για παρόμοια περιστατικά (εδώ, εδώ και εδώ). Κοιτάξτε λοιπόν τι θέμα βάζει στις εξετάσεις ο «άξιος» καθηγητής (εδώ). Για να μην απορήσετε, να σας πληροφορήσουμε για όσους δεν ξέρουν ότι ο εν λόγω φωστήρας-καθηγητής δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί το ευρύ κοινό. Είναι ο Δημήτρης Χριστόπουλος, επίκουρος καθηγητής πλέον στο Τμήμα αυτό και με πλούσιο βιογραφικό (εδώ). Είναι πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου όπου μεταξύ άλλων ασχολήθηκε με την «Τουρκική» Ένωση Ξάνθης και το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των μειονοτήτων και για πολλά άλλα θέματα, μεταξύ αυτών και για το Βοτανικό στηρίζοντας την στάση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (τυχαίο; θα το δούμε παρακάτω). Δεν θα θέλαμε να παραλείψουμε την σύνδεση της εν λόγω Ένωσης με το Παρατηρητήριο του Ελσίνκι (εδώ). Ενεργό μέλος του ΚΕΜΟ (Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων), ένα κέντρο που θεωρησε οπισθοδρομικό να μην επιτρέψει η ελληνική δικαιοσύνη την λειτουργία σκοπιανής «Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού» στη Φλώρινα πριν κάποια χρόνια. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ημερίδες μεταξύ αυτών και της γνωστής «Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης» (με το «Στέκι» όπως αποκαλούν την καταπάτηση περιουσίας) στο Πολυτεχνείο. Δείτε ποιοι παίρνουν μέρος και τα θέματα συζήτησης και θα καταλάβετε (εδώ). Αξέχαστη ήταν και η ημερίδα λίγες μέρες μετά την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, στο Πάντειο, για την Τσαμουριά και τους Τσάμηδες, όπου ο κύριος Χριστόπουλος έδωσε ρεσιτάλ ανθελληνικής προπαγάνδας. Έγινε πρώτο θέμα και ο Μίκης Θεοδωράκης τους απάντησε όπως τους άξιζε (εδώ και εδώ). Ο καθηγητής, αποτέλεσε έναν από τους μάρτυρες του αντιρρησία Λάζαρου Πετρομελίδη. Μεταξύ των μαρτύρων πολλά στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ας το θεωρήσουμε σύμπτωση προς το παρόν (εδώ). Και επειδή το θέμα της εξέτασης έχει να κάνει με την Εκκλησία, ο φοιτητής έπρεπε να γνώριζε πως θα ήταν λάθος να υπερασπιστεί την Εκκλησία, αφού ο καθηγητής του καθαρά και ξάστερα είναι υπέρ του χωρισμού Εκκλησίας-Κράτους. Γι’ αυτό άλλωστε έκανε και επίσκεψη πριν από κάποιο διάστημα στον Πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέκο Αλαβάνο (εδώ άλλη μια σύμπτωση). Όμως όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά, δείτε τον κύριο καθηγητή, τον αντικειμενικό κύριο Χριστόπουλο, να δηλώνει δημόσια υποστηρικτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (εδώ). Ορίστε και κάποια περαιτέρω στοιχεία για τον εν λόγω καθηγητή: Χωρισμός Εκκλησίας-Κράτους (Ανανεωτική Πτέρυγα Συνασπισμού) Ανακοίνωση της Ένωσης που προεδρεύει ο κύριος Χριστόπουλος στο Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι Υπογράφει ΝΑΙ στο Σχέδιο Ανάν Η δυσκολία του να γίνεις Έλληνας Η Φ.Ο.Σ. Παντείου ξεκαθαρίζει προς όλες τις κατευθύνσεις: Δεν θα ανεχτούμε ανοικτή ανθελληνική προπαγάνδα καθηγητών με κομματικές διαστάσεις. Επιστήμη σημαίνει να εξετάζεις τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά. Επειδή αυτοί οι καθηγητές βρέθηκαν εκεί που βρέθηκαν με τον τρόπο που βρέθηκαν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής. Απαιτούμε να σεβαστούν τους φοιτητές που έχουν αντίθετη γνώμη και να σταματήσουν τον πόλεμο εναντίον της Ελλάδας. Σε αντίθετη περίπτωση θα μας βρίσκουν μπροστά τους σε κάθε τους διάλεξη στο αμφιθέατρο. ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ