Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ1- Οι εκδόσεις ΤΟΠΟΣ και το Βιβλιοπωλείο ΙANOS παρουσιάζουν το λεύκωμα από το φωτογραφικό αρχείο του Κ. Μεγαλοκονόμου «Βασικά θεατής:
Ελληνικό θέατρο 1950-1965» την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008, στις 12.30, στο café του βιβλιοπωλείου (Σταδίου 24).
Ενα λεύκωμα φόρος τιμής σε όλους εκείνους που στήριξαν και ανέδειξαν το ελληνικό θέατρο, σε όλους τους αγαπημένους πρωταγωνιστές της σκηνής.
Επιλογή φωτογραφιών - κείμενα: Γιάννης Ξανθούλης.
Επιμέλεια τόμου: Άρης Μαραγκόπουλος.
Είσοδος Ελεύθερη
2- Οι εκδόσεις IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο του Νίκου Χατζηνικολάου «Απόστολος Καλδάρας, Αναφορά στην ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού», την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008, στις 20.00, στο café του βιβλιοπωλείου (Σταδίου 24).
Θα μιλήσουν ο Κώστας Καλδάρας, ο Γιώργος Χρονάς, ο Νίκος Χατζηνικολάου καθώς και συνεργάτες του Απόστολου Καλδάρα από την δισκογραφία
Τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα θα ερμηνεύσει η ορχήστρα του Ευάγγελου Κορακάκη.
Θα τραγουδήσουν ο Γιάννης Ντουνιάς, η Χαρά Πομώνη, η Σταυρούλα Μανωλοπούλου, ο Βασίλης Κορακάκης και ο Ευάγγελος Κορακάκης.
Χορηγός επικοινωνίας: Κανάλι Ένα 90.4 fm, Πειραιάς
Είσοδος Ελεύθερη
3- Οι εκδόσεις IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο του Γιάννη Σερβετά «3ο του προσωπικό ημερολόγιο – ανεκδοτολόγιο του 2009», το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008, στις 12.30, στο café του Βιβλιοπωλείου (Σταδίου 24).
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί για να γίνει κατανοητή η παροιμία που λέει:
"Δώσε θάρρος στον χωριάτη, ν' ανεβεί και στο κρεβάτι".
Δεν ήταν να γράψει ένα αυτός, το πήρε σκοινί - κορδόνι.
Μαζί του στην παρουσίαση ο λόγιος κάτοχος Βέσπας, επίτιμος αρχηγός της φυλής Απάτσι με τον κωδικό όνομα "Ξεσκέπαστη πλατεία", Βασίλης Δέλιος.
ΥΓ: Ελάτε να το διασκεδάσουμε.
Το φετινό ημερολόγιο του 2009, τώρα που όλα τελείωσαν, μπορώ να πω ότι μου άρεσε περισσότερο από τα άλλα δύο.
Όχι γιατί έχει καλύτερα ανέκδοτα και ιστορίες από τα προηγούμενα, αλλά γιατί έχει πολλές δικές σας ιστορίες ψυχής που μου τις εμπιστευτήκατε.
Ιστορίες που μου στείλατε με e-mail στο HYPERLINK «mailto:Sjianos@gmail.com Το ημερολόγιο φέτος είναι μπλε.
Σκέφτηκα στην αρχή να βάλω απ έξω δόντια, ώστε ο καθένας να πάρει το «Blue-Tooth» του, για να βολευτεί στο Δημόσιο, αλλά μετά σκέφτηκα ότι θα ήταν άσχημο εξώφυλλο.
Μετά σκέφτηκα να βάλω κάτι άσχετο.
Την Αφροδίτη της Μήλου για παράδειγμα, αλλά σοφά η γυναίκα μου, μου είπε ότι θα νόμιζαν οι πιθανοί αναγνώστες ότι είναι βιβλίο απ' αυτά που γράφουν οι Ελληναράδες.
Έτσι φέτος το βιβλίο έχει εντελώς απλό εξώφυλλο.
Ίσως τα απλά να είναι τα καλύτερα.
Χαίρομαι όμως που το αγοράσατε και ας περάσουμε καλά.
Και έτσι καλά να περάσει στιγμή στιγμή, μέρα μέρα και ολόκληρη η χρονιά που ξεκινάει.
Ας είναι καλύτερο το 2009 από τη χρονιά που πέρασε.
Πάμε για καινούρια.
Ως Θεσσαλονικιός λέω:
Φρέσκα κουλούρια.
Πάμε να τα απολαύσουμε όσο είναι κρατσανιστά.
Είσοδος ελεύθερη

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗTo 104 KENTPO ΛOΓOY KAI TEXNHΣ των ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ σας προσκαλεί στην παρουσίαση του νέου βιβλίουτου ΓIANNH KOYBAPA ΣTHN ANΘIΣMENH MATAIOTHTA TOY KOΣMOY
Περιδιαβάσεις στην ποίηση του Tάσου Λειβαδίτητη
Δευτέρα 24 Nοεμβρίου 2008 και ώρα 7 μ.μ .στον πολιτιστικό χώρο της οδού Θεμιστοκλέους.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι EΛENH ΓKIKA ΠANTEΛHΣ MΠOYKAΛAΣ ΘANAΣHΣ Θ. NIAPXOΣ
Kείμενα θα διαβάσει η ηθοποιός NEKTAPIA ΓIANNOYΔAKH.
Tο 104 ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ των EKΔOΣEΩN KAΣTANIΩTH σας προσκαλεί
στην παρουσίαση του βιβλίου της EΛΛHNIKHΣ ETAIPEIAΣ ΠOΛITIKHΣ EΠIΣTHMHΣ
Θεσμικό πλαίσιο, κομματικές στρατηγικές, κοινωνικές συγκρούσεις,πολιτισμικές διεργασίες την Tρίτη 25 Nοεμβρίου 2008 και ώρα 7 μ.μ.στον πολιτιστικό χώρο της οδού Θεμιστοκλέους.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
HΛIAΣ NIKOΛAKOΠOYΛOΣ, Kαθηγητής Πολιτικής Eπιστήμης Πανεπιστημίου Aθηνών MIXAΛHΣ ΣΠOYPΔAΛAKHΣ, Kαθηγητής Πολιτικής Eπιστήμης Πανεπιστημίου Aθηνών ΔHMHTPHΣ XAPAΛAMΠHΣ, Kαθηγητής Πολιτικής Eπιστήμης Πανεπιστημίου Aθηνών και οι επιμελητές του τόμου:
ΣEPAΦEIM I. ΣEΦEPIAΔHΣ, Eπίκουρος Kαθηγητής Πολιτικής Eπιστήμης, Παντείου Πανεπιστήμιου, και Γραμματέας της Eλληνικής Eταιρείας Πολιτικής Eπιστήμης
EYANΘHΣ XATZHBAΣIΛEIOY, Eπίκουρος Kαθηγητής Iστορίας Πανεπιστημίου Aθηνών
Θα συντονίσει ο ΔHMHTPHΣ XAPAΛAMΠHΣ, Πρόεδρος της Eλληνικής Eταιρείας Πολιτικής Eπιστήμης ΚΟΥΒΑΡΑΣ

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΤώρα θα δεις...
Αφήγημα
Ημερομηνία έκδοσης: 17/11/2008
Σελίδες: 144
ΙSBN: 978-960-03-4835-4
«Με λένε Δημήτρη.
Αυτό όμως το έμαθα αργότερα, μετά τα δώδεκά μου, όταν ήρθα στην Αθήνα.
Μικρός είχα προβλήματα.
Ο πατέρας μου με φώναζε Μήτσο, ο θείος ο Ντίνος Δήμο, ο αδερφός μου ο Γιώργης Μήτρο, τ' άλλα μου αδέρφια και οι συμμαθητές μου Δημητριέ ή Δημητριό και σπανιότερα κάποιοι Μίμη ή Δημητράκη, η μητέρα Δημητρίξινο - και θα εξηγήσω πιο κάτω γιατί. »
- Πώς σε λένε, παιδάκι μου (ή ρε); με ρωτούσαν, κι εγώ δεν ήξερα ποιο απ' όλα να πω. »
- Με λένε Δημητριό, έλεγα το πιο συχνό κι αγανακτούσα που δεν είχα ένα πιο βολικό όνομα, όπως τ' άλλα μου τ' αδέρφια: Παρασκευή, Βασίλης, Γιώργης, Κυριάκος, Νίκος, Ευγενία, Τάκης, Αλέκος - οχτώ, αν τα μετρήσατε, κι ένα εγώ εννέα κι ένα που πέθανε μικρό δέκα.
Aν ήμασταν δύο ακόμα, το δωδέκατο θα το βάφτιζε η βασίλισσα - και τότε ποιος τη χάρη μας. Μόνο η μητέρα μάς παραμόρφωνε τα ονόματα προσθέτοντας ένα -ξινο στο τέλος.
Έτσι εγώ ήμουν ο Δημητρίξινος, ο Τάκης ο Τάξινος, ο Αλέκος ο Αλέξινος - για να σταθώ σ' εμάς τα τρία τελευταία, γιατί κατά τριάδες μεγαλώναμε, άντε και στην Ευγενία ή Ευγενίξινο, λίγο μεγαλύτερή μας, που η μητέρα την άφηνε να μας προσέχει όταν έφευγε, κι όποιος τα 'χε καλά μαζί της μπορούσε να κάνει καλά και τ' άλλα». Αρχές του '50, σ' ένα μικρό χωριό, που θα μπορούσε να είναι ένα οποιοδήποτε ελληνικό χωριό. Ο Εμφύλιος έχει τελειώσει, αλλά η βία εξακολουθεί να κυριαρχεί σε μια κοινωνία όπου η ράβδος θεωρείται το αποτελεσματικότερο μέσο επιβολής των ισχυρών στους αδύναμους - μεγάλους και μικρούς.
Μια σειρά από εικόνες της σκληρής εκείνης εποχής μέσα από τα μάτια ενός δωδεκάχρονου παιδιού - απ' όπου δε λείπει η τρυφερότητα και το χιούμορ.
Σε νέα ξαναδουλεμένη έκδοση, ενισχυμένη με την εικονογράφηση του Δήμου Σκουλάκη.
Λόγος για την Ύδρα
Με έργα των: Παναγιώτη Τέτση, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Περικλή Βυζαντίου, Νίκου Νικολάου
Ημερομηνία έκδοσης: 17/11/2008
ISBN: 978-960-03-4836-1
Ένας συγκλονιστικός τόμος για το «ιδιότυπο» νησί του Aργοσαρωνικού, που έχουν δοξάσει με το πέρασμα και τη, συχνά, μακρά παραμονή τους σε αυτό μεγάλοι δημιουργοί από τον παγκόσμιο χώρο του κινηματογράφου, του θεάτρου, της μουσικής, της λογοτεχνίας και των εικαστικών τεχνών.
H βραχώδης Ύδρα με τα ανηφορικά της καλντερίμια, που κάνουν το νησί απρόσιτο και απροσπέλαστο από κάθε τροχοφόρο, έχει εμπνεύσει στο μάκρος της ιστορημένης της ζωής πλήθος ποιητών, πεζογράφων, ταξιδιωτικών συγγραφέων και ιστοριογράφων.
Ένα πολύ δυνατό απάνθισμα από κείμενά τους αποτελεί το βιβλίο αυτό.
H Ύδρα, που ταξιδεύει σ' όλα τα πλάτη και τα μήκη της Γης μέσα από ταινίες με πρωταγωνιστές τη Σοφία Λώρεν, τη Mελίνα Mερκούρη, την Έλλη Λαμπέτη, τον Άντονι Πέρκινς, τον Άλαν Λαντ και άλλους, ζωντανεύει μέσα από μια εντυπωσιακή συνύπαρξη υπογραφών: o Νίκος Xατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Xένρυ Mίλλερ, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Παναγιώτης Tέτσης, ο Nίκος Eγγονόπουλος, ο Πέτρος Γλέζος, ο Περικλής Bυζάντιος, ο Θανάσης Πετσάλης-Διομήδης, ο Aλέκος Φασιανός, ο N. Δ. Kαρούζος, ο Δημήτρης Ποταμίτης, η Mαργαρίτα Kαραπάνου, ο I. M. Παναγιωτόπουλος, ο Γιάννης Kοντός, η Iσμήνη Kαπάνταη, ο Γιάννης Σφακιανάκης, ο Mίλτος Σαχτούρης και πολλοί άλλοι, με τα αφηγηματικά, ποιητικά και δοκιμιακά τους κείμενα, μας γνωρίζουν μιαν Ύδρα της πραγματικότητας και του θρύλου, μιαν Ύδρα τόσο κοντινή και ταυτόχρονα τόσο μακρινή και μαγική.
Tην Ύδρα με τα παραδοσιακά της αρχοντικά αλλά και την Ύδρα-καταφύγιο για δεκαετίες «αποσυνάγωγων» καλλιτεχνών.
Tην Ύδρα που, ενώ την αγκαλιάζει ο επισκέπτης ολόκληρη μ' ένα μόνο του βλέμμα, το βάθος της μόνον ένας λόγος, όπως ο Λόγος για την Ύδρα, μπορεί να το συλλάβει και να το εξορύξει.
Περί μνήμης
Σειρά EK: ΔOKIMIA
Ημερομηνία έκδοσης: 17/11/2008
ISBN: 978-960-03-4825-5
Καθένας μας έχει την υποψία: μήπως μέσα μας υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούμε να ανακαλέσουμε;
Μήπως ο ίδιος ο εαυτός μας κρύβεται στα βιώματά του και αδυνατεί να αναδυθεί ατόφιος και ακέραιος;
Το παρόν δεν είναι αθώο.
Ενίοτε αφήνει την εντύπωση πολύπειρου νοσοκόμου ο οποίος μας απομονώνει από καθετί επικίνδυνο, μας παρέχει κατευναστικά, ορθώνει προστατευτικά χωρίσματα.
Αρκεί όμως μια αιφνίδια συγκίνηση για να παραδοθούμε στο βάθος του χρόνου μας, δραπετεύοντας από την περιφρουρημένη παροντικότητα.
Η θυμική μνήμη είναι κάτι βαθύτερο από τον ίδιο τον άνθρωπο, άλλωστε δεν είναι συμπτωματικό ότι οι συγκινήσεις και τα αισθήματα ονομάστηκαν «πάθη».

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΟ αφανισμός του Νίκου Αύγουστος Κορτώ Μυθιστόρημα
Ημερομηνία έκδοσης: 17/11/2008
ISBN: 978-960-03-4755-5
Έπειτα από τριάντα περίπου χρόνια, ο Νίκος μπορούσε πια να το ομολογήσει:
Η ζωή του ήταν λειψή.
Άδεια από συγκινήσεις, στερημένη από έρωτα και βαθιά ερημική σαν την πλατεία της κοιμωμένης πόλης το πρωί, εκεί όπου περνούσε τις μέρες και τις νύχτες του, πίσω από τον πάγκο του «Ηλιοτρόπιου».
Δε γνώριζε αν χρειαζόταν μιαν αφορμή, μια πρόφαση ή μιαν αιτία για να αλλάξει κάτι. Άλλωστε, υπήρχαν και άλλα πράγματα που αγνοούσε: όπως το επικείμενο τέλος του.
Πώς θα το εμπόδιζε;
Διαστρεβλώνοντας ίσως τη μοίρα του;
Αποτρέποντας τη γέννησή του;
Ή αναζητώντας την εκδίκηση στο παρελθόν;
Ένα ταξίδι στο χρόνο έμοιαζε αναπόφευκτο για κάποιον σαν αυτόν, που επιθυμούσε να ξεκαθαρίσει μια για πάντα τους λογαριασμούς του με την ανθρώπινη φύση.
Για έναν μοναχικό αντιήρωα, που καταλάβαινε, έστω και αργά, ότι η Ιστορία διαβάζεται συχνά και ως ιστορία της απροσεξίας.
Όλα τα ναι του κόσμου Φωτεινή Τσαλίκογλου
Νουβέλα
Ημερομηνία έκδοσης: 17/11/2008
ISBN: 978-960-03-4833-0
Κάποτε δεν ήμουν η Ελένη.
Ήμουν το μανταρίνι, το γλυκό του κουταλιού.
Η καρδιά του μαρουλιού, το τζιέρι.
Κι άλλα πολλά ήμουν που εκείνη κάθε τόσο επινοούσε.
Ζούσα σ' ένα αστέρι που το λέγαν Μία.
Στη Μία δε σκοτεινιάζει ποτέ.
Χιλιάδες κόκκινα μπαλόνια πετούν ανενόχλητα στον ουρανό.
Ο Αλμπέρ Λαμορίς με τον Πασκάλ ζουν μιαν αχώριστη χαρισάμενη ζωή.
Η κρεμ καραμελέ συνοδεύει το μαντί.
Το Παρίσι δεν είναι μακριά από την Καππαδοκία.
Οι φάρσες δεν πληγώνουν τη Σεχίρ.
Το «μη σε μέλλει» και το κιρμιζί πιπέρι φορούν τα γιορτινά τους και με προσκαλούν σε γιορτή που δεν τελειώνει.
Η αγάπη είναι δεδομένη.
Δε λιγοστεύει, δεν εξαντλείται με την ανταπόκριση.
Εξαθλίωση, οίκτος, πλήξη πουθενά.
Το αληθοφανές φίδι δεν τρομάζει κανέναν.
Στα σχολεία είναι κάθε μέρα γιορτή.
Οι Πινκ Φλόιντ και ο Τζον Λένον διακόπτουν τις εθνικές επετείους.
Οι μεγάλοι δε μεγαλώνουν άλλο.
Τα παιδιά μένουν πάντα όπως είναι.
Υπάρχεις.
Είσαι ζωντανός.
Δεν την φοβάσαι, δεν την μάχεσαι, δεν την αποφεύγεις τη ζωντάνια σου. «Σε παρακαλώ, άκουσέ με.
Για την ώρα, έστω για λίγο.
Με ακούς; Ο θάνατος ακόμη αργεί. Mη με αφήσεις να συνεχίσω».
Σμύρνη, συγγνώμη
Μυθιστόρημα
Ημερομηνία έκδοσης: 17/11/2008
ISBN: 978-960-03-4831-6
Από τα αρώματα της Ανατολής έως τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Κοκκινιάς, και από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη Μικρασιατική καταστροφή: ένα ταξίδι σε χρόνους και τόπους μεγάλων ανατροπών.
Μια ιστορία μέσα στην Ιστορία.
Mια διαδρομή στο άγνωστο που ξεκινά όταν δύο αδέλφια από το Κορδελιό παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους: ο Πέτρος κυνηγά το όνειρο στη θάλασσα, ενώ η αδελφή του, Ευτέρπη, το αναζητά στη Σμύρνη: στην πόλη του πλούτου και του έρωτα, του πολιτισμού και της υψηλής αισθητικής.
Στη γοητεία της αρχοντικής πολιτείας με τα ιδιαίτερα χρώματα και τις γεύσεις, με τους ήχους και τις μυρωδιές της.
Στον ίδιο τόπο, όμως, όπου και η μοίρα οργανώνει το δικό της σχέδιο, που θα κλονίσει για πάντα τη ζωή τους, αλλά και τη ζωή χιλιάδων Ελλήνων της Μικρασίας. Ένα μυθιστόρημα για τις πιο έντονες, τις πιο ελπιδοφόρες, αλλά και τις πιο ζοφερές στιγμές μιας πόλης που αγαπήθηκε, υμνήθηκε, και εξακολουθεί να μας πονάει ακόμα.
Τζέντα
Αφήγημα
Ημερομηνία έκδοσης: 17/11/2008
ISBN: 978-960-03-4801-9
Τζέντα, δεκαετία του '50.
Η πόλη όπου τα πάντα απαγορεύονται.
O κινηματογράφος, το γραμμόφωνο, το οινόπνευμα, ακόμα και το τηλέφωνο, θεωρούνται σύνεργα του Διαβόλου.
Οι γυναίκες δε βγαίνουν ασυνόδευτες ή ακάλυπτες και μόνο οι ξένες έχουν το προνόμιο να κυκλοφορούν με μακρυμάνικα φορέματα.
Το επίνειο της Μέκκας προετοιμάζεται για να γίνει η πατρίδα των πετρελαίων και η κοιτίδα των οικονομικών εξελίξεων.
Είναι η πόλη όπου ξεκινά η μάχη του Αριστοτέλη Ωνάση για να σπάσει το αραβικό κατεστημένο και ταυτόχρονα η πόλη όπου έρχονται, αφήνοντας την Αλεξάνδρεια, οι ήρωες του βιβλίου, για να αψηφήσουν το άγνωστο και να αντιπαρατεθούν στην πρόκληση. Στο εξομολογητικό αυτό αφήγημα της Αλεξάνδρας Παπαδημητρίου αναβιώνουν πρόσωπα υπαρκτά, μελωδίες αισθαντικές, αυθεντικές μυρωδιές και αρώματα της Αραβίας, που ανασυστήνουν τη γοητευτική ατμόσφαιρα της Ανατολής, το εντυπωσιακό ψηφιδωτό μιας ολόκληρης εποχής, αλλά και την αληθινή ιστορία μιας οικογένειας που ήταν «εκεί», όταν γεννιόταν η νέα πόλη από τον πλούτο της ερήμου.

Εξομολόγηση-σοκ του ανθρώπου που έριξε την πόρτα στο πολυτεχνείο

ΑΠΟ ΤΟ http://troktiko.blogspot.com/
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ-ΣΟΚ.
O ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ- ΟΔΗΓΟΣ TOY TANK που γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου «ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΓΙ' AYTO ΠΟΥ HMOYN, ΓΙ' AYTO ΠΟΥ EKANA.
Τότε αισθανόμουν ότι έκανα κάτι καλό, κάτι μεγάλο.
Στους "μαυροσκούφηδες", στο Γουδί, είχα γίνει ο ήρωας που διέλυσε τους εχθρούς της πατρίδας, τα "παλιοκουμμούνια", όπως λέγαμε τότε τους φοιτητές.
Αυτά μου έλεγαν, αυτά πίστευα.
Τι περιμένεις!..
Ούτε μια εφημερίδα δεν είχα διαβάσει μέχρι τότε.
Είχα γίνει και εγώ φασίστας.
Μέχρι που μπήκα μέσα, πίστευα αυτό που έκανα.
Στη συνέχεια έγινε ο εφιάλτης της ζωής μου. »1973-2003.
Ο A. Σκευοφύλαξ, ο έφεδρος στρατιώτης του τεθωρακισμένου άρματος που εισέβαλε στο Πολυτεχνείο, σπάει την τριαντάχρονη σιωπή του και αποκαλύπτει όσα συνέβησαν τη μαύρη νύχτα που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και στιγμάτισε για πάντα τη ζωή του. «Ντρέπομαι γι' αυτό που ήμουν, γι' αυτό που... έκανα» λέει στην εκ βαθέων εξομολόγησή του. Μια στιγμή, μια ζωή.
Στη «μία και μοναδική φορά» που δέχθηκε να ξύσει «τις πληγές του παρελθόντος», όπως λέει σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Σκευοφύλαξ, περιγράφει λεπτό προς λεπτό τη στρατιωτική επιχείρηση της χούντας, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 16ης Νοεμβρίου με την έξοδο των τανκς στους δρόμους της Αθήνας και ολοκληρώθηκε στις 3.30 το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, με την αιματοβαμμένη εισβολή στο Πολυτεχνείο.
Στη σπάνια μαρτυρία του ο κ. Σκευοφύλαξ μνημονεύει τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν στους δρόμους της Αθήνας, τις ειρηνικές εκκλήσεις των φοιτητών που ηχούσαν στα αφτιά του σαν «κραυγές εχθρών της πατρίδας».
Τις διαταγές των αδίστακτων στρατιωτικών που πίστεψε ότι ήταν «πατριώτες».
Θυμάται - τότε με χαρά, τώρα με θλίψη - τον πόνο των φοιτητών που είδαν το όνειρό τους να τσαλακώνεται κάτω από τις ερπύστριες που ο ίδιος έθεσε σε κίνηση, τον τρόμο που ακολούθησε από τις λυσσαλέες επιθέσεις των αστυνομικών.
Το απαράμιλλο θάρρος του φοιτητή που γύρισε και του είπε:
«Τι κατάλαβες τώρα που μπήκες μέσα;». Την οργή που του προκάλεσε και λίγο έλειψε να τον οδηγήσει σε εν ψυχρώ δολοφονία.
«Αυτός ο φοιτητής δεν ξέρει πόσο τυχερός στάθηκε εκείνη τη στιγμή...
Αν έλεγε μια κουβέντα ακόμη, θα τον σκότωνα»!
Οι λέξεις βγαίνουν με δυσκολία. Σε αυτή τη συνέντευξη του κ. A. Σκευοφύλακος μιλούν δύο πρόσωπα: ο 20χρονος έφεδρος στρατιώτης και ο 50χρονος βιοπαλαιστής.
Αυτό είναι το τίμημα που πληρώνει, ακόμη και σήμερα, για μια ενέργεια που τον κατέστησε αρνητικό πρωταγωνιστή στην κρισιμότερη στιγμή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Μια στιγμή, μια αιωνιότητα.
Μετά την απόλυσή του από τον στρατό, ο A. Σκευοφύλαξ θα μοχθήσει για να ζήσει.
«Στο μεροκάματο η ζωή μου άλλαξε 180 μοίρες.
Εμένα που μου έμαθαν να μισώ τους κομμουνιστές, ψήφισα δύο φορές το KKE».
Στα 30 του θα παντρευτεί, θα αποκτήσει παιδιά.
Ζώντας σε μια γειτονιά των νοτίων προαστίων, όλα αυτά τα χρόνια αποφεύγει να μιλάει για τα γεγονότα εκείνης της νύχτας.
Οσες φορές θα τον ρωτήσουν «τι σχέση έχεις με τον "πορτάκια" του Πολυτεχνείου;», θα μιλήσει για «μακρινό ξάδελφο που σκοτώθηκε σε τροχαίο»!
Στη γυναίκα του θα ανοίξει την καρδιά του ύστερα από χρόνια.
Στα τρία παιδιά του δεν το έχει αποφασίσει ακόμη. «Είμαι ένας άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ 20 χρόνων.
Ο έφεδρος στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ σκοτώθηκε σε τροχαίο»!1973-2003.
Τριάντα χρόνια μετά, ο άνθρωπος που γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου θα πει για τους φοιτητές, τους νέους και τους εργαζομένους που αγωνίστηκαν για την πτώση της χούντας: «Είχαν μεγάλη ψυχή. Ηταν παλικάρια».
Ο κ. Σκευοφύλαξ δεν θα ξεχάσει τη φοιτήτρια που τραυματίστηκε κατά την εισβολή του τανκ, την καθηγήτρια σήμερα του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Πέπη Ρηγοπούλου.
«Θα ήθελα να τη δω, να της πω... Δεν τολμάω όμως.
Τα λόγια δεν σβήνουν τις πράξεις».
«O στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ σκοτώθηκε σε τροχαίο»
«Στο μεροκάματο η ζωή μου άλλαξε 180 μοίρες.
Εργάτης κατάλαβα ότι δεν μπορώ να έχω τα ίδια αιτήματα με τους εργοδότες.
Εμένα που μου έμαθαν να μισώ τους κομμουνιστές, ψήφισα δύο φορές KKE»!
«Την ημέρα εκείνη ήμουν υπηρεσία.
Στον στρατό είχα δέκα μήνες.
Ημουν εκπαιδευτής στο Κέντρο Τεθωρακισμένων, στο Γουδί.
Τότε οι "μαυροσκούφηδες" ήταν σώμα επιλέκτων.
Πήγα εθελοντικά.
Μόλις άρχισαν τα επεισόδια, μπήκαμε επιφυλακή.
"Οι κομμουνιστές καίνε την Αθήνα" μας έλεγαν και εμείς τους πιστεύαμε.
Θυμάμαι στο στρατόπεδο κάποιοι είχαν ραδιοφωνάκια και ακούγαμε στα κρυφά τον σταθμό του Πολυτεχνείου.
"Παλιοκουμμούνια" θα καλοπεράσετε!" λέγαμε».
Στα 20 χρόνια του ο A. Σκευοφύλαξ βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα, στην επίλεκτη ομάδα του Σώματος των Τεθωρακισμένων κατέπνιξε την εξέγερση των φοιτητών.
«Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της 16ης Νοεμβρίου, η ίλη μου πήρε εντολή να ετοιμαστεί για έξοδο.
Αποφασίστηκε να βγουν πέντε δικά μας άρματα, κάτι γαλλικά AMX30.
Εγώ ήμουν οδηγός στο πρώτο άρμα που βγήκε στον δρόμο».
Στο ίδιο άρμα βρίσκονταν ο αξιωματικός Μιχάλης Γουνελάς, ως επικεφαλής, ο ανθυπασπιστής Λάμπρος Κωνσταντέλλος, ως οδηγός εδάφους, ο λοχίας Στέλιος Εμβαλωμένος και ο Γιάννης Τίρπας.
«Στη 1.15 το πρωί της 17ης Νοεμβρίου φτάσαμε στη διασταύρωση των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας.
Λίγο αργότερα διασχίζαμε την Αλεξάνδρας, όταν στο ύψος του IKA, στη στάση Σόνια, σταματήσαμε γιατί ο δρόμος ήταν κλειστός.
Υπήρχαν οδοφράγματα, φωτιές και ακινητοποιημένα λεωφορεία.
Με διάφορες μανούβρες αριστερά - δεξιά, μπρος πίσω, άνοιξα τον δρόμο και προχωρήσαμε» θυμάται ο κ. Σκευοφύλαξ.
Ο δρόμος για τα τανκς ήταν ανοιχτός πλέον προς το Πολυτεχνείο.
«Οταν φτάσαμε στη διασταύρωση της λεωφ. Αλεξάνδρας και της οδού Πατησίων, μας έδωσαν εντολή να σταματήσουμε.
Εκεί, στην πλατεία Αιγύπτου, μείναμε περίπου μία ώρα.
Ο κόσμος θυμάμαι ότι μας φώναζε "είμαστε αδέλφια, είμαστε αδέλφια".
Εγώ ήθελα να τους φάω.
Τους έβλεπα σαν παράσιτα»!
Την έξοδο των τανκς από το Γουδί θα πληροφορηθούν οι Αθηναίοι από τον εκφωνητή του Πολυτεχνείου, τον Δημήτρη Παπαχρήστο.
Παρά τις παρεμβολές της ΚΥΠ, το ραδιόφωνο των εξεγερμένων φοιτητών θα μεταφέρει στους Αθηναίους τον ανατριχιαστικό συριγμό από τις ερπύστριες των τανκς.
Ο εκφωνητής απευθύνει έκκληση στα «στρατευμένα νιάτα» να μη χτυπήσουν.
«Δεν θα χτυπήσουν τα παιδιά, τα αδέλφια μας οι φαντάροι, το φρούριο της ελευθερίας, το μόνο μέρος της Ελλάδας που είναι ελεύθερο.
Δεν έχουμε όπλα.
Προτάσσουμε μόνο ανοιχτά τα στήθη μας.
Λαέ της Αθήνας, όλοι μαζί το σύνθημα:
λαός και στρατός μαζί.
Δεν θα χτυπήσει ο στρατός!».
Με νεότερη εντολή των στρατιωτικών που κατευθύνουν την επιχείρηση «Εκκένωσις του Πολυτεχνείου» τα πέντε τανκς προωθούνται προς το Μουσείο.
H ώρα της αιματοβαμμένης επέμβασης πλησιάζει.
«Μας είπαν να πάμε κοντά στο Πολυτεχνείο, αλλά όχι μπροστά στην πόρτα.
Αυτό κάναμε.
Σταματήσαμε λίγα μέτρα πιο πέρα».
Στη θέα των τανκς εκατοντάδες φοιτητές πλησιάζουν στην πύλη, ανεβαίνουν στα κάγκελα, φωνάζουν συνθήματα συναδέλφωσης.
Με διάφορους απειλητικούς ελιγμούς και μαρσαρίσματα που ακούγονται σαν κανονιές, οι οδηγοί των τανκς προσπαθούν να κάμψουν το ηθικό των φοιτητών.
Ο εκφωνητής του Πολυτεχνείου απευθύνει νέα έκκληση να αποφευχθεί η αιματοχυσία.
«Οι φαντάροι δεν ανήκουν στη χούντα.
H χούντα στηρίζεται στο μέταλλο, στηρίζεται στα τανκς, στο σίδερο.
H καρδιά των φαντάρων έχει τον ίδιο παλμό με τη δικιά μας.
Αγαπάτε τους φαντάρους.
Ελληνικά στρατευμένα νιάτα, ο λαός δεν σας κρατάει κακία.
Ξέρει ότι είστε μαζί μας».
H ώρα έχει πάει 2 το πρωί.
«Φτάνοντας μπροστά στην πόρτα, έστριψα το άρμα προς το Πολυτεχνείο, με γυρισμένο το πυροβόλο προς τα πίσω.
Θυμάμαι ότι σηκώθηκα από τη θέση μου και εγώ και το άλλο πλήρωμα.
Δεκάδες φοιτητές κρέμονταν από τα κάγκελα, ενώ εκατοντάδες βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο.
Εδειχναν πανικόβλητοι».
Ο κ. Σκευοφύλαξ φέρνει στη μνήμη του τα φοβισμένα πρόσωπα των συνομηλίκων του που ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο.
Χαμηλώνει το βλέμμα του.
«Και εγώ, να σκεφτείς ότι τους έβλεπα σαν μαμούνια που ήθελα να τα φάω»!
Με ολοένα μεγαλύτερη ένταση και αγωνία οι φοιτητές φωνάζουν προς τους στρατιώτες «είμαστε αδέλφια, αφήστε τα άρματα», ενώ ο εκφωνητής του Πολυτεχνείου καλεί το πλήθος να δείξει αυτοσυγκράτηση.
«Απομονώστε τους προβοκάτορες.
Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα με το στρατό.
Δεν θέλουμε να χυθεί ελληνικό αίμα».
Ο Δημήτρης Παπαχρήστος ψάλλει τον εθνικό ύμνο.
Το ίδιο κάνουν και οι χιλιάδες νέοι που βρίσκονται στο Πολυτεχνείο.
Ενα τέταρτο πριν από τις 3 το πρωί οι στρατιωτικοί δίνουν προθεσμία λίγων λεπτών στους φοιτητές για να αποχωρήσουν από το Πολυτεχνείο, να παραδοθούν.
Κάποιοι από τους φοιτητές που θέλουν να αποχωρήσουν δοκιμάζουν να απασφαλίσουν την κεντρική πύλη.
Δεν τα καταφέρνουν.
Πίσω από την πύλη είναι σταθμευμένο ένα αυτοκίνητο Μερτσέντες που μπλοκάρει το άνοιγμά της.
Ο επικεφαλής των τεθωρακισμένων αρμάτων εκνευρίζεται.
Οργισμένος φωνάζει:
«Τσογλάνια, ρεζιλεύετε το στράτευμα!» και δίνει σήμα για την επέλαση του άρματος.
«Τότε ήρθε ο οδηγός εδάφους του άρματος και μου λέει:
"Θα μπούμε μέσα, θα ρίξουμε την πύλη. Ετοιμάσου!"» λέει ο κ. Σκευοφύλαξ.
«Πήρα θέση και ξεκίνησα.
Δεν έβλεπα πολλά πράγματα, δεν είχα καλό οπτικό πεδίο, γιατί κοιτούσα πλέον από τη θυρίδα του άρματος.
Δέκα εκατοστά πριν από την πόρτα, σταμάτησα.
Σταμάτησα σκόπιμα.
Αυτό φαίνεται στο βίντεο της εποχής.
Στο φρενάρισμα, οι φοιτητές τρομαγμένοι έφυγαν προς τα πίσω.
Αν έμπαινα με ταχύτητα, θα σκότωνα δεκάδες άτομα που εκείνη τη στιγμή ήταν κρεμασμένα στα κάγκελα».
Λίγα λεπτά αργότερα ο A. Σκευοφύλαξ θα μαρσάρει δυνατά.
Ο δυνατός προβολέας του τανκ σκοπεύει την πύλη.
«H καγκελόπορτα έπεσε αμέσως.
Πίσω από τη σιδερένια πύλη ήταν σταθμευμένο το Μερσεντές το οποίο είχαν βάλει εκεί οι φοιτητές για να φράξουν την είσοδο.
Το έκανα αλοιφή.
H αριστερή ερπύστρια το έλιωσε.
Με το που έπεσε η πύλη του Πολυτεχνείου εισέβαλαν οι αστυνομικοί για να συλλάβουν τους φοιτητές.
Λίγο αργότερα κατέβηκα και εγώ από το άρμα και μπήκα στον χώρο του Πολυτεχνείου.
Δεν υπήρχε νεκρός.
Θα μπορούσε όμως και να υπάρχουν νεκροί» λέει με μοναδική ειλικρίνεια.
Στο εσωτερικό του Πολυτεχνείου επικρατεί πανδαιμόνιο.
Διαφωτιστική είναι η περιγραφή που δίνει ο εισαγγελέας Δημήτρης Τσεβάς στην έκθεση που συνέταξε το 1974 για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου:
«Εντρομοι και εμβρόντητοι οι σπουδασταί κυριεύονται από την ενώπιον του εσχάτου κινδύνου φοβεράν αγωνίαν.
Υπό την πίεσιν πλήθους ανθρώπων καταρρίπτεται τμήμα των προς την οδόν Στουρνάρη κιγκλιδωμάτων.
Και διά του δημιουργηθέντος ανοίγματος εξέρχονται οι σπουδασταί κατά μάζας.
Νέον, όμως, δι' αυτούς αρχίζει μαρτύριον.
Υβρεις κατ' αυτών εκτοξεύονται και καταδιωκόμενοι βαναύσως κακοποιούνται».
Οπως αναφέρει ο κ. Σκευοφύλαξ, «αστυνομικοί κυνηγούσαν και χτυπούσαν τους φοιτητές όπου τους έβρισκαν.
Αν δεν ήταν οι ΛΟΚατζήδες να τους σταματήσουν - θυμάμαι ότι πολλές φορές πιάστηκαν στα χέρια μαζί τους - δεν ξέρω και γω τι θα γινόταν».
Λίγο αργότερα οι στρατιώτες σχηματίζουν έναν διάδρομο για να περάσουν ασφαλείς οι φοιτητές.
Για το θέμα αυτό, στο πόρισμα Τσεβά υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά:
«Εμπροσθεν μεν της πύλης του Πολυτεχνείου δημιουργείται διάδρομος υπό των στρατιωτών μέσω του οποίου διέρχονται οι εξερχόμενοι, κατευθυνόμενοι προς την οδόν Τοσίτσα, εντός δε του Πολυτεχνείου βοηθούν, προστατεύουν και εις τους ώμους των πολλούς αδυνάτους κρατούν διά να δυνηθούν να υπερπηδήσουν το υψηλόν κιγκλίδωμα.
Και επεισόδια μεταξύ στρατιωτικών και αστυνομικών λαμβάνουν χώραν εν τη προσπαθεία των πρώτων να προστατεύσουν τους φοιτητάς από το διωκτικόν μένος των άλλων».
Μέσα στο Πολυτεχνείο ο A. Σκευοφύλαξ είδε πολλούς τραυματίες και ίσως, όπως λέει, και νεκρούς.
«Στο προαύλιο του Πολυτεχνείου ήταν πολύ χτυπημένοι, θυμάμαι ότι είδα πολλούς τραυματίες, ενώ τρεις-τέσσερις ήταν σωριασμένοι κάτω, ακίνητοι.
Δεν ξέρω αν ήταν νεκροί.
Δεν κοίταξα να δω.
Κάποια στιγμή ένας φοιτητής όρμησε κατά πάνω μου και μου είπε:
"Τι κατάλαβες τώρα που μπήκες;".
Αφήνιασα.
Εβγαλα το πιστόλι και προτάσσοντάς το γύρισα και του είπα ουρλιάζοντας:
"Σκάσε, ρε κωλόπαιδο, μη σε καθαρίσω".
Αυτός ο φοιτητής δεν ξέρει πόσο τυχερός στάθηκε εκείνη τη στιγμή...
Αν έλεγε μια κουβέντα παραπάνω, θα τον σκότωνα!
Τέτοιος ήμουν. Ενας φασίστας».
Παρά τον πόνο τους, οι φοιτητές θα δείξουν μεγαλείο ψυχής απέναντι στον στρατιώτη που ισοπέδωσε το όνειρό τους.
Αδιάψευστη απόδειξη, η μαρτυρία του κ. Σκευοφύλακα:
«Οπως περνούσαν οι φοιτητές θυμάμαι ότι έριχναν μέσα στο τανκ πακέτα τσιγάρα και ό,τι προμήθειες είχαν μαζί τους.
Οταν γυρίσαμε στο Γουδί, το άρμα έμοιαζε με περίπτερο.
Οσο σκέφτομαι ότι οι φοιτητές μας έδιναν σάντουιτς και τσιγάρα, μετά απ' όσα τους κάναμε... Δεν μπορώ να το συχωρέσω αυτό το πράγμα στον εαυτό μου.
Σκέφτομαι τι πήγα και έκανα!..».
Την αναγνώριση των φοιτητών για ορισμένους από τους αξιωματικούς του στρατού και τους έφεδρους στρατιώτες θα διαπιστώσει αργότερα και ο εισαγγελέας:
«Πολλοί αξιωματικοί και στρατιώται παρεμβαίνουν προς προστασίαν των φοιτητών.
Και υπήρξε πηγαία και βαθειά η ευγνωμοσύνη πολλών εξ αυτών προς τους αγνώστους σωτήρας των, ως εις τας καταθέσεις των τούς αποκαλούν με συγκίνησιν»!
Εκατοντάδες φοιτητές καταφέρνουν να βγουν έξω από το Πολυτεχνείο, ξεχύνονται στους γύρω δρόμους, τρέχουν να φύγουν, να γλιτώσουν τη ζωή τους, καθώς γίνονται στόχος ελεύθερων σκοπευτών.
«Απομακρυνόμενοι όμως του Πολυτεχνείου αγωνιώδεις τούς αναμένουν εκπλήξεις.
Από παντού τους καταδιώκουν και τους χτυπούν.
Εις την γωνίαν των οδών Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας άνδρες της ΚΥΠ εν πολιτική περιβολή τους χτυπούν ανηλεώς και πυροβολούν κατ' αυτών, ενώ εις την ταράτσαν ενός των αυτόθι κτιρίων έχουν εγκαταστήσει πολυβόλον.
Εις τας ταράτσας των γύρω κτιρίων επισημαίνονται ελεύθεροι σκοπευταί υπό του ιδίου Διευθυντού της Αστυνομίας να επιτελούν το φονικόν έργον των»!
Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνεται στην ίδια έκθεση, «ομάδες τραμπούκων και επικινδύνων τρωκτικών της γαλήνης του τόπου εκδηλώνουν το εγκληματικόν μένος των κατά των ατυχών σπουδαστών που κατά μάζας εξέρχονται του Πολυτεχνείου».
Οι τραμπούκοι είναι άνδρες της ΕΣΑ, οι οποίοι δεν διστάζουν, μάλιστα, να κακοποιήσουν ακόμη και πανεπιστημιακό γιατρό, ο οποίος, μαζί με τη σύζυγό του, είχε σπεύσει να βοηθήσει τους ανυπεράσπιστους φοιτητές.
Στη συμβολή των οδών Πατησίων και Στουρνάρη «άνδρες εν πολιτική περιβολή, κραδαίνοντες ρόπαλα, εξήλθον από ομάδα αυτόθι ευρισκομένων αστυνομικών και εκακοποίησαν σεβάσμιον καθηγητή Πανεπιστημίου, την σύζυγόν του και νεαρόν σπουδαστήν, διότι εξήρχοντο του Πολυτεχνείου, ένθα ο καθηγητής-ιατρός και η σύζυγός του είχον μεταβή προς εκπλήρωσιν του ανθρωπιστικού και ιατρικού των καθήκοντος.
Και οι ροπαλοφόροι ούτοι ήσαν άνδρες της ΕΣΑ εν πολιτική περιβολή.
Εις το πανδαιμόνιον τούτο της εξόδου των φωνών, των κραυγών, των οιμωγών, των καταδιώξεων και των πυροβολισμών έπεσαν οι περισσότεροι εκ του πλήθους των τραυματιών».
Οταν επέστρεψε στο Γουδί, στη βάση των Τεθωρακισμένων, ο κ. Σκευοφύλαξ έγινε δεκτός με ζητωκραυγές.
Ηταν το τιμώμενο πρόσωπο.
«Οταν γυρίσαμε στο στρατόπεδο, έγινα ήρωας.
Οι στρατιωτικοί μου έδιναν συγχαρητήρια.
Τότε αισθανόμουν ότι ήμουν κάποιος, ότι έκανα κάτι καλό, κάτι μεγάλο.
Είχα γίνει ο ήρωας που διέλυσε τους εχθρούς της πατρίδας, τα "παλιοκουμμούνια", όπως λέγαμε τότε τους φοιτητές.
Αυτά μου έλεγαν, αυτά πίστευα.
Ενιωθα περήφανος.
Ημουν και εγώ φασίστας».
Οκτώ ημέρες αργότερα, κάτι θα σπάσει μέσα του.
Το φρόνημά του θα κλονισθεί, όταν θα δει τον «εθνοσωτήρα» να καθαιρείται και να περιφρονείται από τους συνοδοιπόρους του, αυτούς που πιο πριν ορκίζονταν στο όνομά του. «Την επόμενη εβδομάδα έγινε η στάση του Ιωαννίδη.
Ημουν πάλι σε επιφυλακή.
Μας πάνε στο ΓΕΣ.
Στο προαύλιο λάβαμε θέσεις.
Δεν ξέραμε γιατί πήγαμε εκεί.
Δεν μας είπαν.
Γυρνώντας στο Γουδί μάθαμε ότι "έριξαν" τον Παπαδόπουλο» αναφέρει ο κ. Σκευοφύλαξ. «Τότε μέσα μου κάτι άλλαξε.
Αυτοί που τον παρουσίαζαν σαν θεό, τώρα τον έβριζαν.
Δεν μπορούσα να το καταλάβω αυτό.
"Μα είναι τόσο πουλημένοι όλοι τους;" αναρωτήθηκα.
Αυτοί πάνε όπου φυσάει ο βοριάς.
"Πουλημένα τομάρια" είπα μέσα μου.
Θυμάμαι ότι ο Μιχάλης Γουνελάς παρέδωσε τα γαλόνια του στους άνδρες της ΕΣΑ, που ήρθαν στο Κέντρο και τον συνέλαβαν».
Με τη Μεταπολίτευση ο στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ θα βρεθεί στα σύνορα.
«Ο Καραμανλής είχε πει "τα άρματα στα σύνορα".
Ηταν τα γεγονότα της Κύπρου.
Πήγαμε Αλεξανδρούπολη.
Μετά από έξι μήνες πήρα άδεια.
Αντί να απολυθώ στους 22 μήνες, έφτασα στους 30.
Εφεδρεία στην εφεδρεία.
Οταν απολύθηκα, όλα είχαν αλλάξει μέσα μου».
Στη Δυτική Αθήνα, όπου κατοικούσε με τους γονείς και τα δύο αδέλφια του, θα αναζητήσει δουλειά.
«Στο μεροκάματο η ζωή μου άλλαξε 180 μοίρες.
Εκανα όποια δουλειά μπορείς να φανταστείς.
Εργάτης κατάλαβα ότι δεν μπορώ να έχω τα ίδια αιτήματα με τους εργοδότες.
Εμένα που μου έμαθαν να μισώ τους κομμουνιστές, ψήφισα δύο φορές KKE»!
Ολα αυτά τα χρόνια ο κ. Σκευοφύλαξ θα κάνει μια ήρεμη ζωή.
Σπίτι - δουλειά, δουλειά - σπίτι.
Ποτέ δεν θα μιλήσει για το Πολυτεχνείο.
Δεν θα αισθανθεί να τον ενοχλούν.
Μόνο μία φορά το επώνυμό του τον έφερε σε δύσκολη θέση.
«Στη δουλειά πριν από χρόνια κάποιος άκουσε πώς με λένε και ρώτησε αν έχω κάποια σχέση με τον "πορτάκια", όπως είπε, του Πολυτεχνείου.
"Ξάδελφός μου είναι, μακρινός.
Σκοτώθηκε σε τροχαίο" απάντησα.
Είμαι ένα άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ 20 χρονών.
Ο έφεδρος στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ σκοτώθηκε σε τροχαίο!
Οι φίλοι μου δεν ξέρουν ποιος είμαι ούτε κανείς στη γειτονιά.
Μόνο η γυναίκα μου το ξέρει.
Της το είπα ύστερα από χρόνια.
Στα παιδιά μου δεν το είπα ακόμη».1973-2003.
Με μια αυτοκριτική διάθεση που σπανίζει, ο κ. Σκευοφύλαξ δεν θα διστάσει να πει: «Ντρέπομαι γι' αυτό που ήμουν, γι' αυτό που έκανα.
Στη θέση μου θα μπορούσε να βρεθεί ο καθένας, έφεδρος στρατιώτης ήμουν άλλωστε.
Δεν με απαλλάσσει όμως αυτό.
Μέχρι που μπήκα μέσα, πίστευα αυτό που έκανα.
Στη συνέχεια έγινε ο εφιάλτης της ζωής μου».
Για τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν στη χούντα, ο κ. Σκευοφύλαξ θα μιλήσει με κολακευτικά λόγια.
«Είχαν μεγάλη ψυχή.
Ηταν παλικάρια.
Δεν ξέρω αν έχει νόημα, αλλά θα ήθελα να τους πω μια μεγάλη συγγνώμη».
Ο οδηγός του τανκ που μπήκε στο Πολυτεχνείο δεν θα ξεχάσει τη νεαρή φοιτήτρια που τραυματίστηκε σοβαρά κατά την εισβολή του τανκ, την καθηγήτρια - σήμερα - του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Πέπη Ρηγοπούλου.
«Πιστεύω ότι αν τη δω σήμερα, δεν θα ξέρω τι να της πω.
Πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια πέρασε από το μυαλό μου να τη συναντήσω, αλλά σταματούσα.
Θα ήθελα να τη δω, να της πω...
Δεν τολμάω όμως.
Τα λόγια δεν σβήνουν τις πράξεις».
ΠΗΓΗ...
Το ΒΗΜΑ, 09/11/2003

Υφυπουργός θύμα νονών εισπρακτικής εταιρείας

ΑΠΟ ZOUGLA.GR
Μήνυση εναντίον μεγάλης τράπεζας υπέβαλλε ο Πάνος Καμμένος, επειδή έδωσε τα προσωπικά του στοιχεία σε εισπρακτική εταιρεία με αποτέλεσμα να ενοχλούν ακόμα και τους ηλικιωμένους γονείς του για 180 ευρώ. Όλα ξεκίνησαν από μια πιστωτική κάρτα VISA της τράπεζας CITIBANK, η οποία είχε εκδοθεί στο όνομα του Υφυπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Πάνου Καμμένου, σε υποκατάστημα της Γλυφάδας.
Σύμφωνα με τα όσα είπε στη zougla.gr υπήρχε ένα υπόλοιπο 180 ευρώ, το οποίο ο υφυπουργός είχε καθυστερήσει να καταβάλλει για ένα μήνα.
Η τράπεζα, παραβιάζοντας το νόμο περί προσωπικών δεδομένων, έδωσε τα στοιχεία του κ. Καμμένου σε μία από τις διαβόητες εισπρακτικές εταιρείες που τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει εφιάλτης για πολλές χιλιάδες νοικοκυριά. Για αυτά τα 180 ευρώ, λοιπόν, υπάλληλοι της εταιρείας άρχισαν τα τηλεφωνήματα στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού, χωρίς να γνωρίζουν ποιoς είναι, και απειλούσαν ότι θα τον βάλουν στον «Τειρεσία» και πως θα κατασχέσουν το σπίτι του, εάν δεν καταβάλλει αμέσως το ποσό. Στη συνέχεια άρχισαν να ενοχλούν και τους γονείς του, τηλεφωνώντας στο πατρικό του σπίτι, από το οποίο ο κ. Καμμένος έχει φύγει εδώ και 30 χρόνια. Όταν ο υφυπουργός πλήρωσε τα 180 ευρώ, ζήτησε να ακυρωθεί η συγκεκριμένη πιστωτική κάρτα.
Η τράπεζα για να ακυρώσει την κάρτα ζήτησε από τον υφυπουργό άλλα 30 ευρώ.
Τότε ξεκίνησε η δικαστική διαμάχη.
Η εισπρακτική εταιρεία έφτασε στο σημείο να στείλει κλητήρα στο σπίτι των ηλικιωμένων γονιών του και να ζητήσει τα 30 ευρώ! Ο κ. Καμμένος υπέβαλλε μηνυτήρια αναφορά εναντίον της τράπεζας και έκανε αναφορά στον πρόεδρο της CITIBANK, αλλά μάταια.
Όπως μας είπε, δεν συγκινήθηκε ουδείς. «Οι πολίτες είναι πλέον απροστάτευτοι από το σύστημα των «νονών» των εισπρακτικών εταιρειών», δήλωσε χαρακτηριστικά στη zougla.gr ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.

Στην μνήμη των φοιτητών...

ΑΠΟ PRESS-GR
Στην μνήμη των φοιτητών... .... που θυσίασαν τη ζωή τους για «ψωμί, παιδεία, ελευθερία».
Ανοικτή επιστολή στον Γιάννη.. Γράφει η Αναστασία Γεωργίου Μάρη. Γιέ μου, (θα μπορούσες κάλλιστα να είσαι γιός μου).
Δεν είχαν περάσει ούτε δέκα λεπτά από την ώρα που γύρισες σπίτι και χτύπησε ανυπόμονα το κουδούνι της πόρτας ο συμφοιτητής σου για να σου πει τα μαντάτα. Η εικόνα της κατάληψης, των στρατιωτών και των φοιτητών που φώναζαν «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» έκαναν το βλέμμα σου ν' αλλάξει.
Το πρόσωπο σου κοκκίνισε από το θυμό. «Μη κουνηθείς από το σπίτι μέχρι να γυρίσω» μου είπες με δυνατή φωνή και τράβηξες τον φίλο σου έξω αφήνοντας πίσω την πόρτα ανοιχτή.
Το νερό που μου ζήτησες λίγο πριν, έμεινε στα παγωμένα χέρια μου.
Βλέπεις, η δίψα σου για ζωή ήταν μεγαλύτερη. Άνοιξα το ράδιο για να μάθω τι συμβαίνει.
Έπεσα πάνω στη συχνότητα των φοιτητών.
Η δραματική φωνή των φοιτητών που μίλαγαν έκανε τη καρδιά μου να σπάσει από φόβο. Φόβος για όλα τα παιδιά που βρισκόντουσαν μέσα από τις πύλες του πολυτεχνείου.
Φόβος για την ασφάλεια σας, γιατί όλοι ξέραμε τι σημαίνει να βρεθείς στα κρατητήρια της χούντας.
Φόβος που όσο περνούσε η ώρα γινόταν τρόμος για το ξημέρωμα. Οι ώρες περνούσαν δραματικά, οι εκκλήσεις των φοιτητών προς τους στρατιώτες έκαναν το σφίξιμο στην καρδιά ολοένα και πιο δυνατό «αδέρφια μας, στρατιώτες, είμαστε άοπλοι».
Η δύναμη μου λιγόστευε όλο και περισσότερο, δεν ήξερα που βρίσκεσαι, δεν ήξερα πως είσαι. Οι τελευταίες λέξεις των φοιτητών έκαναν τη ψυχή μου να βουλιάζει στο απόλυτο κενό λες και ήξερα.
Λίγο αργότερα πήρα το δρόμο για το Πολυτεχνείο μηχανικά.
Δεν έβλεπα μπροστά μου.
Δεν άκουγα.
Μόνο σκεφτόμουν ότι έφυγες χωρίς ζακέτα.
Φτάνοντας στην κεντρική είσοδο του πολυτεχνείου η πεσμένη πόρτα με ξαναέφερε στην πραγματικότητα. Η χούντα λύγισε με την δύναμη των όπλων την βαριά σιδερένια πόρτα και το κορμί σου αλλά δε λύγισε τη ψυχή σου. Τριανταπέντε χρόνια μετά αναρωτιέμαι τι θα γινόταν αν σε είχα παρακούσει εκείνο το μοιραίο βράδυ και ερχόμουν να φωνάξω στο πλευρό σου.
Τριανταπέντε χρόνια μετά με κυνηγούν οι τύψεις που σε άφησα μοναχό σου. Από κείνο το μοιραίο βράδυ πήρα την απόφαση να μη σε "ξανακούσω" και να βρίσκομαι στο πλευρό των φοιτητών μας σε κάθε κινητοποίηση που κάνουν για «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» με την ευχή να με συγχωρέσεις.

Ο Κώστας Βαξεβάνης με την εκπομπή του «τελείωσε» τον μύθο (παραμύθι) της AGB Nielsen Media Research (Greece)

ΑΠΟ http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/
Η χθεσινή είδηση, στην εφημερίδα «Παρόν», ήταν η αρχή του τέλους για την δήθεν αξιόπιστη AGB Nielsen Media Research, που σημειωτέον σήμερα ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ μετρήσεις… και αφαίρεσε από την υποτιθέμενη λίστα της, περίπου 10 νοικοκυριά που την είχαν ενημερώσει ότι τους «ενόχλησε» ο Βαξεβάνης…
Τι μετρήσεις να δώσει, αφού τις κατασκευάζει σύμφωνα με το ποσό που της «σκάνε» και σύμφωνα με την πολιτική που εξυπηρετεί!
Τα πάντα σύμφωνα και για την «διαφημιστική πίττα», για να μιλάμε με την ορολογία της πιάτσας τους…
Τώρα θα πρέπει να «αφαιρέσει» 500 από την περιβόητη λίστα της (πάνω από το 50% αυτών που ισχυρίζεται ότι συμμετέχουν στις δήθεν έρευνές της)
«ΒΟΜΒΑ» ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗΣ.
Ορισμένοι επελέγησαν μετά από ερώτηση “ποιο κανάλι βλέπουν”», αναλύεται η πραγματικότητα.
Για χρόνια μας τα έπαιρναν, μας τάιζαν κουτόχορτο, έκαναν τα παιχνιδάκια τους και τις κονόμες τους.
Ας μην πούμε για το πόσους τηλεοπτικούς και δημοσιογραφικούς «αστέρες» κατασκεύασαν!Αλλά, ο Σανιδάς και οι Σανιδάδες, είναι απασχολημένοι με τη διάσωση-συγκάλυψη της διαπλοκής και των σκανδάλων της κυβέρνησης.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣΗΜΕΙΩΜΑ (Σημεία κατάθεσης μαρτύρων κ.κ. Αληφακιώτη και Στασινόπουλο στην Εξεταστική Επιτροπή) 14.11.08 Μετά τη δημοσίευση σε σημερινό πρωτοσέλιδο της επιστολής του δικηγόρου της ΚΕΔ κ. Ζερβουδάκη προς την Διοίκηση της ΚΕΔ, με την οποία διαμαρτύρεται για τις άνωθεν πιέσεις που δέχθηκε και περιγράφει την εξέλιξη του οργίου των ανταλλαγών, ο μάρτυρας δεν εμφανίστηκε το πρωί στην Επιτροπή, παρά το ότι είχε οριστεί πρώτος μάρτυρας. Όταν το ζήτημα τέθηκε από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητώντας ενημέρωση για την μη προσέλευση του μάρτυρα στην προκαθορισμένη ώρα και συνδέοντας το γεγονός νέες πιέσεις που μπορεί να του ασκούνται μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής διαμαρτυρίας του, «Θεωρώ απαράδεκτο αυτό το οποίο κάνετε σήμερα …να ειδοποιήσετε το μάρτυρα να μην έρθει στην ώρα του… να του κάνετε φροντιστήριο τι θα πει μετά από δύο ώρες» (Σελ. 6-7 Πρακτικών Εξεταστικής 14/11/08) ο Πρόεδρος της Επιτροπής: με αυταρχισμό απέρριψε την προβληθείσα ένσταση απαρτίας «Είμαστε έντεκα μέσα στην Αίθουσα – τώρα είμαστε δέκα, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη συνεδρίαση // Πρόεδρος: Ωραία. Απορρίπτεται η ένσταση. Είμαστε σε απαρτία» (Σελ. 11 Πρακτικών Εξεταστικής 14/11/08) και με την απαίτηση να μην γραφούν στα πρακτικά οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, προσέβαλε τους βουλευτές, αποκαλώντας τους «ταραξίες», απειλώντας να τους τιμωρήσει πειθαρχικά «θα σας τιμωρήσω πειθαρχικά γι’ αυτό το οποίο κάνετε» (σελ. 8 Πρακτικών Εξεταστικής 14/11/18) και απευθυνόμενος σε αυτούς προσβλητικά στον ενικό: «Τι είσαι εσύ εδώ πέρα; Μου λες τι είσαι εσύ; (Έτσι απευθύνεται ο Πρόεδρος της Επιτροπής στους Βουλευτές της αντιπολίτευσης… Σελ. 8-9 Πρακτικών Εξεταστικής 14/11/18) Με βάση τα πρακτικά που διανεμήθηκαν μέχρι τώρα, παρατίθενται τα κύρια σημεία των μαρτυρικών καταθέσεων της σημερινής Συνεδρίασης. ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ κου ΑΛΗΦΑΚΙΩΤΗ: Όταν η Κυβέρνηση Καραμανλή ανέβηκε στην η Μονή Βατοπεδίου ΔΕΝ είχε ακόμα πάρει τις εκτάσεις της Βιστωνίδας – Μη σύννομη η μη δημοσίευση της υπ΄ αριθμ. 3328/05 Υπουργικής απόφασης στα ΦΕΚ Ο κος Αληφακιώτης, πρώην ΓΓ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επί Τσιτουρίδη, κατέθεσε σήμερα, 14/11/08 στην Εξεταστική Επιτροπή ότι: (α) Όταν η ΝΔ ανέλαβε την εξουσία η Βιστωνίδα ανήκε στο Δημόσιο και αυτή ήταν η άποψη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επί Τσιτουρίδη. (άποψη που επιβεβαιώνεται και από την προσφάτως δημοσιευθείσα δικαστική απόφαση που είχε ενταφιαστεί με υπογραφή Δούκα) «Ερ. Τα διεκδικούσε ή τα είχε πάρει η Μονή Βατοπεδίου; Απ: Όχι, τότε δεν τα είχε πάρει, τα διεκδικούσε.» (Σελ. 15 Πρακτικών Εξεταστικής 14/11/08) «Ερ. Η άποψη του Υπουργείου Γεωργίας ποια ήταν; Ήταν ότι ανήκε στη Βιστωνίδα (προφανώς εννοεί: Μονή Βατοπεδίου) ή ότι ανήκε στο Δημόσιο; Απ: Τουλάχιστον αν κρίνω μόνο από τον κ. Τσιτουρίδη, διότι με τον κ. Μπασιάκο δεν είχα κάνει συζήτηση, ούτε με τον κ. Κοντό, ο κ. Τσιτουρίδης πίστευε ότι ανήκει στο Δημόσιο». (σελ. 19 Πρακτικών Εξεταστικής συνεδρίαση 14-11-08). (β) Δήλωσε, στη συνέχεια, ότι ο κ. Τσιτουρίδης ήταν αντίθετος στο σχεδιασμό των ανταλλαγών και ο ίδιος ΔΕΝ θα υπέγραφε τις Υπουργικές αποφάσεις για τις ανταλλαγές. «Ερ: Είναι αλήθεια αυτό το οποίο έχει γραφτεί, έχει ακουστεί, ότι ο κ. Τσιτουρίδης ήταν αντίθετος προς αυτό το οποίο έγινε μετά; Δηλαδή αρνήθηκε αυτό το σχεδιασμό των ανταλλαγών. Απ: Ναι. Νομίζω πως ναι. Γιατί ξέρετε ο κ. Τσιτουρίδης νοιαζόταν για τους αγρότες οι οποίοι κατέχουν τα παραλίμνια εδάφη …» (σελ. 17 Πρακτικών Εξεταστικής συνεδρίαση 14-11-08). «Ερ. Δηλαδή, κύριε μάρτυς, μου λέτε, σύμφωνα με αυτά που γνωρίζετε, ότι αν ήταν ο κ. Τσιτουρίδης στη θέση του κ. Μπασιάκου δεν θα υπέγραφε τις Υπουργικές Αποφάσεις για τις ανταλλαγές. Αυτό πιστεύετε; Απ: Αυτό πιστεύω.» (σελ. 18Πρακτικών Εξεταστικής συνεδρίαση 14-11-08). (γ) Θεωρεί μη σύννομη την αδημοσίευτη στα ΦΕΚ Υπουργική Απόφαση 3822/05 για τις ανταλλαγές. (Ερ. Αυτή η μη δημοσίευση ήταν σύννομη τότε; Προβλεπόταν από το θεσμικό πλαίσιο; Απ: Δεν νομίζω. Όλες οι Υπουργικές αποφάσεις δημοσιεύονται. Είναι γενικός κανόνας.) (σελ. 19 Πρακτικών Εξεταστικής συνεδρίαση 14-11-08). ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ: Ο μάρτυρας, κ. Νικόλαος Στασινόπουλος, Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, στην μέχρι στιγμής απομαγνητοφωνημένη κατάθεσή του: Δεν έδωσε απάντηση σε ερώτημα για το πώς η κα Πελέκη ανέλαβε τόσα πολλά κρατικά συμβόλαια, τα οποία κανονικά θεωρούνται «αγγαρεία» στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο. (Σελ. 58 -59 Πρακτικών Εξεταστικής 14/11/08) Δήλωσε ότι η κα Πελέκη ανέλαβε κρατικά συμβόλαια 1.200 σελίδων, μάλλον επειδή την υπόθεση διαχειριζόταν το δικηγορικό γραφείο του πατέρα της και του αδελφού της (πεθερού και γαμπρού τότε Υπουργού της Κυβέρνησης) που συνεργάζονταν με την Μονή. (Σελ. 62 Πρακτικών Εξεταστικής 14/11/08) Ξεκαθάρισε ότι εφόσον προκύπτει από την εκτίμηση μία έκταση ως δάσος, τότε πρέπει να αναγραφεί ως δάσος και στο Συμβόλαιο (αδικαιολόγητα, λοιπόν, η δασική έκταση της Ουρανούπολης αναγράφεται ως οικόπεδο στο υπ’ αριθμ. 2823/07 συμβόλαιο της κα Πελέκη - Βουλγαράκη ) (Σελ. 65 Πρακτικών Εξεταστικής 14/11/08) Λιμνοθάλασσες ΔΕΝ μεταβιβάζονται (και η Βιστωνίδα στις εκτιμήσεις του ΣΟΕ περιγραφόταν ως επικοινωνούσα με τη θάλασσα, ενώ αναφερόταν ότι έχει αλμυρό νερό, δηλαδή ήταν προφανές ότι επρόκειτο για λιμνοθάλασσα – ενδεικτικά αναφέρεται σελ 13 στην Εκτίμηση 15/3/2005 ΣΟΕ, όπου επισημαίνεται η «συνεχής επικοινωνία με τη θάλασσα») Ουσιαστικά απέδωσε τις ευθύνες για τις ανταλλαγές της Βιστωνίδας χωρίς νόμιμους τίτλους στο Δημόσιο (δηλ. την Διοίκηση της ΚΕΔ) και την Ιερά Μονή (η οποία ούτως ή άλλως τα συμφέροντά της εξυπηρετούσε) (Σελ. 70 Πρακτικών Εξεταστικής 14/11/08) Αναμένονται τα υπόλοιπα πρακτικά της κατάθεσης του κ. Στασινόπουλου…
ΣΗΜΕΙΑ Κατάθεσης του κ. Ζερβουδάκη, δικηγόρου της ΚΕΔ, παραστάντα στα επίμαχα συμβόλαια. Στην κατάθεση του κ. Ζερβουδάκη που ακολούθησε (14/11/08) και για την οποία δεν έχουν ακόμα εκδοθεί πρακτικά (ώστε να αναπαραχθούν οι ακριβείς λεκτικές διατυπώσεις), ο μάρτυρας, μεταξύ άλλων: Κατέθεσε ότι τα σχέδια των συμβολαίων τα έφτιαχνε ο κ. Δημήτριος Πελέκης και τα έφερνε μαζί με τον Αρσένιο στην ΚΕΔ. Δήλωσε ότι του έφερναν τα σχέδια συμβολαίων σήμερα και του ζητούσαν να υπογραφούν συμβόλαια την επόμενη μέρα. Αυτό το κατεπείγον το επέβαλε η Διοίκηση της ΚΕΔ. Κατέθεσε ότι ζητούσε διάφορα έγγραφα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά δεν του τα έστελναν. Δήλωσε ότι η Μονή ισχυριζόταν πως ήθελε τα ακίνητα στο Ολυμπιακό Χωριό για να λειτουργήσει φιλανθρωπικά ιδρύματα και προκειμένου να της εκχωρηθούν αυτά τα ακίνητα έγινε όλη η διαδικασία των ανταλλαγών… (ανταλλαγών μιας λίμνης που ανήκε στο Δημόσιο με ακίνητα φιλέτα που επίσης ανήκαν στο Δημόσιο, μέρος των οποίων ανταλλάχθηκε εκ νέου ώστε να καταλήξει το Ολυμπιακό ακίνητο στη Μονή!!!) Κατέθεσε ότι όταν η Μονή πούλησε τα ακίνητα του Ολυμπιακού Χωριού σε τρίτους ιδιώτες ο μάρτυρας τους «ξαπόστειλε» (τους μοναχούς) και δεν ξαναυπέγραψε άλλα συμβόλαια, γιατί κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Δεν απάντησε στο ερώτημα γιατί δεν εκχωρήθηκαν εξ αρχής τα ακίνητα του Ολυμπιακού Χωριού στη Μονή, αντί να κάνουν δεκάδες ανταλλαγές. Δεν απάντησε γιατί στα δύο πρώτα συμβόλαια η Βιστωνίδα χαρακτηρίστηκε υδροβιότοπος και στα υπόλοιπα δεκάδες συμβόλαια παραλείπεται ο χαρακτηρισμός. Δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το γιατί το Δημόσιο δέχθηκε να περιληφθεί στο συμβόλαιο της Ουρανούπολης (δάσος) επιφύλαξη της Μονής για αλλαγή χρήσης. Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι εάν είχαν γίνει δεκτές οι εισηγήσεις του προς την Διοίκηση σχετικά με την τήρηση του Εσωτερικού Κανονισμού της ΚΕΔ, εισηγήσεις στις οποίες αναφέρετε και στην σχετική επιστολή του που δημοσιεύθηκε.
Τότε θα είχε αποφευχθεί μέρος της ζημίας του δημοσίου συμφέροντος. Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι το θέμα της ανταλλαγής δασικών εκτάσεων, ο ίδιος δεν το έλεγξε λόγω του φόρτου εργασίας που τον βάρυνε με την ανάθεση σε αυτόν δεκάδων ακινήτων για νομικό έλεγχο μέσα σε ελάχιστον χρόνο, όμως όφειλαν τα αρμόδια Υπουργεία και η Διοίκησης της ΚΕΔ που αποφάσισε ποια ακίνητα θα ανταλλαγούν με την Βιστωνίδα να το έχουν ήδη ελέγξει. ΣΗΜΕΙΑ Κατάθεσης του κ. Παυλίδη, Διευθυντής ΚΕΔ Μεταξύ άλλων, ο κ. Παυλίδης κατέθεσε ότι: Η δήλωση που περιλαμβάνεται σε δεκάδες συμβόλαια, τα οποία υπογράφει το Ελληνικό Δημόσιο δια της ΚΕΔ, ότι εκτίμησε ο ίδιος τις αξίες των ακινήτων και ήλεγξε τα τεχνικά στοιχεία, είναι ψευδής. Η ΚΕΔ την εποχή των ανταλλαγών είχε οργανωμένο τμήμα τοπογραφήσεων και θα μπορούσε να κάνει τα τοπογραφικά μηχανικός της ΚΕΔ. Τα τοπογραφικά του ιδιώτη μηχανικού ούτε ελέγχθηκαν ούτε εγκρίθηκαν από την ΚΕΔ. ΣΗΜΕΙΑ Κατάθεσης του κ. Κωνσταντίνου Βλαχάκη, μέλους του ΔΣ του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Βλαχάκης κατέθεσε ότι: Η λιμνοθάλασσα δεν μεταβιβάζεται Το Δημόσιο θα έπρεπε, ως καλόπιστος συμβαλλόμενος, να διευκρινίσει δια των αρμοδίων υπηρεσιών του τα των αρχαιοτήτων της Ουρανούπολης, ως προς το αν μεταβιβάζονται ή όχι.

Πιο ψηλά καπέλα χρεώνουν οι τράπεζες

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΧαράτσια τραπεζών με καπέλο Αύξησαν τις προμήθειες σε γκισέ και δάνεια ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Πεφάνης
Καπέλο στο καπέλο χρεώνουν οι τράπεζες, καθώς τους τελευταίους μήνες- και σε πείσμα της κρίσης που μαστίζει την οικονομία- έχουν ανεβάσει στα ύψη τις ήδη τσουχτερές προμήθειες και άλλα έξοδα για μια σειρά από συναλλαγές, δάνεια και πιστωτικές κάρτες.
Ενώ δηλαδή τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ροκανίζουν το κόστος που θα πληρώσουν στο κράτος ως προμήθειες για την είσοδό τους στο πακέτο των 28 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή τιμωρούν τους πελάτες τους ανεβάζοντας τις δικές τους προμήθειες.
Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι το 2007 οι τράπεζες έβαλαν στα ταμεία τους συνολικά περισσότερα από 2 δισ. ευρώ μέσω προμηθειών στο γκισέ, τα δάνεια, τα ΑΤΜ και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. 5% σε μία διετία
Και αυτό, ενώ ήδη έχουν αυξήσει το κόστος του χρήματος σε στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες έως και 5% την τελευταία διετία.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

17/11/2008 Δήλωση Του Γιάννη Δριβελέγκα, Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου–Νοέμβρης 73 Νοέμβρης 2008. Κάθε Νοέμβρης, μας θυμίζει την εξέγερση της Νεολαίας μας την εξέγερση όλου του Ελληνικού λαού ενάντια στην δικτατορία, ενάντια στη χούντα. Τριάντα πέντε χρόνια από τότε και οι μνήμες μένουν αναλλοίωτες. Μένουν αναλλοίωτες γιατί ήταν αγώνας του ανθρώπου κατά του φασισμού κατά του τυραννικού καθεστώτος. Ο αγώνας ήταν κοινώς, δεν ήταν μόνο στο Πολυτεχνείο, ήταν παντού. Ήταν για την Ελλάδα, ήταν για το λαό που θέλει να καθορίζει τη ζωή του. Το Πολυτεχνείο ήταν και θα παραμείνει ένα ζωντανό κάλεσμα για την ελευθερία και την δημοκρατία. Το Πολυτεχνείο ζει. Ζει μέσα στις καρδιές όλων όσων αντιλαμβάνονται ότι, αξίζει να αγωνίζονται για το αγαθό της ελευθερίας και της Δημοκρατίας

Η άσπρη λέξη της ημέρας - δικαίωμα του συνέρχεσθαι

Δικαίωμα (από το αρχαίο ρήμα δικαιόω/-ώ) είναι η εξουσία που αναγνωρίζει το δίκαιο σε κάποιον για την ικανοποίηση των έννομων συμφερόντων του.
Το συνέρχεσθαι είναι απαρέμφατο του ρ. συνέρχομαι (συν + έρχομαι), που σημαίνει «έρχομαι μαζί με άλλους στον ίδιο χώρο», συναθροίζομαι, συνάζομαι.
Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι ονομάζεται και δικαίωμα της συνάθροισης (από το ρ. συναθροίζω < συν + αθροίζω, = σύναξη, συγκέντρωση).
Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι το δικαίωμα των ατόμων να συναθροίζονται στο ίδιο μέρος -δημόσιο ή ιδιωτικό- μετά από προηγούμενη συνεννόηση, με σκοπό την έκφραση γνώμης, τη διαδήλωση φρονημάτων ή αιτημάτων, την ανταλλαγή απόψεων, τη λήψη από κοινού αποφάσεων και την κοινή ενέργεια.
Ιδιαίτερη κατηγορία των συναθροίσεων σε υπαίθριο χώρο αποτελούν οι κινητές συναθροίσεις (διαδηλώσεις, πορείες κτλ.).
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα δικαιώματα συλλογικής δράσης και αγώνα των πολιτών.
Είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά και συνεπάγεται αξίωση για αποχή της κρατικής εξουσίας από κάθε απόπειρα παρεμπόδισης της άσκησής του, εκτός αν επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Έχει την πηγή του στο αγγλικό δίκαιο και καθιερώθηκε για πρώτη φορά το έτος 1791 στα συντάγματα των Η.Π.Α. και της Γαλλίας.
Το ελληνικό Σύνταγμα του 1975, όπως ισχύει μετά τις δύο αναθεωρήσεις του 1986 και 2001, στο άρθρο 11 ορίζει:
1. Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα.
2. Μόνο στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μπορεί να παρίσταται η αστυνομία.
Οι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως ο νόμος ορίζει.
Θέμα της εβδομάδας:
Εκπαίδευση και ανθρώπινα δικαιώματα
Δείτε όλο το αρχείο λέξεων αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα στη διεύθυνση http://www.asprilexi.com/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόσκληση στη παρουσίαση του βιβλίου "Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΛΚ-ΣΤΑΚΤΟΠΟΥΛΟΥ" του Αθανασίου Γ.Καφίρη
Ο Δημάρχος Καλαμαριάς και το Δημοτικού Συμβουλίο σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου "Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΛΚ-ΣΤΑΚΤΟΠΟΥΛΟΥ" του Αθανασίου Γ. Καφίρη την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008 και ώρα 7 μ.μ στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς "Μελίνα Μερκούρη"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόσκληση σε ημερίδα με θέμα " Επέκταση του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GIS)..." ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 11:00 Προσέλευση - Καφές 11:30 Χαιρετισμοί 11.45 Τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών ως ‘Εργα της Κοινωνίας της Πληροφορίας – Σύντομη Περιγραφή Έργου Γεώργιος Γεωργιάδης Προϊστάμενος Τμήματος Πληροφορικής Ιωάννης Τσιωνάς , Υπεύθυνος Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής Εργου 12:15 Παρουσίαση και Επίδειξη του Διαδικτυακού Οδηγού Πόλης και Διαδικτυακών Υπηρεσιών για τον Πολίτη - Συζήτηση Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης, Νόμιμος Εκπρόσωπος Κοινοπραξίας 13.45 Διάλειμμα – Ελαφρύ γεύμα 14:30 Παρουσίαση των εφαρμογών GIS για τις Υπηρεσίες του Δήμου Ηλίας Κωνσταντινίδης, Υπεύθυνος Έργου 15:00 Γενική Συζήτηση – Κλείσιμο Ημερίδας ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΡΓΟ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΓΠΣ) ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ– ΠΑΡΟΧΗ ΧΩΡΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ – ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ e-GOVERNMENT ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ» ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 80% ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ 20% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΕΝΤΑΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» ΜΕΤΡΟ 2.4: «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ http://infognomonpolitics.blogspot.com/ Ε, ας γίνουμε μια κι έξω Τουρκική επαρχία πάλι.. του Γιώργου Λ. Ανεστόπουλου Μόλις προ λίγων ημερών η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αποκήρυξε την δραστηριότητα των Κούρδων Αυτονομιστών που πολεμούν για Ελεύθερο Κουρδιστάν. Τους χαρακτήρισε τρομοκράτες. Πριν διακόσια χρόνια όμως ζητούσαμε την βοήθεια των Φιλελλήνων Εθελοντών για να ελευθερώσουμε τη δική μας πατρίδα. Και βλέπαμε με ανακούφιση τους Φαβιέρους, τους Μπάιρον, τους Μύλλερ, τους Αλμέιντα και τους Γαριβαλδινούς και τους Σέρβους και τους Ρουμάνους και τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς και τους Ρώσους εθελοντές να πολεμάνε στο πλευρό των Ελλήνων αγωνιστών του '21. Παρ' ότι δε πάμφτωχη η Ελλάδα εκείνων των εποχών, όταν ήλθε η ώρα...των επαναστάσεων της Κρήτης, έστω κι αν κινδύνευε τόσο από την ισχυρότερη Τουρκία όσο και από τις «Μεγάλες Δυνάμεις» της Ευρώπης, μονίμως βοηθούσε τους Κρήτες Αγωνιστές. Πότε επίσημα, πότε ανεπίσημα. Και με εφόδια και με στρατιωτικές δυνάμεις. Κι ακόμη κι όταν διπλωματικά πιεζόταν τόσο αφόρητα ώστε αναγκαζόταν να διακόψει την επίσημη βοήθεια, ο Εθνικός Παλμός ήταν τόσο έντονος που πάντοτε υπήρχαν Έλληνες Εθελοντές να σπεύσουν να συνδράμουν τον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελληνικής αυτής γωνιάς. Αντίστοιχη ήταν η στάση του Ελληνικού κράτους και των Ελλήνων Εθελοντών και στην απελευθέρωση των υπολοίπων υποδουλωμένων ελληνικών εδαφών. Πόσοι και πόσοι εθελοντές δεν άφησαν τάχα τα κόκκαλά τους στα εδάφη της Μακεδονίας και της Θράκης;!! Κι αν αυτές ήταν Ελληνικές περιοχές και υπάρχει «δικαιολογία», ας θυμηθούμε τους Έλληνες εθελοντές που συνέδραμαν τις δυνάμεις του Γκαριμπάλντι στην Ιταλία. Ας θυμηθούμε τους Έλληνες εθελοντές στους Αγώνες για την Ανεξαρτησία των υπολοίπων Βαλκανίων αλλά και την «οικονομική-εξοπλιστική βοήθεια» από μέρους του οικονομικά αδύναμου Ελληνικού Κράτους προς αυτά τα Απελευθερωτικά Κινήματα. Η Ελλάδα σαφώς και κινδύνευε όταν συνέβαιναν αυτά. Σαφώς και υπήρχαν πολιτικοί που εισηγούνταν την «αποχή της Ελλάδας από αυτές τις καταστάσεις». Τότε όμως υπήρχαν και Πολιτικοί εμφορούμενοι από Εθνικό Ένστικτο και συνειδητοποιούσαν ότι τέτοιες ευκαιρίες δεν πρέπει να χάνονται. Η Τουρκία έπρεπε να «περικοπεί εδαφικά». Έπρεπε να μειωθεί η Δύναμή της για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για την Ελλάδα. Και ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί κάτι τέτοιο - ιδίως την στιγμή που οι Μεγάλες Δυνάμεις (πλην της Ρωσίας) στήριζαν με διπλωματία και τηλεβόλα την Τουρκία - ήταν να ανεξαρτητοποιηθούν οι υπόδουλοι λαοί της. Τότε υπήρχε - τουλάχιστον σε αυτό το ζήτημα - Πολιτική Εθνική σωφροσύνη. Αλλά και ο ίδιος ο απλός λαός, πολίτες και στρατιωτικοί, εμφορούνταν από Εθνικό Πάθος, Εθνικό Όραμα και Γενναιότητα. Διαισθάνονταν από μόνοι τους πως η Τουρκία δεν έπαψε ούτε θα πάψει ποτέ να είναι ο Μεγάλος Κίνδυνος για το Έθνος. Συνεπώς θα έπρεπε να πολεμιέται διαρκώς και σε κάθε Μέτωπο. Και αυτό έπρατταν. Την πολεμούσαν σε «Κάθε Μέτωπο». Ο Ατατούρκ το αντιλήφθηκε αυτό και βλέποντας το τι «μέλλει γεννέσθαι» φρόντισε να ξεκαθαρίσει αδίστακτα με αιματηρές Γενοκτονίες την Τουρκία από τις Μεγάλες κι επικίνδυνες Μειονότητες. Τους Έλληνες και τους Αρμένιους. Του διέφυγε όμως μια. Η πιο μεγάλη απ' όλες. Οι Κούρδοι. Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ E-PONTOS ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχη Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί στην εκδήλωση που οργανώνει στις 19 Νοεμβρίου 2008, ημέρα Τετάρτη και ώρα 8 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σωματείου (Λεωφ. Νίκης 13, 2ος όροφος). Ομιλητής: Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Πολιτικός Επιστήμων Με θέμα: "Η επικαιρότητα του Βησσαρίωνα" Υπότιτλος: Πόλεις - Περιφέρεια - Νέες Τεχνολογίες Ιστορία - Ελλάδα - Ευρώπη Η Γεν. Γραμματέας Ελένη Χ. Χιώτη Ο Πρόεδρος Κων/νος Μ. Αποστολίδης ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Λεωφόρος Νίκης 13 Τ.Κ. 54623 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310277315 και 2310241753 Fax : 2310279173 www.efxinos.gr email : info@efxinos.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Έκτροπα στο ΤΕΙ Χαλκίδος Δελτίο Τύπου της Φοιτητικής Οργάνωσης Συναγερμού Στις 12 Νοεμβρίου 2008 διεξήχθη στο ΤΕΙ της Χαλκίδας γενική συνέλευση φοιτητών.
Στην συγκεκριμένη λοιπόν «δημοκρατική» κατά τα άλλα διαδικασία, έλαβαν το λόγο όλες οι παρατάξεις, μεταξύ των οποίων και η Φοιτητική Οργάνωση Συναγερμού, η οποία από φέτος δραστηριοποιείτε στο ΤΕΙ.
Φαίνεται όμως πως η παρουσία μας κάποιους ενόχλησε, διότι είχαν συνηθίσει στους μονολόγους και στην ιδεολογική τους κυριαρχία εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Όταν λοιπόν τα επιχειρήματα στέρεψαν και τα μέλη των «αριστερών» παρατάξεων και κυρίως της ΠΚΣ (φοιτητική παράταξη ΚΚΕ), δεν είχαν τι απαντήσουν στις αναφορές του προέδρου της ΦΟΣ, κατέφυγαν σε μεθόδους που μας φέρνουν στην μνήμη στιγμές από μαύρες για τον ελληνισμό σελίδες.
150 υμνητές όπως φαίνεται της Σταλινικής νοοτροπίας (γνωστοί και ως ΚΝΑΤ) επιτέθηκαν με μένος εναντίον 15 φοιτητών της ΦΟΣ.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται πολύ εύκολα, αφού παρόντες ήταν τόσο φοιτητές της ΔΑΠ όσο και της ΠΑΣΠ. Εμείς απλά εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για το γεγονός που είχε ως υπαίτιους τα μέλη της φοιτητικής παράταξης του ΚΚΕ (οι οποίοι για να είμαστε δίκαιοι σε άλλες σχολές δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιες πρακτικές) και ζητούμε την επίσημη καταδίκη του, από τον Περισσό και το Κ.Σ. της ΚΝΕ.