Το συνέρχεσθαι είναι απαρέμφατο του ρ. συνέρχομαι (συν + έρχομαι), που σημαίνει «έρχομαι μαζί με άλλους στον ίδιο χώρο», συναθροίζομαι, συνάζομαι.
Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι ονομάζεται και δικαίωμα της συνάθροισης (από το ρ. συναθροίζω < συν + αθροίζω, = σύναξη, συγκέντρωση).
Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι το δικαίωμα των ατόμων να συναθροίζονται στο ίδιο μέρος -δημόσιο ή ιδιωτικό- μετά από προηγούμενη συνεννόηση, με σκοπό την έκφραση γνώμης, τη διαδήλωση φρονημάτων ή αιτημάτων, την ανταλλαγή απόψεων, τη λήψη από κοινού αποφάσεων και την κοινή ενέργεια.
Ιδιαίτερη κατηγορία των συναθροίσεων σε υπαίθριο χώρο αποτελούν οι κινητές συναθροίσεις (διαδηλώσεις, πορείες κτλ.).
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα δικαιώματα συλλογικής δράσης και αγώνα των πολιτών.
Είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά και συνεπάγεται αξίωση για αποχή της κρατικής εξουσίας από κάθε απόπειρα παρεμπόδισης της άσκησής του, εκτός αν επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Έχει την πηγή του στο αγγλικό δίκαιο και καθιερώθηκε για πρώτη φορά το έτος 1791 στα συντάγματα των Η.Π.Α. και της Γαλλίας.
Το ελληνικό Σύνταγμα του 1975, όπως ισχύει μετά τις δύο αναθεωρήσεις του 1986 και 2001, στο άρθρο 11 ορίζει:
1. Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα.
2. Μόνο στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μπορεί να παρίσταται η αστυνομία.
Οι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως ο νόμος ορίζει.
Θέμα της εβδομάδας:
Εκπαίδευση και ανθρώπινα δικαιώματα
Δείτε όλο το αρχείο λέξεων αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα στη διεύθυνση http://www.asprilexi.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου