Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη ΚΘΒΕ

Παρουσίαση Ψηφιακής Βιβλιοθήκης
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εγκαινιάζει στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του, ένα χώρο ιδιαίτερης αισθητικής, οι επισκέπτες του οποίου θα έχουν ψηφιακή πρόσβαση στο Αρχείο Παραστάσεων του Κ.Θ.Β.Ε. και στην πλούσια συλλογή από ντοκουμέντα και έργα τέχνης που περιλαμβάνει.
Η πρόσβαση στα πολιτιστικά τεκμήρια του θεάτρου θα γίνεται από τους υπολογιστές που εγκαταστάθηκαν στο χώρο, μέσα από τη Διαδραστική Εφαρμογή Ανάδειξης του Πολιτιστικού Αποθέματος του Κ.Θ.Β.Ε, που δημιουργήθηκε γι’ αυτό το σκοπό.
Η Διαδραστική Εφαρμογή μπορεί να απαντήσει κάθε αναζήτηση των επισκεπτών σχετικά με την ιστορία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Συγκεκριμένα, επιτρέπει την πρόσβαση και την αναζήτηση σε 776 παραγωγές και συμπαραγωγές του ΚΘΒΕ από το 1961 μέχρι σήμερα και σε 67.985 ψηφιακά αρχεία που σχετίζονται μ’ αυτές.
Τα τεκμήρια αυτά αναλυτικότερα είναι τα παρακάτω:
• 2.153 αρχεία βίντεο (αποσπάσματα από τη βιντεοσκόπηση παραστάσεων, trailer, διαφημιστικά τρίλεπτα)
• 4.852 αρχεία ήχου (αποσπάσματα από τη μουσική ή την ηχογράφηση παραστάσεων και εκδηλώσεων)
• 789 αφίσες
• 3.122 φωτογραφίες μακετών σκηνικού και κοστουμιών
• 424 φωτογραφίες φροντιστηριακών αντικειμένων
• 4.407 δημοσιεύματα τύπου
• 5.881 σελίδες από 1.789 κείμενα των έργων με τις σημειώσεις συντελεστών (σκηνοθέτη, οδηγού σκηνής, υποβολέα, τεχνικών)
• 6.951 φωτογραφίες από 2.283 κοστούμια παραστάσεων
• 219 πολυσέλιδες παρτιτούρες (αρχεία pdf)
• 14.870 σελίδες από 1.208 προγράμματα παραστάσεων και εκδηλώσεων
• 1.021 φωτογραφίες πορτρέτων και 668 βιογραφικά συντελεστών
• 18.283 φωτογραφίες παραστάσεων, δοκιμών, δραστηριοτήτων
• 5.881 σελίδες από 1.789 κείμενα παραστάσεων
• 4.475 σελίδες από τα 2.028 βιβλία της Θεατρικής Βιβλιοθήκης της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε.
Ένα μεγάλο μέρος των παραπάνω ψηφιακών συλλογών δημιουργήθηκε πριν τρία χρόνια με την Ψηφιοποίηση του Καλλιτεχνικού Αρχείου του ΚΘΒΕ.
Με τη δημιουργία ωστόσο της Διαδραστικής Εφαρμογής οι συλλογές αυτές διορθώθηκαν, εμπλουτίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νέα ενιαία βάση δεδομένων έτσι ώστε να μπορούν να προβληθούν σήμερα στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη.
Ολοκληρώνοντας, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα 67.985 ψηφιακά αρχεία που προβάλλονται σήμερα στη Διαδραστική Εφαρμογή της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης, εμπλουτίζονται συνεχώς καθώς η Διαδραστική Εφαρμογή ενημερώνεται καθημερινά και ταυτόχρονα με την ιστοσελίδα του θεάτρου.
Οι ψηφιακές συλλογές που δημιουργήθηκαν εξολοκλήρου στο πλαίσιο αυτού του έργου προήλθαν από την ψηφιοποίηση της Βιβλιοθήκης της Δραματικής Σχολής και της Βιβλιοθήκης του Αρχείου του θεάτρου.
Η βιβλιοθήκη της Δραματικής Σχολής:Στη Βιβλιοθήκη της Δραματικής Σχολής ψηφιοποιήθηκαν, ταξινομήθηκαν και φυλάσσονται 2.028 βιβλία (Θεατρικά έργα, Προγράμματα παραστάσεων, Εκδόσεις για το Θέατρο, την Τέχνη και την Ιστορία).
Τα βιβλία αυτά έχουν τεκμηριωθεί αναλυτικά ώστε να μπορούν τόσο οι φοιτητές της Δραματικής Σχολής αλλά και οι επισκέπτες της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης να κάνουν κάθε είδους βιβλιογραφική αναζήτηση εντοπίζοντας εύκολα τα βιβλία που τους ενδιαφέρουν.
Με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης, η Βιβλιοθήκη της Δραματικής Σχολής, οργανώθηκε και επαναλειτουργεί με ψηφιακά μέσα.
Έχουν εγκατασταθεί στο χώρο δύο υπολογιστές με πρόσβαση στο internet και τη Διαδραστική Εφαρμογή και οι φοιτητές μπορούν να πλοηγούνται, από τη Μονή Λαζαριστών, τόσο στα βιβλία που φυλάσσονται εκεί αλλά σε όλο το Αρχείο παραστάσεων του ΚΘΒΕ της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης.
Η βιβλιοθήκη του Αρχείου
Η βιβλιοθήκη του Αρχείου αποτελείται από 1.789 κείμενα παραστάσεων με σημειώσεις συντελεστών.
Σε κάθε ένα από τα βιβλία αυτά, παράλληλα με το κείμενο του έργου, υπάρχουν φωτογραφίες από τις δοκιμές των παραστάσεων, σκίτσα και κατευθύνσεις για την κίνηση των ηθοποιών στη σκηνή, την εκφορά του λόγου, το σκηνικό, την μουσική επένδυση, το φωτισμό της παράστασης κλπ.
Εκτιμώντας την ιδιαίτερη αξία των κειμένων αυτών επιλέξαμε να φωτογραφήσουμε σελίδα προς σελίδα ένα κείμενο από κάθε θεατρική παραγωγή του ΚΘΒΕ ξεπερνώντας κατά πολύ τα παραδοτέα που όριζε το έργο.
Σήμερα στη Διαδραστική Εφαρμογή εμφανίζονται 5.881 σελίδες από τα κείμενα αυτά, ενώ έχουν φωτογραφηθεί 90.000 σελίδες επιπλέον, των οποίων η τελική επεξεργασία εκκρεμεί.
Η βιβλιοθήκη του Αρχείου περιλαμβάνει τέλος τις εκδόσεις του ΚΘΒΕ, δηλαδή τα προγράμματα παραστάσεων, τα οποία παρότι είχαν εν μέρει ψηφιοποιηθεί (φωτογραφία εξωφύλλου) τώρα φωτογραφήθηκαν ολόκληρα (14.870 σελίδες) και πάλι πέραν των τυπικών απαιτήσεων του παρόντος έργου.wifi hotspot – ασύρματο δίκτυο ελεύθερης πρόσβασης
Επιπλέον, στο χώρο της ψηφιακής Βιβλιοθήκης έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί wifi hotspot – ασύρματο δίκτυο ελεύθερης πρόσβασης για τους επισκέπτες του θεάτρου.
Η πρόσβαση στο δίκτυο για λόγους ασφαλείας, λόγω της μεγάλης εμβέλειάς του, θα γίνεται με χρήση κωδικού τον οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα παραλαμβάνουν από τα ταμεία του θεάτρου.
Τέλος επισημαίνουμε ότι η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Κ.Θ.Β.Ε. θα λειτουργεί παράλληλα με το Αρχείο του ΚΘΒΕ ώστε να μπορεί ο κάθε επισκέπτης
• αφορμόμενος από την ψηφιακή του αναζήτηση να μελετήσει και τα φυσικά αρχεία σε έντυπη μορφή, ή όλο το φάκελο κάποιας παραγωγής.
• να έχει πρόσβαση στη βιντεοθήκη του θεάτρου ώστε να παρακολουθήσει ολόκληρες τις βιντεοσκοπήσεις των παραστάσεων.
• να υποβάλει σχετική αίτηση στο θέατρο στην περίπτωση που θα χρειαστεί να του παραχωρηθούν αντίγραφα από κάποια ψηφιακά αρχεία που επέλεξε.
Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 πμ. – 3:00 μμ.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΣούπερ λιτότητα ή σας...χρεοκοπούμε Δεν θα υποκύψουμε στην αυθαιρεσία Οι γυναίκες πάνε καφενείο Νεράντζια με κρέας και ρεβίθια Ν.Δ.: εκκαθαρίσεις συγγενών Η έρημος που έγινε παράδεισος Ντουζόν: πίκρα για την απόφαση Άντρες πάντα σε φόρμα Απόδραση στην Αποσκιερή Μέσα Μάνη

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Today at InfognomonPolitics “Σεμινάριο” βάφτισε ο τουρκικός στρατός το σχέδιο προβοκάτσιας «Αναφαίρετο δικαίωμα η επιστροφή». Στη Βουλή τα προβλήματα της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία Ακύρωση νόμου για δίκες στρατιωτικών στην Τουρκία Hrant Dink - From 19 January to 19 January Καλά νέα για την 23χρονη ειδική φρουρό Τα δίκια και τα άδικα των αγροτών Η δράση της «Εργκένεκον» στον ελληνισμό της Πόλης Με αποσπάσματα από τη Βίβλο οι διόπτρες του αμερικανικού στρατού Οι δημοκράτες και οι φασίστες δημοσιογράφοι της Τουρκίας Ρωσία: Εντός του 2010 η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού του Μπουσέρ Το Μέλλον Βρίσκεται στους Σύγχρονους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς-Επιχειρήσεις ΙΟΒΕ: Σε φαύλο κύκλο η οικονομία Banned pro-Kurdish DTP appeals to European court ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΨΩΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑΣ-(Η αληθινή ιστορία της Πανωραίας Χατζηκώστα) Ρωσικά σενάρια για συγχώνευση πετρελαιαγωγών Διαμαρτύρονται για τις μετατάξεις Συλλογή υπογραφών: Να αποσυρθεί η κ. Θ. Δραγώνα από την γ.γ. του υπ. Παιδείας Εθνική Παιδεία και Μετανάστες. Ο εφιάλτης του «ντόμινο» αποσταθεροποίησης Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια προς ΑΚΕΛ: σας χρησιμοποιούν ΗΠΑ-Αγγλία-Τουρκία Σταυρίδης: «Αν φροντίσουμε τους Αφγανούς οι Ταλεμπάν θα αποτύχουν» Το Στέητ Ντηπάρτμεντ καταδικάζει απόπειρες εμπρησμού συναγωγής στα Χανιά 3 χρόνια μετά τη δολοφονία του Χραντ Ντινκ Εραψαν Αφγανό σε κάθισμα αυτοκινήτου! Ελλάς και οικουμένη

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Μιλώντας στο γιο μου για την ηθική και την ελευθερία
Συγγραφέας : Savater Fernando
Μεταφραστής : Δημητρούκα Αγαθή
ISBN: 9789601632483 Σελίδες: 216 B.K.M. ( Βοηθητικός Κωδικός Μηχανογράφησης ): 7248 Ημερομηνίες Έκδοσης Ημερομηνία 1ης έκδοσης: 01/04/2009 Ημερομηνία τελευταίας έκδοσης: 15/04/2009
"Τι δεν είναι αυτό το βιβλίο: δεν είναι εγχειρίδιο Ηθικής για μαθητές λυκείου, δεν περιέχει πληροφορίες για τους σπουδαιότερους συγγραφείς και τις σημαντικότερες τάσεις της ηθικής θεωρίας μέσα στους αιώνες, ούτε πρόκειται για συνταγολόγιο ηθικοπλαστικών απαντήσεων στα καθημερινά προβλήματα που βρίσκει κανείς στις εφημερίδες και συναντά στο δρόμο... Αυτό το βιβλίο είναι ένα βιβλίο!
Προσωπικό και υποκειμενικό, όπως η σχέση γονιού και παιδιού, η πιο συχνή και αναπόφευκτη απ΄όλες τις σχέσεις.
Είναι σχεδιασμένο και γραμμένο για να το διαβάζουν οι έφηβοι: πιθανόν να έχει να διδάξει πολύ λίγα στους δασκάλους τους.
Στόχος του δεν είναι να κατασκευάσει πολίτες που να σκέφτονται "καλά" (και βέβαια, σε καμιά περίπτωση πολίτες που να σκέφτονται άσχημα), αλλά να ενθαρρύνει την εξέλιξή τους σε ανθρώπους που θα σκέφτονται ελεύθερα".
Από το σημείωμα του συγγραφέα

Ο ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Μια φυσαρμόνικα που κλαίει, Δήμος Μούτσης
ΙSBN 978-960-88528-2-2
Σελίδες: 83,
Σχήμα: 17 x 24
Οι στίχοι του Δήμου Μούτση υπήρχαν πάντα τυπωμένοι στα εσώφυλλα των τριών τελευταίων του έργων των απολύτως «προσωπικών» του.
Δείγμα ασφαλώς του πόσο ο ίδιος θεωρεί τους στίχους αυτούς απαραίτητους και αλληλένδετους με τη μουσική του.
Ασφαλώς μπορούν να λειτουργήσουν πλήρως αυτονομημένοι, ως ποιητικά δηλαδή κείμενα.
Θα ήταν χρήσιμο για κάθε ακροατή, σήμερα που ο στίχος στο ελληνικό τραγούδι δεινοπαθεί, να σκύψει πάνω σ’ αυτά τα κείμενα και οπωσδήποτε θα βγει πολλαπλά κερδισμένος.
Οι πρώτες λέξεις που έρχονται αμέσως στο νου και στην καρδιά όταν ακούς ή διαβάζεις αυτές τις λέξεις (δηλαδή τη σκέψη) του Δήμου Μούτση είναι: λιτότητα, ελληνικότητα, ευαισθησία, αξιοπρέπεια, δηκτικότητα μοναχικότητα, τρυφερότητα, άμυνα, ευγένεια και απογύμνωση. Στην έκδοση «Μια φυσαρμόνικα που κλαίει έχουμε τη χαρά να (ξανα)διαβάσουμε συγκεντρωμένους τους στίχους ενός τόσο σημαντικού δημιουργού.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
LISTENING TO GRASSHOPPERS - FIELD NOTES ON DEMOCRACY
Κατηγορία ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΘΕΜΑΤΑ Kωδικός Καταλόγου 07612 Ημ. Έκδοσης 11/2009 Ηλικιακή Ομάδα ΕΝΗΛΙΚΕΣ ISBN 978-960-453-649-8 Σελίδες 400 Βιβλιοδεσία ΑΔΕΤΟ
Υπάρχει ζωή μετά τη δημοκρατία; Και τι είδους ζωή θα είναι αυτή;
Μπορεί η δημοκρατία, αυτή η θεόσταλτη απάντηση στις άμεσες ελπίδες μας και τις βαθύτερες προσευχές μας, η προστάτιδα των ατομικών μας ελευθεριών και η τροφός των άπληστων ονείρων μας, να αποδειχτεί το τέλος του παιχνιδιού για την ανθρωπότητα;
Μήπως η δημοκρατία τείνει να μεταλλαχθεί σε δαιμονοκρατία;
Η Αρουντάτι Ρόι, συνδυάζοντας τη χαρισματική γραφή της με την ενδελεχή πολιτική ανάλυση, παρουσιάζει μέσα από μια σειρά δοκιμίων τη σκοτεινή πλευρά της σύγχρονης Ινδίας, της χώρας που αυτοπροβάλλεται ως το μεγαλύτερο δημοκρατικό κράτος του κόσμου.
Ορμώμενη από γεγονότα όπως η εξέγερση στο Κασμίρ τον Αύγουστο του 2008 και η επίθεση εναντίον του Ινδικού Κοινοβουλίου το 2001, ή ο αιματηρός Δεκέμβριος του 2008 με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βομβάη και η γενοκτονία των Αρμενίων την οποία πολλοί προσπαθούν να ωθήσουν στη λήθη, αγγίζει έννοιες και ζητήματα διαχρονικά και παγκόσμια.
Μιλάει για την περιθωριοποίηση, το φασισμό, το τυφλό θρησκευτικό μένος και τα παιχνίδια των ισχυρών? για το περιβάλλον που πέφτει θύμα της προόδου.
Και κλείνει τη συλλογή με ένα λογοτεχνικό κείμενο-αλληγορία για τους σύγχρονους εχθρούς - ορατούς και αόρατους.
Για άλλη μια φορά, η φωνή της Αρουντάτι Ρόι αποδεικνύεται απαραίτητη σε εκατομμύρια ανθρώπους που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Ποιους θα δαγκώσω άμα λυσσάξω Η αυτοβιογραφία μου σαν μυθιστόρημα Παντελής Καλιότσος
ΕΛΛHNIKH ΛOΓOTEXNIA / ΠEZOΓPAΦIA Στο εξώφυλλο φωτογραφία του Nικήτα Aλιφέρη Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-5011-1 σελ. 240 23 Νοεμβρίου 2009
Τα πρώτα συμπτώματα λύσσας εκδηλώνονται όταν θυμώνεις πολύ και δεν σ’ ακούει κανείς. Τον χειμώνα του 1959, διαβλέποντας τον κίνδυνο να αρρωστήσω από θυμό, άρχισα να συντάσσω έναν ονομαστικό κατάλογο μ’ εκείνους που θα ήθελα να δαγκώσω στην περίπτωση που λυσσάξω.
Η Ελλάδα είχε τότε περίπου επτάμισι εκατομμύρια ανθρώπους – θα ήταν αδύνατο να βάλω στον κατάλογό μου έστω και τους μισούς.
Έτσι αποφάσισα να βάλω μόνο όσους ήταν «υπεράνω υποψίας».
Υπεράνω υποψίας ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιάκωβος.
Αυτόν έβαλα πρώτο, ενώ πρώτη έπρεπε να βάλω τη βασίλισσά μας τη Φρειδερίκη (την οποία άλλωστε θα ήταν εντελώς αδύνατο να δαγκώσω).
Σημειώνω ότι εκείνη την εποχή δεν είχα τεχνητή οδοντοστοιχία.
Όσο για τον Θεό, δεν ξέρω τίποτα – μου λείπουν οι λέξεις.
Τη μια μέρα πιστεύω ότι υπάρχει και την άλλη πως δεν υπάρχει.
Στην πρώτη περίπτωση με βασανίζει μια μεγάλη απορία:
Γιατί δούλεψε μόνο έξι μέρες και μετά τα παράτησε κι έφυγε; Για το πού πήγε δεν με απασχολεί – άμα το σκέφτομαι μου φέρνει ζάλη.
Οι κακοτεχνίες Του με εξοργίζουν και η πρόωρη συνταξιοδότησή Του.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Αμύνεσθαι περί πάρτης ΥπότιτλοςΕξοπλισμοί 1996-2006 Συγγραφέας - Συντελεστές Κωνσταντίνος Φράγκος ΕκδότηςΓκοβόστης ISBN960-446-058-8 Δέσιμο Μαλακό εξώφυλλο Σχήμα 17x24 εκ. Σελίδες 272
Το Έθνος ημών υφίσταται πολιτικήν τινά ζύμωσιν, καθ’ ηντα ακαθαρτότερα στοιχεία ανέρχονται και επιπλέουσιν, εν είδει εξαφρίσματος, επί της επιφανείας.
Ο τοιούτος αφρός, κατέχων, κατά τους νόμους της φυσικής, τα ανώτατα στρώματα, θέλει κυβερνά, φλυαρεί και κλέπτει ασυστόλως την Ελλάδα, μέχρις ου τελειώση η ζύμωσις και λάβη ανά χείρας ο λαός την μεγάλην εξαφριστικήν κουτάλαν.
Εμμ. Ροΐδης

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 1982-1983
ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ
Μετάφραση: ΞΕΝΟΦΩΝ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑΣ
Σελίδες: 528
Διαστάσεις: 14Χ21
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 9789602185155
Ο Κορνήλιος Καστοριάδης εξηγεί ποια στοιχεία καθιστούν τον ελληνικό πολιτισμό τόσο ξεχωριστό. Με αφορμή το έργο του Ομήρου, του Ησιόδου, καθώς και σημαντικών αρχαίων ελλήνων στοχαστών, όπως ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, καταθέτει τις σκέψεις του για τις ρίζες της ελληνικής σκέψης. Προσεγγίζει ακόμα ζητήματα, όπως η πρωτοτυπία της διπλής ελληνικής δημιουργίας, η δημοκρατία και η φιλοσοφία, η θέση του ατόμου και η εμπειρία του θανάτου, η φύση της μυθολογίας και η γένεση των φιλοσοφικών ερωτημάτων από ορισμένους προσωκρατικούς (Αναξίμανδρος, Ηράκλειτος). Η Ελληνική Ιδιαιτερότητα περιλαμβάνει τους πέντε πρώτους μήνες διδασκαλίας του Κορνήλιου Καστοριάδη στην Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών (EHESS) κατά το ακαδημαϊκό έτος 1982-1983, καθώς και ένα ανέκδοτο κείμενο του 1979.
Την ελληνική έκδοση έχει επιμεληθεί η γυναίκα του Κορνήλιου Καστοριάδη, Ζωή.

ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
Αρ. Πρωτ. : 2130 // 19-01-2010
Ολοκληρώθηκαν πριν λίγες ώρες οι κρίσεις και προαγωγές των ανωτέρων και ανωτάτων Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος.
Βασικό χαρακτηριστικό τους ο μεγάλος αριθμός των αποστρατειών, ο μεγαλύτερος ίσως των τελευταίων ετών, τομή για την ροή και την δομή της διοικητικής ιεραρχίας στο Π.Σ.
Σαφέστατα, βέβαια οι συνάδελφοι που τερμάτισαν τον υπηρεσιακό τους βίο ήταν ικανοί και αξιόλογοι με μια συσσωρευμένη εμπειρία της οποίας και σαφώς το Π.Σ. θα στερηθεί.
Αναπλήρωση που θα γίνει επάξια από τους νεοπροαχθέντες συναδέλφους στους οποίους και ευχόμαστε καλή επιτυχία στα νέα τους καθήκοντα.
Παράλληλα όμως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το αναχρονιστικό του θεσμικού πλαισίου των κρίσεων και προαγωγών, επέτρεψαν να επαναληφθεί η παρουσία δυσδιάκριτων και υποκειμενικών κριτηρίων που να δημιουργήσουν για πολλοστή φορά το αίσθημα της αδικίας στους αποστρατευθέντες ή στους παραληφθέντες από την προαγωγή στον επόμενο βαθμό. Επαναλήφθηκε και φέτος στην διαδικασία των μεταθέσεων που ακολούθησε το «ίδιο έργο» που είμαστε θεατές τόσα χρόνια.
Απλά θα αναφέρουμε αυτούσιο αυτό που γράψαμε το 2007 και επαναλάβαμε το 2008 και το 2009 :
«αν θες βαθμό πάρε και μετάθεση».
Επαναλήφθηκαν τοποθετήσεις Αντιπυράρχων σε Υπηρεσίες Δ΄ Τάξης χωρίς να προβλέπεται από τη νομοθεσία ίδρυσης και λειτουργίας τους, αντίστοιχη θέση και επίσης παρέμειναν Αξιωματικοί ίδιου βαθμού σε Υπηρεσίες Α΄ Τάξης ενώ προβλέπεται βαθμός Πυράρχου.
Αιτία βέβαια για τα παραπάνω, πέραν του αναχρονιστικού πλαισίου κρίσεων είναι και η έλλειψη σταθερού πλαισίου των μεταθέσεων των Αξιωματικών του Π.Σ.
Χαρακτηριστικό είναι η σθεναρή αντίδραση των προηγουμένων ηγεσιών για την επέκταση εφαρμογής των διατάξεων του κανονισμού μεταθέσεων στο βαθμό του Αντιπυράρχου, γεγονός που και φέτος έδωσε τη δυνατότητα στην ηγεσία υλοποίησης μεταθέσεων άνευ κριτηρίων.
Δυστυχώς παρά τις υπερβατικές εξαγγελίες του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη:
«Έχει γίνει μεγάλο κακό στο Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο παρουσιάζει εικόνα κομματικής διάλυσης….. Θα γίνει μεγάλη τομή χωρίς κανένα κομματικό κριτήριο…. Όποιος, στο Πυροσβεστικό και την Αστυνομία, κάνει το καθήκον του, έχει επιτυχίες, εκτός από τα «μπράβο» θα προάγεται»." (ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 9-10-2009)
ακολουθήθηκε η πεπατημένη και δυστυχώς βρέθηκε εκτός της δημιουργικής πολιτικής αλλαγής των «100 ημερών» η αλλαγή της διαδικασίας των κρίσεων, προαγωγών και μεταθέσεων που και φέτος έγινε με ένα σαφώς ξεπερασμένο, αναχρονιστικό, αδιαφανές και σε πολλές περιπτώσεις άδικο θεσμικό σύστημα, που χρονολογείται πλέον εδώ και 18 και 14 έτη αντίστοιχα που ελπίζουμε η νέα ηγεσία να τα εκσυγχρονίσει άμεσα.
Για να γίνει πραγματικότητα η «μεγάλη τομή» στο Πυροσβεστικό Σώμα και να μην «παρουσιάζει εικόνα κομματικής διάλυσης»

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Το Σεράι
Η αληθινή ιστορία μιας Γαλλίδας που έγινε σουλτάνα στο Τοπ Καπί.
H διαφθορά και η παρακμή της οθωμανικής αυτοκρατορίας του 19ου αιώνα.
Σειρά:Ιστορικό μυθιστόρημα
Συγγραφέας:Ουόλαχ Τζάνετ
Μετάφραση: ΜΠΑΡΟΥΞΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Πρώτη έκδοση:11/09/2003
ISBN: 9604103083
Barcode: 9789604103089
Κωδικός: 0496
Σελίδες: 360
Επιστρέφοντας με το πλοίο από τη Γαλλία στη Μαρτινίκα, η Αιμέ ντι Μπικ, δεκατριών χρονών κοριτσάκι, απάγεται από Αλγερινούς πειρατές.
Ξανθιά και γαλανομάτα, η όμορφη Αιμέ καταλήγει στο Σεράι του σουλτάνου, στο παλάτι του Τοπ Καπί.
Εκεί μαθαίνει τα μυστικά του έρωτα και της πολιτικής.
Καταφέρνει να γίνει παλλακίδα ενός σουλτάνου, ευνοούμενη σύζυγος ενός άλλου, θετή μητέρα ενός τρίτου, αλλά η ζωή της δεν παύει ποτέ να κυλάει στην κόψη του ξυραφιού, από τη δύναμη και τη χλιδή στην απλή επιβίωση.
Σ' αυτή τη μυθιστορηματική βιογραφία όπου όλα τα πρόσωπα είναι υπαρκτά, μέσα από τη ζωή της ηρωίδας σκιαγραφείται ολοζώντανα η διαφθορά και η παρακμή της οθωμανικής αυτοκρατορίας του 19ου αιώνα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ "ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ" ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΝΤIΩΝ ΚΟΛΩΝΙΑΣ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ "ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ" ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΟΤΟΠΙΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ «ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ» ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΔΙΑΒΑΤΩΝ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ"

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Πέρασε μέσα από βράχο με αλεξίπτωτο!

Πέρασε μέσα από βράχο με αλεξίπτωτο! Απολίτιστο Στέκι

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010 Αριθμός Δελτίου: 247368472 Έκδοση 1 ΟΡΙΣΜΟΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ (210110) ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2010 Με απόφαση του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, και του αρμοδίου Υπουργού αντιστοίχως, ορίζονται οι ακόλουθοι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος, Οικονομολόγος, Τραπεζικό στέλεχος Ειδική Γραμματεία Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων Λογοθέτη Μαρία, Εμπειρογνώμων Πρεσβευτής Σύμβουλος Υπουργείου Εξωτερικών ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ Γενική Γραμματεία Υπουργείου Ανάπτυξης Δρυμούσης Ιωάννης, Οικονομολόγος, πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γενική Γραμματεία Επενδύσεων & Ανάπτυξης Πετράκος Γεώργιος, Οικονομολόγος, Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ειδική Γραμματεία Ανταγωνιστικότητας Αλεξόπουλος Άρης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού Μαρκόπουλος Αντώνης, Δρ. Μηχανικός ΕΜΠ, στέλεχος εταιρείας παροχής υπηρεσιών λογισμικού ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Μετά την απόκτηση τού βελγικού Απολυτηρίου Λυκείου, σπούδασε στην Αγγλία στο Πανεπιστήμιο του Sussex απ΄ όπου απέκτησε Bachelor Master’s και διδακτορικό στα Οικονομικά. Το 1986 εισήλθε στην Διπλωματική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και ασχολήθηκε με θέματα Ε.Ε. Το 1998 μεταπήδησε στον ιδιωτικό τομέα όπου διετέλεσε Σύμβουλος για Ευρωπαϊκά Θέματα και πολιτικός και οικονομικός αναλυτής της Τράπεζας Eurobank EFG, με αντικείμενο τόσο την Ελλάδα, όσο και τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Την θέση αυτή κατείχε επί 11 έτη μέχρι σήμερα. Είναι επίσης Εταίρος (“Fellow”) του Weatherhead Center for International Affairs του Πανεπιστημίου Harvard. Έχει δημοσιεύσει σειρά επιστημονικών άρθρων, αλλά και άρθρα για το ευρύτερο κοινό, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, για θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ΟΝΕ, ελληνοτουρκικών σχέσεων, κ.ά. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΜΑΡΙΑ ΛΟΓΟΘΕΤΗ Σπούδασε Οικονομικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα σε θέματα Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Paris II Pantheon. Από το 1983 είναι Εμπειρογνώμων Πρεσβευτής Σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών. Έχει διατελέσει, στέλεχος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στην Ε.Ε., Εθνική Εμπειρογνώμων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Εθνική Εκπρόσωπος στο G-24 για την προώθηση των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών και σε διάφορες θεματικές ευρωπαϊκές και διεθνείς συναντήσεις. Σήμερα, είναι Εμπειρογνώμων Πρεσβευτής Σύμβουλος στο Γραφείο του Γενικού Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με κύριο αντικείμενο τον συντονισμό των θέσεων της χώρας σε τομείς πολιτικής ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, Ένωσης για την Μεσόγειο, καθώς και τον συντονισμό των προγραμμάτων διασυνοριακής και διακρατικής συνεργασίας της Ε.Ε.. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΡΥΜΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Σπούδασε οικονομικά (ΑΣΟΕΕ) και απέκτησε μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Manchester. Υπηρέτησε επί 17 έτη ως Ανώτερο Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) σε διάφορες θέσεις. Διετέλεσε Οικονομικός Σύμβουλος στο Γραφείο του Επιτρόπου της ΕΕ την περίοδο 1995-1999, ενώ μέχρι το 2007 υπηρέτησε στην Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας της ΕΕ. Ήταν για 4 έτη Προϊστάμενος του Τομέα Οικονομίας της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας (ΜΕΑ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ερευνητής καθώς και Προϊστάμενος Δευτερογενή Τομέα επί 20 έτη στο Κέντρο Προγραμματισμού & Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Διαθέτει σημαντική εμπειρία σε θέματα οικονομίας και ανάπτυξης, κοινοτικών πολιτικών, επενδύσεων, αξιοποίησης κοινοτικών πόρων, διεθνούς εμπορίου, απασχόλησης και επιχειρηματικότητας. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει σπουδάσει οικονομικά στην Ελλάδα και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Αριζόνα των ΗΠΑ. Έχει γράψει ή επιμεληθεί βιβλία και άρθρα σε Ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά για τις περιφερειακές ανισότητες, την ανάπτυξη των πόλεων και περιφερειών και την περιφερειακή πολιτική. Έχει εκπονήσει και διαχειριστεί μεγάλο αριθμό Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Διαθέτει σημαντική διοικητική εμπειρία και είναι Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Περιφερειακής Οικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Περιφερειακής Επιστήμης. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΗΣ Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Διδάσκει παράλληλα στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Σπούδασε Φυσική και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακών διπλωμάτων του Πανεπιστημίου του Southampton της Μεγάλης Βρετανίας στην Δημόσια Πολιτική και Διοίκηση, στα Οικονομικά και την Οικονομετρία, καθώς και Διδακτορικού Διπλώματος στις Πολιτικές Επιστήμες του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας. Στον δημόσιο τομέα έχει εργαστεί ως σύμβουλος αναδιοργάνωσης δημοσίων οργανισμών, στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μεταρρυθμιστικών πολιτικών καθώς και ως αξιολογητής προγραμμάτων. Στον ιδιωτικό τομέα έχει εμπειρία σε συμβουλευτικά έργα στον τομέα κατάρτισης επιχειρησιακών σχεδίων και μελέτης χρηματοδότησης επενδύσεων. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Στέλεχος εταιρείας παροχής υπηρεσιών λογισμικού. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Έχει πλούσια εμπειρία σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα τόσο στον ακαδημαϊκό χώρο όσο και μέσα από την πολυετή πορεία του στον ιδιωτικό τομέα, συμμετέχοντας στην σχεδίαση Αρχιτεκτονικής Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων και την Ανάπτυξη νέων διαδικτυακών υπηρεσιών. Επιπλέον έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με διαδικασίες Κοινοτικών Προγραμμάτων, τη διαχείριση μεγάλων έργων του Γ’ ΚΠΣ και ΕΣΠΑ ειδικότερα στον Τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Γυάλινη Καρδιά Συγγραφέας: ΦΙΟΡΑΤΟ ΜΑΡΙΝΑ
Κατηγορία: Λογοτεχνία Ενηλίκων - Σύγχρονη Ξένη
Ημ/νία πρώτης έκδοσης: 10/2009
Σελίδες: 376
ISBN: 978-960-481-018-5
Κωδικός: 35161
Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
Βενετία, 17ος αιώνας. ΄
Το γυαλί και η δεξιοτεχνία των Μαέστρων του Μουράνο βρίσκονται στο απόγειο της δόξας τους και προσδίδουν μεγαλοπρέπεια στη Δημοκρατία της Βενετίας. Οι υαλουργοί, περιφρουρημένοι από το δολοφονικό Συμβούλιο των Δέκα, κρατούν τα μυστικά της τέχνης σαν επτασφράγιστο μυστικό.
O Koραντίνο Μανίν, βιρτουόζος της τέχνης της υαλουργίας, θα προβεί στην αποκάλυψη της βενετσιάνικης μυστικής τεχνοτροπίας, ξεπουλώντας τα «ακριβά» μυστικά στο βασιλιά της Γαλλίας Ήλιο Λουδοβίκο ΙΔ’.
Ποια κίνητρα οδηγούν τον Κοραντίνο στην έσχατη προδοσία κατά του κράτους; Τι προσπαθεί να περισώσει ο Κοράντινο από την ήδη κατεστραμμένη ζωή του;Βενετία, 21ος αιώνας.
Η Λεονόρα εγκαταλείπει τη ζωή στο Λονδίνο και καταφεύγει στη Βενετία.
Η βενετσιάνικη καταγωγή της και η αγάπη της για την υαλουργία θα τη μετατρέψουν σε μια ικανή Μαέστρο του Μουράνο.
Η δίψα της για την εξακρίβωση στοιχείων που αφορούν το διάσημο πρόγονό της Κοραντίνο Μανίν θα φέρει στην επιφάνεια τα προδοτικά μυστικά του παρελθόντος και μια αγωνιώδης αναζήτηση θα ξεκινήσει…
Ως πού θα φτάσει η Λεονόρα για την αποκάλυψη της αλήθειας; Θα βρει τη δικαίωση που τόσο επιζητά;Ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα, όπου το κουβάρι των αποκαλύψεων ξετυλίγεται καθηλωτικά μπροστά στα μάτια μας!

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΥΤΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Η ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ ΜΑΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕ!
BRENDA DELLA CASA
Διαστάσεις 13 x 20
ΙSBN 978-960-535-609-5
Barcode 9789605356095
Σελίδες 352
Ημερομηνία Έκδοσης 07/2009
Κουραστήκατε να περιμένετε να εμφανιστεί ο πρίγκιπάς σας;Δεν χρειάζεστε μια καλή νεράιδα - εκείνο που χρειάζεστε είναι ένας καλός έλεγχος της αισθηματικής σας πραγματικότητας.
Το βιβλίο Η Σταχτοπούτα μας Εξαπάτησε! αναιρεί το μύθο και σας αποκαλύπτει την αλήθεια σχετικά με το…ΣΕΞ:
Εκείνος αναζητά μια πριγκίπισσα και, κατά την άποψή του, μια σωστή πριγκίπισσα σέβεται τον εαυτό της τόσο, ώστε να μην πετάει τα ρούχα της από το πρώτο κιόλας ραντεβού.
ΡΑΝΤΕΒΟY: Το ραντεβού δεν είναι τίποτα παραπάνω από το πρώτο βήμα σε έναν παρατεταμένο και πολύπλοκο αισθηματικό χορό, όπου ένα άστοχο βήμα μπορεί να καταστρέψει την όλη διαδικασία.
ΓΑΜΟ: Όταν έρθει η στιγμή να επιλέξετε το πρόσωπο με το οποίο σκοπεύετε να μοιραστείτε τη ζωή σας, οφείλετε στον εαυτό σας να είστε επιλεκτική.Κουραστήκατε να βγαίνετε με τον έναν και τον άλλο; Ξαναγράψτε την αισθηματική σας πραγματικότητα και δημιουργήσετε το δικό σας παραμύθι!

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΙΔΕΡΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

ΓΛΥΚΕΣ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ
Β' Έκδοση
ΠΑΡΛΙΑΡΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
Κατηγορία: ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ - ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Σειρά: ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
Έκδοση: 2003, 12
ISBN: 978-960-08-0308-2
Σελίδες: 342
Διαστάσεις: 24x33
Μετά από τα τέσσερα βιβλία που δημιούργησε από το 1999, με πολλή χαρά και μεράκι, ήρθε ίσως η πιο δημιουργική στιγμή για τον Στέλιο Παρλιάρο. Εμπνευσμένος από την πρώτη ύλη και από κάποια ελληνικά προϊόντα που βρίσκει ψάχνοντας ανά την Ελλάδα, ο Στέλιος αισθάνεται υποχρεωμένος να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και να φτιάξει απίθανα πράγματα.
Πέρασε μέρες και νύχτες στο εργαστήριο, κάνοντας συνδυασμούς, αφαιρώντας και προσθέτοντας, μέχρι να βγάλει τις συνταγές του βιβλίου.
Πολλοί από αυτούς τους συνδυασμούς είναι ασυνήθιστοι, αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει την προσπάθεια.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ:Μετέφεραν 11 λαθρομετανάστες με τα αυτοκίνητά τους!

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΛΙΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΖΑΚΥΝΘΟΣ 1588-1594
[2009] Παναγιώτα Τζιβάρα
Σελίδες: 712 H Ζάκυνθος, κτήση βενετσιάνικη από το 1484, οργανώθηκε σύμφωνα με το πρότυπο της κοινοτικής οργάνωσης και τον θεσμό των αστικών συμβουλίων που εφαρμοζόταν και στις άλλες βενετοκρατούμενες περιοχές.
Από το Γενικό Συμβούλιο των πολιτών εκλεγόταν κάθε χρόνο το Συμβούλιο των 150, το οποίο μεριμνούσε για την επίλυση των προβλημάτων της Κοινότητας και για την εκλογή των κοινοτικών αξιωματούχων.
Τον Ιούνιο του 1578 το Συμβούλιο των 150, ωθούμενο από αριστοκρατικές τάσεις, αποφάσισε την αυτοανανέωσή του, πρακτική η οποία εφαρμόστηκε έως το καλοκαίρι του 1594.
Η εργασία στηρίζεται στα πρακτικά του Συμβουλίου των 150, των ετών 1588-1594, τα οποία εντοπίστηκαν στο Ιστορικό Αρχείο της Κέρκυρας.
Παρουσιάζεται η λειτουργία του Συμβουλίου κατά την ανωτέρω περίοδο, τα προβλήματα της Κοινότητας και οι προσπάθειες επίλυσής τους, η εικόνα τη πόλης και η εμπορική της δραστηριότητα.
Τα ονόματα όλων των μελών του Συμβουλίου, πρωταγωνιστών στη διαχείριση της εξουσίας και συντελεστών στη διαμόρφωση μιας αριστοκρατικής συνείδησης στην Κοινότητα Ζακύνθου, τις δύο τελευταίες δεκαετίες του 16ου αιώνα, προβάλλουν μέσα από τα φύλλα του αρχειακού τεκμηρίου μαζί με τα ονόματα όλων των αποκλεισμένων και ωστόσο μελών του Γενικού Συμβουλίου.
Το κείμενο των πρακτικών μεταγράφτηκε και εκδίδεται διπλωματικά, αποτελεί δε μία σημαντική πηγή για την ιστορία της Ζακύνθου την περίοδο της βενετσιάνικης κατάκτησης, δεδομένης της οριστικής απώλειας του αρχειακού υλικού, που φυλασσόταν στο Αρχειοφυλακείο του νησιού, μετά την σεισμοπυρκαγιά του 1953.