Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
Αρ. Πρωτ. : 2130 // 19-01-2010
Ολοκληρώθηκαν πριν λίγες ώρες οι κρίσεις και προαγωγές των ανωτέρων και ανωτάτων Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος.
Βασικό χαρακτηριστικό τους ο μεγάλος αριθμός των αποστρατειών, ο μεγαλύτερος ίσως των τελευταίων ετών, τομή για την ροή και την δομή της διοικητικής ιεραρχίας στο Π.Σ.
Σαφέστατα, βέβαια οι συνάδελφοι που τερμάτισαν τον υπηρεσιακό τους βίο ήταν ικανοί και αξιόλογοι με μια συσσωρευμένη εμπειρία της οποίας και σαφώς το Π.Σ. θα στερηθεί.
Αναπλήρωση που θα γίνει επάξια από τους νεοπροαχθέντες συναδέλφους στους οποίους και ευχόμαστε καλή επιτυχία στα νέα τους καθήκοντα.
Παράλληλα όμως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το αναχρονιστικό του θεσμικού πλαισίου των κρίσεων και προαγωγών, επέτρεψαν να επαναληφθεί η παρουσία δυσδιάκριτων και υποκειμενικών κριτηρίων που να δημιουργήσουν για πολλοστή φορά το αίσθημα της αδικίας στους αποστρατευθέντες ή στους παραληφθέντες από την προαγωγή στον επόμενο βαθμό. Επαναλήφθηκε και φέτος στην διαδικασία των μεταθέσεων που ακολούθησε το «ίδιο έργο» που είμαστε θεατές τόσα χρόνια.
Απλά θα αναφέρουμε αυτούσιο αυτό που γράψαμε το 2007 και επαναλάβαμε το 2008 και το 2009 :
«αν θες βαθμό πάρε και μετάθεση».
Επαναλήφθηκαν τοποθετήσεις Αντιπυράρχων σε Υπηρεσίες Δ΄ Τάξης χωρίς να προβλέπεται από τη νομοθεσία ίδρυσης και λειτουργίας τους, αντίστοιχη θέση και επίσης παρέμειναν Αξιωματικοί ίδιου βαθμού σε Υπηρεσίες Α΄ Τάξης ενώ προβλέπεται βαθμός Πυράρχου.
Αιτία βέβαια για τα παραπάνω, πέραν του αναχρονιστικού πλαισίου κρίσεων είναι και η έλλειψη σταθερού πλαισίου των μεταθέσεων των Αξιωματικών του Π.Σ.
Χαρακτηριστικό είναι η σθεναρή αντίδραση των προηγουμένων ηγεσιών για την επέκταση εφαρμογής των διατάξεων του κανονισμού μεταθέσεων στο βαθμό του Αντιπυράρχου, γεγονός που και φέτος έδωσε τη δυνατότητα στην ηγεσία υλοποίησης μεταθέσεων άνευ κριτηρίων.
Δυστυχώς παρά τις υπερβατικές εξαγγελίες του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη:
«Έχει γίνει μεγάλο κακό στο Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο παρουσιάζει εικόνα κομματικής διάλυσης….. Θα γίνει μεγάλη τομή χωρίς κανένα κομματικό κριτήριο…. Όποιος, στο Πυροσβεστικό και την Αστυνομία, κάνει το καθήκον του, έχει επιτυχίες, εκτός από τα «μπράβο» θα προάγεται»." (ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 9-10-2009)
ακολουθήθηκε η πεπατημένη και δυστυχώς βρέθηκε εκτός της δημιουργικής πολιτικής αλλαγής των «100 ημερών» η αλλαγή της διαδικασίας των κρίσεων, προαγωγών και μεταθέσεων που και φέτος έγινε με ένα σαφώς ξεπερασμένο, αναχρονιστικό, αδιαφανές και σε πολλές περιπτώσεις άδικο θεσμικό σύστημα, που χρονολογείται πλέον εδώ και 18 και 14 έτη αντίστοιχα που ελπίζουμε η νέα ηγεσία να τα εκσυγχρονίσει άμεσα.
Για να γίνει πραγματικότητα η «μεγάλη τομή» στο Πυροσβεστικό Σώμα και να μην «παρουσιάζει εικόνα κομματικής διάλυσης»

Δεν υπάρχουν σχόλια: