Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ «ΦΑΓΚΟΤΟ»

Πολλές φορές συνηθίζουμε όταν μιλάμε για μουσική, και ιδιαίτερα για «εκδόσεις» μουσικές, για μελέτες κλπ, να καταλήγουμε στο ότι «η ελληνική βιβλιογραφία ηταν και είναι φτωχή» από εμπεριστατωμένες αλλά συνάμα και κατανοητές από τους ενδιαφερόμενους μελέτες. Αυτό πρέπει να ομολογήσω ότι παλαιότερα ηταν μια άσχημη πραγματικότητα, αλλά σήμερα δεν είναι. Υπάρχουν ΠΟΛΛΟΙ που μέσα από τις εργασίες τους, τις έρευνες και το ΜΕΡΑΚΙ έχουν καλύψει τα «παλιά κενά». Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που έπεσε στα χέρια μου, είναι μια από τις πολλές αποδείξεις σε αυτά που έγραψα πιο πάνω, και μάλιστα το βιβλίο αυτό είναι αποτέλεσμα της πολύ καλής δουλειάς δυο νέων ανθρώπων, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, αλλά και πολύ προσεκτικά τις ΓΝΩΣΕΙΣ τους για να πραγματοποιήσουν την μελέτη αυτή, και να την «μεταφέρουν στο τυπογραφείο». Τίτλος του βιβλίου: «ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΛΑΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ – Σμυρναίικα και Πειραιώτικα Ρεμπέτικα . Οι συγγραφείς του βιβλίου ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ και ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΝΤΑΡΑΚΗΣ, και οι εκδόσεις ΦΑΓΚΟΤΟ δίνουν την δυνατότητα σε μουσικούς, αλλά και στον απλό αναγνώστη, εκείνον που δεν έχει μουσικές γνώσεις, γνωρίσει όχι μόνο μερικά από τα τραγούδια της περιόδου 1922 – 1940, τραγούδια τόσο της Σμυρναϊκής σχολής, όσο και του «λιμανιού» μέσα από παρτιτούρες. Αυτό είναι το λιγότερο. Το σημαντικότερο κατά την γνώμη μου στο βιβλίο (μελέτη) αυτό είναι η λεπτομερέστατη αναφορά στους «δρόμους» (μακάμια) του ρεμπέτικου τραγουδιού. Λεπτομέρειες τέτοιες, που γίνονται κατανοητές ακόμα και από τον πιο (ας μου επιτραπεί η έκφραση) άσχετο από μουσική. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια «σύμπραξη» των εκδόσεων ΦΑΓΚΟΤΟ, με τις Εκδόσεις του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ηπείρου. Για τους μουσικούς αποτελεί ένα πολύτιμο βοήθημα, έναν «μπούσουλα» για μια περιπλάνηση στους «δρόμους» του Ρεμπέτικου και Σμυρναίικου τραγουδιού. Για τους λάτρεις της μουσικής μας ιστορίας, αλλά και για κάθε ερευνητή είναι ακόμα ένας «κρίκος» στην αλυσίδα των γνώσεων, της αναζήτησης. Αποκτήστε το.

Οι εκθέτες και εκθέματα στην Autonomia EXPO 2009

(ΑΠΟ http://www.autonomiaexpo.org/)Όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις, έτσι και στην διοργάνωση της Autonomia EXPO 2009 (στις 15, 16 και 17 Μαΐου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας), θα υπάρχουν περίπτερα από όλες οι εταιρίες που διακινούν, παρέχουν και εμπορεύονται προϊόντα και υπηρεσίες για την αναπηρία, την αποκατάσταση, την ειδική αγωγή και ειδική εκπαίδευση, την ανεξάρτητη διαβίωση και τις προσαρμοσμένες τεχνολογίες. Η κάτοψη της Autonomia EXPO 2009 είναι έτοιμη και μπορείτε να την κατεβάσετε στον υπολογιστή σας σε μορφή .PDF.Κατάλογος εκθετών στην Autonomia EXPO 2009
- Cosmote, χορηγός Autonomia EXPO 2009
- Biocare, Βοηθήματα και Προϊόντα για την Αποκατάσταση και την Ανεξάρτητη Διαβίωση
- Παρέα στις 7, Prisma+, Ψηφιακή ΕΡΤ, πλήρως προσβάσιμο καθημερινό τηλεοπτικό μαγκαζίνο για ΑμεΑ με νοηματική και υπότιτλους
- Ορθοστάτιση, Βοηθήματα και Προϊόντα για την Αποκατάσταση και την Ανεξάρτητη Διαβίωση
- Ηλεκτροκίνηση, Βοηθήματα και Προϊόντα για την Αποκατάσταση και την Ανεξάρτητη Διαβίωση
- Κυφίδης Χριστόφορος, Βοηθήματα και Προϊόντα για την Αποκατάσταση και την Ανεξάρτητη Διαβίωση
- ΑΦΟΙ Καραγκούνη, τροχοί, λάστιχα, σαμπρέλες και αξεσουάρ αναπηρικών αμαξιδίων.
- Recreo, Ηλεκτρονικά Βοηθήματα και Αυτοματισμοί για ΑμεΑ
.- Κυρίτσης Ορθοπεδικά, Βοηθήματα και Προϊόντα για την Αποκατάσταση και την Ανεξάρτητη Διαβίωση
- Rehab Χρονόπουλος και Γουγής, τεχνητά μέλη
- Αρωγή Ο.Ε., προσαρμογές αυτοκινήτων, προσπελάσιμα αυτοκίνητα και συστήματα οδήγησης

Music for Saxophone, Piano & Percussion by Greek Composers

(ΑΠΟ http://e-politismos.gr) Στάθης Μαυρομμάτης, σαξόφωνα Χριστίνα Παντελή, πιάνο Δημήτρης Δεσύλλας, κρουστάΗ συνεργασία του Στάθη Μαυρομμάτη (alto και soprano σαξόφωνο) και της Χριστίνας Παντελή (πιάνο) έγινε η αφορμή για οκτώ καταξιωμένους Έλληνες συνθέτες της λόγιας μουσικής (Μ.Ι.Αλεξιάδης, Ν. Αστρτνίδης, Ν. Βισβϊκης, Ε. Κοκκόρης, Κ. Αυγνός, Σ. Μάζης, Δ. Νικολάου, Ι. Παπαδάτος) να γράψουν ειδικά για τους δύο πολύ καλούς ερμηνευτές και να τους αφιερώσουν τα έργα τους. Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται στην έκδοση ενός συλλεκτικού CD από την εταιρεία Acroasis με τίτλο "Music for Saxophone, Piano & Percussion by Greek Composers" σαν ενα υπέροχο μουσικό μωσαϊκό, άξιο να σταθεί στο διεθνές ρεπερτόριο, το οποίο συμπεριλαμβάνει άλλες φορές έντονα ελληνικά στοιχεία και άλλες φορές κράματα ευρύτερης δυτικής ευρωπαϊκής μουσικής. Το έργο που ανοίγει το CD είναι το μελωδικότατο "Diptyche" του συνθέτη και φλαουτίστα Ε.Κοκκόρη. Ένα έργο εμπνευσμένο από ιταλικές μελωδίες εμπλουτισμένο με απλή, αλλά συμπυκνωμένη αρμονία, τόσο στο πρώτο μέρος, όσο και στο γρήγορο δεύτερο μέρος. Στο "Trajectoire du Reve " η λεία μελωδική γραμμή του σαξοφώνου συνοδεύεται διακριτικά από το πιάνο ,ενώ στο "Le ton d' une journee" τα δυο όργανα έχοντας διαφορετικό ρόλο το καθένα, παρομοιάζουν ταυτόχρονες, συχνά εν' αντιθέσει, δραστηριότητες της καθημερινότητας. Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Δωρεάν συναυλία στο Καλλιμάρμαρο δίνουν οι R.E.M

(ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ )
Στις 5 Οκτωβρίου
Με μια μεγάλη δωρεάν συναυλία γιορτάζει το MTV Greece την έναρξη της λειτουργίας του. Στις 5 Οκτωβρίου οι R.E.M., οι Kaiser Chiefs και η Γκαμπριέλα Κίλμι εμφανίζονται στο Καλλιμάρμαρο. Η συναυλία πρόκειται να μεταδοθεί ζωντανά και από τέσσερα ευρωπαϊκά δίκτυα, αυτά της Ισπανίας, Πορτογαλίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Παράλληλα, η εικόνα της μουσικής γιορτής, η οποία ονομάζεται MTV GR DAY, θα μεταφερθεί μέσα από το δίκτυο του MTV σε όλο τον κόσμο. Τη συναυλία θα ανοίξουν οι C:Real, ενώ στη συνέχεια θα ανέβει στη σκηνή η ποπ τραγουδίστρια Γκαμπριέλα Κίλμι.
Τη σκυτάλη θα λάβει το βρετανικό συγκρότημα Kaiser Chiefs, ενώ το βαρύ πυροβολικό της βραδιάς είναι φυσικά οι R.E.M. που αναμένεται να τραγουδίσουν πολλά αγαπημένα τραγούδια, όπως το «Loosing my Relegion» και το «Everybody Hurts». Η είσοδος στη συναυλία θα είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

«CAVEMAN»

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Του Rob Becker 17, 18 & 19 Οκτωβρίου
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Η Θεσσαλονίκη απέκτησε τον δικό της Caveman
Το θέατρο Coronet, παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη, την κωμωδία «CAVEMAN» του Rob Becker, που αγαπήθηκε σε όλο τον κόσμο αλλά και στη Θεσσαλονίκη ιδιαίτερα. Ο Θεσσαλονικιός caveman, Δημήτρης Σακατζής, βρίσκει μόνιμο καταφύγιο στο Θέατρο ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ από την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου.
Ο «CAVEMAN» είναι η μακροβιότερη σόλο παράσταση στην ιστορία του Broadway και παίζεται παράλληλα σε 30 χώρες του κόσμου, κερδίζοντας τις καρδιές εκατομμυρίων θεατών.
Αυτή η καθολική αποδοχή του έργου και οι ευεργετικές επιπτώσεις στις ψυχές των ανθρώπων, είναι που έκανε αναλυτές και ψυχολόγους απ όλο τον κόσμο, να προτείνουν την παράσταση ως εναλλακτική μέθοδο ψυχοθεραπείας.
Ο ήρωας του έργου είναι ο Σωτήρης.
Συμπαθής και ευγενικός, αλλά ταυτόχρονα πρωτόγονος και τσαμπουκάς.
Με άλλα λόγια ο μέσος Έλληνας.
Ο Σωτήρης, μέσα από ένα καυγά με την γυναίκα του, βρίσκεται αναπάντεχα στο δρόμο, μαζί με όλα του τα πράγματα.
Ξεκινώντας από το αρχικό ερώτημα που τον παιδεύει:
γιατί δεν τα βρίσκουνε οι άντρες με τις γυναίκες ξεδιπλώνεται μια σειρά κωμικών καταστάσεων, από την προϊστορική εποχή, μέχρι σήμερα.
Η συμμετοχή του κοινού, που είναι καθοριστική σε όλη αυτή την διαδρομή, οδηγεί σε απρόβλεπτες εξελίξεις, με ανατροπές, εκπλήξεις και απογειωτικές εκρήξεις γέλιου.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφέας : Rob Becker
Σκηνοθεσία - Διασκευή Αναστασία Παπαστάθη
Μετάφραση : Ερατώ Τάττη
Μουσική: Heimberg 5000 Φωτισμοί :Valentin Galle
Σκηνικά Ειρήνη Παγώνη Κουστούμια: Keira Coltrane
Μουσική : Πάνος Φορτούνας
Παραγωγή :Θέατρο Coronet & Mogul Theater
Με τον Δημήτρη Σακατζή στο ρόλο του Caveman
ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ Παρασκευπούλου 9 & Βασ. Όλγας Τηλ. : 2310 – 819 153 και 2310 – 824 970

ΠΕΡΣΙΝΑ, ΞΙΝΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ...

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Όταν το “halkidikinews.gr” αποκάλυπτε στις 11 Ιανουαρίου 2008 τις παραχωρήσεις αρχαιολογικών χώρων στη Μονή Βατοπαιδίου, ποιούσαν όλοι τη νήσσαν.
Εκτός από τους πολιτικούς και οι εφημερίδες και τα κανάλια των μεγάλων συμφερόντων. Σήμερα όλοι θυμήθηκαν να ασχοληθούν με τις δολοπλοκίες και τις ίντριγκες του μεγάλου φαγοποτιού.
Και σήμερα όλες οι εφημερίδες ανακάλυψαν την Αμερική.
Όταν πριν από ένα χρόνο καιγόταν όλη η Χαλκιδική, κανείς δεν γύρισε να δει τι γίνεται εδώ πάνω.
Τώρα, σας βλέπουμε, σας ακούμε και γελάμε...

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ - ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗΗλιού Μαρία Το Ταξίδι.
Το Ελληνικό Όνειρο στην Αμερική, 1890-1980
Μουσείο Μπενάκη, ΠΡΩΤΕΑΣ
Περιγραφή
Η έκδοση αποτυπώνει τη μετανάστευση και την εγκατάσταση των Ελλήνων στην Αμερική, κατά το διάστημα 1890-1980, μέσα από τις φωτογραφίες που η Μαρία Ηλιού και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Πρωτέας ανακάλυψαν στα Αμερικανικά αρχεία.
Το φωτογραφικό λεύκωμα, που βασίζεται στην ομώνυμη έκθεση, η οποία οργανώθηκε στο Μουσείο Μπενάκη (Ιανουάριος 2007), και στο επίσης ομώνυμο ντοκιμαντέρ, χωρίζεται σε τρεις κύκλους:
Ι Μετανάστες 1890-1920,
ΙΙ Αμερικανοί πολίτες 1920-1960,
ΙΙΙ Ελληνικότητα 1960-1980.
Περιλαμβάνονται κείμενα των Δημήτρη Αρβανιτάκη, Μαρίας Ηλιού, Αλέξανδρου Κιτροέφ, George Tselos και Νίκου Μπακουνάκη.
Έρευνα, επιμέλεια, επιλογή φωτογραφιών: Μαρία Ηλιού
Ιστορικός σύμβουλος: Αλέξανδρος Κιτροέφ.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΤΟ ΑΠΟΚΡΥΦΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΣΑΙΞΠΗΡ
INTERRED WITH THEIR BONES
ΤΖΕΝΙΦΕΡ ΛΙ ΚΑΡΕΛ Ένα από καιρό χαμένο έργο του Σαίξπηρ ανακαλύπτεται.
Ένας δολοφόνος σκηνοθετεί τους εξωφρενικούς φόνους του Βάρδου μετατρέποντάς τους σε ανατριχιαστική πραγματικότητα.
Ένα ξέφρενο κυνήγι για τον πολυπόθητο λογοτεχνικό θησαυρό κι ένας απεγνωσμένος αγώνας με το θάνατο αρχίζουν…
Παραμονές της πρεμιέρας του Άμλετ στο θέατρο "Σφαίρα" του Λονδίνου, και η Ρόζαλιντ Χάουαρντ, εκκεντρική σαιξπηρολόγος και μέντορας της θεατρικής σκηνοθέτριας Κέιτ Σέλτον, χαρίζει στην αγαπημένη της μαθήτρια ένα μυστηριώδες κουτί, συνοδεύοντας το δώρο της με τον ισχυρισμό ότι ανακάλυψε κάτι συγκλονιστικό.
Μέσα στο κουτί, η Κέιτ θα βρει το πρώτο κομμάτι ενός σαιξπηρικού γρίφου, ενός περίπλοκου μυστηρίου που θα τη ρίξει σ' ένα θανάσιμα επικίνδυνο κυνήγι θησαυρού.
Από το Λονδίνο ως το Χάρβαρντ και τις εσχατιές της Αμερικανικής Δύσης, η Κέιτ αποδύεται σ' ένα ξέφρενο αγώνα δρόμου προσπαθώντας να αποφύγει ένα δολοφόνο και να αποκρυπτογραφήσει μια σειρά από δελεαστικούς γρίφους κρυμμένους στα λόγια του Σαίξπηρ, μια αλληλουχία αινιγμάτων η λύση των οποίων ίσως αποκαλύψει ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά της Ιστορίας. Με συναρπαστική πλοκή και γραφή αξιώσεων,
ΤΟ ΑΠΟΚΡΥΦΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΣΑΙΞΠΗΡ είναι ένα μυθιστόρημα φτιαγμένο από τη στόφα των καθαρόαιμων λογοτεχνικών περιπετειών.
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΠΡΟΝΤΕΚ
BRODECK'S REPORT
ΦΙΛΙΠ ΚΛΟΝΤΕΛ Ονομάζομαι Μπροντέκ, και δεν ευθύνομαι για τίποτα.
Οφείλω να το πω.
Πρέπει να το ξέρει όλος ο κόσμος.
Εγώ δεν έκανα τίποτα, κι όταν έμαθα τι συνέβη θα προτιμούσα να μη μιλήσω ποτέ γι' αυτό, να αλυσοδέσω τη μνήμη μου, να την κρατήσω γερά δεμένη στα δεσμά της έτσι ώστε να κάτσει φρόνιμη όπως μια αλεπού πιασμένη στο δόκανο.
Με ανάγκασαν όμως οι άλλοι:
"Εσύ ξέρεις να γράφεις", μου είπαν, "έχεις κάνει σπουδές".
Απάντησα ότι είχα κάνει πολύ λίγες σπουδές, που ούτε καν τις ολοκλήρωσα άλλωστε, και ότι δε μου άφησαν σπουδαίες αναμνήσεις.
Δε θέλησαν ν' ακούσουν τίποτα:
"Ξέρεις να γράφεις, γνωρίζεις πώς να χρησιμοποιείς τις λέξεις και πώς μπορούν να εκφράσουν τα πράγματα.
Αυτό αρκεί.
Εμείς δεν ξέρουμε να το κάνουμε.
Εμείς θα μπερδευόμασταν, ενώ εσύ θα τα πεις και θα σε πιστέψουν".
Μια αριστουργηματική τοιχογραφία μιας κοινωνίας και μιας εποχής, ένα υπέροχο μυθιστόρημα, βραβευμένο με το Goncourt des Lyceens 2007.
Η ΕΠΑΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ
VILLA DES HOMMES
ΝΤΕΝΙ ΓΚΕΤΖ 1917, Γερμανία.
Ο Χανς Σίνγκερ, μια φιγούρα που ο συγγραφέας εμπνεύστηκε από τον Γερμανό μαθηματικό Γκέοργκ Κάντορ, τον πατέρα της "Θεωρίας των συνόλων", εισάγεται στην ψυχιατρική κλινική του πανεπιστημίου της Λούφσταντ.
Το έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν.
Στο δωμάτιο 14 της Έπαυλης των ανδρών, το οποίο θα μοιραστεί με τον Ματτίας Ντιτούρ, νεαρό Γάλλο στρατιώτη, μηχανοδηγό, αναρχικό και "επιζώντα παρά τη θέλησή του", ο χερ Σίνγκερ σιγά σιγά βγαίνει από το πέπλο της μελαγχολίας του.
Τίποτε δε φαίνεται να συνδέει τους δύο άνδρες.
Κι όμως, θα βρουν τον τρόπο να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο και να συνδεθούν με μια φιλία, απίθανη όσο και αληθινή, μέσα δε από τις ατέρμονες συζητήσεις τους θα ανακαλύψουν το φως που θα διώξει τα σκοτάδια τους.
Ένα μυθιστόρημα που οδηγεί τον αναγνώστη στους απρόβλεπτους δαιδάλους του νου και που, μέσα από μαθηματικούς συλλογισμούς, προσεγγίζει με δεξιοτεχνία τα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής.
Ο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΒΑΣΙΛΙΑΣ
LE COLONEL ET L'ENFANT
ΖΙΛΜΠΕΡ ΣΙΝΟΥΕ Αίγυπτος.
Χθες, μοναρχία.
Σήμερα, δημοκρατία, καρικατούρα δημοκρατίας και φτωχές φιμωμένες φωνές...
Χθες οι μητέρες μας, πριν απ' αυτές οι γιαγιάδες μας, κυκλοφορούσαν στη λεωφόρο Κασρ-ελ-Νιλ με τα μπράτσα γυμνά, ντυμένες με την τελευταία λέξη της παριζιάνικης μόδας, με το πρόσωπο ακάλυπτο…
Κι όμως, ήταν περήφανες μουσουλμάνες...
Μα τότε;
Τι συνέβη;
Γιατί σήμερα οι κόρες τους κυκλοφορούν καλυμμένες;
Βασανισμένες από απαγορεύσεις, από επιβεβλημένες σιωπές;…
Μήπως αυτό συνέβη σε άλλη χώρα;
Ή μήπως συναντήθηκα μόνο με άπιστες;
Νάσερ. Φαρούκ…
Ο συνταγματάρχης-πρίγκιπας του λαού και το παιδί-βασιλιάς…
Οι τύχες δύο κόσμων τόσο διαφορετικών διασταυρώθηκαν στην καρδιά της Αιγύπτου.
Για το καλύτερο, άραγε, ή για το χειρότερο;
Μια τοιχογραφία της σύγχρονης Αιγύπτου αναδύεται μέσα από την ανάρρηση στο θρόνο του βασιλιά Φαρούκ έως την πυρκαγιά του Καΐρου, από την εθνικοποίηση της Διώρυγας του Σουέζ έως τον πόλεμο των Έξι Ημερών.
Ο Ζιλμπέρ Σινουέ περιγράφει με υπέροχο τρόπο τιε συνθήκες γένεσης της χωρίς διέξοδο πυριτιδαποθήκης της Μέσης Ανατολής, παραδίδοντάς μας ένα από τα πιο προσωπικά αφηγήματά του.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ http://www.livanis.gr/"Έχω ένα μυστικό"
«Έκλεισα τα μάτια μου και ονειρεύτηκα όσα η ίδια, ξαπλωμένη στο κρεβάτι της, πολλά βράδια μου αφηγούνταν για τη ζωή της ή μου διάβαζε από διάφορες σημειώσεις που κρατούσε. Ναι, η Αλίκη για τους ξένους ήταν η “απλησίαστη” σταρ, για μένα όμως, το γιο της, ήταν η πιο γλυκιά και συμπονετική μάνα. Και η ζωή της έμοιαζε από τη μία με αρχαίο δράμα, αλλά από την άλλη είχε όλα εκείνα τα στοιχεία που την κάνουν παραμύθι.
Όπως το παραμύθι της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων...
"Το νησί των άπειρων ερώτων"
Η επική ιστορία μιας οικογένειας, που ξετυλίγεται σε τρεις ηπείρους και καταλήγει στη ζεστή και λικνιστική μαγεία της Αβάνας του 20ού αιώνα – ένα έπος αφιερωμένο στην ιστορία τριών οικογενειών που, σαν ποτάμια που κυλούν, εκβάλλουν στο μαγικό ωκεανό του νησιού που θα στοιχειώσει τις ζωές των ηρώων…
Για να ξεφύγει από τη μοναξιά στο Μαϊάμι, η Σεσίλια καταφεύγει σε ένα μπαρ, όπου γνωρίζει μια μυστηριώδη ηλικιωμένη γυναίκα.
Θα επιστρέφει εκεί κάθε βράδυ, για να ακούσει από τα χείλη της γυναίκας τρεις διαφορετικές ιστορίες με αφετηρία παραπάνω από έναν αιώνα πίσω, σε τρία διαφορετικά μέρη του κόσμου: η αυτοκτονία μιας γυναίκας στην Κίνα, που προκαλεί μια αλυσίδα γεγονότων στη ζωή της οικογένειάς της? μια παράξενη κατάρα που ακολουθεί κάποιες γυναίκες σε ένα χωριό της Ισπανίας? μια νεαρή μαύρη που αρπάζεται από τον τόπο της σε μια ακτή της Αφρικής, για να μεταφερθεί σε κόσμο άγνωστο.
Οι περιπέτειες των προσώπων αυτών θα τις οδηγήσουν σε ένα δρόμο κοινό στο πέρασμα του χρόνου, από μια Κούβα υπό ισπανική κυριαρχία μέχρι σήμερα.
Έρωτες καθορισμένοι από το πεπρωμένο και πυροδοτημένοι από ένα παρελθόν κοινό θα ξαναζωντανέψουν μέσω της Σεσίλια, που είναι αιχμάλωτη συναισθηματικά στην ιδέα της γενέθλιας πόλης και στην εμμονή της σε ένα αίνιγμα που πασχίζει να λύσει.
Ο έρωτας και το επέκεινα αποτελούν το μίτο που καθοδηγεί το μυθιστόρημα, στο οποίο τα συναισθήματα μπορούν να επιβιώνουν ακόμα και πέρα από το θάνατο. «Φιλιά αραχνοΰφαντα, σαν τα φτερά της πεταλούδας. Στο μισοσκόταδο, η Σεσίλια βεβαιώθηκε ότι η Αμάλια είχε φύγει.
Δεν ήξερε γιατί, μα δυσκολευόταν να φύγει από εκείνο το μέρος.
Προχώρησε αργά, σκοντάφτοντας ανάμεσα στα τραπέζια, με τα μάτια καρφωμένα στην οθόνη: ένα ζευγάρι από άλλη εποχή χόρευε μια μελωδία που η γενιά της είχε πια ξεχάσει. Τελικά βγήκε στη ζέστη της νύχτας.»
»Οι εικόνες που είχαν βγει από τη διήγηση της Αμάλια και η θύμηση μιας Αβάνας γεμάτης μουσικές θεότητες της είχαν δημιουργήσει μια αλλόκοτη αίσθηση.
Ένιωσε σαν τους αγίους που μπορούν να βρίσκονται σε δύο μέρη την ίδια στιγμή.»
“Τώρα είμαι εδώ”, σκέφτηκε».
"7 πέτρες για τη μοιχαλίδα"
Σε ένα χωριό στην άκρη της ερήμου, η Νουρ περιμένει την τιμωρία της: ένοχη μοιχείας και καταδικασμένη από ένα φετφά, πρέπει να λιθοβοληθεί.
Στην πλατεία, οι πέτρες είναι ήδη έτοιμες.
Η Νουρ δε φαντάζεται ότι μπορεί να αποφύγει την απονομή δικαιοσύνης και τις προγονικές παραδόσεις· πρέπει να πληρώσει για το λάθος της.
Αλλά λογαριάζει χωρίς την παρέμβαση της ξένης, μιας Γαλλίδας στην υπηρεσία ανθρωπιστικής οργάνωσης, η οποία, προκειμένου να τη σώσει, θα επιστρατεύσει όλη της την ενέργεια και τη θέληση...
Με λόγο ζωντανό, γεμάτο δύναμη, η συγγραφέας φιλοτεχνεί πορτρέτα γυναικών με μοίρα τραγική, που ταλαντεύονται ανάμεσα στο σεβασμό για την παράδοση, τον πόθο για την ελευθερία και το δικαίωμα στον έρωτα και την απόλαυση... «Η Νουρ νιώθει στεγνή όσο και τα μαραμένα φύλλα που κολλάνε στις πατούσες της, όσο και το στερεμένο πηγάδι της.
Τρώει όσο λιγότερο γίνεται, δεν ανάβει πια φωτιά για να διώξει το κρύο που συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα της, φροντίζει να μην αλλάξει τίποτα γύρω της, να μην κάνει την καρέκλα να τρίξει όταν τη μετακινεί και να χαράξει στο μυαλό της τη θέση του μικρού χαλιού προσευχής, για να αισθάνεται συντροφευμένη ενόσω θα οδηγείται στην πλατεία, την ώρα που ο ήλιος, καταβροχθισμένος από το βουνό, γίνεται μικρός σαν καρύδι.
Θα έρθουν συνοδευμένοι από παιδιά και ψωριάρικα σκυλιά, που θα ριχτούν στην κατσίκα της, χρήσιμη για το προβλεπόμενο παραδοσιακό γεύμα.
Θα φάνε αφού θα έχουν ρίξει τις εφτά πρώτες πέτρες, τις λεγόμενες σωτήριες.
Εφτά, επαναλαμβάνει με τη βοήθεια των δαχτύλων της.
Εφτά, όσες οι μέρες της βδομάδας, όσες οι πέτρες που συγκρατούν τη στέγη της αποθήκης. Εφτά πέτρες για να ανοίξουν το κεφάλι της σαν ρόδι γινωμένο στον ήλιο του καλοκαιριού».

ΒΙΒΛΙΟ

Τα Λαογραφικά περιοχής Δήμου Αμαρυνθίων Υπότιτλος: Σελίδες Ευβοικής Λαογραφίας" Κατηγορία: Λαογραφία, Ελληνική Συγγραφέας: Θεόδωρος Β. Μοίρος Έκδοση: Έκδοση Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού ΣυλλόγουΑνω Βάθειας Ευβοίας, 2001 Σελίδες:368
Ο λαογραφικός πλούτος των χωριών του Δήμου Αμαρυνθίων για πρώτη φορά αποτυπώνεται στις σελίδες αυτού του βιβλίου, με την γλαφυρή πένα ενός συγγραφέα που ορμώμενος από την βαθιά αγάπη για τον τόπο του, αφιέρωσε ακούραστα πολλά χρόνια στην συστηματική συλλογή και αποδελτίωση μεγάλου όγκου πολύτιμων λαογραφικών στοιχείων. Το βιβλίο περιγράφει διεξοδικά όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής των κατοίκων της Αμαρύνθου και των γύρω χωριών, από τα μεταπολεμικά χρόνια μέχρι σήμερα.
Το ύφος είναι απλό, χωρίς να στερείται επιστημονικής αυθεντικότητας, ελκυστικό για κάθε αναγνώστη, με πινελιές χιούμορ που κάνουν την ανάγνωση ιδιαίτερα απολαυστική. Σε τρεις θεματικές ενότητες ξεδιπλώνεται αρμονικά το υλικό του βιβλίου: περιγραφή της καθημερινής διαβίωσης, της απασχόλησης και της λαϊκής τέχνης, περιγραφή του πνευματικού πλούτου, των δοξασιών, της νοοτροπίας και της λαϊκής φιλολογίας (τραγούδια, παραμύθια, παροιμίες, κλπ) και τέλος περιγραφή των ηθών και εθίμων για κάθε στάδιο της κοινωνική ζωής (γέννηση, γάμος, θάνατος κλπ).
Οι πηγές του συγγραφέα δεν είναι μονοσήμαντες και το γεγονός αυτό δίνει μεγαλύτερη αξία στο έργο.
Βιβλιογραφικές αναζητήσεις, συνεντεύξεις, προσωπικές εμπειρίες και θύμησες συνθέτουν αυτήν την πολυσυλλεκτική εργασία, για την οποία ο ίδιος ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι: «…είναι χρήσιμο και επιβεβλημένο, η σημερινή νεολαία να γνωρίσει τον υλικό, πνευματικό και κοινωνικό βίο των προγόνων της και να αντλήσει μέσα απ' αυτόν τα απαραίτητα διδάγματα, για την πορεία και την εξέλιξη του σημερινού μας πολιτισμού.
Οι μεγαλύτεροι, πάλι, θα επαναφέρουν στη μνήμη τους και θα αναπολήσουν, ίσως με κάποια νοσταλγία, όλα εκείνα που έζησαν κάποτε στην παιδική και νεανική τους ηλικία, πολλά από τα οποία σίγουρα θα έχουν λησμονηθεί».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ. Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2008 (19:30)
ΜΑΔΡΙΤΗ - Auditorio Nacional de MúsicaΜΑΔΡΙΤΗ - Auditorio Nacional de Música
Α’ Μέρος
Γιάννης Χρήστου : “ Η μουσική του φοίνικα ”
Γιώργος Κουρουπός : « Το κίτρινο ποτάμι» για φωνή και ορχήστρα δωματίου, βασισμένο σε Κινέζικη ποίηση.
Σολίστ : Μαρία Μητσοπούλου, σοπράνο
Β’ Μέρος
Θεόδωρος Αντωνίου : «Κομμός Β’» Oriol Cruixent : “Signs in the Sand” για σόλο τενόρο και συμφωνική ορχήστρα βασισμένο στο ποίημα “Ballade I” του Georg Trakl Σολίστ : Γιάννης Χριστόπουλος, τενόρος
Γιώργος Κουμεντάκης : “Amor Fati” βασισμένο σε κρητικά θέματα, αφιερωμένο στον Νίκο Καζαντζάκη
Διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης

Στον έλεγχο του ομίλου RTL το 66,6% του Alpha Media Group

(ΑΠΟ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ http://www.naftemporiki.gr/)Ο Δημήτρης Κοντομηνάς (δεξιά) με τον διευθύνοντα σύμβουλο του RTL Group, Gerhard Zeiler, στη συνέντευξη Τύπου όπου ανακοινώθηκε η εξαγορά του 66,6% του ομίλου Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Alpha Media Group από το γερμανικό όμιλο.
Την κυοφορούμενη εδώ και αρκετό καιρό συμφωνία ανακοίνωσαν χθες ο Ομιλος RTL και ο Alpha Media Group. Στο πλαίσιο αυτό ο Δημήτρης Κοντομηνάς συμφώνησε να πουλήσει στο RTL το 66,6% των μετοχών που κατέχει στον Alpha Media Group έναντι τιμήματος 125,7 εκατ. ευρώ. Η μεγάλη συμφωνία απόκτησης του ελέγχου του Alpha από το κορυφαίο ευρωπαϊκό ψυχαγωγικό δίκτυο ανακοίνωσαν ο κ. Δημήτρης Κοντομηνάς και ο κ. Gerhard Zeiler, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου RTL.
Οι όροι της συμφωνίας αναφέρουν ότι ο Όμιλος RTL θα καταλάβει τις πέντε από τις εννέα θέσεις του διοικητικού συμβουλίου του Alpha Media Group και θα έχει το δικαίωμα να ορίσει το διευθύνοντα σύμβουλο και το γενικό διευθυντή Λειτουργιών της εταιρείας, ενώ ο κ. Κοντομηνάς θα προτείνει τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου. Η συμφωνία υπόκειται στην έγκριση της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της περιόδου Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Πολλά υποσχόμενη αγορά Ο κ. Gerhard Zeiler, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου RTL χαρακτήρισε πολλά υποσχόμενη την ελληνική αγορά media και δήλωσε:
«Η εξαγορά του Alpha Media Group αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουμε αξία για τους τηλεθεατές και τη διαφημιστική αγορά στην Ελλάδα, καθώς και για την εταιρεία μας. Το Alpha Media Group κατέχει ήδη μία σταθερή θέση στην αγορά και εμείς από την πλευρά μας, ως το κορυφαίο ευρωπαϊκό ψυχαγωγικό δίκτυο, θα συμβάλουμε με την τεχνογνωσία και την εμπειρία μας για τη δημιουργία μίας ισχυρής ραδιοτηλεοπτικής εταιρείας σε μία ελκυστική αγορά, σε στενή συνεργασία με τον τοπικό συμμέτοχό μας, κ. Δημήτρη Κοντομηνά». Ο κ. Δημήτρης Κοντομηνάς, που θα οριστεί πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Alpha Media Group, σχολίασε:
«Αυτή η συνεργασία αποτελεί μία σημαντική στιγμή για το Alpha Media Group, και θα το οδηγήσει στην επόμενη φάση της ανάπτυξής του.
Μαζί, βασιζόμενοι στη διεθνή τηλεοπτική τεχνογνωσία του Ομίλου RTL και στη δική μας γνώση της εγχώριας αγοράς, θα αναπτύξουμε ένα σταθερό και σταδιακά υλοποιήσιμο επιχειρηματικό πλάνο». Ο Όμιλος RTL προσδοκά ανάπτυξη 6-7% ετησίως της ελληνικής διαφημιστικής αγοράς.
Το Alpha Media Group καταλαμβάνει την τρίτη θέση ανάμεσα στις ελληνικές ραδιοτηλεοπτικές εταιρείες, και αποτελείται από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, τον τηλεοπτικό σταθμό Cosmos TV (Θεσσαλονίκη), τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Alpha 98.9 και Παλμός 98.8, καθώς και την εταιρεία παραγωγής Plus Productions.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Και αρχαιολογικοί χώροι παραχωρήθηκαν στον Εφραίμ

(ΑΠΟ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ http://www.naftemporiki.gr/)
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κατήγγειλε ότι ακόμη και αρχαιολογικοί χώροι έχουν παραχωρηθεί στη Μονή Βατοπεδίου, κείμενοι στην Καμάριζα Λαυρεωτικής, στη Ραμνούντα στο Γραμματικό και στην περιοχή της Ουρανούπολης. Οπως τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου, οι περιπτώσεις της Λαυρεωτικής και του Γραμματικού ήρθαν σε γνώση του συλλόγου μόλις πρόσφατα, αλλά για την υπόθεση της Ουρανούπολης η 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων είχε ενημερώσει το ΥΠΠΟ από τον Ιούλιο του 2007, χωρίς όμως να υπάρξει αντίδραση εκ μέρους του υπουργείου. Η Εφορεία επανήλθε με νέο έγγραφό της στις 4 Ιανουαρίου 2008, αλλά και πάλι ματαίως, ενώ διαμαρτυρία είχε πραγματοποιήσει και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στις 9 Ιανουαρίου, που επίσης έπεσε στο κενό. Πάντως, ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, απάντησε επί του θέματος ότι «σε κάθε περίπτωση η προστασία που απολαμβάνει ο αρχαιολογικός χώρος ή ιστορικός τόπος είναι ανεξάρτητη του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και οι περιορισμοί που τίθενται μετά το χαρακτηρισμό του ακολουθούν το ακίνητο και μετά τη μεταβίβασή του».
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(ΑΠΟ http://epontos.blogspot.com/)ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ
Συνεχίζονται οι εγγραφές ενώ παράλληλα ξεκινούν τα μαθήματα στα τμήματα της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας.
● Τμήμα Μπαλέτου (Κλασσικός - Σύγχρονος - Μοντέρνος χορός)
Έναρξη Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008 Ώρα 5.00 μ.μ. ● Τμήμα Eνηλίκων Oρθοσωμικής Γυμναστικής - Pilates- Aerobic
Έναρξη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008. Ώρα 6.00 μ.μ.
● Τμήμα Ζωγραφικής- Αγιογραφίας (Παιδικό-Εφηβικό -Ενηλίκων)
Έναρξη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008. Ώρα 6.00 - 8.00 μ.μ.
● Τμήμα Παραδοσιακών ποντιακών χορών (Μικρό- Εφηβικό- Μεγάλο).
● Τμήμα εκμάθησης ποντιακής λύρας.
● Τμήμα Σκάκι (Για όλες τις ηλικίες)
Έναρξη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008. Ώρα 6.00 μ.μ.
● Τμήμα Θεατρικό εργαστήρι.
Έναρξη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008. Ώρα 6.30 μ.μ
● Tμήμα Μικτής Χορωδίας.
● Βιβλιοθήκη- Αναγνωστήριο- Δανειστική Βιβλιοθήκη.
● Λειτουργία Εντευκτηρίου (Χώρος κατάλληλος για Συνελεύσεις, Συνέδρια, Καλλιτεχνικές και κοινωνικές εκδηλώσεις).
Οι εγγραφές γίνονται καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής από τις 5.00 μ.μ. μέχρι 9.00 μ.μ. στην Βιβλιοθήκη του Συλλόγου (2ος Όροφος)
Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2332022577 , 2332029650 & 6981325282
ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ
Χατζηγρηγοριάδη 30
Τ.Κ. 59200
Νάουσα
Τηλ. 2332029650, 2332022577

Την άνοιξη η επαναλειτουργία του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων

(ΑΠΟ http://www.cosmo.gr/)
Λουκάς Βελιδάκης
Σε τουλάχιστον έξι μήνες θα τεθεί και πάλι σε λειτουργία ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) στο CERN, μετά τα τεχνικά προβλήματα που εμφάνισε προ ημερών.
Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, ο Επιταχυντής θα λειτουργήσει στις αρχές της άνοιξης του 2009. Οι έρευνες για τη μεγάλη διαρροή υγρού ηλίου, στον τομέα 3-4 του τούνελ του επιταχυντή, έδειξαν ότι η πιθανότερη αιτία ήταν μια κατεστραμμένη ηλεκτρική σύνδεση ανάμεσα σε δύο μαγνήτες που κατευθύνουν τις δέσμες σωματιδίων. Ο εν λόγω τομέας οφείλει να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου και οι μαγνήτες να ελεγχθούν, κάτι που απαιτεί αρκετό χρόνο, με συνέπεια να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της επαναλειτουργίας του LHC πριν την υποχρεωτική διακοπή του CERN για τη χειμερινή περίοδο. Ο γενικός διευθυντής του CERN Ρομπέρ Αιμάρ τόνισε ότι πρόκειται για «ψυχολογικό πλήγμα», εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι το εμπόδιο αυτό θα ξεπεραστεί.

Γιορτή ζωής

(ΑΠΟ http://www.skai.gr/)
Σε μια μυσταγωγική αξέχαστη βραδιά, σε ένα Καλλιμάρμαρο στάδιο που ξεχείλιζε από παλμό και πάθος, δεκάδες χιλιάδες κόσμου με τη παρουσία τους στη συναυλία για την προστασία των δασών επικρότησαν με τον καλύτερο τρόπο την πρωτοβουλία του ΣΚΑΪ, του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και του Μελωδία FM, στέλνοντας παράλληλα ηχηρό μήνυμα στην Πολιτεία για την προστασία του περιβάλλοντος.
Με τους 15 σπουδαίους ερμηνευτές να δίνουν - αφιλοκερδώς - τον καλύτερο τους εαυτό για τον κοινό σκοπό της προστασίας του περιβάλλοντος, η ατμόσφαιρα στο Καλλιμάρμαρο στάδιο σύντομα "απογειώθηκε", με τον κόσμο να συνοδεύει τους καλλιτέχνες τραγουδώντας μαζί τους μεγάλες επιτυχίες του πενταγράμμου.
Την όμορφη ατμόσφαιρα και την επιτυχία της συναυλίας δεν κατόρθωσε να χαλάσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Μίνως Κυριακού, ο οποίος λόγω της θέσης του διαχειρίζεται το Καλλιμάρμαρο και δίχως λόγο αρνήθηκε να δώσει άδεια για την τηλεοπτική και ραδιοφωνική μετάδοσή της.
H μετάδοση κατέστη τελικά δυνατή με ασύρματες κάμερες, με συνέπεια κάποιους συμβιβασμούς στην ποιότητα της εικόνας και του ήχου.
Η συναυλία άρχισε με το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Bαρθολομαίου, ο οποίος τόνισε πως τα δάση είναι πηγή ζωής και πρέπει να αποτρέψουμε την περαιτέρω καταστροφή τους. Πρόσθεσε δε, ότι φέρουμε όλοι μερίδιο ευθύνης και πρέπει να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα καθαρό περιβάλλον.
Διαβάστε όλο το άρθρο και δείτε τα βίντεο εδώ.

Προκλητική κάλυψη σε Γ. Κεφαλογιάννη

(ΑΠΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ http://www2.rizospastis.gr) Προκλητική κάλυψη πρόσφερε η κυβέρνηση στον Γ. Κεφαλογιάννη παρά τη δικαστική καταδίκη του για υπόθαλψη εγκληματία και προτροπή σε ψευδορκία, επιβεβαιώνοντας ότι στην πραγματικότητα είναι συνένοχη για τέτοιες συμπεριφορές. Το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να κρατήσει αποστάσεις ανακοινώνοντας ότι αναστέλλεται... μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο η ιδιότητα του Γ. Κεφαλογιάννη ως άτυπου συμβούλου του πρωθυπουργού, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αποδοκιμασία και καταδίκη του πρώην υπουργού. Η στάση αυτή αποθρασύνει τον Γ. Κεφαλογιάννη που επανήλθε χτες εξαπολύοντας βολές κατά του δικαστηρίου και κάνοντας λόγο για «απόφαση που δεν πλήττει τόσο το όνομά του όσο το κύρος της Δικαιοσύνης». Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης αργά προχτές το βράδυ είχε επιτεθεί κατά των δικαστικών οργάνων χαρακτηρίζοντας «ανεκδιήγητο» τον εισαγγελέα της έδρας. Στη χτεσινή δήλωσή του ο Γ. Κεφαλογιάννης εμφανίζεται βέβαιος για τη δικαίωσή του στο Εφετείο. Μετά το σάλο που προκλήθηκε από την απόφαση του δικαστηρίου στο Ρέθυμνο που καταδίκασε τον πρώην υπουργό σε ποινή φυλάκισης ενός χρόνου με αναστολή για τις κατηγορίες της απόπειρας υπόθαλψης εγκληματία (χασισοκαλλιεργητή) και προτροπή σε ψευδορκία τριών αστυνομικών, ο πρωθυπουργός περιορίστηκε σε μια προσωρινή αναστολή των υπηρεσιών του άτυπου συμβούλου του. «Ο κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης δε θα ασκεί πλέον καθήκοντα άτυπου συμβούλου του πρωθυπουργού, μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης της Δικαιοσύνης και έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία στο Εφετείο», αναφερόταν στην τυπική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Στην ανακοίνωση αυτή παρέπεμπε αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποφεύγοντας κάθε σχόλιο επί της ουσίας. Στο ίδιο πνεύμα και η «ποινή» που επιβλήθηκε από τη Ρηγίλλης στο στενό συνεργάτη του Γ. Κεφαλογιάννη και προέδρου της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου Αρκάδιου Σπανουδάκη, που καταδικάστηκε σε έξι μήνες με αναστολή. Με απόφαση της Γραμματείας Οργανωτικού της ΝΔ, ανεστάλη η άσκηση του κομματικού αξιώματος «μέχρι την αμετάκλητη κρίση της Δικαιοσύνης». Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ Για «χαρακτηριστικό δείγμα της αντίληψης και της νοοτροπίας που χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή» έκανε λόγο χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας την καταδίκη από τη Δικαιοσύνη του πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ, Γ. Κεφαλογιάννη. Η καταδική, ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, «αφήνει έκθετο τον πρωθυπουργό» και όπως προσθέτει «η εκ των υστέρων "παύση" του κ. Κεφαλογιάννη από τα καθήκοντά του - όταν μέχρι πρότινος αναρωτιούνταν "από τι να παραιτηθεί" - αποτελεί την επιβεβαίωση του ψεύδους και της υποκρισίας, με τα οποία ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του αντιμετωπίζουν τους πολίτες».