Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

ΒΙΒΛΙΟ

Τα Λαογραφικά περιοχής Δήμου Αμαρυνθίων Υπότιτλος: Σελίδες Ευβοικής Λαογραφίας" Κατηγορία: Λαογραφία, Ελληνική Συγγραφέας: Θεόδωρος Β. Μοίρος Έκδοση: Έκδοση Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού ΣυλλόγουΑνω Βάθειας Ευβοίας, 2001 Σελίδες:368
Ο λαογραφικός πλούτος των χωριών του Δήμου Αμαρυνθίων για πρώτη φορά αποτυπώνεται στις σελίδες αυτού του βιβλίου, με την γλαφυρή πένα ενός συγγραφέα που ορμώμενος από την βαθιά αγάπη για τον τόπο του, αφιέρωσε ακούραστα πολλά χρόνια στην συστηματική συλλογή και αποδελτίωση μεγάλου όγκου πολύτιμων λαογραφικών στοιχείων. Το βιβλίο περιγράφει διεξοδικά όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής των κατοίκων της Αμαρύνθου και των γύρω χωριών, από τα μεταπολεμικά χρόνια μέχρι σήμερα.
Το ύφος είναι απλό, χωρίς να στερείται επιστημονικής αυθεντικότητας, ελκυστικό για κάθε αναγνώστη, με πινελιές χιούμορ που κάνουν την ανάγνωση ιδιαίτερα απολαυστική. Σε τρεις θεματικές ενότητες ξεδιπλώνεται αρμονικά το υλικό του βιβλίου: περιγραφή της καθημερινής διαβίωσης, της απασχόλησης και της λαϊκής τέχνης, περιγραφή του πνευματικού πλούτου, των δοξασιών, της νοοτροπίας και της λαϊκής φιλολογίας (τραγούδια, παραμύθια, παροιμίες, κλπ) και τέλος περιγραφή των ηθών και εθίμων για κάθε στάδιο της κοινωνική ζωής (γέννηση, γάμος, θάνατος κλπ).
Οι πηγές του συγγραφέα δεν είναι μονοσήμαντες και το γεγονός αυτό δίνει μεγαλύτερη αξία στο έργο.
Βιβλιογραφικές αναζητήσεις, συνεντεύξεις, προσωπικές εμπειρίες και θύμησες συνθέτουν αυτήν την πολυσυλλεκτική εργασία, για την οποία ο ίδιος ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι: «…είναι χρήσιμο και επιβεβλημένο, η σημερινή νεολαία να γνωρίσει τον υλικό, πνευματικό και κοινωνικό βίο των προγόνων της και να αντλήσει μέσα απ' αυτόν τα απαραίτητα διδάγματα, για την πορεία και την εξέλιξη του σημερινού μας πολιτισμού.
Οι μεγαλύτεροι, πάλι, θα επαναφέρουν στη μνήμη τους και θα αναπολήσουν, ίσως με κάποια νοσταλγία, όλα εκείνα που έζησαν κάποτε στην παιδική και νεανική τους ηλικία, πολλά από τα οποία σίγουρα θα έχουν λησμονηθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: