Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Απόβλητα νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης σε χωματερή της Δράμας..

(ΑΠΟ http://greece-salonika.blogspot.com/)
Με μια περίεργη υπόθεση ασχολούνται οι υγειονομικές αρχές στη Δράμα, αφού μέσα στο Σαββατοκύριακο διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι πέταξαν στη χωματερή του δήμου σακούλες με απόβλητα νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.
Η ποσότητα των αποβλήτων ήταν τόσο μεγάλη, ώστε να φράξει η είσοδος του σκουπιδότοπου! Μάλιστα, τα απόβλητα δεν ήταν τοποθετημένα στις ειδικές στεγανοποιημένες σακούλες, στις οποίες τοποθετούνται ανάλογα απορρίμματα, αλλά σε απλές μαύρες σακούλες σκουπιδιών. Από την περαιτέρω έρευνα, σε δειγματοληψία που έγινε, εντοπίστηκαν μέσα στις σακούλες και ορισμένα έγγραφα, καθώς και αντικείμενα, τα οποία μαρτυρούσαν την προέλευση των αποβλήτων.
Πρόκειται για μεγάλη νοσοκομειακή μονάδα της Θεσσαλονίκης και αποτελεί απορίας άξιον γιατί κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά των αποβλήτων της δεκάδες χιλιόμετρα μακριά.
Το γεγονός της μεταμεσονύχτιας απόθεσης των εν λόγω αποβλήτων έγινε αντιληπτό από κάτοικο της περιοχής της Σίψας, όπου λειτουργεί η χωματερή του δήμου Δράμας.
Στο σημείο βρέθηκαν ίχνη από ρόδες φορτηγού αυτοκινήτου αλλά και ίχνη από τρακάρισμα. Ο οδηγός του φορτηγού, στην προσπάθειά του να εισέλθει τις νυχτερινές ώρες στη χωματερή, προκάλεσε φθορές στην περίφραξη της αφύλακτης περιοχής.
Από τα σημάδια στο δρόμο γίνεται αντιληπτό ότι ο οδηγός του φορτηγού, που εκτέλεσε τη μεταμεσονύχτια μεταφορά, έχασε τον έλεγχο του οχήματος και το φορτηγό τελικά ανατράπηκε.
Άγνωστο πώς, το φορτίο του δεν βρέθηκε στο δρόμο, αλλά ακριβώς μπροστά στην είσοδο της χωματερής, ενώ κανένα τροχαίο ατύχημα δεν είχε δηλωθεί τις προηγούμενες ημέρες. Υπάλληλοι του δήμου Δράμας ανέλαβαν να απομακρύνουν τις δεκάδες σακούλες των νοσοκομειακών αποβλήτων και να τις προωθήσουν σε ειδική μονάδα αδρανοποίησης στη Θεσσαλονίκη.
Σημειώνεται ότι τα νοσοκομεία της περιφέρειας είναι συμβεβλημένα με επιχειρήσεις κυρίως της Θεσσαλονίκης για την αδρανοποίηση και την επεξεργασία των νοσοκομειακών αποβλήτων.
Φορτηγά αυτοκίνητα κάνουν σε εβδομαδιαία βάση δρομολόγια σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα για την αποκομιδή των αποβλήτων των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς και ορισμένων ιδιωτικών κλινικών.
Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι αν η συγκεκριμένη εταιρεία, που μαζεύει τα νοσοκομειακά απόβλητα από τόσο πολλές μονάδες, χορηγεί ή όχι πιστοποιητικό καύσης (αποτέφρωσης)..

Αντίθεση Παπανδρέου στον «Καποδίστρια 2»

(ΑΠΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ http://www.kathimerini.gr/)
Την πλήρη αντίθεση του ΠΑΣΟΚ στο προωθούμενο, από την κυβέρνηση, σχέδιο «Καποδίστριας 2», το οποίο διατύπωσε ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του Τομέα Δημοσίων Έργων του ΠΑΣΟΚ, στη Θεσσαλονίκη. Μίλησε για «διοικητικό έγκλημα» για τη χώρα, το οποίο, όπως είπε, εάν συντελεστεί, θα είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι «με το σχέδιο της κυβέρνησης προωθούνται απλές συνενώσεις, οι οποίες δημιουργούν σκληρές αντιπαραθέσεις μεταξύ εκλεγμένων αρχόντων της Αυτοδιοίκησης» και προειδοποίησε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αντισταθεί σε όλες τις προσπάθειες της ΝΔ, καθώς θεωρεί ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει ξανά την Αυτοδιοίκηση στο περιθώριο. Αναφερόμενος στα δημόσια έργα της περιοχής, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στην υλοποίησή τους, η οποία «οφείλεται στη συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να μειώσει τρομακτικά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και στην καθυστέρηση τόσο του Γ΄Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης όσο και του ΕΣΠΑ». Ο κ. Παπανδρέου διατύπωσε την εκτίμηση ότι η καθυστέρηση αυτή κρύβει πίσω της σκληρή μάχη συμφερόντων, η οποία θα έχει ως συνέπεια να χαθούν πολλοί πόροι και πρόσθεσε ότι «η τακτική της κυβέρνησης δημιούργησε κουφάρια σε όλη την Ελλάδα». Επιπλέον, επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει μια έμμεση φορολογία για τον πολίτη. Αναφερόμενος στα έργα της Θεσσαλονίκης είπε ότι το λιμάνι της πόλης ξεπουλιέται με όρους τους οποίους κανένας δεν γνωρίζει και αναρωτήθηκε αν η καθυστέρηση της κατασκευής του διαδρόμου απογείωσης-προσγείωσης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», οφείλεται στο επιχειρούμενο ξεπούλημα -όπως ισχυρίσθηκε- του αεροδρομίου σε ιδιώτες.
Πρόσθεσε δε, ότι «στον ίδιο λόγο οφείλεται πιθανόν και η αγνόηση της ανάγκης κατασκευής νέου αεροσταθμού». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε, τέλος, ότι ο ίδιος και το κόμμα του έχουν θέσει τέσσερις στρατηγικούς στόχους για την Ελλάδα, με πρώτο, τις μεγάλες αλλαγές στο κράτος και τη βαθιά αποκέντρωση εξουσίας και πόρων, δεύτερο, την αύξηση των πόρων στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, τρίτο, την αξιοποίηση του δικτύου της Εγνατίας και τέταρτο, την καθιέρωση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης με ποιότητα και επίκεντρο τον άνθρωπο. www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες, με αφορμή τις περισσότερες εκθέσεις στο Τελλόγλειο, σχεδιάζονται κι οργανώνονται για όλες τις σχολικές βαθμίδες από την προσχολική ηλικία μέχρι και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.Οι βασικές αρχές των προγραμμάτων αυτών είναι:
•Η ενεργή συμμετοχή των παιδιών και η διαδραστικότητα.
•Η χρήση ποικίλλων παιδαγωγικών μέσων που αντλούνται, μεταξύ άλλων, από τα εικαστικά, το θέατρο και την κίνηση.
•Η ενεργή εμπλοκή των εκπαιδευτικών σε όσο το δυνατόν περισσότερα στάδια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Δίνονται, ακόμη, υλικό και προτάσεις, που μπορεί να αξιοποιήσει ο/η εκπαιδευτικός πριν ή μετά την επίσκεψη, είτε μέσα από την ιστοσελίδα είτε με τη μορφή εκπαιδευτικού φακέλου.
Στο πλαίσιο της έκθεσης «Κούλα Μπεκιάρη - Άννα Μπεκιάρη» θα λειτουργήσουν στο Τελλόγλειο Ίδρυμα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις σχολικές βαθμίδες.
Η έκθεση μας μεταφέρει σε μια εποχή, ιδιαίτερα γοητευτική και ενδιαφέρουσα, όταν στις αρχές του 20ου αιώνα η νεοελληνική τέχνη συγχρονίζεται με την ευρωπαϊκή και αντιμετωπίζει ψύχραιμα και συνειδητά πλέον το παρελθόν της –όχι μόνον της αρχαιότητας- με τους Νικόλαο Λύτρα, Κωνσταντίνο Παρθένη, Θεόφραστο Τριανταφυλλίδη, Γιώργο Μπουζιάνη κ.ά.
Στην έκθεση αυτή θα συναντήσουμε μια ζωγραφική εξαιρετικής ποιότητας, με γνώση, ευαισθησία, ταλέντο και άψογη τεχνική από δύο καλλιτέχνιδες την Κούλα Μπεκιάρη και τη μητέρα της Άννα Μπεκιάρη.
Η ζωγραφική της Κούλας Μπεκιάρη διακρίνεται για την απόλυτη σιγουριά στη χρήση των μέσων της, τη δεξιοτεχνική απόδοση του φιλτραρισμένου διάχυτου φωτός και του παλλόμενου χρώματος που μετουσιώνουν τις φόρμες, τα καθημερινά θέματα, τη φύση, τα λουλούδια σε σύμβολα.
Τα τοπία της, οι νεκρές φύσεις, τα πορτρέτα της μεταδίδουν ένα συγκρατημένο λυρισμό, ενώ ο θάνατος του αδελφού της και μετέπειτα της μητέρας της την οδηγούν σε μεγαλύτερη αφαίρεση, σε θέματα θρησκευτικά, που φορτίζονται από έντονα αντιθετικά ως και βίαια χρώματα.
Σημαντικότατη ήταν επίσης η παραγωγή της από το 1929 και εξής στη χαρακτική με θεματολογία αντίστοιχη με αυτή της ζωγραφικής της.
Η Άννα Μπεκιάρη είναι μια προσωπικότητα ιδιότυπη, βαθιά καλλιεργημένη, ποιήτρια, συγγραφέας διηγημάτων και σεναρίων για παιδικό θέατρο.
Κατά τη δεκαετία του 1930, η απώλεια του αγαπημένου της γιου Ναπολέοντα την οδηγεί σε μια στροφή στη γλυπτική, αναδεικνύοντας σε επίκεντρο έκφρασής της τον άνθρωπο, τη μάνα, τις μοίρες, μορφές με έντονη εξπρεσιονιστική απόδοση ενώ και η μετέπειτα στροφή της στη ζωγραφική διακρίνεται από εξπρεσιονιστική διάθεση και αντιρρεαλιστικά χρώματα.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος της έκθεσης στις 2 Νοεμβρίου.
Θα έχουν διάρκεια μία ώρα και θα γίνονται όλες τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης (Δευτέρα: κλειστά, Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 10:00-14:00, Τετάρτη: 10:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο-Κυριακή: 10:00-18:00)
Η συμμετοχή για κάθε μαθητή/α θα είναι 2 ευρώ.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή περαιτέρω ενημέρωση, μπορείτε να επικοινωνείτε με το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων είτε τηλεφωνικά (2310.991611 / 991615) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (pliogouv@eled.auth.gr)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Μαζί του ο Αλκίνοος Ιωαννίδης Ερμηνεύουν: Βασιλική Λαβίνα Γεράσιμος Ανδρεάτος & η Μελίνα Μποτέλλη Δημοτικό Ωδείο Δράμας Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008 Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης
Μια μοναδική παράσταση θα πραγματοποιήσει ο διακεκριμένο Έλληνας συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος, στη Δράμα, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008, με την υποστήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης.
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος θα διευθύνει το μοναδικό έργο «Ιθαγένεια», (στίχοι: Κ. Χ. Μύρη), με τη συγκλονιστική ερμηνεία του πολυαγαπημένου ερμηνευτή Αλκίνοου Ιωαννίδη, αλλά και μερικά από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή τραγούδια του, όπως είναι: «Χρώματα κι Αρώματα», «Πέρα απ΄τη θάλασσα», «Παραπονεμένα λόγια», «Η μάνα του Αλέξανδρου», «Κάτω στης Μαργαρίτας τ�αλωνάκι», «Μαλαματένια λόγια», «Λέγκω � Ελλάδα» και πολλά άλλα. Θα παρουσιάσει, επίσης, «Το τραγούδι της Θαλπωρής» και άλλα έργα του, αφιερωμένα στο Περιβάλλον. Ερμηνεύουν: Αλκίνοος Ιωαννίδης, Βασιλική Λαβίνα, Γεράσιμος Ανδρεάτος και η Μελίνα Μποτέλλη. Συμμετέχει η Ορχήστρα ¨Παλίντονος Αρμονία¨ και η Χορωδία Νέων της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Ξάνθης, υπό τη διεύθυνση του Θεόδωρου Μανώλη. Διευθύνει ο Συνθέτης. Για περισσότερες πληροφορίες: Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
τηλ. 2521 0 46732

ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ... ΠΡΩΤΙΑ

(ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ http://www.halkidikinews.gr/)
Κόντρα μεταξύ του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Δριβελέγκα και της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στη Χαλκιδική, ξέσπασε για το ποιος έφερε το θέμα της Μονής Βατοπεδίου πρώτος στη Βουλή.
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης SUPER τα πνεύματα οξύνθηκαν, όταν ο κ.Δριβελέγκας άφησε αιχμές τόσο για το ΣΥΡΙΖΑ και τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα, όσο και τη βουλευτή Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Αμανατίδου.
Ο βουλευτής προκάλεσε από τηλεοράσεως τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσουν τις ερωτήσεις των βουλευτών του για το θέμα.
Σε λιγότερο από ένα 24ωρο τόσο η κ.Αμανατίδου όσο και η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ με ανοιχτή επιστολή του απαντά σε έντονο ύφος στον βουλευτή Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ. «Ανταποκρινόμενοι στην με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς προς τον ΣΥΡΙΖΑ πρόκλησή σας, να σας ενημερώσουμε για την υπόθεση της μονής Bατοπεδίου για το διάστημα πριν την δική σας ερώτηση, που κατατέθηκε στις 12/7/2007 και επειδή απ ότι φαίνετε μέχρι τότε, δεν είχατε καταλάβει να απασχολεί το κοινοβούλιο και τα πολιτικά κόμματα το εν λόγω ζήτημα, σας κάνουμε γνωστά τα εξής :
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Φοροκεραμίδα για τρία εκατομμύρια ιδιοκτήτες

(ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ http://www.tanea.gr/)
Αποστέλλονται τα ειδοποιητήρια για τον φόρο κατοχής ακινήτων ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σπύρος Δημητρέλης ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008
Έρχεται η λυπητερή για περισσότερους από τρία εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.
Τις επόμενες ημέρες ταχυδρομείται η πρώτη παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων του φόρου κατοχής ακινήτων- Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) τον ονομάζει η κυβέρνηση- σηματοδοτώντας την έναρξη της φοροκαταιγίδας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που θα αφαιρέσει από τους φορολογούμενους περισσότερα από 5 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους 12 μήνες και θα έχει στο επίκεντρο- εκτός από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που για το ΕΤΑΚ θα καταβάλουν περίπου 1 δισ. ευρώ και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους που αμείβονται με μπλοκάκια, τους μισθωτούς και τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. Αντικειμενικό... χαράτσι
Το εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ, τη μορφή του οποίου έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, προσομοιάζει στο εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος και με αυτό οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους περισσότερες από μια κατοικίες, επαγγελματικό ακίνητο ή οικόπεδο θα κληθούν να πληρώσουν χαράτσι που μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τα 800 ευρώ για ένα διαμέρισμα.
Το χαράτσι, το οποίο θα καταβάλλεται κάθε χρόνο, εξαρτάται άμεσα από την αντικειμενική τιμή ζώνης στην οποία βρίσκονται τα ακίνητα και υπολογίζεται με συντελεστή 0,1% της αντικειμενικής αξίας αφού ληφθούν υπόψη χαρακτηριστικά του ακινήτου όπως είναι η επιφάνεια, η παλαιότητα και ο όροφος.
Παράλληλα, προκειμένου να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα από το ΕΤΑΚ το υπουργείο Οικονομικών, θέσπισε ότι το ΕΤΑΚ δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 1 ευρώ ανά τετραγωνικό.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

«Πιάσαμε πάτο - ποιον να διώξει;»

(ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ http://www.tanea.gr/)
Βράζουν στη Ν.Δ. με τους χειρισμούς Καραμανλή και δείχνουν την έξοδο στον Βουλγαράκη ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος nasopoulos@dolnet.gr ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008
Παρών στην... πραγματικότητα δήλωσε χθες ο Κ. Καραμανλής, πίσω από τις κλειστές πόρτες του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη βράζουν για τους χειρισμούς του Πρωθυπουργού και του επιτελείου του και δείχνουν την έξοδο στον Γ. Βουλγαράκη, αναγνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει «πιάσει πάτο»!
Oι επιλογές του κ. Καραμανλή αμφισβητούνται σχεδόν ανοικτά πλέον όχι μόνον από τους γαλάζιους αντάρτες, αλλά και από μέλη της κυβέρνησης, ενώ ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας δέχεται πολλαπλές πιέσεις και... παρακλήσεις να «διευκολύνει» τον Πρωθυπουργό και να κάνει ένα βήμα για εκτόνωση της κρίσης- με την παραίτησή του.
Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι η πρωτοφανής δήλωση κορυφαίου υπουργού, αμέσως μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και την παρέμβαση που έκανε ο Κ. Καραμανλής.
«Στην προηγούμενη τετραετία ξηλωνόταν το πουλόβερ σιγά σιγά και απομακρυνόταν όποιος είχε ανάμειξη σε σκάνδαλο.
Τώρα ο Κώστας Καραμανλής ξέρει ότι έχει φτάσει στον πάτο! Ποιον να διώξει;
Αυτούς έχει, με αυτούς θα προχωρήσει, εκτός αν συμβεί κάτι χοντρό», ανέφερε ο υπουργός.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΠΡΕΖΑ TV

(ΑΠΟ http://prezatv.blogspot.com/) Μας δουλευουν κανονικα οι "οικολογοι" του ΣΚΑΪ...
Οπως αναφερει δελτιο τυπου μεσα στο site του σταθμου, ο ΣΚΑΪ και ο Μελωδια, σε συνεργασια με το μουσειο Γουλανδρη Φυσικης Ιστοριας και την υποστηριξη πληθους καλλιτεχνων, θα πραγματοποιησουν στις 22/9, μεγαλη συναυλια στο Καλλιμαρμαρο Σταδιο, με σκοπο τα εσοδα που θα μαζευτουν,να δοθουν στο Υπουργειο Αναπτυξης... για το "Ταμειο των Δασων"... τη στιγμη που τα χρηματατα οποια εχουν συγκεντρωθει απο δωρεες, για την ενισχυση των πυροπληκτων δεν εχουν δωθει ακομη στους πληγεντες... ενω μαλιστα καποια χρηματα που εσταλησαν ως βοηθεια απο την Αυστραλια, χρησημοποιουνται για τη κατασκευη του νεου δημαρχειου της Ζαχαρως!!!
Η τιμη του εισητηριου ειναι 10 euro το ατομο...
Μην δωσετε ουτε ενα ευρω στον Μαραθωνιο της ντροπης.
Τα χρηματα θα φτασουν στον προορισμο τους, αλλα δεν θα χρησημοποιηθουν ποτε απο την κυβερνηση για την προστασια των Δασων.
Θα τα εκμεταλευτουν οπως εκεινοι θελουν, σε προεκλογικες εκστρατειες και λοιπες ρεμουλες.
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κόδρα cinema
Δήμος Καλαμαριάς
1ο Πανόραμα Ταινιών μικρού μήκους από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα.
Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη»
Παρασκευή 12- Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου.
Για πρώτη χρονιά ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Καλαμαριάς προχωρεί στην κινηματογραφική πρόταση ενός πανοράματος ταινιών, διοργανώνοντας το 1ο Πανόραμα ταινιών μικρού μήκους υπό τον τίτλο «Κόδρα Cinema». Ο νέος αυτός θεσμός φιλοδοξεί να αναδείξει τον προβληματισμό και την αισθητική νέων δημιουργών πάνω στην Έβδομη Τέχνη αλλά και γενικότερα το κοινωνικοπολιτικό και υπαρξιακό γίγνεσθαι της νεολαίας και του τρόπου ζωής της, των καθημερινών και γενικότερων προβλημάτων και καταστάσεων που αντιμετωπίζει και, φυσικά την οπτική γωνία αυτών των νέων απέναντι σε όλα αυτά, μέσα από το φακό στα κράτη της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής που παρουσιάζει τόσες διαφορές αλλά και τόσες ομοιότητες.
Το πρώτο πανόραμα ταινιών έχει 50 συμμετοχές (από 90 περίπου που υποβλήθηκαν στην επιτροπή) από 11 χώρες, Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, Ρουμανία, Βοσνία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Ουκρανία και εκτός διαγωνισμού συμμετοχή της Σλοβακίας. Οι προβολές αρχίζουν 12 Σεπτεμβρίου 2008 και ώρα 7μ.μ. στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στην Καλαμαριά.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν νέοι επαγγελματίες του κινηματογράφου, οι οποίοι αναζητούν τη θέση και την ταυτότητά τους ανάμεσα στον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο και την Βαλκανική ιδιαιτερότητα, στο βίντεο και στο κινηματογραφικό φιλμ.
Στις τρεις ημέρες διεξαγωγής του θα προβληθούν ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ και παράληλα θα περιλαμβάνει workshops, ομιλίες, σινεφίλ συναντήσεις, happenings και πάρτυ. Οι ταινίες που προβάλλονται επιλέχτηκαν από επιτροπή που συστάθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό και στην οποία συμμετείχαν:
Αλέξης Δερμεντζόγλου, Σύμβουλος Επιτροπής και «Κόδρα Cinema» Νίκος Βαχαβιόλος, ιατρός, αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΠΟΔΚ.
Γιώργος Καζαντζής, συνθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής ΠΟΔΚ Ανέστης Φαχατίδης, έφορος κινηματογράφου ΠΟΔΚ Νίκος Βεζυργιάννης, σκηνοθέτης. Μιχάλης Αγραφιώτης, σκηνοθέτης. Στράτος Κερσανίδης, κριτικός κινηματογράφου. Σταύρος Μαβίδης , σκιτσογράφος. Νικολέτα Καράνταη, ηθοποιός Χατζηπαναγιωτίδης Παναγιώτης, ιατρός (εκπρόσωπος κοινού)
Ώρα έναρξης προβολών: Παρασκευή 12/9: 19:00, Σάββατο 13/9 & Κυριακή 14/9 :20:00, ανοιχτές δημόσιες συζητήσεις: Σάββατο & Κυριακή 12:00 το μεσημέρι. Τελετή λήξης- πάρτι: Κυριακή 22:00.
Είσοδος ελεύθερη.

Θα ετοιμάζει Γενίτσαρους;

(ΑΠΟ http://www.greekalert.com) ΤΟΥ ΒΙΑ ΛΕΙΒΑΔΑ Η πρόσφατη εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας στόχο έχει, κατά τον υπουργό, τη συμφιλίωση με τους Τουρκοκύπριους. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνονται συναντήσεις μεταξύ των μαθητών, ασφαλώς εναλλάξ στις ελεύθερες περιοχές αλλά και στις κατεχόμενες. Ανάληψη εργασιών στα πλαίσια των μαθημάτων που να αναφέρονται σε θέματα όπως οι κοινοί αγώνες των δύο κοινοτήτων, άλλα και θέματα που αγγίζουν τις δύο κοινότητες... Θα γίνονται συναντήσεις των μαθητών και στα κατεχόμενα; Έτσι, βέβαια, το απαιτεί η δουλική ευγένεια των κυβερνώντων σήμερα την Κύπρο. Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα, κύριε Υπουργέ, να μεταφέρετε τα παιδιά μας στα πόδια των κατακτητών, δείχνοντας διαβατήριο που αναγνωρίζει το κατοχικό καθεστώς ως χωριστό κράτος; Να ταπεινώσετε τα δικά μας παιδιά, σέρνοντάς τα στα πόδια των κατακτητών; Περιφρονείτε το μεγάλο ποσοστό αυτού του λαού, που αρνείται να αναγνωρίσει κράτος τα κατεχόμενα εδάφη μας; Μήπως θα τους πάρετε και στα καζίνα για να συνηθίσουν τη ζωή των Τούρκων, αφού τρεις στους τέσσερις κατοίκους είναι Τούρκοι έποικοι; Ποιος σας έδωσε αυτό το δικαίωμα;Πότε τερματίστηκε η κατοχή και ζούμε σε συνθήκες ειρήνης και δεν το μάθαμε, για να επιδιώξουμε τη συμφιλίωση; Δεν θα επιτρέψει ο πατριωτικός κυπριακός Ελληνισμός να μετατρέψετε τα παιδιά του σε Γενίτσαρους, σαν αυτούς που δημοσιογραφούν και υποστηρίζουν τις θέσεις των Τούρκων στρατηγών, κατηγορώντας τη δική μας πλευρά για εγκλήματα, σε μια προσπάθεια να διαστρεβλώσουν την Ιστορία, να μας κάνουν να ντρεπόμαστε για τους αγώνες μας, για τους ήρωές μας και τον πολιτισμό μας. Να ικανοποιήσουμε τα συμφέροντα εκείνων που πληρώνουν για τις δικοινοτικές δραστηριότητες διάφορες οργανώσεις και άτομα, για να καταφέρονται ενάντια στον κυπριακό Ελληνισμό με όλη τη δύναμη της φωνής τους, ενώ ταυτόχρονα προσκυνούν τον Τούρκο κατακτητή, που ποτέ δεν τον κατηγορούν; Άραγε, η κατοχή σχετίζεται με τυχόν ενδοκυπριακές διαφορές, που ποτέ δεν υπήρχαν, μέχρις ότου οι ύπουλοι Βρετανοί δημιούργησαν τις συγκρούσεις για να καταβάλουν τον αγώνα της ΕΟΚΑ; Για ποια συμφιλίωση μιλάτε, κύριοι της κυβέρνησης της υποταγής; Τη συμφιλίωση με την κατοχή, με τη βάρβαρη και εγκληματική τούρκικη εισβολή, που άφησε πάνω από 6.000 νεκρούς και αγνοούμενους, τους απάνθρωπους και βάρβαρους βιασμούς ανυπεράσπιστων γυναικών, τον εκτοπισμό 200.000 Ελλήνων και την αρπαγή των περιουσιών τους, για την κατοχή και εκμετάλλευση των περιουσιών των Ελλήνων και του ξεκληρισμού; Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(ΑΠΟ http://epontos.blogspot.com/) Με οδηγό την παράδοση
Ένα κεφάτο γλέντι αντάξιο της μουσικοχορευτικής παράδοσης των Ποντίων στήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στα Βαλτόνερα του Δήμου Αετού Φλώρινας με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, ενώ ο Αλέξης Παρχαρίδης και τοπικοί καλλιτέχνες κράτησαν αμείωτο το κέφι του κόσμου μέχρι τα ξημερώματα.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου ο Σύλλογος να προμηθευθεί παραδοσιακές στολές για το συγκρότημα του που πραγματοποιεί εμφανίσεις με δανεικές ενδυμασίες, αποσπώντας ωστόσο περιοχές επαινετικά σχόλια για την απόδοση.
Την αίσθηση αυτή μετέδωσε και κατά την παρουσία του το βράδυ των εκδηλώσεων, καταχειροκροτούμενο από τους πολυπληθείς θεατές.
Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαλτονέρων Αλέξανδρος Τσιουμούκας δεν έκρυβε την ικανοποίηση του για την πρωτοφανή συμμετοχή του κόσμου που κατέκλυσε το χώρο διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος και τα 250 μέλη του Συλλόγου θα συνεχίζουν να υπηρετούν πιστά την παράδοση, μέσα από τα ήθη και έθιμα του τόπου, γιατί, «αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας».
Αναφέρεται με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια στα παιδιά που πλαισιώνουν το χορευτικό συγκρότημα και τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλουν για να ανταποκριθούν στην αποστολή τους με δεδομένο ότι ο Σύλλογος λειτουργεί τα 2 τελευταία χρόνια.
«Ας μη ξεχνάμε ότι τα Βαλτόνερα είναι μία μικρή κοινωνία με 200- 250 μόνιμους κατοίκους και προσπαθούμε να δώσουμε στον κόσμο τη δυνατότητα να συμμετέχει και να διασκεδάσει, στο μέτρο του δυνατού».
Οι παρεμβάσεις του Συλλόγου στα τοπικά πολιτιστικά πράγματα είναι συνεχείς, με την αναβίωση των εθίμων, όπως τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που αποδίδονται στην ποντιακή διάλεκτο, κ.ά.
ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Ο Ποντιακός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κερασούντας Πρέβεζας σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την ειδική εκδήλωση "Μνήμες" που θα πραγματοπιηθεί στις 13 Σεπτεμβρίου 2008, ημέρα Σάββατο και ώρα 19:45 στην πλατεία της Νέας Κερασούντας.
Πρόγραμμα Εκδήλωσης
Παρουσιάζει ο ηθοποιός Λάζος
Νίκο Συμεωνίδη και χαιρετισμοί επισήμων.20:20 - 20:40 Ποντιακοί χοροί από τα χορευτικά σύνολα του συλλόγου μας.
Λυράρης: Σουκουβέλος Γιάννης Δάσκαλος χορών: Ευθυμιάδης Παναγιώτης 20:40 - 21:00 Ομιλία για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από την φιλόλογο - λαογράφο, Έλσα Γαλανίδου Μπαλφούσια. 21:00 - 21:20 Ποντιακοί χοροί από το χορευτικό του Συλλόγου Ποντίων "ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ - ΚΟΜΝΗΝΟΙ", Καλλιθέας Αθηνών Λυράρης: Αβραμίδης Ηλίας Νταουλτζής: Θεοδωρίδης Νίκος Δάσκαλος χορών: Θεοδωρίδης Χρήστος Τραγούδι: Σαλωμίδης Γιάννης 21:20 - 22:00 ΘΥΜΙΣΕΣ ΨΥΧΗΣ ΤΗΣ ΚΑΘ' ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ Ποντιακή Λύρα: Υφαντίδης ΗλίαςΠολιτίκη Λύρα: Σινόπουλος Σωκράτης Νταούλι: Κοπαλίδης Παναγιώτης Τραγούδι: Παπαδοπούλου Κατερίνα, Υφαντίδης Ηλίας 22:00 - 23:00 Τραγούδια με τον Πέτρο Γαϊτάνο23:00 - Γλέντι με τους Αχιλλέα Βασιλειάδη και Ηλία Υφαντίδη.
ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΝΕΑ ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Τ.Κ. 48200
Κιν. 6972602102
www.neakerasounta.tk ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ & ΦΙΛΟΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΤΩ ΣΧΟΛΑΡΙΟΥ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΟΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΤΩ ΣΧΟΛΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΗΜΟΥ ΜΙΚΡΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΤΟΝ ΘΕΡΙΝΟ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 21:00 ΣΤΟΝ ΑΥΛΕΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΤΩ ΣΧΟΛΑΡΙΟΥ.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ & ΦΙΛΟΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΤΩ ΣΧΟΛΑΡΙΟΥ
ΚΑΤΩ ΣΧΟΛΑΡΙ - ΠΕΡΑΙΑ
Τ.Κ. 57500
Τηλ. 2392092001 Κιν. 6976130562 ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ Ο ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 19:30 ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΤΑΞΙΔΙ "ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΙΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ".
ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ, Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΜΑΝΑΔΗΣ, Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ Α.Π.Θ., Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ- ΝΟΜΙΚΟΣ, Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΚΑΚΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΕΠΕΚΟΠ. ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΠΡΟΒΟΛΗ DVD ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΕΝΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΓΕΛΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΪΛΑΡΙΩΝ.
ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ
ΟΜΗΡΟΥ 3,
ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ
Τ.Κ. 50200
Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων
Νοταρά 45 & Μετσόβου 30,
Αθήνα 106 83
Τηλ. 210 5231966 Fax: 210 5221950
Αθήνα 09.09.2008
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων σας ενημερώνει:
Την Παρασκευή 12/9/2008 και ώρα 20:30 θα πραγματοποιηθεί από το Σύλλογο Ποντίων Ηλιούπολης «Η ΤΡΥΓΩΝΑ» εκδήλωση για την επέτειο της τελευταίας νικηφόρου μάχης του 1821 με τίτλο «ΥΨΗΛΑΝΤΕΙΑ 2008» και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Άλσους «Δ. Κιντής».
Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας μεταξύ των σωματείων του συνδέσμου μας, η παρουσία σας στις εκδηλώσεις των αδελφών σωματείων κρίνεται απαραίτητη και δυναμώνει τις προσπάθειες όλων μας.
Η Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου
Ερμίδου Γεωργία