Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(ΑΠΟ http://epontos.blogspot.com/) Με οδηγό την παράδοση
Ένα κεφάτο γλέντι αντάξιο της μουσικοχορευτικής παράδοσης των Ποντίων στήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στα Βαλτόνερα του Δήμου Αετού Φλώρινας με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, ενώ ο Αλέξης Παρχαρίδης και τοπικοί καλλιτέχνες κράτησαν αμείωτο το κέφι του κόσμου μέχρι τα ξημερώματα.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου ο Σύλλογος να προμηθευθεί παραδοσιακές στολές για το συγκρότημα του που πραγματοποιεί εμφανίσεις με δανεικές ενδυμασίες, αποσπώντας ωστόσο περιοχές επαινετικά σχόλια για την απόδοση.
Την αίσθηση αυτή μετέδωσε και κατά την παρουσία του το βράδυ των εκδηλώσεων, καταχειροκροτούμενο από τους πολυπληθείς θεατές.
Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαλτονέρων Αλέξανδρος Τσιουμούκας δεν έκρυβε την ικανοποίηση του για την πρωτοφανή συμμετοχή του κόσμου που κατέκλυσε το χώρο διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος και τα 250 μέλη του Συλλόγου θα συνεχίζουν να υπηρετούν πιστά την παράδοση, μέσα από τα ήθη και έθιμα του τόπου, γιατί, «αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας».
Αναφέρεται με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια στα παιδιά που πλαισιώνουν το χορευτικό συγκρότημα και τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλουν για να ανταποκριθούν στην αποστολή τους με δεδομένο ότι ο Σύλλογος λειτουργεί τα 2 τελευταία χρόνια.
«Ας μη ξεχνάμε ότι τα Βαλτόνερα είναι μία μικρή κοινωνία με 200- 250 μόνιμους κατοίκους και προσπαθούμε να δώσουμε στον κόσμο τη δυνατότητα να συμμετέχει και να διασκεδάσει, στο μέτρο του δυνατού».
Οι παρεμβάσεις του Συλλόγου στα τοπικά πολιτιστικά πράγματα είναι συνεχείς, με την αναβίωση των εθίμων, όπως τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που αποδίδονται στην ποντιακή διάλεκτο, κ.ά.
ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Ο Ποντιακός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κερασούντας Πρέβεζας σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την ειδική εκδήλωση "Μνήμες" που θα πραγματοπιηθεί στις 13 Σεπτεμβρίου 2008, ημέρα Σάββατο και ώρα 19:45 στην πλατεία της Νέας Κερασούντας.
Πρόγραμμα Εκδήλωσης
Παρουσιάζει ο ηθοποιός Λάζος
Νίκο Συμεωνίδη και χαιρετισμοί επισήμων.20:20 - 20:40 Ποντιακοί χοροί από τα χορευτικά σύνολα του συλλόγου μας.
Λυράρης: Σουκουβέλος Γιάννης Δάσκαλος χορών: Ευθυμιάδης Παναγιώτης 20:40 - 21:00 Ομιλία για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από την φιλόλογο - λαογράφο, Έλσα Γαλανίδου Μπαλφούσια. 21:00 - 21:20 Ποντιακοί χοροί από το χορευτικό του Συλλόγου Ποντίων "ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ - ΚΟΜΝΗΝΟΙ", Καλλιθέας Αθηνών Λυράρης: Αβραμίδης Ηλίας Νταουλτζής: Θεοδωρίδης Νίκος Δάσκαλος χορών: Θεοδωρίδης Χρήστος Τραγούδι: Σαλωμίδης Γιάννης 21:20 - 22:00 ΘΥΜΙΣΕΣ ΨΥΧΗΣ ΤΗΣ ΚΑΘ' ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ Ποντιακή Λύρα: Υφαντίδης ΗλίαςΠολιτίκη Λύρα: Σινόπουλος Σωκράτης Νταούλι: Κοπαλίδης Παναγιώτης Τραγούδι: Παπαδοπούλου Κατερίνα, Υφαντίδης Ηλίας 22:00 - 23:00 Τραγούδια με τον Πέτρο Γαϊτάνο23:00 - Γλέντι με τους Αχιλλέα Βασιλειάδη και Ηλία Υφαντίδη.
ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΝΕΑ ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Τ.Κ. 48200
Κιν. 6972602102
www.neakerasounta.tk ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ & ΦΙΛΟΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΤΩ ΣΧΟΛΑΡΙΟΥ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΟΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΤΩ ΣΧΟΛΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΗΜΟΥ ΜΙΚΡΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΤΟΝ ΘΕΡΙΝΟ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 21:00 ΣΤΟΝ ΑΥΛΕΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΤΩ ΣΧΟΛΑΡΙΟΥ.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ & ΦΙΛΟΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΤΩ ΣΧΟΛΑΡΙΟΥ
ΚΑΤΩ ΣΧΟΛΑΡΙ - ΠΕΡΑΙΑ
Τ.Κ. 57500
Τηλ. 2392092001 Κιν. 6976130562 ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ Ο ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 19:30 ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΤΑΞΙΔΙ "ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΙΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ".
ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ, Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΜΑΝΑΔΗΣ, Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ Α.Π.Θ., Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ- ΝΟΜΙΚΟΣ, Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΚΑΚΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΕΠΕΚΟΠ. ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΠΡΟΒΟΛΗ DVD ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΕΝΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΓΕΛΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΪΛΑΡΙΩΝ.
ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ
ΟΜΗΡΟΥ 3,
ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ
Τ.Κ. 50200
Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων
Νοταρά 45 & Μετσόβου 30,
Αθήνα 106 83
Τηλ. 210 5231966 Fax: 210 5221950
Αθήνα 09.09.2008
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων σας ενημερώνει:
Την Παρασκευή 12/9/2008 και ώρα 20:30 θα πραγματοποιηθεί από το Σύλλογο Ποντίων Ηλιούπολης «Η ΤΡΥΓΩΝΑ» εκδήλωση για την επέτειο της τελευταίας νικηφόρου μάχης του 1821 με τίτλο «ΥΨΗΛΑΝΤΕΙΑ 2008» και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Άλσους «Δ. Κιντής».
Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας μεταξύ των σωματείων του συνδέσμου μας, η παρουσία σας στις εκδηλώσεις των αδελφών σωματείων κρίνεται απαραίτητη και δυναμώνει τις προσπάθειες όλων μας.
Η Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου
Ερμίδου Γεωργία

Δεν υπάρχουν σχόλια: