Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

«ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ»

«ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ «Ένα παιδί, σκολιαρόπαιδο του Δημοτικού, μεγαλώνει σε μια φτωχική, παράμερη γειτονιά της Θεσσαλονίκης, στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής και του Εμφυλίου, του αδερφοσκοτωμού. Είναι τα χρόνια που ο κόσμος ανοίγεται μπροστά του και παρουσιάζεται με το πιο σκληρό του πρόσωπο. Βομβαρδισμοί, μάχες και ξεσηκωμοί, σκοτωμοί και θάνατοι από την πείνα και την παγωνιά. Μικρή ανασαμιά το σχολειό. Η αναζήτηση της παρηγοριάς στην εκκλησία και το κατηχητικό, οδηγούν στην πρώτη επαφή με το τρομερό βιβλίο, την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Και ο μικρός μαθητής μέσα στο άγουρο, παιδικό του μυαλό αναλογίζεται όσα ο κόσμος του «αποκαλύπτει» και πόσα από αυτά μοιάζουν με κείνα που ο Αγιορείτης σοφός καλογερόπαπας, ανασέρνει και ζωντανεύει, από το φοβερό όραμα της Αποκάλυψης στο κήρυγμα του……» Αυτά και πολλά αλλά αναφέρονται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου «ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ» που έγραψε ο γιατρός Βασίλης Θωμαίδης και κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από τις εκδόσεις «ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ». Ένα βιβλίο «ντοκουμέντο» γραμμένο στην γλώσσα της «γειτονιάς», απλά, ανθρώπινα. Το διάβασα δυο φορές. Μέσα από τις σελίδες του ξεπηδούν εικόνες μιας άλλης εποχής, μιας άλλης Θεσσαλονίκης… Μιας άλλης Ελλάδας. Ο συγγραφέας όλα αυτά που περιγράφει τα έζησε στην τρυφερή παιδική ηλικία όπως όλα τα Ελληνόπουλα του πολέμου, των «Χρόνων της Αποκάλυψης». Ηταν εκείνα τα χρόνια, που το παιδί γινόταν από τη μια στιγμή στην άλλη άντρας. Εκείνα τα χρόνια που όλοι εμείς οι νεότεροι τα «μάθαμε» (πόσα δεν μάθαμε τελικά) από αφηγήσεις των παλαιότερων, και από τα διάφορα βιβλία , ιστορικά και μη! 571 σελίδες, 39 κεφάλαια που χάνεσαι μέσα σε αυτά. Το παιδί της κατοχής, θυμάται, και γράφει…. Θυμάται τον ξεσηκωμό των Εβραίων, θυμάται τους Γερμανοτσολιάδες, τους μαυραγορίτες, τους αντάρτες, τις εκτελέσεις…… Θυμάται πολλά… Εικόνες και γεγονότα που του έμειναν βαθιά χαραγμένα στην ψυχή… Όλα αυτά ο Βασίλης Θωμαίδης τα μάζεψε, και τα πέρασε στο βιβλίο αυτό, «ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ» σαν «Αντιχάρισμα ψυχής στη γενιά του Πολέμου», σαν προσφορά γνώσης σε όλους εμάς για να μάθουμε! Το βιβλίο αυτό δεν πρέπει να λείψει από κανέναν! Βασίλης Τσούγκαρης Αρθρογράφος – Παραγωγός Ραδιοφωνίας tsougarisgnomi@gmail.com

Χάρης Λάμπερτ - Ζωγραφική - 11/10/2009 έως 06/11/2009

Χάρης Λάμπερτ - Ζωγραφική - 11/10/2009 έως 06/11/2009 Ώρα: 20.00
Χώρος Εκδήλωσης: Δημοτική Πινακοθήκη Είδος Εκδήλωσης: Εικαστικά Λεωφορεία: 14,37Χάρης Λάμπερτ Σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοτικής Πινακοθήκης Ένας από τους κατεξοχήν εκφραστές της ποπ εικαστικής τέχνης, ο Χάρης Λάμπερτ παρουσιάζει τη δουλειά του στα Δημήτρια.
Μέσα από την "new pop art" μεταφέρει την ευφροσύνη και τον ευδαιμονισμό μιας ανέσπερης καθημερινότητας.
Με τα έργα του της "spiritual pop", εμπλουτίζει την καθημερινότητα με πνευματικά ζητούμενα και με την "new renaissance" επιδιώκει την διεύρυνση των οριζόντων, για την ανασύσταση των αξιών της ζωής, με βάση έναν «Νέο Ανθρωπισμό».Ο Χάρης Λάμπερτ γεννήθηκε το 1955 στην Νέα Ζηλανδία από Έλληνες γονείς, επιστρέφοντας οικογενειακώς στην Αθήνα, μετά τον θάνατο του πατέρα του (1964), όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Σπούδασε ζωγραφική στο Λονδίνο και στο Παρίσι, όπου αποφοίτησε από την Ecole de Beaux - Arts ως αριστούχος και με έπαινο. Στο Παρίσι διέμεινε συνολικά έντεκα χρόνια και άλλα τόσα στο Τόκιο της Ιαπωνίας, ενώ σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ταξιδεύοντας τουλάχιστον δύο μήνες κάθε χρόνο στο Τόκιο. Εκτός της ζωγραφικής, ο Χάρης Λάμπερτ έχει επαγγελματικά ασχοληθεί με την σκηνογραφία, την διαφήμιση και τα μουσικά video clips στην τηλεόραση (Γαλλία, Ιαπωνία), ενώ θεωρείται στην Ελλάδα ένας από τους κύριους εκφραστές της pop ζωγραφικής, για την οποία έχει διακριθεί και στο εξωτερικό. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα των έργων του Χ. Λάμπερτ είναι ότι χρησιμοποιεί το pop ιδίωμα, ως μοχλό διασύνδεσης ανάμεσα στο παρελθόν και στην σημερινή καθημερινότητα, που της προσδίδει πνευματικές διαστάσεις.
Τα έργα του αποτελούνται από τρεις ενότητες. Την "new pop art" που την διαμορφώνει από το 1981 κι εξής, την "spiritual pop" που έργα της εκθέτει από το 1987 και την "new renaissance" την οποία επεξεργάζεται από το 1992 και εκθέτει έργα αυτής της κατεύθυνσης από το 1993.
Στην ζωγραφική του σήμερα, συνδυάζει στοιχεία και από τις τρεις ενότητες, ανοίγοντας έναν διάλογο παραδοσιακών εικαστικών μεθόδων και σύγχρονης τεχνολογίας (με την χρήση video και υπεριώδους ακτινοβολίας).

Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Isaac Albeniz

Isaac Albeniz - 11/10/2009 Ώρα: 21.00
Χώρος Εκδήλωσης: Μακεδονικό Μουσείο Συγχρονης Τέχνης Είδος Εκδήλωσης: Μουσική Δωματίου Κανονικό: 10 € Λεωφορεία: 10,31,14,2Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Isaac Albeniz με τον κιθαρίστα Ricardo Gallen Garcia Σε συνεργασία με το Ελληνοϊσπανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης "Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ο περίφημος Ισπανός κιθαρίστας Ricardo Jesus Gallen Garcia δίνει ρεσιτάλ με μουσικές που συνέθεσε ο Isaac Manuel Francisco Albeniz (Αλμπένεθ). Αφορμή η επέτειος των 100 χρόνων από το θάνατο ενός αυθεντικού καλλιτέχνη, του μουσικού που έγραψε κλασικές συνθέσεις εμπνευσμένες από την μεγάλη λαϊκή μουσική παράδοση της Ισπανίας. Ο Isaac Manuel Francisco Albéniz (May 29, 1860 - May 19, 1909), Ισπανός πιανίστας και συνθέτης, είναι περισσότερο γνωστός για τις συνθέσεις του στο πιάνο που βασίστηκαν στην ισπανική παραδοσιακή μουσική. Γεννημένος στο Camprodon της Καταλονίας, έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στην ηλικία των τεσσάρων ετών! Στα επτά του χρόνια περνούσε τις εισαγωγικές εξετάσεις για το Παρισινό Ωδείο, όμως δεν έγινε δεκτός λόγω της άτακτης συμπεριφοράς του.
Συνέχισε στο Ωδείο της Μαδρίτης, όμως έγινε ένας περιπλανώμενος μουσικός.
Στα δεκαπέντε του είχε κιόλας δώσει συναυλίες σε όλο τον κόσμο. Μετά από μικρή παραμονή στο Ωδείο του Λάιπτζινγκ (Leipzig) το 1976 πήγε για σπουδές στις Βρυξέλλες.
Το 1883 συνάντησε τον δάσκαλο και συνθέτη Felipe Pedrell (1841-1921), ο οποίος τον ενέπνευσε να γράψει ισπανική μουσική όπως η σουίτα Española, Op. 47. Μεταξύ 1890 και 1900 ο Albéniz έζησε στο Λονδίνο και το Παρίσι και έγραψε κυρίως μουσική για το θέατρο.
Το 1900 άρχισε να υποφέρει από τα νεφρά του και επέστρεψε στη σύνθεση για πιάνο. Μεταξύ 1905 και 1909 συνέθεσε το πιο φημισμένο έργο του τη σουίτα «Iberia».
Ο Albéniz πέθανε το 1909 σε ηλικία μόλις 48 ετών.

Ραντεβού με το Nino Rota

Ραντεβού Με τον Nino Rota - 10/10/2009 έως 11/10/2009 Ώρα: 21.00
Χώρος Εκδήλωσης: Μέγαρο Μουσικής Είδος Εκδήλωσης: Μουσική Vip: 65 € Κανονικό: 50,40,30 € Φοιτητικό: 20 € Λεωφορεία: 5,6,33,78Ραντεβού με το Nino Rota
Ένα μουσικό αφιέρωμα στο βραβευμένο με Όσκαρ, κορυφαίο συνθέτη μουσικής κινηματογράφου στον κόσμο.
Διάσημοι συντελεστές, μια εκπληκτική ορχήστρα, ένας σπουδαίος ηθοποιός και τραγουδιστής, ο «απόλυτος ερμηνευτής του Ρότα» ο Μάουρο Τζόια, και δυο μεγάλες τραγουδίστριες, οι ευρωπαίες ντίβες Κατρίν Ρανζέ και Μαρτίριο, μας κλείνουν ραντεβού με την αξεπέραστη μουσική μεγαλοφυΐα του Νίνο Ρότα, με τις μουσικές που αγαπήσαμε! «Ο Νίνο Ρότα σφράγισε με τη μουσική του τον καιρό μας, μεταχειριζόμενος μνήμες αλλοτινών καιρών. Μόνο το μεγάλο ταλέντο του μπορούσε να πετύχει αυτό το μοναδικό αποτέλεσμα» έλεγε ο φίλος του Μάνος Χατζιδάκις!
Ή όπως έλεγε το καλλιτεχνικό του «alter ego», ο Φεντερίκο Φελίνι για τον αχώριστο και μυστηριώδη Μαγευτικό του Φίλο: «Ο Νίνο σκηνοθετεί μουσικά». Κι όπως θα' γραφε το λεξικό των «Πνευματικών Ηρώων του 20ου αιώνα»: «Νίνο Ρότα θα πει μαγεία, γιορτή και μελωδία της εικόνας»! Διάσημα μοτίβα, παρλάτες και ιστορικά ντουέτα όπως του Μαστρογιάνι και της Έγκμπεργκ, συνθέτουν μια μαγευτική συναυλία-αφιέρωμα, στο λατρεμένο και από το ελληνικό κοινό, Ιταλό δημιουργό.Μελωδίες και τραγούδια από τις «Νύχτες της Καμπίρια», το «Ντόλτσε Βίτα», το «8 ½», το «Λα Στράντα», του Φελίνι.
Από το «Ημερολόγιο» και «Έρωτας και Αναρχία» της Βερτμίλερ, το «Ρόκο» και το «Γατόπαρδος» του Βισκόντι, τα θεατρικά του Γκολντόνι και του Εντουάρντο Ντε Φιλίπο. Φυσικά και από το «Νονό» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, για τον οποίο ο Ρότα τιμήθηκε με Όσκαρ καλύτερης μουσικής το 1975.
Νότες της οικουμενικής τέχνης του Νίνο, που σημάδεψαν ολόκληρες γενιές, παρουσιάζονται σε μια επετειακή παράσταση, αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατό του και το «2009- έτος Ρότα». Σε σύλληψη του Mauro Gioia, σύνθεση σκηνών από τον Chris Shaw, στενό συνεργάτη του Bob Dylan και Lou Reed και ενορχήστρωση του μοναδικού Tonino Esposito.
To «Ραντεβού με το Νίνο Ρότα» είναι απλά ένα ραντεβού με τα φωτεινότερα όνειρά μας, αυτά που είδαμε μέσα στις σκοτεινές αίθουσες. Μια προτροπή να γίνουμε μέρος του κόσμου του, να ονειρευτούμε ξανά σ' αυτό «το νησί που το λένε ζωή». Είναι ένα αφιέρωμα στην πηγαία έμπνευση, στην αληθινή δημιουργία και στην ποιοτική διασκέδαση που τόσο νοσταλγούμε.
Ένα αφιέρωμα στο μεγαλύτερο «σατιρικό τραγουδοποιό» της σύγχρονης εποχής. Στο ταλέντο και την οργιαστική του φαντασία. Στην ιδιαίτερη ικανότητα του να υπογραμμίζει τις κινηματογραφικές σκηνές, μουσικά, μοναδικά και ανεξίτηλα. Με την μαεστρία και την λεπτότητα ενός κορυφαίου χειρούργου, που ένωσε τα σώματα του ήχου και της εικόνας παντοτινά.
Οι συντελεστές
Τραγουδούν: Mauro Gioia, Catherine Ringer, Martirio
Ενορχηστρώσεις: Tonino Esposito
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Mauro Gioia

Το πουλί που έκανε τα χρυσά αυγά

Το πουλί που έκανε τα χρυσά αυγά - 10/10/2009 έως 11/10/2009 Ώρα: 20:00
Χώρος Εκδήλωσης: Άνετον Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία Η εταιρία θεάτρου «Δρομολόγιο» παρουσιάζει την δραματοποίηση Ποντιακού Παραμυθιού από τον παραμυθιακό τύπο των «καθαυτό παραμυθιών», τα αποκαλούμενα «μαγικά παραμύθια - της μαγικής καρδιάς του πουλιού» με τίτλο: «Το πουλλίν ντ' εποίνεν τα μαλαματένα τ' ωβά» Στα ποντιακά παραμύθια, δημιουργείται ένας διαρκής κόσμος σε συνάρτηση τόσο με το παρόν όσο και με τις μνήμες.
Με την ενσωμάτωση αρχαιοελληνικών πυρήνων και τη σχέση της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας με την παραμυθολογία, όπου άνθρωποι, ζώα, φυτά, αντικείμενα και μαγικές οντότητες έχουν το ρόλο τους.
Όλοι και όλα εύχονται και απεύχονται μπροστά στην εξάρτηση απ' τους νόμους των παραμυθιών, της Χριστιανικής ηθικής και της κοινωνίας που συντελείται. Εκεί μέσα ο ποντιακός λαός έκρυβε τις λίρες του, τα φλουριά και τα γρόσια, με κυρίαρχη θέση στη ζωή του το όνειρο, το φόβο, την ελπίδα, τη χαρά και τον αγώνα για επιβίωση και ευημερία.
Σκηνοθέτης - Συγγραφέας: Θεόδωρος Κοτανίδης ΠΑΙΖΟΥΝ:
Μαρουσώ Βογιατζή Θεόδωρος Κοτανίδης Χρήστος Τσελεπίδης Λύρα: Χαράλαμπος Ξανθόπουλος Νταούλι: Αποστόλης Σιγηρόπουλος Κατασκευή Σκηνικού: Γεώργος Ηλιάδης Φροντιστήριο: Ευφροσύνη Μπισκιτζή Επεξεργασία κειμένων -Σκηνοθεσία: Θεόδωρος Κοτανίδης
Σε συνεργασία με την Π.Ο.Π.Σ το Σωματείο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο: «Τέρπηλος»
Εισιτήριο 7 ευρω

ΜΗΝ ξεχνατε...το ραντεβού μας ειναι στις 18:00

ΜΗΝ ξεχνατε...το ραντεβού μας ειναι στις 18:00 Σήμερα στις 18:00 το Iraklio Web Radio όχι μόνο θα σας προσφέρει την καλύτερη μουσική , αλλά θα σας δώσει και την δυνατότητα να κάνετε τις δικές σας αφιερώσεις και να στείλετε μηνύματα στους φίλους σας ...όπως τον παλιό καιρό ...!!Στείλτε μας τις υποδείξεις σας ,προτάσεις,παρατηρήσεις ,τις μουσικές σας προτιμήσεις στο emailniok@her.forthnet.gr και θα τις μεταδώσουμε με μεγάλη χαρά !!!
Κατά την διάρκεια της ζωντανής εκπομπής θα έχετε την δυνατότητα να "μπείτε" στο Studio της εκπομπής και να συνομιλήσετε μαζί μας και με τους υπόλοιπους ακροατές

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΤΟΠΤΡΟ

Αγαπητοί αναγνώστες, Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις μας το βιβλίο: Steven Pinker Το υλικό της σκέψης Η γλώσσα ως παράθυρο στην ανθρώπινη φύση Χαρτόδετο, 592 σελ., 17 x 24 εκ., Α/Μ
Από τις εκδόσεις μας κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του ιδίου: «To γλωσσικό ένστικτο» (2000) Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το site των εκδόσεών μας: www.katoptro.gr Φιλικά, Εκδόσεις Κάτοπτρο
Κορυζή 8, 117 43 Αθήνα
τηλ.: 210 9244827, 210 9244852 fax: 210 9244756
web sites: www.katoptro.gr και www.sciam.gr
Βιβλιοπωλείο: Στοά του Βιβλίου,
Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου 5, 105 64, Αθήνα
τηλ.: 210 3247785

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου σας προσκαλεί τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009, ώρα 19:00, στη Βραδιά Βιβλίου με τίτλο: «Ας συμφιλιωθούμε με τον Δαρβίνο, ας συμφιλιωθούμε με τη φύση μας και με τη Φύση» Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού του 2009 ως «Έτους Δαρβίνου», με αφορμή την έκδοση από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης του ομότιτλου βιβλίου του Καθηγητή Λευτέρη Ζούρου. Οι Εισηγητές της βραδιάς: Κώστας Κριμπάς, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών – Ακαδημαϊκός, Λευτέρης Οικονόμου, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης – τ. Πρόεδρος Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας και ο συγγραφέας Λευτέρης Ζούρος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης – Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών θα μιλήσουν για την ερμηνευτική ισχύ της εξελικτικής θεωρίας, τα κατά καιρούς αντι-εξελικτικά επιχειρήματα, τη θέση της βιολογίας στο σημερινό οικοδόμημα των επιστημών, τη συνάφεια της βιολογικής με την πολιτισμική εξέλιξη και, τέλος τη σημασία που έχει η αποδοχή και η κατανόηση της εξελικτικής καταγωγής μας ως δύναμη αυτογνωσίας, ταπεινοφροσύνης και συνυπευθυνότητας μπροστά στο μέλλον του πλανήτη μας. Μετά το πέρας των εισηγήσεων θα ακολουθήσει συζήτηση. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 17564 Π.Φάληρο). ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων Ίδρυμα Ευγενίδου – Βιβλιοθήκη, τηλ.: 210- 9469631-2

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΖΩ 500 ΤΕΥΧΗ! Φτάσαμε στο τεύχος 500! Μας πήρε, βέβαια, 33 χρόνια! Γι’ αυτό γιορτάζουμε. Και σας περιμένουμε όλους, τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, στο Metropolis Live Stage (Πανεπιστημίου 54 & Εμμ. Μπενάκη, 3ος όροφος, Αθήνα), στις 7 το απόγευμα, για να σας παρουσιάσουμε το νέο ΔΙΑΒΑΖΩ και να ευχηθούμε στο περιοδικό του βιβλίου άλλα 33 χρόνια ζωής! Την ίδια μέρα θα τιμήσουμε τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο στον οποίο είναι αφιερωμένο το νέο τεύχος του περιοδικού. Στη γιορτή θα μιλήσουν: ο εκδότης του περιοδικού Γιώργος Γαλάντης, η συγγραφέας Μάρω Δούκα, ο διευθυντής Γιάννης Ν. Μπασκόζος, ο κριτικός λογοτεχνίας Δημήτρης Ραυτόπουλος, και ο ποιητής Γιάννης Βαρβέρης. Ο ηθοποιός Γρήγορης Βαλτινός θα απαγγείλει το ανέκδοτο ποίημα του Τίτου Πατρίκιου, «Το σπίτι». Στο πιάνο ο Φίλιππος Τσαλαχούρης. Είσοδος ελεύθερη

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ 20 ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΩΛΚΟΣ

Διαβάζω, μηνιαία επιθεώρηση βιβλίου

Διαβάζω, μηνιαία επιθεώρηση βιβλίου (Τεύχος Οκτωβρίου 2009, Νο 500, σελίδες: 192, 6,00 €) Αγαπητοί φίλοι, Κρατάτε στα χέρια σας το νέο ανασχεδιασμένο τεύχος του Διαβάζω.
Με την υπογραφή, το κέφι και τη φαντασία του designer Χρήστου Τζοβάρα.
Στο τεύχος αυτό περιέχονται νέοι συνεργάτες και πολλές καινοτομίες που θα ολοκληρωθούν στο επόμενο τεύχος.
Περιμένουμε και τα δικά σας σχόλια και εντυπώσεις. ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΑ ’ΧΕΙ 500! Χρειάστηκαν 33 χρόνια για να φτάσει το Διαβάζω το 500ό τεύχος.
Κι από ό,τι φαίνεται τα κατάφερε.
Σήμερα το Διαβάζω επιμένει να είναι μία βιβλιοφιλική έκδοση.
Μία επιθεώρηση για όλα τα είδη βιβλίου. Ίσως ακούγεται παλιομοδίτικο σε μια ψηφιακή εποχή να επιμένεις σε παλιότερη τεχνολογία και αντίληψη.
Αλλά επειδή οι εκδότες τυπώνουν ακόμα βιβλία με μελάνι και χαρτί, παραμένουμε ένας πόλος όπου διατηρείται η κουλτούρα του καλού βιβλίου.
Όσο εξακολουθεί να υπάρχει βιβλίο, αφήγηση, ποίημα, δοκίμιο, θα εξακολουθήσει και το Διαβάζω να υπάρχει. Ιδού, λοιπόν, το 500ό τεύχος! ΑΦΙΕΡΩΜΑ – Τίτος Πατρίκιος: «Έγραφα κρυφά και από τον εαυτό μου». Για πρώτη φορά δημοσιεύεται αφιέρωμα σε εν ζωή έλληνα συγγραφέα στο περιοδικό. Για τον Τίτο Πατρίκιο μιλούν οι: Ελένη Αντωνιάδου, Άλκη Ζέη, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Γιάννης Κοντός, Νίκος Σιαπκίδης, Στρατής Θεοδωρακάκης, Θεόδωρος Μ. Πολίτης, Δημήτρης Ραυτόπουλος, Αλέξης Ζήρας, Αναστάσης Βιστωνίτης, Κατερίνα Κωστίου, Γιάννης Βαρβέρης, Λίζυ Τσιριμώκου, Χριστίνα Ντουνιά, Νάσος Βαγενάς, Γιάννης Κωνσταντέλλης, Γιώργος Στεφανίδης, Λεύκιος Ζαφειρίου, Παναγιώτης Νούτσος. Επιμέλεια: Γιάννης Ν. Μπασκόζος. Το αφιέρωμα συμπληρώνεται από συνέντευξη του ποιητή, καθώς και από ένα ανέκδοτο ποίημά του, με τίτλο «Το σπίτι». 500 ΤΕΥΧΗ ΔΙΑΒΑΖΩ Πεντακόσια τεύχη και αναπόφευκτα η μηχανή του χρόνου μας παρασέρνει στο πρώτο τεύχος.
Παλιοί και νέοι συνεργάτες του περιοδικού θυμούνται, αναπολούν και καταγράφουν μνήμες και εντυπώσεις από την πρώτη περίοδο του περιοδικού μέχρι σήμερα.
Γράφουν οι: Γιώργος Γαλάντης, Αλέξης Ζήρας, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Λάμπρος Κουλελής, Γιώργος Δ. Σαρηγιάννης, Αντώνης Φωστιέρης, Αλέξης Πολίτης, Γιώργος Βέης, Παύλος Δ. Πέζαρος, Βασίλης Δ. Τσάμης, Κώστας Μαρτζούκος. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ Η Μανούσειος Δημόσια Βιβλιοθήκη που βρίσκεται στη Σιάτιστα διακρίνεται για τις σπάνιες εκδόσεις και τα χειρόγραφά της.
Με αναγνωστήριο, παιδικό τμήμα, τμήμα ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, με κείμενα του Αδαμάντιου Κοραή και με τον απόλυτο θησαυρό της των 6.000 τίτλων κλασικής φιλολογίας δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από οποιαδήποτε άλλη βιβλιοθήκη. Στο τεύχος, τέλος, θα βρείτε όλες τις μόνιμες στήλες: σχόλια, από μήνα σε μήνα, courier, θερμιδωριανά οξύτονα, ζενερίκ, για τα παιδιά, χωρίς προϋπηρεσία, ο περιοδεύων, βιβλία στον κόσμο, του δρόμου. Τη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, σας περιμένουμε όλους για να γιορτάσουμε το 500ό τεύχος του περιοδικού, στο Metropolis Live Stage (Πανεπιστημίου 54 & Εμμ. Μπενάκη, 3ος όροφος, Αθήνα), στις 7 μ.μ.

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΟ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β

ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣΤου Δρ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ Η ΠΙΘΑΝΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β.
Μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βοστόνης ασχολήθηκε με μεγάλη επιμέλεια προκειμένου να εντοπίσει την πιθανότητα πρόκλησης της έναρξής της νόσου μετά από ένα τέτοιο εμβόλιο.
Πράγματι ισχυρίζονται οι ερευνητές υπάρχει όντως μια ευρεία βάση σκέψεων που δικαιολογεί την έρευνα αυτή διότι φαίνεται να υφίσταται κάποια σχέση.
Βέβαια τονίζουν οι ερευνητές είναι απαραίτητη η συνέχιση των ερευνών προκειμένου να υπάρξει μια τελεσίδικη απάντηση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σεμινάριο Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης «Ιδρυματικά Αποθετήρια ως μοχλός ανάπτυξης των υπηρεσιών των βιβλιοθηκών» Η ΕΕΒΕΠ διοργανώνει σεμινάριο με θέμα «Ιδρυματικά Αποθετήρια ως μοχλός ανάπτυξης των υπηρεσιών των βιβλιοθηκών» με εισηγητή τον Δρ. Αλέξανδρο Κουλούρη, Επιστημονικό Συνεργάτη του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ Αθήνας. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παρουσιαστούν πρακτικά ζητήματα υλοποίησης ιδρυματικών αποθετηρίων στο πλαίσιο μιας διαλειτουργικής συνεργασίας των βιβλιοθηκών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Επίσης, να αναλυθούν ζητήματα και προβληματισμοί όπως, τί σημαίνει αυτή η νέα υπηρεσία για τις βιβλιοθήκες, πώς μπορεί να συνεργαστεί με τις ήδη υπάρχουσες, αν προσδίδει προστιθέμενη αξία στην κάθε βιβλιοθήκη, κ.ά. Τέλος, έμφαση δίδεται στα πρότυπα μεταδεδομένων, στη διαλειτουργικότητα και κυρίως, στην ανάγκη υιοθέτησης μιας εθνικής πολιτικής για την δημιουργία αποθετηρίων με στόχο την προβολή και διατήρηση της εθνικής πολιτιστικής κληρονομίας και του εθνικού περιεχομένου. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου στον Οργανισμό Μεσολάβησης & Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), Πλατεία Βικτωρίας 7, πλησίον του ηλεκτρικού σταθμού Βικτώρια, αίθουσα εκπαιδευτικών σεμιναρίων – επιμόρφωσης (7ος όροφος), από 16:30 – 19: 30. To κόστος συμμετοχής είναι είκοσι ευρώ (20¤) για τα μέλη της ΕΕΒΕΠ και πενήντα ευρώ (50¤) γ ια τα μη μέλη, ενώ σε όσους συμμετέχουν στο σεμινάριο θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για δηλώσεις συμμετοχής συμπληρώστε την επισυναπτόμενη φόρμα συμμετοχής (http://www.eebep.gr/files/formsem.doc) και στείλτε τη στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info@eebep.gr Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΕΒΕΠ Τρίτη και Πέμπτη 17:30 – 19:30.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΕΠΙΣΚΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Μια παράσταση βασισμένη σε ποιήματα της Κικής Δημουλά
Θέατρο Τέχνης ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ
Θεατρική περίοδος 2009-2010
ΥΠΟΓΕΙΟ-Πεσμαζόγλου 5 Διαβάστε περισσότερα... "ΟΡΕΣΤΗΣ" Του Γιάννη Ρίτσου Από το "Θέατρο 22 Μαΐου" Διαβάστε περισσότερα... ΜΜΣΤ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Μαθήματα για τον Πολιτισμό του 20ού αιώνα«Ιστορικές Πρωτοπορίες και Μοντέρνα Τέχνη» Διαβάστε περισσότερα... ΜAD LIVE “Mad Live Sundays @ Guzel”
Ξεκινάνε τα πιο hot κυριακάτικα Parties με live αγαπημένων καλλιτεχνών Κυριακή 11 Οκτωβρίου οι Émigré Διαβάστε περισσότερα... ΙΑΝΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Ζ.Α. ΜΠΡΙΓΙΑ-ΣΑΒΑΡΕΝ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΛΕΝΑ ΤΕΡΚΕΣΙΔΟΥ- ΠΑΙΔΙΚΟΣ IANOS ΠΟΠΗ ΑΣΤΕΡΙΑΔΗ- ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ Διαβάστε περισσότερα... KOΡΩΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ Δύο νέοι ηθοποιοί, μια παράσταση βγαλμένη μέσα από το τί οι ίδιοι οι έφηβοι μας είπαν για τη βία, το σχολείο, την οικογένεια. Και το κουβεντιάζουμε ανοιχτά μετά από κάθε παράσταση... Διαβάστε περισσότερα... Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ Ο ΛΥΚΟΣ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ«ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΘΩΝΗΣ» Η φωτογραφία για το περιβάλλον δε μπορεί να έχει μονοδιάστατη εικονογραφική, πολιτική ή εκθεσιακή προοπτική.
Η φωτογραφία για το Περιβάλλον γίνεται περιβάλλον και ταξιδεύει στην προσπάθειά της να παρακινήσει το εν δυνάμει κοινό της να αναλογιστεί και για τη φωτογραφία και για το περιβάλλον, γιατί όχι και για τη σχέση τους. Διαβάστε περισσότερα... ΑΤΗENS PHOTO FESTIVAL - ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ : ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ PORTFOLIO ONLINE ΥΠΟΒΟΛΗ http://www.hcp.gr/submission.html Δευτέρα 19/10 & Δευτέρα 26/10Λήξη υποβολής συμμετοχής: 16/10/09 Διαβάστε περισσότερα... ΑΠΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΑ ΜΕΡΗ ΧΑΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ Θέατρο Τέχνης ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ Θεατρική περίοδος 2009-2010 Διαβάστε περισσότερα...
AVANT PREMIERE Της ταινίας «Έτσι πήραμε το Γούντστοκ»!Διαβάστε περισσότερα... 03 ΤHESS SHORTRFILM FESTIVAL - 44th DIMITRIA Διαβάστε περισσότερα...

Thessaloniki International Film Festival

Συνεργασία του ΦΚΘ με το London Greek Film FestivalΤο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, εν όψει της 50ης επετειακής του διοργάνωσης, συνεργάζεται με το 2ο London Greek Film Festival, που θα διεξαχθεί από τις 30 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου στο The Hellenic Centre που βρίσκεται στο West End, στην καρδιά του Λονδίνου. *** Προβολές στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Αντίχριστος
Δανία, Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Ιταλία, Πολωνία, 2009Σκηνοθεσία: Λαρς φον Τρίερ. Έγχρωμη, 109΄. ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑΝΕΖΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Ένας πετυχημένος άνθρωπος Κούβα, 1986 Σκηνοθεσία: Ουμπέρτο Σολας, Έγχρωμη, 116΄. Μνήμες υπανάπτυξηςΚούβα, 1968
Σκηνοθεσία: Τονίνο Γκουτιέρεθ Αλέα, Έγχρωμη, 106΄. 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Why Cinema Now? 13-22 Νοεμβρίου 2009
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ Τα Βαλκάνια, η γεωγραφική περιοχή με την ξεχωριστή φυσιογνωμία και τη γοητευτική πολυμορφία, με τις ιδιαίτερες ιστορικοπολιτικές διεργασίες που άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα στις ζωές των ανθρώπων και την κουλτούρα τους, βρίσκονται για 16η χρονιά στο επίκεντρο του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια στο πλαίσιο του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Φέτος, αυτή η γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στους βαλκάνιους κινηματογραφιστές και το διεθνές κοινό συνδυάζεται ιδανικά με την επιθυμία του 50ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να αποτελέσει μια αφορμή για σκέψη, διάλογο και επικοινωνία, καθώς και να διατυπώσει μια πρόταση επαναπροσδιορισμού της έβδομης τέχνης, με κεντρικό σύνθημα το ερώτημα ''Why cinema now?''.
«Στόχος του προγράμματος Ματιές στα Βαλκάνια είναι η προώθηση του βαλκανικού σινεμά και η διεύρυνση των δυνατοτήτων συνεργασίας των κινηματογραφικών δυνάμεων της ευρύτερης περιοχής, πολιτική που γίνεται πράξη σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες του, καταξιωμένου πλέον, ταμείου ανάπτυξης σεναρίων Balkan Fund και του Balkan Works in Progress», επισημαίνει η διευθύντρια του Φεστιβάλ, Δέσποινα Μουζάκη.
Εκτός από το μεγάλο αφιέρωμα στον σέρβο κινηματογραφιστή Γκόραν Πασκάλιεβιτς, το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια, υπεύθυνος του οποίου είναι ο Δημήτρης Κερκινός, παρουσιάζει φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα με τις πιο σημαντικές πρόσφατες ταινίες από τη Ρουμανία, την Σερβία, την Σλοβενία, την Τουρκία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Κροατία.
Οι δημιουργοί των Βαλκανίων αντιπαραβάλλονται καυστικά στις μελανές σελίδες του παρελθόντος, οι οποίες καθόρισαν τις κοινωνικές δυναμικές και το πολιτιστικό γίγνεσθαι στις πατρίδες τους.
Παράλληλα, προσεγγίζουν μέσα από την ιδιαίτερη κινηματογραφική τους γραφή τη σύγχρονη πραγματικότητα και όλες τις ευαίσθητες εκφάνσεις της, όπως τη μετανάστευση, τον καπιταλισμό και τις αμφίβολες συνέπειές του, τα εθνικά αλλά και τα προσωπικά αδιέξοδα, την σκληρή καθημερινότητα και τα προβλήματα των νέων, αρθρώνοντας έναν δυναμικό κινηματογραφικό λόγο που διαθέτει παγκόσμιο αντίκτυπο. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ
Σινεμά στο Πιάτο 9-14 Οκτωβρίου 2009 Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων για την 50η του επέτειο (13-22 Νοεμβρίου) συνδιοργανώνει από τις 9 έως τις 14 Οκτωβρίου, στο Ολύμπιον το Σινεμά στο Πιάτο, ένα πρωτοποριακό κινηματογραφικό αφιέρωμα που αναδεικνύει τη σχέση του σινεμά με τη γαστρονομία.
Το Σινεμά στο Πιάτο, ανεβαίνει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, προσφέροντας στο κοινό γευστικά ταξίδια με οδηγό την 7η τέχνη.
Σινεμά και γεύση συνδυάζονται ιδανικά μέσα από ένα πρόγραμμα που γοητεύει τις αισθήσεις. Μετά το τέλος κάθε προβολής, το κοινό θα μπορεί να συνεχίσει τη βραδιά του σε επιλεγμένα εστιατόρια της πόλης, όπου διάσημοι σεφ εμπνευσμένοι από τις κινηματογραφικές εικόνες θα μεταφράζουν την ατμόσφαιρα της ταινίας σε υψηλή γαστρονομία.
Με αφετηρία τις έξι κινηματογραφικές προτάσεις που θα φιλοξενηθούν στο Ολύμπιον, εστιατόρια της Θεσσαλονίκης προτείνουν ειδικά cine menu έντεκα καταξιωμένων ελλήνων και ξένων σεφ που θα ζωντανέψουν τις μυρωδιές και τις γεύσεις της κάθε ταινίας.
Το αφιέρωμα ξεκινά με την avant - premiere της ταινίας Βασίλισσα Βικτώρια: Τα χρόνια της νιότης του Ζαν Μαρκ Βαλέ, ενώ ακολουθούν οι ταινίες: Waitress της 'Ειντρεν Σέλι, Ταξίδι στο Darjeeling/ The Darjeeling Limited του Γουές Άντερσον, Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι / Girl with the pearl earring του Πίτερ Γουέμπερ, Ντίβα / Diva του Ζαν Ζακ Μπενέξ, Νευρικός Εραστής / Annie Hall του Γούντι Άλεν.
Τις ταινίες θα προλογίσουν γνωστοί κριτικοί κινηματογράφου και γεύσης.
Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ

«Η Σολομώντεια Λύση»

«Η Σολομώντεια Λύση» του Γιάννη Καλατζόπουλου, βασισμένο στο κινέζικο έργο του 13ου μ.Χ.αι. «Ο Κύκλος με την Κιμωλία», απ’όπου εμπνεύστηκε και ο Μπέρτολτ Μπρεχτ το ομώνυμο αριστούργημά του. ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ ΑΠΟ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 Πριν από περίπου 50 χρόνια ο Μπερτολτ Μπρεχτ πήρε ένα παλιό παραμύθι και το έκανε θεατρικό έργο για μεγάλους. Ο Γιάννης Καλατζόπουλος πήρε αυτό το έργο και το ξαναέκανε παραμύθι για παιδιά.
Το Θέατρο Σοφούλη επέλεξε να ανοίξει την Παιδική του Σκηνή με το θαυμάσιο αυτό έργο που είναι ένας ύμνος στην αληθινή και ανυπόκριτη αγάπη. Ο κύκλος με την κιμωλία είναι μια αλληγορία με θέμα την αγάπη, στηριγμένη στον πανάρχαιο μύθο.
Μια βασίλισσα κυνηγημένη από στασιαστές, εγκαταλείπει το μωρό της.
Το βρίσκει η υπηρέτρια της και αποφασίζει να το πάρει για να το γλιτώσει από τους διώκτες του. Κυνηγημένη πλέον και αυτή, υποφέρει τα πάνδεινα για να του εξασφαλίσει μια στέγη και λίγο γάλα. Μια αληθινή αγάπη αναπτύσσεται στο παιδί και στην θετή του μητέρα, ώσπου, μετά από χρόνια το καθεστώς αλλάζει και το παιδί γίνεται ο νόμιμος κληρονόμος του θρόνου και μιας αμύθητης περιούσιας.
Τότε εμφανίζεται η φυσική του μητέρα και το διεκδικεί.. Και ο «ιδιόρρυθμος « δικαστής θα κάνει το πείραμα: Βάζει το παιδί στην μέση ενός κύκλου και ζητάει από τις δύο μητέρες να το τραβήξουν προς το μέρος τους, πιάνοντας από το ένα χέρι η καθεμιά, και όποια νικούσε θα το έπαιρνε υπό την κηδεμονία της.
Σε ένα υπέροχο σκηνικό, με πλούσια κοστούμια, πολλή μουσική, τραγούδια, χορό και με την συμμετοχή των παιδιών, περνούν με ευχάριστο τρόπο αξίες όπως η αυταπάρνηση, η αλληλοβοήθεια, η αγάπη και η συλλογικότητα που πιστεύουμε πως είναι τα μόνα αντίδοτα σε έναν κόσμο βίας, ατομισμού, και λατρείας του κέρδους. Ταυτότητα της παράστασης Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλατζόπουλος Μουσική: Δημήτρης Λέκκας Σκηνικά-Κοστούμια: Βαλεντίνο Βλάσης Βαλάσης Χορογραφίες: Κατερίνα Ανδριοπούλου Φωτισμοί: Χρήστος Γιαλαβούζης Παίζουν οι ηθοποιοί: Κώστας Γακίδης, Παυλίνα Χαρέλα, Σίσσυ Ιγνατίδου, Φώτης Πυρυτίδης, Ηλίας Μπερμπελής, Τατιάνα Τσαπικίδου. Πληροφορίες παράστασης Πρεμιέρα: Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009 Ημέρες: κάθε Κυριακή και καθημερινές για σχολεία Ώρα: 11.30 π.μ. Χώρος: Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη Καλαμαριά (με τη γραμμή Νο 5 του ΟΑΣΘ, Νέα Κρήνη, στάση Βερβελίδη) Τιμή Εισιτηρίου: 12 ευρώ (Ειδικές τιμές για γκρουπ) Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2310423925 Email: info@theatrosofouli.gr Site: www.theatrosofouli.gr Οργάνωση παραγωγής: Γιάννης Γκουντάρας Επικοινωνία: Δάφνη Μουστακλίδου, 6972294695,

Θέλουν τους τυπογράφους δεμένους στο άρμα της υποταγής

Οι εγκάθετοι του Περισσού και της ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ στην τυπογραφία και στην ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ του κκε. Έχουν στείλει τα τσιράκια τους και απειλούν τους πάντες για να σταματήσουν την μοναδική ελεύθερη φωνή του κλάδου, το typografeio μας. Χρησιμοποιούν τον κομματικό τους στρατό και τους ιδεολογικά προσκείμενους στο κόμμα και στον κρατικό μηχανισμό, προσπαθώντας να σβήσουν την μοναδική φωνή που δεν μπορούν να ελέγξουν. Ο φανατισμός δεν τους αφήνει να δουν ότι είμαστε όλοι εμείς και είμαστε παντού! Εάν καταφέρουν και βγάλουν την κομματική κουκούλα, τους δίνεται μια ευκαιρία, μέσα από το typografeio να ξεκινήσει ένας ανοικτός δημόσιος διάλογος χωρίς κλειστές πόρτες! Συντρόφια, αντέχετε την πρόκληση; κίνημα τυπογράφων Οι συντακτική επιτροπή Πρόκειται για ιδιαίτερες πτυχές της ταξικής πάλης σήμερα, για τις οποίες δεν υπάρχει ανάλογη εμπειρίαΜονόδρομος είναι η εργατική αντεπίθεση, η ένταση της ταξικής πάλης απέναντι στις αντιλαϊκές συνέπειες της οικονομικής καπιταλιστικής τακτικής της ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ και του κκε. Η ιδεολογική - πολιτική συνειδητοποίηση του κλάδου προϋποθέτει διαδικασίες αλλεπάλληλων συγκρούσεων με τους καπιταλιστές της τυποεκδοτικής, με την ιδεολογία και την πολιτική της αρπαχτής και της εξουσίας τους , με τους θεσμούς της, μέρος των οποίων είναι και το κόμμα που τους στηρίζει το κκε ή και τα «διαφοροποιημένα» υποστηρίγματα τους. -- http://www.typografeio.blogspot.com/ Η ταξική πάλη διαμορφώνει τη συνείδηση. Διαδικτυακό βήμα τυπογραφείων, βιβλιοδετείων, προεκτύπωσης. typografeio

ΤΑ ΧΑΛΚΙΝΑ ΤΗΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ ΣΤΗ ΧΡΥΣΑ

Οι μεγαλύτεροι στο χωριό θυμόμαστε πως ήταν τα πανηγύρια παλιά.
Γλέντι και χορός για όλους χωρίς πολλά άλλα.
Απλά και λιτά.
Όλο το χωριό μαζί.
Έτσι θέλουμε να γιορτάσουμε ξανά το παλιό μας πανηγύρι για την Αγία Παρασκευή.
Όλο το χωριό μαζί και όλοι όσοι θέλουν να διασκεδάσουν με τα Χάλκινα της Γουμένισσας! Σας περιμένουμε, Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου, από τις 6 το απόγευμα. Στην πλατεία του χωριού μας. ΤΑ ΧΑΛΚΙΝΑ ΤΗΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ
ΣΤΗ ΧΡΥΣΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΩΡΑ; ΑΠΟ ΤΙΣ 6 μ.μ.

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

ΠΙΠΙΤΣΑ IS BACK!!! Η οικονομική κρίση χτύπησε και την Πιπίτσα και έτσι η δημοφιλής ηρωίδα ψάχνει δουλειά.
Η αγαπημένη μας ηρωίδα αυτή τη φορά μας ταξιδεύει στα επαγγέλματα και μέσα από όμορφα τραγούδια μας βοηθά να τα γνωρίσουμε.
Συγγραφέας:Μάρω Θεοδωράκη
Τραγουδούν: Μάρω Θεοδωράκη, Σωτήρης Καρκαλέμης Ναταλί Αμάν και Χριστίνα Κουτσοφιού
Εικονογράφος: Νίκος Μαρουλάκης
Έτος:9 Οκτωβρίου 2009
Σχήμα:22x24 Σελίδες:56
Εξώφυλλο:Σκληρό ISBN:978-960-6864-26-1
Ένας ήρωας που ξεχώρισε και αγαπήθηκε απ την σειρά πολύχρωμοι χαρταετοί ο Σάκης Γαλατάκης της Λένας Τερκεσίδου ξεκινάει μια νέα αποστολή.
Ο Σάκης Γαλατάκης στο Φασφουντοχωριό κυκλοφορεί σε βιβλίο μεγάλου σχήματος με CD και σε μουσική του Φώτη Σιβριγιάν
Συγγραφέας:Λένα Τερκεσίδου
Εικονογράφος: Φερένα Σκόρδη
Μουσική: Φώτης Σιβριγιάν
Έτος:9 Οκτωβρίου 2009
Σχήμα:21Χ29 Σελίδες:32
Εξώφυλλο:Σκληρό ISBN:978-960-6864-27-8
Η πρεμιέρα της Πιπίτσας θα γίνει στο βιβλιοπωλείο Διάμετρος στην Χαλκίδα
η πρεμιέρα του Σάκη Γαλατάκη θα γίνει στον Ιανό της Αθήνας
2η παρουσίαση του Σάκη στο βιβλιοπωλείο Ορόσημο στη Ν.Σμύρνη
Παρουσίαση στο Σπίτι του Σοφούλη στη Λάρισα του βιβλίου η Βασίλισσα Νανελένε και ο πρίγκιπας Μάριο Καπρίλι
Παρουσίαση του βιβλίου ο Τρομερός Βέιν στον Αστερισμό του κύκνου στον Ιανό της Αθήνας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ Ε-PONTOS

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΟ Ινφογνώμων Πολιτικά Αρμενικό Ζήτημα "Ανοησίες τα περί γενοκτονίας" Για κάθε εθνοφρουρό αναλογούν σήμερα 3,1 Τούρκοι στρατιώτες Η Αγκυρα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε νησιά μας Το παράπονο ενός τραυματία της τουρκικής εισβολής Τιμούν δύο ήρωες του πολέμου «Αυτή η ελληνοτουρκική αψιμαχία με αντικείμενο ένα ακατοίκητο κομμάτι γης, έκτασης ίσως δύο οικοδομικών τετραγώνων, εμφανίζει στοιχεία κωμικής όπερας» Αν είχε καταργηθεί το υπουργείο, δεν θα το παραλάμβαναν 4 υπουργοί Στο φως απόρρητα στοιχεία για τα Ιμια Αδιέξοδο διαρκείας στο λιμάνι Πειραιά Αποχή των λιμενεργατών και το Σαββατοκύριακο. «Τεστ» με σκούπα στα Εξάρχεια Νέο μοντέλο διακυβέρνησης από Γ. Παπανδρέου Ταμειακό έλλειμμα - σοκ 12% του ΑΕΠ βλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος "Πολύ θλιβερό"χαρακτήρισε το Νόμπελ Ειρήνης του Μπαράκ Ομπάμα κάτοχος του ίδιου βραβείου Έρχεται στην Κύπρο ο Λαβρόφ "Ξεκάθαρη και γνωστή η θέση της Ελλάδας" ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΟΙ «ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ» Ο Πούτιν ξανάρχεται! ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ… ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ Ο ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ ΠΩΣ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΟ ΝΑ ΑΙΓΑΙΟ ΙΜΙΑ : Zώσα προσωπικη βιωματική μαρτυρία περί του «θερμού επεισοδίου» στα Ιμια τον Ιανουαριο του 1996