Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου (28 – 31 Ιανουαρίου 2011)

4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου                             
(28 – 31  Ιανουαρίου 2011)                             
Το ετήσιο ραντεβού για τα παιδιά και τους εφήβους που αγαπούν το διάβασμα...                       
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟΤ) διοργανώνουν  την 4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 31 Ιανουαρίου 2011 στις εγκαταστάσεις της HELEXPO, στο Μαρούσι.                      
Η Έκθεση διοργανώνεται με τη συνεργασία των εκδοτών παιδικού - εφηβικού βιβλίου, του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) και του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ).
Στη διάρκεια αυτού του τετραημέρου, οι μικροί και οι μεγάλοι επισκέπτες της Έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία ν’ αγκαλιάσουν τα βιβλία και να ταξιδεύσουν μαζί τους στον υπέροχο κόσμο της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας.              
Πρόκειται για μια ξεχωριστή συνάντηση που όχι μόνον κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών και των εφήβων αλλά και διευρύνει τους ορίζοντές τους μέσα από τη γραφή και την ανάγνωση.                      
Τι θα βρει ο επισκέπτης στην Έκθεση:                          
Όπως κάθε χρόνο,                                     
Όλη τη βιβλιοπαραγωγή της χρονιάς για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα                                   
Μια τεράστια Παιδική Γωνιά (5-12 ετών) με ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα                        
…αλλά και τρεις καινοτομίες,                           
Τη Γωνιά των Εφήβων (13-17 ετών).                                
Τη Γωνιά Εκπαιδευτικών και Γονέων.                            
Το περίπτερο του «Μικρού Αναγνώστη» -ο νέος κόμβος του ΕΚΕΒΙ για παιδιά http://www.mikrosanagnostis.gr/ με το δικό του πρόγραμμα εκδηλώσεων.                        
ΟΡΓΑΝΩΣΗ:                                
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) / Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού (ΥΠΠΟΤ)                         
με τη συνεργασία: των εκδοτών παιδικού και εφηβικού βιβλίου, του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) και του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ)

ARCTUROS - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 Άσχημα έκλεισε το 2010                   
Ένα ακόμη αρκουδάκι έπεσε θύμα τροχαίου τη νύχτα των Χριστουγέννων στον κάθετο άξονα Σιάτιστας –Κρυσταλλοπηγής της Εγνατίας Οδού, στα όρια του Δήμου Ίωνος Δραγούμη στην έξοδο προς το Δ.Δ. Βογατσικού και νεαρή θηλυκή λύκαινα 2,5 ετών και βάρους 36 κιλών βρήκε ακαριαίο θάνατο στις 9.00 το πρωί της 26ης Δεκεμβρίου στον οδικό άξονα Αμυνταίου Φλώρινας, στη διάβαση Κλειδίου.                               
Διαβάστε περισσότερα για το αρκουδάκι                                     
Διαβάστε περισσότερα για τη λύκαινα                                          
O ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στην 1η Διεθνή συνάντηση του LIFE+ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ                                         
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ εμπνέει τους μαθητές                      
Φορέστε τα ίχνη της άγριας ζωής                                
H φύση δεν μας χρωστάει τίποτα. Εμείς πολλά.                        
Μία ελάχιστη συνεισφορά σήμερα είναι αρκετή για να νας φέρει πιο κοντά σε ένα καλύτερο αύριο. Δώσε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.                       
Στήριξε τώρα τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ. Την περιβαλλοντική οργάνωση που ενεργεί για τη συνολική διαχείριση των δασών και της άγριας ζωής στη χώρα μας. Στήριξε, έτσι, το δικό σου δικαίωμα σε ένα καλύτερο μέλλον.                              
Γίνε τώρα με την αρχή της νέας χρονιάς Υποστηρικτής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ

Πρόσκληση σε πάρτι | Σάββατο 22-01-11 | εκδόσεις Κέδρος

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΑ FM

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΑ FM                       
(εκπομπή  Κυριακής 16ης Ιανουαρίου 2011)                                 
Η ραδιοφωνική εκπομπή  της Ένωσης Ελλήνων  Βιβλιοθηκονόμων &Επιστημόνων  Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κάθε Κυριακή κοντά σας από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι στη συχνότητα του Επικοινωνία 94 FM, Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής.                              
Στη 1η εκπομπή για το 2011 παρουσιάστηκαν οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες Κερατσινίου και Δραπετσώνας με εκλεκτές καλεσμένες την κ. Μαρία Κορκίδη, Προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κερατσινίου και την κ. Δέσποινα Καρασαρίδου Υπεύθυνη της Δ ημοτικής Βιβλιοθήκης Δραπετσώνας.            
Στην εκπομπή με αφορμή τις παραπάνω Βιβλιοθήκες, οι συναδέλφισσες παρουσίασαν το πολύπλευρο έργο που επιτελούν οι δημοτικές βιβλιοθήκες στις τοπικές κοινωνίες ως φορείς εκπαίδευσης, πολιτισμού και πληροφόρησης των πολιτών, μέσα από δράσεις, υπηρεσίες και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν.                    
Για το λόγο αυτό έγινε ξεχωριστή αναφορά στη νέα αρχιτεκτονική του προγράμματος «Καλλικράτη» που εφαρμόζεται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και για το ρόλο και τη θέση των δημοτικών βιβλιοθηκών στο νέο διοικητικό πλαίσιο.
Κυρίως επισημάνθηκε η επιτακτική ανάγκη για τη θεσμική κατοχύρωση που αφορά τη θέση και τον ρόλο των δημοτικών βιβλιοθηκών στη νέα διοικητική πραγματικότητα.                   
Τονίστηκε η αναγκαιότητα για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει και θα ενδυναμώνει τη λειτουργία τους ως υπηρεσίες των Δήμων για να μπορούν να ενταχθούν σε α ναπτυξιακή πορεία μέσα και από τις δυνατότητες του ΕΣΠΑ, ώστε να μπορούν να παρέχουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τις αυξανόμενες προκλήσεις του μέλλοντος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η αναφορά για το ιστορικό αρχείο για τους παραπάνω Δήμους αλλά και για τους Δήμους συνολικά. Στην εκπομπή παρουσιάστηκε επίσης η έκδοση «Ευρετήριο Δημοτικού Αρχείου Δραπετσώνας 1951 – 1980» της Ελένης Κυραμαργιού (ΙΝΕ/ΕΙΕ – 113, Δήμος Δραπετσώνας, 2010).                         
Επίσης είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε τηλεφωνικά με την κ. Βάσω Στρακαντούνα, συναδέλφισσα – βιβλιοθηκονόμο που εργάζεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών η οποία εκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Ζωγράφου και ανέλαβε τη θέση της Γενικής Γραμματέας στο δημοτικό συμβούλιο.
Το γεγονός είναι σημαντικό γιατί όταν άξιοι συνάδελφοι βρίσκονται στα κέντρα λήψ ης αποφάσεων σίγουρα έχουμε να ελπίζουμε πολλά.
Άλλωστε αυτό μας δήλωσε και η ίδια για το Δήμο που πρόκειται να ασκήσει τα νέα της καθήκοντα καθώς η ενασχόλησή της με τα κοινά επί σειρά ετών σε συνδυασμό με τη διάθεση προσφοράς όπως και η πεποίθηση ότι υπάρχει ακόμα δυνατότητα παρέμβασης και για αλλαγές αποτέλεσαν το έναυσμα προκειμένου να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση. 
Είναι γεγονός ότι οι δημοτικές βιβλιοθήκες  πρέπει να έχουν ένα διακριτό ρόλο στις νέες αυξημένες αρμοδιότητες που περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Καλλικράτης» στους ΟΤΑ προς όφελος του Έλληνα πολίτη για τη Δια Βίου Μάθηση, την Πληροφοριακή Παιδεία, τις νέες τεχνολογικές εφαρμογές αλλά και στη διατήρηση, διάχυση και διάδοση της τοπικής πολιτιστικής και πολιτισμική μας κληρονομιάς.                         
Τα σημαντικότερα νέα/ εκδηλώσεις που αναφέρθηκαν στην εκπομπή  ήταν: 
Η πρόσκληση από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στην Συνδιάσκεψη για τη διαμόρφωση Εθνικής Πολιτικής για τα Αρχεία και τις Βιβλιοθήκες που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, ο οποίος θα τιμήσει με την παρουσία του την Συνδιάσκεψη. Η συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 27 & 28 Ιανουαρίου στην αίθουσα «Πρωτέας» στην Αίγλη του Ζαππείου.                                   
Η εκδήλωση της Βιβλιοθήκης του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Χαλανδίου, «Συνταγογραφώντας την Ανάγνωση: Η Λογοτεχνία ως μέσο ενδοσκόπησης και αυτογνωσίας (19/1/2011 ώρα 17:00) καθώς επίσης και η συνάντηση της λέσχης ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης του Αετοπούλειου στην οποία η ομάδα ανάγνωσης διαβάζει το βιβλίο «Στη Δευτέρα Παρουσία ας μας βάλουν απουσία» του Χρήστου Χειμωνίδη (26/1/2011 Βιβλιοπωλείο «Μικρός Κοραής, ώρα 18:30).                 
Οι προβολές ταινιών που βασίζονται σε λογοτεχνικά κείμενα από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λειβαδειάς στο πλαίσιο της οποίας θα προβληθεί η ταινία του Χρίστου Σιοπάχα «Η κάθοδος των 9», βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Θανάση Βαλτινού την Τρίτη 18 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λειβαδειάς, στις 9μμ.                       
Τα δωρεάν εισαγωγικά μαθήματα στις νέες τεχνολογίες που διοργανώνονται από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας (Ιανουάριος 2011) και η πραγματοποίηση με επιτυχία 2 εργαστηρίων ρομποτικής (παιδιά 6- 10 ετών) όπως επίσης και το club για μεγαλύτερα παιδιά (11- 17 ετών), την περίοδο των διακοπών από τα σχολεία.                          
Τα 10 χρόνια λειτουργίας της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας  “Wikipedia” και η εκδήλωση που διοργανώνεται από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και τους συντάκτες της Βικιπαίδειας (17 Ιανουαρίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών).                       
Η ανακοίνωση από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2009. Επίσης η έκδοση της συλλογής διηγημάτων «Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν: αλλόκοτα διηγήματα (Λευκωσία: Eπιφανίου, 2010) από τον Ανδρέα Ανδρέου, Βιβλιοθηκονόμο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου και πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ).                         
Τέλος, ο 2ος κύκλος των σεμιναρίων της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης (Ε ΕΒΕΠ) σε θέματα σύγχρονων βιβλιοθηκονομικών υπηρεσιών και εφαρμογών (17 – 21 Ιανουαρίου στο Κέντρο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π.)

Geopolitics-GR

Geopolitics-GR                        
* Το Ισραήλ αναγνώρισε την ελληνική ΑΟΖ πριν καν την ανακηρύξει η Ελλάδα!                           
* Στο αρχείο η υπόθεση των μυστικών φυλακών της CIA στη Λιθουανία                         
* Ισπανικό ένταλμα σύλληψης για ναζί εγκληματία                       
* Oι ΗΠΑ υπέρ της ενίσχυσης της συμμαχίας με Νότια Κορέα                               
* Προσέγγιση Αγκυρας - Κούρδων                      
* Ο άγνωστος πόλεμος που μαίνεται στο Μεξικό                                
* Συνεχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου το Ιράν                               
* Παρέμβαση της Χεζμπολάχ για την πολιτική κρίση στο Λίβανο                                
* Βελτιώνεται η κατάσταση ασφάλειας στην Τυνησία

Ανταρσία βουλευτών για τα δέκα στρέμματα - «Πράσινος» πονοκέφαλος

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ                                 
Ανταρσία βουλευτών για την οικοδοµή                               
Διαµηνύουν ότι δεν θα ψηφίσουν ρύθµιση για τη δόµηση στις περιοχές Natura                              
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος                                
«Τύµπανα πολέµου» ηχούν πάλι στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ. Αφορµή για τη νέα αντιπαράθεση, το νοµοσχέδιο της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρµπίλη για τη βιοποικιλότητα, του οποίου βασική διάταξη αναφέρει ότι σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί Νatura καθορίζεται σε 10 στρέµµατα το εµβαδόν των οικοπέδων εντός των οποίων θα επιτρέπεται στο εξής η οικοδοµική ή άλλη δραστηριότητα.                       
Οι βουλευτές προειδοποίησαν ήδη την κυβέρνηση ότι «αυτό το νοµοσχέδιο δεν περνάει» και την κάλεσαν να ζητήσει από την αρµόδια υπουργό «να το πάρει πίσω».                    
Το τελεσίγραφο διατυπώθηκε την περασµένη εβδοµάδα, αλλά µέχρι χθες δεν υπήρχε η παραµικρή ένδειξη για το τι προτίθεται να πράξει η κ. Μπιρµπίλη, η οποία δέχεται ισχυρή κριτική από τους βουλευτές επειδή – για άλλη µία φορά, όπως λένε – νοµοθετεί χωρίς να συνεργάζεται µε τα µέλη της Κοινοβουλευτικής Οµάδας.                       
Το νοµοσχέδιο που φτάνει αύριο προς συζήτηση στην αρµόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εµπορίου της Βουλής έχει ξεσηκώσειτις αντιδράσειςτων βουλευτών επειδή, όπως υποστηρίζουν, «µε τη γενική αύξηση της αρτιότητας των οικοπέδων από τα 4 στα 10 στρέµµατα, ουσιαστικά µηδενίζεται η ήδη ελάχιστη, λόγω της ύφεσης, οικοδοµική δραστηριότητα που σηµειώνεται στη χώρα».                        
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Today at InfognomonPolitics                    
* Να παραδειγματιστούμε από την Κύπρο                               
* Δημιουργία στρατοπέδων σε… θάλασσα και ξηρά                               
* Νέα ισραηλινή επίθεση στο Λίβανο προβλέπει Αμερικανο-εβραίος διανοητής                                
* "Λούφα-Απαλλαγή-Εξαγορά". Οι "θητείες" των πολιτικών μας!                                 
* Ένα καλό μάθημα                           
* Το φυσικό αέριο και οι γεωπολιτικές επιπτώσεις (Μέρος β')                          
* Το φυσικό αέριο και οι γεωπολιτικές επιπτώσεις (Α''Μέρος)                               
* Τα δώρα που φέρνουν οι Δαναοί                             
* Το ευαγές ίδρυμα ICG και οι μυρωμένες εκθέσεις του.Οι αξιωματούχοι του είναι πρώην υψηλόβαθμοι πρώην διπλωμάτες διαφόρων χωρών                                
* ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ :Το μήνυμα από την Κρήτη                                
* Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Κιπρίς για τις προτάσεις της Τ/κ πλευράς                           
* Μυστική διπλωματία και φανερά λάθη                            
* Ενα πολύ παράξενο διπλωματικό τρίγωνο                           

* «Ιστορική» συμφωνία ΒΡ - Ρωσίας για τα κοιτάσματα στην Αρκτική                             
* Ο στόλος της Αθήνας έκανε τον Χρυσό Αιώνα                              
* Μικρό Ελντοράντο σε ορυκτό πλούτο η Ελλάδα                       
* Η Χίλαρι σε Αθήνα, Αγκυρα και Σόφια                      
* Λαθρομετανάστες, έγερση εμποδίων και λήψη μέτρων                           
* Το Ισραήλ θέλει την Ελλάδα σε ρόλο «συντονιστή»                           
* Θέλουν το Καστελόριζο εκτός... Αιγαίου .Η συνάντηση Παπανδρέου- Ερντογάν στο Ερζερούμ αναζωπύρωσε τα σενάρια περί «μυστικής συμφωνίας»                         
* Το τουρκικό κρατίδιο της γερμανικής ομοσπονδίας.Οι ζώνες του Βερολίνου και το σύστημα χωριστής κηδεμονίας                         
* Άμυνα - Υπάρχουν ξένοι που θέλουν την ΕΑΣ                         
* Τελικά η αρρώστια της άθλιας δημοσιογραφίας έχει εξαπλωθεί και εκτός Ελλάδος!!! Θαυμάστε το BBC, γνωστό και ως 'προπύργιο' της δημοσιογραφικής δεοντολογίας!                         
* Τα τέσσερα κομμάτια του ενεργειακού «παζλ» στη Θράκη                              
* ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ-ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ

Νέα από το e-Pontos

Νέα από το e-Pontos                            
* ΑΣ ΣΗΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΝ ΣΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΝ                       
* EKΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ                         
* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ                              
* EKΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ                              
* Διαγράφουν Πόντιους από καταλόγους ανέργων                                    
* ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΛΒΕΤΙΑΣ