Τρίτη 26 Μαΐου 2009

ΤΕΤΑΡΤΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ Ν.ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ- ΠΟΤΙΔΑΙΑΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣΕίναι απίστευτο!
Λίγα λεπτά πριν τις 11 το πρωί σημειώθηκε και τέταρτο θανατηφόρο τροχαίο στο δρόμο Ν.Μουδανιών - Ποτίδαιας.
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το αίμα από το χθεσινό τροχαίο δυστύχημα με έναν νεκρό και σήμερα σημειώθηκε ένα ακόμα δυστύχημα, στο οποίο ενεπλάκησαν δύο οχήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο με τουρίστες πήγε να βγει στην επαρχιακή οδό με αποτέλσμα να συγκρουστεί με άλλο διερχόμενο.
Ο αλλοδαπός οδηγός ανασύρθηκε νερκός από την άμορφη μάζα σιδερικών που μετατράπηκε το αυτοκίνητό του και στο οποίο επέβεναν και άλλα άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν τραυματισμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής. Οι κάτοικοι της περιοχής δεν είχαν λόγια να περιγράψουν αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στο δρόμο Μουδανιών - Ποτίδαιας.
«Όλοι ξέρουν ότι ο δρόμος δεν είναι καλός.
Παρόλα αυτά οι οδηγοί οδηγούν απρόσεκτα και τρέχουν» λένε στο halkidikinews.gr. Στο μεταξύ, μετά τα απανωτά δυστυχήμα στο συγκεκριμένο δρόμο η Τροχαία Μουδανιών αύξησε τους ελέγχους και είχε σήμερα δύο αστυνομικά μπλόκα, σε διαφορετικά σημεία και από τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Ωστόσο το σημερινό τροχαίο έγινε λίγα χιλιόμετρα πριν τα μπλόκα της τροχαίας.

Η στρατηγική Ομπάμα για τη Μέση Ανατολή

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR Tου David Ignatius - Aρθρογράφου της Washington Post
Οι φίλοι του Μπέντζαμιν Νετανιάχου τον παρομοιάζουν με καλό παίκτη του πόκερ.
Εξηγούν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, προτού παίξει το χαρτί που ονομάζεται «παλαιστινιακό κράτος», θέλει να εξασφαλίσει τη δέσμευση των Αμερικανών περί της αποστρατιωτικοποίησης του κράτους αυτού. Διαβάστε όλο το άρθρο και πολλά ακόμα εδώ.

Ενόψει της απαγόρευσης του καπνίσματος...

...από την 1η Ιουλίου 2009, οι Εκδόσεις ΟΞΥ σας προτείνουν το βιβλίο του Richard Klein "Τα τσιγάρα είναι θεσπέσια". Γιατί, το κάπνισμα μπορεί να απαγορεύεται στους δημόσιους χώρους, το βιβλίο όμως επιτρέπεται παντού!!!
Oι εκδόσεις οξυ παρουσιάζουν το βιβλίο τουRichard KleinΤα τσιγάρα είναι θεσπέσια (Cigarettes are sublime) Μετάφραση : Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Αθήνα, 1995 Σελίδες : 240 ISBN: 978-960-761-409-4 Tιμή : 17,50€
Ο Klein γράφει για τη σχέση αγάπης (μίσους) της Αμερικής με το κάπνισμα, κοιτάζοντάς την μέσα από ένα λογοτεχνικό, φιλοσοφικό και πολιτισμικό πρίσμα. Μιλάει για την εξάρτηση του καπνιστή, αναλύοντας το δυνατό «λόγο» διαφόρων μέσων (ποίηση, σινεμά, ιστορίες πολέμου, φωτογραφία) στον οποίο οφείλονται κατά μεγάλο μέρος οι διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα του καπνίσματος. Πιστεύω ότι ο Klein επιτυγχάνει το σκοπό του στο μέγιστο. (Avital Ronell, συγγραφέας του Crack Wars) Ο Richard Klein είναι καθηγητής Γαλλικών στο Πανεπιστήμιο του Cornell και συντάκτης του Diacritics.
Έκοψε το κάπνισμα ενόσω έγραφε το Τα τσιγάρα είναι θεσπέσια και από τότε έχει απεξαρτηθεί από τη νικοτίνη. Το βιβλίο Τα τσιγάρα είναι θεσπέσια του Richard Klein ανήκει στη σειρά ΠΑΡΑ-ΜΟΡΦΩΣΗ των εκδόσεων ΟΞΥ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ
Δελτίο τύπου Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Χαλκιδικής κ. Γιάννης Δριβελέγκας θα συναντηθεί σήμερα 26-5-2009 με τους υπαλλήλους του Υπουργείου Τουρισμού στην Αθήνα όπου θα πραγματοποιήσει ομιλία εν όψει των ευρωεκλογών.

ΔΗΠΕΧ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ Δήμος Χανίων - ΔΗΠΕΧ 26/5/2009 - 26/5/2009 Σύμφωνα με το πρόγραμμα 19.00 - 21.00 Είσοδος : ελεύθερη
Ο Δήμος Χανίων και η Δημοτική Πολιτιστική Επιχείρηση, διοργανώνουν την Τρίτη 26 Μαΐου 2009, τη ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ, με σκοπό να ενδυναμωθούν οι σχέσεις των πολιτών και να αναπτυχθεί η αλληλεγγύη σε τοπικό επίπεδο. Οι εκδηλώσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν στι 7 το απόγευμα και θα ολοκληρωθούν στις 9 το βράδυ, είναι : Περιοχή Χαλέπα : ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕΪΝΤΑΝΙΟΥ Συμμετέχουν οι Παραδοασιακοί Σύλλογοι ΑΡΟΔΑΜΟΣ και ΦΑΡΟΣ Περιοχή ΠΑΧΙΑΝΩΝ Συμμετέχουν οι Παραδοασιακοί Σύλλογοι ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ και ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΡΗΤΗ Περιοχή ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ Συμμετέχουν οι ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΧΑΝΙΩΝ και ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΧΑΝΙΩΝ "Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ" Όλα τα συγκροτήματα συνοδεύουν μουσικοί από το ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ "Ο ΧΑΡΧΑΛΗΣ" Καλούμε τους κατοίκους των περιοχών αυτών και όχι μόνο, να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, ετοιμάζοντας διάφορα εδέσματα ή ότι άλλο μπορούν, έτσι ώστε να γίνει μια μεγάλη γιορτή, που θα μας φέρει πιο κοντά.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ

«ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ». Μυθιστόρημα. Νάτο λοιπόν, στα σπάργανα, το καινούριο μου βιβλίο... Με λένε Λίτσα Καραμπίνη και είμαι εκείνη που το γέννησα, ύστερα το βάφτισα και τώρα το πάει "ατα" ο ΑΡΜΟΣ.
Το ΄χω φασκιώσει σε 359 σελίδες και αν σκεφτείς να το υιοθετήσεις, ξέρεις, το τίμημά του είναι 15 ευρό. Και, μια που βρεθήκαμε για να γιορτάσουμε τα γεννητούρια, λέω, να σε φιλέψω ένα μικρούτσικο απόσπασμά του. Άντε βρε, χαλαλι σου... Νομίζω, πως, κάπου-κάπου ο Θεός κάνει καψόνια στους ανθρώπους για να σπάσει τη μονοτονία της ακατάπαυστης ροής του κόσμου του, ή, τα κάνει απλά και μόνο, έτσι, για τη πλάκα του. Κι έπειτα, θέλοντας να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον για τα πλάσματά του, αφήνει μέσα τους να εκκρεμεί για πάντα ο απόηχος απ΄ τα καψόνια που τους κάνει.
Αλλά μπορεί ακόμη και να έχει άλλους, δικούς του, ανεξερεύνητους λόγους.
Ποιος μπορεί να ξέρει… Στη δική μου περίπτωση, ή ο Θεός έκανε καψόνι στον πατέρα, κατά τον ερχομό μου στη ζωή, ή έπεσα πάνω σε μια στιγμή αφηρημάδας Του κι έτσι κάτι δεν Του πήγε καλά με τα γονίδιά μου.
Δηλαδή, φαντάζομαι πως τα κρατούσε σε μια χούφτα ανακατεμένα, μαζί με της δίδυμης αδελφής μου τα γονίδια και ό,τι περίσσεψε απ΄ αυτήν τα σκόρπισε σε μένα, έτσι στο… «πάρ΄ τα και ξεμπέρδεψέ τα μόνη σου… αν μπορείς και… όποτε μπορέσεις…». Και από τότε, κάθεται ο Θεός και κάνει χάζι μ΄ όλα κείνα τα μπερδέματα που εκκρεμούνε μέσα μου. Βαδίζω αργά στο πλακόστρωτο που οδηγεί μπροστά από την εκκλησία, λες και περιπλανιέμαι όλη αυτή την ώρα μόνο και μόνο για να φτάσω ως εδώ. «Ε, και λοιπόν, τι κολλάς;
Η ζωή συνεχίζεται…» λέω με το νου μου, μα μόλις αντικρίζω τα μαρμάρινα σκαλιά βουρκώνουνε τα μάτια μου, ενώ εκείνα, σα να μου φαίνεται πως μου χαμογελούν μ΄ ένα λευκό, κατεργάρικο χαμόγελο.
Ένα χαμόγελο που μέσα από τη παγερή του λευκότητα κρατάει ακόμη, ανάμεσα στα δόντια του, αιχμάλωτα τα όνειρά μου.
Βλέπω εκεί, μπροστά μου, το νυφικό, τα στέφανα, τα δώρα, τις μπομπονιέρες, τις λαμπάδες, να σπαρταράνε σφηνωμένα ανάμεσα στα σκαλοπάτια και κλαίγοντας να με εκλιπαρούν να κάνω κάτι να τα σώσω. Κι ενώ ο κόσμος γύρω μου γίνεται ντεκόρ, βλέπω το προαύλιο της εκκλησίας να γεμίζει ανθρώπους επίσημα ντυμένους - δικοί του όλοι, εγώ μόνο τον Ιάκωβο έχω καλέσει - κι εμένα, να σέρνω μεγαλόπρεπα την ουρά του νυφικού, σκαλί-σκαλί, μέχρι το πλατύσκαλο όπου με περιμένει ο Νόντας με μια μικρή, εξωτική ανθοδέσμη στο χέρι.
Τον πλησιάζω έτοιμη να πάρω το φιλί που θα επισφραγίσει την αιώνια ένωσή μας μα καθώς εκείνος μου προσφέρει την ανθοδέσμη του, τα πολύχρωμα εξωτικά λουλούδια γιγαντώνονται ανάμεσά μας και μου κρύβουν απειλητικά τη θέα όλου του κόσμου. Κλείνω τα μάτια να μη δω τι θα μπορούσε να ακολουθήσει αν αύριο το βράδυ στις εννιά έκανα το λάθος να τον παντρευτώ και επιταχύνοντας το βήμα μου, κατηφορίζω προς τη Μεσογείων. Κατηφορίζω προς την εκκλησία της αγίας Παρασκευής, πιο μπερδεμένη ακόμη από πριν.
Τα πόδια μου πονούν απ΄ το περπάτημα και τα αισθάνομαι πρησμένα μέσα στις ψηλοτάκουνες γόβες μου, ενώ το μυαλό μες στο κεφάλι μου έχει παγώσει εντελώς, από το κρύο, το ξενύχτι και την ένταση. Τέτοιο ψοφόκρυο, Οκτώβρη μήνα, έχουμε να δούμε χρόνια.
Σύννεφα φορτωμένα με βροχή σκοτεινιάζουνε τη μέρα και το τσουχτερό αγιάζι που περνάει μέσα από τ΄ ανάλαφρα ρούχα μου, μου τρυπάει το κόκαλο μέχρι το μεδούλι. Και να που στο επόμενο βήμα μου, καραδοκεί ο βερζεβούλης, κρυμμένος στο πλακόστρωτο, κάτω από μια ξεκολλημένη πλάκα. Σκοντάφτω, παραπατάω, πέφτω σε μια γριούλα επάνω που σέρνει πίσω της ένα καρότσι λαϊκής και παίρνω σβάρνα το καρότσι της. Κατρακυλάει ένα λάχανο, ακολουθεί το κουνουπίδι, τα μήλα αδειάζουνε στα πόδια μου, τα λεμόνια παίρνουνε τη κατηφόρα και ξεζουμίζω κάτω από τις γόβες μου ένα μάτσο μαϊντανό. «Συγνώμη», της λέω αμήχανα. «Στραβομάρα» γρυλίζει η γριούλα και απλώνει τα οστεώδη, τρεμάμενα χέρια της σε μια μούντζα μεγαλοπρεπή. Κάποιοι περαστικοί που σταματούν συνηγορούν με τη γριά και με δικάζουν με το βλέμμα τους, ενώ, πιο πέρα, μια παρέα σχολιαρόπαιδα που δείχνουνε ν΄ απολαμβάνουν τη σκηνή, με κοιτάζουνε αυθάδικα, κάτι τιτιβίζουν μεταξύ τους και ξεραίνονται στα γέλια. Παρατάω τη γριούλα σύξυλη με το καρότσι αδειανό και τρέχω προς τη λεωφόρο να προλάβω το φανάρι που είναι ακόμη πράσινο για τους πεζούς.
Μα δεν το προλαβαίνω, ίσα που φτάνω τρέχοντας μέχρι το ρείθρο του πεζοδρομίου και σταματώ εκεί, ενώ πίσω μου ακούω βήματα βιαστικά να με ακολουθούν. Τα βήματα με πλησιάζουν χωρίς να σταματούν και μια γυναίκα ντελικάτη με μακριά μαλλιά, που δείχνει ν΄ αψηφά τον κόκκινο σηματοδότη, με προσπερνά και διασχίζει κάθετα τη λεωφόρο. Η μικρή, πνιχτή κραυγή που μου βγαίνει αθέλητα, δεν αποτρέπει το κακό.
Ένα σκούρο αυτοκίνητο που πέφτει επάνω της χωρίς καθόλου να φρενάρει, τη παρασύρει, τη τινάζει στον αέρα σαν άδειο σακί και τη ξαπλώνει μπρούμυτα στη λεωφόρο.

Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Κύριες και κύριοι, λέγομαι Vahit Tursun. Γεννήθηκα 1966 στο χωριό Ότσενα (Όκενα), σημερινό "Köknar" κοντά στην κωμόπολη Κατωχόρι (Caykara), στην περιοχή της Τραπεζούντας. Με την λέξη ‘πουλόπομ’ άνοιξα τα μάτια μου στον κόσμο. Μέχρι επτά χρονών μιλούσα κάποια γλώσσα πού δεν ήξερα τι είναι. Ξεκίνησα να μάθω τα Τουρκικά στο δημοτικό σχολείο. Τότε κατάλαβα πως μιλούσαμε μία άλλη γλώσσα. Τότε ξεκίνησα να αναρωτιέμαι για την μητρική μου γλώσσα. Ρωμαίικα την λέγανε... Για περισσότερα στην ιστοσελίδα http://www.romeyika.com και στο παρακάτω Link http://www.romeyika.com/index.php?option=com_agora&task=viewforum&id=7&Itemid=20&lang=rm

Ανοιχτές οι υπηρεσίες του Δήμου για τις ευρωεκλογές

Ενόψει των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου 2009 και της ανάγκης εξυπηρέτησης των πολιτών στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, ο Δήμος Καλαμαριάς ενημερώνει ότι, από την Δευτέρα 1η Ιουνίου έως και την Κυριακή 7 Ιουνίου θα παραμείνουν ανοιχτές ορισμένες υπηρεσίες για το κοινό, προκειμένου να διευκολύνονται οι ψηφοφόροι. Συγκεκριμένα η Αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας ΄Εργων Συντήρησης και Σημάνσεως (Πόντου και Αιγαίου γωνία), το εργοτάξιο του Φοίνικα (Εθνικής Αντιστάσεως 125 και Ηλέκτρας γωνία), η Υπηρεσία Δημοτολογίων (Μεταμορφώσεως 9) καθώς και η Παιδική βιβλιοθήκη Κηφισιάς (Σολωμού 10) θα λειτουργούν από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, ώστε οι δημοτικοί υπάλληλοι να παρέχουν χρήσιμες υπηρεσίες διευκολύνοντας τους πολίτες στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εκδηλώσεις του Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας στην Καλαμαριά

Ημερίδα με θέμα «Η ανάπτυξη του παιδιού στην προσχολική ηλικία» πραγματοποιεί ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας Καλαμαριάς (Δ.Ο.Κ.Φ.Κ.) την Τετάρτη 27 Μαΐου στις 6 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του 4ου και 5ου Γυμνασίου Καλαμαριάς Ανατολικής Θράκης 9 περιοχή Βότση (παλαιά ΚΑΤΕΕ). Η συγκεκριμένη εκδήλωση απευθύνεται στους γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν στους παιδικούς σταθμούς του ΔΟΚΦΚ αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο γονέα με παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Τρείς ομιλήτριες η Χοροζοπούλου Ευγενία (λογοθεραπεύτρια), η Καρπούζα Δέσποινα (ψυχολόγος) και η Μπότσαρη Ευθυμία (νηπιαγωγός) θα αναλύσουν θέματα που αφορούν τη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών στην προσχολική ηλικία αλλά και τη γνωστική συναισθηματική ανάπτυξή τους.
Η ημερίδα αυτή οργανώνεται στο πλαίσιο ολοκλήρωσης ενός πιλοτικού προγράμματος που εφαρμόστηκε στους παιδικούς σταθμούς του Οργανισμού, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2008-2009 και είχε ως αντικείμενο την ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών με έμφαση στην πρόληψη.
Εγκαίνια παντοπωλείου αγάπης του ΔΟΚΦΚ
Τα επίσημα εγκαίνια του Παντοπωλείου αγάπης (κτίριο Οργανισμού Εθνικής Αντιστάσεως και Ικάρων γωνία ) στο Φοίνικα, θα πραγματοποιήσει ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας σε ειδική εκδήλωση, την Πέμπτη 28 Μαΐου στις 12.30 το μεσημέρι.
Τα εγκαίνια θα γίνουν από τον Δήμαρχο Χριστόδουλο Οικονομίδη και την πρόεδρο του Οργανισμού Κυριακή Φοροπούλου-Μπαλτατζή παρουσία όλων των συμμετεχόντων του προγράμματος κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης.
Να σημειωθεί ότι το παντοπωλείο αγάπης καλύπτει τις πρωτογενείς ανάγκες επιβίωσης 30 άπορων οικογενειών για τρείς μήνες, ενώ το πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης προσφέρει στήριξη σε 60 άλλες οικογένειες.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΠΤΑΜΥΛΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ "ΑΚΡΙΤΕΣ"ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΕ ΚΙΒΩΤΟ ΚΑΙ ΒΑΤΟΛΑΚΚΟ Εκδήλωση μνήμης για την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη Ποίημα της Δρ. Ελένης Τσολακίδου για την Γενοκτονία των Ποντίων Σιωπηλή Διαμαρτυρία από την Ένωση Ελευθέρων Πολιτών ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ «Η μεγαλύτερη μέρα»

"Αδύναμοι να αναμετρηθούν με το θηρίο της πολεμικής μηχανής της Τουρκίας."

ΑΠΟ ΤΟ Ινφογνώμων Πολιτικά "Αδύναμοι να αναμετρηθούν με το θηρίο της πολεμικής μηχανής της Τουρκίας." «Παναγία μου έχει δέκα μέρες που είμαι νηστικός…».
Δάγκωσε την ντομάτα με βουλιμία που μαρτυρούσε αυτό που είπε.
Και τότε είδαν το γκρίζο γεράκι της τουρκικής αεροπορίας που έκανε κατά πάνω τους.
Τα μυδράλια έσπερναν ατσάλι, τρόμο και θάνατο, καθώς τα χώματα έβγαζαν σκόνη όπως τα έραβαν οι σφαίρες.
Ούτε και που κατάλαβε πως έκανε κίνηση και γλίτωσε.
Μέσα στο χαλασμό Κυρίου ανασηκώθηκε μόλις η ριπή πέρασε από κοντά τους.
Και το παλληκάρι με την ντομάτα ήταν βουτηγμένο στο αίμα, ακίνητο.
Τον άρπαξε αγκαλιά, μα ήταν πεθαμένος.

Η ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

η άσπρη λέξη της ημέρας - φεστιβάλ μουσικής
Θέμα της εβδομάδας: Διεθνείς Εκθέσεις-Διεθνή Φεστιβάλ Το φεστιβάλ είναι άκλιτο ουσιαστικό ουδετέρου γένους.
Η μουσική είναι ουσιαστικό θηλυκού γένους.
Φεστιβάλ μουσικής είναι οι κάθε είδους εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μουσική που οργανώνονται συνήθως κάθε χρόνο στους ίδιους χώρους και κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
Η διάρκειά τους εξαρτάται από το είδος της μουσικής, τον καλλιτέχνη ή τους καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος, την εποχή και άλλους σχετικούς παράγοντες.
Είδη μουσικής: ηλεκτρονική, σύγχρονη, ροκ, λαϊκή, μοντέρνα, κλασική, ευρωπαϊκή, βυζαντινή, συμφωνική, δωματίου, έντεχνη, παραδοσιακή, χορευτική, οργανική, πολυτονική, διατονική, μονοφωνική, φωνητική, τζαζ, σόουλ, ποπ, κάντρι κτλ.

Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ GERSTMANN

ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣΤου Δρ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ GERSTMANN ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΠΑΝΙΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ GERSTMANN ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ.
Το σύνδρομο Gerstmann εμφανίζεται όταν ο ασθενής παρουσιάζει δυσκολία στο να ξεχωρίζει τα άκρα του και τα δάχτυλά του.
Δεν μπορεί να κάνει αριθμητικές πράξεις και να γράψει.
Δηλαδή παρουσιάζει αυτό που λέγεται «αναριθμεία» και αγραφία.
Η ανάπτυξη των συμπτωμάτων του συνδρόμου αυτού γίνεται πολύ αργά έτσι ώστε σπάνια γίνονται αντιληπτοί άμεσα από τον ασθενή ή το περιβάλλον του.
Κατά κανόνα χρειάζεται αρκετό χρονικό διάστημα έως να το εντοπίσει ο ειδικός γιατρός.
Στην σκλήρυνση κατά πλάκας της μέσης ηλικίας παρουσιάζονται αρκετές φορές ύστερα από βλάβες (εστίες) στον επικρατούντα βρεγματικό λοβό (αριστερά).
Πρόκειται για το τμήμα εκεί του αριστερού εγκεφαλικού ημισφαιρίου που ρυθμίζει την ικανότητα αριθμών και υπολογισμών.
Η γρήγορη εντόπιση του συνδρόμου Gerstmann είναι ουσιαστικής σημασίας διότι αποτελεί και ευκαιρία της διαφοροδιάγνωσης και της άμεσης χορήγησης θεραπευτικής αγωγής.
Αντίθετα στην περίπτωση συνύπαρξης με την σκλήρυνση κατά πλάκας η καθυστέρηση χορήγησης αγωγής σε μη έγκαιρη διάγνωση συνεπάγεται με επιπλοκές και χειροτέρευση της κλινικής εικόνας με μειωμένες ελπίδες επανόδου. ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΟΦΘΑΛΜΟΦΑΡΥΓΓΙΚΗ ΜΥΟΠΑΘΕΙΑ (ΔΥΣΤΡΟΦΙΑ) Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΙΜΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΦΑΡΥΓΓΙΚΗΣ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας έχει μια «πολυμορφία» κλινικών συμπτωμάτων που πολλές φορές ο συνδυασμός τους οδηγεί τον γιατρό σε άλλες διαγνώσεις και αντίστροφα.
Ιδιαίτερος κίνδυνος να γίνει αυτό είναι όταν η ασθένεια εμφανίζεται στην μέση ηλικία, όταν παρουσιάζεται με συμπτωματολογία μιας μυοπάθειας και συγκεκριμένα της οφθαλμοφαρυγγικής δυστροφίας.
Τα συμπτώματα είναι : πτώση των βλεφάρων, με προσβολή όλων των οφθαλμικών μυών, σιγά-σιγά μέχρι την πλήρη παράλυσή τους, δυσφαγία, πάρεση των μυών του προσώπου και του άνω τμήματος των άνω άκρων.
Η εξέλιξη είναι αργή και δημιουργεί πάντα διαγνωστικά προβλήματα διότι αρκετές φορές και τα αποτελέσματα μερικών εξετάσεων της μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να είναι θετικά και στις δύο αρρώστιες.
Εδώ η διάγνωση στα πρώτα στάδια τίθεται κλινικά και απαιτεί ουσιαστική εμπειρία του γιατρού σε αυτές τις παθήσεις.
Η διαφορική διάγνωση πρέπει να γίνεται όμως έγκαιρα για να υπάρχει η δυνατότητα της κατάλληλης φαρμακευτικής αντιμετώπισης. ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΌΣΦΡΗΣΗ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΟΣΦΡΗΣΗΣ.
Η όσφρηση είναι μια περίπλοκη εγκεφαλική λειτουργία, η οποία σε αντίθεση με τις άλλες αισθήσεις δεν έχει ένα τυπικό περιφερικό νεύρο που από την μύτη να οδηγεί στον εγκέφαλο τα ερεθίσματα που προκαλούν την οσμή.
Η διαδικασία προώθησης της όσφρησης γίνεται με την εγκεφαλική συζυγία η οποία μεταδίδει τον ερεθισμό μέσω νευρονικών τόξων ή σχηματισμών του εγκεφάλου, που καταλήγουν στην απιοειδή περιοχή του ιππόκαμπου στον κροταφικό λοβό, όπου γίνεται η τελική επεξεργασία των οσμογόνων ερεθισμάτων.
Η περιοχή αυτή είναι πολύ πλούσια σε λευκή ουσία και νευράξονες και τακτικά προσβάλλεται από απομυελινώσεις, που χαρακτηρίζουν την σκλήρυνση κατά πλάκας.
Το αποτέλεσμα αυτό είναι να παρουσιάζεται σαν πρώτο σύμπτωμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας ελάττωση ή διαταραχή της όσφρησης.
Ακριβώς λόγω του ότι πρόκειται για ένα σύμπτωμα που πολλές φορές «χάνεται» μέσα στην καθημερινότητα, δημιουργώντας την εντύπωση ότι είναι κάτι συνηθισμένο πρέπει όταν παρουσιάζεται να αξιολογείται έγκαιρα.
Επειδή όπως αναφέρθηκε αρκετές φορές μπορεί να είναι και το πρώτο σύμπτωμα στην σκλήρυνση κατά πλάκας, χρειάζεται να υπάρχει εμμονή με τις διαγνωστικές εξετάσεις έως ότου πιστοποιηθεί.
Διότι η έγκυρη διάγνωση του, παίζει ουσιαστικό ρόλο για την θεραπεία. ¨ΝΕΑ¨ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΜΕ ¨ΠΑΛΙΟ¨ ΦΑΡΜΑΚΟ. ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΑΔΡΙΒΙΝΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΠΡΙΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ.
Οι Εγγλέζοι ερευνητές χρησιμοποιώντας το ίδιο φάρμακο (κλαδριβίνη) και τρόπο χορήγησης όπως έκαναν άλλοι πριν 10-15 χρόνια εμφάνισαν καινούρια αποτελέσματα και νέα θεραπεία.Η κλαδριβίνη είναι ένα πολύ ισχυρό ανοσοκατασταλτικό που χρησιμοποιείται σε δόσεις μιας συνεδρίας στους επιθετικούς καρκίνους με σχετικά καλά αποτελέσματα αν και έχει πολύ ισχυρές παρενέργειες (απλασία μυελού οστών, εγκεφαλοπάθειες κ.λ.π.).
Κάποιες ομάδες Πανεπιστημιακών γιατρών στα μέσα του 90 προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα πρωτόκολλο θεραπείας για την σκλήρυνση κατά πλάκας με βάση την κλαδριβίνη.
Τα αποτελέσματα ήταν φτωχά και οι παρενέργειες πάρα πολλές.
Έτσι η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε.
Προφανώς η έλλειψη νέας έμπνευσης και κάποια νέα δυνατή ελπίδα οδηγεί τους Εγγλέζους επιστήμονες να «ανανεώσουν» την παλιά συνταγή σαν νέα «θεραπεία».

25 ΜΑΪΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ

Την Δευτέρα 25 Μαΐου 2009 και ώρα 12μμ «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διοργάνωσε Συνέντευξη Τύπου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μετρό Συντάγματος, όπου με την συμμετοχή εκπροσώπων του Υπουργείου Εσωτερικών, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης:
-Ανακοινώθηκαν τα επίσημα στατιστικά για τις Εξαφανίσεις Ανηλίκων σε Ελλάδα και εξωτερικό από την Ελληνική Αστυνομία και «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Ενδεικτικά βάσει των στατιστικών στοιχείων από την Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS1056: Για το έτος 2008 το 91% των παιδιών που εξαφανίστηκαν,επέστρεψαν με ασφάλεια σπίτι,ο αριθμός αυτός για το α΄Τετράμηνο του 2009 ανέρχεται στο 90%! - Ταυτόχρονα σε 10 Ευρωπαϊκά κράτη παρουσιάστηκε η λειτουργία και χρησιμότητα της Κοινής Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000.
Η προώθηση γίνεται στα πλαίσια εναρμονισμένης καμπάνιας με τίτλο: «Εξαφάνιση Παιδιού - Τώρα, η βοήθεια έχει αριθμό:116000» σε Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ολλανδία, στις χώρες δηλαδή στις οποίες έχει ενεργοποιηθεί και λειτουργεί ήδη η Γραμμή. Παράλληλα τονίστηκε η σημασία λειτουργίας της Γραμμής 116000 και στα υπόλοιπα κράτη μέλη.
Συνολικά οι παραπάνω ενέργειες συντονίζονται από το Missing Children Europe (www.missingchildreneurope.eu), του οποίου είμαστε μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο. - Ταυτόχρονα σε 9 κράτη παγκοσμίως ενώσαμε τις φωνές μας οργανισμοί και Αστυνομικές Αρχές: «Μαζί θα κάνουμε την διαφορά!
Μαζί θα βρούμε τα παιδιά μας» Τα 9 αυτά κράτη συγκροτούν με άλλα 8 το Global Missing Children’s Network, το οποίο έχει έδρα την Washington των Η.Π.Α. και δρα υπό τον συντονισμό του International Centre for Missing and Exploited Children (www.icmec.org), μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο είναι «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Μετά την συνάντηση στην πλατεία Συντάγματος όλοι μαζί απελευθερώσαμε -ομοίως με τα υπόλοιπα συμμετέχοντα κράτη- μπαλόνια λευκά και γαλάζια με τις φωτογραφίες παιδιών που συνεχίζουμε και αναζητούμε από όλο τον κόσμο! Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε τηλεοπτικό spot στα Ελληνικά που έχει δημιουργήσει η Αυστραλιανή Αστυνομία.
Αποσπάσματα από την εκδήλωση στην Ελλάδα εντάχθηκαν σε video που θα προβληθεί διεθνώς. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ - Επίσημα Στατιστικά Στοιχεία 2008 ΕΛ.ΑΣ.
- Επίσημα Στατιστικά Στοιχεία «Το Χαμόγελο του Παιδιού» 2008 - Επίσημα Στατιστικά Στοιχεία «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Α' τετράμηνο 2009 - Ευρωπαϊκό Δ.Τ. Γραμμή 116000 - Παρουσίαση Γραμμής 116000: Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις - Δ.Τ. Διεθνές Δίκτυο για τα Εξαφανισμένα Παιδιά Διεθνή Στατιστικά Στοιχεία - Δ.Τ. Διεθνές Δίκτυο για τα Εξαφανισμένα Παιδιά διεθνείς Ενέργειες - TV SPOT Αυστραλιανής Αστυνομίας στα Ελληνικά. - Αφίσα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής καμπάνιας για την προώθηση της Γραμμής 116000

Η γεωπολιτική θεώρηση Νταβούτογλου για την Κύπρο

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR Η γεωπολιτική θεώρηση Νταβούτογλου για την ΚύπροΧρήστος Ιακώβου
Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών
Με το διορισμό του καθηγητή Αχμέτ Νταβούτογλου εσχάτως στη θέση του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας αναπτύχθηκε μία εκτεταμένη αρθρογραφία, τόσο στον Αθηναϊκό όσο και στον Κυπριακό Τύπο γύρω από την πάγια γεωπολιτική του θεώρηση για τη θέση της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή.
Κάποιοι αγκιστρώθηκαν στην άποψή του για «μηδενικές τριβές με τους γείτονες της Τουρκίας» απολυτοποιώντας τη γενικώτερη προσέγγισή του για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.
Πρόκειται για αποσπασματική και παραπλανητική ερμηνεία των απόψεων Νταβούτογλου.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

Η ελεημοσύνη των γυναικών Διηγήματα Ανδρέας Μήτσου ΕΛΛHNIKH ΛOΓOTEXNIA / ΠEZOΓPAΦIA Σύνθεση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης
Έργο εξωφύλλου: Henri Rousseau, L’enfant aux rochers, 1895-1897
Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-4908-5 25 Μαΐου 2009 Τιμή: € 12,00
Σπλιτ! Μυθιστόρημα Χριστόφορος Κάσδαγλης ΕΛΛHNIKH ΛOΓOTEXNIA / ΠEZOΓPAΦIA Σύνθεση εξωφύλλου: egreenE. ΠAΓKAΛOY Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-4931-3 25 Μαΐου 2009 Τιμή: € 15,00 Πεδινές πολιτείες Μυθιστόρημα Κόρμακ ΜακΚάρθυ ΞENH ΛOΓOTEXNIA / ΣYΓΓPAΦEIΣ AΠ' OΛO TON KOΣMO Μετάφραση:Αλέκος Μπενρουμπής Σύνθεση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης
Έργο εξωφύλλου: Edward Hopper, «Summer Evening», 1947 (λεπτομέρεια) Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-4868-2 25 Μαΐου 2009 Τιμή: € 20,00
Εχθροί, μια ερωτική ιστορία Μυθιστόρημα Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ ΞENH ΛOΓOTEXNIA / EIKOΣTOΣ AIΩNAΣ Μετάφραση:Βασίλης Αμανατίδης Σύνθεση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης ΧαρτόδετοISBN: 978-960-03-4872-9 25 Μαΐου 2009 Τιμή: € 18,00 Τα απόκρυφα των Illuminati Ο μόνος πλήρης και τεκμηριωμένος οδηγός των μυστηριών και των συμβόλων του μπεστ σέλερ Οι Πεφωτισμένοι Άρνυ ντε Κέιζερ, Νταν Μπέρσταϊν ΜΠΕΣΤ ΣΕΛΕΡ Μετάφραση:Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος, Ελένη Αστερίου Χαρτόδετο ISBN: 960-03-4059-5 σελ. 544 14 Ιουλίου 2005 Τιμή: € 18,00 Ο Καζαντζάκης μοντερνιστής και μεταμοντέρνος Ρόντερικ Μπήτον ΝEOEΛΛHNIKH ΓPAMMATOΛOΓIA Επιμέλεια: Σ.Ν. Φιλιππίδης Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-4926-9 25 Μαΐου 2009 Τιμή: € 15,00 Η αρχιτεκτονική της πραγματικότητας Αντόνιο Μονεστιρόλι ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Στο εξώφυλλο: Aντόνιο Mονεστιρόλι, «Mελέτη για τη νέα έδρα του Πολυτεχνείου στην Mποβίζα», Mιλάνο 1990, προοπτικό.
Σύνθεση: Αντώνης Αγγελάκης Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-4932-0 25 Μαΐου 2009 Τιμή: € 20,00
Η δύναμη της Καββάλα Τεχνολογία για την ψυχή Γιεχούντα Μπεργκ ΕΣΩTEPIΣMOΣ - AΠOKPYΦA Σύνθεση εξωφύλλου: egreenE. ΠAΓKAΛOY Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-4766-1 σελ. 272 25 Μαΐου 2009 Τιμή: € 20,00 Ταξιδιώτης Σκέψεις ενός Αμερικανού στην εξορία Μάικλ Κατάκις ΜΑΤΙΕΣ KAI TOΠOI Μετάφραση:Μαρία Ρόζα Τραϊκόγλου Σύνθεση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης
Φωτογραφία εξωφύλλου: Mάικλ Kατάκις, «Rice Farmer» Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-4885-9 σελ. 208 25 Μαΐου 2009 Τιμή: € 14,00
Ψάρεμα - Ψάρια - Θάλασσα Κώστας Δημητρακόπουλος ΧΟΜΠΙ Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-3982-6 σελ. 304 1 Ιουνίου 2005 Τιμή: € 20,00 BeBook ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ Δεμένο ISBN: 960-03-0000-E 18 Μαΐου 2009 Τιμή: € 329,99

29-31 Μαΐου

29-31 Μαΐου ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ:
«Καλλιέργεια της μουσικής τέχνης στην Ελλάδα της Ευρώπης»
Για αναλυτικές πληροφορίες σε σχέση με το πρόγραμμα, παρακαλούμε επισκεπτείτε τον ιστότοπο της διοργάνωσης (www.methexis.uom.gr) ή ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να κατεβάσετε το πρόγραμμα σε αρχείο PDF.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS
ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ Όταν το πρόβατο (γκρίζος λύκος) ξύνεται στη γκλίτσα του τσομπάνη... Επιμνημόσυνη δέηση για την Γενοκτονία των Ελλήνων του ΠόντουΜήνυμα Προέδρου ΣΑΕ για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού Μήνυμα του Νομάρχη Κοζάνης Γιώργου Δακή για την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελλήνων του Πόντου ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΡ. ΟΛΓΑΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 90η ΕΠΕΤΕΙΟ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Η νέα διπλωματία στη Μ. Ανατολή αλλάζει την... οδό των αγωγών

ΑΠΟ ΤΟ Ινφογνώμων Πολιτικά Η νέα διπλωματία στη Μ. Ανατολή αλλάζει την... οδό των αγωγών Tου Κώστα Βουτσαδάκη Σημεία στήριξης στην κινούμενη άμμο που δημιουργούν ο ανταγωνισμός των υπερδυνάμεων για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων, η διεθνής οικονομική κρίση και οι επιχειρηματικές κόντρες αναζητά η κυβέρνηση με τις συμφωνίες για τους αγωγούς φυσικού αερίου που θα διέλθουν από το έδαφος της χώρας. Η προσέγγιση της Ρωσίας με το Αζερμπαϊτζάν, χώρα που θεωρείτο ως τώρα η κυριότερη εναλλακτική -εκτός Ρωσίας- πηγή προμήθειας αερίου για την Ευρώπη, δείχνει πόσο ρευστή είναι η κατάσταση στην περιοχή. Ενας από τους αγωγούς που θα γέμιζε με αζέρικο αέριο είναι ο TGI (Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία) ενώ αν η Ρωσία «κλείσει» τις πηγές του Αζερμπαϊτζάν, δημιουργείται ερωτηματικό και για την τροφοδοσία του Ναμπούκο, που προωθείται από ΗΠΑ και Ε.Ε. ως μοχλός περιορισμού της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

Η ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

η άσπρη λέξη της ημέρας - Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θέμα της εβδομάδας: Διεθνείς Εκθέσεις-Διεθνή Φεστιβάλ Η λέξη διεθνής είναι το θηλυκό του επιθέτου διεθνής-ής-ές. Η λέξη έκθεση είναι ουσιαστικό θηλυκού γένους.
H λέξη βιβλίο είναι ουσιαστικό ουδετέρου γένους. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου είναι η παρουσίαση βιβλίων από πολλές χώρες του κόσμου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με στόχο την ενημέρωση και προσέλκυση του κοινού και την αγορά των προϊόντων (βιβλίων). Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίων της Φρανκφούρτης είναι η μεγαλύτερη εμπορική έκθεση βιβλίων στον κόσμο και οργανώνεται ετησίως στα μέσα Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις της Messe Frankfurt.
Συμμετέχουν περίπου 6.700 εκθέτες και προσελκύονται περισσότεροι από 270.000 επισκέπτες σε πέντε ημέρες.
Η Έκθεση Βιβλίων της Φρανκφούρτης είναι ένα μεγάλο γεγονός για την προώθηση και πώληση των βιβλίων, και για διαπραγματεύσεις σχετικά με δικαιώματα και άδειες. Στην Ελλάδα Διεθνής Έκθεση Βιβλίου διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη.
Φέτος θα πραγματοποιηθεί 28-31 Μαΐου όπου θα έχει συμμετοχή και η Άσπρη λέξη, στο περίπτερο 13, εξέδρα 11. Λέσχες γλωσσικών συζητήσεων από τη νέα Άσπρη λέξη.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ