Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ    
Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2010   
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ        
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΜΑΝΩΛΗ ΟΘΩΝΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ    
Κύριε Υπουργέ    
Κύριε Γενικέ Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας    
Κύριοι Γενικοί Γραμματείς Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας     
Κύριε Αρχηγέ του Πυροσβεστικού Σώματος    
Αξιότιμοι Αξιωματικοί     
Εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων     
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας και διακεκριμένοι ομιλητές του συνεδρίου   
Κυρίες και κύριοι    
Με ιδιαίτερη χαρά το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη παρευρίσκεται σήμερα εδώ και χαιρετίζει την έναρξη του συνεδρίου με θέμα «Περιφερειακές πολιτικές πρόληψης καταστροφών» στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος INTERREG 4, όπου συμμετέχει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Έχουμε για το συγκεκριμένο θέμα συνεργαστεί ήδη αρκετά με τον κύριο Μπούφη. Από την μελέτη αυτού καθαυτού του προγράμματος του συνεδρίου είναι προφανές, ότι δεν πρόκειται για μια διαδικασία ρουτίνας ούτε σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, δηλαδή ένα- δυστυχώς σύνηθες- πλαίσιο γνωστών τις περισσότερες φορές και κοινότυπων αναλύσεων, ούτε πολύ περισσότερο μια προσπάθεια που θα καταλήξει σε μια θεωρητικού χαρακτήρα μελέτη χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα.
Είναι φανερό ότι πρόκειται στη περίπτωση μας για κάτι που είναι ιδιαίτερα ουσιαστικό και που έρχεται να αναζητήσει τον τρόπο σύνδεσης του Ευρωπαϊκού με το Εθνικό Επίπεδο και του Εθνικού με το Περιφερειακό Επίπεδο και ίσως ακόμα περαιτέρω του Περιφερειακού με το Τοπικό. Μια αναζήτηση που φέρνει στο ίδιο τραπέζι του διαλόγου το Πολιτικό, το Στρατηγικό και το Επιχειρησιακό Επίπεδο, τις Ηγεσίες και Διοικήσεις των φορέων που έχουν την ευθύνη της διαχείρισης των καταστροφών.
Σε αυτό το ίδιο τραπέζι θα συναντηθούν 11 Κράτη - Μέλη της Ε.Ε. με ξεχωριστές εμπειρίες και με –στατιστικά τουλάχιστον- διαφορετικές μέχρι σήμερα καταστροφές. Κατά την άποψή μου, αυτή η ανάμιξη είναι μια ουσιαστική πρόταση προερχόμενη από ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά τις συνέπειες που μέχρι σήμερα είχαν οι μονοδιάστατες προσεγγίσεις και πολιτικές στον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο των φυσικών καταστροφών. Μονοδιάστατες πολιτικές, που είχαν την λογική «ο καθένας μόνος του» χωρίς ή με ελάχιστη επικοινωνία με τους άλλους, στενές αντιλήψεις που οδηγούσαν σε μια λειτουργία απομόνωσης στα στενά όρια της νομοθετημένης εξουσίας, η πρόληψη σε διαρκή πόλεμο με την άμεση επέμβαση.
Πολιτικές δηλαδή, που είχαν αποκόψει τον κύκλο της Πολιτικής Προστασίας σε πολλά και πολλές φορές στεγανά επίπεδα. Σας διαβεβαιώνουμε ότι η πολιτική μας απόφαση είναι αυτό που ήδη σε πολλές περιπτώσεις έχει ανατραπεί, να συνεχίζει να αλλάζει, να διαμορφωθεί ένα εντελώς καινούργιο πλαίσιο συνεργασίας, συνέργειας και συντονισμού δράσεων από όσους φορείς είναι απαραίτητο να γίνει για να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί.
Κυρίες και κύριοι
Νομίζω πως πρέπει κανείς να αποφύγει- και τουλάχιστον εγώ θα το κάνω- να μπει στην ουσία των θεμάτων, στα οποία με πάρα πολύ εξειδικευμένη γνώση οι εκλεκτοί εισηγητές θα αναφερθούν κατά την διάρκεια του συνεδρίου.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό από την πλευρά μας να αξιοποιήσουμε τα συμπεράσματα, τον προβληματισμό, αλλά και όλες τις απόψεις που θα διατυπωθούν, που μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο μιας επικείμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ριζική αναδιοργάνωση του εθνικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας με την ανάπτυξη ενός σύγχρονου Ευρωπαϊκού μοντέλου, της σύνθεσης της κεντρικής διοίκησης με την περιφερειακή διοίκηση. Μια περιφερειακή διοίκηση, όπως την προσδιορίζει το σχέδιο Καλλικράτης και η εφαρμογή του από την πρώτη του ερχόμενου έτους, για τον βέλτιστο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και την ορθολογικότερη διαχείριση των ανθρώπινων, αλλά και των χρηματικών πόρων. Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε ακόμα βήματα να κάνουμε, νομίζω όμως ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ένα ουσιαστικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση.
Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τους συνεργάτες του για την πρωτοβουλία συμμετοχής και υλοποίησης αυτού του προγράμματος και για όλες αυτές τις σχετικές πρωτοβουλίες, που νομίζω αναβαθμίζουν τον θεσμό της Πολιτικής Προστασίας στην χώρα μας.
Καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου. Σας ευχαριστώ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ   
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ     
Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2010      
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ     
Oμιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, κατά την έναρξη του 1Ο Διαπεριφερειακού Συνεδρίου, με θέμα: «Περιφερειακές Πολιτικές Πρόληψης Καταστροφών»,το οποίο διεξάγεται στη Αθήνα ως και τις 25.11.2010, στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg ICV CivPro και συμμετέχουν με εκπροσώπους τους 11 κράτη –μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.     
«Κυρίες και κύριοι,
Πρώτα απ’ όλα επιτρέψτε μου να συγχαρώ τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Θεόδωρο Μπούφη και την υπεύθυνη του προγράμματος κα Καλλιόπη Σαΐνη για την δουλειά την οποία κάνουν όσον αφορά το σχεδιασμό για την Πολιτική Προστασία στη χώρα μας.   
Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά μου γιατί βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην έναρξη του 1ου Διαπεριφερειακού Συνεδρίου με θέμα τις Περιφερειακές Πολιτικές Πρόληψης και των καταστροφών που πραγματοποιείται στα πλαίσια του Interreg 4 .
Ιδιαίτερης σημασίας στις μέρες μας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο ο συντονισμός και η συνεργασία στο θέμα της πρόληψης.
Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη λύση, και όπου αυτή δεν είναι δυνατή, μένει η αντιμετώπιση με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος;     
Είναι και πάλι, η πρόληψη.
Μια προορατική προσέγγιση είναι πάντα πιο αποτελεσματική και λιγότερο δαπανηρή, από εκείνη την προσέγγιση που βασίζεται μόνο στην αντίδραση στις καταστροφές.
Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη κληρονομιά, μεγαλύτερη παρακαταθήκη για τον άνθρωπο στις μέρες μας από το ίδιο το φυσικό περιβάλλον και τη διατήρησή του, με ό,τι αυτό συμπεριλαμβάνει, είναι πρώτης προτεραιότητας ζήτημα για αυτή καθαυτή την ύπαρξή μας και φυσικά για την εξέλιξή μας.    
Τοπικά, εθνικά, διαπεριφερειακά, ευρωπαϊκά, διεθνώς, σε όλα τα επίπεδα.
Όταν βρίσκεται σε κίνδυνο η φύση βρίσκεται σε κίνδυνο και η ανθρώπινη ζωή.
Οι ραγδαίες κλιματολογικές αλλαγές σε όλη τη γη έχουν επιδράσει βίαια επιφέροντας μια σειρά ακραίων φυσικών φαινομένων παγκοσμίως.
Όπως, επίσης, είναι δεδομένο ότι εξ αιτίας μιας σειράς ανθρώπινων ανεξέλεγκτων παρεμβάσεων στη φύση, οι ισορροπίες του οικοσυστήματός μας έχουν επικίνδυνα διαταραχθεί.
Κι αυτή η διαταραχή είναι που έφερε μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.
Καθώς, επίσης και μια σειρά από τεχνολογικά και βιομηχανικά ατυχήματα είχαν ως αποτέλεσμα επικίνδυνες συνέπειες στην υγεία, τις καλλιέργειες, τις υποδομές, στο ζωικό κεφάλαιο.
Όλα αυτά τα «σενάρια» δυστυχώς, είχαμε την δυσάρεστη εμπειρία να τα ζήσουμε κατ’ επανάληψη τις τελευταίες δεκαετίες και να υποστούμε και τις τρομακτικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία και στις κοινωνίες μας.    
Το τσουνάμι στις ακτές της Νοτιοανατολικής Ασίας, ο σεισμός της Αϊτής, η πετρελαιοκηλίδα στις ακτές του Μεξικού, αλλά και το πρόσφατο βιομηχανικό ατύχημα στην Ουγγαρία, καθώς και οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές σε μεγάλα δάση της νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη είναι μερικές μόνο από το ντόμινο των καταστροφών που παρακολουθήσαμε να συμβαίνει στο ευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο περιβάλλον.
Οι συνέπειες αυτού του ντόμινο ήταν τεράστιες σε οικονομικό επίπεδο και οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές εξαιρετικά επώδυνες για τις κοινωνίες.
Είναι γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις οι καταστροφές είναι τέτοιας έκτασης και σοβαρότητας που κανένα κράτος, δεν έχει τα μέσα και τις δυνατότητες να τις αντιμετωπίσει από μόνο του.
Ειδικά στην παρούσα διεθνή και Ευρωπαϊκή οικονομική συνθήκη, η ανάκαμψη μετά από κατακλυσμιαίες καταστροφές, απ’ όπου κι αν προέρχονται είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην κοινωνία, στην οικονομία φαντάζουν αξεπέραστες, όταν τις αντιμετωπίζει κανείς ή καλείται να τις αντιμετωπίσει κανείς μόνος του σε εθνικό επίπεδο ή μόνη της η Διοίκηση μιας Περιφέρειας.
Έχοντας, πάρει τα «μαθήματά» μας, από την ίδια τη ζωή, έχουμε όλοι καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι καταστροφές χρήζουν αποτελεσματικής και συστηματικής αντίδρασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο που βασίζονται στην αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης.
Το φυσικό περιβάλλον και η πολιτιστική κληρονομιά που υπάρχει σε αυτό, σε κάθε μια χώρα κράτος- μέλος ξεχωριστά, είναι αυτή που συνθέτει την ευρωπαϊκή κληρονομιά.
Είναι «κοινό κτήμα» κυριολεκτικά, που από κοινού πρέπει να διαφυλαχθεί και να παραδοθεί στις επόμενες γενιές.
Το τι συμβαίνει στο «γείτονά μας» μακρινό ή κοντινό, αφορά όλους μας. Είναι θέμα λοιπόν, κοινοτικής συνοχής, αν δει κανείς αυτό το θέμα με την ευρωπαϊκή του προσέγγιση.
Ο, τι υπάρχει εντός των συνόρων της Ε.Ε είναι και κοινή «περιουσία»: η φύση, η πολιτιστική κληρονομιά, η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Οι καταστροφές δεν επηρεάζουν μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή όπου συμβαίνουν, αλλά πολλές φορές οι καταστροφές παίρνουν ευρύτερες διαστάσεις, επηρεάζοντας και τις γύρω χώρες, ή και ολόκληρη την Ευρώπη.
Εάν αγνοήσουμε μια καταστροφή που γίνεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή, αυτή, είναι προφανές ότι θα αποβεί μοιραία προς όλους.
Ένα παράδειγμα, είναι ότι η ευρωπαϊκή Ήπειρος έχει σημαντικούς μεγάλους πνεύμονες πρασίνου. Η καταστροφή τους επηρεάζει αναπόφευκτα και μακροπρόθεσμα το περιβάλλον σε ολόκληρη την Ευρώπη, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου είναι πολλοί οι παράγοντες οι οποίοι συντρέχουν για την αλλαγή του κλίματος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι συντονισμένες ενέργειες και στρατηγικές μεταξύ των κρατών μελών στην Ε.Ε, των διαφόρων κλάδων και διαφορετικών παραγόντων που εμπλέκονται στον κύκλο πρόληψης, όπως επίσης, και η αξιοποίηση της πολύτιμης εμπειρίας που έχει αποκτηθεί κατά το παρελθόν στο πλαίσιο των κοινοτικών πρωτοβουλιών, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία αποτελεσματικότερων μέτρων πρόληψης. Κι αυτό ακριβώς είναι που επιδιώκουμε εδώ στην Ελλάδα, σε κάθε περιφέρεια της χώρας μας, μέσα από το νέο σχήμα της περιφερειακής αποκέντρωσης, το οποίο ήδη δρομολογήσαμε.
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε είδους καταστροφών και κινδύνων απαιτεί λοιπόν την ενεργοποίηση και την συντονισμένη συστράτευση όλων μας.
Το σημερινό συνέδριο έρχεται να αναδείξει ακριβώς αυτό. Καθώς, επίσης, επιχειρεί να αναδείξει τη συσσωρευμένη πρακτική και τη μεγάλη εμπειρία, η οποία αποκτήθηκε σε διάφορες χώρες, μέσα στα πλαίσια και αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει το Interreg , έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαχύσουμε τις πληροφορίες αυτές και αυτή την εμπειρία στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Σε όλες τις περιφέρειες, για να δημιουργήσουμε, όχι μόνο μια βάση δεδομένων αλλά και μια βάση τεχνογνωσίας και ταυτόχρονα να προετοιμάσουμε τις ελληνικές υπηρεσίες, όπως είναι το Πυροσβεστικό Σώμα, που στις περισσότερες περιπτώσεις παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, ούτως ώστε να ενισχύσουμε ακριβώς αυτό το οποίο επιδιώκουμε, την πρόληψη.
Όπως επίσης προβάλει η αναγκαιότητα της διαρκούς επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των κρατών- μελών σε ότι αφορά τα θέματα Πολιτικής Προστασίας.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι με την εξέλιξη της ίδιας της Ε.Ε, με την πρόοδο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σιγά-σιγά και με τα χρόνια άρχισαν να δημιουργούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο θεσμοί και δομές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ασχολούνται ακριβώς με την Πολιτική Προστασία.
Στο παρελθόν κάτι τέτοιο δεν υπήρχε. Είναι λοιπόν καινούριες πολιτικές ,αφορούν καθαρά τον Γ’ Πυλώνα της Ε.Ε μέσω της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης ,μέσω του οποίου επιδιώκεται η ασφάλεια του πολίτη, επιδιώκεται η ασφάλεια, συνοχή και η αλληλεγγύη στην ευρωπαϊκή κοινωνία.
Αυτές ακριβώς τις αξίες που υπηρετεί το Interreg θέλουμε να αναδείξουμε και στη χώρα μας, ιδιαίτερα στην ελληνική περιφέρεια. Και γι’ αυτό το λόγο θεωρώ ότι η αξία αυτού του συνεδρίου είναι πάρα πολύ μεγάλη για μας, για τις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και κυρίως για τους νέους Περιφερειάρχες, για τις νέες δομές της περιφερειακής αποκέντρωσης στη χώρα μας.
Γι’ αυτό, όπως βλέπετε σήμερα, το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται εδώ, ακριβώς γιατί θέλουμε να αναδείξουμε τη σημασία αυτού του εγχειρήματος. Θέλω λοιπόν να σας ευχαριστήσω για την συμμετοχή σας, για την παρουσία σας, για τις εμπειρίες σας, για τις ιδέες τις οποίες πρόκειται να καταθέσετε σε αυτό το συνέδριο, θα είναι εξαιρετικά πολύτιμες για μας, για την ελληνική διοίκηση και το Πυροσβεστικό Σώμα, για την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και θέλω επίσης να διαβεβαιώσω ότι, τόσο η Κυβέρνηση, όσο και ο Πρωθυπουργός προσωπικά, έχουμε απόλυτη συνείδηση της μεγάλης πρόκλησης που αποτελεί για την εποχή μας η ενίσχυση των θεσμών, των δομών, των μέσων και του ανθρωπίνου δυναμικού της Πολιτικής Προστασίας.   
Σας ευχαριστώ πολύ.»

Η ασθένεια του Lautrec

Η Αναπηρία Κίνητρο Δημιουργίας, η περίπτωση Toulouse Lautrec    
Ημερίδα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα    
Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010, 17.00-21.30   
Αθήνα 22.11.1952. Σε καθημερινή εφημερίδα διαβάζουμε:
«Γυρίζεται ταινία στο Παρίσι. Η ζωή του τραγικού νάνου που ήταν γίγας της τέχνης. Και τι ειρωνία ζωής! Ο Λωτρέκ που απαθανάτισε την κίνηση έπρεπε να ζει καθηλωμένος».   
Πρόκειται για την περίφημη ταινία του John Huston με τον Jose Ferrer στον ρόλο του ζωγράφου.    
«Είμαι μισή μπουκάλα. Με πιο μακριά πόδια δεν θα έκανα ποτέ ζωγραφική», συνήθιζε να λέει ο Lautrec. Είναι αυτός που μετέτρεψε την αδυναμία, την αναπηρία σε δημιουργία και εν τέλει σε αγάπη για τη ζωή.      
Και έγινε ο ζωγράφος που μάντεψε καλύτερα την εποχή μας, ο ζωγράφος που απαθανάτισε με μοναδικό τρόπο τον κόσμο της διασκέδασης και του θεάματος, που μετέτρεψε την διαφημιστική αφίσα σε αληθινό έργο τέχνης για το μεγάλο κοινό.        
Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα παρουσιάζεται ένα μεγάλο μέρος από αφίσες και σχέδια του καλλιτέχνη, τα οποία προέρχονται από το Μουσείο Ηρακλειδών στην Αθήνα, χαρακτηριστικά της παραγωγής του. Έργα από το Μουσείο Οrsay στο Παρίσι και το Μουσείο Toulouse-Lautrec στο Albi, τη γενέτειρά του, αφορούν την όψιμη κυρίως δημιουργική του περίοδο με κεντρική μορφή το πορτρέτο του Maurice Joyant, του συνομηλίκου φίλου του, που του στάθηκε ως το τέλος και διέσωσε το έργο του.        
Από το Chateau du Bosc στη Naucelle, οικογενειακή κατοικία του, φιλοξενούνται ενθύμια, κειμήλια και πρώιμα έργα του.        
Η ημερίδα με θέμα Η Αναπηρία Κίνητρο Δημιουργίας, η περίπτωση Toulouse Lautrec οργανώθηκε με πολύ προθυμία από τον καθηγητή ορθοπαιδικής και Διευθυντή της πανεπιστημιακής κλινικής του Γ.Ν. «Παπαγεωργίου» Γεώργιο Καπετάνο.        
Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται το ιατρικό σκέλος της ασθένειας του Lautrec, ενώ στο δεύτερο μέρος εκθέτονται οι συνέπειες, οι επιπτώσεις της νόσου στη ζωή, στην τέχνη, στο κοινωνικό περιβάλλον μαζί με μαρτυρίες ασθενών.       
Αυτή η άλλη όψη του δημιουργού-καλλιτέχνη, πιο εσωτερική και δύσκολη, έρχεται να φωτίσει διαφορετικά, «από μέσα», το έργο του. 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 29/11/2010

Ενημέρωση από το http://www.disabled.gr/ και το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ


Ο νόμος για την ηλεκτρονική εκτέλεση των συνταγών και των παραπεμπτικών των ιατρικών πράξεων βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.disabled.gr/lib/?p=30570        Ένα ενδιαφέρον κείμενο για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που αφορούν και ΑμεΑ βρίσκεται στη διεύθυνση http://news.disabled.gr/?p=34215     Από εδώ και στο εξής οι συντάξεις και τα επιδόματα του ΟΓΑ κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό. Διαβάστε την σχετική εγκύκλιο στη διεύθυνση http://www.disabled.gr/lib/?p=30566    
Νέα εγκύκλιος του Ι.Κ.Α. για την «Χορήγηση Ε.Κ.Α.Σ. για το έτος 2010. Ενέργειες για τη χορήγησή του από 1/1/2010 – 31/12/2010» στη διεύθυνση http://www.disabled.gr/lib/?p=30564      
Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους χαμηλοσυνταξιούχους θα καταβληθεί με τη σύνταξη του Ιανουαρίου, η οποία θα διατεθεί από 22 Δεκεμβρίου έως το τέλος Δεκεμβρίου Στο http://news.disabled.gr/?p=34227 στο http://news.disabled.gr/?p=34198 αλλά και σε αρκετά ακόμη κείμενα που βρίσκονται στο http://news.disabled.gr/      
Δραστικές θα είναι οι περικοπές στα νοσοκομεία λόγω μνημονίου. Δεν αφορούν μόνο τα φάρμακα, τα ακριβά ιατρικά είδη και τις σπατάλες, αλλά και κάθε είδους υλικό που θεωρείται ότι επιβαρύνει τον προϋπολογισμό. Διαβάστε περισσότερα στο http://news.disabled.gr/?p=34219       
Ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο για την τροποποίηση της οδηγίας της Ε.Ε. για το Φ.Π.Α βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.disabled.gr/lib/?p=30576 και αξίζει να διαβαστεί από όσους και όσες ενδιαφέρονται μελλοντικά να αναπτύξουν κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα.    
Στο εν τω μεταξύ στις οικονομικές εφημερίδες δημοσιεύονται αρκετές (αλλά μικρές ειδήσεις) όπου αναφέρεται πως σύντομα θα προκύψουν προγράμματα χρηματοδότησης και ενίσχυσης για την επιχειρηματικότητα των νέων.    
Όλες αυτές οι ειδήσεις δημοσιεύονται εγκαίρως στο http://news.disabled.gr/     
Προχθες, την Δευτέρα, μου τηλεφώνησε ο κύριος Βαρδακαστάνης, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και μου ζήτησε να σας υπενθυμίσω μέσα από αυτό το newsletter την κινητοποίηση που διοργανώνει η ΕΣΑμεΑ για τις 3 Δεκεμβρίου.    
Από ό,τι μου είπε θα έρθουν αρκετές χιλιάδες άνθρωποι από όλη την Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες στο www.esaea.gr     
Πολλούς χαιρετισμούς, http://www.disabled.gr/ και περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ

Νέος τίτλος: Η χήρα της Ιερουσαλήμ του Άλαν Γκόρντον

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ  ΜΥΣΤΗΡΙΟ   
ΑΛΑΝ  ΓΚΟΡΝΤΟΝ   Η χήρα της Ιερουσαλήμ    
Μετάφραση: Βικτώρια Τράπαλη    
Ξένη  πεζογραφία   
ISBN: 978-960-04-2799-8   
σελ. 416   
Νοέμβριος 2010      
Δέκατος τρίτος αιώνας.    
Η παπική Εκκλησία ασκεί  αφόρητες πιέσεις για τη διάλυση  της Συντεχνίας των Γελωτοποιών.    
Επιστρέφοντας από αποστολή στην Κωνσταντινούπολη, ο Φέστε και η Κλόντια, το ζευγάρι των γελωτοποιών-ντετέκτιβ, διασχίζουν τις Άλπεις με την ελπίδα ότι θα συναντήσουν τους φυγάδες συντρόφους τους.     Κατά  τη διάρκεια της διαδρομής, ο Φέστε διηγείται στη γυναίκα του μια ιστορία από τα χρόνια της Γ’  Σταυροφορίας, τότε που ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος αγωνιζόταν να ανακαταλάβει τους Αγίους Τόπους από το στρατό του Σαλαντίν.    
Μια ιστορία γεμάτη ίντριγκες, μυστήριο και δύο ανεξιχνίαστους θανάτους: του Κόνραντ του Μομφερατικού και του Ερρίκου της Καμπανίας, μοιραίων συζύγων της νεαρής βασίλισσας της Ιερουσαλήμ...    
Στην  Τύρο, τον τελευταίο προμαχώνα  των Δυτικών στην περιοχή, μια  σκληρή μάχη θα ξεκινήσει για το θρόνο του βασιλείου της Ιερουσαλήμ και την καρδιά της ωραίας Ισαβέλας.    
Ανάμεσα σε ανθρώπους ισχυρούς και φιλόδοξους, κατασκόπους και πληρωμένους δολοφόνους, ο Φέστε μαζί με τον νάνο Κόκκινο, τον έμπιστο αρχιγελωτοποιό της βασίλισσας, θα προσπαθήσουν να σώσουν την πόλη από μια θανάσιμη απειλή. 
Το  τέταρτο βιβλίο στη  σειρά Μεσαιωνικού Μυστηρίου του Άλαν Γκόρντον, με ήρωα τον γελωτοποιό-ντετέκτιβ Φέστε.  
Ο Άλαν Γκόρντον εργάζεται ως δικηγόρος στη Legal Aid Society.   
Ζει με την οικογένειά του στην Νέα  Υόρκη.    
Έχει γράψει αρκετά διηγήματα που έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στα περιοδικά Ellery Queen’s Mystery Magazine, Alfred Hitchcock’s Mystery Magazine, Once Upon a Crime II.    
Από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Η Δέκατη Τρίτη Νύχτα, Ο σφετεριστής του βυζαντινού θρόνου και Θάνατος στη συνοικία των Ενετών.

Σύγκληση Δημαρχιακής Επιτροπής

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 105 Δ.K.K. (N. 3463/2006), θα προσέλθει στην 26η τακτική συνεδρίαση της Δημαρχιακής Επιτροπής Καλαμαριάς, που θα γίνει στις 25 Νοεμβρίου 2010, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00 π.μ. στο Δημοτικό Κατάστημα επί της οδού Κομνηνών 58,  στο γραφείο Δημάρχου, με θέματα ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Ο δυναμικός ήρωας Σάκης Γαλατάκης επιστρέφει σε νέα αποστολή και με τις εκδόσεις ΔΙΑΠΛΑΣΗ καλούν τους μικρούς μας φίλους στο βιβλιοπωλείο ΦΛΩΡΑΣ το Σάββατο 27 Νοεμβρίου στις 12:00 το πρωί.     
Η συγγραφέας ΛΕΝΑ ΤΕΡΚΕΣΙΔΟΥ με την ηθοποιό-εμψυχώτρια ΊΑ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ θα γνωρίσουν στα παιδιά το φανταστικό κόσμο του Σάκη Γαλατάκη και της παρέας τους με διασκεδαστικό θεατρικό παιχνίδι, με τραγούδι, με πολύ γέλιο και εκπλήξεις.   
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΦΛΩΡΑΣ     
Περιστέρι Εθνικής Αντιστάσεως 87, 12134   
Τηλ. 210-5756882

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Του Δρ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ   
  • ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΚΠ        
  • ΣΚΠ - ΚΙΝΗΣΗ - ΥΠΕΡΒΑΡΟΣ    
  • ΝΕΕΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΚΠ    
  • Νέοι τίτλοι για εφήβους από τον ΚΕΔΡΟ

    ΣΕΙΡΑ: TEENAGER BOOK LOVERS  
    Πόπη Μαγουλά-Γαϊτάνου    
    Ένα κορίτσι εξομολογείται  
    Εφηβικό  μυθιστόρημα, από 12 ετών  
    ISBN 978-960-04-4111-6  
    σελ. 240  
    Νοέμβριος 2010      
    Γλυκερία  Καραγκούνη   
    ΤΟ  ΦΥΛΑΧΤΟ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ     
    Περιπέτεια, από 12 ετών  
    ISBN: 978-960-04-4123-9    
    σελ. 344    
    Νοέμβριος 2010

    Βουλγάρες έπαιρναν σύνταξη με ένα χρόνο εργασίας

    «Δεν τίθεται θέμα συμφωνίας για το θέμα των 12 μιλίων», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας σήμερα σε ερώτηση σχετική με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πρόοδο στις διερευνητικές επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας και για αποδοχή εκ μέρους της Άγκυρας της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων [...]     
    Τέλος στα δωρεάν βιβλία από τα σχολεία;    
    Tο τέλος του σχολικού βιβλίου… που διανέμεται δωρεάν στους μαθητές και αποτελεί τον οδηγό του εκπαιδευτικού, διαβλέπουν στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο πίσω από την τακτική του υπουργείου Παιδείας το οποίο προωθεί την εκπόνηση νέων αναλυτικών προγραμμάτων χωρίς καμιά πρόβλεψη για τη συγγραφή αντίστοιχου διδακτικού υλικού.
    Στο μεταξύ όλα δείχνουν ότι το Νέο Λύκειο οδηγείται σε μακρά αναβολή, [...]    

    Συμμετοχή της Κρήτης σε πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού      
    Τη «μελέτη διαχείρισης προορισμού» του «προγράμματος προορισμών αριστείας» που υλοποίησε το «Κρητικό σύμφωνο ποιότητας» για την Κρήτη μέσω του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού, παρουσίασαν οι νομάρχες κα Σχοιναράκη, κ. Παπαδάκης και κ. Αναστασάκης.
    Στη μελέτη παρουσιάζονται αναλυτικά οι δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν για να αποτελέσει η Κρήτη ένα διεθνή τουριστικό προορισμό αριστείας με βάση επιτυχημένες [...]    

    Αποσύρει 22.000 σετ ποτηριών η Coca-Cola      
    Η Coca-Cola ανακοίνωσε πως αποσύρει 22.000 σετ ποτηριών επειδή περιέχουν κάδμιο, μια καρκινογόνο ουσία, τονίζοντας όμως πως τα επίπεδα που ανιχνεύτηκαν είναι «πολύ χαμηλά και δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία».
    Ο όμιλος επισήμανε σε ανακοίνωσή του πως αποφάσισε την άμεση απόσυρση των ποτηριών επειδή δεν ανταποκρίνονται στο επίπεδο ποιότητας που επιθυμεί.»Πρόσφατοι έλεγχοι έδειξαν πως η [...]   

    Οι αυστραλιανές εφημερίδες προτρέπουν τους Αυστραλούς να επισκεφθούν την Αθήνα    
    «Επισκεφθείτε την Αθήνα. Διαθέτει κάτι καινούργιο και κάτι παλιό σε κάθε γωνία» αναφέρει ταξιδιωτικό αφιέρωμα με την υπογραφή του Πίτερ Ραλφ που φιλοξενείται σε διάφορες κυριακάτικες αυστραλιανές εφημερίδες και έχει ως θέμα του την ελληνική πρωτεύουσα.
    Παρόλο που οι επισκέπτες κατευθύνονται συνήθως στα νησιά για «ένα κομμάτι παραδείσου», ο Ραλφ συστήνει την Αθήνα, ως «μια ζωντανή [...]    

    Έχουμε, λοιπόν, σε ανάπλαση το πρώτο πρόσωπο αρχαίας Ελληνίδας;      
    Δείτε πόσο όμορφη ήταν η … Μύρτις, έτσι όπως ακριβώς παρουσιάζεται στην Έκθεση: «Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», όπου μάς δείχνει πώς ήταν ακριβώς μία 11χρονη Αθηναία, που έχασε τη ζωή της στα χρόνια του Περικλή από τυφοειδή πυρετό!
    Μία απλή Ανακοίνωση (Δελτίο Τύπου, αν θέλετε), που έγινε από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ήταν [...]     \

    Σχέδιο Διαχείρισης των Υδατικών Διαμερισμάτων Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδος     
    Με στόχο την άρτια εκπόνηση των Σχεδίων Διαχείρισης των λεκανών απορροής της χώρας, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει ζητήσει την ενεργή συμμετοχή των Διευθύνσεων Υδάτων των Περιφερειών, οι οποίες ανταποκρινόμενες έχουν ορίσει εκπροσώπους τους σε μια διευρυμένη Επιτροπή η οποία θα συνεργάζεται μαζί της και ειδικότερα με την [...]    
    Από Μηχανής Θνητός      
    Γράφει ο  Θωμάς  Ιωάννου   
    Εν αρχή είναι η αρχή. Και γιατί να μην είναι;
    Γιατί δηλαδή, τι έχει να ζηλέψει από οτιδήποτε άλλο;
    Από ένα τέλος λόγου χάρη. Εύκολο να αποδειχθεί, απλοϊκός ο συλλογισμός, αφού χωρίς αρχή δεν μπορεί να υπάρξει ούτε και τέλος. Η αλήθεια είναι πως το αιωνίως ριγμένο τέλος κάτι πολύ κακό θα έκανε για [...]    

    Βουλγάρες έπαιρναν σύνταξη με ένα χρόνο εργασίας       
    Κύκλωμα με 650 Βουλγάρες και 20 Βούλγαρους που εισέπρατταν παράνομα συντάξεις από το ελληνικό δημόσιο, εξάρθρωσαν οι αρχές. Μάλιστα η σύνταξη έφθανε τα 500 ευρώ τον μήνα.
    «Πρόκειται για καραμπινάτη κομπίνα που γινόταν για χρόνια εις βάρος του ασφαλιστικού μας συστήματος και των ασφαλισμένων» δήλωσε στην εφημερίδα το «Βήμα» ο υπουργός αναπληρωτής Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης [...]    

    Πολεμικό επεισόδιο στην Κορέα       
    Μεγάλος αριθμός οβίδων που εκτοξεύθηκαν από τη Βόρεια Κορέα έπληξαν σήμερα νησί της Νότιας Κορέας προκαλώντας τον θάνατο ενός στρατιώτη, τραυματισμούς και υλικές ζημίες.
    Ο νοτιοκορεάτικος στρατός ανταπέδωσε τα πυρά, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας.
    Συγκεκριμένα, ένας νοτιοκορεάτης στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις από τους τραυματίες βρίσκονται [...]

    Κυριακή 28/11/2010, στις 11:30, συγκεντρωνόμαστε όλοι στα Διόδια Αφιδνών

    Την Κυριακή 28/11/2010, στις 11:30, συγκεντρωνόμαστε όλοι στα Διόδια Αφιδνών.   
    Διαμαρτυρόμαστε κατά των διοδίων που έχουν -στην κυριολεξία-περικυκλώσει  την περιοχή μας και για την αλλαγή τακτικής της εταιρείας Νέα Οδός Α.Ε. που καθυστερεί τους οδηγούς που αρνούνται την πληρωμή διοδίων, αναγκάζοντάς τους πρακτικά να ανοίγουν μόνοι τους τις μπάρες για να περνούν ελεύθερα.     
    http://diodiastop.blogspot.com/2010/11/28112010-1130.html

    Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

    Today at InfognomonPolitics     
    * Απαισιόδοξος για την έξοδο από την κρίση ο B. Μαρκεζίνης     
    * Israel hails Turkey-NATO agreement     
    * Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο «αληθινός ηγέτης» της Ρωσίας     
    * Κ.Δρούτσας: προτείνει «νέο Ελσίνκι» για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ     
    * Η ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΨΥΧΩΝ    
    * ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΛΟΜΠΙ ΣΤΙΣ TSK    
    * Εκστρατεία για την επιστροφή των αρχαίων ελληνικών στα βρετανικά σχολεία    
    * Στο Ιράν ο πρωθυπουργός του Λιβάνου     
    * Το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε το ''Κόκκινο βιβλίο''    
    * Νταβούτογλου: Στο Αιγαίο η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα     
    * Σε δύο βάρκες προσπαθεί να ισορροπήσει η Ελλάδα     
    * Ερντογάν: «Δεν έχει επέλθει ακόμη συμφωνία για το θέμα των 12 μιλίων»     
    * Τρεις ύποπτοι θάνατοι στη ΜΙΤ, τον τελευταίο μήνα     
    * Ανακοίνωση της ΠΟΕ, που εκπροσωπεί 400 ποντιακά σωματεία στην Ελλάδα, για τα περί Νεοτούρκων και Κ(ρ)εμάλ     
    * Οι 99 υπερήρωες του Ισλάμ     
    * ΕΛΕΝΗ ΦΩΚΑ Καθήκον να βρούμε νέους ηγέτες.    
    * ΠΓΔΜ: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης     
    * Το αυγό του κεμαλο-φασιστικού φιδιού εκολλάπτεται στη Θράκη, από τον Τούρκο πρόξενο και τους πράκτορές του!     
    * Εκλογές: Συμμετοχή και Αποχή      
    * Το φάρμακο της τρόικας... σκοτώνει      
    * Τα οικονομικά εγκλήματα των κυβερνήσεων στο χώρο των ΔΕΚΟ      
    * Αγωγός Μπουργκάς (Πύργου) - Αλεξανδρούπολης: Τέλος;     
    * Ε.Ε.: Ανοιγμα λιμανιού στην Κωνσταντινούπολη      
    * Η απάτη με τις κόκκινες γραμμές     
    * Η νεοελληνική τουρκολαγνεία και οι επίγονοι του Στεργιάδη

    Νέο μεγάλο πρόβλημα στο γκέττο μας στην Αστόρια, διχασμένη η Ομογένεια.

    - Νέο μεγάλο πρόβλημα στο γκέττο μας στην Αστόρια, διχασμένη η Ομογένεια.   
    www.kalami.us     
    www.kalami.net     
    Και ν' ακούτε:    
    www.24-7Radio.us      
    24 ώρες ελληνικά, με απόδοση ήχου 256Κbps (studio quality)...    
    Ψυχαγωγία, ενημέρωση, σάτιρα, αποκαλύψεις, διάλογος. Αναφορές στην ιστορία, πολιτισμό παραδόσεις Ελλάδας κ.ά....

    Νέα από το e-Pontos

    * Το ιστορικό της εμφάνισης των "Μωμόγερων" στο αρχαίο θέατρο της Εφέσσου     
    * Αυτή, κ. Μπουτάρη, είναι η αλήθεια της Γενοκτονίας     
    * ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ»    
    * ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ