Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ   
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ     
Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2010      
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ     
Oμιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, κατά την έναρξη του 1Ο Διαπεριφερειακού Συνεδρίου, με θέμα: «Περιφερειακές Πολιτικές Πρόληψης Καταστροφών»,το οποίο διεξάγεται στη Αθήνα ως και τις 25.11.2010, στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg ICV CivPro και συμμετέχουν με εκπροσώπους τους 11 κράτη –μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.     
«Κυρίες και κύριοι,
Πρώτα απ’ όλα επιτρέψτε μου να συγχαρώ τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Θεόδωρο Μπούφη και την υπεύθυνη του προγράμματος κα Καλλιόπη Σαΐνη για την δουλειά την οποία κάνουν όσον αφορά το σχεδιασμό για την Πολιτική Προστασία στη χώρα μας.   
Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά μου γιατί βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην έναρξη του 1ου Διαπεριφερειακού Συνεδρίου με θέμα τις Περιφερειακές Πολιτικές Πρόληψης και των καταστροφών που πραγματοποιείται στα πλαίσια του Interreg 4 .
Ιδιαίτερης σημασίας στις μέρες μας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο ο συντονισμός και η συνεργασία στο θέμα της πρόληψης.
Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη λύση, και όπου αυτή δεν είναι δυνατή, μένει η αντιμετώπιση με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος;     
Είναι και πάλι, η πρόληψη.
Μια προορατική προσέγγιση είναι πάντα πιο αποτελεσματική και λιγότερο δαπανηρή, από εκείνη την προσέγγιση που βασίζεται μόνο στην αντίδραση στις καταστροφές.
Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη κληρονομιά, μεγαλύτερη παρακαταθήκη για τον άνθρωπο στις μέρες μας από το ίδιο το φυσικό περιβάλλον και τη διατήρησή του, με ό,τι αυτό συμπεριλαμβάνει, είναι πρώτης προτεραιότητας ζήτημα για αυτή καθαυτή την ύπαρξή μας και φυσικά για την εξέλιξή μας.    
Τοπικά, εθνικά, διαπεριφερειακά, ευρωπαϊκά, διεθνώς, σε όλα τα επίπεδα.
Όταν βρίσκεται σε κίνδυνο η φύση βρίσκεται σε κίνδυνο και η ανθρώπινη ζωή.
Οι ραγδαίες κλιματολογικές αλλαγές σε όλη τη γη έχουν επιδράσει βίαια επιφέροντας μια σειρά ακραίων φυσικών φαινομένων παγκοσμίως.
Όπως, επίσης, είναι δεδομένο ότι εξ αιτίας μιας σειράς ανθρώπινων ανεξέλεγκτων παρεμβάσεων στη φύση, οι ισορροπίες του οικοσυστήματός μας έχουν επικίνδυνα διαταραχθεί.
Κι αυτή η διαταραχή είναι που έφερε μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.
Καθώς, επίσης και μια σειρά από τεχνολογικά και βιομηχανικά ατυχήματα είχαν ως αποτέλεσμα επικίνδυνες συνέπειες στην υγεία, τις καλλιέργειες, τις υποδομές, στο ζωικό κεφάλαιο.
Όλα αυτά τα «σενάρια» δυστυχώς, είχαμε την δυσάρεστη εμπειρία να τα ζήσουμε κατ’ επανάληψη τις τελευταίες δεκαετίες και να υποστούμε και τις τρομακτικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία και στις κοινωνίες μας.    
Το τσουνάμι στις ακτές της Νοτιοανατολικής Ασίας, ο σεισμός της Αϊτής, η πετρελαιοκηλίδα στις ακτές του Μεξικού, αλλά και το πρόσφατο βιομηχανικό ατύχημα στην Ουγγαρία, καθώς και οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές σε μεγάλα δάση της νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη είναι μερικές μόνο από το ντόμινο των καταστροφών που παρακολουθήσαμε να συμβαίνει στο ευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο περιβάλλον.
Οι συνέπειες αυτού του ντόμινο ήταν τεράστιες σε οικονομικό επίπεδο και οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές εξαιρετικά επώδυνες για τις κοινωνίες.
Είναι γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις οι καταστροφές είναι τέτοιας έκτασης και σοβαρότητας που κανένα κράτος, δεν έχει τα μέσα και τις δυνατότητες να τις αντιμετωπίσει από μόνο του.
Ειδικά στην παρούσα διεθνή και Ευρωπαϊκή οικονομική συνθήκη, η ανάκαμψη μετά από κατακλυσμιαίες καταστροφές, απ’ όπου κι αν προέρχονται είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην κοινωνία, στην οικονομία φαντάζουν αξεπέραστες, όταν τις αντιμετωπίζει κανείς ή καλείται να τις αντιμετωπίσει κανείς μόνος του σε εθνικό επίπεδο ή μόνη της η Διοίκηση μιας Περιφέρειας.
Έχοντας, πάρει τα «μαθήματά» μας, από την ίδια τη ζωή, έχουμε όλοι καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι καταστροφές χρήζουν αποτελεσματικής και συστηματικής αντίδρασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο που βασίζονται στην αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης.
Το φυσικό περιβάλλον και η πολιτιστική κληρονομιά που υπάρχει σε αυτό, σε κάθε μια χώρα κράτος- μέλος ξεχωριστά, είναι αυτή που συνθέτει την ευρωπαϊκή κληρονομιά.
Είναι «κοινό κτήμα» κυριολεκτικά, που από κοινού πρέπει να διαφυλαχθεί και να παραδοθεί στις επόμενες γενιές.
Το τι συμβαίνει στο «γείτονά μας» μακρινό ή κοντινό, αφορά όλους μας. Είναι θέμα λοιπόν, κοινοτικής συνοχής, αν δει κανείς αυτό το θέμα με την ευρωπαϊκή του προσέγγιση.
Ο, τι υπάρχει εντός των συνόρων της Ε.Ε είναι και κοινή «περιουσία»: η φύση, η πολιτιστική κληρονομιά, η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Οι καταστροφές δεν επηρεάζουν μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή όπου συμβαίνουν, αλλά πολλές φορές οι καταστροφές παίρνουν ευρύτερες διαστάσεις, επηρεάζοντας και τις γύρω χώρες, ή και ολόκληρη την Ευρώπη.
Εάν αγνοήσουμε μια καταστροφή που γίνεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή, αυτή, είναι προφανές ότι θα αποβεί μοιραία προς όλους.
Ένα παράδειγμα, είναι ότι η ευρωπαϊκή Ήπειρος έχει σημαντικούς μεγάλους πνεύμονες πρασίνου. Η καταστροφή τους επηρεάζει αναπόφευκτα και μακροπρόθεσμα το περιβάλλον σε ολόκληρη την Ευρώπη, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου είναι πολλοί οι παράγοντες οι οποίοι συντρέχουν για την αλλαγή του κλίματος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι συντονισμένες ενέργειες και στρατηγικές μεταξύ των κρατών μελών στην Ε.Ε, των διαφόρων κλάδων και διαφορετικών παραγόντων που εμπλέκονται στον κύκλο πρόληψης, όπως επίσης, και η αξιοποίηση της πολύτιμης εμπειρίας που έχει αποκτηθεί κατά το παρελθόν στο πλαίσιο των κοινοτικών πρωτοβουλιών, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία αποτελεσματικότερων μέτρων πρόληψης. Κι αυτό ακριβώς είναι που επιδιώκουμε εδώ στην Ελλάδα, σε κάθε περιφέρεια της χώρας μας, μέσα από το νέο σχήμα της περιφερειακής αποκέντρωσης, το οποίο ήδη δρομολογήσαμε.
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε είδους καταστροφών και κινδύνων απαιτεί λοιπόν την ενεργοποίηση και την συντονισμένη συστράτευση όλων μας.
Το σημερινό συνέδριο έρχεται να αναδείξει ακριβώς αυτό. Καθώς, επίσης, επιχειρεί να αναδείξει τη συσσωρευμένη πρακτική και τη μεγάλη εμπειρία, η οποία αποκτήθηκε σε διάφορες χώρες, μέσα στα πλαίσια και αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει το Interreg , έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαχύσουμε τις πληροφορίες αυτές και αυτή την εμπειρία στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Σε όλες τις περιφέρειες, για να δημιουργήσουμε, όχι μόνο μια βάση δεδομένων αλλά και μια βάση τεχνογνωσίας και ταυτόχρονα να προετοιμάσουμε τις ελληνικές υπηρεσίες, όπως είναι το Πυροσβεστικό Σώμα, που στις περισσότερες περιπτώσεις παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, ούτως ώστε να ενισχύσουμε ακριβώς αυτό το οποίο επιδιώκουμε, την πρόληψη.
Όπως επίσης προβάλει η αναγκαιότητα της διαρκούς επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των κρατών- μελών σε ότι αφορά τα θέματα Πολιτικής Προστασίας.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι με την εξέλιξη της ίδιας της Ε.Ε, με την πρόοδο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σιγά-σιγά και με τα χρόνια άρχισαν να δημιουργούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο θεσμοί και δομές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ασχολούνται ακριβώς με την Πολιτική Προστασία.
Στο παρελθόν κάτι τέτοιο δεν υπήρχε. Είναι λοιπόν καινούριες πολιτικές ,αφορούν καθαρά τον Γ’ Πυλώνα της Ε.Ε μέσω της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης ,μέσω του οποίου επιδιώκεται η ασφάλεια του πολίτη, επιδιώκεται η ασφάλεια, συνοχή και η αλληλεγγύη στην ευρωπαϊκή κοινωνία.
Αυτές ακριβώς τις αξίες που υπηρετεί το Interreg θέλουμε να αναδείξουμε και στη χώρα μας, ιδιαίτερα στην ελληνική περιφέρεια. Και γι’ αυτό το λόγο θεωρώ ότι η αξία αυτού του συνεδρίου είναι πάρα πολύ μεγάλη για μας, για τις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και κυρίως για τους νέους Περιφερειάρχες, για τις νέες δομές της περιφερειακής αποκέντρωσης στη χώρα μας.
Γι’ αυτό, όπως βλέπετε σήμερα, το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται εδώ, ακριβώς γιατί θέλουμε να αναδείξουμε τη σημασία αυτού του εγχειρήματος. Θέλω λοιπόν να σας ευχαριστήσω για την συμμετοχή σας, για την παρουσία σας, για τις εμπειρίες σας, για τις ιδέες τις οποίες πρόκειται να καταθέσετε σε αυτό το συνέδριο, θα είναι εξαιρετικά πολύτιμες για μας, για την ελληνική διοίκηση και το Πυροσβεστικό Σώμα, για την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και θέλω επίσης να διαβεβαιώσω ότι, τόσο η Κυβέρνηση, όσο και ο Πρωθυπουργός προσωπικά, έχουμε απόλυτη συνείδηση της μεγάλης πρόκλησης που αποτελεί για την εποχή μας η ενίσχυση των θεσμών, των δομών, των μέσων και του ανθρωπίνου δυναμικού της Πολιτικής Προστασίας.   
Σας ευχαριστώ πολύ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: