Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ
ΟΜΟΡΦΗ ΝΥΧΤΑ Συγγραφέας(είς) : ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ ΘΩΜΑΣ Κατηγορία(ες) : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Γλώσσα Πρωτοτύπου : ΕΛΛΗΝΙΚΑ Χρονολογία Α έκδοσης Άγρα: 1/11/2008 Χρονολογία έκδοσης Πρωτοτύπου: 2008 Σχήμα βιβλίου : 205x140 Τύπος βιβλιοδεσίας : ΜΑΛΑΚΗ Αριθμός σελίδων : 405 ISBN : 978-960-325-778-3
Παρουσίαση
Η Όμορφη Νύχτα του Θωμά Κοροβίνη είναι ένα εκτενέστατο αφήγημα, που κινείται ανάμεσα στη χρονογραφία και το μυθιστόρημα,
Στο κείμενο καταγράφονται λεπτομερώς τα πρόσωπα, οι παρέες και τα γεγονότα μιας εποχής που σημάδεψε τη ζωή της Θεσσαλονίκης για μια εικοσαετία περίπου, από το 1985 μέχρι τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας, με κεντρικό άξονα τη νυχτερινή ατμόσφαιρα των λαϊκών κέντρων και ιδίως του ιστορικού μαγαζιού «ΟΜΟΡΦΗ ΝΥΧΤΑ » της οδού Παπάφη, που ήταν γνωστό στην πιάτσα των θαμώνων του και ως «Ο ΝΑΟΣ».
Γίνονται επίσης λεπτομερείς ή γενικές αναφορές σε πρόσωπα και πράγματα της ζωής της Θεσσαλονίκης, και ιδίως της καλλιτεχνικής, από το 1950 περίπου μέχρι το 1985.
Το αφήγημα αποσκοπεί και στην καταγραφή και τη διάσωση στην κοινή μνήμη ενός μέρους της ανθρωπογεωγραφίας μιας -φευ- απολεσθείσης εποχής.
Τα πολιτικά γεγονότα και ο απόηχός τους, οι ταξικές ποικιλίες και οι συντεχνιακές συγκρούσεις, οι κοινωνικές αντιλήψεις και οι νοοτροπίες, οι λιμπιντικές πανδαισίες και οι ερωτικές στερήσεις χρωματίζουν ζωηρά τον καμβά του κειμένου καθώς περνούν μέσα από περιγραφές προσωπικοτήτων, ατομικές εξομολογήσεις, διαπροσωπικές σχέσεις, σχοινοτενείς στιχομυθίες και πολλά απίστευτα κι όμως αυθεντικά ανέκδοτα.
Ο λόγος συνοδεύεται απ' αρχής μέχρι τέλους από αλέγκρες ή σεκλετισμένες πενιές τρίχορδων μπουζουκιών και είναι μουσκεμένος από το άρωμα αδάμαστων ρεμπέτικων και λαϊκών τραγουδιών που σφράγισαν τη ζωή μας.
Βιογραφικά στοιχεία
Ο Θωμάς Κοροβίνης, φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, έζησε για μια οχταετία στην Κωνσταντινούπολη.
Εδώ και χρόνια ερευνά πτυχές του ελληνικού και του τουρκικού λαϊκού πολιτισμού καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους.
Συνεργάζεται με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά.
Έγραψε τα βιβλία: Τουρκικές παροιμίες, Κανάλ ντ' Αμούρ, Τα πρόσωπα της Σωτήριας Mπέλλου, Φαχισέ Τσίκα, Σκανδαλιστικές και βωμολοχικές ελληνικές παροιμίες, Κωνσταντινούπολη – Λογοτεχνική ανθολογία, Τούρκοι ποιητές υμνούν την Κωνσταντινούπολη, Ο Μάρκος στο χαρέμι, Το χτικιό της Άνω Τούμπας, Τρία ζεϊμπέκικα και ένα ποίημα για τον Γιώργο Κούδα, Οι Ζεϊμπέκοι τής Μικράς Ασίας, Αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη, Θεσσαλονίκη 2005 - Ρεπορτάζ - Στον αδελφό Γιώργο Ιωάννου που λείπει 20 χρόνια στην καταπακτή, Σμύρνη, μια πόλη στην λογοτεχνία.
Είναι συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιώv. Δισκογραφία:
Από έβενο κι αχάτη, Φουζούλη: Λεϊλά και Μετζνούν, Τακίμια, To Kελί.
Συχνά παρουσιάζει συναυλίες με το δικό του ρεπερτόριο ή με θέματα του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού.

ΟΤΑΝ Η ΤΕΧΝΗ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΜε αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο φίλος και συνεργάτης ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΟΒΑΔΟΣ, διαχειριστής του Προβολέα της Τέχνης και του Πολιτισμού κάνει μέσα από το site του ένα πολύ ξεχωριστό αφιέρωμα στην εποχή εκείνη.
Αναφέρεται στα καλλιτεχνικά και Πολιτιστικά δρώμενα εκείνης της δύσκολης εποχής και στο πως το θέατρο, το τραγούδι, οι τέχνες αντιμετώπιζαν την Χούντα των συνταγματαρχών.
Το Πολυτεχνείο απετέλεσε την κορυφαία πράξη αντίστασης στο καθεστώς της απριλιανής δικτατορίας, αφού ήταν η μαζικότερη και πιο έντονη αντίδραση στο κέντρο της Αθήνας και κατάφερε να αφυπνίσει τους έως τότε απαθείς -στην πλειοψηφία τους- κατοίκους του «Κλεινού Άστεως».
Βεβαίως δεν αποτελεί και την μοναδική.
Η πρώτη πράξη μαζικής διαμαρτυρίας κατά της αμερικανοκίνητης δικτατορίας, έγινε στην κηδεία του αείμνηστου Γ. Παπανδρέου στις 3 Νοεμβρίου 1968 τον πρώτο κι όλα χρόνο της. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές παρουσιάζουν ως «εμπνευστή» του Πολυτεχνείου τα γεγονότα στο Παρίσι τον Μάη του 1968 και τον ξεσηκωμό των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις ΗΠΑ κατά του πολέμου του Βιετνάμ.
Όμως το δικό μας αντικείμενο δεν θα είναι η πολιτική, αλλά η καλλιτεχνική ανασκόπηση της εποχής.
Οι καλλιτέχνες (όσοι από αυτούς δεν συνελήφθησαν από τις πρώτες μέρες και δεν συνεργάστηκαν ), αφού ξεπέρασαν το πρώτο μούδιασμα του αιφνιδιασμού, με υπονοούμενα που προσθέτανε στα διάφορα νούμερα -κυρίως της επιθεώρησης-, προσπαθούσαν να αφυπνίσουν το λαό.
Κάποιοι κατάφεραν να φύγουν στο εξωτερικό και από εκεί «ανενόχλητοι» να δρουν κατά της δικτατορίας.
Από τον μεγάλο μας συνθέτη Μ. Θεοδωράκη, έως την αξέχαστη Μ. Μερκούρη που η δικτατορία της αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια και τον Λ. Καραλή, τον Α. Καλογιάννη, την Μ. Φαραντούρη κ.α., που με εμφανίσεις, περιοδείες, τραγούδια κείμενα και θεατρικά, αντιστέκονταν και κατήγγειλαν τα έργα και τις ημέρες των συνταγματαρχών.
Από το 1972 και ιδιαίτερα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1973, όταν η δικτατορία προσπαθεί να φορέσει «δημοκρατικό» μανδύα στο καθεστώς της και αίρει μερικώς την λογοκρισία, εμφανίζονται δειλά, δειλά στο προσκήνιο και οι πρώτες φωνές αντίδρασης από τους εδώ καλλιτέχνες. (σ.σ. Θυμάμαι τον τραγουδιστή Πάνο Κόκκινο, να τραγουδά Θεοδωράκη σε κάποιο Νυχτερινό κέντρο της Αχαρνών).
Βεβαίως πρωτοπόρο και σε αυτή την περίπτωση το θέατρο.
Το 1971-72 κάποιοι νεαροί τότε ηθοποιοί, ανάμεσα τους η Άννα Παναγιωτοπούλου και ο Σταμάτης Φασουλής, δημιουργούν το «Ελεύθερο Θέατρο» και ανεβάζουν έργα πρωτοποριακά για την εποχή και «ολίγον» επικίνδυνα για τη δικτατορία («Η ιστορία του Αλή-Ρέτζο»).
Τα τραγούδια του Μίκη του Καραλή κ.α., κυκλοφορούν παράνομα σε κασέτες, αφού πρώτα τα φέρουν στην Ελλάδα, ριψοκίνδυνοι αντιστασιακοί.
Ο δημοκρατικός ελληνικός λαός, τραγουδάει «Τα τραγούδια του Αγώνα», Το «Πνευματικό Εμβατήριο», το «Σούπερ Μάρκετ» κ.λ.π.).
Οι νεαροί τότε κινηματογραφιστές (Δ. Θέος, Π. Βούλγαρης, Ρ. Μανθούλης, κ.α.) γυρίζουν φιλμάκια μικρού μήκους που πονάνε τη χούντα, με θέματα κοινωνικά και με αποκορύφωμα το φιλμ με τον ξεσηκωμό των Μεγαρέων αγροτών του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, (Ο ξεσηκωμός των κατοίκων των Μεγάρων ενάντια στην απόφαση της χούντας ν' απαλλοτριώσει μια μεγάλη αγροτική περιοχή για την εγκατάσταση μιας βιομηχανικής μονάδας και η νικηφόρα έκβαση του αγώνα, που ήταν από τις πρώτες μαζικές εκδηλώσεις κατά της δικτατορίας).
Οι τραγουδηστές Γ, Ζωγράφος, Λ. Παπάς, κ.α., τραγούδησαν τους πόθους και τις ανησυχίες μας.
Οι μπουάτ της εποχής, «Εσπερίδες», «Απανεμιά»με πρωτοπόρα την μπουάτ «Λύδρα», όπου παρουσιάζει τη δουλειά του ο Γιάννης Μαρκόπουλος, με τους Ξυλούρη, Ζούνη, Τσανακλίδου, Ανδρεάδη και με δημιουργίες του Κ.Χ. Μύρη, του Μιχάλη Κατσαρού κ.α., μελοποιημένες από τον Γ. Μαρκόπουλο («Ριζίτικα» δημοτικά Δυτικής Κρήτης, 1971, «Διάλειμμα» 1972, «Ιθαγένεια» Κ.Χ. Μύρης, 1972, «Τα τραγούδια του νέου πατέρα» Μ. Κατσαρός, 1972, κ.α), αποτελούν οάσεις αντίδρασης όχι μόνον στη δικτατορία, αλλά και στη μιζέρια και την προκάτ ψυχαγωγία που καλλιεργούσε η Χούντα.
Αποκορύφωμα αυτής της αντιστασιακής δημιουργίας στο χώρο του θεάτρου, αποτελεί κατά την άποψη μας το θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο».
Για το λόγο αυτό, αλλά και γιατί σχετίζεται άμεσα με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, που σηματοδότησαν και την αρχή της πτώσης της απριλιανής δικτατορίας, θα αναφερθούμε αναλυτικότερα σε αυτό:
Το θεατρικό έργο «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη και μουσική του Σ, Ξαρχάκου, που είχε ως θέμα του την ιστορία και τις ταλαιπωρίες του ελληνικού κράτους από τον ερχομό του Όθωνα το 1833 μέχρι την Κατοχή, απετέλεσε σταθμό για τα θεατρικά πράγματα της χώρας μας. Ανέβηκε στις 22 Ιουνίου του 1973 στο θέατρο «Αθήναιον» (τελευταίος χρόνος της απριλιανής δικτατορίας) σε σκηνοθεσία του Κώστα Καζάκου και οι παραστάσεις του ήταν οι μαζικότερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, έως ότου οι φοιτητές συγκεντρωθούν στο Πολυτεχνείο (Περισσότεροι από 400.000 θεατές).
Στο «Μεγάλο μας Τσίρκο» πρωταγωνιστούσαν, ο Κ. Καζάκος, η Τ. Καρέζη, ο Δ. Παπαγιαννόπουλος, ο Ν. Ξυλούρης, ο Σ. Ξαρχάκος και ο καραγκιοζοπαίχτης Ε. Σπαθάρης, ο Σ. Κωνσταντόπουλος, ο Ν. Κούρος, ο Τ. Περλέγκας, Ν. Δημητράτος και ο Χ. Καλαβρούζος.
Η ανταπόκριση του κοινού ήταν τεράστια και η επιτυχία του έργου μεγάλη.
Για το λόγο αυτό, το έργο θα μεταφερθεί τον επόμενο χειμώνα στο θέατρο «Ακροπόλ» και το καλοκαίρι του 1974 θα συνεχίσει και πάλι στο «Αθήναιον».
Το καθεστώς αντιδρά με αποτέλεσμα Καρέζη και Καζάκος να περάσουν ένα μήνα στα κρατητήρια της Ασφάλειας και οι παραστάσεις να διακοπούν από τα μέσα Οκτωβρίου ως τα μέσα Νοεμβρίου του 1973.
Ξεκινούν και πάλι μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
Το έργο ανεβαίνει ξανά από τον ίδιο θίασο μετά την πτώση της χούντας σε Αθήνα και επαρχία και γνωρίζει και πάλι τεράστια επιτυχία.
Δ.Σ.Προβάδος

«ΤΟ ΚΕΛΙ» CD- ΒΙΒΛΙΟ

Με δέκα τραγούδια, όπου το ένα συναγωνίζεται το άλλο, στο στίχο, στη μουσική και στην ερμηνεία, ο Θωμάς Κοροβίνης, γνωστός λογοτέχνης, διανοούμενος τραγουδοποιός, καταθέτει το ταξίδι του στους ανθρώπους και στη ζωή.
Τα τραγούδια του cd:«Σα σπίρτο πάνω απ' τη βενζίνη», μια βουτιά στο βούρκο του βαθύτερου εαυτού μου, ένα τραγούδι που εξωτερικεύει σημεία ενδοσκόπησης και εξομολογείται τους σταθμούς στην τροχιά μιας ζωής που ισορροπεί στην κόψη του ξυραφιού ανάμεσα σε προσωπικές αγωνίες, καταδιώξεις, βασανιστικά παράπονα αλλά και αγώνες, τόλμη και περηφάνια.
«Στα σκοτεινά» αλλά με σημαία την ανθρωπιά.
«Η μάνα φρόντιζε τον κήπο».
Φίλοι, άνθρωποι του τραγουδιού, με παροτρύνουν:
«Γράψε απλά, όπως η Ευτυχία, χωρίς ποιητικές προσμίξεις, μπορείς;».
Απαντώ πως κατά το ήμισυ, ναι.
Απλά γράφω, γιατί βίωσα βαθιά παιδιόθεν το λαϊκό τραγούδι, την αμεσότητα και τη μεστότητά του επιδιώκω, αλλά είχα την τύχη να θητεύσω και να ερωτευτώ εξίσου βαθιά τη νεοελληνική ποίηση.
Ένα τραγούδι σαν αυτό, που στοιχίζεται ανάμεσα στο λαϊκό και το «λόγιο», γραμμένο για την απόλυτη σκέπη και την αγιάτρευτη νοσταλγία της μάνας, με εκφράζει απόλυτα.
Ένα ποιητικό λαϊκό τραγούδι.
Πριν από δεκαπέντε χρόνια ευτύχησα να γνωριστώ και να αγαπηθούμε με τη Λιζέτα.
Δεμένοι και λατρεμένοι αδιαλείπτως.
Αυτό το εκμαυλιστικό ξωτικό, που στο λαρύγγι του η αδυναμία γίνεται ηδονικός λυγμός και η αγανάκτηση καημός προαιώνιος για την απώλεια της χαμένης αθωότητας.
Το τραγούδι αυτό «Για το λυγμό σου», για σένα, που τραγουδάς σαν εξορισμένος άγγελος. Πώς μπορεί να βιώνει κάποιος τον πρώιμο κι αθέλητο εξοστρακισμό του σαν πανηγύρι;
Και πώς γίνεται μέσα από την ελάχιστη ρωγμή του σκοταδιού του να μεταμορφώνει τη σκλαβιά σε οίστρο ελευθερίας; Ένα απ' τα θαύματα που κατορθώνει η νιότη, όταν συντροφεύεται από γνήσιο πάθος για ζωή.
«Έρημο πουλί της μαύρης νιότης μου». Ζεϊμπέκικο.
Με την γλυκόπικρη γητειά της Λιζέτας.
Μοιάζει κάπως παράταιρο αλλά δεν είναι το «Από την Πάτρα στην Αθήνα», αφιέρωμα σ' ένα από τα πρόσωπα της νεώτερης λαϊκής μυθολογίας μας, την εμβληματική ερμηνεύτρια
Πόλυ Πάνου.
Ένα απλό περιγραφικό τραγούδι, ίσως όμως διδακτικό, αφού είναι σύνοψη του οδοιπορικού μιας απ' τις τελευταίες λαϊκές θεές, μιας ταλαντούχας και πεισματάρας παιδούλας, από την αυλή ενός Πατρινού φτωχικού στα επιφανή λαϊκά κέντρα και την κορυφή της δισκογραφίας, στο πλάι των μεγάλων συνθετών, χωρίς να υποστέλλει την σημαία του ήθους των παλαιών ημερών, που συνδιαμόρφωσε το καθαρό πρόσωπο της σπαραγμένης μας χώρας τις πρώτες δεκαετίες μετά τον πόλεμο.
Για την φίλη μας την Πόλυ, την περήφανη που ήρθε στον κόσμο στις 28 Οκτωβρίου 1940. «Τα τρελά σκυλιά της νύχτας».
Για πραγματικά σκυλιά.
Και για πραγματικούς ανθρώπους.
Κλασικό ζεϊμπέκικο με θέμα την βάναυση νυχτερινή περιπέτεια εκείνων που τους κατατρέχουν ή τους παρατούν και τους απολησμονούν οι άλλοι αλλά και τους δαιμονίζουν τα ακόλαστα πάθη τους.
Το καθήκον για την παραπλάνηση, την παγίδευση και την ακόλουθη συντριβή, όχι μόνο του ανύποπτου αλλά ακόμη και του πολύπαθου απ' τον έρωτα ανθρώπου, έχει ανατεθεί στον «Δήμιο του έρωτα».
Με συνεργούς την μαγγανεία της νύχτας και την παντοδυναμία της ομορφιάς δυναστεύει διαχρονικά την επικράτεια του έρωτα σέρνοντας πίσω του εκατόμβες εκούσιων και ακούσιων θυμάτων.
Πιθανόν ο βαθύτερος διώκτης της ανθρώπινης ευτυχίας να 'ναι «Ο τρόμος».
Ο ύπουλος και ανομολόγητος εσωτερικός εχθρός, που, ίσως, ο μόνος τρόπος να πολεμηθεί είναι η αποδοχή του, η ανίχνευση των αιτίων και η αποκάλυψη των συμμάχων του.
Ο τρόμος, που ροκανίζει τα σωθικά.
Ερμηνεία, από μισή με την Μαρία Φωτίου, πιστή για χρόνια συνεργάτιδά μου, ερμηνεύτρια υψηλής ευαισθησίας, μοναδική και πολύπειρη.
«Οι νικητές», αφιερωμένο στη μνήμη του λεβέντη ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη. Τραγουδισμένο με τη συνοδεία χορωδίας, ερμηνεία μοιρασμένη με τον αισθαντικότατο μελωδό, αδερφό και συνοδοιπόρο, Δημήτρη Ζερβουδάκη, έναν απ' τους ελάχιστους συνειδητά εναπομείναντες δυναμικούς και παρεμβατικούς δημιουργούς στην ρημαγμένη Θεσσαλονίκη του σήμερα.
Το τραγούδι αντιστρατεύεται την ιστορικά καθιερωμένη εκδοχή ότι οι φερόμενοι ως «νικητές», οι κατ' ουσίαν εξουσιαστές και καπηλευτές των ιδεών, των αξιών και των κοινωνικών αγώνων είναι οι κερδισμένοι, καθώς η ζωή δείχνει πως οι άλλοι, οι «ηττημένοι», δεν είναι οι χαμένοι, αλλά οι μόνοι που υπηρετούν την ουσία της, φυλάνε τις αξίες της, και σε κάποιους απ' αυτούς εναπόκειται η όποια ελπίδα ανατροπής των κατεστημένων.
«Το κελί» είναι το θολάμι του κυνηγημένου χταποδιού, το κρυφό δωμάτιο της τυραννισμένης ψυχής του ανθρώπου που πατάει με το ένα πόδι στον κόσμο και με τ' άλλο στον ιδιότυπο ασκητισμό του.
Είναι ένας φαντασιακός χώρος καταφυγής ευαίσθητων και εύκολων θηραμάτων, αλλά και ατόμων που συνοικούν αναγκαστικά αλλά αφόρητα ιδίως στις σύγχρονες πόλεις και που δεν βολεύονται εύκολα στα νέα δεδομένα που έχουν επιβληθεί στις ανθρώπινες συναλλαγές. Είναι μια κραυγή «Το κελί» εκείνων των λίγων που εισπράττουν το ελάχιστο του πλεονάσματος έχοντας προσφέρει μέσα απ' το έλλειμμά τους τα πάντα.
Και επιμένουν να μην προσκυνούν τον χασάπη.
Θωμάς Κοροβίνης
Οι τίτλοι των τραγουδιών:
01. ΣΤΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ / ΘΩΜΑΣ ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ
02. Η ΜΑΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕ ΤΟΝ ΚΗΠΟ / ΘΩΜΑΣ ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ
03. ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΝΗ ΣΟΥ / ΘΩΜΑΣ ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ
04. ΕΡΗΜΟ ΠΟΥΛΙ / ΛΙΖΕΤΑ ΚΑΛΗΜΕΡΗ
05. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΠΟΛΥ ΠΑΝΟΥ) / ΘΩΜΑΣ ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ - ΜΑΡΙΑ ΦΩΤΙΟΥ
06. ΤΑ ΤΡΕΛΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ / ΘΩΜΑΣ ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ- ΜΑΡΙΑ ΦΩΤΙΟΥ
07. Ο ΔΗΜΙΟΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ / ΛΙΖΕΤΑ ΚΑΛΗΜΕΡΗ - ΘΩΜΑΣ ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ
08. Ο ΤΡΟΜΟΣ / ΘΩΜΑΣ ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ - ΜΑΡΙΑ ΦΩΤΙΟΥ
09. ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗΣ - ΘΩΜΑΣ ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ - ΧΟΡΩΔΙΑ
10. ΤΟ ΚΕΛΙ / ΘΩΜΑΣ ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ
«Το κελί» είναι το δεύτερο cd –βιβλίο στις εκδόσεις IANOS, έπειτα από την κυκλοφορία του «Ερωτιδέα» του Περικλή Χειλά (Οκτώβριος 2008).

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου - 17 Νοέμβρη 1973

ΑΠΟ ΤΟ FOTOARTMAGAZINΕΜέρες που είναι, πλησιάζει η επέτειος του Πολυτεχνείου, έριξα μια ματιά για τις μέρες εκείνες στο διαδίκτυο, έτσι να δω τι κυκλοφορεί.
Βρήκα πολλά αφιερώματα, παλιά και καινούργια, κάποια "ακραία", κάποια απλά και κάποια άλλα "ακραία ρομαντικά".
Τότε ήμουν δέκα χρονών, αλλά θυμάμαι κάποια πράγματα που έζησα στην τρυφερή εκείνη ηλικία, όπως για παράδειγμα τον χωροφύλακα που με άρπαξε και με σάπισε στο ξύλο έξω από το σπίτι μου γιατί ξέφυγα από την μάνα μου ενώ ίσχυε η απαγόρευση της κυκλοφορίας για να πάω στο σπίτι της Θείας μου, ένα τετράγωνο πιο πέρα...
Αλλά ας γυρίσω στο αφιέρωμα που βρήκα.
Κάθε Νοέμβρη, ο νους και η καρδιά μας είναι εκεί, στο Πολυτεχνείο, στην εξέγερση των φοιτητών, της νεολαίας και ολόκληρου του ελληνικού λαού κατά της χουντικής τυραννίας, το Νοέμβριο του 1973.
Το Πολυτεχνείο ήταν η κορυφαία εκδήλωση της επτάχρονης αντιχουντικής πάλης και μία από τις κορυφαίες στιγμές των αγώνων του λαού και της νεολαίας.
Ήμουν οκτώμισι χρονών τον Νοέμβρη του 1973 και θυμάμαι σαν τώρα τις φωνές από το ραδιόφωνο ¨Εδώ Πολυτεχνείο…. Εδώ Πολυτεχνείο ¨ θυμάμαι σαν τώρα τον κόσμο να κατεβαίνει από τα λεωφορεία με πρησμένα μάτια και πολλούς από αυτούς να τρίβουν λεμονιά στα μάτια τους για να συνέρθουν από τα δακρυγόνα.
Μεγαλώνοντας και βλέποντας κάθε Νοέμβρη τις εκδηλώσεις-συγκεντρώσεις που γινόταν τα πρώτα χρόνια και αργότερα συμμετέχοντας και εγώ στους εορτασμούς του Πολυτεχνείου έβαζα τις αναμνήσεις μου σε τάξη. Από την αρχή του 1973 εκφράστηκε με ανεβασμένες μορφές πάλης η λαϊκή αγανάκτηση ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα όπως η κατάληψη της Νομικής, το Φλεβάρη του 1973, η διαδήλωση στις 4 Νοέμβρη 1973, με αφορμή το μνημόσυνο του Γ. Παπανδρέου, όπου έγιναν και συλλήψεις αλλά και η διαδήλωση 3.000 φοιτητών για συμπαράσταση στους συλληφθέντες στις 8 Νοέμβρη.
Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν στις σχολές. Την Τετάρτη 14 Νοέμβρη 1973, το πρωί εκατοντάδες φοιτητές του Πολυτεχνείου συγκεντρώνονται στο προαύλιο του Ιδρύματος.
Αρχίζουν συνελεύσεις για να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν το νέο σχέδιο της χούντας για την υποταγή του κινήματος. Συγκέντρωση γίνεται και στη Νομική που αποφασίζει να κατευθυνθεί στο Πολυτεχνείο.
Στις 2.00 μ.μ., 5.000 περίπου φοιτητές έχουν συγκεντρωθεί στο Πολυτεχνείο, ενώ αρχίζει να μαζεύεται και άλλος κόσμος.
Η Πατησίων δονείται από τα συνθήματα κατά της χούντας.
Η Ασφάλεια κινητοποιείται και καλεί τους συγκεντρωμένους να αποχωρήσουν. Οι συγκεντρωμένοι φοιτητές στο Πολυτεχνείο συγκροτούν μια επιτροπή κατάληψης. Κλείνουν οι πόρτες και στις 8.30 το βράδυ γίνεται η πρώτη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής.
Αμέσως οι πρώτες προκηρύξεις σκορπίζονται στην Πατησίων που είχε κλείσει από τον συγκεντρωμένο κόσμο. Ακούγονται τα πρώτα συνθήματα «Ψωμί-παιδεία-ελευθερία», «20% για την παιδεία» και «Κάτω η χούντα». Την Πέμπτη 15 Νοέμβρη 1973, η κατάληψη αποτελεί πόλο έλξης του λαού της Αθήνας που αρχίζει να συρρέει στο Πολυτεχνείο. Ως τις 9.30 το βράδυ η κατάληψη έχει πυκνώσει ενώ ο λαός στους γύρω από το Πολυτεχνείο δρόμους, φωνάζει αντιαμερικανικά και αντιχουντικά συνθήματα. Οι συγκεντρωμένοι παραμένουν όλη τη νύχτα για συμπαράσταση στους φοιτητές της κατάληψης του Πολυτεχνείου. Η ανταπόκριση του κόσμου ξεπερνά κάθε προσδοκία και για πρώτη φορά δημιουργείται η πεποίθηση ότι η χούντα μπορεί να πέσει. Ταυτόχρονα οι συνελεύσεις δίνουν και το ιδεολογικό στίγμα του αγώνα. Την Παρασκευή 16 Νοέμβρη 1973 μπαίνουν σε λειτουργία οι πομποί του ραδιοφωνικού σταθμού στους 1.050 χιλιόκυκλους που μεταφέρουν το μήνυμα του αγώνα σε όλη την Αθήνα που παρακολουθεί τα γεγονότα. Στις 9 το πρωί στήνονται τα πρώτα οδοφράγματα και σχηματίζονται δύο μεγάλες διαδηλώσεις στην Πανεπιστημίου και στη Σταδίου. Το μεσημέρι επιτροπή των αγροτών από τα Μέγαρα, που είχαν ξεσηκωθεί ενάντια στις απαλλοτριώσεις της γης τους, επισκέπτονται τη Συντονιστική Επιτροπή και ο σταθμός μεταδίδει: «Ο λαός των Μεγάρων στέκεται και υπόσχεται να αγωνιστεί στο πλευρό του φοιτητικού και εργαζόμενου λαού...
Ο αγώνας είναι κοινός...
Δεν είναι μόνο για την πόλη των Μεγάρων ή το Πολυτεχνείο...
Είναι για την Ελλάδα.
Για το λαό της που θέλει να καθορίσει τη ζωή του.
Να πορευτεί στο δρόμο της προκοπής. Βασική προϋπόθεση, η ανατροπή της δικτατορίας και η αποκατάσταση της δημοκρατίας». Οι συγκεντρωμένοι έξω από το Πολυτεχνείο τραγουδάνε το «πότε θα κάνει ξαστεριά». Το απόγευμα οι διαδηλωτές στο χώρο γίνονται χιλιάδες με συμμετοχή των εργατών.
Έτσι στις 6 το απόγευμα αρχίζουν οι συγκρούσεις διαδηλωτών και Αστυνομίας με πολλούς τραυματίες. Στις 7 το απόγευμα μεγάλη διαδήλωση κατευθύνεται στο Πολυτεχνείο και η Αστυνομία χτυπάει.
Εμφανίζονται τεθωρακισμένα της Αστυνομίας και πέφτουν οι πρώτοι πυροβολισμοί.
Στη Σόλωνος, στην Κάνιγγος, στη Βάθη, στην Αριστοτέλους, στην Αλεξάνδρας, στην πλατεία Αμερικής γίνονται μάχες σώμα με σώμα.
Διαβάστε όλο το αφιέρωμα εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/
Η ομιλία του Βάσου Λυσσαρίδη στο καταστατικό Συνέδριο της ΕΔΕΚ, αποτελεί ένα μνημειώδες κείμενο, σημείο αναφοράς ελευθέρων δημοκρατών, όλων εκείνων που συνεχίζουν να λένε την Ελευθερία Ελευθερία!
Μεταξύ άλλων, ο αλύγιστος σοσιαλιστής ηγέτης επισήμανε:
- Ταπεινός προσκυνητής της λαϊκής σοφίας και λεβεντιάς επανακαταθέτω σε σας πολυαγαπημένες συναγωνίστριες και συναγωνιστές την αγάπη μου αλλά και την ευγνωμοσύνη μου για όσα με τη διαχρονική στάση σας με διδάξατε…
- Μοιράστηκα τα πρώτα σοσιαλιστικά οράματα, εσάς με τους οποίους μοιράστηκα τις προδοτικές σφαίρες, τους κοκκινοσκούφηδες εσάς με τους οποίους τρομοκρατήσαμε τους τρομοκράτες, εσάς με τους οποίους πυκνώσαμε τη μεγάλη οικογένεια της αντιχουντικής πάλης εσάς με τους οποίους δανείσαμε το αίμα μας στην αντιπραξικοπηματική πάλη, εσάς που δεν γονατίσατε στο μεταπραξικόπημα, εσάς που κρατήσατε ζωντανό το λάβαρο της ανθρωπιάς, του πατριωτισμού και της αλληλεγγύης, εσάς που κρατάτε τσίλιες με τον αθάνατο συναγωνιστή μας, τον Δώρο Λοϊζου
- Η επανάπαυση είναι δολοφόνος της προσφοράς…
- Όταν αμέτοχοι βαπτίζονται σε αγωνιστές, όταν η ιστορία πλαστογραφείται, όταν ακόμα και η αντικατοχική φραστική επίθεση φυλακίζεται για να μη ενοχληθεί ο κατακτητής, όταν η επαναπροσέγγιση που είναι εφικτή μόνο με τον τερματισμό των κηδεμονιών και της κατοχής αντικαθίσταται με παραχάραξη της ιστορίας, τότε η σιωπή ισοδυναμεί με συνενοχή…
- Με μια διεθνή τάξη αταξίας με επιλεκτική εφαρμογή διακηρύξεων με τα εκκρεμούντα εθνικά προβλήματα να αντιμετωπίζονται με το πρίσμα των ισχυρών συμφερόντων και έτσι με την αδικία να οδηγεί σε τρομοκρατία που η κρατική αντιτρομοκρατική βία την εκτρέφει…- Εκκρεμεί η ολοκληρωμένη σοσιαλιστική πρόταση ριζοσπαστικής τομής των σύγχρονων κοινωνικο-οικονομικών δεδομένων…
- Δεν θα ανεχθούμε να είμαστε η τελευταία γενιά Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο που φιλοξενεί Ομηρικές, κλασσικές Βυζαντινές και νέο-Ελληνικές παραδόσεις.
- Ούτε θα ανεχθούμε την πνευματική τρομοκρατία που χαρακτηρίζει τον πατριωτισμό ως σοβινισμό και μισαλλοδοξία…
- Μούπαν γιατί αγωνίζεσαι όταν η μάχη έχει κριθεί;
Απαντώ:
Γιατί αν δεν αγωνισθώ δεν θα υπάρξει άλλη μάχη.
Κι εμείς θα αγωνιζόμαστε ως τη δικαίωση.
Δεν θ΄ανεχθούμε εθνικό αφανισμό.
Ο εθνικός θάνατος είναι για τους βουτυροσπόνδυλους και τους γονατισμένους.
Οι λαοί που αντιστέκονται επιβιώνουν.
- Ο λαός μας απέρριψε το σχέδιο Ανάν παρά την αρχική αποδοχή του από ισχυρές πολιτικές ηγεσίες. Και κάθε έννοια δημοκρατίας απαιτεί σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία…
Και κλείνοντας την ομιλία του:
Συναγωνίστριες και συναγωνιστές, Θα τερματίσω με τη ρήτρα πως πιστοί στην κληρονομιά των ηρώων μας τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι θα κρατήσουμε ζωντανές τις εθνικές και τις λαϊκές Θερμοπύλες. Θα προσθέσω.
Όσοι ελπίζουν ότι με τον θάνατο μου θα απαλλαγούν από την πολιτική μου παρουσία αυταπατώνται. Γιατί όλοι εσείς πολυαγαπημένες συναγωνίστριες και συναγωνιστές θα συνεχίσετε την παρουσία μου. Θα ζω στις ψυχές και στους αγώνες σας. Θα με βρουν πάντα παρόντα. Ο θάνατος δεν ταιριάζει σ΄αυτούς που συνειδητά τον έχουν θάψει. Αν δεν είμαι παρών στου ηφαιστείου την έκρηξη η λάβα θα με ξεσηκώσει απ΄το μνήμα μου
Εγώ προσμένω. * Ολόκληρο το μνημειώδες κείμενο της ομιλίας του Βάσου Λυσσαρίδη, στους «Αδέσποτους»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ15/11/08, Ημερίδα για «Το έργο των Ιδρυμάτων των Κοινοβουλευτικών Πρωθυπουργών» Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, τo Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με τα Ιδρύματα που συντηρούν και επεξεργάζονται τα αρχεία των κοινοβουλευτικών πρωθυπουργών της Ελλάδος -Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής, Ίδρυμα Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, Πνευματικό Ίδρυμα Γεωργίου Παπανδρέου, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος, Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης και Ίδρυμα Κωνσταντίνος Σημίτης- διοργανώνουν το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008 στην Αίθουσα της Γερουσίας στο Μέγαρο της Βουλής ημερίδα με θέμα «Το έργο των Ιδρυμάτων των Κοινοβουλευτικών Πρωθυπουργών».
Στην ημερίδα αφενός τα Ιδρύματα θα παρουσιάσουν το έργο τους και αφετέρου θα αναζητηθούν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας με έμφαση στους τομείς της αξιοποίησης του αρχειακού υλικού, την έρευνα και τη μεγαλύτερη πρόσβαση των πολιτών και της επιστημονικής κοινότητας.
Τις εργασίες έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν και να μετάσχουν στη συζήτηση εκπρόσωποι άλλων ανάλογων φορέων, που λειτουργούν στο όνομα επώνυμων πολιτικών, αλλά και εκπρόσωποι ιδρυμάτων που κύριο έργο τους είναι η αποθησαύριση, συντήρηση, κατάταξη και έκδοση αρχείων.
Στην ημερίδα θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Βουλής και του Ιδρύματος, κ. Δημήτριος Σιούφας.
Η συνεργασία των Ιδρυμάτων αποβλέπει στην προώθηση των παράλληλων επιστημονικών στόχων τους, ώστε το ποικίλο υλικό να προσφερθεί στο κοινό με την καλύτερη μέθοδο ως ένα ενιαίο σύνολο, αφού τα επιμέρους αρχεία απαρτίζουν βασικές πηγές της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδος.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΛΙΒΑΝΗ"Αλέξανδρος Παναγούλης: Πρωταγωνιστής και βάρδος της αντίστασης"
ΙSBN: 978-960-14-1843-8 Αρ. σελίδων: 500 Υπότιτλος: «…γνωρίζω ότι το ωραιότερον κύκνειο άσμα οιουδήποτε πραγματικού αγωνιστού είναι ο επιθανάτιος ρόγχος προ του εκτελεστικού αποσπάσματος μιας τυραννίας και αυτήν την θέσιν αποδέχομαι». Αλ. Παναγούλης «Στη δημοκρατία το ανώτερο στάδιο του πολίτη είναι ο πολίτης της αντίστασης κατά της βίας και της τυραννίας.
Ο αληθινά ελεύθερος πολίτης.»
Το ανώτερο στάδιο της αντίστασης στην τυραννία και την παράνομη βία είναι ο στρατιώτης του δημοκρατικού νόμου». Ελ. Βερυβάκης «Φαίνεται παράλογο, και όμως η λογοτεχνία –που ο Παναγούλης ξετρύπωσε ολοφάνερα σαν όργανο πολιτικής, σα μια ανώτερη μορφή πάλης με τα λόγια– μετουσιώθηκε σε όργανο μυστικής εξύψωσης.
Γιατί τη μορφή του Παναγούλη ορίζουν οι… χαρακτήρες του άγιου και του ήρωα, και μάλιστα δυο φορές περισσότερο, αφού ο ίδιος, παρά τη δύναμή του, είναι ταπεινός κι ανυποψίαστος γι’ αυτές τις περίπλοκες ασάφειες, που κρύβονται στο βάθος». Πιερ-Πάολο Παζολίνι,Εισαγωγή στη Συλλογή «Το πρώτο Μπογιάτι» «Θέλω να νικήσω, αφού δε μπορώ να νικηθώ». Αλ. Παναγούλης
"To Μυστικό του μαγνήτη της καρδιάς"
ΙSBN: 97896014-1867-4 Αρ. σελίδων: 208 Υπότιτλος: Οι περισσότεροι άνθρωποι κουβαλούν μέσα τους τις ίδιες επιθυμίες και τα ίδια ­ερωτήματα. Αναζητούν μια ζωή ουσιαστική, που θα τους χαρίσει πληρότητα.
Έχουν τη διάθεση να καταλάβουν, να μάθουν και να ωριμάσουν.
Ψάχνουν λειτουργικές ­απαντήσεις στα ερωτήματα που τους θέτει ο δρόμος της ζωής.
Kυρίως όμως θέλουν πάντοτε να αγαπούν και να αγαπιούνται.
Ωστόσο, συχνά, όσο περισσότερο το επιθυμούμε, μοιάζει όλο και πιο δύσκολο να εκπληρωθούν αυτές οι ανάγκες.
Το Μυστικό του Μαγνήτη της Καρδιάς αποκαλύπτει στον αναγνώστη τη γνώση για τη μυστηριώδη δύναμη της ακτινοβολίας και της έλξης που δρα μέσα μας και καθορίζει τη ζωή μας.
Σε συνδυασμό με μια πληθώρα αληθινών περιπτώσεων και πρακτικών οδηγιών, ο Ρίντιγκερ Σάχε αναλύει την ουσία αυτής της εκτενούς γνώσης μέσα από δέκα μυστικά.
Κάθε μυστικό κρύβει μια αρχέγονη πληροφορία.
Όποιος καταπιαστεί σοβαρά με αυτή θα ενεργεί με μια νέα συνείδηση και θα προσελκύει τους ανθρώπους που επιθυμεί.
"Carousel"
ISBN: 978-960-14-1851-3 Αρ. σελίδων: 315 Υπότιτλος: «Το µόνο που ζήτησα από τη ζωή ήταν ησυχία.
Δεν ήμουν εξάλλου σε θέση να ζητήσω περισσότερα.
Ήμουν από νωρίς πολύ κουρασμένη, εξουθενωμένη.
Μόνο λίγη ηρεμία.
Τίποτ’ άλλο!
Να χάνομαι µέσα στα λαμπερά τοπία, στα κύματα της θάλασσας, στις κορυφές των βουνών και να ξεχνώ.
Να ξεχνώ ποια είμαι κι από πού ήρθα, να µην ξέρω τίποτα... να περιδιαβαίνω από τόπο σε τόπο χωρίς συγκεκριμένο σκοπό, χωρίς προορισμό.
Έτσι απλά...» «Το σεντούκι της Έλλης είναι ανοιχτό. »
Ένα σπίρτο ανάβει τη φωτιά. »
Οι σημειώσεις, η κούκλα που καίγεται αργά, οι παιδικές της φωτογραφίες και το carousel... »Γίνονται στάχτη όλα.»
Φωτιά στην αντικερί.
Φωτιά παντού.»Βρέχει στην πλατεία.
Η νύχτα είναι κατασκότεινη. »
Το κορίτσι πέφτει λιπόθυμο μπροστά στο περίπτερο. »
Η Έλλη πλησιάζει και το παίρνει αγκαλιά.
Το σφίγγει πάνω της δυνατά.
Φοβάται μήπως το ξεχάσει».
"Immortalis"
Ρέιμοντ Κάρι
ISBN: 978-960-14-1849-0 Αρ. σελίδων: 590 Υπότιτλος: Στο νέο θρίλερ του συγγραφέα του Τελευταίου Ναΐτη, του best seller με πωλήσεις πάνω από 1.000.000 αντίτυπα, μια γενετίστρια και ένας πράκτορας της CIA αποδύονται σε μια θανάσιμη αναζήτηση για την εύρεση του πιο επικίνδυνου βιβλίου στον κόσμο και την ανακάλυψη ενός μυστικού που έχει καταστρέψει τους πάντες στο διάβα του επί αιώνες.
Βαγδάτη, 2003.
Μια στρατιωτική μονάδα σε αποστολή ρουτίνας κάνει μια φρικιαστική ανακάλυψη: ένα υπερσύγχρονο μυστικό εργαστήριο, όπου δεκάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας έχουν πεθάνει, αφού υπήρξαν αντικείμενα αποτρόπαιων πειραμάτων.
Ο μυστηριώδης επιστήμονας που καταδίωκαν, ένας άντρας για τον οποίο πίστευαν ότι εργαζόταν πάνω σε ένα βιολογικό όπλο και ήταν γνωστός μόνο ως ο χακίμ ―ο γιατρός―, διαφεύγει, παίρνοντας μαζί του την εκπληκτική αλήθεια σχετικά με τη δουλειά του.
Ένα αινιγματικό στοιχείο μένει πίσω: ο ουροβόρος όφις, το σύμβολο ενός φιδιού που τρώει την ουρά του.
Καθώς η δύναμη του συμβόλου έρχεται στο φως, αποκαλύπτοντας τον όλεθρο που προκάλεσε εδώ και αιώνες, μια ανυποψίαστη γυναίκα βρίσκεται στο κέντρο μιας συνωμοσίας που θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο για πάντα... «Ο ουροβόρος.
Ήταν ένα από τα παλαιότερα μυστικιστικά σύμβολα στον κόσμο.
Η προέλευσή του μπορούσε να αναχθεί σε χιλιάδες χρόνια πριν, στους δράκοντες με κεφαλή χοίρου του πολιτισμού Χονγκσάν της Κίνας και στην αρχαία Αίγυπτο και από εκεί στους Φοίνικες και τους Έλληνες, που του έδωσαν το όνομα ουροβόρος, που σημαίνει “αυτός που τρώει την ουρά του”. Από εκεί η εικόνα πέρασε στη σκανδιναβική μυθολογία, την ινδουιστική παράδοση και στο συμβολισμό των Αζτέκων, για να αναφέρουμε μόνο λίγα.
Κατείχε επίσης σταθερή θέση στον απόκρυφο αλχημιστικό συμβολισμό μέσα στους αιώνες.
Το φίδι που δαγκώνει την ουρά του ήταν ένα ισχυρό αρχέτυπο που αντιπροσώπευε διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς λαούς – θετικό σύμβολο για κάποιους, οιωνός κακού για άλλους».

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΛευκό κοτσύφι blue tree Μαύρο καράβι Το κραχ και οι σεισμικές μετατοπίσεις στον νέο καπιταλισμό Συγγραφέας: Μίμης Ανδρουλάκης Θέμα: Πολιτικές επιστήμες Εκδότης: Καστανιώτης Σελίδες: 462 Ημ. Έκδοσης: 01/11/2008
Ένας αστεροειδής στα κεφάλια μας.
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ EΦTIAXNE ΜΠΡΕΚΦΑΣΤ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.
Aδρεναλίνη.
«Τα διπλά ή τίποτα»:
Το τζάκποτ ενός τυχοδιώκτη δίχως αιτία.
Η χιπ-χοπ καμπύλη του καπιταλισμού.
Ο ΜΑΟ ΣΤΟ ΣΙΤI:
ΟΙ ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ.
Η αμερικανική νεύρωση του μεγάλου φαλλού.
Προδοσία και Διασπορά: οι ακούραστες μηχανές της καπιταλιστικής επέκτασης.
Οι κύκλοι, οι πόλεμοι, οι παπάδες.
«Τι Οθωμανοί, τι Αμερικάνοι!»
Ένας Λούθηρος στην Κίνα.
ΚΑΖΑΝ ΝΤΙΠΙ ΚΑΙ ΚΡΥΟ ΝΤΟΥΣ:
ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΑΧ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ.
Σκληρός Οκτώβρης με ταούκ γκιογκσού.
«Ποτέ την Κυριακή!» Vulture capitalism, τρώγοντας πτώματα.
Aπό την ευφορία στον πανικό.
Η μαύρη μαγεία των παγκόσμιων τραπεζιτών.
Μαρία: η αυταπάτη της εξισορρόπησης ρίσκου και ανταμοιβής. Matinas cat bond: ομόλογο καταστροφών.
Ο σοσιαλισμός της superclass.
Φυγή: Mαύρος Σεπτέμβρης του 2083.
Mπλε σκυλιά και κόκκινοι ελέφαντες: χωρίς ηγεσία στο χείλος της αβύσσου. 2029:
ΤΑ ΥΒΡΙΔΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ.
Οι Νέοι Αργοναύτες και οι «παρανοϊκοί» του νέου καπιταλισμού. Υμνείτε τους αναρχικούς, αλλά μη σκοτώνετε τους δικηγόρους.
Dolce Vita capitalism: σκοτώστε τις μαμάδες! Karoshi καπιταλισμός.
Βossa nova καπιταλισμός.
Ταξίδι στην Αφροδίτη μ ένα ξεχαρβαλωμένο Ιλιούσιν.
Είναι η πολιτική, ανόητε!
ΤΑ ΠΙΚΡΑΜYΓΔΑΛΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟY:
OΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΑΒΕΒΑΙOΤΗΤΕΣ.
Τα λυχναράκια του χωρισμού.
Ο «πράσινος» καουμπόι.
Kεράσι γλυκό στον green capitalism!
Το μάθημα των κρεμμυδιών. «Sex and the City» καπιταλισμός;
Κέρασμα στους outsiders, τους πειρατές, τους χάκερ και τους εθελοντές του Wiki capitalism. Kομμουνισμός ή καπιταλισμός των 4Μ;
Έρωτας στον καιρό της ειρωνείας Συγγραφέας: Αγγέλα Καστρινάκη Θέμα: Ελληνική πεζογραφία Εκδότης: Ελληνικά Γράμματα Σελίδες: 377 Ημ. Έκδοσης: 01/11/2008
Στα πάθη, να ξέρεις, μπορεί να ελπίζεις ότι θα ξεπεράσεις τα όρια του κοινού, βαρετού ανθρώπου, αλλά και στα πάθη να φοβάσαι ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος της καταστροφής σου. Έστω κι έτσι, όμως, ακόμη κι αν, ζώντας με τα πάθη, κινδυνεύεις να καταστραφείς, είναι καλύτερα, αντί να περιπέσεις στην θανατηφόρα αδράνεια που σου επιφυλάσσει η απουσία των παθών.
Ζωντανά τα πάθη, μπορούμε να πούμε παραφράζοντας τα λόγια του Λούθηρου, είναι η καταστροφή σου, πεθαίνοντας, όμως, θα γίνουν ο θάνατός σου!
Νεαρή γυναίκα με ικανοποιητική οικογενειακή ζωή συνάπτει αιφνιδίως εξωσυζυγική σχέση· την ίδια εποχή, ο άντρας της αποκτά κι αυτός έναν εκτός γάμου δεσμό με αρκετά νεότερή του κοπέλα.
Το μεγάλο πάθος οδηγεί την ηρωίδα στην λυτρωτική απώλεια κάθε αναστολής και αυτοελέγχου, στην πλήρη ταύτιση με τον άλλο και με τον εαυτό της, στη συμφιλίωση ακόμα και με την ιδέα του θανάτου.
Η εξέλιξη όμως θα αναδείξει εντέλει τη σημασία της νηφαλιότητας, του χιούμορ, της κριτικής απόστασης.
Απογοητευτική αλλά και αποκαλυπτική, εργαλείο αυτογνωσίας, η ειρωνεία θα επιστρέψει... Το μυθιστόρημα ασχολείται με το διαρκές θέμα της φθοράς των σχέσεων, της απιστίας, το πειρασμού της αυτοκτονίας.
Έργο αναστοχαστικό, εμπλέκει στις σελίδες του ποικίλες ιστορίες ερωτικών τριγώνων: από τις "Εκλεκτικές συγγένειες" του Γκαίτε και την "Απιστία" του Μπέργκμαν έως την παθιασμένη σχέση της Πηνελόπης Δέλτα με τον Ίωνα Δραγούμη.
Η διαφορά είναι ότι η ιστορία της Αγγέλας Καστρινάκη διαδραματίζεται στις μέρες μας, την εποχή της άκρας αυτοσυνειδησίας· δηλαδή, στον καιρό της ειρωνείας.
Το πάθος αλλά και το χιούμορ, η απώλεια του αυτοελέγχου αλλά και η ειρωνεία αποτελούν αντικείμενα του μυθιστορήματος, όπως και τρόπος της γραφής του. Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Το χρυσάφι του βασιλιά Συγγραφέας: Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε Θέμα: Ξένη πεζογραφία Εκδότης: Πατάκης Μετάφραση: Δημουλάς, Δημήτρης Σελίδες: 309 Ημ. Έκδοσης: 01/10/2008
Σεβίλλη, 1626.
Κατά την επιστροφή τους από τη Φλάνδρα, όπου είχαν συμμετάσχει στην πολιορκία και την παράδοση της Μπρέντα, ο λοχαγός Αλατρίστε και νεαρός ακόλουθός του Ίνιγο Βαλβόα αποδέχονται την πρόταση να στρατολογήσουν μια γραφική ομάδα μπράβων για μια επικίνδυνη αποστολή σχετικά με το λαθρεμπόριο χρυσού που τα ισπανικά γαλόνια φέρνουν από τις Ινδίες.
Τα αβαθή νερά στις όχθες του Γουαδαλκιβίρ, η Αυλή των Πορτοκαλιών, η βασιλική φυλακή, οι ταβέρνες της Τριάνα, η πολύβουη Σεβίλλη είναι τα σκηνικά αυτής της καινούριας περιπέτειας, όπου οι πρωταγωνιστές θα ξανασυναντήσουν προδοσίες και μάχες παρέα με παλιούς φίλους και παλιούς εχθρούς. (Από τον εκδότη)
Shogun Το μυθιστόρημα θρύλος Συγγραφέας: James Clavell Θέμα: Ξένη πεζογραφία Εκδότης: Anubis Μετάφραση: Βέμπος, Θανάσης Σελίδες: 1231 Ημ. Έκδοσης: 01/01/2008
Ένας γενναίος Άγγλος τυχοδιώκτης.
Ένας αήττητος Ιάπωνας πολέμαρχος.
Μια όμορφη γυναίκα διχασμένη ανάμεσα σε δύο κόσμους.
Οι ζωές τους συναντιούνται σε ένα μαγευτικό έπος με φόντο την Ιαπωνία του 17ου αιώνα, σε έναν κυκεώνα πολιτικών συγκρούσεων, βίαιων αναταραχών και ακόρεστης δίψας για δύναμη...
«Ακαταμάχητο... Δεν είναι απλά κάτι που το διαβάζεις - το ζεις.»
The New York Times Book Review Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΌλα βαίνουν καλώς εναντίον μας Συγγραφέας: Γιώργος Σκαμπαρδώνης Θέμα: Ελληνική πεζογραφία Εκδότης: Ελληνικά Γράμματα Σελίδες: 434 Ημ. Έκδοσης: 01/10/2008
Ο φλογερός και νοσηρός έρωτας του Μάρκου για την πρώτη γυναίκα του Ζιγκοάλα, που συζούσε με τον παιδικό του φίλο και κουμπάρο τους, είναι η βασική, οδυνηρή πηγή έμπνευσης του θεμελιωτή του ρεμπέτικου, στα χρόνια 1931-1940
Το πάθος αυτό περνάει διάφορες φάσεις, κορυφώνεται τραγικά μέσα στη φθορά του και ξαναγεννιέται διαρκώς.
Είναι η ίδια εποχή που ο Μάρκος, από άσημος εκδοροσφαγεύς, γνωρίζει τη δόξα: γίνεται ο πρωτοπόρος που θα ανοίξει νέους δρόμους στη λαϊκή μουσική και στη διασκέδαση, όντας συνέχεια σε σύγκρουση με τις μουσικές αντιλήψεις της εποχής. Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Γιώργος Σκαμπαρδώνης Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης έγραψε τις συλλογές διηγημάτων Μάτι φώσφορο, κουμάντο γερό, Η στενωπός των υφασμάτων, Πάλι κεντάει ο στρατηγός, Η ψίχα της μεταλαβιάς / Ακριανή λωρίδα και τα μυθιστορήματα Γερνάω επιτυχώς και Ουζερί Τσιτσάνης.
Το Γερνάω επιτυχώς ανέβηκε στο Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας.
Έγραψε επίσης το σενάριο της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη Όλα είναι δρόμος σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη.
Tο βιβλίο του Η στενωπός των υφασμάτων τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το 1993. Κείμενα και βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες. Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης είναι πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΡΤ 3 και διευθύνει το καλλιτεχνικό περιοδικό Πανσέληνος της Κυριακάτικης Μακεδονίας.
Διηύθυνε την εφημερίδα Θεσσαλονίκη και τα περιοδικά Θ-97, Τάμαριξ και Χίλια Δέντρα. Βραβεύτηκε το 2004 με το βραβείο του περιοδικού Διαβάζω για το Επί ψύλλου κρεμάμενος.

Έμεινα άνεργος μετά από 22 χρόνια

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Έχασα τη δουλειά μου έπειτα από 22 χρόνια. Χρωστάμε ακόμα το δάνειο για το σπίτι. Και τα παιδιά; Θα τελειώσουν το λύκειο. Πώς θα συνεχίσουν στο πανεπιστήμιο; Ο χρόνος σταμάτησε όταν έκλεισε το εργοστάσιο Τον Αύγουστο απολύθηκε η γυναίκα μου και τον Σεπτέμβριο εγώΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ , ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΣΙΟΣ
Τις προάλλες ο γιος μου είχε χορό στο λύκειο, αλλά δεν πήγε.
Δεν μου ζήτησε χρήματα για το εισιτήριο επειδή βλέπει αυτά που περνάμε και δεν ήθελε να με στεναχωρήσει περισσότερο.
Το έμαθα και μου ήρθε να βάλω τα κλάματα.
Με λένε Γιώργο Οικονόμου.
Είμαι 48 χρόνων και εδώ και ενάμιση μήνα είμαι άνεργος.
Απολύθηκα από το εργοστάσιο της ΒΙΑΜΥΛ έπειτα από 22 χρόνια δουλειάς.
Η ζωή μου άλλαξε μέσα σε δύο μήνες: και η δική μου και της γυναίκας μου και των τριών παιδιών μου.
Κάποιες στιγμές σκέφτομαι ότι μπορεί να είναι εφιάλτης και όταν ξυπνήσω θα περάσουν όλα. Κάποιες άλλες στιγμές νιώθω ότι δεν υπάρχω.
Φεύγω από το σπίτι και παίρνω τους δρόμους επειδή δεν θέλω να σκέφτομαι.
Γεννήθηκα στη Σκοτίνα Πιερίας και σε ηλικία 14 ετών εγκαταστάθηκα στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα ηλεκτρολόγος εγκαταστάσεων και τον Ιανουάριο του 1987 άρχισα να απασχολούμαι στο εργοστάσιο άλεσης δημητριακών ΒΙΑΜΥΛ.
Πολύ καλός μισθός και έξτρα χρήματα από υπερωρίες.
Παρά το γεγονός ότι απασχολήθηκα στον τομέα παραγωγής και όχι στο τεχνικό- ηλεκτρολογικό τμήμα που ήταν το αντικείμενό μου, επέλεξα αυτή τη δουλειά που μου έδωσε πολλές χαρές, αλλά και μεγάλη θλίψη από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Τα πιο δημιουργικά και καλύτερα χρόνια της ζωής μου, η γνωριμία με τη σύζυγό μου, ο γάμος, οι γεννήσεις των τριών παιδιών μου, έχουν συνδεθεί με αυτό το εργοστάσιο.
Η δουλειά μου ήταν πολύ καλή.
Γεννήθηκαν και τα παιδιά και αποφασίσαμε να φύγουμε από τα ενοίκια και να αγοράσουμε ένα σπίτι στην Περαία με δάνειο.
Η δόση στην τράπεζα κάθε μήνα είναι 600 ευρώ και απομένουν άλλα τέσσερα χρόνια για να το ξεπληρώσουμε.
Δεν ξέρω όμως αν θα τα καταφέρουμε.
Μαζί μας ζει και η πεθερά μου και τώρα είμαστε κάπως στριμωγμένοι στο διαμέρισμα, αλλά λέμε ότι τουλάχιστον έχουμε ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας.
Μαζί με τη δουλειά χάνω και τους πιο καλούς μου φίλους.
Βλέπεις, το εργοστάσιο ήταν το σπίτι μου.
Εκεί μέσα πέρασα χαρές, λύπες, 22 χρόνια δεν μπορούν να σβήσουν έτσι ξαφνικά.
Ξυπνάω το πρωί και δεν ξέρω τι να κάνω.
Ψάχνω για δουλειά παντού.
Και όσο περνούν οι μέρες σφίγγεται περισσότερο η ψυχή μου.
Το ίδιο αισθάνονται και συνάδελφοί μου που απολύθηκαν μαζί μου.
Για μας ο χρόνος σταμάτησε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2008 όταν έκλεισε οριστικά η πύλη του εργοστασίου της ΒΙΑΜΥΛ.
Σχεδόν κάθε μέρα πηγαίνω έξω από το εργοστάσιο.
Στήσαμε ορισμένα αντίσκηνα έξω από τις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας και κρεμάσαμε στην περίφραξη μαύρες σημαίες και πανό.
Πηγαίνω κι εγώ εκεί για να διαμαρτυρηθώ μαζί με τους συναδέλφους.
Όμως, βρίσκω και την ευκαιρία για να τους συναντήσω.
Να μιλήσω μαζί τους.
Να μάθω νέα τους.
Στην κατάσταση που βρίσκομαι τώρα, μόνον αυτοί μπορούν να με καταλάβουν.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Θυσίες υπουργών και δώρα στις τράπεζες

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΤελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης για αλλαγή κλίματος η «θυσία» του Γιώργου Αλογοσκούφη, καθώς θα στείλει το μήνυμα για φιλολαϊκή στροφή Τα παίζει όλα με τον ανασχηματισμό Πριν ή μετά τα Χριστούγεννα η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ Λ. ΠΟΛΙΤΗΣ
Σε δύο ημερομηνίες έχει σημειώσει στην ατζέντα του τη λέξη SΟS ο Πρωθυπουργός.
Είναι η Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου και η Τετάρτη 7 Ιανουαρίου.
Αυτές είναι οι πιθανότερες ημέρες της ανακοίνωσης του νέου κυβερνητικού σχήματος καθώς ο κ. Καραμανλής έχει καταλήξει ότι ο ανασχηματισμός, που θα συνοδευτεί με παροχές, είναι το τελευταίο του όπλο.
Η ασφυκτική πίεση που φθάνει στο Μέγαρο Μαξίμου για άμεση αντικατάσταση του Γιώργου Αλογοσκούφη δεν αφήνει πλέον περιθώρια για άλλες αναβολές του ανασχηματισμού.
Ακόμη και οι φίλοι του υπουργού έχουν προσχωρήσει στην άποψη ότι η αλλαγή του Γιώργου Αλογοσκούφη είναι η τελευταία προσπάθεια για αλλαγή κλίματος καθώς αυτό θα στείλει το μήνυμα για φιλολαϊκή στροφή παρ΄ ότι, όπως εξηγούν, «ο υπουργός Οικονομίας υπηρέτησε με συνέπεια την οικονομική πολιτική που αποφάσισε η κυβέρνηση».
Πέντε πρόσωπα συμβουλεύεται ο Πρωθυπουργός αυτήν την περίοδο και όλοι ανήκουν στην παλιά φρουρά η οποία έχει μπει εδώ και 15 ημέρες στην πρώτη γραμμή.
Πρόκειται για τον Δημήτρη Σιούφα- ο οποίος ήταν και παραμένει ο πιο έμπιστος συνομιλητής του-, τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον Γιώργο Σουφλιά, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και την Ντόρα Μπακογιάννη.
Κανείς απ΄ αυτούς ωστόσο δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει ο Καραμανλής.
Όλοι πάντως έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι: «Θα κάνει κάτι εντυπωσιακό.
Δεν θα πάει με σταυρωμένα τα χέρια στην ήττα.
Θα επιχειρήσει να αντιστρέψει το κλίμα και να πάρει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων», λέει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που εκτιμά ότι παιχνίδι δεν έχει ακόμη χαθεί.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΑΝΟΙΚΤΉ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Προς τους Υπουργούς Παιδείας, Οικονομίας, και Eσωτερικών

ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών του Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου Αθηνών ,που εδρεύει στην Ηλιούπολη, μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του, με την παρούσα ανοικτή επιστολή και καταγγελία , εκφράζει την έντονη πικρία, αλλά και αγανάκτησή του για την ανάλγητη στάση του Υπουργείου Παιδείας που καταχρηστικά υποχρεώνει εβδομήντα επτά μαθητές του Σχολείου να βιώσουν τον πλήρη σχολικό αποκλεισμό. Στην ολιγωρία του Υπουργείου Παιδείας αντιτάσσουμε τη βασανιστική αλήθεια που εξακολουθητικά δηλητηριάζει την καθημερινότητα, τις προσδοκίες , τα όνειρα χιλιάδων παιδιών με αναπηρία – τα νοιώθουμε όλα παιδιά μας- και των οικογενειών τους. Πόσο όμως ειρωνική ακούγεται σήμερα η φράση του ίδιου του Υπουργού Παιδείας , που προ διμήνου – ενώπιον μάλιστα της ελληνικής Βουλής – ανέφερε ότι «… μια πολιτεία που δε σέβεται τα άτομα με αναπηρία είναι η ίδια ανάπηρη…», δεν χρειάζεται εμείς να προσθέσουμε τίποτα… Ακολουθεί με τρόπο αναλυτικό το πλέον πρόσφατο χρονικό της πολιτικής αναλγησίας : - αρχές Οκτώβρη λοιπόν, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Α. Λυκουρέντζος, με αφορμή διάφορες καταγγελίες συλλόγων γονέων για έλλειψη όχι μόνο κατάλληλων μέσων μεταφοράς, αλλά και για έλλειψη του αναγκαίου για το σκοπό αυτό προσωπικού ( οδηγών και συνοδών), παρουσίασε μια ψευδή πραγματικότητα: υποστήριξε, ότι : «δεν υπάρχει θέμα, μαθητής να μην μπορεί να μεταφερθεί στο σχολείο του σήμερα» !!!
Τον ακολούθησε ο Υπουργός Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδης, ο οποίος , σε σχετικές ερωτήσεις και αναφορές των βουλευτών της αντιπολίτευσης κ.κ. Συλβάνας Ράπτη, Χάρη Καστανίδη, Μιχάλη Καρχιμάκη, Νάσου Αλευρά και Βάσως Παπανδρέου, σχετικά με τη μεταφορά των μαθητών και μαθητριών και τις λειτουργικές ανάγκες των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής του Ν. Αττικής , μεταξύ άλλων , απήντησε :
«Για το Ειδικό Γενικό Λύκειο Αθηνών και το Ειδικό Γυμνάσιο Αθηνών, όπως και για όλες τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής που διαθέτουν σχολικά λεωφορεία ανήκοντα κατά κυριότητα στις οικείες Σχολικές Επιτροπές, το ΥΠ.Ε.Π.Θ., ύστερα από έγκριση του Υπουργείου Εσωτερικών, προχώρησε στην πρόσληψη οδηγών και συνοδών με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου διάρκειας δύο (2) μηνών.
Η πρόσληψη έγινε κατ’ εξαίρεση, για την απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης οδηγών και συνοδών με Σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου διάρκειας οκτώ (8) μηνών βάσει της σχετικής προκήρυξης του ΑΣΕ.Π . Αναφορικά με τη στελέχωση του Ειδικού Ενιαίου Λυκείου και Γυμνασίου Αθηνών, όπως και άλλων Ειδικών Σχολείων του Λεκανοπεδίου, σας πληροφορούμε ότι, άμεσα, θα διατεθεί στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της χώρας ικανός αριθμός πιστώσεων για πρόσληψη αναπληρωτών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, για την κάλυψη των αναγκών». Η σχολική χρονιά, όπως όλοι γνωρίζουμε, ξεκινάει κανονικά στις 11 Σεπτεμβρίου κάθε σχολικής περιόδου και αυτό βέβαια ισχύει και για όλες τις υπάρχουσες Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής (ΣΜΕΑ).
Όμως αν και έχει παρέλθει εύλογο χρονικό διάστημα (δίμηνο και πλέον) και παρά τις επίσημες δηλώσεις και δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, οι ελλείψεις των παραπάνω δύο Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής, στις οποίες πρέπει να τονισθεί ότι, είναι για φέτος ενταγμένα εβδομήντα επτά (77) κινητικά ανάπηρα παιδιά-μαθητές, όχι μόνο δεν καλύφθηκαν , αλλά αντίθετα επαυξήθηκαν, με αποτέλεσμα να εγγίζουν κάθε τομέα του Σχολείου των παιδιών μας, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του.
Ειδικότερα : 1. Οι ελλείψεις σε διδακτικό αλλά και βοηθητικό προσωπικό είναι πολύ μεγάλες και υπάρχει άμεση ανάγκη για πρόσληψη καθηγητών ( τα οργανικά κενά είναι : 30 ώρες Θεολόγου και Φιλόλογου, καθώς και κάλυψη Φιλολόγου για τα λεγόμενα μαθήματα κατεύθυνσης, πλήρες ωράριο Πληροφορικής 21 ώρες, πλήρες ωράριο γυμναστή 21 ώρες, καθώς επίσης και κάλυψη του μαθήματος της μουσικής 21 ώρες ) , με δεδομένο δε το ότι η προφορική εντολή εργασίας για το κατ’ εξαίρεση προσληφθέν βοηθητικό προσωπικό ( οδηγούς και συνοδούς ) έληξε ήδη στις 11 Νοεμβρίου 2008, απαιτείται άμεσα η πρόσληψη πέντε ( 5) οδηγών και οκτώ ( συνοδών για την έγκαιρη και ασφαλή μεταφορά στο σχολείο και επιστροφή στο σπίτι, καθώς επίσης τη μετακίνηση και εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών (υγιεινής, σίτισης κλπ), των κινητικά ανάπηρων παιδιών μας . 2. Τα ειδικά διαμορφωμένα σχολικά οχήματα για τη μεταφορά των κινητικά ανάπηρων παιδιών μας (μαθητών των παραπάνω δύο ΣΜΕΑ), είναι τα περισσότερα πεπαλαιωμένα, ακατάλληλα και επικίνδυνα , (προ μηνός ένα απ’ αυτά κόπηκε από το αρμόδιο ΚΤΕΟ λόγω ολικής φθοράς και παλαιότητας), χρειάζονται άμεση αντικατάσταση, ενώ από τα ένδεκα (11) σχολικά που απαιτούνται σήμερα διατίθενται μόνο οκτώ (8), εκ των οποίων τα τέσσερα (4) είναι μισθωμένα από ιδιώτες, που έχουν ημερήσιο επιμίσθιο άνω των τετρακοσίων (400,00€) ευρώ για κάθε σχολικό όχημα χωριστά, και μάλιστα και αυτών λήγει η μίσθωση στις 30/11/08. 3. Λόγω της μη έγκαιρης χρηματοδότησης, αλλά και της ελλειμματικής στελέχωσης δεν κατέστη δυνατό να αναβαθμιστούν τόσο η λειτουργία του υπάρχοντος γυμναστηρίου με την παροχή ειδικών οργάνων εκγύμνασης καθώς και τη τοποθέτηση σ’ αυτό μηχανημάτων ψύξης-θέρμανσης, όσο και αυτή του εργαστηρίου πληροφορικής με τη παροχή ειδικών λογισμικών συστημάτων εκπαίδευσης για άτομα με κινητικά προβλήματα . 4. Λόγω του περιορισμού των σχετικών πιστώσεων στη Παιδεία γενικά , που δυστυχώς συμπαρασύρει και την Ειδική Αγωγή, δεν κατέστη δυνατό μέχρι και σήμερα , αφ’ ενός το Α.Σ.Ε.Π. να προβεί στη πολυαναμενόμενη προκήρυξη για τη πρόσληψη οδηγών και συνοδών με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας οκτώ (8) μηνών, σε πείσμα όλων όσων οι κύριοι Υπουργός και Υφυπουργός της Παιδείας , όπως παραπάνω αναφέραμε επίσημα δήλωναν και διαβεβαίωναν τους βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο, αγνοώντας βέβαια ηθελημένα πως, η σχολική χρονιά δεν είναι διάρκειας, ούτε δύο μηνών , ούτε οκτώ, αλλά εννεάμηνος.
Αφ’ ετέρου δε να μην είναι σε θέση η ενιαία Σχολική Επιτροπή να καλύψει όχι μόνο τις ετήσιες δαπάνες ελέγχου και συντήρησης των οχημάτων του Σχολείου, αλλά -το τραγικότερο όλων - να αδυνατεί να καλύψει και αυτές ακόμη τις ελάχιστες δαπάνες για αγορά ορισμένων φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης σε περίπτωση κρίσης κάποιου ανάπηρου παιδιού! 5. Τέλος, λόγω της μη έγκαιρης πρόβλεψης και έγκρισης των σχετικών πιστώσεων , ακόμη κι αυτό το προσωπικό (οδηγοί και συνοδοί ) που κατ’ εξαίρεση , σύμφωνα με την παραγγελία του κου Υπουργού προσλήφθηκε για ένα δίμηνο ( 11/09 μέχρι 11/11/2008), όχι μόνο δεν έχει πληρωθεί μέχρι σήμερα, αλλά και από την επόμενη της συμπληρώσεως του διμήνου (δηλαδή από Τρίτη 11/11/2008), έπαυσε να εργάζεται , με αποτέλεσμα οι παραπάνω δύο ΣΜΕΑ να αδυνατούν του λοιπού να λειτουργήσουν, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας μεταφοράς των παιδιών μας στο Σχολείο. Το Σχολείο των παιδιών μας δεν είναι το μοναδικό που βιώνει τα παραπάνω τραγικά αδιέξοδα.Δυστυχώς η ίδια δυσάρεστη, προβληματική και απογοητευτική κατάσταση, για μας τους γονείς αλλά και τα παιδιά μας, επικρατεί και στα άλλα ειδικά σχολεία του λεκανοπεδίου Αττικής.
Μοναδικός δρόμος που σ’ όλους μας απομένει , είναι ο δρόμος της αλληλεγγύης, του κοινού αγώνα , της αδιάκοπης καταγγελίας , στο όνομα του δικαιώματος στην εκπαίδευση των χιλιάδων παιδιών μας , που υπό τις σημερινές συνθήκες παραβιάζεται με το πλέον αδίστακτο τρόπο. Ερωτώνται λοιπόν οι κύριοι Υπουργοί Παιδείας, Οικονομικών και Εσωτερικών: Με δεδομένη ήδη την ισχύ του νόμου ( Ν. 3699 / 2008 για την : « Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.» ) , που καθιερώνει πλέον υποχρεωτική την εκπαίδευση και για τα άτομα με αναπηρία , τι προτίθενται να κάνουν για όλα τα παραπάνω προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και μαθήτριες του Ειδικού Γυμνασίου και του Ειδικού Γενικού Λυκείου Αθηνών , ώστε να εξασφαλισθεί άμεσα η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των μονάδων αυτών; Πως θα αντιμετωπισθεί το όλο πρόβλημα μεταφοράς των παιδιών μας αφού ήδη από την 11η Νοεμβρίου 2008 και μετά έπαυσε το αναγκαίο προσωπικό να εργάζεται; Με δεδομένο μάλιστα ότι το προσωπικό που, με προφορική εντολή του Υπουργείου Παιδείας προσλήφθηκε για δύο μόνο μήνες , αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει μισθοδοτηθεί , με ποιο τρόπο και πότε θα πληρωθεί ή όχι ;
Τέλος, με δεδομένο ότι η κάθε σχολική περίοδος ξεκινάει πάντοτε αρχές Σεπτεμβρίου και όχι Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, γιατί δεν εγκρίθηκαν έγκαιρα οι απαιτούμενες πιστώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών, από δε το Υπουργείο Εσωτερικών γιατί δεν εγκρίθηκε η αναγκαία προκήρυξη, ώστε με την έναρξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς το εν λόγω προσωπικό ( οδηγοί και συνοδοί, καθώς και αναπληρωτές διδακτικού κλπ ειδικοτήτων προσωπικού), που για τις μονάδες αυτές είναι απόλυτα αναγκαίο, να έχει προσληφθεί και να μη ταλαιπωρούνται γονείς και παιδιά , όταν μάλιστα είναι υποχρεωμένα να μετακινούνται από άλλες περιοχές, ως λ.χ. Νίκαια, Πειραιάς, Κερατσίνι, Γλυφάδα, Μεταμόρφωση ,Μαρούσι, Γαλάτσι, Αθήνα κλπ, αρκετά μακρινές από την έδρα του Σχολείου στην Ηλιούπολη;
Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάτε , πως και τα δικά μας παιδιά, σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα, αλλά και την Κοινοτική Νομοθεσία έχουν τα ίδια δικαιώματα και αξίζουν της ίδιας και ίσης μεταχείρισης όπως και οι λοιποί έλληνες πολίτες και σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχθούμε την αντιμετώπισή τους ως να είναι «παιδιά ενός κατώτερου Θεού». Απαιτούμε : -μέσα στις επόμενες ημέρες, δηλαδή μέχρι και την Τρίτη 18/11/2008, η αρμόδια Υπηρεσία (Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής), να προβεί στην άμεση πρόσληψη και μόνιμη (όχι πρόσκαιρη και περιστασιακή) τοποθέτηση των αναγκαίων οδηγών, συνοδών και βοηθών, να χορηγηθεί η σχετική χρηματοδότηση για τη τρέχουσα σχολική χρονιά (2008-2009), να καταβληθούν σ’ όλους και όλες (οδηγούς και συνοδούς) τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται για το δίμηνο από 11/09 έως και 11/11/2008, έχοντας προσφέρει τις υπηρεσίες τους ως οδηγοί και συνοδοί στο Σχολείο μας. Να μεριμνήσει για την άμεση απόσυρση και των υπολοίπων πεπαλαιωμένων σχολικών οχημάτων μεταφοράς των κινητικά ανάπηρων παιδιών μας, με την ταυτόχρονη άμεση αντικατάστασή τους με νέα, νέας τεχνολογίας και προδιαγραφών. Να αναβαθμιστούν τόσο το υπάρχον γυμναστήριο, όσο και η λειτουργία του εργαστηρίου πληροφορικής του Σχολείου μας με την παροχή ειδικών εκπαιδευτικών λογισμικών πακέτων, που θα είναι πλήρως προσβάσιμα συστήματα σε κάθε τάξη και κάθε μαθητή και μαθήτρια, με τη χρήση του εργαλείου πρόσβασης για άτομα με κινητική αναπηρία. Απαιτούμε ακόμη όπως , άμεσα να γίνει η πρόσληψη καθηγητών ( τα οργανικά κενά είναι : 30 ώρες Θεολόγου και Φιλόλογου, καθώς και κάλυψη Φιλολόγου για τα λεγόμενα μαθήματα κατεύθυνσης, πλήρες ωράριο Πληροφορικής 21 ώρες, πλήρες ωράριο γυμναστή 21 ώρες, καθώς επίσης και κάλυψη του μαθήματος της μουσικής 21 ώρες) Διαφορετικά , αν μέσα στις επόμενες ημέρες και το αργότερο μέχρι τη Τρίτη 18/11/2008, δεν υπάρξει υπεύθυνη ανταπόκριση και επίλυση των παραπάνω προβλημάτων-αιτημάτων μας, που θα εξασφαλίζει την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Σχολείου των παιδιών μας, αλλά και την ασφαλή μεταφορά και υποβοήθησή τους, θα προβούμε σε κάθε μορφής κινητοποιήσεις.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Ύδρας 2- 163 45
Άνω Ηλιούπολη
κινητό Προέδρου : 6977661620
Ηλιούπολη 12 Νοεμβρίου 2008 Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στον ιστοχώρο disabled.gr Μπορείτε να βρείτε ανάλογα κείμενα στην διεύθυνση http://www.disabled.gr

Ελπίδες και αγωνία στη Σύνοδο Κορυφής της G-20

ΑΠΟ ZOUGLA.GRΜε την ελπίδα μιας συμφωνίας μεταξύ των ηγετών της ομάδας G-20, για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης και την εξεύρεση ασφαλιστικών δικλείδων για την μη επανάληψή της, ξεκίνησε στην Ουάσιγκτον, η Σύνοδος Κορυφής της αποκαλούμενης ομάδας G-20. Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ηγέτες των μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών αλλά και των αναδυόμενων αγορών, κατέληξαν σε συμφωνία για την στήριξη της οικονομίας, εφαρμόζοντας μια συντονισμένη διεθνή στρατηγική και θέτοντας νέο πλαίσιο, για την παγκόσμια διακυβέρνηση. Οι αποφάσεις των χωρών της G-20 θα πάρουν την τελική τους μορφή σε ανακοινωθέν πέντε σελίδων που θα δοθεί στη δημοσιότητα αργότερα, στη διάρκεια της συνόδου της Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία της ΕΕ το κείμενο το οποίο επεξεργάζεται η G-20 περιέχει "θετικά μηνύματα προς τρεις κατευθύνσεις: στήριξη της οικονομίας, νέα διεθνής στρατηγική και μεταρρύθμιση της παγκόσμιας διακυβέρνησης". Το ζητούμενο βεβαίως είναι ποιά είναι αυτή η συμφωνία και πόσο θα είναι πραγματιστική, από τη στιγμή που στη Σύνοδο δεν μετέχει ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, του οποίου εφ εξής ο μακροπρόθεσμος ρόλος, θα είναι εκ των βασικότερων στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική σκακιέρα. Προ της έναρξης της Συνόδου είχαν ήδη διαμορφωθεί τα αποκαλούμενα μπλοκ ανάμεσα στους εκπροσώπους της Ευρώπης, - και μερικών αναδυόμενων οικονομιών όπως η Βραζιλία- που θέλουν να θέσουν κανόνες στην αγορά και των ΗΠΑ - μαζί με ορισμένους συμμάχους της όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία-, οι οποίες δια στόματος Μπους, έχουν ξεκαθαρίσει ότι επιθυμούν «μικρές» μεταρρυθμίσεις. «Αυτό το πρόβλημα δεν αναπτύχθηκε σε μια νύχτα και δεν θα λυθεί σε μια νύχτα, αλλά με συνεχή συνεργασία», είπε χαρακτηριστικά ανοίγοντας τη Σύνοδο ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος. Ο ίδιος λίγο νωρίτερα είχε επισημάνει ότι η οικονομική κρίση δεν σημαίνει αποτυχία της ελεύθερης καπιταλιστικής αγοράς.
«Θα ήταν ένα φοβερό λάθος να επιτρέψουμε σε μερικούς μήνες κρίσης να υπονομεύσουν 60 χρόνια επιτυχίας», είπε ο Μπους. Από την πλευρά της η γερμανική αντιπροσωπεία δια του υπουργού Οικονομικών Στεινμπρούκερ, σημείωσε ότι «η ευκαιρία (για την οικονομική μεταρρύθμιση) δεν ήταν ποτέ τόσο ευρέως ανοικτή όπως αυτή τη στιγμή». Αντιθέτως ο Καναδός πρωθυπουργός, Στέφεν Χάρπερ ανέφερε ότι είναι απίθανο οι σημαντικότερες οικονομίες του κόσμου να δεχτούν να έχουν εξωτερικό έλεγχο των οικονομικών συστημάτων τους. Η «υποχρεωτική διακυβέρνηση... είναι μη ρεαλιστική» είπε χαρακτηριστικά. Εντούτοις, οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επισημάνει ότι επιδιώκουν περισσότερες και εκτεταμένες πρωτοβουλίες. «Θέλουμε να αλλάξουμε τους όρους του παιχνιδιού στον οικονομικό κόσμο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νικολά Σαρκοζί.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΝΕΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΟΥΡΝΕΛΑ Αναβλήθηκε για μία ακόμα φορά η προσφυγή των κατοίκων της Στρατονίκης εναντίον της κοινής υπουργικής απόφασης 143088/11.04.2005 (ΚΥΑ) που αδειοδότησε την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», η οποία εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία του Στρατονικού Όρους, να πραγματοποιεί εξόρυξη στην θέση «Μαύρες Πέτρες» που βρίσκεται εξ ολοκλήρου κάτω από τον δομημένο οικισμό του χωριού.
Η νέα ημερομηνία που ορίστηκε είναι η 7η Μαρτίου 2009. Η καινούρια αναβολή προήλθε εξ' αιτίας της αλλαγής του εισηγητή και του βοηθού του, οι οποίοι επικαλέστηκαν το γεγονός ότι δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένοι λόγω του ογκωδέστατου φακέλου της υποθέσεως.
Η προσφυγή ως γνωστόν κατατέθηκε από τους κατοίκους στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον Ιούνιο του 2005 και έκτοτε η εκδίκασή της αναβλήθηκε για πέμπτη συνεχόμενη φορά. Οι αντιδρώντες κάτοικοι αναφέρουν:
“Απορίας άξιον είναι οι συνεχιζόμενες αναβολές που στην περίπτωση της Στρατονίκης, εξυπηρετούν τα μέγιστα την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» αφού της δίνουν την δυνατότητα να δρα απρόσκοπτα, καθώς η άδεια που κατέχει λήγει τον Δεκέμβριο του 2009.
Κάτι το οποίο επισήμανε απροκάλυπτα και ο γενικός διευθυντής της, στο περιοδικό «Επιλογές» της εφημερίδας «Μακεδονία της Κυριακής» 2 Νοεμβρίου 2008 με την απαξιωτική δήλωση: «Δεν έχει νόημα.
Η άδεια που έχω λήγει το 2009.
Τι νόημα έχει η θετική ή αρνητική απάντηση που θα καθαρογραφεί τον Ιούνιο του 2009;» απαντώντας στην ερώτηση της δημοσιογράφου τι περιμένει από την εκδίκαση της υπόθεσης στις 8 Νοεμβρίου, που τελικώς αναβλήθηκε”. Οι κάτοικοι της Στρατονίκης παρά την όποια απογοήτευση που πήραν και αυτή τη φορά, συνεχίζουν αδιάλειπτα τον αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωση, το σταμάτημα των φουρνέλων κάτω από τον οικισμό και την αποκατάσταση του χωριού τους από τις όποιες βλάβες προκλήθηκαν ή θα προκληθούν στο μέλλον από τη συνεχιζόμενη εξόρυξη.
Όπως λένε οι ίδιοι “το μήνυμα δεν παύει να παραμένει ένα: αγώνας μέχρι την τελική δικαίωση”.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ Με επισημότητα εορτάστηκε την Παρασκευή στη Ν.Ποτίδαια το Ολοκάυτωμα της Κασσάνδρας.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Ιωαννίδης και παρέστησαν οι βουλευτές Χαλκιδικής Γιώργος Βαγιωνάς και Αθηναίος Φλωρίνης, ο νομάρχης Αστέριος Ζωγράφος, ο δήμαρχος Κασσάνδρας Αριστείδης Κανέλης, ο δήμαρχος Παλλήνης Κώστας Καπούλας, ο αντιδήμαρχος Μουδανιών Γιάννης Δαλαμπίρας, η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ποτίδαιας Ειρήνη Πάπουλα, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου. Το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Ποτίδαιας, χωροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημου. Η καθιέρωση του εορτασμού έγινε με σκοπό να αποδοθεί η οφειλόμενη από το έθνος τιμή και ευγνωμοσύνη στους πολεμιστές, στους νεκρους και στα θύματα του ιερού εκείνου αγώνα, κατά τον οποίο οι κάτοικοι της Κασσάνδρας και πολλοί πατριώτες από άλλες περιοχές αντιστάθηκαν με τόλμη και αυτοθυσία στο βάρβαρο κατακτητή, καταγράφοντας σελίδες δόξας
“Η θυσία και η αρετή των προγόνων δείχνει πόσο αδιαίρετα δένεται ο χρόνος μέσα στην ιστορική μας συνείδηση.
Σ' αυτούς τους ήρωες του '21, στρέφεται σήμερα με ευγνωμοσύνη η σκέψη μας.
Τους διαβεβαιώνουμε πως η θυσία τους δεν πήγε χαμένη.
Εμείς οι απόγονοί τους θα είμαστε υπερήφανοι για τον ηρωισμό και την θυσία τους και η μνήμη τους θα μείνει αιώνια στις καρδιές μας» ανέφερε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Ιωαννίδης. Στη συνέχεια, αρχές, μαθητές και στρατιωτικό άγημα μετέβησαν στο μνημείο των πεσόντων, όπου ψάλθηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων.
Ακολούθησε παρέλαση στον κεντρικό δρόμο της Ποτίδαιας, των μαθητών και στρατιωτικών τμημάτων μπροστά στους επισήμους και τους κατοίκους. Ρεπορτάζ: Μαρία Παπαδημητρίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΑ 43α ΔΗΜΗΤΡΙΑΑφιέρωμα στις Χαμένες Πατρίδες Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ / Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία 22/11/2008, Ώρα: 20.30 Είσοδος με προσκλήσεις
Αφιέρωμα στις Χαμένες Πατρίδες με τίτλο «Εγώ, ο ξένος...» από τη θεατρική ομάδα της Ελληνογαλλικής Σχολής «Καλαμαρί» και τις χορωδίες «Αδαμαντίου και Καλαμαρί» καθώς και αφιέρωμα στους χορούς της Μικράς Ασίας και του Πόντου «Με το πέρασμα των χρόνων μαθαίνουμε να ξεχνάμε.
Είναι κι αυτός ένας μηχανισμός προστασίας.
Και ξεχνάμε κυρίως όσα μας πλήγωσαν.
Μ' αυτή την παράσταση θέλαμε να μάθουμε στα παιδιά να θυμούνται.
Παράσταση μνήμης.
Τίποτ' άλλο.
Αυτό είναι το αφιέρωμα στις χαμένες πατρίδες.
Θέλαμε να δώσουμε σάρκα και οστά σε μνήμες ξεχασμένες σε μια γωνιά, εκεί στο σεντούκι της εθνικής μας ιστορίας.
Και τα παιδιά τις ζωντάνεψαν, τις έδωσαν όχι μόνο σάρκα αλλά και ψυχή περίσσια.
Στην αρχή ήταν η Ιστορία.
Παλιά βιβλία σε βιβλιοθήκες με καταγραφές, ονόματα, χάρτες, σκηνές της τραγωδίας...
Μετά ήρθε η Μυθιστορία.
Ο μύθος που έπρεπε να δέσει όλα αυτά τα σπαράγματα από ζωές και να τα μεταμορφώσει σε θεατρικό κείμενο.
Επιλέξαμε το λεγόμενο «ποιητικό Θέατρο», στο οποίο κύριο λόγο έχει ο Λόγος σε όλες τις εκφορές του (λογοτεχνικός, ιστορικός, βιογραφικός) και στήσαμε έναν τραγικό χορό χωρίς πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές, γιατί σ' αυτήν την εθνική τραγωδία πρωταγωνιστής ήταν το πλήθος των προσφύγων.
«Πρόσφυγας σημαίνει να μην ξέρεις που να περπατήσεις...».
Σήμερα το πρόβλημα των προσφύγων εξακολουθεί να υφίσταται. Θέλαμε με το αφιέρωμα στη Μικρασία να υπενθυμίσουμε ότι και οι δικοί μας άνθρωποι, παππούδες και γιαγιάδες, υπήρξαν κάποια στιγμή πρόσφυγες κι ένιωσαν ως ξένοι.
Αυτό ας μην το ξεχνάμε.
«Εγώ, ο ξένος...» είναι ο τίτλος της παράστασης για ευνόητος λόγους.
Το «Εγώ» αντιπροσωπεύει κι Εκείνους, που έζησαν τον ξεριζωμό, και Εμάς τους δυνάμει ξένους, και τους Άλλους, που αντιμετωπίζουμε ως ξένους.
Νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όσους μας συμπαραστάθηκαν και πρώτ' απ' όλα τα παιδιά που αγάπησαν την παράσταση.
Γι' αυτό κι εμείς την αγαπήσαμε».
Αθ. Καραμεσίνη - Σ. Γιαγτζόγλου
Συμμετέχουν οι μαθητές (με αλφαβητική σειρά):
Γεωργιάδου Κατερίνα
Γκαγκάτσης Μιχάλης
Διβιδής Γιώργος
Κανέλης Πέτρος
Κουϊμτζή-Πανά Αναστασία
Μωυσίδης Δημήτρης
Παπαγιαννάκη Μαρία
Παππάς Βαγγέλης
Πεχλιβάνη Χρύσα
Πολατίδου Αγγελική
Ταξιλτάρης Νίκος
Φαϊτάκη Φαίδρα
Χατζηαθανασίου Κωνσταντίνα
Στη Λύρα: Καλούσης Κωνσταντίνος, Παρασκευόπουλος Λάζαρος
Στο Νταούλι: Μπόγδου Φωτεινή
Τραγούδι: Καλούσης Κωνσταντίνος, Κουϊμτζή-Πανά Αναστασία, Ταξιλτάρης Νίκος
Υπεύθυνοι καθηγητές:
Γιαγτζόγλου Σάββας, Καραμεσίνη Αθανασία
Χορωδία Αδαμαντίου Σχολής
Ιδρύθηκε το 1975.
Αποτελείται από 40 χορωδούς και είναι τρίφωνη.
Το ρεπερτόριο της χορωδίας αρχικά προσαρμοσμένο σε έργα της Αναγέννησης και σύγχρονα ελληνικά διευρύνεται με έργα κλασικά και παραδοσιακά διαφόρων χωρών, στη γαλλική και αγγλική γλώσσα.
Η χορωδία στα 33 χρόνια δράσης της έδωσε πολλές συναυλίες στη πόλη μας.
Στα πλαίσια των Δημητρίων 2006 και 2007 συνεργάστηκε και τραγούδησε με τους μουσικοσυνθέτες Θάνο Μικρούτσικο και Διονύση Σαββόπουλο.
Συμμετέχει σε χορωδιακά φεστιβάλ και έχει αποσπάσει διακρίσεις.
Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα και σε εκδηλώσεις των Φίλων του Ιδρύματος Μελίνας Μερκούρη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Διοργανώνει και συμμετέχει σε συναντήσεις χορωδιών.
Μαέστρος είναι ο Γάλλος μουσικός και φλαουτίστας Gil Gourdier - Leroy.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΑ 43α ΔΗΜΗΤΡΙΑΣυναυλία Δημήτρη Παπαδημητρίου – Φωτεινής Δάρρα
Μέγαρο Μουσικής / Είδος Εκδήλωσης: Μουσική 18/11/2008, Ώρα: 21.00 Είσοδος: Κανονικό 25.00€, Φοιτητικό 15.00€ Πλαισιωμένη από μια Συμφωνική Ορχήστρα και με την καθοδήγηση και επεξεργασία από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, η Φωτεινή Δάρρα έχει συχνά εκτελέσει ένα σύνθετο και απαιτητικό ρεπερτόριο μπροστά στο ελληνικό αλλά και στο διεθνές κοινό.
Άλλοτε εκτελώντας ιστορικά ελληνικά τραγούδια και άλλοτε τραγούδια από το διεθνές ρεπερτόριο, έχει επεκτείνει τον ερμηνευτικό της ορίζοντα σε ένα πραγματικά πλατύ μουσικό ορίζοντα.
Εθνικές στιγμές μπροστά στο παγκόσμιο κοινό ή το ευρωπαϊκό κοινό, ή σε κοντσέρτα με τραγούδια, από το θέατρο και τον κινηματογράφο ή τα μεγάλα μιούζικαλς αλλά και σπουδαία κλασικά τραγούδια της ποπ έχουν κατά καιρούς αποτελέσει το πρόγραμμά της.
Αμερική, Ιαπωνία, Γαλλία, Αίγυπτος και χώροι όπως η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας (εγκαίνια), έδρα της UNESCO στο Παρίσι του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, το διεθνές κέντρο Ανιέλι στο Τόκιο, το Εθνικό Θέατρο της Γαλλίας στην Ορλεάν, είναι κάποια από τα μέρη που φιλοξένησαν την νεαρή τραγουδίστρια σε προγράμματα που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Ως συνεργάτης του τελευταίου έχει ερμηνεύσει πολλά τραγούδια του είτε από το σινεμά είτε από το θέατρο είτε από την τηλεόραση.
Κεντρικός άξονας σχεδόν πάντα η ποίηση, που έγινε σε πάμπολλες περιπτώσεις ευρύτερα γνωστή χάρις στην μουσική αυτή συνεργασία. Συνεχίστρια της μεγάλης γενιάς των τραγουδιστών εκείνων που τραγούδησαν τον μεγάλο λόγο και την μεγάλη μουσική, η Φωτεινή Δάρρα ακολουθεί το δικό της διαφορετικό δρόμο χαράσσοντας αυτόνομα μια προοπτική γεμάτη ελπίδα για το ελληνικό τραγούδι. Στην Θεσσαλονίκη τραγουδά σε «προσωπική» συναυλία για πρώτη φορά.
Στο πρόγραμμα, που επιμελήθηκαν μαζί με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, θα παρουσιάσει μια επιλογή αντιπροσωπευτική τόσο της συνεργασίας τους όσο και τραγούδια από όλο το φάσμα της διεθνούς σκηνικής και κινηματογραφικής μουσικής. Σε ερμηνεία της Φωτεινής Δάρρα, θα ακουστούν επίσης μουσικά θέματα από κινηματογραφικές ταινίες που έντυσε με την μουσική του ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, όπου ο συνθέτης ξεκίνησε την πορεία του κερδίζοντας έντεκα κινηματογραφικά βραβεία.
Αναμνήσεις από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να ονομασθεί το μέρος αυτό.
Από τη "Ρεβάνς" του Βεργίτση μέχρι το "Δέντρο που πληγώναμε" του Αβδελιώδη και τη "Σκίαχτρα" του Μανουσάκη ή το "Φως που Σβήνει" του Ντούρου και τον "Ηλεκτρικό Άγγελο" του Ρετζή κ.ά. ενορχηστρωμένα και επανεπεξεργασμένα ειδικά από τον συνθέτη για συμφωνική ορχήστρα σε πρώτη παρουσίαση. Δημήτρης Παπαδημητρίου Αλεξανδρινός του 1959.
Από το 2002 διευθύνει το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Παρακολούθησε την τάξη σύνθεσης του 1993 στο Tanglewood Music Center με τους Henri Dutilleux (composer in residence), John Williams, George Perle, Oliver Knussen and Steve Reich σαν καθηγητές, μεταξύ άλλων.
Υπήρξε βοηθός του Μάνου Χατζιδάκι στο διάστημα 1979-1981 και συμμετείχε σαν μουσικός σε δίσκους του. Κύριο όργανο η κλασική κιθάρα (Ευάγγελος Ασημακόπουλος).
Έλαβε πρόσθετα μαθήματα πιάνου και βιολιού καθώς και μαθήματα σύνθεσης με τον Βαλεντίνο Πατρικίδη και τον Γιάννη Ιωαννίδη. Συμφωνική μουσική και μουσική δωματίου του Δημήτρη Παπαδημητρίου έχουν επανειλημμένα εκτελέσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Συνέθεσε μουσική για 16 ταινίες μεγάλου μήκους και 24 θεατρικές παραστάσεις, και έντεκα σήριαλ. Επίσης συνέθεσε κατά καιρούς σήματα ΕΡΤ, ΕΡΑ, τα σήματα του Mega, του 902, του Δίεση, των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το κομμάτι της έναρξης των τηλεοπτικών μεταδόσεων κ.α. Οι πιο σημαντικές εμφανίσεις του: 2004, Ολυμπιακοί Αγώνες, διεθνή τηλεοπτικά σήματα και μουσική έναρξης διεθνούς τηλεοπτικής μετάδοσης (ΑΟΒ, "Three to Countdown"). Συμμετοχή στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα (Μέγαρο Μουσικής, Κήρυξη Ολυμπιακής Χρονιάς του Δήμου Αθηναίων με διεθνή αναμετάδοση. 2003 UNESCO, Salle 1. Συναυλία με έργα επάνω στον Καβάφη. Μικρή Επίδαυρος: Συναυλία με αποσπάσματα από την θεατρική του μουσική. 2002: Εγκαίνια Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας με έργα πάνω στον Καβάφη. Ηρώδειο Επανάληψη ίδιας Συναυλίας. 2001: Ηρώδειο. Αναδρομική συναυλία με έργα του. 1993: Boston Symphony's Seiji Ozawa Hall, Tanglewood music Center. "Φιλοκτήτης" και μουσική δωματίου. 1992: Βιέννη, Musikverein, Frullingsfestival, Brahms saal, podium der yungen. Σονάτα για πιάνο και βιολί Νο2 με τον Γιάννη Γεωργιάδη, βιολί, και την Doris Adam, πιάνο. Έχει εκδώσει είκοσι δίσκους από όλο το φάσμα του έργου του κερδίζοντας 3 πλατινένιους και έναν χρυσό δίσκο. Έχει κερδίσει 11 φορές βραβεία μουσικής στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το διεθνές βραβείο της Μόστρας στη Βαλέντσια, το Διεθνές βραβείο μουσικής για παιδική ταινία, δύο φορές το βραβείο της δισκογραφικής βιομηχανίας Αρίων, και δύο φορές το τηλεοπτικό βραβείο της εφημερίδας «Έθνος». Φωτεινή Δάρρα Γεννημένη στη Ζάκυνθο, είναι τραγουδίστρια και ηθοποιός.
Ως τραγουδίστρια έχει συμμετάσχει σε μεγάλες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ άλλων, ερμήνευσε το τραγούδι της Τελετής Έναρξης της Εurovision 2006 στην Αθήνα, την τρίλεπτη "Αντίστροφη μέτρηση" της παγκόσμιας μετάδοσης της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004, συμμετείχε στην επετειακή συναυλία για τα 60ά γενέθλια του ΟΗΕ στην έδρα του στην Νέα Υόρκη, έδωσε συναυλίες στο concert hall ‘alice tulli' του Lincoln Center και στο Τόκιο για τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού του ΥΠ.ΠΟ.
Έχει τραγουδήσει στο μικρό Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου με την Αμερικανική ορχήστρα "Alea", πολλές φορές στο Ηρώδειο, στα επίσημα εγκαίνια της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, στην αίθουσα της UNESCO στο Παρίσι, στην πόλη της Ορλεάνης στο Εθνικό Θέατρο της Γαλλίας και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Μια από τις πιο ξεχωριστές εμφανίσεις της ήταν στο Παλλάς τον Μάρτιο του 2007.
Στη συναυλία συμμετείχε η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού. Τον Σεπτέμβριο του 2007 στήριξε τους πυρόπληκτους της Ηλείας με δύο μοναδικές εμφανίσεις. Η πρώτη συναυλία της πραγματοποιήθηκε στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας.
Λίγες μέρες μετά συμμετείχε μαζί με μια πλειάδα καλλιτεχνών σε μια συναυλία που διοργάνωσε εξ ολοκλήρου ο Μίκης Θεοδωράκης στο Ηρώδειο.
Στη συναυλία έλαβε μέρος και ο Λιβανελί. Τον Νοέμβριο του 2007 η Φωτεινή Δάρρα κάνει μια ακόμη ξεχωριστή εμφάνιση στο πλευρό του Χιλιανού τραγουδοποιού Angel Parra.
Στις 4 Απριλίου 2008 εμφανίζεται στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής όπου συμμετέχει στο έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου "Ο άνθρωπος που του ‘κλεψαν τον ίσκιο", βασισμένο στην ποίηση του Νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη. Ως ηθοποιός έχει πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Το 2004 εξέδωσε τον πρώτο της προσωπικό CD άλμπουμ ("Δελτίο Ανέμων") περιλαμβάνοντας σε αυτό τραγούδια του Δημήτρη Παπαδημητρίου βασισμένα σε ποιήματα Ελλήνων και ξένων ποιητών και στιχουργών.
Παράλληλα κυκλοφορεί το CD με την μουσική και τα τραγούδια του ίδιου συνθέτη από τις "Μάγισσες της Σμύρνης", (τηλεοπτική σειρά σε σκηνοθεσία του Κώστα Κουτσομύτη).
Έχει τραγουδήσει και δισκογραφήσει επιτυχίες που επένδυσαν ελληνικές τηλεοπτικές σειρές όπως το "Φεύγα", τη "Λένη" καθώς και στο κινηματογραφικό σάουντρακ "Το Φως Που Σβήνει" του Βασίλη Ντούρου (Πρώτο Βραβείο Μουσικής Διεθνούς Φεστιβάλ Παιδικής Μουσικής Ταινίας).
Έχει επίσης ηχογραφήσει έργα του Νίκου Μαμαγκάκη όπως την "Αρετούσα" στην όπερα "Ερωτόκριτος" του συνθέτη.
Έχει συνεργασθεί με τον Γιάννη Μαρκόπουλο σε συναυλίες ενώ έχει την τύχη να πραγματοποιεί συναυλίες με την ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη και να τραγουδά δίπλα στη Μαρία Φαραντούρη.
Στην υπό κυκλοφορία δουλειά του Δημήτρη Παπαδημητρίου με μελοποιημένη ποίηση Κ.Π. Καβάφη συμμετέχει με πέντε ερμηνείες. Έχει επίσης βραβευτεί με το βραβείο Αρίων για το "Φεύγα" και τη "Λένη".